فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 43 (تابستان 1397)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 43 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یوسف ترابی *، مهدی پیروزفر صفحات 3-26
    مطالعه دولت کارآمداسلامی در سپهر اندیشه مقام معظم رهبری از جمله موضوعات بدیع در مطالعات انقلاب اسلامی است، که نیازمند مطالعه وبررسی علمی می باشد. با پیروزی انقلاب اسلامی طلیعه آغاز تغییرات اساسی در ساخت های متعدد جامعه به ویژه دولت شکل گرفت. در این راستا نظریه های متعدد و اصول متفاوتی نیز بیان شد که به دنبال افزایش کارآمدی در دولت اسلامی بود. در این مقاله با استفاده روش توصیفی-تحلیلی وبهره گیری از رویکرد کارکردگرایی تلاش شد تا دولت مطلوب و کارآمد از دیدگاه آیه الله خامنه ای (دامت برکاته) بیان گردد. سوال اصلی پژوهش این است که دولت مطلوب و کارآمد اسلامی در سپهر اندیشه رهبری چه ویژگی هایی دارد. یافته های حاصل از پژوهش حاکی از آن بود که ایمان و هویت اسلامی،خرد گرایی وعقلانیت،عدالتخواهی، حفظ استقلال،خودباوری و پیشرفت علمی، فسادستیزی و سلامت اخلاقی، ساده زیستی و تواضع، پرهیز از تجمل، سعه صدر، قانون گرایی از مولفه های اصیل دولت کار آمد اسلامی و کارکردهای آن است.
    کلیدواژگان: دولت، مقام معظم رهبری، کارآمدی، انقلاب اسلامی، کارکردگرایی
  • محمد مهدی شوقعلی بافقی*، صدیقه شیخ زاده جوشانی، یحیی کمالی صفحات 27-52
    با انشعاب مجمع روحانیون مبارز از تشکل جامعه روحانیت مبارز در سال 1367، دو جناح عمده چپ و راست در صحنه سیاسی ایران شکل گرفتند. از آن زمان به بعد جناح های سیاسی مورد توجه پژوهشگران حوزه مسائل ایران قرار گرفته و پژوهش هایی ذیل عنوان «مطالعات جناحی» تولید شده است. مقاله حاضر،کوشیده است با استفاده از روش مرور نظام مند و شناسایی 81 مورد مطالعه مرتبط در بازه زمانی 1367-1396و در نهایت، گزینش 67 مطالعه، به بررسی توصیفی و ارزیابی این مطالعات در ابعاد سه گانه شکلی، روش شناختی و محتوایی بپردازد. یافته های پژوهش نشان داد، بیشترین آن ها در فاصله زمانی 1388 تا 1392 انجام شده که از این تعداد، (53. 7 درصد) در قالب پایان نامه بوده است. ارزیابی پژوهشگران از مطالعات جناحی، بیانگر وجود پراکندگی ها، آشفتگی های مفهومی و ضعف های نظری در این مطالعات است که رفع آن مستلزم توجه ویژه دانشوران حرفه ای و آشنا به فنون پژوهش و چارچوب های نظری مرتبط با این حوزه مطالعاتی است.
