فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 17 (زمستان1392)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 17 (زمستان1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود کتابی*، یدالله دهقان، سولماز حیدری صفحه 1
    روابط سیاسی واقتصادی کردستان عراق وترکیه در سال های اخیر روند رو به رشدی داشته است و ترکیه بر خلاف مواضع تند سال های نه چندان دور خود در قبال کردستان عراق در تلاش است تا به هر طریق ممکن نفوذ خود را در زمینه های مختلف در این منطقه افزایش دهد و البته این کشش و تمایل از سمت کردستان عراق به سمت ترکیه نیز به دلایل مختلف در سال های اخیر تقویت شده است. وجود مولفه های گوناگونی از قبیل داشتن مرزهای مشترک،مسائل مربوط به کردها،مسائل مذهبی،موضوع انرژی،مسائل اقتصادی وحمل ونقل می توانند از مهمترین عوامل دربرقراری روابط حسنه بین ایران وترکیه و کردستان عراق باشند و از طرف دیگر موضوعهای مربوط به سوریه،فعالیت احزاب وگروه هایی مانند پ.ک.ک،ارتباط و نزدیکی ترکیه و کردستان عراق با امریکا، نفوذاسرائیل در ترکیه،تلاش برای کسب استقلال کامل توسط کردهای عراق و...نیز از عوامل ومولفه ها منفی تاثیر گذار بر روابط ایران باترکیه و کردستان عراق است. روش مورد استفاده در این پژوهش، کیفی مبتنی بر رویکرد توصیفی- تحلیلی بوده که بر اساس مطالعات کتابخانه ای، اطلاعات و داده های مورد نیاز از طریق دو روش موضوعی و تحلیل محتوا از منابع کتابخانه ای و اینترنتی و سایر منابع و تحقیقات مرتبط با آن، گردآوری وجمع بندی شده است. سوال اصلی مقاله عبارت است از اینکه گسترش روابط سیاسی واقتصادی کردستان عراق با ترکیه در سال های اخیر چه تاثیری بر منافع وسیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در منطقه داشته است؟ فرضیه مقاله نیزاین است که با توجه به مواضع و سیاست های ترکیه در منطقه وهمچنین رویکردهای کردستان عراق در سال های اخیر به نظر می رسدافزایش روابط سیاسی و اقتصادی کردستان عراق با ترکیه باعث دوری این منطقه از ایران در زمینه های مختلف سیاسی و اقتصادی ودر نتیجه به خطر افتادن مناقع ایران در منطقه خواهد شد.
    یافته های این مقاله نشان می دهد که ترکیه در سال های اخیر درزمینه های مختلف سیاسی و اقتصادی نفوذ گسترده ای در منطقه کردستان عراق داشته است و امروزه ترکیه بزرگترین سرمایه گذاری های اقتصادی را در کردستان عراق انجام داده و در زمینه سیاسی نیز توانسته نفوذ گسترده ای را در این منطقه کسب کند و این موضوع باعث نزدیکی بیش از پیش کردستان عراق به ترکیه و ایجاد فاصله ای هرچند اندک در روابط این منطقه با ایران وبه خطر افتادن منافع ایران در کردستان عراق شده است.
    کلیدواژگان: متحد منطقه ای، دیپلماسی فعال، تنش زدایی، حسن همجواری، روابط استراتژیک
  • ابومحمد عسگرخانی*، محمد جواد قهرمانی صفحه 35
    بعد از فروپاشی شوروی رهبران چین با اذعان به کاهش قدرت ایالات متحده و حرکت جهان به سمت چند- قطبی شدن شروع به موازنه سازی خارجی در برابر ایالات متحده کردند. همکاری این کشور با روسیه در این دوران تجلی این امر بود. اما بعد از بحران کوزوو و آشکار شدن ضعف روسیه این کشور به تک قطبی بودن جهان واقف شد. در نتیجه از این زمان به موازنه سازی داخلی روی آورد. این امر قدرتمند شدن این کشور را در ابعاد مختلف در پی داشت که طبیعتا واکنش دیگر کشورها از جمله آمریکا یعنی قطب اصلی نظام بین الملل و نیز کشورهای همسایه که با این کشور اختلافاتی را دارند در پی خواهد داشت. اصلی ترین کشور همسایه چین، هند است که در حال توسعه سریع و خواهان ایفای نقش در نظام بین الملل است. سوال اصلی در این مقاله این ست که ایالات متحده به عنوان قطب نظام بین الملل و هند به عنوان همسایه چین چه واکنشی در قبال قدرت فزاینده چین خواهند داشت؟ همچنین هدف مقاله پاسخگویی به این پرسش نیز هست که چرا با توجه به اینکه چین در پی موازنه سازی خارجی نبوده ایالات متحده از طریق همکاری با هند در پی موازنه سازی در برابر این کشور بوده است؟ در این مقاله استدلال می شود که افزایش قدرت چین استلزاماتی را برای ایالات متحده و هند داشته است. ایالات متحده نمی خواهد چین به یک هژمون در آسیا تبدیل شود و هند از افزایش قدرت نظامی چین و نفوذ آن در جنوب آسیا و همچنین روابط آن با پاکستان هراس دارد. فرضیه اصلی این است که افزایش قدرت چین دو کشور را مجبور به نزدیک شدن به یکدیگر و ایجاد موازنه در برابر آن کرده است تا از عواقب افزایش قدرت ونفوذ این کشور در امان بمانند.
