فهرست مطالب

نشریه زبان پژوهی
پیاپی 12 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا خان جان، بتول علی نژاد صفحات 7-39
    در مقاله حاضر، در چهارچوب نظریه بهینگی، فرایند خودمانی سازی نام های خاص در فارسی معیار را به لحاظ واج شناختی تحلیل کرده ایم؛ اما صرفا در این سطح، متوقف نمانده و ضمن تلفیق تحلیل واجی با تحلیل اجتماعی- کاربرد شناختی، نظریه بهینگی را در سطح رابط واج شناسی، زبان شناسی اجتماعی و کاربرد شناسی زبان به کار گرفته ایم. برخلاف نظریه بهینگی کلاسیک که امکان ظهور تنها یک گزینه بهینه را در برون داد فرایند پیش بینی می کند، یافته های این تحقیق، احتمال اشتقاق بیش از یک گزینه از درون دادی واحد را تایید می کنند؛ البته تحلیل این مسئله در قلمرو نظریه بهینگی متعارف، میسر نیست؛ از این روی، در مقاله حاضر، با تعریف محدودیت های اجتماعی- کاربرد شناختی ای ویژه که یا استفاده از صورت های خودمانی نام های خاص را به رعایت سبک زبانی مقید می کنند و یا اساسا عمل کرد فرایند خودمانی سازی را به رعایت الگو های ادب در زبان و فرهنگ فارسی موکول می کنند، بر اهمیت و کارکرد بافت موقعیتی در فرایند خودمانی سازی تاکید کرده و به تبع آن، سطح پوشش تحلیل بهینگی را تا حوزه هایی فراتر از دیدگاه های واج شناختی صرف تعمیم داده ایم.
    کلیدواژگان: نظریه بهینگی، خودمانی سازی نام های خاص، فارسی معیار، محدودیت های اجتماعی، کاربرد شناختی
  • روح الله رحمتیان، محمدحسین اطرشی، مرضیه مهرابی صفحات 41-56
    در فرایند آموزش زبان های خارجی، عواملی گوناگون بر میزان موفقیت زبان آموزان اثر می گذارند که شناخت کافی آن ها، بر فرایند یاد دهی/ یادگیری و به دنبال آن، کیفیت آموزش اثر می گذارد. یکی از عواملی که در این حوزه، همواره دغدغه هایی فراوان ایجاد کرده، تاثیر سن بر میزان یادگیری زبان های خارجی است؛ بدین شرح که همواره این سوال در ذهن زبان آموزان و مدرسان مطرح بوده است که با افزایش سن، توانایی یادگیری زبان خارجی، کم می شود یا افزایش می یابد؛ بر این اساس، در مقاله حاضر، رابطه میان سن فراگیر به عنوان یک متغیر با میزان موفقیت در فرایند یادگیری زبان خارجی را بررسی کرده ایم. مطالعه ارتباط سن با فرایندهای یادگیری زبان خارجی (با توجه به یادگیری تلفظ، دستور زبان، واژگان و مهارت های زبانی) و نیز عوامل فیزیولوژیک در زبان آموزان، بیانگر این مطلب است که بین افزایش سن با میزان تسلط و یادگیری فرایندهای زبان خارجی، هم بستگی ای منفی و معنا دار وجود دارد که بر فرایند یادگیری زبان خارجی اثر می گذارد؛ بنابراین، در نظر گرفتن سن مناسب برای آموزش زبان، افزایش کارآیی نظام آموزش زبان های خارجی را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: سن، یادگیری زبان خارجی، عناصر و مهارت های زبانی، عامل فیزیولوژیک
  • الهه ستوده نما، سیده سمیه حسینی اطاق سرایی صفحات 57-74
    در پژوهش حاضر، رابطه منبع کنترل، اضطراب امتحان، و جنسیت را با عمل کرد شنیداری دانشجویان ایرانی زبان انگلیسی بررسی کرده ایم. شرکت کنندگان در این تحقیق، 96 نفر از دانشجویان زبان انگلیسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر با مهارت شنیداری ای در سطح متوسط بودند که واحد گفت و شنود را می گذراندند. نخست، این دانشجویان در آزمون تافل 2003 شرکت کردند و سپس بر اساس پرسش نامه منبع کنترل راتر (1966 به نقل از وادل، 1998)، به دو گروه با منبع کنترل درونی و منبع کنترل بیرونی تقسیم شدند؛ همچنین بر اساس پرسش نامه اضطراب امتحان ساراسن (1975 به نقل از اینامی، 2006)، در سه گروه با درجه های مختلف اضطراب (زیاد، متوسط و کم) آزموده شدند. نتایج تحقیق، بیانگر آن است که دانشجویان ایرانی زبان انگلیسی با منبع کنترل درونی، در مقایسه با دانشجویان ایرانی زبان انگلیسی با منبع کنترل بیرونی، در امتحان مهارت شنیداری زبان انگلیسی، عمل کردی بهتر دارند و جنسیت بر رابطه عمل کرد آن ها با منبع کنترل درونی و بیرونی و نیز امتحان مهارت شنیداری زبان انگلیسی، اثری ندارد؛ همچنین دانشجویان ایرانی زبان انگلیسی با سطح اضطراب کم، در امتحان، عمل کردی بهتر از دانشجویان با سطح اضطراب بالا و متوسط دارند و جنسیت بر رابطه اضطراب امتحان (زیاد، متوسط، کم) و عمل کرد آن ها در امتحان مهارت شنیداری، اثری ندارد.
