فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 26 (بهار 1395)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 26 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پژوهشی
  • بهادر امینیان، سید حسام الدین زمانی زمانی صفحات 1-25
    گروه داعش به عنوان نمایشی نو از بنیادگرایی اسلامی افراطی ، نقش فزاینده ای را در معادلات بین المللی کنونی ایفا می کند. از اینرو، این مسئله مطرح می باشد که آیا نظریه های مختلف روابط بین الملل از قدرت تبیین انگیزه ها ، اهداف ، رویه ها و رفتار این گروه برخوردار هستند؟
    رفتارهای گروه های افراطی دینی یک فعالیت ابزاری مبتنی بر منطق خردگرایی هزینه فایده نیستند که بتوان به راحتی آنها را درک یا مدیریت کرد از طرف دیگر قاعده رفتاری آنها با بسیاری از مفروضات اصلی تئوری های روابط بین الملل سازگاری ندارد بنابراین هیچ یک از انتخاب های خردگرایانه و جریان میانه امکان تحلیل جامع را ندارند . با این حال مفاهیمی از چارچوب تحلیلی سازه انگاری با نگاه به عوامل جامعه شناختی ، هنجاری ، هویت ، فرهنگ و تاکید بر نقش گفتمان ها زمینه ی مناسب تری را برای تحلیل گروه های هویتی - ایدئولوژیکی فراهم می آورد.از جمله این مفاهیم توجه به مبانی مقوم هویت جمعی و توجه به امنیت هستی شناختی در کنار امنیت فیزیکی است که در تحلیل رفتار گروه داعش در عرصه روابط بین الملل از قدرت تبیینی بیشتری نسبت به نظریات جریان اصلی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: گروه داعش، نظریه های روابط بین الملل، سازه انگاری، هویت جمعی، امنیت هستی شناختی
  • محمدحسین جمشیدی، احمد سلطانی نژاد، نیکبود معصوم زاده صفحات 27-50
    با پیدایش ناهنجاری های رفتاری برخی دولت ها در عرصه بین المللی، نظیر نسل کشی، نهادهای بین المللی تلاش کردند جهت جلوگیری از تشدید و ادامه اینگونه رفتارها، اقدامات پیشگیرانه ایی را به عمل آورند. در این رابطه «دکترین مسئولیت حمایت» که در نوع خود می توانست به عنوان بدیلی در مقابله با این خطر جهانی مورد استفاده قرار گیرد، مطرح گردید. لازمه این طرح این بود که دارای چنان قابلیتی باشد تا بتواند حاکمیت دولت ها را مورد مواخذه جدی قرار دهد تا از این طریق بتواند رفتار های ناهنجارگونه آنها را کنترل نماید. از آنجائیکه طرح مذکور دارای ابهاماتی است، این مقاله به بررسی علمی این موضوع می پردازد. سوال اساسی این است که خاستگاه نظری دکترین مذکور بر چه اساسی بوده و با استدلال کدام یک از نظریه های روابط بین الملل می توان اثرات مثبت و منفی آن را در تعاملات بین المللی توجیه و یا رد کرد. این مقاله بر پایه نگاه سازه انگاری و با استفاده از روش قیاسی به چگونگی نقش حاکمیت دولت ها به عنوان ساختار -کنشگر بین المللی اشاره کرده و در ادامه به تحلیل و ارزیابی دکترین مزبور می پردازد تا چگونگی نقش آن در مداخله جامعه جهانی بر حاکمیت دولت ها و نیز کارآمد بودنش در رفع ناهنجاری های بین المللی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حاکمیت، مسئولیت حمایت، ساختار، کنشگران، نظریه سازه انگاری
  • سید حسن ملائکه، سید محمد امین حسینی صفحات 57-76