    کلیدواژگان: چین، هند، ایالات متحده، پاکستان، موازنه سازی داخلی، هژمونی
  • مریم تبارکی*، حمیدرضا جمالی صفحه 55
    گرایش ایجاد منطقه ی عاری از سلاح هسته ای یکی از راهکارهای حرکت به سوی جهان عاری از سلاح های هسته ای است. این روند در خاورمیانه به دهه هفتاد میلادی بر می گردد و با وجود حمایت های ظاهری فراوان، پیشرفت های عملی به هیچ وجه امیدوارکننده نبوده است. این پیشنهاد برای اولین بار از سوی ایران مطرح و توسط مصر حمایت شد. کنفرانس بازنگری ان پی تی در سال 1995، علاوه بر تمدید نامحدود ان پی تی، منجر به تصویب قطعنامه خاورمیانه عاری از سلاح های هسته ای و اعمال فشار بیشتر بر این طرح شده است. ایران، مصر، اسرائیل، آمریکا بازیگران اصلی و تعیین کننده سرنوشت این وضعیت طی این سال ها هستند. این پژوهش در پاسخ به این سوال که «مهم ترین چالش و مانع ایجاد معاهده خاورمیانه عاری از سلاح های هسته ای چیست؟» به روش توصیفی تحلیلی ضمن معرفی معاهدات مناطق عاری از سلاح هسته ای، به طور خاص به ارزیابی ایجاد منطقه عاری از سلاح هسته ای در خاورمیانه و چالش ها و موانع ایجاد چنین معاهده ای در خاورمیانه می پردازد و روشن خواهد ساخت که وجود سلاح های هسته ای اسرائیل، عدم عضویت این کشور در معاهده ی ان پی تی و در پیش گرفتن راهبرد بازدارندگی هسته ای و سیاست ابهام از سوی این رژیم، ایجاد چنین منطقه ای را با مانع جدی رو به رو کرده است.
    کلیدواژگان: خلع سلاح منطقه ای، خاورمیانه، معاهده، ایران، اسرائیل
  • حسن ملائکه* صفحه 89
    آلمان با سه کشور روابط استراتژیک دارد به طوری که فهم تحولات سیاست خارجی این کشور بعد از جنگ جهانی دوم منوط به دانستن مراودات آن با این سه کشور است: ایالات متحده آمریکا، فرانسه و اسرائیل. عوامل اصلی تاثیر گذار بر تعیین سیاست خارجی آلمان در مقابل اسرائیل و تحولات منطقه خاورمیانه علاوه بر منافع این کشور مانند کاهش و کنترل آسیبهای امنیتی که از این منطقه می تواند برای آلمان بوجود بیاید مانند تروریسم و همچنین داشتن روابط مطمئن و خوب با کشورهای منطقه برای برآوردن نیازهای انرژی آلمان، تحت تاثیر مسئولیت آلمان درقبال اقدامات و اعمال انجام گرفته در مورد یهودیان در جنگ جهانی دوم و آنچه که هولوکاست گفته می شود قرار دارد، زیرا این کشور خود را در برابر یهودیان مسئول و متعهد حس می کند. درکنار این دو عامل اصلی عواملی دیگر نیز نقش دارند که تاثیر آنها در دوره های زمانی مختلف متفاوت است مانند تعلقات حزبی سیاستمداران حاکم، جهت گیری ها و گرایش های سیاسی شخصی سیاستمداران آلمانی و اینکه چه کسی مسئول پرونده روابط با اسرائیل است. این مقاله ضمن بررسی روابط همه جانبه آلمان و اسرائیل، توجه ویژه ای به گسترش همکاری های دو دولت در زمان صدارت آنگلا مرکل دارد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی آلمان، اسرائیل، خاورمیانه، همکاری های استراتژیک
  • غلامرضا کریمی*، حسینعلی توتی، سید محمدرضا موسوی صفحه 121
