فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 12 (پاییز 1391)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 12 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیرا مشیرزاده*، فاطمه همویی صفحات 1-39
    رابطه بریتانیا و اتحادیه اروپا به دلیل رویکرد منفی این کشور نسبت به همگرایی و وحدت اروپا همواره یکی از موضوعات مهم و چالش برانگیز در عرصه سیاست داخلی این کشور در طول 50 سال گذشته بوده است. مسئله ای که این مقاله به آن می پردازد، این است که چگونه این رویکرد بدبینانه و پرتنش بریتانیا نسبت به وحدت اروپا امکان پذیر شده و چه شرایطی در شکل گیری چنین نگرشی دخیل بوده است؟ این مقاله بر آن است تا با تمرکز بر «نظریه ادراکی-شناختی» لاکوف و جانسون و روش تحلیل استعاره های اسنادی میلیکن و با بررسی زبان مورد استفاده در سخنرانی ها و بیانیه های سیاستمداران و وزرای خارجه بریتانیا در رابطه با همگرایی اتحادیه اروپا، به استخراج و تحلیل استعاره ها، نشانه ها، گزاره ها، نمادها و نظام-های دلالت موجود در گفتمان پرداخته و چگونگی امکان پذیری این رویکرد سیاست خارجی، فرایند برساخته شدن هویت بریتانیایی و اروپایی و نیز عرف همگانی این کشور نسبت به سیاست های اروپایی و پویایی های موجود در این گونه دریافت را تبیین کند.
    کلیدواژگان: بریتانیا، وحدت اروپا، سیاست خارجی، هویت، گفتمان، تحلیل استعاره ای، شک گرایی اروپایی Euroskepticism))
  • محمد جواد ظریف*، محمد آهنی امینه صفحات 41-82
    پس از خاتمه جنگ جهانی دوم و تدوین منشور ملل متحد، اصلی اساسی بنیان امنیت بین الملل را برای دوران پس از جنگ بنا نهاد و آن همانا ممنوعیت کاربرد زور در روابط بین الملل بود. بانیان منشور ملل متحد با در نظرداشت تجربه جامعه ملل که در آن دولت ها مشروط به شرایطی از اختیار کاربرد زور در روابط با سایر کشورها برخوردار بودند، این بار مطلقا کاربرد زور را در روابط بین الملل نامشروع و غیرقانونی اعلام داشته و برای این قاعده سخت و نامنعطف، تنها دو استثنا متصور شدند. امنیت جمعی منبعث از فصل هفتم منشور، و استناد به دفاع از خود یا دفاع مشروع مبتنی بر اصل 51 منشور. غیر از این دو استثناء هرنوع تمسک به قوه قهریه درروابط بین الملل ممنوع و نامشروع تلقی می شود. در بحث ضوابط اعمال امنیت جمعی مجادلات حادی وجود نداشته است. اما پس از حادثه 11 سپتامبر بحث دفاع مشروع پیشدستانه از صندوقچه نظری سردمداران آمریکائی بیرون آورده شد و استراتژی مقابله با تروریسم بر اساس آن در ایالات متحده شکل گرفت. براساس این مفهوم که منشا در حقوق بین الملل عرفی داشته، و علیرغم تاکید منشور به وقوع یک تهاجم نظامی برای استناد به اصل دفاع مشروع، ضرورتی به وقوع تهاجم نظامی نبوده، وصرفا باوجود تهدید فوری و بلافصل که نشان از تهاجم قریب الوقوع دشمن داشته باشد، دولتها مختارند به مراکز تهدیدزا حمله نموده و نسبت به حذف تهدیدات اقدام نمایند. آنچه که این نوشتار در صدد آن است آن است که روشن نماید آیا استراتژی دفاع پیشدستانه ایالات متحده از مشروعیت قانونی مبتنی بر منشور برخوردار می باشد یا اقدامی است جهت توجیه و مشروعیت بخشی به کاربردزور در روابط بین الملل؟ فلذا درصدد است با بررسی وجود مختلف حقوقی و سیاسی این قاعده، مشروعیت یا فقدان مشروعیت آن را مورد بررسی و کنکاش قراردهد.