    کلیدواژگان: منبع کنترل، اضطراب امتحان، جنسیت، مهارت شنیداری در زبان انگلیسی
  • سیدعلی اصغر سلطانی، بنت الهدی بنایی صفحات 75-98
    استفاده از نشانه ها برای بیان اندیشه ها و القای عقاید به مخاطب، روشی است که بشر از آغاز، با آن مانوس بوده است. نشانه ها به سبب بهره گیری از معانی ضمنی، امکان بازنمایی غیرمستقیم پیام را ایجاد می کنند و بدین صورت، سبب اثر گذاری عمیق تر و طولانی تر پیام بر ذهن مخاطبان می شوند. شناخت این شیوه، به کارگزاران رسانه امکان می دهد پیام های دینی را جذاب تر و با عمق و اثرگذاری بیشتر، به مخاطبان عرضه کنند. نشانه ها دارای لایه های معنایی ای مختلف هستند؛ بنابراین، به منظور نفوذ به درون این لایه ها برای کشف معانی ضمنی نشانه ها و بررسی نقش آن ها در بازنمایی عناصر دینی به ویژه در رسانه پر مخاطب فیلم، تحلیل آن ها ضروری است. در این پژوهش کوشیده ایم از منظری نشانه شناختی، فیلم نشانه ها را تحلیل کنیم. یافته های تحقیق نشان می دهد در این فیلم، از حجمی گسترده از نشانه های دارای بار معنایی دینی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: بازنمایی، عناصر دینی، تحلیل نشانه شناختی، فیلم نشانه ها
  • محمد عموزاده، رحمان ویسی حصار صفحات 99-125
    در این مقاله، پدید ه رمزگردانی [3] موقعیتی و استعاری و همچنین رمز آمیختگی [4] بین زبان های فارسی، کردی و انگلیسی در کلاس های آموزش زبان انگلیسی در شهرستان بوکان را بررسی کرده ایم. تحلیل داده های این تحقیق نشان می دهد در پدیده های رمز گردانی و رمز آمیختگی، سه عنصر بافت، شناخت و زبان، با هم ارتباطی تنگاتنگ دارند و بر این اساس می توان گفت دو پدیده رمز گردانی موقعیتی و استعاری در این کلاس ها بر حسب تغییر چهارچوب های ذهنی [5] رخ می دهند. چهارچوب های ذهنی در رمزگردانی موقعیتی، بافت و الزامات اجتماعی را منعکس می کنند و در رمز گردانی استعاری، بیانگر محتوا و موضوعات مورد بحث اند؛ همچنین بررسی داده ها نشان می دهد بین عوامل و رمزگان های معین، ارتباطی معنادار وجود دارد و فعال شدن هر یک از این عوامل، باعث فعال شدن رمزگان مربوط به آن می شود. از جمله این عوامل می توان هم بستگی قوی [6]، غیر رسمی بودن، انتقال بار عاطفی زبان و نقش نمادین مربوط به رمزگان کردی و عوامل هم بستگی ضعیف [7]، رسمی بودن، انتقال اطلاعات ارجاعی و نقش اطلاعی- ارتباطی مربوط به رمزگان فارسی را نام برد. در نهایت، تحلیل داده های مربوط به پدیده رمز آمیختگی، بیانگر آن است که فعال بودن هم زمان چهارچوب های ذهنی متفاوت هنگام بیان عبارتی خاص، باعث بروز رمز آمیختگی می شود.