    وقوع موج اخیر تحولات خاورمیانه، جایگاه نوینی به بحث نرم افزارگرایی و دیپلماسی عمومی در سیاست منطقه ای ایالات متحده بخشید و بر اساس آن، مهندسی ساختاری کشور مصر در ابعاد فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در دستور کار راهبردپردازان آمریکایی قرار گرفت. پژوهش حاضر با طرح این سوال که دیپلماسی عمومی آمریکا بعد از وقوع تحولات انقلابی در قبال مصر از برکناری مبارک تا محمد مرسی چگونه بوده است؟ به این پاسخ رسیده است که با وقوع تحولات اخیر در مصر و چالش در دستگاه دیپلماسی ایالات متحده، این کشور در ابتدا به دنبال آن بود تا با بهره گیری از دیپلماسی عمومی؛ بتواند افکار عمومی مردم مصر را نسبت به خود بهبود بخشد و حسنی مبارک را در جایگاه خویش حفظ نماید؛. اما با سرنگونی مبارک، آمریکا به دنبال آن بود تا از طریق دیپلماسی عمومی، آینده مصر را به سمتی پیش ببرد تا بتواند تسلط خود را بر گروه های هم پیمان آمریکا و همچنین گروه های خنثی در این کشور ادامه دهد. و در مقطع بعد از برکناری مرسی نیز آمریکا برای مدیریت بحران بیداری اسلامی مردم مصر، «مهندسی افکار عمومی» را در دستور کار خود قرار داده است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، افکار عمومی، آمریکا، مصر، تحولات انقلابی
  • مسعود مطلبی*، علی فلاح نژاد صفحه 145
    مقاله حاضر تلاش دارد نسبت میان هویت های سیاست خارجی آمریکا و هویت سیاست خارجی دولت اوباما را مورد تشخیص قرار دهد. بدین منظور نویسندگان، هویت آمریکا و هویت های سیاست خارجی آن را مورد بررسی قرار داده و اشاره ای نیز به سیاست های کلی دولت اوباما داشته اند. سیاست خارجی آمریکا به عنوان قدرتی بزرگ مانند هر کشور دیگری برخوردار از تداوم ها و تغییراتی بوده است. از جمله تداوم های هویتی سیاست خارجی آمریکا، ارجاع به هویت ویلسونی به عنوان اولین هویت بین الملل گرا و جهانی آمریکاست که دیگر هویت های سیاست خارجی آمریکا به ویژه هویت خارجی دولت اوباما در اوایل قرن بیست و یک شباهت های زیادی با آن دارد. نتیجه آنکه پس از سیاستهای تهاجمی و جکسونی بوش، هویت سیاست خارجی آمریکا در دوره اوباما به هویت ویلسونی متمایل شد.
    کلیدواژگان: دولت اوباما، هویت سیاست خارجی، آمریکا، دولت بوش، هویت ویلسونی، تداوم، تغییر
  • ابوالقاسم شهریاری*، محدثه جزایی، سارا اکبری صفحه 177
    نزدیک به دو دهه قبل گروه های بنیادگرا به طور سازمان یافته فعالیت خود را در سراسر قاره آفریقا گسترش دادند و موجی از رادیکالیسم اسلامی را در کشورهای مختلف آفریقایی به نمایش گذاشتند. یکی از جدیدترین گروه های اسلامی که رادیکالیزه شده، «بوکو حرام»، در کشور نیجریه است. نگارندگان مقاله حاضر کوشیده اند، با مطالعه موردی این گروه، روند شکل گیری رادیکالیسم اسلامی در نیجریه را مورد بررسی قرار دهند. در این راستا تلاش شده است با بهره گیری از نظریه جنبش های اجتماعی «آلن تورن» به این سوال که چه عواملی زمینه ساز ظهور و رشد رادیکالیسم مذهبی در نیجریه گردیده است، پاسخ داده شود. بر اساس فرضیه نگارندگان، متغیرهای داخلی همچون، فقر گسترده مناطق مسلمان نشین نسبت به مناطق مسیحی، عدم حضور موثر مسلمانان در عرصه سیاسی، وجود درگیری های قومی سابقه دار، احساس هویت زدایی در بین مسلمانان از سوی دولت سکولار، در کنار عواملی خارجی مانند حمایت گروه های تروریستی بین المللی، به رادیکال شدن و استفاده هر چه بیشتر بوکو حرام از خشونت، منجر شده است. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر این امر است که برای کاهش خسارت جانی و مالی ناشی از فعالیت های بوکو حرام لازم است به جای مبارزه، راهکار مواجهه را در پیش گرفت تا در کنار کاستن از شدت حملات، پیوستن نیروهای جدید به این گروه را نیز کاهش داد؛ بنابراین در گام اول استفاده از راهبردهای سازش و اقناع می تواند راهکاری مناسب در جهت توقف حملات بوکو حرام به شمار آید.