    کلیدواژگان: دفاع مشروع پیشدستانه، اصل 51 منشور، تهاجم پیشگیرانه، تروریسم، تفسیر موسع اصل 51
  • مجید عباسی*، مرتضی نورمحمدی، سید محمدرضا موسوی صفحات 83-117
    این مقاله در صدد شناخت تاثیرات ویژگی های ژئوپلیتیکی جمهوری آذربایجان بر روابط دوجانبه با جمهوری اسلامی ایران می باشد. کشور آذربایجان در منطقه ای واقع شده که به دلیل خصوصیات جغرافیایی و همسایگی با ایران همواره مورد توجه قدرت های جهانی بوده است و بنابراین بررسی ژئوپلیتیک این کشور می تواند در اتخاذ تصمیمات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و نظامی کشور ما سودمند و برای کاستن از تصادمات احتمالی در آینده مفید واقع شود. از این رو در این تحقیق برای پاسخ به این سوال که ویژگی های ژئوپلیتیکی آذربایجان چه تاثیری بر روابط با ایران دارد، از شیوه تحلیل محتوا استفاده شده تا به درک کامل تری از شناخت ویژگی ها و ریشه یابی چالش ها، فرصت ها و تهدیدها کمک نماید. در پایان ضمن تبیین تاثیر عوامل مختلف ژئوپلیتیکی آذربایجان در کاهش یا افزایش سطح روابط میان دو کشور،به تجزیه و تحلیل و ارایه پیشنهادهای لازم در این زمینه پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، جمهوری آذربایجان، جمهوری اسلامی ایران، همگرایی، واگرایی، روابط خارجی
  • بهادر زارعی*، علی زینی وند، کیمیا محمدی صفحات 119-152
    رویکرد ژئواکونومیک از ابتدای قرن بیست و یکم به صورت رویکردی نوین برای تحلیل مسائل راهبردی و بین المللی و رقابت قدرت ها در مناطق استراتژیک به کار برده می شود. این رویکرد از ترکیب سه عامل جغرافیا، قدرت و اقتصاد شکل گرفته و به بررسی روابط جغرافیا، قدرت و اقتصاد و تعامل این سه عنصر در جهت کسب قدرت دولت ها مورد مطالعه قرار می گیرد. در این دوره کشورهای قدرتمند به جای توجه محض به ژئوپولیتیک عمدتا به ژئواکونومیک روی آورده و سعی می کنند به مناطق حساس جهان به جای توجهات سیاسی- نظامی، نگرشی سیاسی- اقتصادی داشته باشند. در قرن حاضر انرژی بویژه نفت و گاز بعنوان روح ژئواکونومیک در فرآیند توسعه، تعیین امنیت و ایجاد کشمکشهای منطقه ای و بین المللی نقش آفرینی می کند. یکی از مناطق راهبردی و ژئواکونومیک که جولانگاه کشمکش ها و رقابت های ژئوانرژی در قرن بیست و یکم خواهد بود، خلیج فارس است. خلیج فارس به لحاظ نظریه های ژئوپولیتیکی و ژئواستراتژیکی، بین المللی ترین منطقه دنیاست از این رو این منطقه با توجه به نظریه های نوین (ژئواکونومیکی، ژئواستراتژیکی و ژئوانرژی) یکی از مناطق تاثیر گذار و بسیار حساس در معادلات بین المللی و منطقه ای خواهد بود.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، ژئواکونومی، نفت و گاز، آمریکا، قدرت های فرا منطقه ای
  • مهدی ذاکریان*، حسین مفیدی احمدی صفحات 153-184
    نظریه های روابط بین الملل، نگرشهای متفاوتی را در مورد چرایی و چگونگی پایبندی یا عدم پایبندی بازیگران داخلی و بین المللی به قواعد نظام بین الملل ارائه می دهند. این نظریه ها براساس منطق تاثیرگذار بر رفتار منطبق با قواعد، به دو دسته نظریه های خردگرا و نظریه های هنجاری تقسیم می شوند. با وجود نگاه هنجار محور مکتب انگلیسی و نظریه های متکی به مشروعیت قواعد، سازه انگاری به عنوان یکی از پویاترین رهیافت های جاری در روابط بین الملل، نقشی مهمی در تبیین مفهوم پایبندی ایفا نموده است. نقطه اشتراک چشم اندازهای مختلف سازه انگاری در خصوص مسئله پایبندی، مفهوم جامعه پذیری و درونی سازی هنجارها و قواعد است، اما آنها سازوکارهای متفاوتی را درمورد پایبندی ارائه می دهند. سازوکارهایی چون فرهنگ پذیری یا زور هنجاری و اقناع.
