فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 36 (پاییز 1395)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 36 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود نجفی*، عباس حاتمی، حسین مسعودنیا صفحه 3
    تا اواخر دهه 1970 رابطه بین سیاست و اقتصاد به صورت انتزاعی و ذهنی از سوی برخی متفکران مارکسیست ساختارگرا مطرح شده بود، اما از دهه 1980 به این سو با شکل گیری مطالعات میان رشته ای رابطه بین سیاست و اقتصاد از حالت انتزاعی خارج شد و بصورت عینی و عملی مورد تحلیل قرار گرفت. یکی از استدلالات اصلی در این حوزه، تاثیرگذاری عوامل اقتصادی بر مناسبات سیاسی است. این مقاله با تاسی از این ادبیات تلاش می کند اولا چگونگی تاثیرگذاری اختلافات اقتصادی بر مناسبات سیاسی و به عبارت دقیق تر تاثیر اقتصاد بر سیاست را در دهه دوم انقلاب مورد واکاوی قرار دهد. ثانیا مشخص می سازد که مکانیسم و ابزار این تاثیرگذاری، سیاست های اقتصادی دولت و به طور خاص برنامه توسعه پنج ساله اول و دوم و لوایح بودجه بوده است و ثالثا نشان می دهد که تاثیرگذاری این عوامل اقتصادی بر مناسبات ساخت سیاسی به دو شکل یعنی اولا انشعاب درون جناح راست و ثانیا ائتلاف بین جناح راست مدرن و چپ تعین یافته است. این بررسی ها نهایتا نشان می دهند که سیاست در دهه دوم انقلاب تا چه میزان تحت تاثیر اقتصاد عمل کرده است و بدین سان مناسبات سیاسی بیش از آنکه ماهیتی صرفا سیاسی داشته باشند، تا چه میزان متاثر ازمناسبات اقتصادی عمل نموده اند.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری اقتصادی، توازن سیاسی، انشعاب، ائتلاف
  • عباسعلی رهبر*، مجید نجات پور، محمد یزدان پناه صفحه 21
    با وجود دور بودن شیعیان از قدرت سیاسی در بیشتر کشورها که عمدتا آنها را به صورت اقلیت هایی محروم و حاشیه ای نگه داشته، ماهیت و ظرفیت اجتماعی و سیاسی تشیع، تا حدود زیادی مغفول مانده است. در سایه انقلاب اسلامی ایران، شیعیان در کشورهای گوناگون از انزوای سیاسی- اجتماعی بیرون آمده و در مسیر قدرت یابی و تجدید هویت خویش گام برداشتند. این تحولات به تدریج منجر به شکل گیری ایده ژئوپلیتیک شیعه در منطقه خاورمیانه گردید. از آنجا که انقلاب اسلامی ایران برگرفته از اصول و آرمان های مذهب تشیع بود و در جامعه ای که با اکثریت جمعیت شیعی به وقوع پیوسته بود، شیعیان سایر کشورها بالاخص شیعیان مجاور ایران متاثر از اهداف و آرمان های آن گردیدند. این تاثیرگذاری ابتدا به صورت خودآگاهی مذهبی و سپس تمایل جهت احقاق حقوق و سهیم شدن در قدرت را به دنبال داشت. موج دوم شکل گیری ژئوپلیتیک شیعه به دنبال حمله آمریکا به عراق و سقوط رژیم بعثی است. در ژئوپلیتیک شیعه توجه به کشورهایی است که شیعیان در آنها از جهت جمعیتی و جغرافیایی، یک اقلیت هستند یا به عنوان یک اکثریت حضور دارند و می توانند در روابط قدرت تاثیرگذار باشند. این مقاله در تلاش است تا با بررسی دیدگاه های نظری روابط بین الملل به چگونگی شکل گیری ژئوپلتیک شیعه پرداخته و واقعیت آن را در گستره سیاست خارجی ج.ا.ایران مورد ارزیابی قرار دهد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، اسلام گرایی، هویت مذهبی، ژئوپلیتیک شیعه، سیاست خارجی
  • یوسف ادیب، اصغر ابراهیمی هرستانی*، یوسف رضا پور، مهدی طغیانی صفحه 41