    یکی از مهم ترین جنبش های اسلامی که تاثیرات شگرفی بر مصر و چندین کشور اسلامی دیگر نهاد، «اخوان المسلمین» است. این سازمان در شرایطی که مصر از نظر سیاسی، اجتماعی، دینی و اقتصادی در وضعیتی بحرانی قرار داشت، تشکیل گردید که از یک سو برای حاکمیت تعالیم اساسی اسلام در زندگی اجتماعی و سیاسی می کوشید و از سوی دیگر می خواست معتقدات اسلامی را از حالت ایستا و خمودگی خارج نماید. با شکل گیری بهار عربی که با سرنگونی بن علی در تونس آغاز شد و به مصر هم رسید اخوان المسلمین نتوانست در تشکیل و استقرار حکومتی باثبات موفق عمل نماید. این مقاله درصدد است با روش تحلیلی توصیفی و با یاری مستندات تاریخی علل ناکامی اخوان المسلمین را در استقرار حکومتی باثبات بررسی نماید. نتایج تحقیق نشان می دهد که علل ناکامی آن را در عوامل داخلی مانند نقش تخریبی ارتش، نفوذ جریان های سکولار، فاصله گرفتن الازهر از حکومت مرسی و عوامل خارجی از قبیل دخالت های کشورهایی مانند آمریکا و عربستان سعودی از یک سو و کشورهای ترکیه و قطر از سوی دیگر می توان دانست.
    کلیدواژگان: بهار عربی، مصر، اندیشه های اخوان المسلمین، جنبش اعتراضی، محمد مرسی
  • عبدالمجید سیفی، ناصر پورحسن صفحات 85-100
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ائتلاف های منطقه ای متعددی در مناطق ژئوپلتیک پیرامونی ایران و به ویژه در شبه جزیره عربستان ایجاد شده است. یکی از بازیگران منطقه ای و محوری این ائتلاف ها، عربستان سعودی است. مبنای استدلال مقامات سعودی در این ائتلاف سازی ها، «موازنه تهدید» بوده که در مواجهه با جمهوری اسلامی، به مثابه منشاء تهدید شکل می گیرند. این مقاله با رد استدلال مذکور درپی پاسخ به این سوال است که نقش-آفرینی عربستان در موازنه سازی در منطقه خاورمیانه بویژه در حوزه خلیج فارس و شبه جزیره عربستان علیه جمهوری اسلامی برچه مبنایی انجام می شود؟ فرضیه ای که به عنوان پاسخ اولیه پردازش شده، اینگونه صورت بندی شده است که ریشه واقعی ائتلاف سازی های عربستان از شکل گیری شورای همکاری خلیج فارس تا ائتلاف حمایت از عملیات «طوفان قاطعیت» علیه جنبش انصارالله یمن در سال 2015 علیه جمهوری اسلامی، «موازنه همه جانبه» است که منشا آن، به بحران های داخلی این کشور برمی گردد. فرضیه این مقاله با روش تحلیل توصیفی و تحلیلی پردازش شده است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، عربستان، موازنه تهدید، موازنه همه جانبه، خلیج فارس، شبه جزیره عربستان
  • عسگر صفری، سعید وثوقی صفحات 111-125
    در 21 نوامبر ویکتور یانوکوویچ رئیس جمهور اوکراین در اجلاسی در لیتوانی توافق نامه تجاری و تعامل با اتحادیه اروپا را لغو و از امضای آن سرباز زد. این موضوع باعث اعتراضات گسترده در اوکراین شد. با کشته شدن 5 نفر از معترضین، اوکراین وارد جدی ترین بحران سیاسی خود بعد از انقلاب نارنجی در 2004 شد. همانند سایر بحران ها ازجمله بحران سوریه در سال 2011 روسیه و ایالات متحده امریکا با اعلام جانب داری از دولت و معترضین دوباره در تقابل با همدیگر قرار گرفتند. سوال اصلی این است که ریشه اصلی اهمیت اوکراین برای روسیه و ایالات متحده را در چه امری باید جست وجو کرد؟ یا به عبارت بهتر مهم ترین عامل تاثیرگذار بر نگرش روسیه و ایالات متحده در بحران اوکراین چیست؟ پژوهش حاضر استدلال می کند که ریشه اصلی تقابل روسیه و ایالات متحده در اوکراین را باید در اهمیت ژئوپلیتیکی اوکراین و رقابت ژئوپلیتیکی روسیه و ایالات متحده آمریکا در دوران پس از جنگ سرد دانست. هدف از این پژوهش بررسی مهم ترین مولفه های تاثیرگذار بر نگرش شرق و غرب در بحران اوکراین است. روش پژوهش توصیفی – تحلیلی است.
