فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 30 (بهار 1394)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 30 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباسعلی رهبر*، علیرضا قلی پور صفحه 3
    یکی از مهم ترین وظایف رهبران سیاسی اخذ تصمیماتی است که سرنوشت نظم سیاسی را مشخص خواهد نمود و سیر حرکتی آن را نیز معین می دارد و چه بسا ماهیت آن را نیز تغییر دهد. با بررسی تفسیری آثار و سیره سیاسی امام خمینی (ره)، به نظر می رسد که نظریه عقلانی تعالی محور بر اساس شاخص های حفظ اصول و ارزش های دینی، واقع گرایی، استفاده از عقل جمعی و رعایت مصلحت می تواند درک بهتری را از چیستی منطق تصمیم گیری امام خمینی (ره) ارائه دهد. همچنین نوع مدیریت کلانی که آیت الله خامنه ای به عنوان رهبر عالی نظام سیاسی بر اساس قانون اساسی و اختیارات ناشی از آن در مدیریت پرونده هسته ای دارا هستند، نشان می دهد که انگاره ها و مصادیق خروجی سیاست های کلی ایشان نه تنها مبتنی بر سود و زیان شخصی نیست، بلکه کلان نگری و غیر تاکتیکی نگریستن به پرونده هسته ای و همزمان تلاش برای اعتماد سازی از طرق گوناگونی همچون مقررات بین المللی و از همه مهم تر ارائه حکم فقهی مبنی بر حرام بودن دست یابی به سلاح هسته ای، که بر اساس تصمیمات اخذ شده می باشد، منطبق با نظریه مدیریت عقلانی تعالی محور می باشد.
    کلیدواژگان: رهبران سیاسی، نظم سیاسی، انتخاب عقلانی، عقلانیت تعالی محور، منطق تصمیم گیری
  • محمدباقرخرمشاد، فاطمه طاهرخانی* صفحه 23
    مقاله حاضر در پی آن است تا کاربرد انواع روش های مشروعیت بخشی به کنش ها و اعمال انقلابی از طریق زبان را مورد بررسی قرار دهد. با مفروض پنداشن قابلیت های زبان در تولید مشروعیت برای اعمال و کنش ها، پرسش آن است که کنش گران سیاسی انقلاب اسلامی 1357، ازچه شیوه های گفتاری برای تولید مشروعیت کلامی بهره جستند. بدیهی است تحلیل گفتمان با رویکرد متن محور، مناسب ترین روش برای انجام این تحقیق به شمار می رود. بدین منظور، این مقاله با تکیه بر روش گفتمانی_تاریخی روث ووداک ونظریه تحلیل گفتمانی مشروعیت تئو ون لیون نگاشته شده است. متونی که توسط کنش گران دوره انقلاب اسلامی تولید شده اند را می توان در ژانرهای متنوعی تقسیم بندی نمود که در این مقاله به سه ژانر افشاگری، فراخوان قیام و آرمان شهرسازی پرداخته می شود. همچنین در خلال پژوهش بافت درون متنی،میان متنی، موقعیتی و تاریخی هر یک از ژانرها و نیز استراتژی ها و شیوه های مشروعیت بخشی زبانی در هر یک از آن ها مورد توجه واقع شده است. مطالعه گفتمان انقلاب اسلامی از منظر بافت مشروعیتی آن، موید تنوع و تکثر روشی در تولید مشروعیت های کلامی توسط کنش گران حاضر در میدان سیاسی است.
