فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 1 (زمستان 1388)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 1 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مصطفی ملکوتیان، حسن عبداللهی، سید مجتبی تقوی نژاد صفحات 1-24

    انقلاب اسلامی ایران در زمره یکی از بزرگترین رخدادهای قرن بیستم است که تاکنون موضوع مباحثه برانگیز بسیاری از محافل علمی پژوهشی جهان بوده است. در مورد تاثیرات انقلاب اسلامی می توان گفت که انقلاب اسلامی ایران همچون تمام انقلاب های جهان در درون مرزهای سیاسی خود محصور نماند و به طور مستقیم و غیرمستقیم در بروز تحولات جاری در روابط بین الملل دخیل بوده است. انقلاب اسلامی بنا به ماهیت، مفاهیم و واژگان، هنجارهای خاص و ویژه ای را به ارمغان آورده و متضمن اهداف و پدیده هایی بوده است. قصد نگارندگان آن است که با اتکا به روش سازه انگارانه که بیش از هر چیز یک چارچوب تحلیلی است، به بررسی تاثیرات انقلاب اسلامی بر آمریکای لاتین و روابط خارجی بین این دو منطقه که تاکنون مورد بحث روشمند قرار نگرفته است بپردازد.

    کلیدواژگان: سازه انگاری، انقلاب اسلامی ایران، آمریکای لاتین، عدالت، معنویت، استکبارستیزی
  • عنایت الله یزدانی، سید محمد حسینی موردراز صفحات 25-56

    همه آموزه ها و تحولات در غرب به نوعی ریشه در دوران نوزایی دارند. در واقع پس از رنسانس اندیشه و تفکر و به طور کلی جهان بینی اروپایی بر پایه عقلانی و مادی و این جهانی بنا شد. از جمله آموزه هایی که از این دوران بی تاثیر نماند فمینیسم بود. فمینیست نظریه ای است مبتنی بر برابری حقوق زنان با مردان در عرصه های مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... به باور فمینیست ها فرودستی زنان و جنس دوم دانستن آنان از آغاز تاریخ به دلیل تلقی هستی شناسانه مردان و باژگونگی نگاه به زنان باعث ستم های بسیار در حق آنان شده است.
    هواداران جنبش زنان درصدد دگرگونی چنین نگرشی در همه کشورها از جمله ایران برآمدند. قبل از انقلاب اسلامی، فمینیست ها موفق به اجرای برخی از برنامه های خود شده بودند. با وقوع انقلاب اسلامی قانون اساسی براساس اصول دینی و اسلامی تدوین شد و طبیعی بود که به فمینیسم به عنوان آموزه ای غربی و ضد دینی نگریسته شود. این مقاله ضمن بیان تاریخچه و جهان بینی فمینیستی در صدد پاسخ به این سوال است که فمینیسم در ایران چه تحولاتی را پشت سر گذاشته و دستاوردهای آن به چه شکل بوده است.
    با توجه به فرهنگ حاکم بر ایران پس از انقلاب اسلامی و رویکرد آن نسبت به نقش زنان به فعالیتهای اجتماعی، شرایط نسبتا مناسبی برای ورود زنان در جامعه فراهم شد. در نتیجه این امر، تلاش و حضور زنان در عرصه عمومی و به دست گرفتن برخی مناصب مهم مدیریتی و حضور در مجلس شورای اسلامی صورت پذیرفته است.

