فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 27 (تابستان 1395)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 27 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • علی اشرف نظری، مجتبی قلی پور صفحات 1-25
    با توجه به تاثیرات گسترده و ژرفی که پدیده نو ظهور اینترنت در زیست فردی و اجتماعی بشر قرن بیست و یکمی بر جای گذاشته، امروزه فهم بسیاری از معادلات جهان سیاست، فرهنگ، اقتصاد و اجتماع بدون درک نقش آن غیر ممکن می نماید. از این روی است که پژوهشگران و نویسندگان در حوزه های مختلف دانش بشری، در مورد اینترنت و تاثیر آن در عرصه های مختلف زندگی فردی و اجتماعی در حال نظریه پردازی و ایده سازی می-باشند. در این میان، تاثیر این فناوری بر ظهور و رواج اشکال نوین تعاملات اجتماعی بین گروه های مختلف یک جامعه و در درون آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. گروه های قومی در کشورهای گوناگون از جمله گروه هایی هستند که با بهره گیری از فضای مجازی اینترنت و امکانات گوناگون فراهم آمده در این گونه فضاها به اشکال نوین کنش و تعامل در درون خود و با گروه های دیگر روی آورده اند. در این مقاله تلاش خواهد شد تا ضمن تبیین چرایی استقبال این گروه ها از کنش ها و تعاملات اینترنتی، از یک سو به فرصت ها و امکانات و از سوی دیگر به تهدیدها و چالش های آن، با محور قرار دادن اصول هویت ملی، همبستگی ملی و حاکمیت ملی کشور بپردازیم.
    کلیدواژگان: اینترنت، فضای مجازی، اجتماعات مجازی، گروه های قومی، کنش ها و تعاملات قومی
  • سید اصغر کیوان حسینی، علی اردکانیان صفحات 26-50
    دیپلماسی عمومی که از دهه 1960 برای توصیف جنبه های جدید دیپلماسی بین المللی وارد حوزه روابط بین الملل شد ؛ حلقه ای از زنجیره ی تحول تکاملی دیپلماسی در دوره های زمانی گوناگون محسوب شده است. از سوی دیگر امریکا را باید از معدود قدرت های بزرگ دانست که از ابتدای ورود به عرصه ی نقش آفرینی در محیط بین المللی ، از دیپلماسی یاد شده بهره برده و همواره به شیوه ها و ابزارهای جدید و نوآورانه برای تحقق اهداف مورد نظر متعهد بوده است. در این نگارش در راستای توجه به تجارب گسترده ی حاصل از کاربست دیپلماسی عمومی در دوره ی جنگ سرد و دهه ی پایانی قرن بیستم ،تمرکز اصلی بر سال های بعد از یازدهم سپتامبر بوده و سعی می شود که ابعاد کمی و کیفی رویکرد کابینه های بوش دوم و اوباما در مورد استفاده از دیپلماسی عمومی در فضای مبارزه با تروریسم تشریح شود. پرسش اصلی اینکه «حادثه 11 سپتامبر از چه تآثیری بر روند تحولی دیپلماسی عمومی ایالات متحده برخوردار بوده است؟
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، جنگ سرد، مبارزه با تروریسم، آمریکا، خاورمیانه
  • هادی اعظمی، سیدهادی زرقانی، محسن سلطانی صفحات 51-75
    وابستگی کشورها به همدیگر، بر وزن ژئوپلیتیکی و نوع رفتار آنها در عرصه بین المللی تاثیر فراوانی دارد.روابط ایران و جمهوری آذربایجان از ابتدای 1990 که این کشور به استقلال رسید با چالش هایی مواجه بوده است. نخجوان به عنوان بخشی از کشور آذربایجان، توسط دالان زنگزورمگری ارمنستان از سرزمین مادری جدا افتاده است و پس از جنگ قره باغ، تنها راه ارتباط زمینی بین نخجوان وآذربایجان، استفاده از خاک ایران است. با توجه به روابط امنیتی و چالش های فراوانی که در طی سالیان گذشته بین دولت آذربایجان و ایران به وجود آمده است و همچنین با توجه به عدم پیوستگی جغرافیایی این کشور با واحد برونگان خود (نخجوان) که از بزرگ ترین مشکلات استراتژیکی این کشور است، باید با افزایش سطح وابستگی ژئوپلیتیکی نخجوان به ایران، نوع روابط دو کشور آذربایجان و ایران را تغییر داد. مقاله حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و پرسشنامه ای، به بررسی، اولویت بندی و بیان میزان تاثیر متغیرهای گوناگون در بعد اقتصادی بر افزایش وابستگی نخجوان به ایران پرداخته است.با توجه به نتایج، افزایش حمل و نقل زمینی از طریق خاک ایران، بهبود زیرساخت های ارتباطی، افزایش حجم سوآپ نفت و گاز و توسعه فعالیت های نیروگاهی، ازموثرترین عوامل برای افزایش وابستگی نخجوان به ایران بوده اند.
