فهرست مطالب

زبان پژوهی - پیاپی 22 (بهار 1396)

نشریه زبان پژوهی
پیاپی 22 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هما اسدی*، فرهاد ساسانی صفحات 7-24
    پژوهش حاضر به بررسی غیریت سازی و چگونگی بازنمایی «خود» و «دیگری» و همچنین سازوکار برجسته سازی و حاشیه رانی در گفتمان سیاست خارجی محمدرضا پهلوی، شاه ایران در فاصله بین سال های 1320 تا 1356 می پردازد. در این پژوهش از ابزارهای تحلیل واژگانی در زبان شناسی نقش گرای سیستمی برای تعیین هویت های «خود» و «دیگری» در گفتمان سیاست خارجی شاه استفاده شده است. پیکره مورد بررسی، تمامی متن های مربوط به سخنان شاه درباره سیاست خارجی طی سال های 1320 تا 1356 است که در قالب کتابی با عنوان «مجموعه تالیفات، نطق ها، پیام ها، مصاحبه ها و بیانات اعلی حضرت همایون محمدرضا پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران» در یازده جلد منتشر شده است. نتایج نشان می دهد قطب بندی هویتی در گفتمان محمدرضا پهلوی دوگانه نیست بلکه پیوستاری است با قطب های میانی، خود و دیگری: آمریکا، سازمان ملل متحد و ملت های جهان هویت های ثابت خودی در این پیوستارند، در حالی که محمد مصدق، جمال عبدالناصر، کمونیسم، حزب توده و استعمار (بدون اشاره به نام کشور خاصی) هویت های ثابت دیگری به شمار می روند. شوروی و اسرائیل نیز قطب های بینابین این پیوستار را تشکیل می دهند. همچنین نتایج نشان می دهد فعال سازی واژه ها و عبارت ها به گونه ای صورت می گیرد که نکته های مثبت خودی و نکته های منفی دیگری برجسته و نکته های منفی خودی و نکته های مثبت دیگری به حاشیه رانده می شود.
    کلیدواژگان: گفتمان محمدرضا پهلوی، سیاست خارجی ایران، غیریت سازی، خود، دیگری
  • شهلا شریفی، محمود الیاسی، معصومه خدایی مقدم صفحات 25-53
    این تحقیق در چارچوب نظریه ادب به توصیف و تحلیل 5 واژه و عبارت پرکاربرد مودبانه در زبان فارسی می پردازد. داده-ها از گفتار واقعی افراد از سنین و طبقات اجتماعی مختلف واز طریق مشاهده و یادداشت برداری در بافت های مختلفی چون خیابان، مراکز خرید، دانشگاه، مهمانی و غیره گرد آوری شده اند. قابل ذکر است که واژه ها و عبارات مودبانه همیشه به یک معنی نیستند و در بافت های مختلف کارکردهای متفاوتی دارند. نتایج این پژوهش نشان داد که فارسی زبانان گفتار مودبانه را فقط برای انجام کنش های تهدید کننده وجهه به کار نمی برند، بلکه آن را جهت حفظ و تقویت وجهه و احترام به دیگران نیز به کار می گیرند؛ لازم به ذکر است که یکی از محدودیت های نظریه براون و لوینسون(1987) این است که ادب را با تلطیف کنش های تهدیدکننده وجهه توصیف می کنند. همچنین نتایج نشان داد که عمده ترین استراتژی زیربنایی واژ ه ها و عبارات مودبانه، استراتژی ادب منفی است که افراد بیشتر آن را با بافت های رسمی یا نیمه رسمی به کار می برند.
