فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 33 (زمستان 1394)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 33 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدباقر خرمشاد، حمید مرادخانی* صفحه 3
    اگرچه در حال حاضر تثبیت ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای بیش از پیش امکان پذیر شده اما پایداری و اعتبار آن با چالش هایی مواجه است. ظهور جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای پایدار و ایفای نقش فعال در این محیط موجب اتخاذ تدابیر و راهکارهایی است که به قدرت نفوذ و اعتبار همه جانبه ملی، منطقه ای و بین المللی ایران کمک کند. در این تحقیق با بهره گیری از روش کیفی و استفاده از الگوی سوات ضمن احصای مولفه های عوامل درونی قوت، ضعف و همچنین شاخص های فرصت و تهدید به عنوان عوامل خارجی و تعیین رتبه بندی آنان، در نهایت جایگاه استراتژیک ایران در حالت رقابتی (ST) قرار گرفته است. در این پژوهش با توجه به نتایج حاصله و در نظر گرفتن نقاط ضعف و فرصت ها؛ مشخص شد که عواملی چون، تقویت اتحاد ملی، افزایش قدرت جامع ملی، توسعه متوازن توسعه علمی و انسانی ماندگار و پایدار، مهیا سازی محیط منطقه ای و بین المللی برای دستیابی به توسعه از طریق چند جانبه گرایی، تقویت همگرایی و همکاری منطقه ای، گفتگو با بازیگران منطقه ای و بین المللی، برقراری روابط متوازن با قدرت های موجود و نوظهور و ارتقای وجهه ملی ج.ا.ایران به عنوان یک کشور اسلامی برخوردار از توسعه همه جانبه؛ باید مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایران، قدرت، قدرت منطقه ای، راهبرد، سوات
  • محسن مدیر شانه چی*، علی سلیمانپور صفحه 27
    قانون گرایی به عنوان نشانه اصلی و دال مرکزی گفتمان مشروطیت ایران در پیوند استوار با نشانه فرعی آزادیخواهی، مهم ترین عامل هویت بخشی گفتمان مذکور در تقابل با گفتمان «دشمن» و «مخالف» آن یعنی استبدادطلبی بود. فرایند غیریت سازی در گفتمان مشروطه خواهی بیشتر از هر چیز مبتنی بر دفاع عقلانی از حکومت قانون و آزادی از سلطه نظام استبدادی صورت می گرفت. در مقابل، گفتمان استبدادطلبی نیز با تفسیر ارتجاعی از شریعت سعی در اثبات حق الهی پادشاه و تداوم سلطه پادشاهی خودکامه داشت. منازعات گفتمان ها از طریق برجسته نمودن نشانه های اصلی هرکدام و طرد نشانه های گفتمان مخالف، با غلبه نظام معنایی مشروطیت و فراگیر شدن آن در افکار عمومی همراه شد که نتیجه آن پیروزی جنبش مشروطه خواهی در قالب یک رخداد ارتباطی و شالوده شکنی در ساختارهای معنایی نظام استبدادی بود. بازنمایی شرایط سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و ایدئولوژیک ایران در عصر مشروطه خواهی زمینه های غلبه گفتمانی مذکور بر گفتمان حاکم و نظام خودکامه را به خوبی نمایان می سازد. بررسی حاضر با تحلیل گفتمانی مشروطیت و بیان نظام مفصل بندی آن در رقابت با گفتمان مخالف به آشکار ساختن جایگاه عناصر اصلی قانون و آزادی و رابطه آن دو با یکدیگر می پردازد.