    کلیدواژگان: بافت مشروعیتی، تحلیل گفتمان، انقلاب اسلامی، روث ووداک
  • جعفر نوروزی نژاد*، علی مختاری، علی تشنه دل صفحه 43
    گفتمان ها در هر جامعه ای نه حاصل اتفاق و نه پدیده ای بیرون از کنش های اجتماعی آن جامعه می باشند بلکه هر گفتمانی حاصل مفصل بندی نشانه ها و عناصری اجتماعی هستند که به دلایل مختلف در فضای فرهنگی- گفتمانی آن جامعه شناور بودند. در همین راستا خرده گفتمان های سیاسی متنوع در فضای بعد از انقلاب اسلامی ایران نیز متاثر از فضای متغیر آن بوده و نمایانگر سطوح پویای اجتماعی آن می باشند. در همین منوال ظهور گفتمان اعتدال در فضای فرهنگی ایران نشانگر یک تلاطمی در زیربنای اجتماعی و حضور مطالبات جدیدتری در عرصه فرهنگی می باشد. به همین جهت واکاوی از هویت این گفتمان بیانگر واقعیت های جدیدی در جهان فرهنگی ایران فعلی خواهد بود. در همین راستا نویسندگان در نوشتار حاضر به واکاوی از هویت این گفتمان به عنوان یک منظومه نمادین در زیست جهان فرهنگی ایران پرداخته و با بهره گیری از روش پژوهش کیفی و با بکارگیری نظریه گفتمان لاکلائو و موفه نقش متغیر فرهنگی و دیالکتیک گفتمانی در ایران را مورد توجه و واکاوی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: گفتمان، هویت، اعتدال، دیالکتیک، هژمونی، سنت، مدرنیته
  • سید حسین علیانسب* صفحه 61
    اغلب نظریه های انقلاب حاصل تحلیل و تطبیق تجربی انقلاب های مشهور دنیا هستند و با تعمیم تجارب خود ضمن ادعای جهان شمولی سعی می کنند همه انقلاب ها را مورد بررسی و مطالعه قرار دهند، در حالی که تعارض بین نظریه ها بر هیچ کدام از اندیشمندان این عرصه پوشیده نیست و پیوسته این سوال را مطرح می کند که آیا این تعارض ها ریشه در نادرستی نظریه ها دارد و از ناکار آمدی آنها حکایت می کند؟ یا چگونه می توان با مراجعه به یک وجه مشترک، تعارض نظریه ها را تعدیل کرد؟ پژوهش حاضر مدعی است که به رغم تعارض موجود بین نظریه ها همه نظریه های انقلاب، تغییر و تحول درونی و نقش آن در انقلاب را می پذیرند ولی به جای تاکید بر آن عوامل زمینه ساز آن را عامل اصلی انقلاب معرفی می کنند. در پژوهش حاضر تغییر و تحول درونی به عنوان وجه مشترک نظریه-های انقلاب مورد بررسی قرار گرفته و تلاش شده است با ارجاع آن به نظریه شهید صدر که موید به آیات قرآن نیز می باشد هم تناقض بین نظریه های انقلاب حل شود و هم با تاکید بر تغییر و تحول درونی به عنوان عامل اصلی پدید آورنده انقلاب، نظریه ای را که هم مستند به وحی باشد و هم از قابلیت انطباق بالاتری برخوردار باشد به عنوان نظریه جامع و جهان شمول معرفی کرد.
