فهرست مطالب

زبان پژوهی - پیاپی 28 (پاییز 1397)

نشریه زبان پژوهی
پیاپی 28 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مسعود آلگونه جونقانی صفحات 7-30
    نماد یکی از اصطلاحات رایج در حوزه علوم انسانی است و همواره در تحلیل های مربوط به مردم شناسی، روان کاوی، ‏هرمنوتیک و ادبیات به مثابه مفهومی بنیادین به شمار می رود. به همین سبب، بحث درباره جایگاه، اهمیت و سازکار ‏درونی نماد در حوزه های متفاوت از شان خاصی برخوردار است. با وجود این، تا جایی که نگارنده کاویده است ‏پژوهشی که به طور مستقل موضوع نماد را از چشم انداز پدیدارشناسی بررسی کرده باشد به چشم نمی خورد. بنابراین، ‏پژوهش حاضر در پی آن است تا با اتکاء به آرای آلفرد شوتز- که در زمینه پدیدارشناسی اجتماعی چهره شاخصی ‏است- تحلیلی درخور به دست دهد. چنین پژوهشی مستلزم بررسی برخی از مبانی نظری شوتز در باب آگاهی، ‏بینافردیت، و نیز مفهوم بازنمایی است؛ مفهومی که وی آن را از هوسرل اخذ کرده و در تبیین سازکار نشانه، به معنای ‏عام آن، به کار بسته است. در پایان این پژوهش مشخص می شود که تلقی پدیدارشناختی شوتز در باب نماد لوازم و ‏عواقب نظری خاص خود را دارست. ‏
    کلیدواژگان: نماد، تحلیل پدیدارشناختی، آلفرد شوتز، آگاهی، بینافردیت
  • حسین حلاج زاده بناب، سید فرید خلیفه لو*، فردوس آقاگلزاده صفحات 31-58

    ظر به نقش سازوکارهای زبانی در بازتولید سلطه اجتماعی و کنترل ذهن سوژه ها از طریق بازنشر ایدئولوژی ها، کشف سطوح زیرین جنبه های سطحی که مربوط به سازماندهی ساختاری کلام است می تواند به ظهور یک بینش عمیق تر منجر شود. شناخت زبان به مفهوم گفتمانی آن، ابزار مناسبی برای تحلیلی واقع گرایانه از اندیشه ها و ایدئولوژی های گروه ها را فراهم می سازد. نوشته-ی حاضر به تحلیل گفتمان زنان خواستار طلاق در دادگاه های خانواده بر پایه ی نظریه ی جامعه، شناخت و گفتمان ون دایک (2006) پرداخته و حاصل 20 جلسه حضور تصادفی در دادگاه خانواده ی شهر زاهدان و ثبت اظهارات 20 زن خواستار طلاق هست. تحقیق به شیوه ی استفاده زنان موردتحقیق از ابزارهای زبانی برای بیان ایدئولوژیک خواسته هایشان و راه های اقناع قاضی، میپردازد و نتایج پژوهش نشان میدهد که این زنان از همه ی ابزارها و راهبردهای نحوی، بلاغی و واژگان برای بزرگنمایی کارهای مثبت خود و منفی همسرانشان استفاده میکنند و دراین بین، بیشترین تلاش زنان بر روی بزرگنمایی کارهای منفی همسران و اطرافیانش بوده و جامعه ی آماری موردمطالعه، کمتر به کوچک نمایی اعمال منفی خود و کارهای مثبت طرف مقابل میپرداختند؛ یعنی عملا زنان از الگوی اضلاع مربع ایدئولوژیک ون دایک یعنی از دو ضلع مربع ایدئولوژیک ون دایک کوچک نمایی اعمال منفی خود و مثبت طرف مقابل کمترین بهره را میبرند.