    کلیدواژگان: پایبندی، اقناع، سازه انگاری، درونی سازی، جامعه پذیری
  • اسماعیل شفیعی*، علی کرم صفری صفحات 185-229
    بررسی و سنجش حضور و نقش آفرینی ایالات متحده ی آمریکا و روسیه در منطقه ی قفقاز نشان دهنده ی ایجاد تحول جدیدی در این منطقه است. به نظر می رسد ایالات متحده در نظر دارد تا در قالب مناسبات اقتصادی، تغییراتی را در ساختارهای اقتصادی و تکنولوژیکی کشورهای حوزه قفقاز ایجاد کند تا ضمن جایگزین ساختن الگوهای اقتصاد آزاد و سرمایه داری با اقتصاد متمرکز دولتی، زمینه های لازم را برای نفوذ و همچنین کنترل ساختار حکومتی دولت های تازه استقلال یافته و مقابله با مناطقی که آمریکا را با چالش روبرو می سازند فراهم آورد. از سوی دیگر روسیه که خود را پدرخوانده ی این منطقه ی استراتژیک می داند، بر اساس این دیدگاه که منطقه ی قفقاز به لحاظ اهمیت برای روسیه «خارج نزدیک» محسوب می شود در صدد است که از گسترش نفوذ آمریکا و ناتو در این منطقه بکاهد. بر این اساس در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی به طرح این سوال پرداخته شده است که آیا پس از جنگ سرد، جنگ سرد جدیدی در منطقه قفقاز در راه است؟ فرضیه مقاله نیز در این قالب طرح گردیده است که به نظر می رسد حضور ایالات متحده آمریکا در منطقه قفقاز جنگ سرد جدیدی برای روسیه و سایر قدرتهای منطقه ایجاد کرده است. در مجموع به نظر می رسد با افزوده شدن هرروزه به جذابیت های اقتصادی، سیاسی، استراتژیک و نظامی منطقه ی قفقاز درگیری ها در این منطقه افزایش قابل توجهی یابد.
    کلیدواژگان: قفقاز، ایالات متحده آمریکا، روسیه، بازی بزرگ، هارتلند جدید
  • بشیر اسماعیلی*، بهروز مختاری، سمیه ملک جمشیدی خانه زنیانی صفحات 231-257
    تحولات غیر منتظره ی خاورمیانه که در سال 2011 میلادی به وقوع پیوست، نظر بسیاری از صاحب نظران در امور بین المللی را به خود معطوف نمود. دیکتاتوری های دیر پای این منطقه در فاصله زمانی کوتاهی به دومینوی بحران گرفتار آمدند و از تغییر رژیم تا نا آرامی های گسترده و جنگ داخلی را از سر گذراندند. این وقایع در حالی پدیدار می گشت که چند سال پیش از آن و در دوران ریاست جمهوری جورج بوش پسر در ایالات متحده، طرحی موسوم به «خاورمیانه بزرگ» مطرح گردید که قائل به تغییر سازوکار سیاسی منطقه بود. بر اساس این طرح، حکومت های نا کارآمد خاورمیانه که عموما دارای سیستم سیاسی غیر دموکراتیک بوده و از فساد نهادینه شده و سوء مدیریت در تمامی سطوح رنج می برند، در دراز مدت موجب بسط بحران های خطرناکی در این منطقه خواهند گردید. در واقع اوضاع نابسامان بعضی کشور ها در خاورمیانه نه تنها ضایعاتی مثل مساله مهاجرت برای کشور های غربی در پی خواهد داشت، بلکه در دراز مدت به گسترش فعالیت های گروه های افراطی غرب ستیز نیز منجرمی گردد. بنابراین بهتر است الگوی سیاسی دموکراسی جایگزین اشکال کنونی حکومت گردد و در حمایت کشور های غربی از دیکتاتوری های منطقه تجدید نظر به عمل آید. هر چند در عمل جریان های اسلامگرا زمام امور را عمدتا در کشور های منطقه در دست گرفتند اما این نوشتار می کوشد تا بر مبنای روش توصیفی- تحلیلی، دیدگاه و جهت گیری سیاست خارجی آمریکا نسبت به رخداد های خاورمیانه و شمال آفریقا و به طور مشخص مصر را (به عنوان بازیگر بسیار مهم منطقه) در چهارچوب طرح خاورمیانه بزرگ بررسی نماید. فرض بر آن است که سیاست آمریکا در ارتباط با تحولات مصر با محور های اساسی مندرج در طرح خاورمیانه بزرگ قابل مطابقت می باشد در حالی که پس از سقوط مبارک، تحولات مصر با قدرت گرفتن اخوان المسلمین در تخالف با آنچه مدنظر آمریکا بوده، رقم خورده است.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، خاورمیانه بزرگ، مصر، اخوان المسلمین، دموکراسی
  • معرفی و نقد کتاب
  • علیرضارضایی* صفحات 259-266
|
  • Homira Moshirzadeh*, Fatemeh Hamoei Pages 1-39
    The relations of Britain and European Union have always been one of the important and controversial issues in domestic political scene of Britain for the past fifty years due to negative attitude of Britain towards European integration and unity. The question which the present article wants to examine is how this skeptical and stressful attitude of Britain towards European unity has shaped and what circumstances have helped shaping this outlook? The present article wants by making use of “perceptual-cognitive theory” of Lakoff and Johnson and metaphoric documentation analysis method of Millikan and also by examining the language used in speeches, statement of politicians and foreign ministers of Britain in relation to European integration, extract and analyze metaphors, signs, premise, symbols and systems indicating this discourse and explain the possibility of this attitude in foreign policy, the process of shaping British and European identity and also the common custom of this country towards European policy and the dynamic of such interpretation.