    کلیدواژگان: اوکراین، بحران، ژئوپلیتیک، اوراسیا، هارتلند، روسیه، ایالات متحده آمریکا
  • سعید اسلامی صفحات 125-150
    هدف مقاله حاضر بررسی استراتژی هایی و تصمیمات متخذه توسط کشورهای ایالات متحده امریکا و کره شمالی و نتایج (برآیندهای) آن طی بحران اتمی کره شمالی می باشد. در این مسیر پژوهش از تئوری حرکت جان برامز بهره گرفته است. از سال 1993 که موضوع فعالیتهای اتمی کره شمالی به عنوان یک بحران مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفت استراتژی ها و ضد استراتژی هایی ازسوی آمریکا و کره شمالی اتخاذ گردید که در نهایت منجر به تولید سلاح اتمی توسط کره شمالی و آژمایش آن در سالهای 2006 و 2009 شد و متعاقبا ایالات متحده نیز اقدام به قطع کمکهای اقتصادی به کره شمالی و برقراری تحریمهای گسترده در چارچوب شورای امنیت علیه ان کشور نمود. از نظر پژوهش هر تصمیمی (حرکتی) که یکی از طرفین بازی اتخاذ می کرد با هدف بیشینه سازی منافع و کمینه سازی تهدیدات بوده است. است.به همین دلیل استراتژی های آنها در قوالب مصالحه یا موضع سخت در نوسان بود. پژوهش دریافته است که در ابتدا هدف اصلی کره شمالی از تولید سلاح اتمی نه بازدارندگی، بلکه کسب امتیاز (تضمینهای امنیتی، سوخت و غذا) بوده است، اما با توجه به آنچه کارشکنی آمریکا خوانده می شد بدین سو کشیده شده است.
    کلیدواژگان: کره شمالی، ایالات متحده آمریکا، بحران اتمی، تئوری حرکت، مصالحه، موضع سخت
  • جواد دهقانی صفحات 151-175
    به دنبال تحولاتی که در دهه های اخیر به وقوع پیوست بار دیگر دین به عنوان متغیری مهم وارد عرصه اجتماعی گشته و مرجعیت سکولاریسم را در تمامی حوزه ها به چالش کشیده است. این مهم سبب شده تا نه تنها بار دیگر توجهات معطوف به نقش دین در مناسبات سیاسی گردد بلکه بسیاری برآنند که به رغم تصور غالب، دین همواره در زندگی انسان ها به انحای مختلف به ایفای نقش پرداخته است و هم دارای کارکرد مثبت در راستای نیل به صلح و هم کارکرد منفی با دامن زدن به تنش ها می باشد. در پاسخ به چگونگی نقش آفرینی مستدام دین در سپهر عمومی به طور اعم و روابط بین الملل به طور اخص این فرضیه را دنبال می گردد که دین به دلیل این که همزاد تاریخ بشر بوده و چارچوبی برای تفکر و کنش وی ارائه می نماید از طرق گوناگون زندگی وی را متاثر می گرداند و لذا آنچه که تحت عنوان سکولاریسم شناخته می شود گرچه مرجعیت دین را به عنوان راهنمای زندگی منکر شد اما هرگز نتوانست خود را از تبعات غیرمستقیم دین رها سازد به گونه ای که درپی دگرگونی شرایط و تحولات معناشناختی بار دیگر در در پی احیای مرجعیتش برآمده است.