    کلیدواژگان: نظریه های انقلاب، تغییر و تحول درونی، سیدمحمدباقر صدر، انقلاب اسلامی ایران
  • زهرا احمدی پور*، وحید صادقی، حمیدرضا تیموری صفحه 81
    تمرکزگرایی ناظر بر تمرکز، تجمع و انحصار قدرت سیاسی است که با مرکزیت گرایی جغرافیایی همراه است، توسعه نیافتگی سیاسی نیز در فقدان افزایش کیفی ظرفیت سیاسی جامعه و عدم دستیابی به ابزارهای مشارکت و کثرت گرایی و نهادهای دموکراتیک خلاصه شده است. پس از استقرار مشروطه با تکوین نوعی کثرت گرایی و مشارکت مردمی و راه اندازی انجمن های ایالتی و ولایتی نوعی نظام سیاسی غیرمتمرکز توسط قاجار به رسمیت شناخته شد که مشارکت نمایندگانی از اقشار، طبقات و ولایات در ساختار سیاسی و اداری نمودی از آن بود. با استقرار سلطنت پهلوی، سیاست های مبتنی بر ایجاد نظام سیاسی متمرکز دولت در پیش گرفته شد و کشور در راستای ساخت ملت واحد و دولت یکپارچه در مسیر متمرکز شدن قرار گرفت. با ظهور پهلوی دوم، بازمانده شناسه های توسعه سیاسی به طور کلی از بین رفت. مقاله حاضر به بررسی رابطه دو متغیر تمرکزگرایی به مثابه متغیر مستقل و توسعه سیاسی به عنوان متغیر وابسته پرداخته است. برای ارزیابی و آزمون فرضیه تحقیق و تحلیل داده ها از روش تحقیق توصیفی تحلیلی استفاده شده است. پژوهش حاضر بر این فرض استوار است که بین دو متغیر تمرکزگرایی و توسعه سیاسی ارتباط معناداری وجود داشته و تمرکزگرایی نقش کلیدی در توسعه نیافتگی سیاسی ایران معاصر دارد و بر بنیاد نتایج پژوهش؛ توسعه نیافتگی سیاسی در ایران معاصر به نظام متمرکز سیاسی اداری مرتبط است.
    کلیدواژگان: تمرکزگرایی، توسعه سیاسی، ایران معاصر، مشروطه، انقلاب اسلامی ایران
  • طاهره جاویدی کلاته جعفر آبادی* صفحه 99
    تربیت سیاسی به عنوان فرایندی که دانش ها، ارزش ها و نگرش های نظام سیاسی را به نسل نو منتقل و موجبات ثبات و پایداری آن نظام را فراهم می سازد، از مهم ترین ابعاد تربیت و از ضروری ترین مقوله هایی است که از دیرباز مورد توجه فیلسوفان و متفکران مختلف قرار گرفته است. با توجه به تاثیر تربیت سیاسی از مبانی فکری و فلسفی هر جامعه، این مقاله درصدد است تا با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی و با رویکرد تطبیقی مبانی فلسفی این نوع تربیت را از منظر جان لاک به عنوان پیشگام و بنیانگذار لیبرالیسم سیاسی؛ که سعی وافری بر توجیه آراء سیاسی اش بر نصوص کتاب مقدس مسیحیان نموده است، و امام خمینی(ره) به عنوان نظریه پرداز و بنیانگذار نظام سیاسی نوین مبتنی بر فلسفه سیاسی اسلامی را مورد بررسی قرار دهد. بر اساس این پژوهش ضمن وجود برخی مشابهت ها و همپوشانی ها در مفاهیم مرتبط با سیاست و تربیت سیاسی همچون مقبولیت مردمی نظام سیاسی، اما از حیث مبانی نقاط افتراق فراوانی مشاهده شد. یکی از اساسی ترین این افتراقات مبنایی را می توان در محوریت توحید در تمام شئون سیاست و فعالیت های تربیتی و سیاسی در اندیشه امام و فقدان این بنیان نظری در اندیشه جان لاک دانست.
    کلیدواژگان: تربیت سیاسی، تربیت شهروندی، مبانی فلسفی، امام خمینی(ره)، جان لاک
  • پیمان زنگنه*، سمیه حمیدی صفحه 119
    تساهل و مدارا به معنای آسان گیری درکارها به عنوان مفهومی برآمده از تعالیم و آموزه های اسلامی، علاوه بر تدوین الگویی اخلاقی در مناسبات افراد می تواند به عنوان مدل رفتاری مطلوب، مورد استفاده نظام های سیاسی قرارگیرد. امروزه با توجه به این که تنش های داخلی سیستم های سیاسی و افزایش جنگ و ناآرامی میان دولت ها، اثرات نامطلوبی را بر حیات اجتماعی کشورها از خود برجا گذاشته است؛ بر این اساس کاربست رویکرد تساهل و مدارا در دو عرصه داخلی و خارجی سیستم سیاسی می تواند به کاهش تنش در سطح داخلی و افزایش تفاهم با نظام جهانی در سطح محیط بیرونی سیستم سیاسی منجر شود. نوشته حاضر برآن است تا با بهره گیری ازنظریه سیستم ها و روش توصیفی و تحلیلی به واکاوی اثرات سیاست تساهل و مدارا در دو عرصه داخلی و بین المللی سیستم سیاسی جمهوری اسلامی ایران بپردازد.