    کلیدواژگان: بوکو حرام، نیجریه، رادیکالیسم اسلامی، هویت
|
  • Mahmood Ketabi*, Yadollah Dehghan, Solmaz Haydari Page 1
    The political and economic relations of Iraqi Kurdistan and Turkey have an increasing trend in recent years. Turkey unlike her hard stand on Iraqi Kurdistan in the past is now trying to expand her influence in the region in every possible way. Of course this attraction and tendency of Iraqi Kurdistan towards Turkey have been strengthened and in recent years due to several determinants like having common borders, the question of Kurds, religious questions, the issue of energy, economic and transit issues are among the most important factors in establishing close ties among Iran, Turkey and Iraqi Kurdistan. On the other hand the question of unrest in Syria, the activities of parties and groups like PKK and close relations of Turkey with Iraqi Kurdistan and the United States, the spread of influence of Israel in Turkey, attempts by the Kurds to gain total independence etc. are among the negative factors affecting the relations of Iran with Turkey and Iraqi Kurdistan. The methodology used by the paper is qualitative based on descriptive-analytical approach. Based on library material, the required information and data are gathered and analyzed by two methods, thematic method and content analysis of library and internet sources. The main question raised by the paper is what has been the impact of expansion of political and economic relations of Iraqi Kurdistan with Turkey on foreign policy and interests of Islamic Republic of Iran in the region? The underlying hypothesis is that taking into consideration the positions of Turkey in the region and also Iraqi Kurdistan approach in recent years, the expansion of relations of the two leads to distancing of Iran from the region in political and economic fields and as a result the interests of Iran is jeopardized. The finding of the study shows that Turkey in recent years has extensively influenced in Iraqi Kurdistan. Today Turkey is the biggest economic investor in Iraqi Kurdistan. In political field also Turkey has greatly influenced in the region and this has led to closer ties with Iraq Kurdistan and Iran is lagging behind in this regard which cause a threat to Iran’s interests in Iraqi Kurdistan.
    Keywords: regional ally, active diplomacy, détente, good neighbouring policy, strategic relations
  • Abomohammad Asgarkhani*, Mohammad Javad Ghahramani Page 35
    After the disintegration of the Soviet Union, Chinese leaders realizing the change of international system to a multi-polar state and decrease of the power of the United States tried to balance their power against the United States. China’s cooperation with Russia at this period was the manifestation of this perception. But after Kosovo crisis and the failure of Russia to show suitable reaction, China admitted the unipolarity of international system. As a result China tried to strengthen her position internally. The adoption of this policy resulted into increasing power of China in all dimensions. Naturally this evoked the reaction of other neighbouring countries and powers that are having difference with China. The major neighbor of China is India, which is growing and developing fast and claims to play an important role in international system. The question raised by present article is “what are the reaction of the United States as an important power pole and India to the rising power of China?” the article also wants to answer this question as to why the United States with the cooperation of India wants to balance China at a time that China does not want to externally balance them? The article argues that the rise of China’s power will have repercussion for the United States and India. The United States does not want that China should become a hegemon in Asia. India feels threatened by China’ increasing military power and influence in South Asia and close relations with Pakistan. The underlying hypothesis is that the increase in power of China has forced the United States and India to come closer and balance Chinese power and protect themselves from the consequences of the rise of power and influence of China.
    Keywords: China, India, the United States, Pakistan, internal balancing
  • Maryam Tabaraki*, Hamidreza Jamali Page 55
    The tendency towards creation of zones free of nuclear weapon is one of the ways to move towards a world free of nuclear weapon. This trend in the Middle East goes back to 1970s and despite apparent and numerous supports for it, the practical progress was not promising. This suggestion was first presented for the first time by Iran and was supported by Egypt. The approval of resolution about the Middle East free of nuclear weapons in the NPT Review Conference in 1995 was an important progress on this issue. The conference extended the NPT for an unlimited period and approved the nuclear weapons free zone for the Middle East and encouraged persuasion of this plan. Iran, Israel and the United States are the main and determining players during these years. The question raised by the present article is “what are the most important challenges and obstacles on the way of creation of nuclear weapons free Middle East zone?” The paper by a descriptive-analytical method first describes the nuclear weapons free zones and then evaluates the creation of nuclear weapon free zone in the Middle East and the challenges and obstacles on the way of formation of such a treaty. The paper concludes that the existence of Israel nuclear weapon and non-membership of this country in NPT and adopting nuclear deterrence strategy has led to serious obstacles on the way of formation of nuclear weapons free zone.
