فهرست مطالب

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیش شماره 1 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منحصر بودن: راز اتحادیه اروپا
    پروفسور هلموت واگنر رابرت آلیس ترجمه: مسعود بنیانیان صفحه 1
    اندیشمندان علوم سیاسی و روابط بین المللی تا این زمان نتوانسته اند اتحادیه اروپا را در قالب واژه های سیاسی و حقوقی به گونه ای که مورد پذیرش و اقبال همگان باشد تعریف کنند. واقعیت این است که منشور اتحادیه همچنان ابهام هایی دارد و بی سبب نیست که بسیاری از مردم اروپا، هر از گاهی، خواستار خروج کشورشان از این اتحادیه از طریق همه پرسی می شوند. هدف این مقاله ارائه تفسیری نو درباره اتحادیه اروپا است. نگارنده معتقد است که این اتحادیه در شکل «اتحادیه سابسیدیری»(1) به تدریج جایگزین کشورهای دارای حاکمیت می شود. نویسنده مقاله مایل است این اندیشه و دیدگاه خود را با صاحب نظران و اندیشمندان سیاسی، مورد بحث و گفت وگو قرار دهد. در مورد اتحادیه اروپا عنوان هایی مانند فدراسیون، کنفدراسیون و حتی عناوینی مانند «امپراتوری» و «جمهوری» یا «مجموعه ای از کشورها» به کار رفته است، که هیچ کدام نتوانسته اند ماهیت این اتحادیه را به اندازه کافی روشن سازند. اتحادیه اروپا به هیچ وجه کشور نیست و نمی خواهد باشد؛ اتحادیه اروپا یک پدیده «منحصر به فرد» است.
    کلیدواژگان: اتحادیه فرعی، فدراسیون، کنفدراسیون، اتحادیه اروپا، حاکمیت
  • چالش های نظری در روابط ایران و آمریکا
    علیرضا سبزیان موسی آبادی، سید محمد موسویان صفحه 19

    منظور از چالش های نظری، نظریه های موافق و مخالف با مذاکره و برقراری روابط میان دو کشور ایران و ایالات متحده آمریکاست. بر این اساس، موضوع از دو زاویه مورد بحث و بررسی قرار گرفته است: یکی ریشه های تقابل و دیگری زمینه های تعامل میان دو کشور. در بخش اول ضمن مقایسه مبانی و اصول سیاست در ایران و آمریکا و نیز با اشاره به ریشه های فکری، ایدئولوژیک، تاریخی و سیاسی چالش میان دو کشور، به این نتیجه می رسیم که چالش های میان دو کشور عمیق تر از آن است که به سادگی بتوان از مذاکره و رابطه عمیق و دوستانه میان دو کشور صحبت کرد. در عین حال، این بحث به معنی غیر ممکن یا محال بودن مذاکره هم نیست؛ زیرا حداقل در بعد نظری زمینه هایی وجود دارد که تعامل میان دو کشور را تحت شرایط خاصی ممکن می داند. بنابراین در بخش دوم، موضوع بحث از سه دیدگاه قابل توجه است: اول از دیدگاه موافقان و مخالفان مذاکره در ایران؛ دوم از زاویه دید مخالفان و موافقان رابطه در آمریکا و سوم از دیدگاه گروهی که در هر دو کشور حالتی میانه دارند.
