فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 39 (تابستان 1396)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 39 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امیررضا صفاریان خوزانی، عباسعلی رهبر صفحات 3-22
    انقلاب اسلامی به عنوان بزرگ ترین اتفاق در تاریخ معاصر ایران، پیامدهای فراوانی را برای خرده نظام های درون جامعه ایرانی به همراه داشته و علوم سیاسی نیز به عنوان جزئی از نظام آموزشی، متاثر از انقلاب اسلامی شده است. شناخت تغییرات علوم سیاسی ناشی از انقلاب اسلامی، ضرورت مطالعات نظری در این حوزه را بیش ازپیش روشن می سازد. مقاله پیش رو در پی پاسخ به این پرسش است که «تاثیرات انقلاب اسلامی به عنوان مولفه اجتماعی بر علوم سیاسی در ایران به مثابه معرفت چیست؟» فرضیه نویسندگان این است که «از میان تاثیرات انقلاب اسلامی بر شکل و صورت و همچنین بر محتوای علوم سیاسی در ایران، مهم ترین آن ها را باید در چرخش علوم سیاسی از آموزه های غربی سکولارمحور به علوم سیاسی معنامحور دانست». نوشتار پیش رو در پی بررسی این تاثیرات بر اساس روش جامعه شناسی معرفت است. این تاثیرات در دو بعد سطحی (شکلی) و محتوایی و همچنین از نظر کمی و کیفی در مورد استادان، دانشجویان، دانشکده ها و محتوای علوم سیاسی در ایران واکاوی شده و در مولفه های برآمده از جامعه شناسی معرفت دسته بندی می شوند. درنهایت ارزیابی تاثیرات انقلاب اسلامی (به عنوان مولفه های جامعه) بر رشته علوم سیاسی (به مثابه معرفت)، بخصوص در چرخش محتوایی این حوزه معرفتی را می توان مهم ترین یافته این مقاله دانست.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، علوم سیاسی، جامعه شناسی معرفت، علوم سیاسی بومی، تاثیر انقلاب اسلامی بر علوم سیاسی
  • زهرا مسعود، احمد ساعی صفحات 23-42
    آینده پژوهی به منزله یک حوزه میان رشته ای، امکان شناسایی رویدادها و روندهای موثر در شکل گیری تحولات سیاسی آینده و دست یابی به تصویر آینده را فراهم کند. در این میان وقوع انقلاب اسلامی در ایران به عنوان یک شگفتی ساز در ادبیات آینده پژوهی توانست تاثیرات بزرگی در روند توسعه سیاسی و شکل گیری جامعه مدنی بر جا گذارد. در این پژوهش با استفاده از روش SWOT نقاط ضعف و قدرت (محیط داخلی و خارجی) شکل گیری جامعه مدنی در ایران پس از انقلاب را مورد بررسی قرار گرفته است. در این میان پیشران های شکل دهنده جامعه مدنی در محیط داخلی رشد جمعیت، بالا رفتن سطح سواد و تحصیلات، گسترش فضای عمومی و مجازی، پیچیده شدن طبقات اجتماعی، تولد نهادها و سازمان های مدنی غیردولتی جدید، رشد مطبوعات، افزایش احزاب و گروه های سیاسی، شکل گیری جنبش های مدنی، فرصت و امکان تحقق جامعه مدنی کارآمد را در ایران اسلامی امکان پذیرتر خواهند کرد. در محیط خارجی روند هایی نظیر جهانی شدن، دموکراسی سازی در خاورمیانه و دخالت قدرت های بزرگ و وجود فضای امنیتی در منطقه خاورمیانه تا حدودی به عنوان تهدید برای دست یابی به جامعه مدنی در ایران به شمار می رود.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، جامعه مدنی، انقلاب اسلامی، پیشران، فرصت، تهدید
  • حسن خدادی صفحات 43-60
