فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 24 (پاییز 1392)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 24 (پاییز 1392)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/11/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید جلال دهقانی فیروزآبادی، حسین آجورلو صفحه 3
    با گذشت سه سال از پیروزی انقلاب مصر و عدم موفقیت نیروهای انقلابی در این کشور، انقلابی با حمایت عمومی و پشتوانه نظری بیداری اسلامی، امروز به عقب باز گذشته و نیروهای غیرانقلابی را به قدرت می رساند، به طوری که به نظر می رسد تنها دستاورد این انقلاب برای مردم مصر بی ثباتی روز افزون بوده است. در این میان نمونه انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی(ره) را در بیش از سه دهه پیش، پیش رو داریم که توانست با وجود بحران هایی همچون جنگ تحمیلی و مشکلات سیاسی، امنیتی و اقتصادی در جهت آرمان ها و ارزش ها و اهداف انقلابی خود حرکت نماید و به برخی از اهداف خود دست یابد. این مقاله در پی عواملی است که موجب عدم موفقیت رهبری انقلاب مصر در مقایسه با موفقیت رهبری انقلاب اسلامی ایران شده، می باشد. به نظر می رسد ریشه این امر را باید در کاریزما، چشم انداز روشن، هوش عاطفی و تمایل به تغییرات، امام خمینی(ره) و نقصان آن در رهبری انقلاب مصر یافت.
    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، انقلاب اسلامی ایران، انقلاب مصر، بیداری اسلامی، مقایسه تطبیقی
  • مرتضی باقیان زارچی، علی آزرمی، لادن اکبری صفحه 23
    مقاله حاضر تلاشی است به منظور بررسی ارتباط متقابل دو حوزه سیاست خارجی و امنیت ملی در ایران. در حالیکه سیاست خارجی از پویاترین و پرتحرک ترین عرصه های فعالیت دولت ها محسوب می شود و کشورها میکوشند با اتخاذ خط مشی های گوناگون در سیاست خارجی، منافع ملی مورد نظر خود را به بهترین نحو تامین نمایند، امنیت ملی همواره یکی از تاثیرگذارترین و محوریترین اجزای منافع ملی را تشکیل داده؛ امری که همواره موجب پیوندی ناگسستنی میان سیاست خارجی و امنیت ملی بوده است. در این پژوهش جهت بررسی ارتباط متقابل سیاست خارجی و امنیت ملی در ایران، از استراتژی «سیاست تعاملگرای ضد نظام هژمونیک» بهره برده و در صدد پاسخ به این سوال است که سیاست خارجی تعاملگرای ضد نظام هژمونیک چه تاثیری بر امنیت ملی در ایران بر جای خواهد نهاد؟ فرضیه ما نیز به این مسئله می پردازد که سیاست خارجی تعاملگرای ضد هژمونیک سبب دفع تهدیدات نرم و هستیشناسانه امنیت ملی شده و در نهایت موجبات حفظ آن را فراهم میآورد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی جمهوری اسلامی، امنیت ملی، تعاملگرایی ضد نظام هژمونیک، تهدیدات نرم و هستی شناسانه
  • محمد عابدی اردکانی، ملیحه مولوی نسب صفحه 41
    هدف اصلی این مقاله بررسی عوامل موثر بر «نگرش نسبت به انرژی هستهای در دولت احمدینژاد» در میان حجم نمونه 338 نفری دانشجویان دانشگاه یزد در سال 1392 است. برای دستیابی به این هدف از سویی، ابتدا یک پرسشنامه نگرشآزما دارای روایی و پایایی قابل قبول، تهیه شده است. از سویی دیگر پس از مشخص شدن توزیع نرمال نمونه، تلاش شده است با استفاده از آزمون دو نمونهای مستقل، رابطه بین نگرش نسبت به انرژی هستهای به عنوان متغیر وابسته و جنسیت به عنوان متغیر مستقل، با استفاده از آزمون تحلیل واریانس، رابطه بین نگرش و وضعیت اقتصادی، رشته تحصیلی و محل سکونت، و با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، رابطه بین نگرش و میزان اعتماد به دولت، میزان تبلیغات رسانه ها و نظر گروه های اولیه(خانواده و دوستان)، ارزیابی شود. یافته های تحقیق بیانگر آن است که مجموعا نگرش دانشجویان مثبت میباشد و به غیر از جنسیت و رشته تحصیلی، بین نگرش و سایر متغیرهای ذکر شده رابطه معنیدار وجود دارد.