    کلیدواژگان: وابستگی ژئوپلیتیکی، جمهوری، خودمختار، نخجوان، ایران
  • سید شمس الدین صادقی، مسعود اخوان کاظمی، وحید زرافشان صفحات 76-100
    چکیده در نظام بین الملل غیرمتمرکز و فاقد اقتدار مرکزی، نخستین اولویت کشورها، حفظ امنیت ملی و صیانت از خود است. ازگذشته تامین امنیت ملی پایدار شامل سه نوع آمادگی بوده است:1.آمادگی نظامی 2. آمادگی سیاسی 3. آمادگی اقتصادی. اما با پایان جنگ سرد، مولفه های اقتصادی امنیت ملی، اهمیت بیشتری یافته اند. امنیت دارای ابعاد پنج گانه نظامی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و زیست محیطی است. دراین پژوهش، بعد اقتصادی امنیت ملی مطمح نظر می باشد؛ زیرا دستیابی به امنیت ملی در گرو بهبود وضعیت اقتصادی است و برآیند تمامی مولفه های امنیت ملی در امنیت اقتصادی متبلور است. با توجه به این مطلب که رشد اقتصادی ایران و نیز حجم عظیمی از سرمایه گذاری های کلان ملی، وابسته به درآمدهای ارزی حاصل از صادرات این منبع انرژی است به نظر می رسد که نوسانات درآمدهای نفتی، امنیت اقتصادی ایران را بخصوص در پرتو تحریم های بین المللی یک دهه ی اخیر تضعیف نموده است. برای رسیدن به این هدف، این پژوهش درپی آن است که برای پرسش ذیل، پاسخ مناسبی را بیابد: نوسانات قیمت نفت و درآمدهای حاصل از آن چه آثاری را بر وجوه اقتصادی امنیت ملی ایران بر جای می گذارد؟
    کلیدواژگان: نفت، اقتصاد، سیاست، امنیت، ایران
  • محمدرضا اقارب پرست، محمد میلاد شجاعی صفحات 101-125
    امنیت سوژه ای حیاتی و خطیر در علم روابط بین الملل است. نظریه های روابط بین الملل، بینش های متفاوتی را در مورد چیستی، چرایی و چگونگی ایجاد وضعیت ایمن یا بروز ناامنی عرضه می دارند. بدین سبب طرح پرسمان امنیت مقوله ای ست که ذهن بسیاری از اندیشه ورزان امنیت پژوه را به خود مشغول ساخته است. در تحقیق حاضر این سوال به بوته آزمون گذاشته می شود که چه همگونی ها و ناهمگونی هایی بین پست مدرنیسم و نئورئالیسم در حیطه امنیت وجود دارد؟ در پاسخ به این سوال این فرضیه مطرح می شود که نئورئالیسم و پست مدرنیسم با سبقه به ترتیب اثباتی و پسا اثباتی خویش سیما و شمایل به نسبت متفاوتی از امنیت نمودار می سازند. جستار کنونی بر آن است تا با استفاده از منابع کتابخانه ای و روش مطالعه تطبیقی به بحث درباره امنیت از منظر نئورئالیسم و پست مدرنیسم پرداخته و از گزاره های همسان و ناهمسان ایشان پرده برداری نماید. یافته های تحقیق حاکی از این است که نئورئالیسم در صدد تحکیم منزلت - ابر- دولت در عرصه امنیت برآمده است؛ این در حالی ست که محور مشترک کلیه اقوال پست مدرنیسم چه در وجوه اشتراک و چه در افتراقات، در نقد دولت بمثابه بازیگری اصلی و انحصارگر گفتمان امنیتی اثبات گرایی شکل داده است.