    کلیدواژگان: زبانشناسی حقوقی، تحلیل گفتمان دادگاه، تحلیل گفتمان انتقادی، الگوی ون دایک (2006)، دادگاه خانواده
  • آزاده شریفی مقدم، حسین مهرارا صفحات 59-85
    تصویرسازی و تصویرگونگی که حاصل ارتباط انگیخته بین دال و مدلول در سطح نشانه است، مختصه‏ای ادبی و زیبایی شناسی است که کاربرد غنی آن در اشعار شیخ ازل حافظ شیرازی توجه بسیاری از پژوهشگران را به سوی خود جلب نموده است. هدف از پژوهش حاضر نیز در همین راستا بررسی انواع روابط انگیخته و فراوانی آن‏ها در چهارچوب پیوستار نمادپردازی آوایی پیشنهادی هینتون و دیگران (1994) در مجموعه اشعار حافظ می‏باشد. بدین منظور، پس از گردآوری ابیات یا مصرع‏هایی که به نوعی حاوی یکی از روابط انگیخته بود، انواع نمادپردازی آوایی شامل عینی، تقلیدی، ترکیبی و قراردادی و نیز فراوانی آن‏ها در پیکره فوق مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه انواع روابط انگیخته از بیشترین تا کمترین سطح شفافیت در اشعار فوق نشان داد که خود بیانگر اهمیت این ارتباط در سطح نشانه‏های شعری بوده و نیز عامل جذابیت و ماندگاری این اشعار نیز می‏باشد. بررسی کمی این نشانه‏ ها نیز نشان داد که بین میزان انگیختگی و فراوانی آن‏ها نسبت و ارتباط مستقیم وجود دارد؛ بدین معنا که بر روی محور تصویرگونگی هر چه به سمت شفافیت بیشتر پیش رویم بر تعداد و فراوانی نشانه‏ها افزوده شده و هرچه از سطح شفافیت کاسته شود از تعداد و فراوانی داده‏ها کمتر می‏شود.
    کلیدواژگان: انگیختگی، نمادپردازی، شفافیت و تیرگی، تصویرگونگی، دیوان حافظ
  • حامد مولایی کوهبنانی، علی علیزاده *، شهلا شریفی صفحات 87-114

    پژوهش حاضر به دنبال دست یابی به دو هدف است؛ نخست ارزیابی ساخت موصولی فارسی از جنبه های رده شناسانه است لحاظ ترتیب سازه ای است. براین اساس در بخش نخست به بررسی ساخت موصولی فارسی از جنبه های کاربردشناختی و نحوی پرداخته شده است. نتایج این بخش نشان می دهد در فارسی هر دو ساخت موصولی هسته دار و بدون هسته وجود دارد اما بسامد کاربرد ساخت های موصولی هسته دار بالاتر است؛ هسته ساخت موصولی فارسی همیشه خارج از بند قرار می گیرد و بند توصیف گر درون بند اصلی درونه می شود؛ با توجه به اینکه این بندها در فارسی تنها پس از اسم ظاهر می شوند، از میان پنج جهانی ممکن در این مورد فارسی تنها حالت پس اسمی را دارد. همچنین، نتایج پژوهش حاکی از آن است که از میان چهار شیوه جهانی خلاء، ضمیر ابقایی، ساخت ضمیر موصولی و گروه اسمی کامل برای موصولی سازی، زبان فارسی تنها از دو شیوه اول به طور متفاوتی استفاده می-کند. در بخش دوم پژوهش پس از معرفی نقش ساخت موصولی در تعیین ترتیب سازه ای از جانب رده شناسان مختلف به بررسی ویژگی های ساخت موصولی فارسی برای پیش بینی رده زبانی آن پرداخته شده است. نتایج این بخش نشان می دهد فارسی برمبنای نتایج گرین برگ (1963) ، لمان (1973) و ونمان (1974) در این مورد رفتاری شبیه به زبان های svo دارد در حالی که ساخت موصولی فارسی براساس نتایج درایر (2005) نشان می دهد که در فارسی امکان وجود هر دو ساخت sov و svo وجود دارد.