    کلیدواژگان: تساهل و مدارا، مردم سالاری، مشارکت سیاسی، توسعه
|
  • Abbasali Rahbar*, Alireza Gholipour Page 3
    One of the most important responsibilities of political leaders is decision-making; decisions that specify the fate and course of political order and maybe can change its essence. With interpretative survey of books and political behavior of Imam Khomeini، it seems that the Theory of Sublimation-driven Rationality in the basis of indicators of protection of religious principles and values، realism، use of collective wisdom and heed of goodwill can present better understanding of the nature of logic of decision-making of Imam Khomeini. Moreover، the type of macro management that Ayatollah Khamenei has as the supreme leader of political order in the basis of Constitution and the related authorities at managing the Nuclear Subject indicates that ideas and results of his general politics is not in the basis of individual profit and loss، but the macro review and non-tactically looking at the Nuclear Subject and at the same time efforts to trust-making by many methods such as international laws and presenting of the Islamic order that reaching to the nuclear bombs is illegal (haram)، is accorded with the theory of Sublimation-driven Rationality Management.
    Keywords: political leaders, political order, rational choice, sublimation, driven rationality, decision, making logic
  • Mohammad Bagher Khoramshad, Fatemeh Taherkhani* Page 23
    This paper seeks the effect of aplication methods of legitimize to the actions and revolutionary action through the language studied. In the other words، Assuming the language capabilities of Production legitimacy to acts and practices، the question is that Islamic Revolution political actors in 1357، Which way spoken did uses to the Production legitimacy. Obviously، Discourse analysis of The text-based approach،is The best appropriate method for this study. However، discourse analysis can be used as the basis for theoretical research. For this purpose، this manuscript wrote By Roth Wodak Discourse- Historical method and Theo Van Leeuwen theory of Discourse analysis Legitimation. The Texts that have been produced by the actors of the Islamic Revolution can be divided in various genres. This article will focus on three genres: Disclosure، Call for rebellion and make Utopia. Also during this study Is considered texture In the text، Between the text، Status and historical of each of the genres and As well as Strategies and practices language legitimizing In each of them. Study of the discourse of Islamic Revolution in terms of its legitimacy texture، confirmed to the diversity and Multiplicity Methodical in the production of Verbal legitimacy by political actors in peresent Political field.
    Keywords: Legitimation, texture, Discourse, Islamic Revolution, Roth Wodak
  • Jafar Norouzi Nejhad*, Ali Mokhtari, Ali Teshnedel Page 43
    Forum moderation in the rise of Iran represents turbulence in the social infrastructure and the new demands in the field of cultural. That is why the analysis of the identity of this discourse reflects the new realities in the cultural world of Iran''s current. In this regard، the authors of this paper to investigate the identity of this discourse as a symbolic system and cultural environment of the world and have to study this question: How was the discourse of moderation in Iran''s cultural identity? To answer the question of cultural and dialectical discourse variables have been studied and analyzed the following hypothesis is: Identity moderate discourse، from the dialectical discourse in the community and in this regard، a synthesis of modern discourse of reform is conservative elements of traditional discourse.