    کلیدواژگان: ادب، استراتژی های ادب، وجهه، کارکرد، بافت
  • اعظم میکده، پیام ساسان نژاد، علی اصغر رستمی ابوسعیدی، عباسعلی آهنگر صفحات 55-76
    نوا پریشی یکی از اختلالات تولید گفتار است که در آن بیماران زبان پریش قادر به کاربرد درست علائم نواختی نیستند. نواخت همچنین نشانه ای ضروری برای درک زبان گفتاری است. پژوهش حاضر که از نوع تجربی است با هدف بررسی درک منحنی های آهنگ در بیماران فارسی زبان مبتلا به زبان پریشی بروکا انجام شده است. آزمودنی های این پژوهش تعداد 3 نفر مرد فارسی زبان هستند که بصورت ساده و هدفمند از میان بیماران زبان پریش مراجعه کننده به واحد گفتار درمانی مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی قائم شهر مشهد انتخاب شدند. درک منحنی های آهنگ بیماران با استفاده از آزمونی که بر اساس آزمون درک منحنی های آهنگ در زبان پریشی برای زبان فارسی بومی شده بود، مورد سنجش قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که افراد زبان پریش بروکا قادر به تشخیص هر سه منحنی آهنگ (جملات خبری، پرسشی و تاکیدی ویژه) مورد آزمون بودند. اما، آنها عملکرد ضعیف تری نسبت به افراد گروه شاهد داشتند. بنابراین بطور کلی، پژوهش حاضر تایید می کند که درک منحنی های آهنگ و به تبع آن توانایی های واجی تقریبا سالم باقی مانده است.
    کلیدواژگان: نوا پریشی، زبان پریشی بروکا، منحنی های آهنگ، زبان فارسی، درک، توانایی های واجی
  • ابراهیم رضاپور صفحات 77-105
    جامعه شناسان زبان تنوع زبانی را یکی از ویژگی های ذاتی زبان ها در نظر می گیرند.آنها معتقدند که عوامل اجتماعی نظیر جنسیت، طبقه اجتماعی، تحصیلات، سن و قومیت در ایجاد و وقوع تنوع زبانی نقش اساسی دارند. در این تحقیق تاثیر عوامل اجتماعی جنسیت، طبقه اجتماعی و تحصیلات بر بسامد تنوع نحوی در زبان فارسی در دو گفتمان محاوره ای روزمره و علمی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. در گفتمان محاوره ای، مردان نسبت به زنان بسیار بیشتر از قلب نحوی، ساخت اسنادی و قیود تاکید استفاده کرده اند و در گفتمان علمی بر عکس زنان نسبت به مردان در کاربرد قلب نحوی و ساخت اسنادی تا حدود زیادی پیشتاز بوده اند. در گفتمان محاوره ای ، طبقه بالای اجتماعی از ساخت قلب نحوی بیشتر از طبقات متوسط و پایین استفاده کرده است و همچنین طبقه پایین جامعه هم در کاربرد ساخت اسنادی و قیود تاکید تا حدی نسبت به طبقات اجتماعی دیگر پیشتاز بوده است. در گفتمان علمی، طبقه بالای اجتماعی در کاربرد قلب نحوی نسبت به طبقات دیگر اجتماعی بسیار پیشتاز بوده است. در گفتمان محاوره ای،افراد با تحصیلات کارشناسی و کارشناسی ارشد در کاربرد قلب نحوی نسبت به افراد دیپلم و پایین تر پیشتاز هستند و افراد دیپلم و پایین تر در کاربرد ساخت اسنادی نسبت به دو گروه دیگر تحصیلات پیشتاز بوده اند. همچنین در گفتمان علمی ، قلب نحوی نسبت به ساخت اسنادی و قیود تاکید بیشترین کاربرد را دارد که توسط افراد با تحصیلات کارشناسی ارشد و بالاتر مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نظریه تنوع، قلب نحوی، ساخت اسنادی، قیود تاکید، طبقه اجتماعی، تحصیلات، جنسیت
  • والی رضایی، ذلیخا عظیم دخت صفحات 107-125
    این پژوهش در پی آن است محمول های مکانی در زبان فارسی را در چارچوب دستور نقش و ارجاع، دو تحلیل ارائه شده از سوی ون ولین و لاپولا (1997) و همچنین بتین (2004) بررسی کند و دسته بندی معنایی از محمول های مذکور ارائه دهد. در کنار این هدف اصلی، هدف دیگری که پی می گیریم محک کارایی هر یک از تحلیل های یاد شده در زبان فارسی و به ویژه تحلیل ارائه شده از سوی بتین است. بتین (2004) معتقد است تشابهی میان ظرفیت معنایی و نحوی محمول های مکانی ایستا در چارچوب دستور نقش و ارجاع وجود ندارد. همچنین توازنی میان تعداد موضوع ها در ساخت منطقی و تعداد فرانقش ها مشاهده نمی شود. این امر موجب بروزتناقض نظری در یکی از بندهای اصول اعطای فرانقش گردیده است. شایان ذکر است عنصر مکان در محمول های مکانی ایستا غالبا به دو صورت مسند یا گروه قیدی ظاهر می شود. نتایج بررسی ها نشان داد، آنچه بتین تناقض نظری می داند در باب محمول های مکانی ایستا در زبان فارسی صدق می کند، همچنین در باب افعال لحظه ای، پایا و افعال کنشی پایا نیز صادق است؛ اما در باب افعال کنشی صدق نمی کند. به نظر می رسد با در نظرگرفتن عنصر مکان به عنوان محمولی مجزا، محمول های مکانی ایستا ضرورتا لازم محسوب می شوند و نه گزاره هایی استثنایی و از این طریق می توان میان تعداد موضوع ها در ساخت منطقی و تعداد فرانقش ها در چارچوب دستور نقش و ارجاع توازن برقرار کرد.