    کلیدواژگان: فمینیسم، انقلاب اسلامی، پدرسالاری، جنسیت، لیبرال فمینیسم، جنبش حقوق زنان ایران
  • عبدالرضا باقی صفحات 57-90
    این مقاله در پی آن است که شعار عدالت خواهی را در متن و بطن اعلامیه حقوق بشر و مکتب عاشورا بکاود. به این منظور به بررسی سه محور «مفهوم عدالت»، مبانی و مصادیق عدالت خواهی پرداخته می شود. فرضیه این نوشتار این است که به صرف اینکه بپذیریم عدالت خواهی، پایه و مایه در سرشت آدمیان دارد و همواره به صورت یک آرمان مطلوب و مورد مطالبه انسانها بوده است، باعث نمی شود که ادعا شود عدالت در قلمرو مفهوم، مبانی و مصادیق نیز مورد وفاق همگان بوده است، زیرا از یک سو حداقل تجلی آن اصل فطری، چنین چیزی را نشان نمی دهد. از سوی دیگر اگرچه عدل و حق همواره همراه هم بوده اند، اما تقارن این دو مفهوم به شکلی که در اعلامیه حقوق بشر دیده می شود عمر درازی ندارد. نگاه به ماهیت عدالت و حقوق بشر در اعلامیه غالبا رنگی اعتباری دارد، در حالی که در سنت های دینی و مکتب عاشورا این دو با هم پیوندی ناگسستنی دارند و جدای از واقعیت رنگی ندارند. از همین رو است که عدالت در سنن دینی همواره با شعور انسانی در بعد نظر و با شور و احساس در بعد عمل درهم تنیده اند و همه لایه های وجود آدمی را در نوردیده است.
    کلیدواژگان: عدالت، حقوق، کرامت، عزت، بشر، عاشورا
  • محمدرضا حاتمی صفحات 91-124
    در عصر جهانی شدن، فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی به طور گسترده رشد و توسعه یافته و جهان را با حجم وسیعی از اطلاعات و داده های گوناگون و متنوع روبه رو ساخته است که در میان رسانه های گروهی، اینترنت و شبکه های ماهواره ای و تلویزیونی در این ارتباط بسیار پرظهور و تاثیرگذار بوده اند. جهان عرب نیز علی رغم پیشرفت های اینترنتی و تلویزیونی از جمله احداث و تاسیس شهرک های رسانه ای در کشورهای امارات متحده عربی و بحرین و... و رفع برخی موانع عینی و ذهنی که تا به حال داشته است، هنوز هم لازم است ضمن اصلاح زیرساخت های متناسب با تحولات جدید، گام های بلندتری را برای رسیدن به نقطه مطلوب بردارد. در این مقاله سعی می شود ضمن تبیین جایگاه رسانه و اینترنت در کشورهای عربی، مهمترین موانع و مشکلات فراروی جهان عرب بررسی شود. بی شک امواج وسیع اطلاعات و تبلیغات از طریق شاهراه های ارتباطی و شبکه های متعدد فضایی غربی ضمن آنکه حامل و حاوی مطالب مفید و اطلاعات ارزشمند علمی است به طور قطع، تبلیغاتی منفی و مخرب، آموزش های غیردینی (سکولاریستی) و غیراخلاقی و اندیشه های مخدر اسلام ستیزی و استعماری را نیز به همراه خواهد داشت. بنابراین جهان در حال توسعه و از جمله دنیای عرب باید با احتیاط و آمادگی کامل ضمن اخذ جوانب مثبت و مفید وجوه فرهنگی و اطلاعات و دانش تخصصی غرب به دفع جوانب منفی، غیراخلاقی و مفاهیم بیگانه که امروزه به «تهاجم فرهنگی غرب» تعبیر می شود، بپردازد. بی شک به علت نیاز روزافزون بشر به همکاری و تعاون و مبادلات علمی و فرهنگی، باید با دنیا و از جمله جهان غرب ارتباط داشت و تعاملات دوسویه و البته متوازن و متعادل برقرار کرد. به علاوه اینکه امروزه به علت پدیده جهانی شدن و ماهیت ارتباطات نوین تقریبا مرزهای بین المللی برداشته شده و افکار و اندیشه های بیگانگان از طریق شبکه های مجازی و رسانه ای نه تنها قلمرو کشورها را در نوردیده، بلکه به حریم خانه ها نیز راه یافته است. در عین حال این نکته را نیز نباید از نظر دور داشت که فناوری اطلاعات راه را برای ارائه اندیشه ها و طرح نظرات و آرای نخبگان فراهم کرده است. بنابراین اکنون فرصت مناسبی برای انطباق پذیری فرهنگی پدید آمده که دولتها می توانند با اغتنام از فرصت، ضمن برنامه ریزی مناسب و آموزش های لازم و نیز بهره گیری از نظرات نخبگان بومی با تهاجم فرهنگی مقابله کنند.