    Keywords: Britain, European Unity, foreign policy, identity, discourse, Euro, skepticism, metaphoric analysis
  • Mohammad Javad Zarif*, Mohammad Ahani Amineh Pages 41-82
    After the Second World War and formulation of the United Nations’ Charter, the main founding principle of international security for the post war period was laid and that was prohibition of the use of force in international relations. The founder of the United Nations’ Charter taking into consideration the experience of the League of Nations in which the governments within certain conditions had the right to resort to force, this time strictly prohibited the use of force in international relations and considered it illegal and illegitimate. Nevertheless, for this rigid and inflexible rule there were two exceptions viz collective security derived from chapter seven of the United Nations Charter and referring to right of self-defense or legitimate defense based on Article 51 of the United Nations Charter. Except these two exceptions any resort to force in international relations was prohibited and considered illegal. In question of the criteria of implementing collective security there was not serious debate. But after 11 September events the question of preemptive legitimate defense was brought about from theoretical Pandora box of American leaders and on that basis the United States strategy of countering terrorism formed. On the basis of this concept which had its origin in customary international law; despite of the clear emphasis which the United Nations Charter put on occurrence of military aggression for referring to the principle of legitimate defense, stated that there was no need for military aggression and mere existence of direct and immediate threat which have the sign of imminent aggression from enemy, allows the governments to attack the threating center and eliminate the source of threat. The present article wants to examine whether such a preemptive strategy of the United States is having legal legitimacy based on the United Nations’ Charter or it is an action to justify and legitimize the application of force in international relations? Therefore, the articles by looking into different legal and political aspect of this rule, examines the legitimacy or lack of legitimacy of the United States measures.
    Keywords: preemptive legitimate defense, article 51 of the United Nation's Charter, preventive invasion, terrorism, broad interpretation of article 51
  • Majid Abbasi*, Morteza Noormohammadi, Syed Mohammd Reza Mosavi Pages 83-117
    The present article wants to understand the impact of geopolitical features of Azerbaijan Republic on bilateral relations of Islamic Republic of Iran and Azerbaijan Republic. Azerbaijan Republic is located in a region which due to its geographical features and neighboring Iran has always attracted the attention of world powers. Therefore, the geopolitical study of this country can help decision makers of Iran on political, economic, cultural and military matters and it is also useful in preventing possible future confrontations between the two. For this reason the study answers this question as to what is the impact of geopolitical features of Azerbaijan Republic on relations with Iran. The article makes use of content analysis methodology to have a deeper understanding of features and roots of the problems, challenges, opportunities and threats. Finally the article while explaining the impact of geopolitical factors of Azerbaijan Republic on increasing or decreasing the level of relations between the two countries analyzes the above issue and presents suggestion in this regard.