    عده ای بر این باورند؛ پس از انقلاب اسلامی، حفظ شان و عزت طلبی در سیاست خارجی بر منافع ملی رجحان داشته و از این رهگذر منافع ملی بعضا مغفول واقع شده است. اما باید بیان کرد این میزان از توجه به شان و عزت جویی در ارتباط با بیگانگان می تواند بر گرفته از فرهنگ استراتژیک منزلت طلب ایرانیان باشد. بنابراین، سوال اصلی پژوهش پیش رو بر این اساس شکل گرفته است که آیا مفاهیم دیگری بجز کسب «قدرت» و «امنیت» همچون« عزت جوئی» قابلیت تبیین سیاست خارجی ایران را در دوران صفویه دارد؟ مقاله حاضر در پی اثبات این فرضیه است که می توان مفهوم «عزت طلبی» را به سه مولفه «محدودیت خودخواسته در منازعات»، «اولویت هویت» و «منزلت جوئی» تبدیل و منازعات دولت صفویه را تبیین کرد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، عزت جوئی، محدودیت خودخواسته، هویت یابی و منزلت طلبی
  • حیدرعلی مسعودی صفحات 61-78
    چگونگی ساخته شدن «غرب»، نقشی کلیدی در تکوین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دارد. اصولا شکل گیری جمهوری اسلامی نه تنها حرکتی در مقابل استبداد داخلی بلکه تلاشی برای بازتعریف جایگاه ایران در مناسبات بین المللی بود. هدف مقاله بررسی دیدگاه های مختلف درباره غرب و نتایج مفهومی آن در دهه اول حیات جمهوری اسلامی ایران است. سوال مقاله این است که «غرب» در گفتار های رسمی جمهوری اسلامی ایران در قالب چه مقولات، مفاهیم، واژگان و صفاتی مفهوم بندی شده است؟ استعاره و اسناد از جمله مهم ترین ابزارهای زبانی برای توصیف سازه های هویتی اند. در این مقاله از دو روش تحلیل استعاری و تحلیل اسنادی برای بررسی انگاره های مختلف درباره «غرب» در گفتارهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی استفاده شده است. به این منظور، ابتدا چارچوب مفهومی و روش شناسی مورد بررسی قرار می گیرند. در این بخش به تحلیل گفتمان به عنوان چارچوب مفهومی مقاله و روش های تحلیل استعاری و اسنادی به عنوان ابزارهای تحلیلی مقاله اشاره شده است. سپس در دو بخش تحلیل استعاری و اسنادی به بررسی سازه «غرب» در گفتارهای سیاست خارجی ایران در دهه اول انقلاب می پردازیم. نهایتا بررسی نویسنده نشان می دهد که ساخت مفهومی «غرب» در گفتارهای رسمی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دهه اول، بر اساس چهار حوزه استعاری بدن/ پزشکی، جانداران غیرانسانی، مهندسی و جرم شناسی و سه الگوی کلی اسنادی یعنی غرب قابل یادگیری، غرب فاسد و غرب غارتگر قابل تحلیل است.
    کلیدواژگان: گفتمان، سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، غرب، استعاره
  • عزیزاله شهبازی، علیرضا گلشنی صفحات 79-100
    یکی از مواردی که دولت ها به واسطه آن می توانند در قدرت ابقا شوند، استفاده از مکانیسم های اقتصادی است که در ادبیات سیاسی از آن به عنوان سیکل تجاری- سیاسی یاد می شود. از این رو، دولت ها با سیاستگذاری اقتصادی به آسانی به این مهم دست می یابند که آثار و تبعات منفی در اقتصاد خواهد داشت. بدین سان، مقاله حاضر با هدف شناخت ابعاد مختلف رابطه میان اقتصاد دولتی و سیکل تجاری- سیاسی، درصدد جواب به این سوال است که سیاستگذاری اقتصادی در ایران چه امکاناتی را در اختیار دولت ها جهت پیروزی مجدد در انتخابات و رسیدن به قدرت قرار می دهد؟ فرضیه مطرح در این مقاله عنوان می کند، دولت ها در ایران با توجه به اقتصاد تک محصولی و مستقل بودن از طبقات اجتماعی، همواره می توانند با سیاستگذاری های اقتصادی روند تحولات سیاسی به ویژه پیروزی مجدد در انتخابات را رقم زده که به بی ثباتی های اقتصادی منجر می شود؛ موضوعی که ساختاراداره کشوربایستی با مکانیسم های قانونی نسبت به آن واکنش نشان داده تا در جهت عملیاتی کردن فزون تر سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی اقداماتی انجام گیرد.