    کلیدواژگان: محمول های مکانی، دستور نقش و ارجاع، ظرفیت معنایی، فرانقش
  • زمان عیدی، حامد صدقی، اسماعیل اشرف، صغری فلاحتی، حامد صدقی صفحات 127-146
    محققان به پژوهش های سبک شناسی آماری اهتمام والایی ورزیدند، تا جایی که می توان با به کارگیری آن به تشخیص سبک های مختلف وتمییز آن از سبک های دیگر، در هر متنی پرداخت. در این مقاله، نمونه هایی از رساله ی «التوابع والزوابع» ابن شهید ورساله ی «الغفران» ابو العلاء معری بر اساس سبک شناسی آماری بوزیمان که به «معادله ی بوزیمان» معروف است، مورد بررسی قرار داده شده است. بررسی سبک بر اساس این معادله، کمی است نه کیفی. با تحلیل رساله ی دو نویسنده، بر اساس اصول ومبانی این معادله، ادبی بودن سبک آن دو آشکار گردید. همچنین برآیند این مقاله، حاکی از بالا بودن درجه ی ادبیت رساله ی ابن شهید نسبت به رساله ی معری می باشد. عوامل موثر در معادله ی بوزیمان که منجر به افزایش نسبت فعل به صفت (علائم اختصاری آن ن ف ص) ودر پی آن ادبیت دو رساله را به دنبال دارد، عبارتند از: 1. شاخصه هایی که به شکل وساختار بر می گردد. از جمله ی این ویژگی ها: درآمیختگی شعر ونثر، صنعت های لفظی، کاربرد افعال، سبک داستانی، وصفی ومحاوره ای رساله، است 2. شاخصه هایی که به مضمون ومحتوا بر می گردد که شامل عمر وجنس می باشد. این مقاله بر آن است تا سبک دو رساله ی «التوابع والزوابع» و«الغفران» را بر اساس معادله ی بوزیمان، مورد بررسی وپژوهش قرار دهد.
    کلیدواژگان: سبک شناسی، معادله بوزیمان، رساله التوابع والزوابع، رساله الغفران
  • فاطمه طبسی مفرد، رضا غفارثمر، رامین اکبری صفحات 147-162
    بر اساس مطالعات روانشناسی زبان، در پردازش و بازیافت لغت، آمادگی ادراکی، مفاهیم لغوی، کدگذاری نحوی، ویژگی های وندی، والگوهای آوایی مورد تاکید قرارگرفته اند. همچنین با در نظرگرفتن مطالعات پیشین، نظریاتی در مورد توالی و همزمانی سطوح پردازش لغت به لحاظ آوایی، وندی، نحوی، و معنایی مطرح شده است، اما میزان تاثیرگذاری این سطوح در پردازش لغت مورد بررسی قرار نگرفته است. در این پژوهش که با مشارکت هشتاد و شش نفر دانشجوی مقطع کارشناسی زبان و ادبیات انگلیسی انجام گرفت، با استفاده از آزمون نامیدن تصویر به عنوان ابزاری شناختی، تفاوت های تاثیرگذاری سطوح پردازش لغت در بازیافت اسم و فعل در زبان دوم بررسی شد. بر اساس نتایج این پژوهش، در زبان دوم، پردازش اسامی بیشتر متاثر از سطح ادراک، و پردازش افعال بیشتر متاثر از سطح قاعده سازی می باشد. در نتیجه در آموزش اسامی به زبان انگلیسی، تاکید بر ویژگی های فیزیکی و خصوصیت ظاهری قابل مشاهده و در آموزش افعال تاکید بر خصوصیت های وندی به نحو معناداری یادگیری را تسهیل می کند. همچنین، اسامی مدت زمان بیشتری در حافظه باقی می ماند، ولی یادگیری ضمنی افعال در مقایسه با اسامی بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: پردازش اسم و فعل، سطوح پردازش لغت، آزمون نامیدن تصویر، آموزش زبان انگلیسی، یادگیری
|
  • Homa Asadi, Farhad Sasani Pages 7-24
    This research focuses mainly on how foregrounding and backgrounding function in the foreign policy discourse of Mohammad Reza Pahlavi between the years 1320-1356. In this way, "otherization" as well as "self" and "other" identities have been specified. In this research, "self" and "other" identities as well as their general criteria are determined according to systemic-functional linguistic theory via lexical analysis. The corpus examined includes all the texts of Shah regarding the foreign policy between the years 1320-1356. These texts are incorporated in an eleven-volume book titled A collection of compilations, speeches, messages,interviews