    کلیدواژگان: ساخت موصولی، هسته، بند پیرو، نشانه موصول، ترتیب سازه ای
  • غلامرضا مدادیان، داریوش نژادانصاری مهابادی، حسین براتی صفحات 115-148
    در این مطالعه ابتدا برخی از دسته بندی های محققان از معانی غیرمعرفتی توانستن، شدن و بایستن را به صورت اجمالی مورد بررسی قرار دادیم و مشاهده نمودیم که اغلب آنها، که عمدتا از چارچوب پالمر پیروی کرده اند، معیارهای آشکاری را برای تفکیک و طبقه بندی معانی غیرمعرفتی این فعل ها از هم ارائه نکرده اند و با اتخاذ رویکردی کمابیش معنایی-نحوی بیشتر به توصیف و ارائه ی مثال برای نشان دادن معانی و توجیه دسته بندی خود روی آورده اند. آن آثار معدودی هم که از چارچوب پالمر فاصله گرفته اند و کاربردشناسی را هم تواما در نظر داشته اند معیارهای معینی را جهت تفکیک و دسته بندی معانی غیرمعرفتی افعال ارائه نکرده اند. با آگاهی از محدودیت های تحقیقات قبلی، ما الگوی معناشناختی-کاربردشناختی دپراتره (2014) که متشکل از سه لایه (دو لایه ی معنایی و یک لایه ی کاربردی) است را معرفی نموده و بر اساس آن معانی این افعال را تفکیک و دسته بندی نمودیم. مزیت اصلی این الگو آن است که، برخلاف دیگر الگوها، معیارهای آشکاری را برای استخراج معنای وابسته به بافت افعال وجهی ارائه می دهد. با اعمال این الگو مشخص گردید که می توان از سازوکارهای آن به خوبی برای شناسایی، تفکیک و دسته بندی معانی غیرمعرفتی افعال وجهی فارسی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: وجهیت-غیرمعرفتی، معنای-مستقل از بافت، معنای-وابسته به بافت، لایه ی -معنایی، لایه ی-کاربردی
  • موسی غنچه پور صفحات 149-173
    مقاله حاضر با مطالعه ترکیب فعلی زبان فارسی تلاش دارد تا فرایند دخیل در ساخت این مقوله زایا را روشن سازد. ترکیب فعلی از انضمام سازه های موضوع، افزوده، صفت و یا گروه نحوی با ستاک فعل تشکیل می شود و هسته نحوی این ساخت بر گرفته از فعل است. مقایسه پیکره ترکیب فعلی (8481) با داده های ترکیب غیر فعلی رساله خباز (1385) که بالغ بر 3974 مورد است و هر دو از فرهنگ بزرگ سخن انوری (1386) استخراج شده اند نشان می دهد که این مقوله زبانی در زبان فارسی بیش از دو برابر ترکیب غیر فعلی زایاست. مطالعه مشخصه های نحوی و صرفی ترکیب فعلی زبان فارسی موید آن است که ترکیب فعلی نمی تواند صرفا فرایندی نحوی و یا صرفی باشد، بلکه فرایندی صرفی-نحوی است که بیشتر از ویژگی های نحوی برخوردار است. مطالعه واژه های مرکب فعلی بر پایه معیار های صرفی و نحوی (ارجاع غیرضمیری، فرایند واژه سازی، بی قاعدگی، تکرار پذیری، ساخت سازه ای، روابط سازه ها، هم پایگی و حذف، پرسشواژه ها، زایایی، نمود، انسجام صرفی و نحوی، گسترش پذیری و یا گسترش ناپذیری و شفافیت و تیرگی معنایی) نشان می دهد که ترکیب فعلی در زبان فارسی فرایندی صرفی- نحوی است. علاوه بر این، اتصال تکواژ های تصریفی به کل ترکیب و در میان سازه های ترکیب، ترکیب های شفاف، تیره، گسترش پذیر و گسترش ناپذیر موید آن است که این مقوله زبانی همزمان رفتاری همانند ساخت های صرفی و نحوی دارد.
