فهرست مطالب

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 24 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جواد اطاعت*، ابراهیم احمدی صفحه 1
    پاکستان کشوری است که در اوت 1947م. استقلال خود را به دست آورده است. قراین و شواهد گویای این است که طی همین مدت اندک، این کشور با مشکلات داخلی و بیرونی زیادی مواجه بوده است. بر این اساس، سوال این پژوهش چنین است: در یک برآورد کلی از سیاست کنونی پاکستان؛ روابط این کشور با همسایگان چگونه ارزیابی می شود؟ به طور معین، دلایل مشخصی وجود دارد که نشان می دهد همواره به اشکال متعددی پاکستان برای همسایگان موجودیتی تهدیدزا بوده است. منازعات ارضی با هند بر سر حاکمیت کشمیر و رقابت های خطرناک تسلیحاتی با این کشور، اختلاف بر سر مرز دیورند و حمایت از طالبان در بی ثبات کردن افغانستان، تنش های گسترده با ایران، نظیر: تنش های ایدئولوژیک، مسائل مرزی و اهداف متناقض در افغانستان و غیره، تنها بخشی از اختلافات پاکستان با همسایگان است. هم اکنون پاکستان دارای روابط خوبی با چین است؛ لذا دلایلی وجود دارد که به نظر می رسد در آینده این کشور با چین نیز وارد تنش شود.
    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و بر مبنای روش کیفی است. گردآوری داده ها، از منابع مکتوب و اینترنتی است.
    کلیدواژگان: پاکستان، همسایگان، ژئوپلتیک
  • الحاق کریمه به فدراسیون روسیه از منظر حقوق الملل
    حمیدرضا جمالی*، حسین خامسی پور صفحه 25
    الحاق کریمه به روسیه اشاره ای است به جدایی بخشی از شبه جزیره کریمه، که به عنوان بخشی از اوکراین شناسایی شده بود، و روسیه در مارس 2014، پس از عملیات نظامی، با همراهی مقامات محلی هوادار روسیه و طی یک همه پرسی، الحاق آن را به سرزمین خود اعلام نمود. فرایندی که از سوی بسیاری از رهبران و نهادها، غیرقانونی شناخته شد و تحریم هایی را نیز علیه روسیه به همراه داشت؛ اما از سوی دیگر، روسیه و هواداران روس تبار اوکراین و کریمه؛ به ویژه با استناد به نظریه مشورتی دیوان بین المللی دادگستری درخصوص کوزوو، این فرایند را در راستای اعمال حق تعیین سرنوشت و کاملا مشروع می دانند. این پژوهش با طرح این سوال که اقدام روسیه در جدایی کریمه از اوکراین و الحاق آن به سرزمین خود از منظر حقوق بین الملل چگونه ارزیابی می شود؟ به روش توصیفی- تحلیلی فرضیه غیرقانونی آن را بررسی می کند. یافته تحقیق نشان می دهد که از لحاظ حقوق بین الملل نمی توان در یک کلمه پاسخ داد که آنچه در شبه جزیره کریمه به وقوع پیوسته است، قانونی است یا غیرقانونی؛ اما این رویه می تواند در آینده، امنیت جهانی را با چالش جدی روبه رو کند.
    کلیدواژگان: شبه جزیره کریمه، اوکراین، روسیه، مداخله نظامی، حق تعیین سرنوشت، الحاق، رفراندوم
  • سید محمد طباطبایی، محمد یوسفی جویباری* صفحه 59
    پس از وقوع انقلاب اسلامی، روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران متاثر از متغیرهای گوناگونی بوده که به نوبه خود نوع و مرزهای روابط خارجی در دوره های مختلف را تعیین و مشخص کرده است. در واقع، اهداف و نقش های ملی متفاوت در دوره های مختلف، به سمت گیری های متفاوت و در نهایت، روابط خارجی متفاوت در دوره های اول تا چهارم منجر شده است. این سوال اساسی مطرح می شود که چه متغیرهایی در تعریف نقش ها و اهداف ملی بیشترین تاثیرگذاری را در دوره های اول تا چهارم داشته که درنهایت، به شکل گیری روابط خارجی متفاوت منجر شده است؟
    یافته های پژوهش نشان می دهد که ساختار نظام بین الملل، نیازهای داخلی، درک و نگرش تصمیم گیرندگان و ژئوپلتیک به عنوان چهار متغیر اساسی باعث تعریف نقش ها و اهداف ملی در دوره های اول تا چهارم شده که در نهایت، این روند به شکل گیری مرزهای روابط خارجی در دوره های اول تا چهارم منجر شده است. آنچه در این دوره ها باعث شکل گیری روابط خارجی متفاوت شده، متاثر از وزن متفاوت هر کدام از این متغیرهای چهارگانه در دوره های اول تا چهارم است. روش پژوهش در این مقاله، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری داده ها منابع کتابخانه ای، اسنادی و اینترنتی است.
