فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 32 (پاییز 1396)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 32 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • رقیه جاویدی، غلام رضا بهروزی لک * صفحات 1-30
    تعاملات و مناسبات روابط ایران و عربستان، به عنوان دو قدرت منطقه ای، بر تحولات منطقه و کشورهای آن تاثیرگذار است. از طرفی، با پیش بینی رویدادهای آینده سیاست خارجی، می توان در تعامل با کشورها، سیاست گذاری های بموقع و درستی انجام داد و تصمیمات مناسبی گرفت. هدف مقاله حاضر، این است که با تلفیق روش سناریونویسی جیمز دیتور و گام دوم تحلیل تاثیر بر روند، رویدادها و سناریوهای دهه آینده روابط ایران و عربستان را برای برنامه ریزی و سیاست گذاری های مناسب تر، تببین و تحلیل کند. پرسش اصلی مقاله، این است که سناریوهای دهه آینده روابط ایران و عربستان چیست؟ با توجه به رویدادها و پیشران های تقویت کننده و مانع روابط ایران و عربستان، به این یافته ها دست یافتیم که سناریوی تیرگی روابط، بیشترین وقوع احتمال و سناریوی همکاری، کمترین وقوع احتمال را دارد و همچنین، سناریوی جنگ و درگیری و یا قطع روابط نیز احتمال زیادی دارد که با تقویت یکی از پیشران ها به وقوع پیوندد. بنابراین، لازم است سیاستمداران در برنامه ریزی های استراتژیک خود با توجه به اینکه الگوی مطلوب سیاست خارجی، همکاری و تعامل سازنده است، با تقویت پیشران های ایدئولوژیک و فرهنگی و نیز نیروهای داخلی منطقه در جهت تقویت سناریوی همکاری به پیش روند.
    کلیدواژگان: ایران، عربستان، سناریو، تحلیل تاثیر بر روند، پیشران ها
  • سید حسین میرزایی *، سید مصطفی مدنی صفحات 31-66
    سنجش قدرت ملی، مستلزم ارزیابی و محاسبه مولفه ها و عوامل مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، سرزمینی، فرهنگی و... کشورهاست. شناخت و اندازه گیری قدرت ملی کشورها به منظور تعیین وزن و منزلت ژئوپلیتیک آنها همواره مورد توجه دانشمندان و پژوهشگران علوم سیاسی بوده است. می توان گفت بین قدرت ملی یک کشور و میزان نقش آفرینی آن در صحنه بین المللی، رابطه مستقیمی وجود دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی و ارزیابی قدرت ملی پنج کشور پیرامونی ایران، شامل امارات متحده عربی، کویت، قطر، عمان و بحرین در ابعاد قدرت(قدرت سخت و قدرت نرم) است. در این میان، پرسش اصلی آن است که ساختار قدرت در پنج کشور پیرامونی ایران چگونه است؟ فرضیه تحقیق، بیان داشته که: «به نظر می رسد مولفه های قدرت ملی، کشورهای منتخب منطقه غرب آسیا را به ترتیب در سه سطح امارات- قطر، کویت- عمان و بحرین قرار می دهد.» این نوشتار، که نتیجه یک طرح پژوهشی است، از حیث هدف، تحقیقی-کاربردی، از حیث سطح تحلیل برخوردار از ماهیتی توصیفی- تحلیلی و از حیث رویکرد و طبقه بندی روش، متکی به روش کتابخانه ای- محاسباتی و مطالعات کتابخانه ای است. داده های مورد نیاز، از راه مطالعات کتابخانه ای و مراجعه به تارنماهای اینترنتی با استفاده از ابزار فیش، گردآوری شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که ساختار قدرت بین پنج کشور مورد نظر، آنها را در سه سطح از قدرت قرار می دهد: در سطح اول قدرت، کشورهای امارات و قطر، در سطح دوم، کشورهای کویت و عمان و در سطح سوم، کشور بحرین قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: ساختارقدرت، منطقه غرب آسیا، کویت، امارات متحده عربی، قدرت ملی، عمان، ژئوپلیتیک، قطر، بحرین
  • حجت سلیمی ترکمانی * صفحات 67-90
    امروزه امنیت انرژی یکی از مسائل مهم برای همه دولت هاست. ایران به دلیل داشتن منابع عظیم گاز طبیعی و موقعیت ژئوپلیتیک خاص، از پتانسیل بالایی در حوزه تجارت بین المللی گاز از طریق لوله های فرامرزی برخوردار است. هدف این مقاله، تبیین چالش هایی است که ایران برای تامین امنیت انرژی خود از طریق لوله های فرامرزی با آنها روبه روست. مساله اساسی این است که مهم ترین چالش های ایران در زمینه تجارت گاز از طریق لوله های فرامرزی چیستند و چه راهکارهایی برای حل آنها قابل ارائه است؟ بررسی توصیفی– تحلیلی موضوع نشان می دهد که ایران در هر سه حوزه امنیت عرضه، تقاضا و ترانزیت با چالش مواجه است. ایران به عنوان کشور صادرکننده، با مقوله امنیت عرضه و به عنوان کشور ترانزیت نیز با مقوله امنیت ترانزیت مواجه است؛ ولی مهم ترین چالش ایران، امنیت تقاضاست. در راستای حفظ تقاضای موجود و ایجاد تنوع در تقاضا، راهکارهای مطلوب ایران، افزایش جذب سرمایه گذاری و انتقال دانش فنی، ارتقای میزان آمادگی عرضه در شرایط فوری و کاهش اختلافات بین المللی در زمینه عرضه گاز است.
