فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 15 (تابستان 1392)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 15 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود کتابی*، یدالله دهقان، مهدی کاظمی صفحات 1-17
    درسال های اخیر با توجه به رشد وتوسعه روز افزون هند در زمینه های مختلف به خصوص مسائل اقتصادی و نظامی وباتوجه به موقعیت استراتژیک وحساس این کشور در منطقه جنوب آسیا و قرار داشتن در همجواری کشورهای چین وپاکستان وایران، این کشورمورد توجه بازیگران عرصه بین الملل بخصوص اسرائیل قرار گرفته است. اسرائیل با توجه به شرایط مساعد کشور هند درمنطقه در سال های اخیر تلاش زیادی کرده است تا به هر نحو ممکن روابط خود را با این کشور گسترش دهد و بتواند با حضور ونفوذ در کشور هند به اهداف بلند مدت سیاسی و نظامی خود در منطقه دست یابد.روش مورد استفاده در این پژوهش، کیفی مبتنی بر رویکرد توصیفی- تحلیلی بوده که بر اساس مطالعات کتابخانه ای، اطلاعات و داده های مورد نیاز از طریق دو روش موضوعی و تحلیل محتوا از منابع کتابخانه ای و اینترنتی و سایر منابع و تحقیقات مرتبط با آن، گردآوری وجمع بندی شده است. سوال اصلی مقاله عبارت است از اینکه روابط استراتژیک هند با اسرائیل در سال های اخیر چه تاثیری بر منافع جمهوری اسلامی ایران درمنطقه داشته است؟ و فرضیه مقاله نیزاین است که به نظر می رسدافزایش ارتباطات هند با اسرائیل در سال های اخیرباعث به خطر افتادن منافع ملی ایران در منطقه در زمینه های مختلف سیاسی و اقتصادی و نظامی به ویژه در ارتباط با هند شده است.
    یافته های این تحقیق نشان می دهد که روابط دو کشور هند و اسرائیل در سال های اخیر رو به افزایش بوده و عمده روابط این دو کشور در سال های اخیر مربوط می شود به همکاری در زمینه های نظامی وفروش تجهیزات دفاعی،فروش ماهواره های جاسوسی وعلمی و فناوری، که گسترش این روابط بین دو کشور یاد شده باعث شده است هند به پایگاه مناسبی برای حضور نیروهای اسرائیلی در منطقه تبدیل شود و لذا افزایش روابط دو کشور هند واسرائیل باعث ایجاد فاصله بین هند و ایران و مانع از تحقق اتحادی قوی بین دو کشور شده است که در مجموع روابط هند با اسرائیل در زمینه های مختلف اقتصادی و سیاسی و فناوری برخلاف منافع ملی جمهوری اسلامی ایران درمنطقه می باشد.
    کلیدواژگان: متحد منطقه ای، دیپلماسی فعال، تنش زدایی، حسن همجواری، روابط استراتژیک
  • فرهاد عطایی *، نسیم سادات واسعی زاده صفحات 19-46
    پس از چند دهه غفلت از نقش فرهنگ در روابط بین الملل، در سال های اخیر دوباره این عامل مورد توجه قرار گرفته است. با وجود این، زمانی که از نقش و جایگاه فرهنگ در این عرصه سخن می رود تعابیر متفاوت و گاه ناقصی از این ارتباط مطرح می شود. هدف این نوشتار دسته بندی پیوندهای ممکن میان فرهنگ و عرصه روابط بین الملل است. بدین منظور، متون مختلفی را که به نحوی به دو موضوع فرهنگ و روابط بین الملل پرداخته اند بررسی کرده ایم. این بررسی نشان می دهد که اگرچه این حوزه اولویت های سیاست فرهنگی در سیاست خارجی کشورها و در نتیجه روابط فرهنگی ملل را نیز در بر می گیرد، اما زمانی که از نقش فرهنگ در روابط بین الملل و به طور خاص از تاثیر فرهنگ بر سیاست خارجی سخن می رود این اثرگذاری از روابط و موضوعات فرهنگی فراتر می رود و دامنه ای به وسعت سیاست خارجی می یابد و هر تصمیم در این عرصه، همچون دیگر عرصه های تصمیم گیری، می تواند متاثر از فرهنگ باشد. اما نقش فرهنگ در عرصه روابط بین-الملل به همین جا ختم نمی شود. نقش تفاوت های فرهنگی در نگاه به نظام بین الملل و بروز سوء تفاهم ها، اختلافات و منازعات نیز ابعاد دیگری از این اثرگذاری است. این دسته بندی در نهایت با بررسی نظریه ند لیبو تحت عنوان نظریه فرهنگی روابط بین الملل تکمیل می شود.