    در ایران، عده ای بر مذاکره و رابطه با آمریکا اصرار دارند؛ در حالی که عده ای دیگر به لحاظ شرایط سیاسی و اعتقادی، بر مذاکره نکردن با آمریکا تاکید می کنند و روابط ایران و آمریکا را به دلیل وجود تعارض در بنیان های فکری دو کشور، مغایر با راهبرد های کلان نظام می دانند. در ایالات متحده نیز عده ای معتقدند این کشور برای تامین منافع حیاتی باید روابط خود را با ایران بهینه کند؛ در صورتی که عده ای فکر می کنند باید ایران را محدود نمود. اما بر اساس دیدگاه سوم، شناخت ریشه های اصلی اختلافات ایران و آمریکا و تحلیل صحیح از رویکردهای فی مابین، شناخت دقیق واقعیت ها و پرهیز از هرگونه افراط و تفریط و دوباره کاری در سیاستگذاری ها و تصمیم گیری ها، شناخت راهکارها و خط مشی های استراتژیک اصولی و عملی دو کشور در برخورد با یکدیگر و ایجاد مصونیت در برابر پیامدهای نامطلوب این برخوردها نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: چالش های نظری، روابط ایران و آمریکا، اهداف راهبردی
  • تاثیر جنگ 33 روزه لبنان بر موقعیت منطقه ای ایران
    نوذر شفیعی احمد مرادی صفحه 41
    تهاجم وسیع و همه جانبه اسرائیل به لبنان در ژوئیه 2006 / تیرماه 1385 که 33 روز به طول انجامید، نقطه عطفی در منازعات اعراب و اسرائیل است. جنگ 33 روزه که در واقع ششمین جنگ اسرائیل و اعراب به شمار می رود، در مقایسه با جنگهای پیشین اسرائیل طولانی تر و در نوع خود بی نظیر و از ابعاد مختلف و متفاوتی دارای اهمیتی فوق العاده و منحصر به فرد است. زیرا در این نبرد سنگین و همه جانبه اسرائیل به اهدافی که پیش از جنگ با هماهنگی و حمایت آمریکا برای خود معین کرده بود دست نیافت، که نمونه بارزی از تکرار به مراتب سخت تر شکست و ناکامی سال 2000 در عقب نشینی از جنوب لبنان بود. بنابراین تهاجم گسترده اسرائیل با پیروزی رزمندگان مقاومت اسلامی پایان یافت و به تبع این موفقیت، معادلات داخلی لبنان، اسرائیل و منطقه دستخوش تغییر و تحولات جدید و اساسی گردید. در این میان جمهوری اسلامی ایران برمبنای روابط سیاسی و معنوی ویژه ای که از بدو شکل گیری حزب الله با این جنبش داشت، بی تاثیر و به دور از آثار و پیامدهای این جنگ در ابعاد مختلف سیاسی نظامی نماند.
    کلیدواژگان: جنگ 33 روزه، خاورمیانه، حزب الله، ترتیبات امنیت منطقه ای
  • باز تولید بحران در ساختار امنیتی خاورمیانه به سوی شناسایی یک ابر بحران
    مهدی عابدی صفحه 65
    این نوشتار به الگویی اشاره دارد که مطابق آن، همیشگی بودن دغدغه امنیت در خاورمیانه براساس یک چرخه علی از باز تولید بحران در این منطقه قابل توضیح است. الگوی به کار رفته در این پژوهش بر وجود یک هسته مرکزی تاکید دارد که از آن به «ابر بحران» تعبیر شده است. درک ماهیت این ابر بحران و شیوه بازتولید آن در صور بحرانی دیگر در خاورمیانه منوط به تاکید بر رهیافت نظری نوشتار پیش رو است. این مقاله باور دارد برخلاف رویکرد موسوم به جا معه بین المللی یا مکتب انگلیسی روابط بین الملل که پیدایش همگرایی و نظم دسته جمعی را به رغم موانع ساختاری، قابل دسترسی می داند، با اتخاذ رویکردی نو واقع گرایانه (کنت والتز) در چارچوب مفهومی ساختار آنارشی در نظام بین الملل، نمی توان چنین پنداری را واقع بینانه دانست. از این رو به رغم دیدگاه هایی که وجود یک سلسله از ارزشهای مشترک تاریخی فرهنگی و منافع مشترک اقتصادی ژئوپلتیکی در میان دولتهای خاورمیانه را برای تحقق همگرایی و نظم دسته جمعی خود به فال نیک گرفته اند، ساختار خاورمیانه به شکلی درون زا متعارض و آنارشیک است. رویکرد نظری این نوشتار نقطه عزیمت این ساختار آنارشیک را فرایند رژیم سازی ناقص رژیم صهیونیستی دانسته و منشاء اساسی تعارضات در این منطقه را پیرامون این واقعیت سیاسی صورت بندی می نماید. فرض ما بر آن است که ساختار بی نظمی ناشی از فرایند رژیم سازی ناقص، در سطوح دیگر بازیگران دولتی و غیردولتی در خاورمیانه باز تولید گردیده و موجب پیدایش ساختارهای متکثر بی نظمی شده است.