    کلیدواژگان: ترکیب فعلی، انسجام صرفی، انسجام نحوی، تیرگی و شفافیت معنایی
  • آزاده نعمتی صفحات 175-193
    تحلیل گفتمان انتقادی شاخه ای جدید از تحلیل گفتمان می باشد که به بررسی چرایی و توجیه مطالب و به عبارتی رونمایی اطلاعات می پردازد. پژوهش حاضر در چارچوب گفتمان شناسی انتقادی انجام گرفته است. در این پژوهش هدف آن بود که متون روزنامه انگلیسی و فارسی از لحاظ به کارگیری مولفه های گفتمان مدار جامعه شناختی–معنایی بررسی شود و در نهایت میزان رازگونگی هرکدام بدست آید. به منظور انجام پژوهش حاضر از الگوی یارمحمدی (1391) که خود برگرفته از الگوی ون لیوون (1996) بود استفاده گردید. به عنوان پیکره پژوهش از 6 مقاله فارسی روزنامه «نسیم آنلاین» و 5 مقاله انگلیسی روزنامه «گاردین» که با روش نمونه برداری هدفمند انتخاب شده بودند، استفاده شد. نتایج بررسی ها و آزمون مجذور خی نشان داد که این دو روزنامه مولفه های گفتمان مدار و جامعه شناختی را از جنبه صراحت و پوشیدگی به طور یکسان استفاده نکرده اند. به عبارت دیگر، روزنامه گاردین مطالب را با صراحت بیشتری بیان کرده و بنابراین میزان رازگونگی آن نسبت به روزنامه نسیم آنلاین کمتر بوده است. نتیجه کلی آن بود که روزنامه فارسی با صراحت کمتر و روزنامه انگلیسی با صراحت بیشتر، به بیان مطالب پرداخته اند که این یافته با الگوی گفتمانی کاپلن (1972) مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: رازگونگی، گفتمان شناسی انتقادی، مدل ون لیوون
  • سید مهدی ابطحی، مهدی خدادادیان صفحات 195-217
    درک مطلب فرایند کسب اطلاعات از متون خوانداری و شنیداری است که نقشی اساسی در یادگیری زبان ایفا می‏نماید. چندین عامل در درک مطلب دخیل‏اند که دانش واژگانی و دانش پیشین از آن جمله‏اند. پژوهش پیش رو بر آن است تا به صورت میدانی به بررسی تاثیر آموزش واژه و فعال‏سازی دانش پیشین بر درک مطلب خوانداری فارسی‏آموزان غیرایرانی مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بین‏المللی امام خمینی (ره) بپردازد. به این منظور، از میان حدود 100 نفر از زبان‎آموزان دوره‏ی پیشرفته‏ی مرکز آموزش زبا فارسی این دانشگاه، 65 نفر (از هر دو جنس) انتخاب گردیدند و با همگن‏سازی از طریق برگزاری آزمون سطح واژه، به 46 نفر (جمعیت نمونه) تقلیل یافتند. سپس این تعداد به دو گروه 23 نفری آموزش واژه و فعال‏سازی دانش پیشین تقسیم گردیدند و پس از آن یک پیش‏آزمون مشترک با تاکید بر پیشینه‏ی فرهنگی ایران برای هر دو گروه برگزار گردید که پایایی آن بر اساس کودر-ریچاردسون مورد محاسبه قرار گرفته بود و رقم 71/0 را نشان می‏داد. و بعد از آن، ضمن تدریس واژه‏های متون آزمون در گروه واژه و فعال‏سازی دانش پیشین آزمودنی‏ها در موضوع این متون در گروه دانش پیشین، همان آزمون به صورت پس‏آزمون برگزار گردید. نتایج پیش‏آزمون و پس‏آزمون دو گروه که از طریق آزمون ‏های آنالیز واریانس، تی زوجی و کولموگروف-اسمیرنوف مورد تحلیل قرار گرفت، نشان می‏دهد که دانش واژگانی بر درک مطلب خوانداری تاثیر معناداری دارد، در حالی که این روند در مورد فعال‏سازی دانش پیشین فارسی‏آموزان صدق نمی‏کند.
    کلیدواژگان: درک مطلب خوانداری، دانش واژگانی، دانش پیشین
  • سید رسول عمادی، امیررضا وکیلی فرد، یونس فرخنده صفحات 219-241
    با آنکه بکارگیری فناوری به عنوان ابزاری در یاددهی برخط شناخته می شود، به نظر می رسد رویکردهای نوین در آموزش، بر ترکیب فناوری با شیوه های حضوری در کلاس تاکید دارد. اما این پرسش بی پاسخ مانده است که آیا آموزش ترکیبی در کلاس های آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان اثربخش است. هدف اصلی این پژوهش بررسی اثرات یادگیری به شیوه ی معمول و ترکیبی بر خلاقیت، انگیزش و یادگیری فارسی آموزان غیرایرانی می باشد. در این پژوهش، ابتدا مروری برمفهوم یادگیری ترکیبی و نگاهی مختصر بر کاربرد آن در آموزش ارائه می گردد. روش تحقیق کاربردی و به روش شبه تجربی می-باشد. این پژوهش بر روی 40 فارسی آموز غیرایرانی مرکز بین المللی آموزش زبان فارسی دهخدا انجام شده است. داده های پژوهش به کمک پرسشنامه ی خلاقیت تورنس، پرسشنامه ی انگیزش پیشرفت هرمنس و پرسشنامه ی یادگیری جمع آوری و با استفاده از روش کواریانس تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری میان یادگیری به شیوه ی ترکیبی با یادگیری به شیوه ی معمول در مورد متغیرهای خلاقیت، انگیزش و یادگیری در میان فارسی آموزان غیرایرانی وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش ترکیبی، خلاقیت، انگیزش، یادگیری، زبان فارسی به عنوان زبان دوم
  • شهلا شکیبایی فر، محسن پیشوایی علوی، علی نجفی ایوکی صفحات 243-267
    مقاله حاضر در چارچوب نظریه پل کاستانیو، به تبیین نقش زبان و قابلیت های متعدد آن در آفرینش عناصر ساختاری نمایش نامه ی" مخبا رقم 13" محمود تیمور می پردازد. هدف از انجام این مقاله بررسی انواع گوناگون ضربان های گفت وگویی و کارکردهای متنوع آن در نمایش نامه یاد شده است.