    کلیدواژگان: فرهنگ، روابط بین الملل، روابط فرهنگی، دیپلماسی، سیاست خارجی، نظریه فرهنگی روابط بین الملل، سازه انگاری
  • محمد جعفر جوادی ارجمند* صفحات 47-71
    سیاست خارجی کشورها را می توان بر اساس رویکردهای مختلف مورد ارزیابی قرار داد. بر اساس رویکرد سازه انگاری، ساختار نظام بین الملل ورفتار سیاست خارجی کشورها نه امری از پیش داده شده که امری برآمده از تعامل دائمی ساختارها و بازیگرانی است که بر اساس معانی ذهنی خود دست به کنش می زنند و در نهایت در یک ذهنیت مشترک، واقعیت را می سازند.
    در پاسخ به سوال اصلی مبنی بر اینکه رابطه بین سازه انگاری و سیاست خارجی جمهوری اسلامی چگونه قابل تحلیل است؟ می توان گفت که رابطه بین هویت ومنافع در چارچوب نظم های سه گانه رئالیستی، لیبرالیستی، وسازه انگارانه در رفتار سیاست خارجی ج.ا.ایران قابل بررسی است.
    یافته های پژوهش حاکی از این است که در میان شاخص های رفتاری سیاست خارجی ج.ا.ا ونظم های سه گانه، رویکرد سازه انگارانه به علت رفتارهای هنجاری و تجدید نطر طلبانه ایران از بقیه رویکردها معنی دارتر است
    کلیدواژگان: سازه انگاری، هویت، منافع، هنجار، سیاست خارجی، روابط بین الملل
  • حسین مسعودنیا* صفحات 73-97
    وقوع انقلاب صنعتی سوم موسوم به انقلاب دیجیتالی در عرصه ارتباطات در دهه های پایانی قرن بیستم سبب وقوع تحولی گردید که به جهانی شدن معروف است. در خصوص تعریف، ماهیت و پیامدهای این تحول پژوهشگران اتفاق نظر ندارند، اما آنچه مسلم است اینکه جهانی شدن در عرصه های مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی پیامدهای مختلفی داشته است که شاید مهمترین آن کم رنگ شدن نقش مرزها و دولت ها و در عوض نزدیکی ملت ها به یکدیگر می باشد. یکی از تحولات مهم در عرصه روابط بین الملل در عصر جهانی شدن، شکل گیری جنبشهای اجتماعی در چندسال گذشته در کشورهای اسلامی از محدوده ی خلیج فارس تا شمال آفریقا بوده است. بیشتر این جنبشها ماهیت ائتلافی داشته و یکی از گفتمانهای غالب در آنها، گفتمان دینی و تاکید بر بازگشت به هویت اسلامی خود می باشد. حضور پررنگ گفتمان دینی در جنبشهای اجتماعی کشورهای اسلامی سبب گردیده است تا بسیاری از پژوهشگران از این جنبشها با عنوان «بیداری اسلامی» یاد کنند. شکل گیری حرکت های بیداری اسلامی در عصر جهانی شدن سبب طرح این سوال محوری گردیده است که آیا رویکرد مجدد ملت های مسلمان به دین برای تعریف هویت خود پیامد جهانی شدن است و یا پاسخ به چالش های ایجاد شده از سوی فرهنگ جهانی فراروی هویت دینی ملت های مسلمان؟ تامل در سیر وقایع و رویدادها بیانگر این مهم است که پاسخ به هر دو سوال مثبت است؛ بدین معنا که بیداری اسلامی کنونی از یک طرف پیامد جهانی شدن است و از سوی دیگر پاسخ به چالش های ایجاد شده فراروی هویت معنوی ملت های مسلمان از سوی فرهنگ جهانی. هدف از نگارش مقاله حاضر پاسخ به سوالات فوق و بررسی صحت و سقم فرضیه مطرح شده به شیوه توصیفی– تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی می باشد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، فرهنگ جهانی، بیداری اسلامی، فرصت، چالش
  • هادی آجیلی *، زهرا مبینی کشه صفحات 99-129
    موفقیت ایران در غنی سازی اورانیوم و رسیدن به فناوری چرخه سوخت هسته ای واکنش های متفاوتی را در جوامع بین المللی به همراه داشت، برخی از کشورها از جمله امریکا و برخی هم پیمانان او در مخالفت با ایران از هرگونه اقدامی فروگذاری نکرده و با صدور قطعنامه ها و جنجال آفرینی سعی در معرفی ایران به عنوان کشوری علیه صلح جهانی داشته اند و با فرستادن پرونده ایران به شورای امنیت و صدور قطعنامه های تحریم سعی دارند ایران را به تعطیلی فعالیت های هسته ای صلح آمیز خود وادار کنند.