    کلیدواژگان: رسانه، اینترنت، جهانی شدن، جهان عرب
  • نوذر شفیعی زهرا صادقی صفحات 125-154
    از همان زمانی که غرب و اروپای مسیحی کوشید هویتی مشخص برای خویش پردازش کند، تعریف شرق به مثابه «دیگری» ضرورت یافت و غرب تلاش کرد خود را در ساختار آن روزگار در تقابل با این دیگری تعریف کند. به بیان دیگر، شرق آن دیگری بود که غرب برای هویت یابی می باید از آن فاصله بگیرد و این فاصله گیری مستلزم شناخت این دیگری بود. غرب مدرن باید این دیگری را تعریف می کرد تا خود را در برابر آن و در تفاوت با آن تعریف کند. در همین راستا شرق شناسی شکل گرفت تا آغازی به غیریت سازی شرق باشد.
    کلیدواژگان: شرق، شرق شناسی، اسلام، غرب، ایدئولوژی، غرب گرایی، بومی گرایی، هویت، تاریخ
  • محمد مهدی مظاهری داود احمدزاده صفحات 155-178
    ایران و مصر به عنوان دو کشور تاثیرگذار و مهم در منطقه خاورمیانه از گذشته های دور با همدیگر مراوده داشته و در ایجاد صلح و ثبات در جهان اسلام نقش حیاتی ایفا کرده اند، البته مناسبات کشور بعد از وقوع انقلاب اسلامی به تیرگی کامل انجامید. در طول دهه های اخیر نیز شاهد افت و خیزهای بسیاری در مناسبات فی مابین بوده ایم.
    پرسش عمده ای که در این نوشتار مطرح شده آن است که چه عواملی تاریخی و ساختاری در روابط ایران و مصر وجود دارد که موجبات تقابل دو کشور را فراهم کرده و نتوانسته اند روابط کامل دیپلماتیک را برقرار کنند؟
    در این پژوهش سعی شده که موانع و مشکلات ساختاری در روابط ایران و مصر از منظر رویکردهای امنیتی و متضاد دو کشور نسبت به مسائل منطقه و تاثیرپذیری از روابط قدرتهای خارجی بررسی و تبیین گردد.
    به رغم تنش های موجود در روابط دو کشور (به دلیل مشکلات ساختاری و تاثیرپذیری از قدرت های خارجی) تلاش شده است که امکانات و ظرفیت های موجود همکاری های فیمابین در سطوح مختلف ترسیم و دورنمای روابط نیز تبیین گردد.
    کلیدواژگان: تنش زدایی، روابط خارجی، سیاست خارجی، الگوی امنیتی، منافع ملی
  • بشیر اسماعیلی قاسم رضایی صفحات 179-194
    بحران امنیت مهمترین معضل در افغانستان پس از سقوط طالبان به حساب می آید و با عنایت به این نکته که محور سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا در راستای تحولات افغانستان شکل گرفته و به نوعی کامیابی و یا ناکامی این کشور در عرصه بین المللی به برقراری ثبات و امنیت در افغانستان بستگی پیدا کرده است، بنابراین اغراق نیست اگر در حال حاضر امنیت افغانستان به عنوان اصلی ترین پدیده در زمینه سیاست بین الملل مدنظر قرار گرفته شود. علی رغم وجود نابسامانی های برهم زننده امنیت در افغانستان، مانند فعالیت گروه های شورشی، تروریسم و معضلات ناشی از گذار از یک دوره طولانی بی ثباتی به وضعیتی پایدار، نهادهای امنیتی مناسبی که یارای مقابله با این طیف وسیع تهدیدات باشند، شکل نگرفته اند. در این میان به نظر می رسد برقراری نسبی امنیت در افغانستان تنها در سایه فایق آمدن بر ضعف نهادها و زیرساخت های امنیتی در این کشور امکان پذیر است. این نوشتار بر آن است تا ضمن بررسی اجمالی شرایط موجود نهادهای امنیتی افغانستان، راهکارهایی را برای بهبود این ساختارها و خروج این کشور از بحران امنیت بررسی کند.