    کلیدواژگان: لوله های بین المللی، گاز طبیعی، عرضه و تقاضا، امنیت ملی، امنیت انرژی
  • سیدهادی زرقانی، هادی اعظمی، ریحانه صالح آبادی * صفحات 91-124
    مرزهای بسیاری از کشورهای جهان را آبراه ها و رودها تشکیل می دهند. برخلاف مرزهای خشکی، مرزهای آبی و به ویژه مرزهای رودخانه ای، به دلیل قابلیت ها و تنگناهای خاص خود، بیشتر زمینه تنش و بحران آفرینی دارند. از همین روست که بسیاری از صاحبنظران، قرن حاضر را به دلیل چشم انداز تاریک آن در زمینه بروز درگیری و جنگ ها بر سر منابع آبی مشترک، سده هیدروپلیتیک نامیده اند. تغییرات اقلیمی و بروز دوره های طولانی خشکسالی، ایجاد طرح های توسعه؛ به ویژه در بخش های کشاورزی و صنعت در مناطق مرزی، رشد جمعیت شهری و... مهم ترین عواملی هستند که در ایجاد و تشدید درگیری ها بر سر رودهای مشترک مرزی نقش دارند. در منطقه آسیای مرکزی، دو رود اصلی آمودریا و سیر دریا همراه با شعبات خود جریان دارند که مسائل و چالش های آنها، پنج کشور این منطقه را درگیر خود ساخته است. درواقع، پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، همانند برخی دیگر از حوزه ها، کشورهای منطقه میراث دار مدیریت نامنسجم و نادرست منابع مشترک آبی توسط اتحاد جماهیر شوروی شدند. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی اختلافات هیدروپلیتیک کشورهای حوزه رودهای آمودریا و سیردریا می پردازد و می کوشد مهم ترین زمینه ها و دلایل بروز و تشدید اختلافات کشورهای منطقه بر سر رودهای مشترک مرزی را مطالعه و تحلیل کند. یافته های پژوهش نشان می دهد، منافع متفاوت کشورهای بالادست و پایین دست، عدم مدیریت صحیح، سدسازی های گسترده، تغییرات آب و هوایی، دخالت قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای و...، مهم ترین دلائل بروز اختلاف بر سر منابع آب مشترک مرزی هستند.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، هیدروپلیتیک، آمودریا، سیردریا، رودهای مرزی
  • محسن زمانی * صفحات 125-146
    روابط چین و ایالات متحده را شاید بتوان پیچیده ترین و پرتناقض ترین روابط در میان قدرت های بزرگ دانست. روابطی که با تاثیرپذیری از متغیرهای متعدد و در موارد بسیاری متضاد، همواره دچار نوسان و در مقاطعی پیش بینی ناپذیر بوده است. چین به مثابه نماینده قدرت های نوظهور، و آمریکا به عنوان نماینده قدرت های سنتی، نمادهای دو فرایند رقیب و متعارض در سیاست های جهانی سده بیست ویکم محسوب شده و روابط آنها به مهم ترین گزاره ادبیات سیاسی بین الملل تبدیل شده است. با توجه به نسبت معنادار تحول در روابط آمریکا و چین، و با چرخش قدرت در روابط بین الملل، فهم ماهیت و مولفه های تاثیرگذار بر روابط دو کشور؛ به ویژه فهم راهبردهای امنیتی آنها در مناطق ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک جهان می تواند در فهم چشم انداز آینده نظام بین الملل بسیار روشنگر باشد. بر همین اساس، در این مقاله سعی شده با استفاده از یک مدل تحلیلی که تعدیلی بر مدل واقعگرای ساختاری کنث والتز است، ضمن مطرح کردن این پرسش که: «راهبردهای امنیتی چین در مقابل تحرکات ژئوپلیتیک آمریکا در مناطق ژئواستراتژیک دنیا چه خواهد بود؟» و با طبقه بندی راهبردهای امنیتی چین در چهارگونه مدل رفتاری موازنه سخت و موازنه