    کلیدواژگان: رمز گردانی، رمز آمیختگی، آموزش زبان انگلیسی، فارسی، کردی
  • خسرو غلام علی زاده، عامر قیطوری صفحات 127-141
    تاثیر سوسور بر تفکر قرن بیستم و نیز روی کردهای نوین در مطالعه زبان، همواره مورد توجه متفکران بنام در حوزه علوم انسانی اجتماعی بوده است. از نظر آنان، زبان شناسی ساخت گرا، علم اصلی، فلسفه یا نوعی روش شناسی است که علوم انسانی و اجتماعی پیوسته انتظارش را می کشیده اند. با وجود صورت گرفتن مطالعات بسیار درباره پیشینه زبان شناسی نظری، برای برقراری پیوند میان حوزه های گوناگون زبان شناسی و بافت فلسفی ای که زمینه پیدایش آن ها را فراهم آورده، تلاش هایی اندک صورت گرفته است و این مسئله به وی‍‍ژه درباره پژوهش های انجام شده به زبان فارسی، مصداق می یابد. هدف از مطالعه حاضر، باز اندیشی در آرای سوسور درباره نشانه زبانی، روش خاص ساخت گرایی در مطالعه زبان و همچنین آشکار کردن خطوط فکری ای است که وی را از سویی، با خرد گرایان و از سوی دیگر، با روسو و هگل مرتبط می کند.
    کلیدواژگان: ساخت گرایی، روش شناسی، ساختار، نشانه شناسی، سوسور
  • بهزاد معینی سام، مسعود بیانی * صفحات 143-158

    بسیاری از پسوندهای زبان فارسی در سیر تحول آوایی شان از هند و اروپایی تا فارسی نو، شکل هایی مختلف یافته اند و «هر» از جمله این پسوندهاست؛ از این روی، در این مقاله کوشیده ایم دگرگونی این پسوند را همراه با شکل کامل تحول یافته واژه ها در هر سه دوره بررسی کنیم؛ البته در این بررسی، بر واژه هایی تاکید کرده ایم که به فارسی نو رسیده اند؛ آن گاه این واژه ها را با توجه به نوع تحول پسوندشان در تاریخ زبان فارسی مرتب کرده و در پایان، بر اساس نوع تحول آوایی نتیجه گیری کرده ایم.

    کلیدواژگان: هند و اروپایی، اوستا، فارسی باستان، فارسی میانه، فارسی نو
|
  • Alireza Khanjan, Batool Alinezhad Pages 7-39
    In the present paper، we have studied phonological properties of hypocoristic formation in the Standard Persian within the framework of Optimality Theory but have not confined ourselves to this analytical level and tried، through combining phonological and socio-pragmatic analyses، to apply Optimality Theory to the interface of phonology، sociolinguistics، and pragmatics. In contrast to the general idea adopted by the standard version of Optimality Theory wherein the derivation of only one optimal candidate in the output of a process is predicted، the findings of this research emphasize on the possibility of the emergence of more than one candidate in the output. This observation، by any means، cannot be analyzed within the framework of the mainstream Optimality Theory، and for that reason، we have tried to define specific socio-pragmatic constraints، which either limit the use of hypocoristic forms to appropriate styles of Persian، or relate the overall performance of hypocoristic formation to appropriate Persian politeness strategies. As a result، the topic in question has been directed towards the significance of context of situation and، accordingly، the scope of optimality analysis has been extended to areas far beyond pure phonology.
    Keywords: Optimality Theory, hypocoristic formation, Standard Persian, socio, pragmatic constraints
  • Rouhollah Rahmatian, Mohammad Hossein Otroshi, Marzieh Mehrabi Pages 41-56
    In the process of teaching foreign languages، various factors affect the success of learners. One factor in this field which has always created great concern is the impact of age on learning foreign languages. That is، learners and teachers have always raised this question in mind: does the ability of learning a foreign language، increase or decrease with increasignage? Accordingly، in this paper، the relationship between the learner age and success in the process of learning a foreign language is discussed. Studying the correlation of age and learning a foreign language components (pronunciation، grammar، vocabulary and language skills) as well as learner physiological factors، suggest that there is a significant negative correlation between the aging process and foreign language proficiency and learning. Therefore، considering the appropriate age for language learning، improves the efficacy of the system of teaching foreign languages.