and remarks of his imperial majesty Mohammad Reza Pahlavi, shahanshah and aryamehra of Iran. This research shows that polarity of identities in Mohammad Reza's discourse is not binary; rather it is a continuum including middle poles as well. "Self" and "other" poles are formed into the general discourse framework according to the shared ideological features. United Nation, United States of America and world nations are stable poles of "self" while Mohammad Mossaddeq, Jamal Abdul Nasser, communism, Tudeh Party and colonialism (without referring to any specific country) are stable poles of "other". The Soviet Union and Israel are also middle poles of this continuum. The results reveal that selection and activation of the words are in such a way that positive points of the "self" and negative points of the "other" are emphasized, whereas negative points of the "self" and positive points of the "other" are de-emphasized.
    Keywords: discourse of Mohammad Reza Pahlavi, foreign policy of Iran, otherization, self, other
  • Shahla Sharifi, Mahmoud Elyasi, Massoumeh Khodaei Moghaddam Pages 25-53
    This research, based on politeness theory, describes and analyzes 5 common words and expressions of politeness used in Persian. The data has been collected out of observing and taking notes of some speakers’real conversations in such different natural situations as streets, shopping centers, universities, parties, etc. Words and expressions of politeness have different meanings in different contexts. The results show that Persian speakers not only use politeness speech for mitigating face threatening act (FTA) but also use it for the maintenance and enhancement of addressees’ face and honor. This can lead us to one of the limitations of Brown and Levinson’s (1987) politeness theory which describes politeness by mitigating FTA. The results also show that the major underlying strategy of words and expressions of politeness is “negative politeness” strategy. It might be worth mentioning that these words and expressions are used by speakers mostly in formal or approximately formal contexts.
    Keywords: Politeness, Politeness Strategies, Function, Face, context
  • Azam Meykade, Payam Sasannejad, Ali Asghar Rostami Abusaeedi, Abas Ali Ahanghar Pages 55-76
    Objective
    Dysprosody is a disorder of speech production in which the aphasic patients are not able to apply the prosodic cues correctly. Prosody also is an essential cue for the understanding of spoken language. The present study aimed at investigating comprehension of intonation contours in Persian Broca’s Aphasics.
    Materials and Methods
    The subjects of this experimental study included three Farsi-speaking males. They were selected by simple purposive sampling method from patients directed to the speech therapy unit in the Ghaem Educational, Research and Treatment Centre (Mashhad, Iran). They were classified as Broca’s aphasics according to the Farsi Aphasia Test, their CT scan and MRI reports. The ability of Broca’s aphasics to comprehend intonation contours was assessed via Persian adaptation of Comprehension Test of Intonation Contours in Aphasia. The data were analyzed by Paired and Independent-samples T-Test.