    کلیدواژگان: رئالیسم ساختاری، مکتب انگلیسی روابط بین الملل، رژیم سازی، ساختار بحران، ابر بحران، تقلیل گرایی، خاورمیانه بزرگ
  • تحولات جدید خاورمیانه:چالش های درون ساختاری و فرایندهای امنیتی در خاورمیانه
    بهرام منتظری صفحه 91
    خاورمیانه شاهد پایان عصر سلطه آمریکایی است. کاخ سفید پس از 11 سپتامبر، اسلام را بزرگترین چالش غرب در سنت و در راهبرد امنیت ملی قرن بیست و یکم خود و خاورمیانه را محل اسلام سیاسی و مسلح معرفی کرد و به امید اینکه با واژگونی یکسوی دولتهای غیروابسته و غیرهمانند و انجام اصلاحات در دولتهای وابسته، سلطه بلامنازع خود را تضمین کند، راهبرد پیشدستانه را اتخاذ نمود. امروزه نیروی محرک سیاسی در خاورمیانه اسلام گرایی و نظامی گری محسوب می گردد. نظامی گری ویژگی مشخص کشورهای خاورمیانه و اسلام گرایی به عنوان نیروی محرک سیاسی و موجب تغییرات سیاسی و امنیتی در منطقه تلقی می شود. فرضیه این نوشتار بر آن است که: امروزه در منطقه خاورمیانه مشخصه هایی از جدال سیاسی و استراتژیک بین دو الگوی محافظه کار و رادیکال و مخالف صریح با مداخلات غرب در منطقه مشهود است، بنابراین غرب به سرکردگی آمریکا برای مقابله با هرگونه مقاومت سیاسی و ایدئولوژیک اسلام گرایان، به جدال سیاسی علیه فضای امنیتی موجود در منطقه اقدام می کند. روش پژوهش مقاله حاضر به صورت نظری و ابزار جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل داده ها تبیینی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، اسلام گرایی، نظامی گری، امنیت
  • تهدیدات امنیتی جمهوری اسلامی ایران در منطقه قفقاز جنوبی
    سعید وثوقی صفحه 101
    امروزه دیگر امنیت هر کشوری به وضعیت استحکام، قدرت و بنیان و ساختار آن منتهی نمی شود، بلکه ماهیت و چگونگی تحولات و تعاملات منطقه ای و بین المللی آن کشور می تواند باعث تقویت امنیت و یا تهدیدات امنیتی باشد. امنیت هر کشور با امنیت منطقه ای و بین المللی ارتباط دارد. این مقاله قصد دارد با توجه به موقعیت ژئوپولیتیکی و ژئواستراتژیکی ج.ا.ا در منطقه قفقاز جنوبی و همچنین با توجه به مواضع ج.ا.ا در رابطه با این کشورها با عنایت به برداشت ایران از امنیت منطقه ای خود تهدیدات امنیتی ج.ا.ا را در منطقه قفقاز جنوبی شناسایی کند و مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: امنیت، تهدیدات امنیتی، قفقاز جنوبی، سیاست خارجی، ژئوپولیتیک
  • نقش نفت در حمله آمریکا به عراق
    عنایت الله یزدانی رضا محموداوغلی صفحه 117
    حادثه یازدهم سپتامبر 2001 منجر به تغییر محیط نظام بین الملل، نوع و شکل روابط و حتی مفاهیم آن به صورت اساسی شد. این حادثه را می توان پایان دوره گذار در نظام بین الملل و سیاست خارجی آمریکا دانست. حادثه یازده سپتامبر با خلق و ایجاد دشمن جدیدی به نام تروریسم، زمینه را برای بهره برداری آمریکا از این دشمن برای حل مشکلات خود در نظام بین الملل فراهم کرد. این حادثه شرایط متفاوتی را برای دستگاه سیاست خارجی آمریکا فراهم آورد و باعث شد که آمریکا به بهانه مبارزه با تروریسم و نابودی سلاح های کشتار جمعی در سال 2003 به عراق حمله کند. اما به نظر می رسد که در کنار این اهداف بیان شده، دستیابی به منابع غنی نفت عراق هم جزء اهداف پشت پرده جنگ آمریکا در عراق بود. به عبارتی بحران عراق ارتباط تنگاتنگی با منابع نفتی این کشور داشته و نفت یکی از اهداف مهم آمریکا در حمله به عراق بوده است.