    کلیدواژگان: امنیت، افغانستان، بحران امنیت، تروریسم، نهادهای امنیتی
  • مرتضی شجاع صفحات 195-212
    حضور قدرتهای فرامنطقه ای در خاورمیانه و آثار آن بر کیفیت نظم امنیتی منطقه یکی از مهمترین امور مورد علاقه پژوهشگران این منطقه بوده است. پس از جنگ جهانی دوم تاکنون آمریکا یکی از مهمترین بازیگران مداخله گر در منطقه بوده و نقش تعیین کننده ای در ساختار امنیتی آن داشته است. اخیرا واشنگتن نسبت به توسعه قلمرو ناتو در خاورمیانه از طریق پذیرش اعضای همکار و شریک اقدام نمود. پژوهش حاضر نشان می دهد که این رفتار راهبردی در چارچوب اهداف امنیتی ایالات متحده همچون افزایش دامنه نفوذ و سلطه در منطقه، شکل دهی نظم امنیتی دلخواه در منطقه، مقابله و مهار قدرت رو به رشد ایران، کمک به عادی سازی روابط اعراب و اسرائیل از طریق عضویت آنها در ناتو، تسریع روند اصلاحات در خاورمیانه، مقابله با تروریسم بنیادگرای اسلامی، امنیت ذخایر انرژی و خطوط انتقال آن، تامین امنیت دولتهای عرب غربگرا و... صورت پذیرفت. این اقدام که از سوی اعراب و اسرائیل نیز مورد استقبال قرار گرفته است، در چشم انداز امنیت در خاورمیانه نقش تعیین کننده ای دارد و ناتو را به یکی از مهمترین بازیگران منطقه تبدیل خواهد کرد. اگرچه ناتو مقابله با تهدیدات بین المللی را سرلوحه کار خود قرار داده و از این نظر حضور ناتو در خاورمیانه در مهار تهدیدها آثار مثبتی دارد، اما با توجه به اینکه ناتو سازمانی غربگرا و در خدمت منافع امنیتی غرب است، می توان مدعی شد که حضور ناتو در خاورمیانه بر منافع امنیتی ایران آثار منفی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: آمریکا، نظم امنیتی منطقه ای، ناتو، ابتکار همکاری های استانبول، امنیت انرژی
  • نقد و بررسی کتاب / روابط بین المللی آمریکا پس از جنگ جه انی اول (19991919)
    صفحات 213-221
|
  • Mostafa Malakotian, Syed Mojtaba Taghavinejad Pages 1-24

    The Islamic revolution is one of the most important events of the twentieth century. The content and type of this revolution has ever since been the topic of discussion in academic, social and political circles. Regarding the Islamic revolution it should be said that this revolution like other revolutions did not limit itself to Iranian borders and directly and indirectly affected the international developments. The Islamic revolution due to its specific nature has had its own concepts, norms and particular consequences. The present article by making use of constructive theory framework intends to examine the impact of Islamic Revolution on Latin America. It also intends to study the relations between Iran and Latin American region to which, so far, less attention has been paid.

  • Enayatollah Yazdani, Mohammad Hosseini Pages 25-56

    Most doctrines and developments in the West, in one way or the other have their roots in renaissance period. In fact after renaissance the thought structure, thinking in general and European world views were based on rationalism, materialism and the present world. One of the phenomena which also was influenced from renaissance was feminism. Feminism is a school of thought which believes in the equality of men and women's rights in political, social, economic aspects. According to feminism, considering women as second class citizens and inferior to men from the beginning of the history is due to men’s ontological consideration. This wrong view of men at women has caused considerable oppression and damage to women. The supporters of women in most countries including Iran tried to change this outlook. Before the Islamic revolution in Iran, the feminist succeeded in implementing some of their programme. After the occurrence of Islamic revolution, the constitution was framed on the basis of Islamic and religious principles. Naturally in this atmosphere feminism has been considered as a Western and anti-religious doctrine. The present article attempts to explain the history of feminism and feminist outlook. The question which is raised by this article is as follow: What has been the development of feminism in Iran and its achievements?From the view point of this article due to dominant culture after the Islamic revolution and the attitude towards the role of women in society a favourable atmosphere has been created for the entry of women in society. As a result women’s participation and presence in public and their efforts to get important managerial posts and positions have yielded fruits and one can see women as ministers, deputy ministers and members of parliament.