    کلیدواژگان: سیاست هسته ای، دولت احمدی نژاد، دانشجویان، نگرش، دیپلماسی
  • جلیل دارا، ولی الله حامی کلوانق صفحه 61
    خاورمیانه به دلیل موقعیت ژئوپلتیکی و ژئواستراتژیکی و وجود ذخایر هیدروکربنی و نیاز کشورهای صنعتی به آن، همواره مورد توجه قدرتهای بزرگ به ویژه آمریکا بوده است. این کشورها و در راس آنها آمریکا به منظور نیل به اهداف و تامین منافع ملی خود تاکنون راهبردهای متعددی را در این منطقه به اجرا گذاردهاند. آمریکا برای حفظ سلطه خود بر اقتصاد و سیاست بین الملل، تسلط بر این منطقه را به طور مداوم در دستور کار خود قرار داده است. لذا با حضور وسیع نظامی خود در این منطقه در پی تحقق نیات خود می باشد. اما ایران به عنوان یکی از کشورهای مهم این منطقه طی سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی به رغم اهداف و سیاستهای سیطره جویانه آمریکا نسبت به این منطقه با اتخاذ سیاست نه شرقی و نه غربی به مقابله با این اهداف و سیاستها پرداخته و به تدریج به مانعی جدی بر سر راه هژمونیطلبی آمریکا در خاورمیانه تبدیل شده است. لذا روی آوردن آمریکا به مقابله نرم با ج.ا.ایران که نمود آن در مباحثی همچون «ایران هراسی» طی سال های اخیر به صورتی مستمر و مداوم قابل مشاهده است، به نوعی جبران شکست های این کشور در مقابله سخت و استمرار حضور خود به عنوان ابرقدرت جهانی و منطقهای محسوب می شود. هدف این مقاله بررسی استراتژی ایران هراسی به عنوان ابزار هژمونیطلبی نرم آمریکا در منطقه خاورمیانه میباشد.
    کلیدواژگان: ایران هراسی، هژمونیطلبی، جنگ نرم، ایالات متحده آمریکا، جمهوری اسلامی ایران، خاورمیانه
  • محمدحسین جمشیدی، داود سبزی، جواد حقیر مددی صفحه 83
    اگر تمدن را اوج مدنیت و پیشرفت همه جوامع و حاصل تلاش همه بشریت و نه قوم یا سرزمین خاصی بدانیم، آنگاه رویکرد ما به نظریه پردازی در علوم انسانی برای حرکت بسوی احیا و بازسازی تمدن و فرهنگ عظیم ایرانی – اسلامی می تواند رویکردی تمدنی باشد. بنابراین، سوال اصلی این نوشتار عبارت است از: آیا می توان با تکیه برارزش های ایرانی اسلامی که برآمده از انقلاب اسلامی است، در تعامل سازنده با دستاوردهای بشری به نظریاتی دست یافت که راهنمای حرکت به سوی احیای فرهنگ و تمدن ایرانی – اسلامی باشد. فرضیه این پژوهش به قرار زیر است: با اتکاء به ارزش های ایران اسلامی و با استفاده از دستاوردهای بشری میتوان به نظریه هایی برای تعامل سازنده با جهان معاصر دست یافت.