    کلیدواژگان: نفت، وابستگی نفتی، سیاست خارجی آمریکا، دفاع پیشدستانه، یکجانبه گرایی، تروریسم
  • جنگ 33 روزه لبنان و بازیگران آن
    ابراهیم انوشه صفحه 139
    مهمترین مشخصه و ویژگی ساختار سیاسی جامعه لبنان مساله ژئوپلتیک قومی است و آن به معنای وجود اقلیتهای مختلف دینی، قومی و زبانی است که همین مساله تاثیری انکارناپذیر بر سیاست و حکومت در لبنان گذاشته است. از جمله اقلیتهای قومی و مذهبی می توان به شیعیان، سنی ها، مسیحیان مارونی و دروزی ها اشاره کرد که هر کدام از این گروه ها و اقلیتها منافع و اهداف خاصی را در حوزه سیاست داخلی و خارجی لبنان دنبال می کنند و وقتی مساله لبنان پیچیده تر می شود که بازیگران داخلی لبنان به طور مستقیم یا غیرمستقیم از حمایت بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای برخوردار می گردند و ارتباط محکم و تنگاتنگی بین اهداف و منافع برخی از بازیگران درونی و بیرونی ایجاد شده است.
    کلیدواژگان: ساختار سیاسی لبنان، حزب الله، اسرائیل، بازیگران منطقه ای، بازیگران فرامنطقه ای، مدل بحران مایکل برچر
|
  • Uniqueness: Secret of the European Union
    Helmot Wagner Page 1
    The political and international relation's experts have not been able too define the European Union (EU) in legal and political terms. The reality is that the EU's charter is not clearly defined and due to this, most Europeans desire the exit of their countries through referendum. The purpose of this article is to present an EU new interpretation. The author believes that this union can be gradually substituted by a "Subsidiary Union". The titles such as federation, confederation, and even empire, republic, or a collection of countries are used for EU and all have failed to illuminate the true nature of this union. EU has never been a country, but a unique phenomenon. EU has avoided to become a country and the members of this union do not like this title and the centre of all these discrepancies arise from the fact that EU in contrast to practical experiences, political theories and philosophies insists on not becoming a country. Why is it so? The reasons are clear. On the one hand, the union's members have fear towards transferring their sovereignty and on the other hand, the other minor and major members know this unpleasant truth that it is probable to lose their sovereignty in globalization process. Unity and partnership are the only ways to save themselves from this. Therefore, the members try to establish a society of European countries that do not change into a country and simultaneously defend the members and their sovereignties. The realization of this idea is still a secret among politicians. This study analyzes this secret.
  • Theoretical Challenges in Iran-US Relation
    Alireza Sabzian Mousaabadi, Seyyed Mohammad Mousavian Page 19

    The US- Iran ties can be discussed based on three perspectives. One of these perspectives refers to what is proposed in Iran, the other in regards to what happens Us, and the last in International System. Some people, in Iran, look at this relation from the political perspective and insist on having ties with US. Some others emphasize no relation with US because of religious and political conditions. The advocates of this opinion believe that the Iran-US ties are tangled up with the revolution's fate and this is because of the existeance of conflicts in Islamic Repulic of Iran's intellectual, fundamental bases and discrepancies in the systems macro strategies with US. There are also different attitudes in US that Some believe that US should optimize its relation with Iran to secure its vital interests. Still, some others believe that US should limit and control Iran, understanding the main reasons of conflicts between Iran and US and correct analysis of the approaches in between, sound recognition of the facts without any exltreme views and repetition in policy- makings and decisions, recognizing the American's guidelines and practical strategic strategies with Islamic Republic of Iran, and establishing immunity against the US undesirable cultural consequences leading to ideological, cultural, and political crises in Iran are the factors that should be taken into consideration. Although, this issue is important because of its very close relation with the Islamic basics and values, but separating the strategic aims from non-strategic ones and prioritizing the Islamic Revolution goals, and taking correct attitude towards the opportunities, threats, obstacles, and foreign and domestic challenges, the present disputes, that exist in public opinions on Iran-US relations can be reduced.

  • The Impact of the Thirty-three Days War on Iran's Regional Status
    Nozar Shafiee, Ahmad Moradi Page 41
    The vast and all-out Isreal's invasion to Lebanon in June which lasted for thirty three days can be considered as a turning point in Arab- Isreaeli conflicts. This war which is actually the sixth war between the two nations is longer, unique, and outstanding in different dimensions when compared with other previous of Israel wars. This is due to Isreal's unattainable predetermined goals before this heavy war and within US support. It is a clear example of a very severe repetition of failure in withdrawing from South of Lebanon in. In this way, the Islamic Resistance warriors defeated the great Isreal invasion and consequently the domestic equations in Lebanon, Isreal, and the region changed, and new and fundamental developments occurred. This war has had both military and political ties impact on Iran, a country which has had close spiritual and political ties with Hezbollah. The main focus of this study is to see the effects of this thirty three- days war on Iran's regional status. The results reveal that the positive effects of this war in different dimensions have led to strengthening and promoting Iran's status in both regional and international levels.