  • Abdolreza Baghi Pages 57-90
    The present article intends to examine the slogasn of justice seeking in content and text of the Universal Declaration of Human Rights and the Ashoora movement. In this direction three basic concepts i.e. justice, principles and instances of justice seeking are studied. The underlying hypothesis is that if we merely accept justice seeking is having its base and essence in human nature and is always a desired ideal and has been sought by men yet this does not mean that there is a consensus among all the people about justice and its concept because on one side the minimum manifestation of this natural principle does not show such thing. On the other hand although justice and rights have always come together but the conjunction of these two concepts in a form which reflected in the declaration of human rights does not have a long history. The concept of equality, justice and right in the Universal Declaration of Human Rights are generally objectives of subjective interpretation where as in religious tradition and Ashoora school of thought these two concepts are inseparable from each other and they (justice and rights) do not exist apart from reality. Thus theoretically, justice in religious tradition has been closely related to human intelligence. From the point of view of practice there has existed a strong relationship between justice and human feelings and emotions. It has overcome the totality of human existence.
  • Mohammad Reza Hatami Pages 91-124
    In the age of globalization information and communication technology have developed extensively and its growth has led to spread of a large volume of data and information with great variety. Among these media, internet, satellite networks and television channels have had tremendous effects on societies. The Arab world, despite considerable progress in the field of internet and television coverage, establishing media towns in United Arab Emirates and Bahrain and other Arab countries, removing subjective and objective obstacles on the way, is still having a long way ahead to set right the communication and media infrastructure gap. This communication gap will hinder their way to reach an ideal position and be able to adjust them with the pace of new developments. The present article while explaining the position of media and internet in Arab countries tries to examines the most important obstacles and challenges in the field of media before the Arab world. One important fact which is to be remembered is that the wide wave of information and propaganda which reaches the developing Arab world population through Western communication networks and programmes contain both useful and harmful contents. The useful part is making use of scientific information and the harmful part is negative and destructive propaganda, secular and unethical teachings, anti-Islamic propaganda and colonial objectives. Thus, the developing world and in particular the Arab world should cautiously accept the good aspects of these programme and repulse the unethical and harmful aspects of the so called "Western cultural invasion". In present world the developing and developed countries need to cooperate and exchange information in order to progress. On the one hand contacts with the world and Western countries are necessary and inevitable but this contact should be balanced and sound and mutually beneficial. Today due to globalization phenomenon and the nature of new communications which is all pervasive and transcend the geographical borders the foreign ideas and thinking penetrate every home through satellite networks and media. On the other hand it is to be remembered that the information technologies have provided avenues and opportunities for educated people and elite to present their views and thoughts. Therefore, it is the right time for cultural adjustment. The Arab governments while planning suitable programmes to face the new situation should take the help of national elite to confront cultural invasions.