    در این راستا در سالهای اخیر، سیاستمداران اروپایی هم تحت فشار ایالات متحده به قصد تحت فشار قرار دادن درآمد نفتی و به تبع آن اقتصاد ایران موضوع تحریم را مطرح کرده اند. اتحادیه اروپا تحریم خرید نفت از ایران را در راستای اجرای قطعنامه 1929 شورای امنیت عنوان نموده و به مقدمه این قطعنامه، به عنوان مبنای حقوقی تحریم خود استناد کرده است. بنابراین سعی نگارنده در این نوشتار، تبیین امکان استمرار یا عدم استمرار تحریم نفتی ایران با تاکید بر تحریم نفتی اتحادیه اروپا در سال2012 می باشد.
    کلیدواژگان: تحریم، نفت، اتحادیه اروپا، ج، ا، ایران
  • علیرضا رضایی *، قاسم ترابی صفحات 131-161
    سیاست خارجی دولت یازدهم بر چه اصول و محورهایی استوار است؟ این محورها و اصول با کدام الگوی سیاست خارجی نزدیکی بیشتری دارند؟ در پاسخ به این سوالات فرضیه زیر مطرح می شود که با توجه به تجربه حضور آقای روحانی به عنوان دبیر شورای امنیت ملی، مقالات، کتب و همچنین سخنرانی ها و مناظرات ایشان طی مبارزات انتخاباتی، می توان سیاست خارجی دولت یازدهم را تحت عنوان «تعامل سازنده با جهان در چارچوب دولت توسعه گرا» مورد بحث قرار دارد. این سیاست خارجی به دنبال آنست که از طریق تنش زدایی، اعتمادسازی، دوری از امنیتی شدن، بهبود چهره و پرستیژ ایران، دیپلماسی فعال و روابط با سایر کشورها و سازمان های بین المللی، زمینه را برای رشد و توسعه اقتصادی کشور در چارچوب اسناد بالادستی مهیا سازد. به باور آقای روحانی سیاست خارجی چند سال گذشته با تنش زایی و تندروی، عملا ایران را وارد فاز امنیتی نموده و زمینه را برای تحقق رشد و توسعه همه جانبه کشور کاهش داده است. در نتیجه برای بازگرداندن کشور به مسیر تعریف شده توسط اسناد بالادستی، همچون چشم انداز ایران 1404، می بایست دولتی توسعه گرا قدرت را در دست داشته باشد؛ دولتی که اصول تعامل سازنده با جهان را سرلوحه کار خود قرار دهد و زمینه را برای رشد و توسعه اقتصادی مهیا سازد. با توجه به این موضوعات، هدف مقاله حاضر بررسی سیاست خارجی آقای روحانی بر اساس ایده تعامل سازنده با جهان و الگوی دولت توسعه گرا به روش توصیفی و تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: دولت یازدهم، دولت توسعه گرا، تعامل سازنده، اعتمادسازی، تنش زدایی
  • سعید وثوقی*، مجتبی قلی پور، عاطفه داراب زاده صفحات 163-194
    رفتارسیاست خارجی دولت ها در سطح نظام بین الملل، بیش از هر چیز بازتاب فرآیند تعقیب منافع ملی آن هاست، بدان گونه که خود تصور کرده اند. به این ترتیب برای فهم رفتار یک دولت خاص نسبت به یک منطقه خاص، بهترین راه شناسایی منافع بلندمدت و کوتاه مدت آن دولت در منطقه مزبور بر اساس ظرفیت ها و محدودیت های آن دولت از یک سو و جاذبه ها و دافعه های منطقه از سوی دیگر است. ما در این مقاله بر اساس چنین فهمی از روابط خارجی یک دولت، به بررسی ماهیت منافع جمهوری خلق چین در منطقه خلیج فارس می پردازیم تا به درکی نسبی از رفتار سیاست خارجی این دولت در این منطقه برسیم. مطالعات ما نشان گر سه حوزه ای است که در آن ها منافع چین و کشورهای منطقه خلیج فارس به یکدیگر پیوند می خورند. این سه حوزه عبارتند از: بحث اولویت انرژی، پیوندهای سیاسی-نظامی و در نهایت منافع تجاری- اقتصادی. ما این سه حوزه را به لحاظ هستی شناختی غیر قابل تفکیک و درهم تنیده می دانیم. بنابراین چنین تمایزی صرفا به لحاظ تحلیلی و به منظور درک روشن تر موضوع صورت گرفته است. پژوهش حاضر به لحاظ روش در زمره ی تحقیقات کیفی قرار می گیرد. هر چند در استفاده از داده های موجود، از هر دو نوع داده های کمی و کیفی به شیوه ای اسنادی (کتابخانه ای) استفاده شده است. نتیجه گیری مقاله در این راستا است که سیاست خارجی چین در منطقه خلیج فارس بیش از هر چیز یک سیاست خارجی اقتصادمحور بوده و سایر اولویت ها حول این محور سازمان یافته اند.