    کلیدواژگان: نظریه پردازی، انقلاب اسلامی، هویت، تمدن، جهانی شدن
  • علیرضا زمزم صفحه 99
    ضرورت وجود قدرت سیاسی به خاطر پیامدهای منفی مترتب بر نبود آن از یک سو و پیامدهای منفی احتمالی مترتب بر وجود قدرت از سوی دیگر، فیلسوفان سیاسی و عالمان حوزه حقوق اساسی را به چاره اندیشی در خصوص این تزاحم و در نتیجه مهار و کنترل قدرت واداشته است. در حوزه فکری و جغرافیایی غرب با تاثیرپذیری از یونان باستان، چاره و تدبیر را در تقسیم قدرت به اضلاع مختلف می دانند. سوال اصلی این مقاله در خصوص چاره اندیشی اسلام و به ویژه اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) در خصوص این مشکل است. در اسلام و اندیشه سیاسی امام چون هیچکدام از تمرکز و تقسیم قدرت دارای ارزش درون ذاتی نیست، لذا سازوکار ارائه شده در این خصوص متفاوت از غرب است. در اندیشه امام خمینی(ره) قلمرو قدرت فراتر از بعد طبیعی، انسانی وکمی آن است، لذا ارائه هر گونه الگو در خصوص قدرت باید در ارتباط با این بعد قدرت انجام گیرد، علاوه بر این تاکید و اولویت در مهار قدرت، بر کنترل درونی آن است. این تاکید به معنای نادیده گرفتن قانون و اهرم های کنترلی حقوقی نیست. کنترل درونی پوشش دهنده ضعف ها و نارسایی های کنترل حقوقی است و ضمانت آن بیش از سازوکارهای رایج از قبیل تقسیم قدرت است.
    کلیدواژگان: اسلام، غرب، امام خمینی، قدرت، قوا، ولایت فقیه، مهارقدرت
  • مجید عباسی، سیدمهدی حبیبی، ساراپارسا صفحه 115
    در این پژوهش سعی شده است با کاربست نظریه موازنه تهدید دلایل ساختاری شکل گیری پدیده مقاومت اسلامی و گسترش اسلام سیاسی از طریق بررسی نحوه عملکرد نظام بین الملل مسلط به عنوان متغیر کلان، مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد و این امر بررسی شود که چگونه در نظام بین الملل هژمونیک و یکه تازی های قدرت هژمون و متحدانش، نظریه موازنه تهدید استفن والت برای تحلیل، تبیین و چگونگی عملکرد اسلام گرایان، جبهه مقاومت اسلامی و سایر نیروهای معارض موازنه جو قابل کاربرد است. نظام بین الملل هژمونیک حاکم بر مناسبات بین المللی برای کشور های خاورمیانه و شمال آفریقا بسیار خشونت محور و تهدیدزا است و هدف عمده نگارندگان نیز این است که دلایل وجودی و گسترش جبهه مقاومت اسلامی و گروه های اسلام گرا را با مفروضات این نظریه مورد راستی آزمایی قرار دهند.
    کلیدواژگان: مقاومت اسلامی، موازنه تهدید، نظام بین الملل، خاورمیانه، اسلام سیاسی
  • صفحه 137
|
  • Seyed Jalal Dehghani Firouz Abadi, Hossein Ajorlou Page 3
    Three years after a popular uprising in Egypt, it is clear, revolutionary leadership has largely failed to respond to changes, challenges and opportunities in the domestic and regional environments. While, a large number of politicians and analysts believe that the success of the Islamic Republic of Iran in the in the domestic and regional environments, are rooted in Islamic Revolution under Imam Khomeini's Transformational Leadership. The question arises that why revolutionary leadership has failed in Egypt and why has succeeded in Iran. it seems that lack of Transformational Leadership in the Egyptian Revolution was the causes of the failure of the revolution. While, Imam Khomeini's leadership in the Iran's Islamic Revolution had features such as Charisma, Vision, Emotional intelligence (EI) and willingness to changes.