  • Nozar Shafiee, Zahra Sadeghei Pages 125-154
    From the time that the West and Christian Europe defined a specific identity for itself there arose the need to define the East as its opposite. The West tried to define itself in confrontation with the East. In other words the East was the rival which the West tried to distance itself from it in order to find a specific identity. The West therefore, tried to define and explain the East in such a way as to show itself different and in contrast with it. In this direction oriental studies in the West took shape to show that the East is different from the West. Oreintalism is an important discipline which took shape in the new era and its aim was not mere knowledge and understanding the East. Its aim and objective was rather making an identity for Europe against "others". The East, as a different and distinguished experience has helped Europe to have and independent identity. The East has been complementary and an indicator for European culture and civilization. The West's oriental studies are also the expression of cultural and ideological view of the West and therefore a Western dialogue about the East. Oriental studies can therefore be interpreted in the framework of East-West confrontation. The views expressed by them about the Eastern people and in particular the Muslims on many occasions have come under criticism by the Eastern thinkers. The questions which arise now are what is orientalism and how the West knows the East? What has been the confrontation of the West with Islam? It is obvious that the East has had an ancient and deep culture and civilization. Therefore the West while laying the foundation of its culture and development by its so called research and oriental studies tried to belittle and degrade the culture of the East and consider it primitive. The West wants to infuse this belief that its approach and perception towards nature and world problems are objective and empirical while the East views are poetical and imaginary and they are basically backward and traditionalist. By this argument the West wants to prove that the East will not be able to progress and will lag behind the pace of civilization. In their view if the East wants to advance it should follow and emulate the Western model of progress and development. These views coincided with the West invasion of the Eastern territories. As a colonial power they plundered the culture and civilization of the East and behind their action was a political and ideological motive. The confrontation of the West with Islam has had colonial and exploitative motives rather than political. The Western encounter with Islam is based on subjective and objective thinking that they themselves have created. Thus the understanding and knowledge that the West is having about the East and Islam is devoid of evolutionary values of the East and the deep belief of Muslims in religion.
  • Mohammad Mehdi Mazaheri, Davood Ahmad Zadeh Pages 155-178
    Iran and Egypt as two important and effective actors in the Middle East region have interacted with each other since olden times and have played a significant role in peace and stability in the Islamic World. However, after the occurrence of Islamic revolution in Iran the relations between the two were considerably strained. In recent decade also one has observed great ups and downs in relations between the two. The question which arises here is that what historical and structural factors led to confrontation between Iran and Egypt and impeded restoration of full diplomatic relations between the two? The present article tries to study the structural challenges in relations between Iran and Egypt, particularly the contradictory security approach of the two countries towards regional issues and the impact of the influence of extra-regional powers on their relations. Despite the existing tensions in relations of the two countries (due to structural problems and influence of the extra-regional power) the article explains the potentials of cooperation between the two on different levels and offers a prospect of their future relations.
  • Bashir Esmaeili, Ghasem Rezaei Pages 179-194
    Security is considered as one of the important problems after the fall of Taliban.Since the development in Afghanistan is very vital for the United States foreign policy and NATO, the success or failure in that country is very important for the US prestige in international arena. So it will not be an exaggeration if it is said that the security of Afghanistan is a major international issue. The problem in Afghanistan is that in spite of the presence of many factors which disturbs the security like activities of rebel groups, terrorism, transition from a long period of instability to a stable period, the proper security organization to face the above challenges have not taken shape. It is therefore, seems that the pre-condition for having security is to overcome the weakness prevailing in the structure of the security and law enforcing agencies. The present article while describing the position of the existing security organizations suggests way to rectify the structure of law enforcing organization and improve the security and law and order situation.
  • Morteza Shoja Pages 195-212
    The presence of extra-regional powers in the Middle East and their impact on the quality of security order of the region is one of the important issues which have attracted the attention of the observers. Since World War II till date the United States has been an important player which has actively intervened in the region and has had a determining role in its security structure. In this direction the United States has recently tried to expand NATO's sphere of operation toward the Middle East region by admitting new partners and collaborators. The present article is of the view that this strategic behaviour of the Untied States is within the objectives of security framework of that country. These objectives can be enumerated as follow: expansion of its sphere of influence and hegemony in the region, confrontation and containment of the growing power of the Islamic Republic of Iran, helping normalization of relations between Israel and Arab countries by participating them in NATO's programme and organs, accelerating process of reforms in the Middle East, fighting against Islamic fundamentalism and radicalism and terrorist activities emanating from it, ensuring the security of energy resources and their safe transfer to the United States and its allies and providing support for pro-West Arab governments. These measures have been welcomed by Israel and pro-Western Arabs and will have important effects on the security of the Middle East and will make NATO a significant Middle East player. It is true that NATO's main objective is facing international threats to peace and security and in this way it can ensure the Middle East's stability but NATO being a Western security organization will facilitate the objectives of the United States and its allies and therefore, it can be said that the presence of NATO in the Middle East will have adverse effect on security interests of Iran.