    کلیدواژگان: نئورئالیسم، دولت، ملت، پست مدرنیسم، امنیت بین الملل، دکترین امنیتی، مقایسه تطبیقی
  • علیرضا کوهکن، اکرم محمدی نسب صفحات 126-150
    یکی از مسائل بحث برانگیز در تمامیت ارضی کشورهای جهان، مسئله اختلافات ارضی و مرزی است. در جنوب شرق آسیا، بیشتر کشورها با چین بر سر مجموعه جزایر گوناگونی اختلاف دارند. از جمله این کشورها، کره جنوبی و ژاپن هستند. با کشف نفت و گاز در محدوده جزایر تلاش ها برای حل این تنش ها تاکنون لاینحل باقی مانده است. از آنجا که کشورهایی مثل کره جنوبی توانایی مقابله با چین را ندارند، لذا با کمک گرفتن از آمریکا، باعث شدند تا نفوذ این کشور در منطقه افزوده شده و رقابت های تسلیحاتی به شدت بالا بگیرد؛ این امر باعث افزایش بی ثباتی در منطقه شده است. با این توضیحات، سوال اصلی مطرح شده در مقاله این است که تنش در روابط ژاپن و چین و کره جنوبی بر سر جزایر مورد مناقشه چه تاثیری به ثبات در شرق آسیا داشته است؟ به نظر می رسد تنش در روابط این کشورها بر سر جزایر مورد مناقشه باعث افزایش مسابقات تسلیحاتی و بی ثباتی و از طرف دیگر باعث نفوذ قدرتهای بزرگ از جمله آمریکا در منطقه شده است. روش بکار رفته در مقاله، از حیث جمع آوری داده ها، شیوه تاریخی و اسنادی و از نظر تجزیه و تحلیل، شیوه تبیینی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: چین، ژاپن، کره جنوبی، جزایرسنکاکو، دیائویو، جزایر تاکیشیما، دوکدو، آمریکا
  • فرزاد رستمی، مسعود نادری صفحات 151-175
    بسیاری از نظریه پردازان در مقوله امنیت بر آنند، که کشور ایران منطق معادلات امنیتی را در سطح منطقه و جهان رعایت نمی کند و همین امر دشواری های سیاسی را برای کشورهای منطقه و حتی خود ایران در پی داشته است. این مقاله با اتخاذ رویکردی تحلیلی-تبیینی بر آن است تا مولفه های اصلی و سطوح عملکرد جمهوری اسلامی ایران را در توافق برجام، و در چارچوب رویکرد امنیتی سازی و غیرامنیتی سازی، مورد واکاوی قرار دهد. آنچه که در نوشته حاضر مورد توجه است وجود رویدادی است که توانسته تفاوتی معنادار را در روندهای پیشینی و پسینی خود به وجود آورد. برجام با شاخصه های خود موجبات تغییر در جایگاه جمهوری اسلامی ایران را فراهم آورده است و نشان دهنده این موضوع است که جایگاه ایران در جامعه بین الملل مورد پذیرش واقع گردیده است و دولت ایران عادی سازی روابط با غرب را در دستور کار خود جای داده است تا بتواند جایگاه خود در منطقه و جهان را بازسازی نماید.