    Keywords: Transformational Leadership, Islamic Revolution of Iran, The Egyptian revolution, Islamic Awakening, Comparative
  • Morteza Baghian Zarchi, Ali Azarmi, Ladan Akbari Page 23
    The current article is an effort to study the interaction between the foreign policy and the national security in Iran. most active and dynamic fields of action for states an their best national interests through adopting various approaches in foreign policy, national security is always one of the most important and effective parts of the national interests; therefore there always exists an unbreakable bond between foreign policy and national security. scrutinizing the interaction between the foreign policy and the national security in Iran, the strategy of the ‘interactive anti hegemonic system policy’ has been used and the questio the interactive anti-hegemonic foreign policy on the national security in Iran is. Our hypothesis is that an interactive anti prevents it from the soft and ontological threats and in the final preserves it.
    Keywords: Islamic Republic of Iran Foreign Policy, National Security, Anti, hegemonic System Interactivity, Soft, Ontological Threats
  • Mohammad Abedi Ardekani, Malihe Molavi Nasab Page 41
    The aim of this paper is the investigation of factors affecting “attitude toward nulcear energy in Ahmadinejad’ government” among 338 students of Yazd university. To attain this goal, first an examiner attitude questionnaire with acceptable reliability and validity is prepared. On the other hand, after determination of normal distribution of the sample, by using the two independent sample t0-test, relationships between attitude toward nuclear energy as dependent variable and sex as independent variable, by using analysis of variance, relationships between attitude and economical condition, field of study and place of residence, and by using Pearson correlation test, relationships between attitude and level of trust to government, advertisement in the media and opinian of initial groups (family and friends) are evaluated. Our findings illustrates the possitive attitude of students and there are meaningful relationships between attitude and all the variables except sex and field of study. Therefore, the seven hypotheses, two hypotheses are confirmed.
    Keywords: Nuclear policy, Ahmadinejad's government, students, attitude, diplomacy
  • Jalil Dara, Valiollah Haami Kalvanagh Page 61
    Because of its geopolitical and geostrategic situation and its hydrocarbon resources and the need of industrial countries to it, great powers and specially US has always pay special attention to Middle East. Because of their own national interest, these countries have ex this region. To maintain its economical and political supremacy, US have attempted to dominate this region. Iran as an important country in the Middle East with its "neither east, nor west" strategy has been a great obstacle against the interest of US. Therefore, US have always used soft power and soft war against Iran and fueled "iranophobia" during post This research intends to examine iranophobia strategy as a soft hegemony instrument of US in the Middle East.
    Keywords: iranophobia, hegemony, soft war, US, Islamic Republic of Iran
  • Mohammad Hsan Jamshidi, Davood Sabzi, Javad Haghir Madadi Page 83
    If we accept that the epoch of civilization in each society is the result of the attempts of all human beings, our approach to theorizing in humanities and our move toward restructuring Iranian-Islamic civilization and culture can be civilizational one. Therefore the main question in this article is: is it possible to construct theories based on Islamic- Iranian values derived from Islamic revolution? The hypothesis of this research is: based on Iranian- Islamic values, we can construct theories for interaction with the contemporary world.
    Keywords: Theorizing, Islamic revolution, identity, civilization, globalization
  • Alireza Zamzam Page 99
    Necessity of political power because of its negative impact of its absence and the negative impact of its presence has made scholars of public law to think about this paradox. The main question in this article is about the problem solving that Islam and Im this question. Centrality of power in none of Islam and Imam Khomeini's political thoughts has an intrinsic value. Therefore any pattern about power should be related to this aspect of power. Furthermore the main stre the internal control of power. The internal control of power can cover weaknesses and shortcomings and its guarantee is more that common mechanisms such as division of power.
    Keywords: Islam, West, Imam Khomeini, power, Velayate Faghih, power
  • Majid Abbasi, Seyed Mehdi Habibi, Sara Parsa Page 115
    This research attempts to apply the theory of threat balance about the structural reasons of formation of Islamic resistance and spread of political Islam by examining the performance of international system. the question is: how can we use the theory of Stephen Walt on the Islamic resistance front in the hegemonic sphere of the international system? The hegemonic international system is very violent and threatening against the Middle East and North African countries. The main object of this research is to find out the reasons behind the existence and spread of Islamic groups.
    Keywords: Islamic resistance, threat balance, international system, Middle East, political Islam