    کلیدواژگان: دولت، دولت رانتی، اقتصاد دولتی، سیکل تجاری، سیاسی، جمهوری اسلامی ایران
  • محمد رضایی، احمد آذین، مسعود جعفری نژاد صفحات 101-122
    یکی از مقوله های اساسی برای حفظ نظم و ثبات نظام سیاسی هر دولت وملتی،حضور و مشارکت مردم در عرصه های مختلف سیاسی است.رابرت پاتنام سرمایه اجتماعی را با تاکید بر مفهوم اطمینان واعتماد می داند که موجب ایجاد ارتباط و مشارکت بهینه اعضای یک اجتماع می شوند. از نظر پاتنام اعتماد باعث تسهیل و همکاری مردم می شود، اعتماد هرچه درجامعه بالاتر رود احتمال همکاری و مشارکت سیاسی در جامعه بالا می رود. هدف این مقاله مطالعه بررسی تاثیراعتماد (یکی از مولفه های سرمایه اجتماعی) بر مشارکت سیاسی دانشجویان دانشگاه مازندران در سال تحصیلی 1395می باشد. این پژوهش مطالعه ای توصیفی – تحلیلی از نوع مقطعی است، روش مطالعه بصورت پیمایشی و در این پژوهش اعتماد و مشارکت سیاسی را در سه سطح کلان، متوسط و خرد مورد توجه قرار می دهیم. جامعه آماری تحقیق را 12000 نفر از دانشجویان دانشگاه مازندران تشکیل می دهند که بر اساس فرمول کوکران 380 نفر به عنوان نمونه بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مطالعه شدند. نتایج بررسی ها نشان می دهد میان اعتماد به سازمان های دولتی، اعتماد به اساتید و امور اداری دانشگاه واطمینان به افراد - آشناییان با میزان مشارکت سیاسی دانشجویان رابطه مستقیم وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد، افراد، سرمایه اجتماعی، سازمان های دولتی، مشارکت سیاسی
  • فرزاد رستمی، عرفان جعفری، یزدان خالدی پور صفحات 123-140
    مقاله حاضر به بررسی نسبت میان ذهنیت های زنانه و اقتدار سیاسی پس از انقلاب اسلامی می پردازد. محور این بررسی تاکید بر سوژگی زنان و همچنین ثبات سیاسی در الگوی ارائه شده برای یک جامعه مطلوب است. با استفاده از نظریه ژولیا کریستوا سعی شده که رخدادهای اجتماعی و سیاسی پس از انقلاب اسلامی با تمرکز بر نسبت اقتدار و ذهنیت های زنانه در چهار دوره اوایل انقلاب و دوران جنگ، سازندگی، اصلاحات و پس از انتخابات سال 1388 ترسیم شود. بنابراین سوال اصلی پژوهش حاضر چنین است که «چگونه ذهنیت های زنانه پس از انقلاب، نسبت خود را با اقتدار مورد تعریف و بازنگری قرار داده است؟» در پاسخ به سوال یاد شده فرضیه چنین طرح می شود که «ذهنیت های زنانه پس از انقلاب همواره در وضعیتی تقابلی با اقتدار سیاسی قرار داشته و با تهدیدات معنایی از قبیل بی اعتنایی به هنجارهای جنسی حاکمیت در زیست روزمره، چالش آفرینی نموده است». در این تحلیل توام نبودن اقتدار و سوژگی زنان به عرصه عمومی ناتوان پیوند می خورد و امکان های زیست تعادلی سیاست در فراهم آمدن فضایی از سرپیچی و تعامل ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: ذهنیت های زنانه، اقتدار سیاسی، ژولیا کریستوا، فراموشی تفاوت ها، جنسیت
  • صمد رنجبر اردکانی صفحات 141-160
    از زمان اعمال فشارها و تحریم های غرب و به ویژه آمریکا علیه ایران در ابعاد اقتصادی و تجاری، مسئولان و سیاستگذاران کشور تحت رهبری آیت الله خامنه ای، اقتصاد مقاومتی را در دستور کار قرار دادند. اقتصاد مقاومتی به مفهوم شناسایی و کنترل اهرم های فشار بر اقتصاد است. این نوع اقتصاد برعکس تصور ظاهری فاقد پیشینه نظری نیست و حداقل در سطح کشورهایی همچون هند تحت استعمار انگلستان و یا غزه فلسطین دارای تجربه تاریخی است. براین اساس سئوالی که در این مقاله مطرح شده است این است که موانع تحقق اقتصاد مقاومتی در جمهوری اسلامی ایران کدامند؟ بنابراین هدف پژوهش بررسی و شناسایی موانع این نوع اقتصاد در کشور است. این پژوهش از لحاظ ارایه الگو، پژوهشی کاربردی تلقی می شود. نتایج این تحقیق نشان داد که ضریب توافق کندال بالاتر از 4/0 قرار داشته است و با توجه به کمتر بودن مقدار سطح معنی داری از 05/0 می توان گفت که ضریب توافقی کندال معنادار بوده است و درسطح اطمینان 95% اتفاق نظر بین خبرگان در خصوص موانع تحقیق اقتصاد مقاومتی وجود داشته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، بیکاری، اقتصاد دانش بنیان، گستردگی دولت، عدم نظارت، توسعه پایین اجتماعی