  • Crisis Recreation in the Middle East SecurityStructure: Towards Identifying a Super Crisis
    Mehdi Abedi Page 65
    This article points to a permanent concern in ME's security which is called 'crisis recreation' and emphasizes on that as a central nucleus.The major focus of this study is to understand the nature of this super crisis and its recreation in other critical ME'S conditions. In Contrast to common approaches namely International Society the or British School of International Relations in which in spite of structural obstacles, convergence and public discipline are attainable, this article proposes a neorealistic approach within the conceptual framework of anarchy in international system. In this way, although, there are a series the common cultural-historical values and geopolitical-economic interests among ME states to materialize convergence and public discipline, the ME structure seems to be conflicting and anarchic. The theoretical approach of this study considers this anarchic structure as the consequence of the Zionist's incomplete forming regime, and categorizes the main origin of all these disputes on this political fact. It is supposed that this phenomenon in other levels of governmental and non-governmental performers is recreated and caused the genesis of disordered structures. The concept of super crisis implies realigod a central point which has a feature and can recreate other forms of challenges in the ME. The the Greater Middle East plan can not be reveals in the presence of this crisis. [Adopting a reductionist approach towards this critical structure in the region helps to understand the reasons of unfulfilled great ME project.]
  • New Developments in the Middle East: The Intra-Structural Challenges & Security Processes in the Middle East (ME)
    Bahram Montazeri Page 91
    The middle East (ME) has witnessed the end of US hegemony. The White House, after the September has introduced Islam as the biggest challenge the West's tradition and the century's national security and the ME as a location for the armed and political Islam and hoping to overturn the independent governments unilaterally and fullfilling reforms in dependent governments to guarantee its unobjectionable domination. Today, the political stimulating powers in ME are Islamism and Militarism. The purpose of this paper is to show that in the contemioorary ME, nowadays, some distinctive features of political and strategic disputes between the two conservative and radical explicit opposition with the West's interferences in this region gronps is evident. Thus, the West headed by the US confronts any kind ideological and political resistance of Islamists and tries to scramble the security atmosphere of the region.
  • The Islamic Republic of Iran's (IRI) Security Threats in Southern Caucasus
    Saeid Vosoughi Page 101
    Today, the security of each country does not refer to its strength, power and structure, but to its nature, international and national interactions and developments. In other words, the security statuse of each country is related to its international and regional security. This article tries to make the I.R.I. security threats in Southern Coucasus clear based on I.R.I geopolitical and geostrategic location in southern Caucasus, its stance in relation with other southern caucasus's countries, and finally, Iran's impression of regional security in the same region.
  • The Role of Oil in US Invasion of Iraq
    Enayatollah Yazdani, Reza Mahmodoghli Page 117
    The September has led to a dramatic change in the from and essexce of international system, and even in it's concepts. This event can be assumed as the end of transition period in international system and US foreign policy. This event paved the ground for the creation of a new enemy called, terrorism, and made it possible for the US to benefit from this to solve its problems in international system. This event also made a different condition for US foreign policy system and provided it with a good excuse to attack Iraq in for fighting against terrorism and destroying the of mass destruction weapons. However, it seems that along with these goals, the act of gaining access to Iraq's rich oil resources has been among the hidden plans of US war in Iraq. In other words, Iraq's crisis has had a close connection to oil resources of this country and oil has been one of the most significant objectives the US invasim.
  • The Thirty-three Days Lebanon War and the Different Parties Involved
    Ibrahim Anoushe Page 139
    Ethinthity is the most important feature of the political structure of Lebanon It means the existance of lingual, ethnic, and religious minorities which has had undeniable effect on Lebanon's government and policy. Shiites, Sunnis, Marounis Christians, and Darvuzis are the ethnic and religious minorities each of following its own specific benefits and objectives and domestic policies. The Lebanon issue will be more complicated when the national players get the support of regional and transregional supporters directly or indirectly it seems that a very close relationship between the goals and benefits of the national and international that a players has been established.