    کلیدواژگان: روابط خارجی، سیاست خارجی ایران در دوره های حکومت دولت موقت، دولت آرمانگرایان ایدئولوژی محور، دولت عملگرایان مصلحت محور، دولت آرمانگرایان فرهنگ محور، نقش های ملی، اهداف ملی، سمت گیری
  • غلامرضا کریمی*، محسن کشوریان آزاد صفحه 89
    نفوذ سیاسی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا در مبادلات جهانی و منطقه ای زمینه مناسبی را برای گسترش همکاری و همگرایی بین دو طرف فراهم می آورد؛ اما تاکنون روابط دو طرف در طول بیش از سه دهه نه تنها نهادینه نشده؛ بلکه با فراز و نشیب همراه بوده و در دوره هایی به سردی گراییده است. هدف این پژوهش، بررسی شناخت نقش عناصر هویتی اثرگذار در مناسبات ایران و اتحادیه اروپا و توجه به عوامل اجتماعی و هویتی به عنوان یکی از عوامل واگرایی در روابط دو طرف است و فرض بر این است که روابط جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا پس از انقلاب اسلامی، تحت تاثیر سازه های هویت بخش؛ فرهنگی، ارزشی، هنجاری و انگاره های بیناذهنی قرار دارد و این سازه ها به نگاه متفاوت نسبت به مسائل جهانی و تصویر منفی طرفین از یکدیگر منجر شده است که در روابط دوجانبه به صورت واگرا عمل می کند؛ زیرا ارزش ها و هنجارهای جمهوری اسلامی برگرفته از هویت اسلامی – انقلابی است که در پی پیروزی انقلاب اسلامی شکل گرفته است و اتحادیه اروپا متکی به هویت اروپایی، ارزش های لیبرالیستی غربی و ماهیت دینی سکولار است.
    کلیدواژگان: ایران، اتحادیه اروپا، مولفه های هویتی، سازه انگاری، انگاره های بیناذهنی
  • سید سعید میرترابی* صفحه 115
    این مقاله می کوشد قیام های مردمی در کشورهای عرب خاورمیانه و شمال آفریقا را از منظر اقتصاد سیاسی نفت بررسی کند. دراین راستا، مقاله برپایه یک الگوی تحلیلی چندمتغیره، هم علل بروز قیام ها و هم علل سمت و سوی متفاوت تحولات در جریان قیام های مردمی درکشورهای عرب منطقه را که از اواخر سال 2010 آغازشد، تجزیه وتحلیل می کند. مقاله نشان می دهد که همه کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در حوزه اقتصاد سیاسی خود ویژگی مشترکی دارند که می توان آن را بر پایه اتکا به رانت های خارجی توضیح داد. نوع و حجم این رانت ها و میزان اتکای به آنها در سطح کشورهای منطقه با هم تفاوت دارد؛ اما حضور چشمگیر رانت های خارجی، در همه جا شایع است و به شیوه های متفاوتی بر ثبات سیاسی اثر می گذارد. مهمترین پرسش مقاله این است که اقتصاد سیاسی نفت خاورمیانه چگونه بر بروز قیام های مردمی و سیر تحول آنها در کشورهای عرب منطقه تاثیر گذاشته است؟ فرضیه ای که درپاسخ به این پرسش ارائه شده، این است که اقتصاد سیاسی نفت در کشورهای عرب خاورمیانه به سبب تولید ساختارهای متصلب رانتیری در بروز قیام های مردمی نقش عمده ای داشته و در عین حال، ترکیب های متفاوت درآمدهای رانتی با طیفی از متغیرهای سیاسی و اجتماعی واسط داخلی وخارجی، سیر متفاوتی از تحولات را در جریان قیام های مردمی در کشورهای منطقه رقم زده است. مقاله برای آزمون فرضیه از رویکرد نظری جدید در مطالعات نفت و سیاست بهره می گیرد و بر پایه آن تحلیلی ارائه می کند که در آن آثار رانت های خارجی همزمان در سطوح داخلی، منطقه ای و فرامنطقه ای بر ثبات داخلی کشورهای عرب مد نظر قرار می گیرد. این شیوه نگاه، هم از رویکرد تقلیل نگر در تحلیل علل بروز قیام های مردمی در کشورهای عرب جلوگیری می کند و هم قادر است علل تفاوت سرنوشت کشورها در خلال این رخدادها را تا اندازه زیادی توضیح دهد. مقاله طیفی از داده های کمی وکیفی را به روش تحلیلی و توصیفی در راستای آزمون فرضیه تجزیه و تحلیل کرده است.
