فهرست مطالب

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 30 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عنایت الله یزدانی، بهمن ربیعی نیا، حسین مهدیان صفحات 1-25
    روابط انرژی ایران و امریکا روندی کاملا متفاوت از روابط انرژی ایران با سایر مصرف کنندگان انرژی جهان دارد. ایران از لحاظ ذخایر هیدروکربنی دومین کشور دنیا و امریکا بزرگترین مصرف کننده انرژی جهان، روابط انرژی فی مابین خود را متناسب با مشکلات سیاسی موجود بر مبنای تقابل دنبال می نمایند و در حال حاضر تاثیرگذارترین گزینه بر روابط انرژی ایران، الزامات سیاسی می باشد.
    جایگاه استراتژیک امنیت انرژی برای امنیت ملی هر دو کشور ایران و امریکا و تاثیرپذیری شدید ایران در روابط انرژی به واسطه اقتصاد مبتنی بر فروش نفت و مخاصمات سیاسی باعث حساسیت بیشتر دو کشور نسبت به اقدامات یکدیگر در این زمینه شده است. براین اساس مقاله حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی تاثیرگذاری سیاست امنیت انرژی ایالات متحده امریکا را بر ژئوپلیتیک انرژی ایران در زمینه های تحریم انرژی (فروش، سرمایه گذاری خارجی و خطوط لوله انرژی) و افزایش تولید جهانی مورد بررسی و تحلیل قرار داده است. جایگاه دو کشور در ساختار قدرت نظام ژئوپلیتیک جهانی موید این واقعیت است که در بیشتر موارد کنش های ایالات متحده در راستای کاهش منزلت ژئوپلیتیک کشورمان و در مقابل واکنش ایران برای خنثی کردن و یا کاهش اثرات کنش های امریکا بوده است.
    کلیدواژگان: ایران، ژئوپلیتیک انرژی، آمریکا، امنیت انرژی، نفت و گاز
  • سیدعلی منوری صفحات 26-60
    مشهور است که چشم انداز تامل گرا در روابط بین الملل معاصر بازتاب دهنده امر اجتماعی/ معنایی است. از این منظر چشم انداز مذکور با تامل در باب فرایند نظریه پردازی به تعهدات فرانظری معطوف شده است. نویسنده با روی آوردن به رویکرد فلسفی و بهره جستن از بصیرت های هوسرل و هیدگر، به خصوص دو پنداشت نیت مندی و زمان مندی، تلاش می کند تا با اتخاذ نگاهی انتقادی فرانظریه روابط بین الملل معاصر را واسازد. استدلال نویسنده آن است که در تحول چشم اندازهای نظریه پردازی در روابط بین الملل، متافیزیک چشم انداز خردگرا که مبتنی بر بازی بی پایان حاکمیت و آنارشی در نظام بین الملل آنارشیک متشکل از دولت های دارای حاکمیت بود، به متا- فیزیک چشم انداز تامل گرا که مبتنی تاملات فرانظری با محوریت وجوه سه گانه هستی شناسی، معرفت شناسی، و روش شناسی بوده تحول یافته است. فرضیه این مقاله آن است که فرانظریه/ متا- فیزیک روابط بین الملل معاصر برای نظریه پرداز تعلیق شده و می توان به جای نظریه، به نظریه پرداز معطوف شد. نتیجه آنکه فهم نظریه پرداز از معنای روابط بین الملل معاصر، مشروط به اشتراک افق زمانی هستندگی وی در کنار دیگر انسان ها/ هستندگان بوده، و تبعا شناخت وی نیز از آنها خارج از این حیث زمانی نیست. گردآوری داده ها به روش کتابخانه ای انجام شده و روش تحیل محتوا جهت تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: روابط بین الملل، خردگرایی، تامل گرایی، فرانظریه، متا، فیزیک
  • حسین ربیعی، جعفر نقدی، سجاد نجفی صفحات 61-88