    Keywords: geopolitics, Azerbaijan Republic, Islamic Republic of Iran, integration, disintegration, foreign relations
  • Bahador Zarei*, Ali Zeinivand, Kimia Mohammadi Pages 119-152
    From the beginning of 21st century the geo-economic approach is used as a new approach for analysis of strategic and international problems and competition of big powers in strategic regions. This approach is formed from the combination of three elements, namely geography, power and economy and it examines the relations of geography, power and economy and the interaction of these three elements in acquisition of power. In this period the powerful countries instead of paying attention to mere geopolitics mainly turned to geo-economics and try to have a politico-economic look instead of politico-military look to sensitive regions of the world. In present century energy particularly oil and gas as the spirit of geo-economics plays important role in the process of development, determining security and creating regional and international tensions. One of the strategic and geo-economic regions which will be the scene of disputes and geo-energy competition in twenty first century is Persian Gulf. Persian Gulf from the viewpoint of geopolitical and geostrategic theories is an important international region and this region from the viewpoint of new theories (geo-economic, geostrategic and geo-energy) is one of the sensitive and effective region in international and regional equations.
    Keywords: Persian Gulf, geo, economy, oil, gas, extra, territorial powers
  • Mehdi Zakerian*, Hossein Mofidi Ahmadi Pages 153-184
    The international relations theories give different viewpoints about the reason and the quality of adherence or non-adherence of international and domestic actors to rules of international system. These theories are divided into two categories on the basis of the logic of affecting the behavior conforming to the rules. In spite of the normative viewpoints of English school and theories based on legitimacy of rules, constructivism as one of the current dynamic approaches in international relations has played an important role in explaining the concept of adherence. The common point in constructivist’s viewpoints regarding the question of adherence is the concept of socialization and internalizing norms and rules but they present different mechanism about adherence, mechanism like acculturation or normative coercion and convincing.
    Keywords: adherence, satisfaction, constructivism, internalize, socialization
  • Esmaeil Shafiee*, Ali Karam Safari Pages 185-229
    The study and measurement of the presence and effectiveness of the United States and Russia in Caucasus region shows the important new development which is taking place in the region. It seems that the United States is having a grand plan to bring change in technology and economic structure of the countries of Caucasus region. Its aim is substituting free market model economy and capitalism with centrally planned and state economies. In this way facilitate the necessary ground for expansion of its influence and also controlling the political structure of the newly independent republics. It also aims at containing regions and forces that challenge the United States. On the other hand Russia which considers itself the Godfather of this strategic region calls this region “the near abroad” and is determined to contain the United States expansion of influence in the region. In the present article by a descriptive analytical method, an attempt is made to raise this question whether a new cold war has started in the Caucasus region after the end of cold war? The underlying hypothesis that the paper examines, is that, with the presence of the United States in Caucasus region, a new cold war has started. On the whole it seems that by increasing the economic, political and strategic and military attractions of the region the possibility of conflict also increases considerably.
    Keywords: the United States of America, Russia, great game, new heartland
  • Bashir Esmaeili*, Behroz Mokhtari, Somayeh Malek Jamshidi Khane Zeniani Pages 231-257
    The unexpected developments in the Middle East which occurred in 2011 have attracted the attention of many experts. The long standing dictatorships of the region were caught in the domino of crisis. Some faced regime change; others faced widespread unrest or civil war. These developments took place at a time that few years ago during George Bush junior presidency in the United States of America, a plan was introduced with the name of “the Greater Middle East” which envisaged mechanism for political changes in the region. On the basis of this plan the inefficient governments of the Middle East which generally have undemocratic political system and are deeply affected by corruption and mismanagement at all levels will eventually create dangerous crises for the region. In fact the chaotic situation of some of the countries of the Middle East region not only lead to widespread migration of people to Western countries but in the long run result into growth and formation extremist anti-West groups. Therefore, it is better that democratic model of government substitute the existing form of government and the Western countries should reconsider their support for the dictators of the region. The present article by a descriptive-analytical method wants to study the United States foreign policy vis-à-vis the Middle East and North Africa developments particularly Egypt (as an important actor of the region) within the framework of the greater Middle East plan. The underlying hypothesis is that the United States policy in connection with Egypt conforms to broad framework of the Greater Middle East plan, although the Egypt’s later developments after the fall of Mubarak which led to coming to power of Muslim Brotherhood was contrary to the United States’ objectives.
    Keywords: the Middle East, the Greater Middle East. Egypt, political development, democracy