نرم، دنباله روی سخت، دنباله روی نرم- که البته هر کدام از آنها نیز تابعی از ترکیب سه عامل قدرت نسبی، ایدئولوژی نسبی و امنیت نسبی هستند- سعی در تبیین موضوع داریم. این پژوهش به روش کتابخانه ای و به شیوه تحلیلی-توصیفی و تاریخی انجام گرفته است و ضمن تمرکز بر مفهوم مناطق ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک در ادبیات روابط بین الملل، درصدد واکاوی مدل رفتاری و راهبردهای امنیتی قدرتی نوظهور و خواهان نقشی بیشتر در معادلات بین المللی، در برابر قدرتی کلاسیک در این عرصه، در قالب مدلی تحلیلی، برآمده است.
    کلیدواژگان: راهبردهای امنیتی چین، ایالات متحده آمریکا، ژئوپلیتیک، ژئواستراتژیک
  • سجاد حیدری فرد * صفحات 147-176
    مفهوم حکمرانی جهانی روزبه روز رایج تر و بر پیچیدگی معنای آن افزوده شده است. در عین اینکه فکر می کنیم نوعی انعطاف پذیری در کاربرد مفاهیم، هم از لحاظ نظری مطلوب و هم از لحاظ عملی اجتناب ناپذیر است، معتقدیم حکمرانی جهانی دچار آشفتگی مفهومی است و این مانع مباحثات مفیدتر و هدف بسط نظریه های منسجم تر حکمرانی جهانی است. کاربرد دقیق تر مفهوم مذکور برای رسیدن به هدف نظریه پردازی از حکمرانی جهانی ضروری است. از این رو، سوالی که مطرح می شود، این است که: «آیا می توان حکمرانی جهانی را نظریه (چه رسد به نظریه مسلط) درنظر گرفت؟». در پاسخ به این سوال، مقاله پیش رو نه در پی ابهام زدایی از مفهوم یادشده؛ بلکه در پی اثبات این ابهام است. از این رو، مباحث خود را به سه بخش اصلی تقسیم می کنیم: بخش مفهوم حکمرانی جهانی، که به تعاریف ارائه شده برای این مفهوم می پردازد؛ بخش دیدگاه های متعارض درباره حکمرانی جهانی، که نشان می دهد حکمرانی جهانی در چارچوب دیدگاه های نظری گوناگون بررسی شده است؛ و بخش مسائل تجربی، که به موضوع های عملی و خلاهای موجود حکمرانی جهانی می پردازد، که نشان دهد حکمرانی جهانی به عنوان یک «وضعیت» چه جایگاهی دارد. روش مورد استفاده این پژوهش، توصیفی تبیینی بوده و عمدتا از منابع کتابخانه ای استفاده شده است.
    کلیدواژگان: حکمرانی جهانی، حکومت جهانی، حکومت مندی
  • مسعود جعفری نژاد * صفحات 177-200
    با افزایش نفوذ روزافزون ایران در لبنان پس از پیروزی انقلاب اسلامی، بررسی قدرت هوشمند ایران در این کشور ضروری به نظر می رسد. موضوع این پژوهش، از این جهت مهم است که قدرت هوشمند در دنیای امروز، آمیزه ای از این دو قدرت سخت و نرم بوده و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران در لبنان در قالب قدرت هوشمند جنبه واقعی پیدا کرده است. در این مقاله، از روش توصیفی- تحلیلی و منابع کتابخانه ای استفاده شده است. فرضیه این تحقیق، عبارت است از اینکه: قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران در لبنان به واسطه حضور نیروی حزب الله در دو صحنه نبرد میدانی و مبارزات پارلمانی به قدرت هوشمند تبدیل شده است. پرسش اصلی این است که قدرت هوشمند جمهوری اسلامی ایران در لبنان، چه تاثیری بر حزب الله لبنان و شیعیان این کشور حساس دارد؟ نتایج این پژوهش، گویای آن است که قدرت هوشمند جمهوری اسلامی ایران در دو صحنه مبارزات پارلمانی و نبرد میدانی، باعث شده که حزب الله لبنان به پیروزی های بزرگی در این صحنه های حساس دست یابد.