    کلیدواژگان: قیام های مردمی درخاورمیانه، اقتصاد سیاسی نفت، ساختارهای متصلب رانتیری، انواع رانت های خارجی، آثار ثبات بخش و بی ثبات کننده رانت های خارجی
  • محمدرضا فرجی* صفحه 161
    پس از فروپاشی شوروی و بلوک شرق تحولاتی در ساختار نظام بین الملل به وقوع پیوست و ساختار دوقطبی جای خود را به ساختار تک قطبی به رهبری ایالات متحده آمریکا داد. در کنار این تحول ساختاری، رشد و پیشرفت علم و فناوری نیز به تحول و تکثر در بازیگران نظام بین الملل و تنوع در موضوع های بین المللی منجر شد. مجموعه این تحولات سبب پیدایش و تکوین سازمان های بین المللی و افزایش نقش آن ها در عرصه روابط بین الملل شد. از دهه 90 به بعد شاهد رشد و افزایش سازمان های بین المللی جهانی و منطقه ای در نظام بین الملل هستیم. افزایش سازمان های منطقه ای از اهمیت نقش مناطق و همگرایی منطقه ای در سال های اخیر حکایت دارد. یکی از این سازمان های بین المللی منطقه ای، سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه است. ازاین رو، پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی – تحلیلی، سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه را بررسی و تبیین می کند. ماحصل جستار حاضر اشاره دارد که سازمان با هدف حفظ صلح و ثبات در منطقه دریای سیاه و برقراری روابط مسالمت آمیز میان کشورهای عضو ایجاد شد و کشورهای عضو سازمان خواهان پیوستن به اتحادیه اروپا هستند و این سازمان را به عنوان یک باشگاه آماده سازی برای عضویت در اتحادیه اروپا فرض می کنند.
    کلیدواژگان: تحولات ساختاری، منطقه دریای سیاه، سازمان های بین المللی
  • فائزه قاسمی* صفحه 185
    در طی بیست سال گذشته، تحلیل گفتمان به عنوان روشی موثر و رایج موردتوجه قرارگرفته است. حیطه فعالیت تحلیل گفتمان کلاسیک، کار بر روی توصیف و یا تحلیل و تبیین موشکافانه امور است. پرسش مهم این پژوهش، این است که چگونه می توان از تئوری و روش تحلیل گفتمان به منظور درکی بهتر از مساله خود و دیگری در روابط بین الملل استفاده کرد. به عبارتی، هدف از این مقاله این است که ضمن نشان دادن اهمیت و سودمندی روش تحلیل گفتمان در درک مساله خود و دیگری، امکان اتصال این دو بررسی شده و روش های مختلف تحلیل گفتمان و توان بالقوه آن برای فهم هویت روشن شود. در این مقاله، ضمن بررسی تئوری تحلیل گفتمان و مساله هویت، این نتیجه حاصل شده که به علت نگاه تاریخی، موشکافانه و اکتشافی بودن موضع تحلیل گفتمان، استفاده از این روش برای درک مفاهیم و معناهای جدید از خود و دیگری ممکن و مفید است.