    کلیدواژگان: مشروطیت، گفتمان، استبداد، قانون، آزادی
  • عباس کشاورز شکری، حسن ناصرخاکی* صفحه 47
    انقلاب ها علاوه بر بعد ملی و سرزمینی دارای بازتاب های فراملی و جهانی هستند. نظریه پردازی در مورد این بعد از انقلاب ها به طور عام و در مورد انقلاب اسلامی ایران به طور خاص کمتر مورد توجه بوده است. این مقاله با استفاده از نظریه تحلیل گفتمان لاکلائو وموف در پی توجه به این بعد بوده و در صدد است به این سوال پاسخ دهد که از منظر تحلیل گفتمان لاکلائو وموف، قابلیت و نحوه بازتاب یافتن یک گفتمان انقلابی همچون انقلاب اسلامی ایران به چه عواملی وابسته است؟ بر اساس یافته های این مقاله می توان گفت که برای فهم قابلیت و نحوه بازتاب یافتن یک گفتمان انقلابی می بایست به عواملی چون: نظام معنایی گفتمان انقلابی، قابلیت اعتبار و قابلیت دسترسی گفتمان انقلابی، توانایی آن در تشکیل زنجیره هم ارزی فراگیر، سطح استعاری و فراگیر بودن اسطوره گفتمان انقلابی، پادگفتمان ها و رقابت های جهانی و شرایط گفتمانی جوامع مخاطب توجه نمود.
    کلیدواژگان: انقلاب، بازتاب، تحلیل گفتمان، لاکلائو وموف
  • محمد آرمند*، معصومه عظیمی وحید، حسن مظاهری صفحه 67
    کتاب درسی می تواند نقش مهمی در انتقال ارزش های انقلاب اسلامی داشته باشد و دانش آموزان را با انقلاب اسلامی و ارزش های مربوط به آن آشنا سازد. حاضر مبتنی بر پژوهشی است که باهدف تحلیل کتاب های درسی به منظور ارائه راهبرد برای نهادینه کردن ارزش های انقلاب اسلامی در دانش آموزان انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است، جامعه پژوهش نیز شامل کلیه کتاب های درسی است که از میان آن ها کتاب هایی که به این موضوع مرتبط می باشد مورد بررسی واقع شده اند. عمده ترین یافته های پژوهش این است که در دوره ابتدایی بیشترین درصد ارزش های انقلاب اسلامی به تعلیمات اجتماعی اختصاص دارد و کمترین میزان مربوط به درس هدیه های آسمان می باشد. همچنین در دوره راهنمایی (اول متوسطه)تاریخ درصد بیشترین واژگان مربوط به انقلاب اسلامی را پوشش داده است و تعلیمات اجتماعی کمترین می باشد و در دوره دوم متوسطه بیشترین مفاهیم مربوط به کتاب تاریخ و کمترین به کتاب ادبیات تعلق دارد. بر اساس بررسی به عمل آمده و کاستی های موجود در پایان پیشنهادهایی برای بهبود کتاب های درسی بیان شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، ارزش ها، کتاب های درسی، انقلاب اسلامی، دوره ابتدایی، دوره اول و دوم متوسطه
  • سیدجوادامام جمعه زاده، سیدزکریامحمودی رجا* صفحه 89
    هدف پژوهش حاضر تجزیه وتحلیل رویکرد اقتصادمقاومتی و جایگاه آن در تحقق گفتمان الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به عنوان یک رویکرد بومی است. اهمیت این مسئله ازآنجاست که امروزه به واسطه حاکم شدن اصول و آموزه های رئالیسم بر نظام و روابط بین الملل، قدرت محوری یکی از عناصر کلیدی در تحقق بخشی منافع کشورها به شمار می آید. در این میان استفاده از قابلیتهای اقتصادی به عنوان یکی از ابزارهای قدرت از سوی بازیگران بین المللی مورداستفاده قرارگرفته است. ج.ا.ایران به عنوان ارائه دهنده الگوی بومی اسلامی با پشتوانه عمیق تجربیات فکری، عملی توانسته زمینه ثبات و تحکیم خود را به عنوان الگوی موفق به اثبات برساند. اقتصاد مقاومتی به عنوان رویکرد و مدلی بر مبنای توجه به فرهنگ و ارزش های بومی، شرایط اقتصادی جامعه و وضعیت نظام بین الملل مورد تاکید قرارگرفته است. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی، درپی تحلیل و تشریح اقتصاد مقاومتی، گفتمان الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، ابزار و الزامات اتخاذ استراتژی های این رویکرد است. یافته های تحقیق نشان می دهد اقتصاد مقاومتی با الهام گیری از اقتصاد اسلامی با بهره گیری از ظرفیت و توانایی های افراد، ضمن نقد جریانات حاکم برجهان فعلی؛ به بعد عدالت و مالکیت بر مبنای ویژگی های چون: تطابق بازار و شرع، شفافیت قوی درون زا و برون زا، حاکمیت اخلاق اسلامی، هدایت و نظارت توام دولت و ملت، بهبود وضع معیشت، عدالت محوری و تولید ثروت بر مبانی شرعی و بومی در دستور کار قرار داده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، تحریم های اقتصادی، اقتصاد اسلامی، اقتصاد مقاومتی، الگوی اسلامی، ایرانی، بومی سازی