    به رغم اهمیت تربیت و فرهنگ سازی اقتصاد مقاومتی برای دانش آموزان،این مهم به طور شایسته مورد توجه نبوده است . در این پژوهش، به این پرداخته شد که مبانی دینی اقتصاد مقاومتی به منظور طراحی الگوی برنامه درسی تربیت اقتصادی مبتنی بر اقتصاد مقاومتی چه می باشد؟ پس از بررسی آیات و روایات مربوط به موضوع در تفاسیر و بررسی مطالعات و پژوهش های مرتبط، اطلاعات به دست آمده با روش تحلیلی- استنتاجی، مورد تحلیل قرار گرفتند و با تحلیل و استنتاج پژوهشگران از اطلاعات گردآوری شده، مبانی استخراج گردید. مبانی دینی برنامه درسی تربیت اقتصادی مبتنی بر اقتصاد مقاومتی شامل: لزوم دوری از سلطه پذیری برای دستیابی به حیات طیبه، اعتقاد به علم و حکمت الهی در ضرورت استقلال اقتصادی، عزت مندی، و ایمان و استقامت بر آن و عمل به مقتضای آن در مبارزه با اولیای طاغوت و سلطه گران می باشد. با دستیابی به این مبانی، بررسی چرایی برنامه درسی تربیت اقتصادی مبتنی بر اقتصاد مقاومتی از منظر مبانی دینی ممکن می شود. این مبانی، بیانگر اهمیت و ضرورت برنامه درسی تربیت اقتصادی مبتنی بر اقتصاد مقاومتی است و در حکم مولفه ای جهت دهنده به فرایند طراحی الگوی برنامه درسی تربیت اقتصادی مبتنی بر اقتصاد مقاومتی عمل می کند.
    کلیدواژگان: مبانی دینی، اقتصاد مقاومتی، برنامه درسی، تربیت اقتصادی
  • سمیرا متقی* صفحه 59
    بنیادهای سیاسی-اقتصادی در هنگامه ای که انقلاب اسلامی ایران به وقوع پیوست، دارای چند شاخص مهم و جهانی بوده است که از آن میان می توان به «تولید انبوه»، «تجارت» و «ثروت» اشاره کرد. در این مقطع از تاریخ، ساختار سیاسی حاکم بر جهان میان دو نیروی داری و کمونیسم در رقابت بود و به همین دلیل، بنیادها و ضروریات اقتصادی در سطح جهان نیز تحت تاثیر این دو نیروی سیاسی متعارض، سازمان می یافت. پژوهش حاضر، ابتدا با بررسی مشخصات و بن مایه های اقتصادی-سیاسی سرمایه داری (امپریالیسم) و کمونیسم آغاز می شود و سپس رخداد انقلاب اسلامی را به عنوان «گسست در ساختار اقتصاد سیاسی بین الملل» در مقایسه با دو قدرت اقتصاد سیاسی فوق، بررسی می کند. نتایج، نشان می دهد که هرچند امپریالسم و کمونیسم به عنوان دو قطب رقیب در نظر گرفته می شوند، اما از منظر اقتصاد سیاسی دارای خط مشی ها و کدهای مشابهی هستند. به گونه ای که ویژگی هایی مانند «گسترش فضایی ماتریالیسم»، «استعمارگرایی به منظور افزایش بهره وری اقتصادی» و «تجارت جنگ» در هر دو جبهه وجود داشته است. با این وجود، انقلاب اسلامی ایران با پدید آوردن کدهایی چون معنویت گرایی، استعمارزدایی، محوریت عدالت و «سیاست فرهنگی اقتصاد»، رویکردی جدید و متفاوت در اقتصاد سیاسی بین الملل پدید آورد که از آن می توان با نام «گفتمان فرهنگی اقتصاد سیاسی بین الملل» یاد کرد.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی بین الملل، انقلاب اسلامی، کمونیسم، امپریالیسم
  • اصغر افتخاری*، حمید مهجور صفحه 77
    تربیت سیاسی ازجمله مهم ترین جنبه های تربیتی افراد در جوامع به شمار می رود که با توجه به ورود عنصر قدرت سیاسی به عرصه های مختلف زندگی انسان ها در جوامع و متاثر شدن افراد از آن، باید برای دست یابی بهتر و صحیح تر به آن برنامه ریزی کرد. نظام های سیاسی مختلف و اندیشه های سیاسی به روش ها و شیوه های متفاوت درصدد تحقق این مهم می باشند تا افراد در جامعه علاوه بر آگاهی از نقش و جایگاه خود به ایفای نقش در نظام سیاسی بپردازند. این نوشتار در پی طرح ریزی الگوی تربیت سیاسی بر اساس اندیشه شهید مطهری(ره) است که به روش تحلیلی – توصیفی ضمن بررسی مفهوم تربیت سیاسی و تفاوت آن با مفاهیم مشابه ازجمله جامعه پذیری سیاسی و اخلاق سیاسی به بیان مبانی، اهداف، عوامل موثر، عناصر، روش ها، آسیب های فراسوی تربیت سیاسی در اندیشه ایشان پرداخته است. براساس اندیشه شهید مطهری(ره) تربیت سیاسی در اسلام دارای رویکرد چندعاملی یا تعاملی است و سه پایه اصلی تربیت سیاسی در اسلام حکومت، خانواده و عالمان دینی هستند که تربیت سیاسی در تعامل این سه عامل با یکدیگر و ایفای نقش صحیح هر یک محقق خواهد شد.