    Keywords: regional disarmament, the Middle East, treaty, Iran, Israel
  • Hassan Malaekeh* Page 89
    Germany is having strategic relations with three countries. In a way the comprehension of the developments of its foreign policy after the Second World War is conditioned by knowing the interaction of that country with three countries, they are the United States of America, France and Israel. The factors that determine the foreign policy of Germany towards Israel consist of reducing tension from the Middle East (terrorism), establishing good relations with the Middle East countries, ensuring the security of supply of energy sources, the historical responsibility of Germany towards the Jews due to maltreatment of Jews during World War II; what is known as Holocaust, because German considered itself responsible and committed towards Jews. Along with these principal factors other factors also play role which their impact differ from time to time. They are, party affiliation of the ruling politicians, the personal political tendencies of German politicians and their orientation and who is in charge of the desk of relations with Israel. The article while examining the multi-sided relations of Germany with Israel pays special attention to the cooperation of the two countries During Merkel's tenure.
    Keywords: Germany's foreign policy, Israel, Middle East, strategic cooperation
  • Gholamreza Karimi*, Hosseinali Toti, Syed Mohammad Reza Mosavi Page 121
    The recent wave of developments in the Middle East gave a new place to public diplomacy and soft power in regional diplomacy of the United States and on this basis the structural engineering of Egypt in cultural, social, political and economic aspects was put on the agenda by the American strategist. The present paper by raising this question as to “what has been the public diplomacy of the United States vis-à-vis Egypt revolutionary development after Mubarak till ouster of Morsi?” comes to this conclusion that with the occurrence of recent developments and challenges put to the United States diplomacy machinery, the United States initially tried to take the help of public diplomacy to improve the public opinion of people of Egypt towards herself and keep Hosni Mubarak on its place but with the overthrow of Mubarak, the United States by the help of public diplomacy wanted to direct the future developments of Egypt in a direction that she be able to keep her dominance on groups who are supporter of America and neutral groups. In the next phase after the dismissal of Morsi the United States for managing the crisis of Islamic awakening of people of Egypt put the programme of “public opinion engineering” on the agenda.
    Keywords: public diplomacy, public opinion, America, Egypt, Revolutionary developments
  • Masoud Motallebi*, Ali Fallahnejad Page 145
    The present article attempts to distinguish the relation between the United States foreign policy identities and identity of Obama foreign policy. For this purpose the article has examined the United States identity and her foreign policy identities. The article also refers to general policies of the Obama administration. The foreign policy of the United States as a big power has continuity and change like other countries. One of the identity continuity element is Wilsonian identity which its characteristic was internationalist and global. There are similarities of identities between Obama reflective policies in the twentieth first century and Wilson’s identity. One finds that after a period of following aggressive and Jacksonian policies by George Bush, the foreign policy identity of the United States during Obama period has turned to Wilson’s identity.
    Keywords: Obama administration, the identity of foreign policy, America, George Bush administration, Wilsonian identity, continuity, change
  • Abolghasem Shahriari*, Mohaddaseh Jazaei, Sara Akbari Page 177
    From nearly two decades ago the fundamentalist groups expanded their organized activities in the whole Africa continent and displayed a wave of Islamic radicalism in several African Countries. One of the recent groups that has been radicalized is Boko Haram in Nigeria. The article attempts to examine this group as a case study and evaluate the process of formation of Islamic radicalism in Nigeria. The paper takes the help of Alain Touraine’s theory of social movements to explain this question that, what are the factors that prepared the ground for the emergence and growth of Islamic radicalism in Nigeria? The underlying hypothesis of the paper is that internal variables like widespread poverty in Muslim inhabited areas as compared to Christian region, absence of effective participation in political arena, the existence of deep rooted ethnic conflicts, the feeling of losing identity in a secular government accompanied by external factor like the support of international terrorist groups have led to radicalization and resort to violence by Boko Haram. The finding of the study shows that for reducing human and financial losses of Boko Haram, alternative strategies to confrontation should be substituted so that the intensity of attack decreased and no new forces join them. Therefore, in the first step use of strategy of compromise and persuasion can be a suitable way for stopping Boko Haram attacks.
    Keywords: Boko Haram, Nigeria, Islamic Radicalism, identity