    کلیدواژگان: جناح، جناح های سیاسی، مطالعات جناحی، مرور نظام مند، ایران پساانقلاب
  • علی مرشدی زاد* ، سمیرا محمدی صفحات 53-72
    برای بررسی انقلاب به فرایند شکل گیری آن انقلاب می پردازند که شامل سه مرحله: زمینه ها و بسترهای تاریخی پیش از انقلاب، دوران اوج گیری نهضت و کسب پیروزی و نهایتا دوران منازعات پس از پیروزی و مرحله تثبیت انقلابی هست که هرکداماز این مراحل دارای ویژگی های مختص خود می باشد. در این پژوهش تحولات انقلاب مصر به عنوان یکی از مهم ترین انقلاب های عربی با انقلاب اسلامی ایران در هر کدام از این سه مرحله بر اساس نظریه کرین برینتون مورد بررسی مقایسه ای جزء به جزء قرار گرفته است. روش این پژوهش مقایسه ای می باشد و سوالی که در چارچوب نظریه کرین برینتون در این پژوهش مطرح شده این می باشد که دو انقلاب ایران و مصر چه شباهت ها و چه تفاوت هایی در شرایط پیش از انقلاب، وقوع انقلاب و مراحل پس از آن دارند؟ انقلاب ایران و مصر از لحاظ اقتصادی با نظر برینتون همخوانی زیادی نداشته اند ولی از لحاظ اجتماعی و فرهنگی شباهت هایی با نظر برینتون مشاهده می شود و پس از انقلاب، حکومت مصر اکثر دوره های بعد از انقلاب مد نظر برینتون را طی کرده است ولی ایران در دوره حاکمیت میانه روها متوقف شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب ایران، انقلاب مصر، تئوری کرین برینتون، حاکمیت، سرکوب سیاسی
  • احمد بخشایشی اردستانی *، جواد لقمان زاده صفحات 73-90
    بسیاری از ناظران، در تحلیل و بررسی اقدامات و سیاست های داعش، به تفسیر مذهبی آنان رجوع می کنند. سئوال اساسی و اصلی که این پژوهش درصدد پاسخگویی به آن می باشد این است که مولفه های اجتماعی تا چه میزان در شکل گیری داعش در عراق و سوریه و بکارگیری خشونت در اقدامات آن ایفای نقش کرده اند؟ فرضیه اصلی پژوهش این است که ریشه اصلی ظهور این گروه و پیوستن اعراب سنی به آن، مولفه های اجتماعی همچون ترس و تهدید وجودی و فرهنگی بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که اگرچه ریشه های مذهبی داعش به تفسیر افراط گرایانه از اسلام مربوط می شود اما این گروه بدون حمایت اعراب سنی و جوانان حاشیه ای و مهجور کشورهای غربی نمی توانست تداوم پیدا کند. مردمی که با سقوط صدام و پس از آن خروج آمریکا و خلاء قدرت ایجاد شده به سمت داعش متمایل شدند که با رویکرد مذهبی، تضمین بقای فرهنگی و پیروزی نهایی را به آنها وعده داده بود. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی است.
    کلیدواژگان: داعش، ترس، فرهنگ خشونت، جوانان حاشیه ای، خلافت مجازی، نگرش آخرالزمانی
  • سید حسین علیانسب * صفحات 91-110
    تاریخ گواهی می دهد هیچ منطقه ای از ایران به اندازه آذربایجان دست خوش حوادث نشده است. آذربایجان مقاطع مهمی از تاریخ معاصر ایران را مرکزیت داشته و با پیشتازی در تحولات سیاسی کشور مسیر تاریخ ایران را تحت تاثیر داشته است. پژوهش حاضر به منظور تبیین عوامل سازنده حضور آذری ها و مبارزات آنان، در صدد پاسخ به این سوال است که چه عاملی محرک اصلی مردم آذربایجان برای اقدامات سیاسی و انقلابی بوده است؟ بدین منظور با استفاده از روش کتابخانه ای و بهره بردن از تاریخ شفاهی و آرشیو مجلات، تحولات اجتماعی بزرگ همانند قیام تنباکو، نهضت مشروطه، مقابله با فرقه دمکرات، قیام 29 بهمن 1356، دفع غائله خلق مسلمان و حماسه دی 1388 را مطالعه کرده و با ذکر شواهدی به این نتیجه رسیدیم که مهم ترین عاملی که در طول یک قرن گذشته آذربایجان را در عرصه سیاسی ایران نگه داشته است انگیزه های مذهبی بوده است و در مقابل هر گونه مبارزه یا حرکت سیاسی که در آذربایجان با هر انگیزه دیگر به وجود آمده با مخالفت مردم مواجه شده و به شکست انجامیده است.