    Results
    The comparison of the mean number of errors within each group (broca’s aphasic patients: p = 0/002; control group: p = 0/001) indicated that there were significant differences between the mean. On the other hand, there were significant differences between mean numbers of correct responses in two groups (p
    Keywords: Dysprosody, Broca's aphasia, Intonational contours, Persian language, perception, phonological abilities
  • Ebrahim Rezapour Pages 77-105
    Sociolinguists consider language variation as one of the inherent characteristics of languages. They believe that social factors including gender, social class, education, age and ethnicity are playing a fundamental role in creating and distributing language variation. In this research, the effects of social class, education and gender on frequency and distribution of syntactic variation in every day and scientific colloquial discourse of Persian are investigated. Men used scrambling, cleft construction and focus adverbs more than women in every day colloquial discourse and contrarily, women used scrambling and cleft construction more than men in scientific colloquial discourse. Upper social class people used scrambling more than middle and low classes and low class people used cleft construction and focus adverbs more than other social classes in every day colloquial discourse. In scientific discourse, high social class used scrambling more than other social classes. M.A and B.A educated people used scrambling more than diploma educated people in every day colloquial discourse and diploma educated people used cleft construction more than other educated people. Also, M.A educated people used scrambling more than other educated people in scientific colloquial discourse.
    Keywords: variation theory, scrambling, cleft construction, focus adverbs, social class, Education, gender
  • Vali Rezai, Zoleikha Azimdokht Pages 107-125
    This paper is concerned with the study of locative predicates in Persian within the Role and Reference Grammar (RRG) framework and two different analyses presented by Van Valin and LaPolla (1997) and also Boutin (2004). Providing a semantically based classification of mentioned predicates in Persian is one of the aims of this study. The other aim is testing the efficiency of the two analyses especially Boutin’s suggestion about locative predicates in Persian. Boutin (2004) argues there is discrepancy between semantic and syntactic valency of locative predicates within the RRG framework. Since, they have a semantic valency of two and a syntactic valency of one in a large number of languages. Hence, these predicates have been treated as exceptions in terms of valency correlation. He believes if the location (one of the arguments of locative predicates) is treated as a separate predicate, rather than referring expression, therefore these verbs are intransitive and not exceptions in terms of valency correlation. The findings of the present study revealed Boutin’s suggestion (2004) holds true in Persian locative states, achievements, accomplishments and active accomplishments but not activities.
    Keywords: Locative predicates, Role, Reference Grammar, Semantic valency, macrorole
  • Zaman Eidi, Hamed Sedghi, Esmail Ashraf, Soghra Flahati, Hamed Sedghi Pages 127-146
    Stylistically closely associated with the word in the text and the link between language and literature as the backbone of the body, and there is no doubt that literature plays an important role in the structure of Arabic language. the Researchers effort to research statistical methodologies, As far as can be confirmed using differentstyles and distinguish it from other styles in the any texts. In this article, we examples of dissertations leaflet Tavabe and Zavab Ibn Shohid, and leaflet Ghofran Mary, Based on the hypothesis Buzyman. Survey methodology based on the theory Buzyman, is quantitative. Both the style of the author's in the leaflet,has literary style. The main factor leading to increased proportion Verbs than adjectives, The excessive poetry and prose, literary in the leaflet. It is similar to verbal. And a holder dictionary and Expression Status society, and Emotions. That workers in the people spirit. This article is so study style of two leaflet, Tavabe and Zavab, and Ghofran, Based on the hypothesis Buzyman.
    Keywords: Methodology, hypothesis Buzyman, Tavabe, Zavab leaflet, Ghofran leaflet
  • Fatemeh Tabassi Mofrad, Reza Ghafar Samar, Ramin Akbari Pages 147-162
    In psycholinguistic studies, with regard to cognitive models, conceptual preparation, lexical concepts, lemmas, morphemes, phonological words and phonetic patterns have been proposed as different levels of lexical processing. Concerning previous studies, some theories have suggested the sequencing and the simultaneity of the processing modules; however, the contribution of each specific processing level has not been determined. In this study, with the participation of eighty six BA students of English Literature, picture naming task as a cognitive measure was used to determine the differences in contribution of lexical processing levels in L2 noun and verb processing. According to this research, in L2, noun processing is mostly under the influence of conceptualization stage and verb processing is mostly under the influence of formulation stage. Therefore, it can be concluded that in language teaching emphasizing the visual codes of concrete nouns and the morphological features of verbs specifically facilitate learning. Moreover, with respect to the findings of this research, it can be proposed that nouns have longer retention in comparison with verbs; however, verbs are more subject to incidental learning.
    Keywords: Noun, Verb Processing, Lexical Processing Levels, Picture Naming Task, English Language Teaching, Learning