    کلیدواژگان: قدرت هوشمند، قدرت نرم، قدرت سخت، جمهوری اسلامی ایران، لبنان
  • مروری
  • محمدرضا اقارب پرست * صفحات 201-212
    کتاب نظریه های روابط بین الملل نوشته اسکات برچیل، آندرو لینکلتر و دیگران، به بررسی و تحلیل نظریات روابط بین الملل و تقسیم بندی آنها پرداخته است. این کتاب در دوازده فصل می کوشد با تبیین نظریات روابط بین الملل، چهارچوبی نظری را برای تجزیه و تحلیل روابط بین بازیگران در عرصه بین المللی ارائه کند. نویسندگان در این کتاب ارزشمند، تنها یک صفحه را به مباحث روش شناسی اختصاص داده اند؛ حال آنکه با توجه به اهمیت مباحث روش شناسی و به طور خاص، تاثیرات رفتارگرایی در تحولات نظری این حوزه؛ به ویژه مکتب نوواقع گرایی به عنوان جریان اصلی روابط بین الملل ضروری به نظر می رسد. اما نظم منطقی و انسجام مطالب، جامعیت اثر و پوشش کامل نظریات مطرح در روابط بین الملل، و تبیین مفصل مباحث نظریه سبز، جامعه شناسی تاریخی و نظریه سیاسی بین المللی (اخلاق بین الملل) این کتاب را به اثری ارزشمند برای مطالعه و درک نظریات روابط بین الملل تبدیل کرده است.
    کلیدواژگان: نظريه، روابط بين الملل، اثبات گرايي، پسااثبات گرايي، دولت
|
  • Roghayeh Javidi, Behrooz Lak * Pages 1-30
    Interactions and relations between Iran and Saudi Arabia as two regional powers are affecting the regional development and themselves. These interactions are important and one can predict the future trend of these foreign policy directions and formulate desirable and timely policies and make appropriate decisions. The present paper wants to use a combination of methodology of scenario writing of James Dytor and second step analysis to predict the trend, events and future scenario of Iran and Saudi Arabia relations in order to have a better planning and policy making. The main question raised by the paper is "what are the future scenario of coming decade of Iran and Saudi Arabia relations?" By understanding the events and the driving force which strengthen the relations and obstacles which impedes the relations one comes to the conclusion that the scenario of straining relations is more probable and the scenario of cooperation is having list possibility. Besides that the scenario of breaking our war or conflict is also probable depending on factors which strengthen the driving force. Therefore, taking into consideration the above scenarios it is necessary that the political leaders in their strategic planning adopt the pattern of cooperation and constructive interaction. They should strengthen the cultural and ideological drivers and encourage the regional countries to further cooperation scenario.
    Keywords: Iran, Saudi Arabia, scenario analysis on the influence, driving force
  • Hosein Mirzaei *, Mostafa Madani Pages 31-66
    For the examination of national power it is necessary to evaluate and calculate different economic, social, political, territorial and cultural factors of a country. Understanding and measurement of the national power of countries for determining their status and geopolitical weight has been the focus of attention of scientists and political observers. It can be said that there is a direct relation between the national power of a country and their participation in international scene. The purpose of the present paper is to study and evaluate the national power (both hard and soft power) of the five littoral states of Persian Gulf neighboring Iran. They are the United Arab Emirate, Kuwait, Qatar, Oman and Bahrain. The main question raised by the paper is “what is the power structure of these five countries neighboring Iran. The hypothesis is that the national determinants of power of the selected countries of the West Asia region keeps these countries at three levels; namely United Arab Emirate-Qatar, Kuwait-Oman and Bahrain. The methodology used in the paper is descriptive-analytical based on library materials. The finding of the study shows that the power structure of the five selected countries places them at three levels of power, in the first level of power is United Arab Emirate and Qatar, and in the second level is Kuwait and Oman and at the third level is Bahrain.