    کلیدواژگان: تحولات سیاسی، تاریخ معاصر، آذربایجان، تبریز، غیرت دینی
  • مهدی بیگدلو *، عبدالرضا باقری صفحات 111-136
    یکی از این جنبه های قابل بررسی در مورد نحوه عملکرد دولت می تواند بر کارایی دستگاه دیوان سالاری و یا به طور کلی کارایی دولت، متمرکز باشد. با توجه به وضعیت کارایی دستگاه دیوانسالاری در جمهوری اسلامی ایران و از سویی وجود تحریم های غرب، این تحقیق کاربردی با هدف شناخت نقش کارآمدی دولت در توسعه پایدار اقتصادی و احصاء مهم ترین عوامل آن می باشد. در این پژوهش از روش زمینه ای- موردی، با استفاده از شیوه های میدانی (پرسشنامه) و کتابخانه ای بهره گرفته است. پس از تایید همسانی درونی مولفه های کارآمدی دولت با استفاده از آزمون خی2، نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون فریدمن نشان می دهد که از نگاه پاسخ دهندگان «وحدت بین مسئولان با یکدیگر در دولت» از بیشترین نقش و «نظارت داشتن شهروندان بر امور اجتماعی و سیاسی مسئولان دولتی» کمترین نقش را در توسعه پایدار اقتصادی دارد.
    کلیدواژگان: کارآمدی، پایداری، عدالت، ثبات اقتصادی، پایداری اقتصادی
  • حسین فرزانه پور* ، سودابه فیضی، پیمان زنگنه صفحات 137-160
    توسعه از جمله مفاهیمی است که بسیاری از دولت های جهت نیل به آن، تغییراتی را در ساختار اجتماعی، سیاسی و فرهنگی خود به وجود می آورند. تحقق پدیده توسعه، مستلزم ایجاد تغییر در نظام باورهاست. پاتریمونیالیسم نیز از جمله مفاهیم پایدار فرهنگ سیاسی ایران دوره قاجار و پهلوی است که برغم وقوع انقلاب مشروطه و شکل گیری مولفه های جدیدی مبنی بر فرهنگ سیاسی مشارکتی، هم چنان تداوم یافت. اما با وقوع انقلاب اسلامی، گسستی در جهت همسویی با توسعه فرهنگی ایجاد شد. گزاره های موجود در فرهنگ پاتریمونیالیستی از آن جا که به انفعال افراد در جهت گیری نسبت به نظام سیاسی می انجامد، با مولفه های توسعه فرهنگی که بر مبنای مشارکت شهروندان و کنش فعالانه آنان نسبت به نظام سیاسی است، فاصله بسیاری دارد. نوشتار حاضر بر آن است تا تاثیر تداوم فرهنگ پاتریمونیالیستی ایران را به عنوان عنصری ثابت در فرهنگ سیاسی قاجاریه و پهلوی بر توسعه فرهنگی این دو دوره با بهره گیری از نظریه ساخت یابی آنتونی گیدنز، به روش توصیفی و تحلیلی مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. بر اساس نظریه گیدنز، ناکارآمدی توسعه فرهنگی در ایران دوره قاجاریه و پهلوی متاثر از ساختار اقتدارگرا است که توسط کارگزاران مرتبط با این ساختار بازتولید شده است.