  • ابوالفضل شکوری*، سجاد چیت فروش صفحه 111
    اندیشه چپ در ایران برآمده از شرایط خاص سیاسی و اقتصادی در دوره معاصر بوده که در عین تاثیرگذاری بر اندیشه ایرانی از برخی خصلت های ایرانی– اسلامی تاثیر پذیرفته و به شکل جدیدی، که از آن به سنت چپ اسلامی یاد می شود، تبلور یافته است. یکی از مهم ترین نمودهای این سنت را می توان در شکل دهی اندیشه سیاسی و نظام سیاسی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مشاهده نمود. سوال اصلی این پژوهش، بعد از تبیین اندیشه چپ اسلامی در قالب یک سنت فکری، آن است که این اندیشه به چه صورتی در ماهیت دولت در ایران معاصر اثرگذار بوده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که اندیشه اولیه چپ در ایران، با رویکرد خاص خود در باب دولت در تعریف وظایف گسترده برای آن اثرگذار بوده است. علاوه بر آن سنت فکری چپ به تبیین یک نوع دموکراسی خاص در حکومت اسلامی پرداخته که ازجمله مهم ترین ویژگی های آن قائل شدن به هدایت و جهت دهی جامعه به سوی یک مکتب واحد فکری و تاکید بر انتخاب کارگزاران و راهبران حاکم از درون یک ایدئولوژی و مکتب خاص می باشد. بعدها این تعریف از دموکراسی در اندیشه برخی تئوریسین های انقلاب اسلامی اثرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: سنت فکری چپ اسلامی، روش جماعت گرایی، اندیشه سیاسی، ارانی، شریعتی، جمهوریت
  • علی صباغیان*، عباس سروستانی صفحه 133
    آنچه امروزه در روابط بین کشورهای نظام بین الملل اهمیت زیادی دارد و از جمله عناصر و مولفه های اصلی قدرت یک کشور محسوب می گردد ظرفیت قدرت نرم آن کشور در محیط بین المللی است. محیط امروز بین المللی در دوران گذار خود بیش از هر چیز پذیرای مولفه ها و کاربست های دیپلماسی عمومی و فرهنگی است. با توجه به ماهیت فرهنگی انقلاب اسلامی ایران، مقوله فرهنگ از ابتدا جایگاه ویژه و ممتازی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران برخوردار بود و یکی از ثمرات مهم انقلاب اسلامی صدور فرهنگی ارزش های انقلاب اسلامی به منظور تشکیل جامعه اسوه اسلامی بود. در راستای راهبرد صدور فرهنگی انقلاب اسلامی و تقویت قدرت نرم ج.ا.ا، موسم حج نقش تعیین کننده ای از ابتدای انقلاب اسلامی ایفا کرد. مطالعات انجام شده نشان می دهد یکی از مهم ترین نمادهای قدرت نرم انقلاب اسلامی ایران را می توان احیای حج ابراهیمی تلقی کرد. حج ابراهیمی را می توان تجلی تحقق قدرت نرم به معنای توانایی نفوذ بر رفتار امت اسلامی بدون تهدید و یا پرداخت هزینه محسوس به شمار آورد. جمهوری اسلامی ایران از رهگذر تبیین اندیشه و آرمان عدالت خواهانه انقلاب اسلامی در موسم حج درصدد برآمد تا با روش های غیرمستقیم به نتیجه دلخواه و مطلوب خود یعنی استکبارستیزی و بیداری اسلامی دست یابد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی حج، قدرت نرم، محیط بین المللی، دیپلماسی عمومی، استکبارستیزی
|
  • Mohammad Bagher Khoramshad, Hamid Moradkhani* Page 3
    Although currently the consolidation of Iran as a regional power than has been possible before but its stability and credibility with the challenges encountered. The advent of the Islamic Republic of Iran as a regional power and playing an active role in sustainable environmental measures adopted by virtue of the procedures and that is the power of influence and credibility of all international, regional and national of Iran. This research utilizes a qualitative method and use the pattern of Swat while the inner strengths, factors of the gained component of the weak as well as the opportunity and threat indicators external factors and determine their rankings, Iran's strategic position in the competitive mode in the end (ST). In this progressive with regard to results and consider weaknesses and opportunities; it became clear that strengthening national unity, increasing the power of the balanced development of a comprehensive national human development sustainable and lasting, and prepared the regional and international environment for building to achieve development through multilateral and regional cooperation, strengthening and convergence, dialogue with regional and international actors, establishing balanced relations with emerging and existing powers and prestige of national promotion Iran .