  • رحمت الله عطری برزنجه، ملک تاج خسروی، محمد رحیم عیوضی، علیرضا سلطانی صفحات 161-181
    امروزه تعاون اهرم مناسبی برای توسعه اقتصادی و اجتماعی به شمار می رود. از طرفی، پیاده سازی اقتصاد مقاومتی مستلزم اجرای سیاست های مربوط به حوزه اشتغال و تولید است و در این مسیر باید از ظرفیت های بخش تعاون نیز استفاده شایسته صورت گیرد. این مقاله با هدف، اثبات کاربردی بودن روش تعاون به عنوان یک ابزار موفق اجتماعی، اقتصادی در تمامی جوامع از جمله جامعه ایران از یکسو و بررسی و آشکارسازی میزان دستیابی به اهداف اساسی بخش تعاون در ایران در دوران بعد از انقلاب اسلامی و خصوصا در بحث اقتصاد مقاومتی از سوی دیگر انجام شده تا از رهگذر ایجاد چنان اقناعی در آحاد جامعه بر بستر اعمال صورت گرفته در بخش تعاون ضمن واکاوی دستاوردهای موجود به تداوم عقلانی تر و عینی تر آن همت گماریم. جامعه آماری این تحقیق شامل دو دسته مدیران ستادی حوزه تعاون شاغل در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مدیران عامل تعاونی های فعال و در دست اجرا در بخش های تولیدی و خدماتی استان کردستان می باشد. در این تحقیق برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از معادلات ساختاری؛ تحلیل عاملی تاییدی؛ خصوصا روش پی ال اس و آزمون تی استفاده شده است. نتایج مطالعه حاکی از آن است که محتوای قوانین و مقررات، نحوه تصمیم گیری، روش اجرای قوانین و مقررات، امکانات و تجهیزات و شیوه ارزیابی بر سیاست گذاری بخش تعاون تاثیر مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری دولت، آسیب شناسی، بخش تعاون ایران، انقلاب اسلامی، اقتصاد مقاومتی
|
  • Amirreza Saffarian, Abbasali Rahbar Pages 3-22
    As the most remarkable incident in the contemporary history of Iran, the Islamic Revolution has had numerous consequences for subsystems within the Iranian society. Political science as a component of the educational system has been influenced by this revolution. Understanding the changes in the political science resulting from the Islamic revolution highlights the need for theoretical studies in this field more than ever. The present study aims to answer this question: What are the effects of Islamic Revolution as social components on political science as knowledge in Iran? The study hypothesis proposes that the most important effect of the Islamic revolution on form and content of political science is the turning of political science from a secular Western doctrine toward meaning-based political sciences. Therefore, the current study examines these effects based on sociology of knowledge. These effects were explored at surface (form) and content levels, and also in quantitative and qualitative terms, with respect to professors, students, faculties, and content of political science in Iran, and they were categorized in components derived from sociology of knowledge. Finally, the key finding of this study is evaluation of effects of Islamic Revolution (as social components) on the field of political science (as knowledge), especially regarding the content-oriented turn in this knowledge-based field.