    کلیدواژگان: شهید مطهری(ره)، تربیت سیاسی، اسلام، راهکارها، آسیب شناسی
  • حسن مجیدی*، روح الله فرهادی صفحه 99
    سیاست گذاری و برنامه ریزی در ایران از آغاز دولت مدرن تاکنون به پیروی از پارادایم های فکری و الگوهای نظری متفکران غربی صورت گرفته است. این در حالی است که برنامه های توسعه در بستر اجتماعی، اقصادی و سیاسی جوامع مختلف تکوین یافته اند و «روش شناسی و تئوری حاکم بر نظام اجتماعی» را رعایت کرده اند. بنابراین برنامه های توسعه در هر کشوری با مبانی فکری، معرفتی و اخلاقی آن کشور سازگاری دارند. با توجه به اینکه سی و هشت سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران می گذرد، متولیان توسعه در ایران نه تنها موفق به طراحی الگوی توسعه بر اساس مبانی بومی کشور نشده اند بلکه در انتخاب الگوی «توسعه بدیل» تعدیل ساختاری با مشکل روبرو بوده اند. با توجه به اینکه بیشتر نظریه های توسعه به اصل «گسترش دامنه انتخاب افراد» باور داشته و از این منظر به طراحی «زندگی خوب» برای افراد و جوامع اقدام می کنند، بنابراین تمامی الگوهای توسعه ابتنای ویژه ای به «نسبت اخلاق و سیاست» در نظریه های خود دارند. این مقاله با بهره گیری از روش «ترکیبی» ضمن تبیین نظری نسبت مذکور در نظریه های توسعه، مولفه های آن را نیز در برنامه های توسعه بعد از انقلاب اسلامی ارزیابی می کند و به تنگناهای نظری برنامه های توسعه در ارتباط با نسبت اخلاق و سیاست می پردازد. تنگناهایی که از یک سو به دلیل ناتوانی سیاست گذاران برنامه های توسعه در «خوانش اخلاقی» از الگوی تعدیل ساختاری و از سوی دیگر به دلیل ناسازگاری الگوی مذکور با زمینه معرفتی و تاریخی ایران، ایجاد شده است.
    کلیدواژگان: نسبت اخلاق و سیاست، نظریه های توسعه، برنامه توسعه جمهوری اسلامی ایران
  • محمدحسین نیکدار اصل، ذبیح الله فتحی فتح* صفحه 123
    تحلیل گفتمان به چگونگی شکل گیری و تثبیت و متلاشی شدن گفتمان ها می پردازد. رویکرد گفتمانی لاکلاو و موفه یکی از شیوه های تحلیل گفتمان است. دموکراسی کثرت گرای رادیکال مهم ترین راه حل و ایده این دو فیلسوف برای رفع نابرابری های اجتماعی است. در این نوشتار با استفاده از مفهوم دموکراسی کثرت گرای رادیکال به تحلیل گفتمان انقلاب اسلامی ایران پرداختیم و نشان دادیم که انقلاب مشروطه آغاز روند دموکراسی خواهی در ایران بوده و بعد از آن به تدریج بلوک های موقت دموکراسی خواهی در ایران شکل گرفت که یکی از آنها گفتمان انقلاب اسلامی بود. در این بلوک موقت گفتمان های مختلف مخالف گفتمان پهلوی گرد آمدند. این گفتمان ها با ایجاد یک زنجیره هم ارزی وحدت و استقلال گفتمانی خود را حفظ کردند. با تثبیت معانی این گفتمان و متلاشی شدن گفتمان پهلوی، زنجیره هم ارزی جای خود را به منطق تفاوت و تخاصم داد که سبب نزاع گفتمانی و مسلط شدن گفتمان اسلامی در حوزه اجتماع گفتمان حکومتی ایران شد. در پی این اتفاق گفتمان جمهوری اسلامی شکل گرفت.