    Keywords: Iran, power, regional power, approach, Swot
  • Mohsen Modir Shaneh Chi*, Ali Soleymanpour Page 27
    Legalism as the main element of constitutional discourse is the most important factor in identification of this discourse in confrontation with despotism as the alternative discourse. In this article, after presentation a theoretical framework and related historical studies on the Qajar era, disputes between constitutionalism and despotism and final victory of Iranian constitutional movement have been considered through discourse analysis.
    Keywords: Constitutional, discourse, despotism, law, freedom
  • Abbas Keshavarz Shokri, Hasan Naserkhaki* Page 47
    Great and social revolutions such as the Islamic revolution of Iran in addition to national and territorial impacts, involve transnational and global reflections, since their ideas and goals spread worldwide and result in regional or global consequences. The international dimension of revolutions has received less attention than the other aspects and it has been less theorized. The present study, utilizing Laclau and Mouffe’s discourse analysis theory, considers the international aspect of revolutions and seeks to provide a theoretical framework for analyzing the reflection of international revolutions. This study particularly tries to answer the question that from the perspective of Laclau and Mouffe’s discourse analysis theory, the capabilities of a revolutionary discourse and the way it is reflected in the transnational arena depends on which factors ? According to the findings of the study, we can say that in order to understand the capabilities of a revolutionary discourse such as the Islamic revolution of Iran and the way it is reflected, we should consider factors such as the semantic system of the revolutionary discourse, credibility and availability of the revolutionary discourse, the capability of the revolutionary discourse to form a comprehensive equivalence chain, the metaphorical level and the universality of the revolutionary discourse myth, counter-discourses and discourse competitions in the regional and global arena, and discourse conditions in the audience societies.
    Keywords: revolution, reflection, discourse analysis, Laclau, Mouffe
  • Mohammad Armand*, Masoumeh Azimi Vahid, Hasan Mazaheri Page 67
    Textbooks have an important role in transmitting the values of the Islamic Revolution and students familiar with the Islamic Revolution and its values. In the present study aimed to analyze textbooks In order to institutionalize Islamic values in students .The research is descriptive and content analysis The Statistical consisted of all the textbooks , among them books related to the subject have been studied. The measuring instrument is a self-made checklist. The findings indicate that in elementary schools with the highest percentage values of the Islamic Revolution in social studies with and the lowest rate of is the lesson Gifts sky. Also in junior high school history the vocabulary of the Islamic Revolution is transferred to the students for social education is lowest in high school, most words related to the history books and the lowest in the book of literature,Based on our evaluation of the existing shortcomings in the proposals for the improvement of textbooks is expressed.