    نتایج مقاله بیانگر آن است که ضربان های گفت و گویی به عنوان بنیادی ترین واحدهای قابل تشخیص کنش های فکری و زبانی بخش عمده ای از متن نمایشنامه را تشکیل داده، امکان ظهورگسست و تغییرات آنی را در معنی ایجاد می نمایند. علاوه بر این، پژوهش حاضر نشان می دهد، در گفتمان این اثر به دلالت های زبانی و فرا زبانی توجه عمده ای شده و نویسنده ضربان های گفت وگویی را در سطوح گسترده ای به کار برده است. ترجیع بند پردازی پربسامد ترین تکنیک گفتاری می باشد و از حذف، مکث و قطع که از دیگر تمهیدات زبانی هستند به عنوان عاملی برای شخصیت پردازی ، فضاسازی، گره افکنی و کشمکش استفاده شده است.
    کلیدواژگان: ادبیات نمایشی، ضربان گفت وگویی، پل کاستانیو، محمود تیمور، مخبا رقم 13
|
  • Pages 7-30
    One of the prevalent terms in the realm of humanities is symbol. It is almost always regarded ‎as a fundamental concept in anthropology, psychoanalysis, hermeneutics and literature. Thus, ‎the analysis of its internal mechanism, along with a discussion of its importance could be ‎found in different fields. However, as far as I know, there is no independent research which ‎holds a phenomenological perspective in analyzing symbol. Accordingly, this article is to ‎provide such an analysis on the basis of Alfred Schutz's viewpoints, himself a celebrated ‎social phenomenologist. Such a research, hence, involves analyzing Schutz's theoretical ‎framework about such issues as consciousness, inter-subjectivity, and appresentaion, as well. ‎He has adopted this concept from Husserl and applied it in his explication of the symbol's ‎mechanism. In the end, it is revealed that Schutz's Phenomenological understanding of symbol ‎had its specific preliminaries and consequences. ‎
    Keywords: Symbol, Phenomenological Analysis, Alfred Schutz, consciousness, intersubjectivity
  • Hossein Hallajzadeh Bonab, Sayed Farid Khalifehloo, Ferdows Aghagolzadeh Pages 31-58

    According to the important role of linguistic factors in reproducing social power and controlling the mind of subjects by redistribution of ideologies. Discovering the underlying levels of surface aspects that related to the structural organization of the discourse can lead to appearance of a new and deep insight. Knowing discourse concept of language is an appropriate instrument for a realistic analyzing group’s minds and ideologies. This research aims to analysis divorce demanding woman’s discourse in family court room based on vandijk’s society- knowledge and discourse theory (2006). To do this we attend 20 meeting of the General Court and family counseling center of Zahedan- Iran and record the divorce demanding women’s Statements. this research studies the ways that women employ to speak ideologically and Satisfyy the judge to reach to their aims. The results show that studding women use all of linguistic strategies such as syntactic¸ semantic¸ rhetoric and lexical to Magnifying themselves and to mitigate their husbands and their relatives behavior. In this way their most effort assigned to magnify their husbands bad and negative Specifications. So this divorce demanding women’s much attempt devotes to magnify their husband and his relatives bad and negative attributes. They rarely speak about their own negative and bad properties¸ So about their husbands positive Specifications.