    کلیدواژگان: ایران، برجام، پرونده اتمی، امنیتی سازی، غیر امنیتی سازی
  • معصومه جمالی، مجتبی عبدخدایی صفحات 176-200
    نظریه و نظریه پردازی در حوزه روابط بین الملل همواره با فراز و نشیب هایی روبرو بوده است به گونه ای که این حوزه ی مطالعاتی با تنوع نظریات مواجه می باشد. با ظهور نگرش های انتقادی در مطالعات روابط بین الملل و ضرورت فهم نظم بین المللی موجود و ارائه ی نظم بین المللی مطلوب، از دهه 1970 اهمیت ارائه ی نظریات هنجاری روابط بین الملل مطرح گردیده است. دین اسلام با دارا بودن اصولی جهان شمول در راستای تحقق دو هدف اصلی و مجزای خود که در عین مجزا بودن از یکدیگر دارای ارتباط وثیقی با هم می باشند یعنی تحقق عدالت بین المللی و نظم بین المللی مطلوب در چند دهه ی اخیر مورد توجه وسیع اندیشمندان قرار گرفته است. در این راستا این پژوهش در جهت پاسخ به این پرسش که آیا دین اسلام می تواند به عنوان یک نظریه هنجاری روابط بین الملل مطرح گردد؟ در نظریه اسلامی روابط بین الملل، توجه به نظم، پیش شرط زندگی اجتماعی بین المللی و اصلی ترین راه رسیدن به عدالت بین المللی است. این نوشتار با هدف بررسی ابعاد یک نظریه اسلامی روابط بین الملل با روشی توصیفی-تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: نظریه، اسلام، عدالت، نظم، جهان شمولی اسلامی
|
  • Ali Ashraf Nazari, Mojtaba Gholpour Pages 1-25
    The profound changes that have occurred in information technology-communication, accompanied by a paradigm shift in technology, industrial technology, information technology has caused so much so that it may be said computer electronic networks, the infrastructure and the dynamic World are. Given the widespread and profound implications for the emerging internet phenomenon in human biology and demographics century and a bit on the left, has many models to understand the world of politics, culture, economy and society is impossible without understanding the role. This is why researchers and writers in various fields of knowledge about the Internet and its impact on different areas of individual and social life are theories and ideas are building. The impact of this technology on the emergence and spread of new forms of social interaction between different groups within a community, and they are very important. This article will attempt to explain why we welcome these actions and interactions of the Internet, on the one hand, the opportunities and the threats and challenges by focusing on the principles of national identity, national unity sovereignty and national security deal.
    Keywords: Internet, CyberSpace, virtual communities, Ethnic Groups, actions, interactions of people
  • Seyed Asghar Kayvan Hosseini, Ali Ardakanian Pages 26-50
    Public diplomacy as a means for describing new aspects of international diplomacy which has become an issue for debate since 1960 has been assumed as a part of diplomacy evolution chain in different time periods. On the other hand, America should be considered as among numerable great power which has benefited from diplomacy since the beginning and it has always committed to modern and innovative methods and means for achieving its goals. The present paper aims at paying especial attention to numerous experiences resulted from applying public diplomacy during cold war as well as the last decade of 20th century, but what has been more emphasized is the years after September 11th. The paper tries to focus more on qualitative as well as quantitative aspects of George W. Bush and Obama cabinets approach in applying public diplomacy in fighting with terrorism. Therefore, the present research is going to answer the question that “What was the effects of September 11th attack on the evolutionary process of U.S public diplomacy?”
    Keywords: public diplomacy, cold war, fighting against terrorism, U.S, Middle East
  • Hadi Aazami, Seyed Hadi Zarghani, Mohsen Soltani Pages 51-75
    Relations between Iran and Azerbaijan, from the beginning of 1990, when the country gained its independence faced with challenges. The Nakhchivan as part of the Azerbaijan Separated by Zangezurmargi corridor from motherland. and after the Nagorno-Karabakh War, iran has been The only way between Nakhchivan and Republic Azerbaijan.Due to the many challenges and security relations between the governments of Azerbaijan and Iran over the years and also due to the lack of geographical continuity of the country with its exclave unit (Nakhichivan) that it is the biggest strategic problems of Nakhchivan, which it can be used for dependencing of Nakhichivan to iran and changing the level of relations between two countries.The method research of this paper is descriptive-analytic and collecting data for this paper is based on using library resources and questionnaire for surveying and prioritizing of various variables in economic fields for increasing dependency of Nakhchivan to iran.According to the results, Increased ground transportation through the territory of Iran, improving the communication infrastructure, Increase the volume of oil and gas swaps and Power Plant Development, The most effective factors to increase the dependence of Nakhichivan to Iran.