    Keywords: content analysis, values, textbooks, Islamic revolution, primary education, secondary education
  • Seyed Zakarya Mahmudi Raja, Seyed Javad Emamjome Zadeh* Page 89
    The aim of this article is analyzing role of “Resistive economy” in fulfillment of the Islamic-Iranian discourse and “Iran 1404 outlook document”.as a native approach. The significance of issue is due to ruling of realism paradigm in international relations and this the fact that “power orientation” considered as a key element in achieving of interests by countries. The use of the economic capabilities is being used by international actors as one of the instruments of their power. Islamic Republic of Iran has been able to consolidate stability and to prove itself as a successful model by using its intellectual experiences. So it need to plat a Deep and extensive preparation for Implementation of its discourse and Thereby contrast with any kind of conspiracy against internal and external. “Resistive economy” as a native approach and model that is based on local Economic conditions is emphasized particularly.This article is aiming to analyze “resistance economy”, the discourse of Islamic-Iranian model of progress, tools and strategies requirements of this approach by use of Localization approach and analytical method. Research findings shows that “resistance economy” by inspiring Islamic economy and its outlook to the real world also by use of all the capabilities and abilities of persons, to critique current global trends, at the same time attention to the justice and individual and social dimensions of freedom. As well as attention to property and personal freedoms in framework of society that is based on characteristics such as market and Sharia, the rule of Islamic morality, mutual supervision between government and people, improving the condition of justice and wealth.
    Keywords: Islamic Revolution, Economic sanctions, Islamic economy, Economic Strength, Islamic, Iranian model, Localization
  • Abolfazl Shakoori*, Sajjad Chitforoush Page 111
    Left thought in Iran has resulted from the political and economic situation in contemporary period, which influence the Iranian thought, and at the same time had been affected from some Iranian-Islamic characteristics. This interaction resulted of a new form of this thought in Iran, which has named Islamic left tradition. The most important results of this tradition can be seen as forming of political thought in recent history generally in one hand and the political system after the Islamic Revolution particularly on the other hand. In this paper, the impact of the Islamic left thought of the government has been analyzed after explaining this tradition. The result of this paper has shown that the initial left thought has affected on the definition of the government extensiveduties because of its particular approach about government. In addition, this idea has explained a specific type of democracy in the Islamic state of which one of the most important features is the belief of guidance and directing the society towards a single school of thought and It's emphasis on choosing the leader and officials from the specific ideology and school. This definition of the democracy has influenced the theorists of Islamic Revolution.
    Keywords: Intellectual tradition of Islamic left, community methodology, Political thought, Arani, Shariati, republi
  • Ali Sabbaghian*, Abbas Sarvestani Page 133
    Today what is important in the relations between the countries are capacity of the country's soft power in the international environment. International environment in the transition phase Receptive the elements and implementation of public diplomacy and culture. Because of the cultural nature of Iran's Islamic Revolution, the culture of the special position in the foreign policy and one of the important achievements of the Islamic Revolution Islamic Revolution on cultural values forms the Islamic model of society. In exporting the Islamic revolution and strengthen cultural soft power Iran, Hajj played a decisive role since the Islamic Revolution. Studies show that one of the most important symbols of the Islamic Revolution's soft power can be seen as a revival of the Ibrahim hajj. Ibrahim hajj can be realized expression of soft power is the ability to influence the behavior of the Islamic nation without the threat or charges to be considered significant. Islamic Republic of Iran by way of explaining the ideas and ideals of the Islamic Revolution in Hajj justice planned to be desired and desirable result of its indirect methods to achieve arrogance and Islamic Awakening.
    Keywords: Hajj diplomacy, soft power, the international environment, public diplomacy, arrogance