    کلیدواژگان: باختین، دیگری، گفتمان، پل گی، هویت
  • کرمرضا کرمیان هابیلی*، هنگامه البرزی صفحه 213
    امروزه یکی از بحث های مهم بین المللی، تحولاتی است که در منطقه خاورمیانه رخ داده است. تحرکاتی موسوم به بهار عربی که از بیداری ملت ها برای دستیابی به حق و حقوق خود و انجام اصلاحات در برابر حکومت های بعضا دیکتاتور مآب نشات گرفته است. یکی از این تحولات، بحرانی است که کشور بحرین را درگیر خود کرده است. موج بیداری اسلامی و کشیده شدن دامنه آن به کشور بحرین، اوج رقابت دو الگوی شیعی(ایران) و وهابی(عربستان) را موجب شده است. نرسیدن این دو کشور در بحران بحرین به دیدگاهی مشترک، آنها را تا لبه جنگی نیابتی در قالب رسانه کشانده است. مقاله حاضر با به کارگیری رهیافت عرصه سیاست بازنمایی، به بررسی دیپلماسی رسانه ای دو کشور در قبال بحران بحرین می پردازد و به دنبال پاسخگویی به این سوال هاست که: بحران بحرین در سیاست خارجی دو کشور چه نقشی دارد؟ و بر این اساس، چه سیاست رسانه ای را در قبال این بحران دنبال می کنند؟ در همین راستا، این فرضیه را مطرح می کند که: تلقی و بازنمایی جمهوری اسلامی ایران از تحولات بحرین به عنوان بیداری اسلامی و تاثیرپذیری از انقلاب اسلامی و تلقی و بازنمایی عربستان از تحولات بحرین در قالب یک مساله کاملا عربی، تقابل دیدگاه این دو کشور در بحران بحرین را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بحران بحرین، سیاست خارجی، دیپلماسی رسانه ای، عرصه سیاست بازنمایی، بیداری اسلامی
|
  • Javad Etaat*, Ebrahim Ahmadi Page 1
    Pakistan is a country that gained her independence in August 1947. Facts and evidences indicate that during this short span of time she has encountered numerous internal and external problems. The question raised by the present article is that how Pakistan’s relations with her neighbors can be evaluated taking into consideration its present policy? There are clear reasons that show Pakistan has always been source of tension and threat for her neighbors on one way or another. Territorial disputes on Kashmir and dangerous arms race with India, territorial dispute with Afghanistan on Durand Line which is the long border of the two countries and support of Taliban in destabilizing Afghanistan, widespread tension with Iran, like ideological tension, border problems, and divergent objectives in Afghanistan etc. At present Pakistan is maintaining good relations with China but there are reasons that show the existing relations with China will become tense in future. The methodology used in the article is descriptive-analytical based on qualitative method. The Collection of data is library and internet sources.
    Keywords: Pakistan, neighbors, geopolitics
  • The Annexation of Crimea to the Russian Federation from the Perspective of International Law
    Hamidreza Jamali*, Hossein Khamesipour Page 25
    Annexation of Crimea to the Russia refers to the separation of part of the Crimean peninsula, which was recognized as part of Ukraine. Russia annexed it to the mainland through a referendum after a military operation and help of pro-Russian local authorities in March 2014. A process which was considered by many international leaders and institutions as illegal and consequently sanctions were imposed against Russia. On the other hand Russia and pro-Russian Crimean people of Russian origin consider their action as legitimate and in the direction of right of self-determination. They cite the International Court of Justice (ICJ) opinion on Kosovo. The present article raises the question that how the action of Russia in separating Crimea from Ukraine and annexing it to herself can be evaluated from the perspective of international law? The methodology used in the research is descriptive-analytical. The finding of the study shows that international law cannot explain it with a no or yes answer whether this action had been legal or illegal but this practice can become a precedent which will certainly jeopardize the world security in future.
    Keywords: Crimea, Russia, Ukraine, military intervention, self, determination, accession, referendum
  • Seyed Moahammad Tabatabaei, Mohammad Yosefi Jooibari* Page 59
    After the occurrence of the Islamic revolution, foreign relations of Islamic Republic of Iran underwent several changes and new variables emerged which on its turn led to changes in foreign relations and determined the nature and kind of relations in different period. In fact different national objectives and roles in several periods led to different orientation and consequently different foreign relations in the first to fourth period. Now the basic question which arises here is; what variables put the most impact on national objectives and roles in first to fourth period and as a result formation of different foreign relations? The structure of international system, domestic needs, the perception, attitude of decision makers and geopolitics are four important variables that have defined the national objectives and roles during first to fourth period and as a result led to formation of different dimension for foreign relations. The factors that have led to the formation of different foreign relations in four periods depend on the weight of the four mentioned variables. The methodology used in the study is descriptive-analytical and the method of data collection is library, documents and internet sources.
    Keywords: foreign relations, foreign policy of Iran, ideological oriented government, pragmatic government, culture oriented government, national objectives, national roles, orientation
  • Gholamreza Karimi*, Mohsen Keshvarian Azad Page 89
    The political and economic influence of Islamic Republic of Iran and European Union in world and regional interaction can provide a suitable ground for expansion of cooperation and integration between the two but during the past three decades the relations between the two sides not only had great ups and downs but in certain period it had been strained. The purpose of the present article is to examine the role of identity elements that affect the relations of Iran and European Union and also the impact of social and identity element as disintegrative factors in relation between the two. The assumption is that after the Islamic revolution the relations between Islamic Republic of Iran and European Union have been influenced by factors like identity, culture, values, norms and inter-subjective concepts. These influencing factors have led to different outlook and viewpoint towards global problems and pessimistic view towards each other which act as disintegrative factor in bilateral relations. The reason is that the values and norms of Islamic Republic of Iran are derived from Islamic-revolutionary identity which has formed after Islamic revolution. On the other hand the European Union values are based on European identity, liberal Western values and secularism.