    کلیدواژگان: چین، خلیج فارس، منافع استراتژیک، انرژی، منافع اقتصادی، تجاری
|
  • Mahmood Ketabi*, Yadollah Dehghan, Mehdi Kazemi Pages 1-17
    In recent years India has progressed and developed considerably in different fields especially in economic and military aspects. India is also located in a sensitive and strategic location in South Asia. It is proximate to China, Iran and Pakistan and therefore has attracted the attention of international actors especially Israel. For the above reasons and the suitable place of India in the region Israel in recent years has tried to expand her relations with India in every possible way. In this way by her presence and influence in India achieve her long term political and military objectives in the region. The methodology used in this paper is qualitative based on descriptive analytical approach. The data and information for the paper have been collected from library sources, internet sources and other related research based on both thematic and content analysis method. The main question in this study is what is the effect of strategic relations of India with Israel on interest of Islamic Republic of Iran? The hypothesis of the study is the increase of relationship between India and Israel in recent years has jeopardized national interest of Iran in the region in political, economic and military aspect especially on bilateral relations of Iran and India. The finding of the study shows that in recent years the relations between India and Israel have been increasing and the topic of these cooperation pertains to scientific and technological field, military, sale of defense equipment, espionage satellites. As a result India has become a suitable base in the region for the presence of Israeli forces. Therefore, the expansion of relations between India and Israel has led to creation of a distance between India and Iran and an obstacle on close relations between the two. On the whole the relations of India with Israel in different fields like economy, political relations and technology is against the national interests of Islamic Republic of Iran in the region.
    Keywords: regional ally, active diplomacy, détente, good neighborliness, strategic relations
  • Farhad Ataei*, Nasim Sadat Vasei Zadeh Pages 19-46
    After decades of neglecting the role of culture in international relations, in recent years again attention has been paid to this factor. Nevertheless, once the discussion about the role and place of culture in international relations and politics arises there are different and at time misleading interpretation about the concept. The aim of the present article is to identify the links between culture and international relations. For this reason the article examines different texts which have focused on the subjects of culture and international relations. The study shows that although the scope of culture includes cultural policy priorities in foreign policy and thus cultural relations of nations, it is far from being limited to that. The impact of culture on foreign policy decision making, the role of cultural differences, as in looking into international system, in making misunderstandings, disputes and conflicts cover some other aspects of the relevancy. Finally the classification comes to an end by reviewing Ned Lebow’s cultural theory of international relations.
    Keywords: culture, international relations, cultural relations, diplomacy, foreign policy, cultural theory of international relations, constructivism
  • Mohammad Jaafard Javadi Arjmand Pages 47-71
    The foreign policy of different countries can be evaluated on the basis of several approaches. According to constructivist approach the structure of international system and the foreign policy behavior of the countries are not something predetermined but it is the outcome of constant interaction of structures and actors which act according to their subjective value system and eventually create a reality in a common mentality. In reply to the question that the relation between constructivism and foreign policy can be analyzed one can say that the relations between identity and interests in foreign policy behavior or Islamic Republic of Iran can be studies within the framework of the triple orders viz. realistic, liberalistic and constructivist. The finding of the study shows that among the foreign policy behavior of the Islamic Republic of Iran indexes and the triple orders, the constructivist approach is more prominent due to her normative and revisionist behavior.