    کلیدواژگان: پاتریمونیالیسم، پهلوی، توسعه فرهنگی، فرهنگ سیاسی، قاجار انقلاب اسلامی
|
  • yousef Torabi *, mahdi piroozfar Pages 3-26
    The study of the efficient Islamist government in the sphere of thought of the Ayatollah Khamenei is one of the most exciting issues in the studies of the Islamic Revolution, requiring a lot of research and investment.The victory of the Islamic Revolution initiated major changes in the various structures of society, especially the government. Various theories and different principles were expressed in this regard sought to increase efficiency in the Islamic government.Using descriptive-analytical method and utilizing the functionalism approach, this paper aims to express a favorable and efficient government from the point of view of Ayatollah Khamenei.The main question of the research is: What are the characteristics of a favorable and efficient Islamic government in the view of the leader of the Islamic revolution?The findings of the research suggest that Faith and Islamic identity, rationalism and rationality, justice, preservation of independence, self-confidence and scientific progress, fight against corruption, moralities, simplicity and frugality, avoiding luxury as well as legalism are genuine components of the efficient Islamic government and its functions (in the view of Ayatollah Khamenei).
    Keywords: Government, Supreme Leader, Efficiency, Islamic Revolution, Functionalism
  • MohammadMehdi ShoghAli Bafghi*, sedigheh sheikhzadeh jooshani, Yahya Kamali Pages 27-52
    After the split in Jame-ye Rowhaniyate-Mobarez and formation of Majma-e Rowhaniyun-e Mobarez in 1988, two major Left and Right factions appeared in the political scene of Iran. Since then, these political factions have been noticed by many scholars in the field and a large body of research has been conducted which in the present study was referred to as "factional studies". Using a Systematic Review, this study sought to provide a detailed analysis of the scientific outputs on political factions. To do so, 81 relevant studies, conducted from 1988 to 2017, were extracted from four Iranian databases. Afterwards, 67 studies were selected and were analyzed descriptively in terms of form, methodology and content. Regarding the form of studies, the findings showed that most of the studies were conducted in the period of 2009-2013, and 36 of 67 selected studies (53.7percent) were MA and PhD theses. From the methodological aspect, 36 studies (53.7 percent) had no certain methodology. Additionally, as to the content of studies, 37 (55.2 percent) lacked a theoretical framework. The findings indicated that these studies suffer from dispersion, conceptual ambiguties and theoretical weaknesses. Eliminating these weaknesses requires the attention of professional scholars who are more familiar with research techniques and theoretical frameworks related to this field of study.
    Keywords: Faction, Political Factions, Factional Studies, Systematic Review, the Post-Revolution Iran
  • ali morshedizad*, samira mohammadi Pages 53-72
    In order to examine the revolution, the process of forming this revolution consists of three stages: the pre-revolutionary historical backgrounds, the rise of the movement and the victory, and ultimately the period of conflict after the victory and the stage of the consolidation of revolution, each of the steps have special features. In this study, the transformations of the Egyptian revolution as one of the most important Arab revolutions with the Islamic Revolution of Iran in each of these three stages, based on Crane Brinton's theory, have been compared except for the other. The methodology of this comparative study is a question and the question posed in the framework of Crane Brinton's theory in this study is that the two Iranian-Egyptian revolutions have similarities and differences in pre-revolutionary conditions, the occurrence of the revolution and the subsequent stages. ? The revolution of Iran and Egypt were not economically compatible with Brinton's point of view, but socially and culturally similar to Brinton's view, and after the revolution, the rule of Egypt was followed by most of the post-revolutionary period of Brinton's but Iran in the period of moderate rule has been stopped.
    Keywords: Iranian Revolution, Egyptian Revolution, Crane Brinton Theory, Governance, Political Repressio
  • ahmad bakhshayeshi ardestani *, Javad Loghman Zadeh Pages 73-90
    Many observers refer to their religious interpretation in analyzing the actions and policies of ISIL. The basic question that this research seeks to answer is how much the social components has played in the formation of ISIS in Iraq and Syria and the use of violence in its actions? The main hypothesis of the research is that the root of the emergence of this group and the adherence of Sunni Arabs to it have been social components such as fear and threat of existence and culture. The research results show that although ISIL's religious roots are related to extremist interpretation of Islam, this group could not persevere without the support of the Sunni Arabs and the marginalized and marginalized youth of the Western countries. The people who came to ISIS with the fall of Saddam, and afterwards, America's withdrawal and the vacuum of power they created, promised them a religious endorsement of cultural survival and ultimate victory. The research method in this paper is descriptive-analytic. So that different data are collected from library resources and in the form of pick surfing and analyzed.