    کلیدواژگان: دموکراسی کثرت گرای رادیکال، انقلاب اسلامی، لاکلاو، موفه
|
  • Davoud Najafi*, Abbas Hatami, Hossein Masoudnia Page 3
    By the late 1970s the association between politics and economics had been discussed by some structural Marxist thinkers in an abstract and subjective form. However, since the 1980s onwards, with the formation of interdisciplinary studies, the relationship between politics and economy was not either in an abstract form, and analyzed in an objective and practical manner. One of the major arguments in this area is the impact of economic factors on political relations. Inspired by such literature, the current article seeks to analyze the effectiveness of economic disputes on political relations, i.e. the impact of economy on politics at the second decade of the Iranian Revolution in 1979. Secondly, the article specifies that tools and mechanisms underlying such influence include government’s economic policies, and in particular, the first and second 5-year development plan and budget bills. Thirdly, the article shows that the influence of these economic factors on political relations is specified in two forms including traditional right inter-factional division and the coalition between modern right and modern left. The investigations indicate that how much politics in the second decade of the Islamic Revolution has been influenced by economy, thus political relations to what extent have been influenced by economic relations rather than being purely political in nature.
    Keywords: Economic policy, political balance, ramification, coalition
  • Abbasali Rahbar*, Majid Nejatpour, Mohammad Yazdan Panah Page 21
    Despite the remoteness of the Shia political and administrative power and responsibility in most countries mainly kept them marginalized minorities, Social and political nature and capacity of Shias, to a large extent been neglected. In light of Iran's Islamic Revolution, Shiites in various countries outside of the political and social isolation and moved in the direction of gaining and renewing his identity. This gradually led to the formation of the idea of geopolitical developments in the Middle East were Shia.Since the Islamic Revolution of Iran was derived from the principles and ideals of Shias And in a society where the majority Shiite population had occurred, Shia other countries, especially neighboring Shias Iran They were influenced by the goals and objectives. The influence of the Shiite minority religious consciously be found across the national borders and then their desire for their rights And power sharing followed. The third wave of Shiite self-awareness and strengthen the formation of Shiite geopolitics United States of America to attack Iraq (Shia world's second largest) and the fall of the Baathi regime emerged in this country. According to countries in the Shia Geopolitics the Shiites in their terms of population and geography, are considered a minority or as a majority are and can affect international relations and power relations on a global level.This article seeks to explore theoretical perspectives of international relations to the formation of geopolitical Shia and the fact it's in the realm of foreign policy of the Islamic Republic of Iran has been evaluated.
    Keywords: Islamic revolution of Iran, Islamism, Religious identity, Shia Geopolitics, Foreign policy
  • Yousef Adib, Asghar Ebrahimi Harestani*, Yousef Reza Pour, Mahdi Toghyani Page 41
    Despite the importance of economic education based on resistive economy to the culture of resistive economy for students, but it is not worthy of attention and design an economic education curriculum model based on resistive economy is of particular importance. Since in designing curriculum model, investigate logic and reason of curriculum is the first steps, in this research to investigate logic and reason, religious foundations resistive economy was dedicated and to this was dedicated to what is the religious foundations in the economic education curriculum model based on resistive economy? After peruse the verses and traditions on the subject, the interpretations of Al-Mizan, noor and nemoneh and al-Kafi book and other studies and researches related topics, data obtained by analytic-deductive method were analyzed and with analysis and conclusions researchers of data were obtained, foundations were extracted. religious foundations economic education curriculum based on resistive economy including: the need to avoid of the domination to achieving pure life, believe to knowledge and elahi wisdom in the necessity of economic independence, esteem, faith and perseverance and action to appropriate in the fight against Authorities idolatrous and Domineering powers.By achieving to this foundations, to check why economic education curriculum based on resistive economy, from the perspective of the religious foundations is conceivable. These foundations, the indicates importance and necessity of economic education curriculum based on resistive economy and in order for the central component to the process designing an economic education curriculum model based on resistive economy is serves.