    کلیدواژگان
    دین؛ روابط بین الملل؛ سکولاریسم؛ بنیادگرایی؛ تمدن سازی؛ مشروعیت
    کلیدواژگان: دین، روابط بین الملل، سکولاریسم، بنیادگرایی، تمدن سازی، مشروعیت
|
  • Bahador Aminian, Seyed Hesam Aldin Zamani Pages 1-25
    Isis as a new demonstration of radical Islamic fundamentalism , has committed many crimes in Iraq and Syria under pretext of restoring the Islamic Caliphate and as an effective actor in politics and international relations it has played an increasing role in the current international arena . Therefore, the question is that could the various theories of international relations to explain the motives, objectives, procedures and behavior of this terrorist group? Religious extremist group behaviors are not based on rational actor model that can be easily understood or managed . On the other hand, their behavioral rules are not in accordance with the most basic assumptions of the international relations theories, so neither the mainstream nor mid-stream do not have possibility of comprehensive analysis . However , there are concepts of constructivist analytical framework which have a view to sociological, normative, identity, culture factors and emphasis on the role of discourse that provide a more appropriate context for the analysis of identity – ideological groups; Including to consider principles of collective identity and ontological security in addition to physical security which are more able in analyzing the behavior of Isis in the field of international .
    Keywords: Isis, international relations theories, constructivism, collective identity, ontological security
  • Mohammad Hossein Jamshidi, Ahmad Soltani Nejad, Nikbood Masoumzadeh Pages 27-50
    International institutions have always sought to prevent escalation and continuation of violation acts, such as genocide, war crimes, ethnic cleansing and crimes against humanity, in international arena by taking preventive measures.
    In this regard, "the doctrine of the responsibility to protect" which is a global political commitment that endorsed by all member of the United Nations, has regarded as a framework to counter such volatile acts against humanities. In order to do so, the state sovereignty should be contained to prevent such acts on anomalies. But since the doctrine itself has some ambiguities, this paper will discuss the important issue in this regard. The main question will discuss theoretical source of the doctrine. The question is that whether international relation's theories could provide a better understating of the positive or negative effects of this doctrine in International arena?
    In response, the constructivism theory of Alexander Wendt and deductive method will be used to point out the role of "the doctrine of the responsibility to protect" and its impact on sovereign states will also be examined.
    Keywords: the doctrine of the responsibility to protect, genocide, Sovereignty, Responsibility, Intersubjective interactions, constructivism theory
  • Seyed Mohammad Amin Hoseini, Seyed Hassan Malaekeh Pages 57-76
    One of the important Islamic movements which have had tremendous impact on Egypt and few other Islamic countries is “Muslim Brotherhood”. This organization was formed when Egypt was in a critical situation from the viewpoint of political, economic and religious conditions. Muslim Brotherhood on the one hand tried to revive the prevalence of Islamic teachings and on the other hand tried to change Islamic beliefs from stagnation and inactivity to dynamism and liveliness. With the emergence of Arab Spring movement which started with overthrow of Ben Ali in Tunisia, the movement spread to Egypt and Muslim Brotherhood did not succeed in establishing a stable and sustainable government. The present article by a descriptive analytical method and by the help of historical facts wants to examine the causes of failure of Muslim Brotherhood in establishing a stable government. The finding of the research shows that the causes of failure of them lie in internal factors like the destructive role of the army, the influence of secular forces, distancing of Al-Azhar from Morsi government and the external factors like interference of the United States and Saudi Arabia on the one hand and Turkey and Qatar on the other hand.