    Keywords: Geopolitical dependence, Republic, Autonomous, Nakhchivan, Iran
  • Seyed Shamsoddin Sadeghi, Masoud Akhavan Kazemi, Vahid Zarafshan Pages 76-100
    In the Decentralized international system and lack of central authority, the first objective, priority and precedence of states, is maintenance of national security and preservation of self. From the past, durable National security provision has been include ,three readily Type: 1. military readily2. Political readily 3. Economic readily. But economic factors of national security by the end Cold War more important. Security has five components: Military, Economic, Political, Cultural and Environmental. That Economic dimension of iran’s national security in this research is consider; Because achievement to National Security depends on economic situation recovery and the sum total completely national security aspects in economic security is crystallize. Economic security code is that to economic facilities or financial capacitities are elements of fundamental values that should be pursued and supported . Economic security in iran is dependent on to oil. If this economic at procedure deprived from foreign exchange revenues from oil , it will be difficult to survive in this condition and at this condition the Iranian government will face with serious crisis. with this regard, this research consider that respond to this question that oil price and revenue fluctuations what effects have on national security and Economic Security in iran?
    Keywords: Oil, Economy, Political, Security, Iran
  • Mohammad Reza Agharebparast, Mohammad Milad Shojaei Pages 101-125
    Security is the vital and important subject in international relations. Theories of International relations provide different views about the states of creating secure condition or emergence of insecurity. Thus, the question of security has been a mind-challenging subject for theorist of the field for a long time. The question that is about to be addressed in this paper is: what homogeneities and heterogeneities exist between postmodernism and neorealism in the security domain? In this matter the hypothesis is that regarding the positivist and post-positivist approaches of the two, neorealism and postmodernism schetch different views about security. Using library resources and with comparative methodology, the present inquiry tries to deal with discussions about security from the viewpoints of neorealism and postmodernism, to show similarities and differences in this respect. The findings indicates that neorealism has reinforced -super-governmental dignity in the field of security. However, the common basis of all postmodernist derivisions critiisizes state as a main and exclusive actor in the established positivist security approach.
    Keywords: Neo, Realism, Nation, State, Post, Modernism, International Security, Security Doctrine, Comparative Analyses
  • Alireza Koohkan, Akram Mohammadi Nasab Pages 126-150
    One of the controversial in territorial integrity of countries, territorial disputes and border issues. In South-East Asia, Most countries disagree with China over many islands; among these countries, South Korea and Japan. With the discovery of oil and gas within islands trying to solve this conflict has remained unresolved. Because countries like South Korea have not the ability to deal with China, So with the help of U.S, Led to its influence in the region and the arms race to be high and this leads to instability in the region. Nevertheless, the main question raised in this paper is that, tensions between Japan and South Korea and China over disputed islands in the East Asia had what effect on regional stability? It seems that tensions between the countries over disputed islands increase the arms race and instability on the other hand causes major powers, including the US influence in the region. The method used in this paper, in terms of data gathering is historical and documentary and in terms of analysis, is analytical explanation.
    Keywords: China, Japan, South Korea, Sankaku, Diaoyu islands, Takeshima, Dokdo islands, US
  • Farzad Rostami, Masoud Naderi Pages 151-175
    Many theorists in the field of security, think, that Iran country does not respect the logic of security equations in the region and the world and this political difficulties for countries in the region and even the country have been followed. This article adopt an analytical-explanatory approach intends to main components and performance levels of the Islamic Republic of Iran on the agreed Barjam, and in the context of Securitization and De securitization approach Illustrates the. In the present article is concerned that there are events that able a significant difference in pre and post processes to create. Barjam with their index changes in position of Islamic Republic of Iran has provided and indicates the subject that has been accepted Iran's position in the international community and The Iranian government to normalize relations with the West on the agenda is home to rebuild its position in the region and the world.
    Keywords: iran, barjam, Nuclear dossier, Securitization, De securitization
  • Mojtaba Abadkhodaei, Masoomeh Jamali Pages 176-200
    Theories and theorizing in the field of international relation shave always been faced with the ups and downs of this area of study as it is faced with adversity of opinions . With the advent of critical approaches in the study of international relations and the need to understand the existing international order and provide a desirable international order, since the 1970s the importance of the normative theories of international relations have been proposed. Islam has universal principles in order to fulfill the main objective distinctly favorable to the realization of international justice and international order, so in recent decades it has widely been considered by scholars. In this regard, this study wants to answer the question of whether Islam can be regarded as a normative theory of international relations?Islamic theory of international relations, according to the order, a prerequisite for the international community life and the main road to international justice. This paper aims to investigate the dimensions of an Islamic theory of international relations with a descriptive-analytic.
    Keywords: Theory, Islam, Justice, Order, Islamic universalism