    بحران سوریه یکی از مهم ترین رویدادهایی است که سیاست خارجی و بالتبع امنیت ملی ایران را تحت تاثیر قرار داده است. سوریه سال ها نقش دروازه ورود ایران به جهان عرب و اتصال استراتژیک ایران به مدیترانه را داشته، و تضعیف سوریه و سرنگونی بشار اسد باعث تضعیف محور مقاومت و کاهش نفوذ منطقه ای ایران می شود. با این مقدمه این پژوهش چند هدف را پیگیری کرده است: 1- تبیین دلایل اهمیت راهبردی سوریه برای ایران 2- تشریح نحوه تاثیرگذاری بحران سوریه بر امنیت ملی ایران در حوزه های مختلف 3- تبیین نحوه رقابت ایران با قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای در سوریه. همچنین مقاله این فرضیه را بررسی می کند که امنیت ملی ایران در صورت تداوم بحران در سوریه با توجه به افزایش تهدیدات از سوی رقبای منطقه ای و فرامنطقه ای کاهش می یابد. برای ارزیابی فرضیه از نظریه موازنه تهدید استفاده شده که می تواند تهدیدات پیش روی ایران در سوریه را به درستی تحلیل کند. یافته های تحقیق نشان داد که بحران سوریه تهدید برای امنیت ایران است و به دلیل برهم خوردن توازن تهدید علیه ایران، این کشور تلاش دارد تا با حل بحران به موازنه سازی قدرت مبادرت ورزد.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، بحران سوریه، امنیت ملی ایران، موازنه تهدید، رقابت منطقه ای
  • مهدی هدایتی شهیدانی، سجاد مرادی کلارده صفحات 89-134
    منطقه خاورمیانه در طی سالهای اخیر با افزایش فعالیت و شکل گیری گروه های تروریستی مواجه بوده است. فعالیت این گروه ها واکنشهای مختلف کشورهای منطقه را در پی داشته است. این مقاله سعی دارد با روش تحلیلی - توصیفی و با به کار گیری تئوری نو واقعگرایی تدافعی به بررسی سیاست خارجی عربستان در قبال تروریسم تکفیری در عراق و سوریه بپردازد و دو سوال اصلی را مطرح میکند. نخست، نقش تروریسم تکفیری در سیاست خارجی عربستان در عراق و سوریه چیست؟ دوم، عربستان چه راهبردهایی در قبال تروریسم تکفیری در این کشورها دنبال میکند؟ یافته های مقاله نشان میدهد، نقش تروریسم تکفیری در سیاست خارجی عربستان ایجاد موازنه تهدید در قبال افزایش قدرت ایران در عراق و سوریه است و راهبردهای عربستان در قبال تروریسم تکفیری در این کشورها طیفهای متنوعی از حمایت مستقیم، اجماعسازی در سطح شورای همکاری خلیج فارس و ائتلافسازی با برخی کشورهای منطقه را در بر میگیرد.
    کلیدواژگان: عربستان سعودی، عراق، سوریه، تروریسم تکفیری، موازنه تهدید
  • مرتضی مصدقی، سیف الله فضلی نژاد صفحات 135-168
    حوادث یازده سپتامبر و حمله ایالات متحده به افغانستان و سرنگونی طالبان بر اهمیت و حساسیت افغانستان افزود. ایران و ایالات متحده در سرنگونی طالبان منافع مشترکی داشتند اما این تفاهم مقطعی پس از اعلام ایران به عنوان «محور شرارت» در ژانویه 2002 توسط رئیس جمهور آمریکا جورج بوش پسر بر هم خورد و خصومت بین دو کشور افزایش یافت و همین امر دورنمای همکاری بین ایران و ایالات متحده در افغانستان کاهش داد. با روی کار آمدن اوباما در سال 2009 احتمال رویارویی نظامی ایران و آمریکا کاهش یافت. امضاء پیمان استراتژیک بین ایالات متحده و افغانستان بر نگرانی های امنیتی ایران افزود و بدبینی متقابل استمرار یافت و در مراحلی ایران متهم به کمک به طالبان گردید. دو کشور منافع مشترکی در بسیاری از موضوعات در افغانستان خواهند داشت. این منافع شامل کمک به دولت کابل، جلوگیری از قاچاق مواد مخدر، رسیدگی به بحران پناهندگان افغان، افزایش توانمندی نیروهای امنیتی افغانستان و ایجاد انگیزه برای آشتی ملی است اما تنش در روابط ایران و ایالات متحده تا کنون مانع این مهم گردیده است.