    Keywords: Arab Spring, Egypt, The Muslim Brotherhood, protest movement, Mohammad Morsi
  • Abdol Majid Seifi, Naser Pourhassan Pages 85-100
    After the Islamic Revolution, several coalitions are created in surrounding regional geopolitical area of Iran, especially in the Saudi Arabian Peninsula. Saudi Arabia is one of the pivotal and important actors of coalitions in the Persian Gulf region. Saudi Arabian authorities justify these coalitions in the base of balance of threat which Islamic Republic of Iran considers as the main resource of threat. This article want to answer this question: what is the base of Saudi Arabian Coalition building in the face of Islamic Republic of Iran? The hypothesis of article is that the real roots of coalition building of Saudi Arabia should be seek in domestic and internal crises, in the base of Omnibalancig theory. Some domestic threats like Succession crisis, Ethnic differences, constantly changing price of oil and Absolute monarchy cause to this regime seek to its security in the coalitions such as Persian Gulf Cooperation Council and Decisive Storm in Yemen. The hypothesis of this article is processed with using qualitative method.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia, Balance of Threat, Omnibalancing, Persian Gulf
  • Asghar Safari, Saeed Vosoghi Pages 111-125
    November 21, Ukrainian President Viktor Yanukovych at a meeting in Lithuanian canceled the Agreement on trade and cooperation with the Europe Union and refused to sign it. This led to massive protests in Ukraine. With killed five Protesters Ukraine into its most serious political crisis since the 2004 Orange Revolution. As in other crises, including the crisis in Syria in 2011, Russia and the United States of America With the support of the government and the opposition protesters were at odds with each other again. The main question is: what is the most important factor that influencing on the attitude of Russia and the United States in Ukraine crisis? This study argues that the root of the conflict between Russia and the United States in Ukraine should be searching in Ukraine's geopolitical and geopolitical competition between Russia and United States of America in the After the Cold War. Ukraine is the most strategic areas of Eurasia and East Europe. The purpose of this study was to investigate the main factors affecting the attitudes of East and West in the Ukraine crisis. Geopolitical theory is used to analyze the subject and the research method is descriptive – analytical.
    Keywords: Ukraine, crisis, geopolitics, Eurasia, heartland, Russia, United States of America
  • Saeed Eslamee Pages 125-150
    The aim of the article is to review of strategies and decisions by the US and North Korea and their results (outcomes) during North Korea nuclear crisis. To this end, article viewed to John Brams’ Theory of Moves. Since 1993 that issue of North Korea nuclear program looked by global society as an explicitly threat, strategies and counter strategies by the North Korea and the US assumed that, ultimately, caused achieving of nuclear bomb by the North Korea and test it two times. Following it America established massive economic sanctions in frame of Security Council against North Korea. In the article view, each decision (move) by each one was for maximizing of interests and minimizing of risks and, of course, has closed relations to other one’ move. Hence tow countrie's strategies have undulated in two positions of hard line stance and comprising. Article found that at the first time, the aim of North Korea in produce nuclear bomb was getting some upper hand and grant, none deterrence, but after whatever refrain of 1994 contrast by the US and threatening of Pyong Yang it has tended to achieve atomic bomb.
    Keywords: Keywords: North Korea, United States of America, the nuclear crisis, the theory, compromise, hard stance
  • Javad Dehghani Pages 151-175
    Following the developments that have occurred in recent decades, once again religion as an important variable have been entered in the social sphere and has challenged secularism authority in all areas. This led to not only have been focused attentions once again to the role of religion in political relations, rather many believe that despite the prevailing notion, religion has acted in the human life in different ways and has a positive function in order to achieve peace and a negative function by fueling tensions. In response to the how religion Is permanently acting In the public sphere in general, this hypothesis is followed that religion because it has been along human history and provides a framework that mankind think and act in its form, affect his life in a variety of ways and so, what is known as the secularist although denied the authority of religion as a guide to life, but could not quit itself from the and its indirect and hidden consequences of religion so that following change in circumstances and communities, onc again had proceeded besides hidden influence revitalized its authority in all aspects of human life.
    Keywords: Religion, international relations, Secularism, fundamentalism, civilization, legitimacy