    Keywords: apocalyptic vision, ISIL, fear, culture of violence, marginalized youth, Virtual Caliphate
  • seyyed husain olyanasab * Pages 91-110
    The History witnesses that any region in Iran has nat involved in incidents as Azerbaijan. Azerbaijan has directed important stages of contemporary history in Iran, and by leading in the country's political developments has changed the course of Irans history Sometimes. the present study In order to explain factors of Azeris presence and their campaign, wants to answer the question of which factor has been the main motive for the people of Azerbaijan for political and revolutionary actions? So by studying historical documents, applying oral history and magazines archives reviewed great social developments like Tanbacco uprising, Mashruteh movement, deal with Democratic faction, uprising of 29 Bahman in 1356, repulse Khalqe Mosalmans sedition and Epic of dey in 1388. Then with the evidence conclude that the most important factor that kept Azerbaijan in iran political arena during the past century was religious motives .and in return any fighting or political effort that happened without religious backing or with non - religious motivation in this region faced with people opposition and has failed.
    Keywords: political developments, contemporary history, Azerbaijan, Tabriz, religious zeal.
  • mehdi bigdeloo* , abdolreza bagheri Pages 111-136
    The government due to its vast capabilities in the aspect of political power enforcement has remarkable potentiality for the progression of economic, social and political macro policies within the domestic and international relations. Of course the role of government is not just about the compilation of regulations which are conformed to the development, but the more important aspect of interference is the right implementation of justified and predicted regulations and policies. So, one of the aspects which can be examined in the interference of government might be focused on the effectiveness of government. Regarding the situation of the efficiency of the government in the Islamic Republic of Iran and the sanctions imposed by western countries and the reduction of economic exchanges, this concept needed to be heeded more. This applied research to determine the effectiveness of the government’s role in the sustainable economic growth and identifying its most important factors used a field-case study and with the field practices (questionnaire) and library studies (documents examination) compiles the theoretical foundation for testing the hypothesis through survey. After the internal conformation of the components of the government efficiency by the help of the Chi-Square test, the findings from the analysis by Friedman test shows that from the view point of the respondents “consolidation between the authorities in the government” has the most important role and “supervision of citizens on the social and political affairs of governmental authorities” has the least important role in the sustainable economic growth.
    Keywords: effectiveness, sustainability, justice, economic stability, economic sustainability
  • hossein farzanepour *, Soudabe feyzi, peyman zanganeh Pages 137-160
    Development is one of the concepts that many developing countries, to achieve it, bring about changes in their social, political and cultural structures order to increase their efficiency and accountability. However, the achievement of the development and, in particular, cultural development requires a change in the system of beliefs and facing with the organized radical opposition. Patrimonialism is also regarded as one of the sustainable cultural concepts of Iranian society, which as a preventive agent, has encountered the development achievement in Iran with series problems and also features like cultural qualities such as autocracy, self-centeredness and lack of belief in Citizens Collaboration in political affairs of the persistent aspects of Iran's political culture of the Qajar and Pahlavi periods, which despite the constitutional revolution as well as formation of new components of participatory political culture has continued and has slowed down the cultural development process. But, with the advent of the Islamic Revolution, like the Constitutional Revolutionary period, a rupture again in line with cultural development was created. However, the available proportions in patrimonial culture ,since the individuals passivity concerning the political system opposes, is distanced from the components of cultural development based on the collaboration of citizens and their active engagement with political system. Therefore, this study, seeks to investigate the impact of the continuity of Iranian patrimonial culture as a constant element in political culture of Qajar and Pahlavi on cultural development of these two periods using Anthony Giddens's Theory of structuration.
    Keywords: Patrimonialism, Pahlavi, Development, Culture, Qajar