    کلیدواژگان: افغانستان، ایران، ایالات متحده آمریکا، رقابت، همکاری
  • محسن شکری، رضا اکبریان صفحات 193-225
    خروج بریتانیا از منطقه خلیج فارس در اواخر دهه ی 1960 با استقلال سیاسی و اقتصادی شیخ نشین های عربی حوزه خلیج فارس همراه بود. ظهور این بازیگران جدید در عرصه نظام منطقه ای خلیج فارس، معادلات-ساختاری منطقه را در ابعاد مختلف تحت شعاع قرار داد.دولت های عربی حوزه خلیج فارس تحت تاثیر دیالکتیک اندرکنش عوامل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و امنیتی در سطوح داخلی،منطقه ای و بین المللی هرچه بیشتر در ایجاد یک سازوکار درون منطقه ای ترغیب شدند.در نهایت این دولت ها در یک حلقه ارتباطی مبتنی بر وفاق،شورای همکاری خلیج فارس را تشکیل دادند. این مقاله با تبیین نظری و فرانظری مبانی همگرای منطقه ای و با اتکا به روش های مختلف تحلیلی (توصیفی،تحلیلی،تبیینی–علی،فرایندی، ساختاری،کارگزاری)،تلاش می کند به این سئوال پاسخ دهد که فرایند همکاری ها و همگرایی-منطقه ای پس از شکل گیری شورای همکاری خلیج فارس با چه تحولاتی مهمی روبه رو بوده است؟ در این راستا، فرض مهم این نوشتار این است که اولویت های شورای همکاری خلیج فارس پس از شکل گیری تغییر پیدا کرده و اعضاء با نهادسازی بسترمند،ضمن مدیریت همکاری ها،مقدمات لازم را برای تعمیق همگرایی اقتصادی در سطح فراملی در بخش های مختلف فراهم کرده و با افزایش وابستگی متقابل بین اعضاء به یک پروژه همگرایی مهم در جهت منطقه گرایی اقتصادی مبدل شده است.یافته های پژوهش نیز با بررسی فرایند مدیریت همکاری ها در جهت تعمیق همگرایی اقتصادی در چارچوب مدل تحلیلی پژوهش این فرض را تایید می کند.
    کلیدواژگان: شورای همکاری خلیج فارس، چندجانبه گرایی، تعاملات فراملی، وابستگی متقابل، همگرایی اقتصادی
  • حجت داوند، محمد داوند صفحات 227-254
    امروزه نظریه های کلان روابط بین الملل، از تحلیل بسیاری از ریشه های دغدغه های جدید در سیاست جهان، نظیر مشکلات زیست محیطی، گرسنگی و مهاجرت، باز ماند هاند. این موضوع سبب شده تا گرایش هایی در دیسیپلین روابط بین الملل شکل گیرند که ساختارها و الگوهای آنها با جهان واقع و معیارهای علمی مطابقت نداشته باشد. یکی از این گرایش ها، «امنیت انسانی» است. نظریه پردازان این مفهوم، اجماع خاصی بر اصول و ساختار امنیت انسانی ندارند و کشورهای در حال توسعه را بدون شواهد علمی، مرجع اصلی تهدیدات علیه امنیت بشریت می دانند. حال جای پرسش است که چگونه می توان رابطه قدرت و بحران نظریه پردازی در روابط بین الملل را تحلیل نمود ؟ با کنکاش در بنیادهای پارادایم پسا ساختارگرایی در ارتباط با بازتاب رابطه قدرت-دانش و تفسیر افراطی از قدرت در نظام معنا ، مشخص گردید: مفهوم امنیت انسانی، در شناسایی تهدید کنندگان امنیت بشری، سهم عمده ای از کشورهای صنعتی و نظام سرمایه داری را نادیده می گیرد. همین رویکرد بنیادهای نظری و روشی امنیت انسانی را از معیارهای علمی دور نموده است. لذا، این گرایش که از آن به مثابه «پارادایم» نیز یاد شده، کمک شایانی به پیشرفت اندیشه ورزی در روابط بین الملل نمی کند. رویکرد تحقیق حاضر تحلیلی- تبیینی، نوع آن نظری-انتقادی، شیوه تجزیه و تحلیل داده ها کیفی و روش گردآوری اطلاعات، اسنادی است.