    Keywords: Islamic Revolution, political science, Sociology of Knowledge, local political science, effects of Islamic Revolution on political science
  • Zahra Masoud, Ahmad Saee Pages 23-42
    Future studies as an interdisciplinary field enable the identification of events and trends that shape future political developments and achieve the future picture. Civil society is a prerequisite for the emergence of a democratic government. Living in civil society is accompanied by the growth of the characteristics of egalitarianism, political integrity, mutual trust and obedience to the law. In the meantime, the formation and occurrence of the Islamic Revolution in Iran as a surprise in the literature of future studies could have great effects on the process of political development and the formation of civil society. In this study, using the SWOT technique weaknesses and powers (environment Domestic and foreign). The formation of civil society in Iran after the revolution will be examined. Among these, civil society-driven drivers of the internal environment (population growth, higher education and education levels, the expansion of public space And virtualization, social class complexity, the birth of new non-governmental civil society organizations and institutions, the growth of the press, the increase Political parties and political parties, the formation of civil movements, the possibility and feasibility of effective civil society in the future Islamic Iran, and in the external environment, such as globalization, democratization in the Middle East and the interference of large powers and the existence of a security environment The Middle East region is partly viewed as a threat to the achievement of civil society in Iran.
    Keywords: Future Studies, Civil Society, Islamic Revolution, Propulsion, Opportunity, Threat
  • Hasan Khodadi Pages 43-60
    Some people believe that after the Islamic Revolution, their preservation and self-respect in foreign policy prevail over national interests, and national interests are sometimes overlooked. But it should be said that this level of attention and respect for communication with foreigners can be taken from the strategic culture of the dignified Iranian people. Therefore, the main question of the current research has been formed on the basis of whether other concepts, other than the acquisition of "power" and "security" such as "pride", have the ability to explain Iran's foreign policy during the Safavid period? The present article seeks to prove the hypothesis that the concept of "self esteem" can be transformed into three components of self-imposed conflict in conflict, "priority of identity" and "dignity", and explained the conflicts of the Safavid state.
    Keywords: foreign policy, dignity, self-imposed restriction, identity, status quo. 2- Future Studies of Civil Society in Islamic Republic of Iran using SWOT Matrix Analysis Method
  • Heidarali Masoudi Pages 61-78
    International aspects of Islamic Republic’s discourses are the same importance as its national ones. Relation to the West has a key role in constructing the international discourse of Islamic Revolution. Islamic Revolution not only was a national movement against Shah’s despotism, but also an international action for redefining Iranian position in the west-oriented world. As far as international aspects of Islamic Revolution are concerned, one can look at critical events which happened after the Revolution, most of them caused Iran to be separated from the orbit of West in the world politics. For this reason, redefining the West is the cornerstone of Iranian international discourse in post-revolution era. The article aims to examine the different attitudes towards the West and its conceptual implications. Applying metaphor and predicate analysis, the article concludes that construction of ‘West’ in first decades of Islamic Republic’s era can be analyzed by four areas of metaphors such as Body/medical, non-human creatures, engineering and criminology and also three main predicative patterns including learnable, corrupt and looter West.
    Keywords: Iranian foreign policy, Discourse, the West, Islamic Revolution of Iran
  • Azizollah Shahbazi, Alireza Golshani Pages 79-100
    One of the things that governments can maintain in power is the use of economic mechanisms that are referred to in political literature as a commercial-political cycle. Hence, governments will easily achieve economic growth with economic policy that will have negative effects on the economy. Thus, the present paper with the aim of understanding the various dimensions of the relationship between the state economy and the commercial-political cycle seeks to answer this question What economic policy in Iran does government provide to win in election and gain power? The hypothesis in this article is that Iranian governments according to the single-product economy and the independency of social classes, can always figure out the process of political developments with economic policies, in particular the victory of the election, which leads to economic instability; The issue that the country's constitution has to react to the legal mechanisms in place to take more action in the general policy of general principles of article 44 of the Constitution.
    Keywords: Government, Rentier government, Governmental economy, Trade-Political Cycle, Islamic Republic of Iran
  • Mohammad Rezaei, Ahmad Azin, Masoud Jafari Nejad Pages 101-122
    One of the most important and essential categories for maintaining the political order and stability of each state and its kind is the participation of people in various political arenas. Robert Putnam considers social capital with an emphasis on the concept of trust and trust, which leads to the establishment of an effective communication and participation of members Become a community.From Putnam's point of view, trust will facilitate people's co-operation, and trust in society will increase.The purpose of this study was to determine the impact on the political participation of the students of Mazandaran University in the academic year of 1395. This research is a cross-sectional descriptive-analytic study. This study is a survey and in this study we focus on trust and political participation in three macro levels (Francis Fukuyama), Medium (Anthony Giddens) and Wisdom (James Coleman). The statistical population of the study consisted of 12000 students of Mazandaran University. Based on the Cochran formula, 380 individuals were selected as sample based on simple random sampling. Studies show that there is a direct relationship between the trust of government agencies, the trust of masters and administrative affairs of the university and the people who are familiar with the degree of student political participation.