    Keywords: constructivism, identity, interest, norm, foreign policy, international relations
  • Hossein Masoudnia* Pages 73-97
    The occurrence of the third industrial revolution called digital revolution in the field of communication in the last decade of twentieth century led to a development which is called globalization. There is no consensus among the researchers regarding the definition, nature and consequences of this development. Nevertheless the globalization has different consequences in political, social and cultural areas which among them are the diminishing importance of borders and governments instead the nations have become nearer to each other. One of the important developments in the global age is the formation of social movements in the past one year in Islamic countries, right form the Persian Gulf region extending till North Africa. Most of these movements have a coalition nature and one of the dominant discourses in them is religious discourse and emphasis on revival of Islamic identity. The strong presence of religious discourse in social movements of Islamic countries led to this point that many researchers consider these movements as Islamic awakening. The formation of Islamic awakening movements in globalization era raised an important question whether the return of Islamic nations to religion for defining their identity is the consequence of globalization or it is an answer to challenges posed by global culture to religious identity of Muslim nations? A thought in the pace of developments and events shows that the answer to both questions is positive, in the sense that the recent Islamic awakening on the one side is the repercussion of globalization and on the other hand it is an answer to the challenges posed to the spiritual identity of the Muslim nations from global culture. The purpose of writing the present paper is giving answer to above questions and verifying the given hypothesis with a descriptive-analytical method by using library material and documents.
    Keywords: globalization, global culture, Islamic awakening, opportunity, challenge
  • Hadi Ajili*, Zahra Mobini Kesheh Pages 99-129
    The success of Iran in enrichment of uranium and obtaining nuclear fuel cycle has provoked mixed reactions from international community. Some of the countries including the United States and her allies did not hesitate in showing their strongest opposition to Iran They have made hue and cry and tried to present Iran as a country which is a threat to peace. They have sent Iran’s nuclear case to Security Council and are issuing resolution calling for sanction against Iran. In this way they are forcing Iran to stop her peaceful nuclear activities. In this direction the European statesmen under the pressure of the United States and with the intention of exerting pressure on Iranian oil revenue and economy brought up the issue of sanction against Iran. The European Union in the direction of implementing Security Council resolution 1929 followed the boycott of purchasing oil from Iran. The European Union referred to preamble of the resolution as a legal base for their action against Iran. The present paper wants to explain whether this oil sanction can be continued or it will be discontinued in the year 2012.
    Keywords: boycott, oil boycott, European Union
  • Alireza Rezaei*, Ghasem Torabi Pages 131-161
    The foreign policy of eleventh administration (Hassan Rouhani government) is based on what principle and orientations? These principle and orientations are according to what foreign policy model? In reply to above questions the following hypothesis can be given; taking into consideration the experience of Mr. Rouhani as the secretary of National Security Council, his articles, books and speeches and his debate during presidential election campaign on can conclude that the foreign policy of the Eleventh Administration as “constructive interaction with the world within the framework of development oriented government. This foreign policy prepares the ground for economic growth and development within the framework of Twenty Years Perspective Plan, through détente, confidence building, avoiding securitization, improving the prestige and façade of Iran, active diplomacy and ties with other countries and international organizations. According to Mr. Rouhani during the past years the foreign policy by increasing tension and pursuing radical policies had pushed Iran towards a security centered phase and have created serious obstacle for achieving economic growth and development of the country. Therefore, for putting back the country on the right track as being prescribed by document on Twenty Years Perspective (Iran in the year 1404 Iranian year) a development oriented government should hold the power. A government that its priority should be constructive interaction with the world and in this way prepares the suitable ground for economic growth and development. With these points in view the purpose of the present article is to examine by a descriptive analytical method the foreign policy of Rouhani government on the basis of constructive interaction with the world and the development oriented policy.
    Keywords: eleventh administration, development oriented government, constructive interaction, confidence building, détente
  • Saeed Voosoghi*, Mojtaba Gholipour, Aatefeh Darabzadeh Pages 163-194
    The foreign policy behavior of the countries at the international level more than anything is the reflection of pursuit of national interests; the way they perceive it. Therefore, for understanding the behavior of a particular government towards a particular region, best way is to identify the long term and short term interests of that country in the said region on the basis of the capabilities and limitations of that government on the one side and the pull and push factors of the region on the other side. On the basis of such understanding of foreign relations of a country, the paper wants to study the nature of the interests of China in the Persian Gulf region. The study come to the conclusion that there are three areas in which there is linkage of China’s interests with the countries of the of Persian Gulf region. These three areas are viz. the issue of energy priority, political, military-strategic linkage and eventually economic-commercial interests. The authors believe that from the ontological viewpoint these three areas are inseparable and interconnected. Therefore, such differentiation takes place merely for analytical purpose and for having a clearer understanding of the subject. The methodology used in the present paper is qualitative. However, while using data it makes use of both qualitative and quantitative data with library material collection approach. The finding of the study is that the foreign policy of China in the Persian Gulf region is dominantly an economic centered foreign policy and other priorities are subordinated to this main orientation.
    Keywords: China, Persian Gulf, strategic interests, energy, economic interests, commercial