    کلیدواژگان: نظریه پردازی، پسا ساختارگرایی، قدرت، امنیت انسانی، روابط بین الملل
|
  • Pages 1-25
    Energy relations between Iran and America has the completely different process from Iran's energy relation with the rest of the world's energy consumers. Iran , second country hydrocarbon reserves in the world, and America ,the largest energy consumer in the world, pursue energy relations between themselves with existing political difficulties basis of reciprocity and is now the most influential choices on energy relations with Iran, the political Requirement. The strategic position of energy security for both Iran and America's national security and strong impressible of Iran in energy relations through based economy oil sale and the Political conflicts between the two countries have caused to more sensitive with respect actions each other on this theme.Accordingly, this paper with analytical approach is analyzed effective energy security policy, United States of America in the fields of Sanctions on Iran's energy geopolitics (sales, foreign investment and energy pipelines) and increase global production. The position of two countries in global geopolitical power structure Indicates the fact that in most cases the act of United States to reduce our geopolitical position and against Iran's response to thwart or reduce America's actions.
    Keywords: Iran, energy geopolitics, America, energy security, Oil, Gas
  • Seyed Ali Monavari Pages 26-60
    It is well-known that the reflectivist perspective represents the ideational turn in the contemporary IR. In this context, one can reflect on the strands of theorizing which revolved around the meta-theoretical commitments to the triad modes of ontology, epistemology and methodology. In this paper I try to apply the philosophical insights of two conspicuous masters of twenty century philosophers, Husserl and Heidegger to take a critical reflection on, and so deconstruct the situation of reflectivism in IR. Development in the perspectives of theorizing in IR, this is my argument, the metaphysics of rationalism based on the endless game of sovereignty and anarchy concerning anarchical international system of the sovereign states has been translated into the meta-physics of reflectivism representing the meta-theoretical questions. Drawing on Husserl and Heidegger points of view, especially conceptions of intentionality and temporality, I reduce meta-theory/ meta-physics of the contemporary IR to theorist by shifting to her or his instead of theory. To sum up, theorist’s understanding of the meaning of contemporary International Relations is contingent upon her or his temporally shared being-ness horizon with the other humans/ beings, and subsequently, her or his knowledge of them depends on their temporality.
    Keywords: International Relations, Rationalism, Reflectivism, Meta-theory, Meta-physics
  • Pages 61-88
    Syria’s crisis has become one of the most important events that have influenced Iran’s foreign policy and national security. For years, Syria has played the role of being a gateway for Iran to the Arab worlds as much as a strategic link to Mediterranean and Near East which accordingly Syria’s getting weaken and President Bashar Assad fallen, would undermine Iran’s strength influencing the region.
    By this abstract, one may consider following
    Purposes
    1- Explanation of the strategic importance of Syria for Iran
    2- Description of the influence of Syrian crisis on Iran’s national security affecting various areas
    3-Explanation of how Iran can compete with regional and trans-regional powers in Syria
    By any other means, this paper follows a hypothesis which Iran’s national security reduces as a result of continuing crisis in Syria due to increasing threats of regional and trans-regional competitions.
    For proving the hypothesis, one has contributed the balance of threat (BOT) theory which could analyze any potential threats facing Iran’s (in Syria).
    The findings showed that Syria’s crisis is a threat against Iran’s security and due to disturbance of the balance of threat against Iran; this country tries to balance the power by resolving the mentioned crisis.
    Keywords: middle east, Syria's crisis, Iran's national security, balance of threat, regional competition
  • Sajad Morady Kelardeh Pages 89-134
    Middle East region Faced increase in activity of terrorist groups in recent years. The activities and formation of this groups have been different reactions between region countries. This paper tries to Study Saudi Arabia's Foreign Policy about Excommunicative Terrorism in Iraq and Syria with Analytic - descriptiv Method and with use in defensive neorealist Theory, and asks two main questions. First, what is the role of Excommunicative terrorism in Saudi Arabia's Foreign Policy in Iraq and Syria? Second, What Strategies do Saudi Arabia Follow about Excommunicative terrorism in Iraq and Syria? The main Findings of the paper shows, the role of Excommunicative terrorism in Saudi Arabia's Foreign policy is creation and shapes a Threat Balance against Iran's power in Iraq and Syria. And Saudi Arabia's strategies about Excommunicative terrorism included are, direct support, making consensus in format of Persian Gulf Cooperation Council and shape to coalitions with some regional countries.