    Keywords: Iran, the European Union, identity elements, constructivism, inter, subjective paradigms
  • Saeed Mirtorabi* Page 115
    The present article tries to study the popular uprising in Arab countries of the Middle East and North Africa by a political economy of oil approach. The article makes use of a multi-variable analytical model that can both explain causes of uprising and different directions and outcomes of the events in popular revolt that started in Arab countries from late 2010. The article shows that all the countries of the Middle East and North Africa have similar characteristics that can explain them as dependence on foreign rents. Kind and level of these rents and the extent of dependency on them vary among the countries of the region but the presence of rents is common among them nevertheless that affects the political stability in different ways. The most important question of the article is how political economy of the Middle East oil has affected the popular uprising of the Arab countries and its process of the developments. The underlying hypothesis is that the political economy of oil of the Middle Eastern countries has created a rigid rentier structure and this particular structure has played an important role in popular uprisings. A different mix of oil revenue along with mediatory socio-political variables has led to different directions of political development of the uprisings of the people of the region. The article makes use of new theoretical framework in studies of oil and politics and by the help of it explains different directions of different countries uprisings. The article by the help of descriptive analytical method has analyzed qualitative and quantitative data to test the hypothesis.
    Keywords: popular uprising in the Middle East, oil political economy, rigid rentier structures, different kinds of external rent, stabilizing, destabilizing effects of external rent
  • Mohammadreza Faraji* Page 161
    After the disintegration of the Soviet Union and Eastern Bloc the international system underwent dramatic change and bipolar system gave its place to a unipolar system led by the United States. Besides this structural change, the development in the field of science and technology has led to the evolution and diversity in international actors and issues. All these developments led to the emergence and evolution of international organizations and the increased role of them in international arena. After 1990s we witness the growth and increase in the number of regional and global international organizations. This growth indicates the importance of regions, regional organization and regional integration in recent years. One of these regional international organizations is the Black Sea Economic Cooperation Organization. The present article examines the function and performance of the Black Sea Economic Cooperation Organization by a descriptive-analytical method. The finding of the study shows that the organization was primarily established with the aim of maintaining peace, stability and friendly relations among the member states but some member countries are interested to join the European Union and consider this regional organization as a stepping stone for joining European Union.
    Keywords: structural changes, International System, the Black Sea region, international organizations
  • Faezeh Ghasemi* Page 185
    Since the last 20 years discourse analysis is considered as an effective and popular method. Initially it was described as a sub-set of linguistics and for semiotic of different texts but now it has broader social and political application. Therefore, today it is useful and able to examine the wider issues. Classical discourse analysis's scope is detailed analysis and explanation of the issues. The important question raised by the article is how the theory and method of discourse analysis can be used for a better understanding of the question of self and other in international relations? In other words the article wants to show the importance and usefulness of discourse analysis in understanding the question of self and other. The article also wants to examine the possibility of linking the two and show that different kind of discourse analysis and its potential ability for understanding identity. The underlying hypothesis and finding of the study is that discourse analysis is having an historical minutely and explorative look at issues, therefore, using this method is quite useful for understanding the concepts and new meanings of self and other.
    Keywords: Bakhtin, other, discourse, Paul Gee, identity
  • Karamreza Karamian Habili*, Hengameh Alborzi Page 213
    Nowadays one of the important international discussions is the developments that have occurred in the Middle East region. Movements that are called Arab Spring which have emerged from the awakening of the nations for achieving their due rights and demand for implementing reforms in dictatorial regimes of the Middle East region. One of these developments that has affected Bahrain, is the wave of Islamic awakening and extension of its reach to Kingdom of Bahrain. This development in Bahrain has led to a competition between two models of Shia Iran and Wahhabi Saudi Arabia. The lack of agreement between the two countries on question of Bahrain uprising has brought the two on the threshold of a proxy war in the field of Media. The present article by making use of politics of representation approach wants to examine the media diplomacy of the two countries vis-à-vis Bahrain crisis. The article also wants to answer a question that what role Bahrain crisis plays in the foreign policy of the two countries? What media diplomacy the two countries pursue vis-à-vis Bahrain? The underlying hypothesis is that the assumption of the Islamic Republic of Iran is that Bahrain developments is an Islamic awakening movement influenced and inspired by Islamic revolution of Iran and the assumption and representation of Saudi Arabia is that Bahrain uprising is merely an Arabic problem. These two conflicting outlook of the two countries had led to the confrontation of their viewpoints
    Keywords: Bahrain crisis, foreign policy, Media diplomacy, political representation, Islamic awakening