    Keywords
    Trust; Social Capital; Political Participation; People; Government agencies
  • Farzad Rostami, Erfan Jafari, Yazdan Khaledi Pour Pages 123-140
    Present paper is investigates relationship between gender subjectivity and political authority in the after Islamic revolution. The focus of this research is emphasizing on women's subjectivity and also political constancy in the present pattern for desirable society. By the use of Julia Kristeva's theory in pathology from different types of feminism,many attempts have been made to investigate social and political events after the Islamic Revolution, focusing on the ratio of authority and gender subjectivity in the four periods of the early years of the revolution and the period of war, construction, reform, and also after the 2009 elections. Therefore, the main question of the present study is How has gender subjectivity been determined and revised in relation to authority after the revolution?" In response to the question, this hypothesis is presented "gender subjectivity after the revolution has always been in a state of Contrary to political authority, it also has challenged with meaningful threats such as disregard for the sexual (gender)norms of governance in everyday life. " in this analysis, because of the lack of unity between authority , the subjectivity of women and unable general sphere ( is linked)and the possibilities of the policy's equilibrium in providing a space of defiance and interaction are presented.
    Keywords: gender subjectivity, political authority, Julia Kristeva, forgetting differences, depressed gender
  • Samad Ranjbar Ardakani Pages 141-160
    Since the imposition of pressure and sanctions of the West,especially the United States against Iran in economic and commercial terms, the authorities and policy makers of the recent country under the leadership of Ayatollah Ali Khamenei put the resistance economy on the agenda. Resistance economics means identifying and controlling leverage of pressure on the economy. This kind of economy, unlike the apparent conception, does not have a theoretical background and has historical experience, at least in countries such as India, under British colonialism or the Palestinian Gaza. Accordingly, the question posed in this article is what are the barriers to the realization of the resistance economy in the Islamic Republic of Iran? Therefore, the purpose of the study is to investigate and identify the barriers of this type of economy in the country. This research is considered as an applied research in terms of providing the model. The results of this study showed that the Kendall consensus coefficient was higher than 0.4 and considering the lower level of significance level from 0.05, it can be said that Kendall consensus coefficient was significant and at 95% confidence level consensus among experts there have been resilient economic barriers to research.
    Keywords: Resistance Economics, Unemployment, Knowledge Based Economy, Government Expansion, Non-Supervision, Low Social Development
  • Rahmatollah Atri Borzanjeh, Malek Taj Khosravi, Mohammad Rahim Eyvazi, Alireza Soltani Pages 161-181
    Todays, cooperatives are a good leverage for economic and social development, which can be effective in optimal efficiency of living conditions, work and production, and promote the level of income and socioeconomic status of the community. On the other hand, the implementation of a resilient economy requires the implementation of policies related to the field of employment and production, and in this way, the use of the capacities of the cooperative sector should also be deserved. Therefore, this paper aims to prove the applicability of the cooperative method as a successful social and economic instrument in all societies, including the Iranian society, on the one hand, and to examine the extent to which the main objectives of the cooperative sector in Iran were achieved during the post-Islamic revolution, and in particular in On the other hand, the issue of resistance economy is being carried out so that we can continue to rationalize and more objectively by creating such a persuasive way in the community on the basis of the actions taken in the cooperative sector, while analyzing the existing achievements. The statistical population of this research consists of two groups of cooperative management staff working in the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare and Managers of active cooperatives in the production and service sectors of Kurdistan province. In this research, for analyzing the collected data from structural equations, confirmatory factor analysis method, especially the PPS method and t-test, have been used. The results of the study indicate that the content of the laws and regulations, the method of decision-making, the implementation of laws and regulations.
    Keywords: Government Policy, Pathology, Iran Cooperative Section, Islamic Revolution