    Keywords: Saudi Arabia, Iraq, Syria, Excommunicative terrorism, Threat Balance
  • Pages 135-168
    .. The September 11th events and the invasion of the United States to Afghanistan and overthrow of Taliban added to sensitivity and importance of this country. Iran and the United States had common interests in overthrowing Taliban but this periodic understanding was marred after the United States president George Bush senior declared Iran as “Axis of Evil” in January 2002 and hostility between the two countries further increased. After Obama came into power in 2009, the possibility of military confrontation lowered. The signing of strategic treaty between the United States and Afghanistan added to Iran’s security concern and mutual concern continued and in some stages Iran was accused of helping Taliban.. The United States after a decade of unsuccessful intervention in Afghanistan should realize that Iran is a good partner for improving the prospect of peace and stability in Afghanistan. Both the countries have common interests in many issues in Afghanistan including helping Afghan government, fighting smuggling of narcotic drugs, dealing with crisis of Afghan refugees, helping strengthening Afghan security forces and creating suitable atmosphere for national reconciliation but the tensions in relations of Iran and the United States have hindered attaining these objectives.
    Keywords: Afghanistan, Iran, the United States, competition, Cooperation
  • Pages 169-193
    The Human Rights Council with new mechanisms to enhance respect for human rights within the Council was formed. One of these mechanisms is UPR that stand for “Universal Periodic Review”.Actually, this mechanism investigates the countries’ human right circumstance in a period of 4 - 4.5 years.The aforementioned mechanism is an incentive and stewardship framework that based on interaction and cooperation of countries, which Its aim is strengthen respect for human rights around the world.
    This research applies the descriptive – analytical approach to explain the impact of the UPR mechanism to strengthen human rights issue in the governments.Research question:What is the impact of UPR mechanism on governments’ human rights issues? It is hypothesis that the Universal Periodic Review (UPR) mechanism is caused to increase the respect for human rights by the governments.
    The results show that the unique characteristics of the Universal Periodic Review (which can not find them in others mechanisms of the United Nations) such as attracting cooperation among governments and NGOs being incentive-based,comprehensive investigations and recommendations of different dimensions of human rights issues,Promoting international cooperation, Equality of states to investigate human rights and Assessment of human rights-based collaboration and interaction, should respond governments about human rights issues.
    Keywords: human rights, Human Rights Council, Characteristics, Universal Periodic Review, Governments
  • Pages 193-225
    GreatBritain's pullout from the PersianGulf in the late1960swith political and economic independence of the emirates of the Persian Gulf Arabic was followed. The emergence of new actors in the military sphere in the Persian Gulf,structural equations in different aspects overshadowed.Arabic states of the Persian Gulf by the dialectical interaction of political, economic, socio-cultural and security at the local,regional and international levels to further the creation of a mechanism within the Regional urged.Finally the government in a consensus-based communication loop, formed the PGCC.This article explains theoretical and theoretical foundations of regional convergence and relying on various analytical methods (descriptive,analytical,explanatory-Ali,processes,structure,agency),tries to answer that the process of cooperation and regional integration after the formation of the PGCC is faced with a very important what kind of changes?In this regard, an important assumption of this article is that priorities have changed after the formation of the PGCC and members of the targeted institution-building,While management cooperation, preparations for deepening economic integration at the transnational level invarious sectors and the increasing interdependence between members of a project-oriented regional economic integration has become important in order.The findings also cooperate with the investigation management process in order to deepen economic integration within the analytical framework confirms this assumption.
  • Mohammad Davand, Hojjat Davand Pages 227-254
    The present day macro theories of International Relations do not properly address new problems of world politics namely: climate change¡ ecological changes¡ hunger¡ epidemic deceases¡ migration and so on. Therefore different «thoughts» which are not based on facts and criteria of International Relations'' discipline found a way into it. One of these areas is the concept of «human security» on which there are no consensus on its principles¡ structure¡ and attributes. Without proper scientific grounds some of these «thoughts» confer the responsibility of human insecurity on the developing countries. Thus the question here is how and on the basis of what paradigm we can find the relationship between «power» and the lack of «theorizing» in this regard in International Relations. By scrutinizing the basis of post-modern paradigm regarding human security and the relationship between power and knowledge it becomes clear that the important roles of industrial nations and capitalist system are neglected. Therefore their explanation of the concept of human security went beyond scientific criteria and thus cannot help theorizing this concept in International Relations properly.
    Keywords: Theorizing, Post, structuralism, Power, Human Security, International Relations