    Keywords: Discourse, Discourse analysis, Critical discourse analysis, divorce, family court
  • azadeh sharifi moghadam, Hossein Mehrara Pages 59-85
    Sound symbolism and iconicity which refers to a motivated relation between the signifier and the signified of a sign, is a literary and aesthetic feature whose usage in Hafiz’s poems have caught the attention of many linguists. In the line of this fact, the purpose of this study was to consider different types of motivation in the Hafiz’s Ghazals within Hinton et al.’s (1994) sound symbolism continuum. In so doing, all the lines and hemistiches consisting at least one type of sound symbolism – corporeal, imitative, synesthetic, and conventional –were collected to be studied in terms of their types and frequencies. The result of the study showed all types of sound symbolism from the most to the least transparency. It explains how important is this relation in poetry as well as its role in poem’s attractiveness and permanency. The quantitative analysis of the signs also revealed that there was a direct relation between the degree of motivation and their frequencies, that is, the more the signs were transparent the more their frequencies were. Therefore, the corporeal signs were of the highest frequency and the conventional signs were of the lowest frequency.
    Keywords: motivation, sound symbolism, transparency, opacity, iconicity, Hafiz’s Divan.
  • hamed mowlaei kuhbanani, shahla sharifi Pages 87-114

    The writers have two goal for this study; first, Investigating Persian Relative structures according to universal featuresUsing these universal features for predicting Persian word order is the second goal of present study. So, in the first part, concentration is on the syntactic and pragmatics structure and features of Persian Relative clauses. Finding of this part showed that there are both headed and headless Relative clauses in Persian, although – as like as most other languages- headed Relative clauses are more frequent. Head of Relative structure in Persian is always out of modifying clause which is embedded within main clause. Since modifying clause in Persian always follows the head, Persian selects the postnominal Relative structures among five universal possibilities. Furthermore, the results of this part indicated that Persian uses the first and second method of Relativization among these four ways: gap, resumptive pronoun, pronoun retention and full noun phrase. In the second part and after discussing the role of Relative structures in word order determination, investigation of Persian Relative structure’s characteristics for predicting its word order features is presented. Based on the finding of this part, it is claimed that Persian must be a SVO language according to Greenberg (1963), Vennemann (1973) and Lehmann (1974) but it could be SOV or SVO language according to Dryer (2005).

    Keywords: Relative structures, head, embedded clause, Relative markers, word order
  • Gholamreza Medadian, Daryoosh Nejadansari Mahabadi, Hosin Barati Pages 115-148
    In this paper we, first, briefly investigated some of the classifications of non-epistemic senses of tavanestan, shodan and bayestan by other researchers and observed that most of them, which mainly followed Palmer’s framework, have not proposed any explicit criteria for analysis and classification of senses of these modals and have only identified and described their various senses through exemplification. Their approach was found to be mainly semantic-syntactic. Even, those works which have moved away from Palmer’s ideas and have integrated pragmatics into their approach to the classification of the modals have not offered any explicit criteria for their classifications, either. Being aware of the limitations of the previous works, we introduced Depraetere’s (2014) semantic-pragmatic model which is composed of three layers (two semantic and one pragmatic) and classified the non-epistemic senses of Persian modals accordingly. The main advantage of this model is the use of a set of explicit criteria to classify the context-dependent meaning of the modals.Upon application, the model proved very efficient for a more systematic and objective classification of non-epistemic senses of Persian modals.
    Keywords: non-epistemic modality, context-dependent meaning, context-independent meaning, pragmatic layer
  • Mousa Ghonchepour Pages 149-173
    The present article studies the structure of synthetic compounding to discover the process or processes participating in making this productive category. Synthetic compounding composed of incorporation of argument, adjunct, adjective or syntactic phrases into verb stem and syntactic head of this structure derived from verb. Comparing the synthetic compounding data of this article amounting of 8481 with the root compounding data of Khabbaz (1385) with 3974 cases, both have been elicited from Soxan dictionary of Anvari (1386), shows that this category is two times more productive than root compounding. The investigating of syntactic and morphological properties of synthetic compounding indicates that it cannot be merely syntactic or morphological process. Studying synthetic compound words according to morphological and syntactic criteria (non-pronominal reference, word formation process, irregularity, recursiveness, constituent structure, constituents’ relations, coordination and gaping, wh-word, productivity, aspect, morphological and syntactic integration, constituent expandability and non-expandability, semantic opacity and transparency) demonstrates that synthetic compounding is a morpho-syntactic process in Persian which possesses more syntactic characteristics. Moreover, inflectional morphemes can be attached to the whole compounds or the first constituents, transparent, opaque, expandable and nonexpendable compounds prove that this category behaves the same as both morphological and syntactic structures simultaneously.