    Keywords: Discourse, identity, moderation, dialectic, Hegemony, tradition, modernity
  • Hossein Oliyanasab* Page 61
    Most of the theories of revolution are result of worlds famous revolutions experimental analysis and adjustment، and by their own experiences generalization، meanwhile claim to universality trying to study and investigate all revolutions. While conflicts among these theories are not covert to this field scholars and Continually create this question that: are these conflicts are as a result of theories incorrectness and represent incompetence of them? or، how that is possible to adjust theories conflicts by referring in common feature? Present research claims that despite of existing conflict among theories، all of the revolutions theories accepts internal evolution and shift and its role in revolutions but instead of emphasising to these fundamental factors، they introduse it as main factor of revolution. In present research internal evolution and shift studied as common feature of revolution theories and efforts have been made by referring it to martyr Sadrs theory which also confirmed to signs of Quran، to solve conflicts among revolution theories and by emphasising to internal evolution and shift as main factor of revolution creater، introduse comprehensive and universal theory which is documentry on inspiration and has higher capability.
    Keywords: revolution theories, internal evolution, shift, Seyyed Mohammad Bager Sadr, Islamic revolution of Iran
  • Zahra Ahmadipour*, Vahid Sadeghi, Hamidreza Teymouri Page 81
    Centralization administers the concentration، accumulation and monopoly of political force that accompanies with geographical centralization. Political underdevelopment has also been summarised in the loss of qualitative increment of political capacity of society and unavailability to contribution implements، multiplicity and democratic institutions. After establishment of conditional period، as generating a type of multiplicity، civil presence، contribution and operating the statehood-province hood communities، a type of uncentralized political system was established by Qajar، that the attendance and participation of proxies of strata and states in political and formal structure was a symbol of it. When the Pahlavi majesty was established، the policies based on government’s centralized political system were taken، and in order to forming a single nation and a unity government، the country was centralized. By appearance the second Pahlavi that followed the policy of first Pahlavi، the residual of political development’s symbols was completely removed. This paper has described the relation between two centralization variables similar to independent variable and political underdevelopment of society as a dependent variable، using a descriptive-analytical method and library references. The main question is: does centralization affect the political derdevelopment of contemporaneous Iran? The paper’s hypothesis states that there is a significant relationship between two variables: centralization and political development، and the centralization plays a key role in political underdevelopment of contemporaneous Iran. Given to paper’s results، political-formal centralization is directly proportional to political underdevelopment، and the political underdevelopment of contemporaneous Iran relates to politicalـformal intensive system.
    Keywords: centralization, political derdevelopment, contemporaneous Iran. Mashrooteh Era, Islamic Revolution of Iran
  • Tahereh Javidi Kalateh Jafarabadi* Page 99
    Political education as a transfer process of knowledge، values and attitudes of the political system to the new generation and Brought some stability and durability the system، is The most important aspect of education and most essential issue that has long been of interest to philosophers and thinkers. Due to the impact of the political education from the ideological and philosophical foundations of society، this paper attempts to Study and research by the use the descriptive and analytical methods and Comparative Analysis، philosophical foundations of this education from the perspective of John Locke as a pioneer and founder of liberalism and imam Khomeini as a founder and theorist of modern political government، Which is based on political philosophy of Islam. Based on this research، there are some similarities and overlap in the concepts related to politics and political education among this two thinker، but In view of the philosophical bases، the differentiation frequency was observed. One from the most basic fundamental differences is the centrality of Towhid in all aspects of politics and political and educational activities of the Imam and the lack of this theoretical foundation in Locke’s thought.
    Keywords: Political Education, theoretical Foundation, Imam Khomeini, John Lock
  • Peyman Zangeneh*, Somayeh Hamidi Page 119
    Tolerance in the sense of taking things easy is a concept derived from the teachings of Islam، which can be used as a model for the world''s political systems. It can، also، develop a model of ethical behavior in relations between individuals. Nowadays، internal tensions in political systems and the increase of war and unrest among states have had unwelcoming effects on the countries'' social life. So the application of tolerance approach in both domestic and foreign political system can reduce stress domestically and increase cooperation internationally. Using system theory and taking a descriptive and analytical approach، this paper aims to explore the impacts of tolerance policy on domestic and foreign political system of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: tolerance, democracy, political involvement, development