    Keywords: religious foundations, resistive economy, curriculum, economic education
  • Samira Motaghi* Page 59
    Political economy in the world at the time of the Islamic Revolution had a few major global indices such as the "mass production", "Trade" and "wealth". At this point in history, political structure of the world between two geopolitical forces of imperialism and communism in the competition, and why, was formed under the influence of the global economic necessities these two conflicting political force. Cross-sectional study to evaluate the economic-political imperialism and communism begins and then the occurrence of the Islamic Revolution as a "break in the structure of international political economy" in the political economy of these two powers, checks. The results indicate that even though imperialism and communism are considered as two competing poles, but from the perspective of political economy codes are the same. Features like "Open Space materialism," "colonialism for economy" and "trade war" existed on both fronts. However, the Islamic Revolution by creating code such as spirituality, decolonization, justice-centering and the "economic and cultural policies", a new and different approach in international political economy that created that called "Cultural Discourse of the International Political Economy".
    Keywords: International Political Economy, Islamic Revolution, Communism, Imperialism
  • Asghar Eftekhari*, Hamid Mahjour Page 77
    Political education is one of the most important aspect of training for people in communities that according to the entry of element of political power to different areas of life in communities, it should be planned to achieve better and more accurately. Different political systems and different political ideas seek to achieve this importance in different methods and techniques up to people in the community aware of their role and place in addition to their role in the political system. This research aims to express the political training pattern according to martyr Motahhari thought which uses Analytical - Descriptive method to study the concept of political education and the difference with similar concepts such as political socialization and political ethics. According to martyr Motahhari thought political training in Islam has multi-factor approach or interactive and three main bases of political training in Islam are government, family and Religious scholars that political training in interaction with these three bases with be achieved.
    Keywords: martyr Motahhari, political training, Islam, Strategies, Pathology
  • Hassan Majidi*, Roohollah Farhadi Page 99
    Making policy and planning in Iran has formed since the beginning of modern government by following of western thinkers , think paradigms of and theoretical patterns.whereas the development plans heve created in different social ,economical and political grounds they have obeyed the dominant methodology and theory in social system.so in each country the development plans are adopted with it,s thinking, knowledge and ethics bases . considering that 38 years have passed after the victory of islamic revolution,the development resposibles in Iran not only succeded to plan a development plan based on native bases of country ,but also they faced problem to choose “match development”pattern of structural adjustment .considering that most of development views believed the principle of”expansion of the domain of selecting individuals “and based on this view they try to plan”good life” for individuals so all of the development models have special foundation on”the proportion of ethics and politics in their views.this paper by using the method of “combinational”and meantime the theoretical explanation of mentioned proportion in development views ,evalutes its factors in development plans after islamic revolution and gets through the theoretical narrow passes of development plans in relation with the proportion of ethics and politics.narrow passes that are created from unability of policy makers of development plans in “ethic reading” of structural adjustment pattern in one hand and because of adobtability of mentioned model with knoweledge and historical ground of Iran on other hand.
    Keywords: the proportion of ethics, politics, development views, development plans of islamic republic of Iran
  • Mohammad Hossein Nikdar Asl, Zabihollah Fathi Fath* Page 123
    Discourse is a concept of multidisciplinary and interdisciplinary and is the most complex concepts of our time. For Laclau and Mouffe, discourse is signs that articulated around a nodal point. Discourse is a tool that gives meaning to the universe. Iran's Islamic Revolution is one of the most controversial contemporary world's revolution. Scholars have different ideas about how to shape and occurrence of this revolution have provided. In this article we attend to with concept of Radical Pluralism Democracy of laclau and Moufee studies Iran's Islamic Revolution. Constitutional Revolution as a democratic revolution was the beginning of democracy in Iran. Since then, temporary block against forms of domination and oppression have shaped and activities and Islamic Revolution is one of the temporary blocks for democracy in Iran. In this temporary block, opposition gathered in different discourses. Discourses in this temporary block, by creating a chain of equivalence could maintain their unity and independence. By fixing meanings of the Islamic Revolution and the collapse of the Pahlavi discourse, chain of equivalence replaced by the antagonism that cause conflict and political discourse of the Iranian government in the field of social discourse. Pluralist Radical democracy created numerous subjectivity position and at the same time, each subject to continuous calls to the position of subjectivity. Chain of equivalence is crystallizing subject temporarily in the position of subjectivity but discursive conflict and Antagonism creates new Articulations. Islamic Revolution discourse after the collapse of the Pahlavi was experiencing internal conflict. Temporary block was formed by the equivalence chain was dismantled by the conflict. Islamic discourse was dominant in the discourse community. With Islamists dominating the discourse of the Islamic Republic was formed. In this block, discursive struggle is underway. This is Laclau and Mouffe's idea about the community and society
    Keywords: Iran's Islamic Revolution, Laclau, Mouffe