    Keywords: synthetic compounding, morphological integration, syntactic integration, transparency, opacity
  • Azadeh Nemati Pages 175-193
    Critical discourse analysis is a new branch of discourse analysis that discusses the whyness of events and deals with information representation. It, in fact, views language as a form of social practice. The present study was undertaken within the realm of critical discourse analysis. It intended to compare Persian and English news articles (based on their application of socio-semantic discursive features) so as to determine the rate of mystification in them. To undertake the study, the version of Van Leeuwen’s (1996) model adopted by Yarmohammadi (2012) was used. The data of the study comprised a corpus of 6 Persian and 5 English news articles – all related to the US presidential election in 2016 – extracted using purposive sampling from Nasim Online and The Guardian newspapers. The results obtained from the chi-square tests revealed that the two newspapers were significantly different in their application of the explicit and implicit discursive features. In other words, explicitness was more prominent in The Guardian newspaper whereas the rate of mystification was more in Nasim Online. The general conclusion drawn from the study was that Persian news articles were less explicit than the English ones. This result was in line with the findings reported by Kaplan (1972).
    Keywords: Mystification, Critical discourse analysis, Van Leeuwen’s model
  • Pages 195-217
    Comprehension is the process of getting information from reading and listening. It plays a fundamental role in language learning. Several factors are involved in comprehension such as: vocabulary knowledge and prior/ background knowledge.
    The present article aims through a case study to investigate the effect of teaching vocabulary and activating prior knowledge on reading comprehension among Non Iranian Persian learners in the center of teaching Persian language at IKIU. Of all advanced learners in the center, 65 learners were selected randomly (21 male and 25 female). After making participants homogenous via a vocabulary level exam, they were decreased in 46. Then, they were divided into two groups (vocabulary knowledge and prior knowledge). A common pretest contains two texts of reading comprehension was held focusing on cultural background of Iran. The test reliability was. /71. And after teaching unfamiliar vocabularies for vocabulary group and activating the prior knowledge for prior knowledge group separately, a post test (the same texts) was administrated. The data of pretest and posttest was analyzed through statistical tests. The results show that the reading comprehension is affected by vocabulary knowledge significantly, but as for background knowledge, no positive significant effect was observed.
    Keywords: reading comprehension, vocabulary knowledge, prior, background knowledge
  • Seyed Rasoul Emadi, Amirreza Vakilifard, Yunes Farkhondeh Pages 219-241
    Though technology has widely been used in online instruction, new approaches to instruction seem to emphasize the integration of technology into in-class practices. In this article, a review of the concept of blended learning and a brief look at its application in instruction is presented. The study aimed to compare the effect of traditional and blended instructional approaches on the creativity, motivation, and learning of non-Iranian learners of Persian language. The study belonged to applied research category and had a quasi-experimental design. 40 non-Iranian learners of Persian language who were studying at Dehkhoda International Center for Teaching of Persian Language participated in the study. Torrance’s Creativity Questionnaire, Hermans’ Achievement Motivation Questionnaire and Learning Questionnaire were used as data collection instruments. Covariance analysis showed that there were significant differences between the traditional and blended instruction groups in terms of creativity, motivation, and learning of Persian language.
    Keywords: blended instruction_creativity_motivation_learning_Persian as a Second Language
  • Shahla Shakibaee far, Mohsen Pishvaiialavi, Ali Najafi ivaki Pages 243-267
    his article in the structure of the theory of Paul.c. Castango to explain the role of the language and it`s multiple abilities in creation of the structural elemants of the Mahmoud Teymour’s drama “Shelter No. 13”, considering. The current stady aimed at investigating different type of Dialogic beat and various functions in the Mahmoud Teymour’s drama “Shelter No. 13.
    The results of this research indicate that Dialogic beat are known as the most basic recognizable unit of linguistic and intellectual actions and it constitute the main part of the drama and with an emphasis on rapid time break can altering ongoing flow of the means also the result obtained indicate that linguistic and metalinguistic implications are highly considered in discourse of this drama and conversational pulses are used in high level. “tum talking” is the most frequent conversational technique and refrain “riffing”, “deletion”, “halt” and “cut” are other linguistic tools that the writer used them as a factor to “analyze the thoughts and emotions”, “space creation”, “conflict” and “expressing the intensity of crisis”.
    Keywords: Dramatic Literature, Dialogic beat, Paul Castanio, Mahmoud Teymour, Shelter No. 13