    Keywords: age, foreign language learning, components, language skills, physiological factors
  • Elaheh Sotoudehnama, Seyedeh Somayeh Hosseini Otaghsaraii Pages 57-74
    This study investigated the relationship between locus of control، test anxiety، sex and Iranian undergraduate EFL students'' listening test performance. The participants of this study were ninety-six (96) students at Islamic Azad University of Ghaemshahr at the intermediate level of listening proficiency who were all taking their listening/speaking course. At first the students took part in the listening section of the TOEFL (2003) test. Then they were given Rotter''s (1966، cited in Waddel، 1998) locus of control scale in order to determine whether they are internally or externally oriented. Also Sarason''s (1975، cited in In’nami، 2006) test anxiety scale was distributed to determine their level of test anxiety (high-mid-low). The results showed that students with internal locus of control outperformed those with an external locus of control orientation and that sex does not mediate the relationship between locus of control and listening test performance. The results also revealed that students with low level of test anxiety performed better than those with mid or high level of test anxiety; and that sex does not mediate the relationship between three degrees of test anxiety (high-mid-low) and listening test performance.
    Keywords: locus of control, test anxiety, sex, English listening comprehension
  • Seyed Ali Asghar Soltani, Bentolhoda Banaee Pages 75-98
    Using sings to express thoughts and inculcate opinions in an audience is as old as man himself. Signs make indirect representation of meaning possible through signifying implicated meanings، which result in an enduring stabilization of meaning in the mind of audience. Having knowledge of such mechanisms can help media agencies to convey religious messages in a more appealing، influential and deeper way to their audience. Signs have various layers of meanings; thus to penetrate into these layers، to discover the meaning implications، and to study their role in the representation of religious elements in the realm of cinema، this research studies the film «Signs» written and directed by Shyamalan. The findings show that a great amount of signs in this film implicate religious meanings.
    Keywords: representation, religious elements, semiotic analysis, signs
  • Rahman Veisi Hasar, Mohammad Amouzadeh Pages 99-125
    This research aims to investigate the situational and metaphorical code-switching and code-mixing in the EFL classrooms in Bukan. The results show that we can discern a close relationship between mind، context and language by looking at the phenomena of code- switching and code-mixing in these classes. A systematic analysis of data reveals that code-switching and code-mixing occur according to a change in frames. The frame for a situational code switching is based on social contexts and obligations، while the frame for a metaphorical code switching triggers out of a topic change. It can be argued that there is a functional correspondence between a specific frame and a special code. A change in a specific frame will result into a change of its relevant code. Furthermore، the choice of a code is associated with a couple of factors triggered by context of situation and speaker’s intentions. The study also shows that a code switching designating issues such as solidarity، informality، emotive information and symbolic function relates to Kurdish code، whereas the indexical meaning such as low solidarity، formality، referential information and communicative function attributes to Persian code. Due to the theoretical apparatus of this paper، we can say that code mixing is triggered by simultaneous activation of different frames which results in simultaneous applications of different codes in a single sentence.
    Keywords: Code switching, Code mixing, English classroom
  • Khosrow Gholamalizade, Amer Gheitury Pages 127-141
    The influence of Saussure on the twentieth century thought and modern approaches to the study of language has often been acknowledged by great figures in the social sciences and humanities، to whom structural linguistics has been considered as a major science، a philosophy، or a long-awaited methodology for social sciences and humanities. Despite a great number of studies aimed at uncovering the history of theoretical linguistics، there has been little attempt at tracing it to the philosophical context in which it was originally developed. This is particularly true of research carried out in Iran. The present study aims at first revisiting the Saussurian concept of the linguistic sign and the particular approach to the study of language known to us as ‘structural’; and seond، exploring the lines of thought linking Saussure to Rousseaue and Hegel، and from another perspective linking him to rationalist thinkers.
    Keywords: Structuralism, methodology, structure, semiology, Saussure
  • Behzad Moeini Sam, Masoud Bayani Pages 143-158

    Many suffixes of the Persian language which have evolved from the Indo-European to the New Persian Language Hr’s suffix in the new Persian language have changed into different forms. In this article، an effort is made to survey the evolved word forms in three periods. Moreover، the study emphasizes words that have arrived in the New Persian. We have arranged these words based on the kind of their evolution in the history of the Persian language. Finally، based on the phonetic evolution، we have made conclusions.

    Keywords: Indo, European, Avesta, Old Persian, Middle Persian, New Persian