    Keywords: Power structure, West Asia region, Kuwait, United Arab Emirates, National Power, Oman, Qatar, Bahrain, geopolitical
  • Hojjat Salimi * Pages 67-90
    Nowadays the security of energy is one of the most important dimensions of national security and focus of attention of all states. Iran for the reason of having rich natural gas resources and special geopolitical location has great potential in international gas trade through pipeline. The purpose of the present paper is to explain the challenges that Iran is facing for providing security of energy through cross border pipelines. The basic point is what are the most important challenges which Iran is facing in natural gas trade through cross border pipelines and what are the solution for managing these challenges? The descriptive-analytical examination of the issue shows that Iran is facing challenges in three sectors. These challenges are the security of supply, demand and transit, but the most important among these three is the security of demand. In the direction of maintaining demand and diversification of it, the suitable solution is the increase in attraction of foreign investment and transfer of technical know-how, readiness to increase supply in emergency situation when the demand suddenly increases and subsiding the international disputes in supply of natural gas.
    Keywords: Keywords: cross border pipelines, natural gas, supply, demand, national security, energy Security
  • Seyed Hadi Zarghani, Hadi Azami, Reyhaneh Salehabadi * Pages 91-124
    The borders of many countries of the world are in the shape of waterways and rivers and unlike the land borders river water borders due to their complexity are creating more tension and crisis among the states. Many observers call the twenty first century as the hydro-politic era. It is due to the fact that shortage of water resources will lead to numerous conflicts and war among different countries. The climate change, occurrence of long period of drought, expansion of development plan in agriculture and industry in border areas, the increase in urban population are among the most important factors leading to intensification of disputes on border rivers. In Central Asia region, the flow of two important rivers of Amu Darya and Syrdarya along with their sub-branches have created several problems and challenges among the five countries region. In fact after the disintegration of Soviet Union the countries of Central Asia region inherited the wrong management regime of the water resources. The present article with a descriptive-analytical method wants to study the hydro-politic disputes of the countries of Amu Darya and Syr Darya basin and attempt to analyze the most important grounds and causes of the intensification of the conflict on common rivers. The finding of the study shows the divergent interest of the countries located on upstream and downstream and improper management of the problem, construction of several dams, climate changes, intervention of the regional and extra-regional powers, are among the important causes of differences on common water resources.
    Keywords: Keywords: border river, Central Asia, hydro, politic, Amu Darya, Syr Darya
  • Mohsen Zamani * Pages 125-146
    The relations between China and the United States may be the most complex and the most controversial relations among the big powers. These relations are affected by numerous variables and in many cases have been opposite and unpredictable. China is a representative of the newly emerged powers and the United States is the representative of traditional powers. They have been considered as two rival and conflicting powers in world policies of the twenty first century. These complicated relations and China's emerging as a world power and the consequent repercussion of it is important in international system. Understanding the security strategies of these two countries in geostrategic and geopolitical region of the world will guide us about future prospect of international system. The present article tries to use an analytical model that is a moderation of the model of structural realism of Kenneth Waltz and raises this question that "what is China's security strategy against the geopolitical movements of the United States in geostrategic areas?" It is seen that China's security strategy is having four behavioral models of hard and soft balance, hard trail and soft trail which is based on relative strength, relative security and relative ideology. The methodology used in the paper is descriptive-analytical based on library sources.
    Keywords: Keywords: Security Strategy, China, the United States, geopolitics, Geostrategic
  • Sajad Heydari Fard * Pages 147-176
    The concept of global governance has become more prevalent and its meaning has been more complicated by the passage of time. While there is a perception that there should be some flexibility in the use of concepts in both theoretical and practical aspects because they are desirable and unavoidable yet it felt that there is conceptual disarray which hinders more fruitful discussions and the expansion of coherent theories of global governance. A more careful use of the term global governance is necessary to achieve the goal of theorizing it. Therefore the question is "whether we can treat global governance as a theory (let alone a dominant theory)?" The present article does not seek to clarify the concept but to reveal ambiguities around it. In this direction the discussion is divided into three parts: first the concept of global governance (definitions), second contending perspectives on global governance and the third empirical problems (global governance as a situation). The methodology used in the paper is descriptive-explanatory by using library sources.
    Keywords: Keywords: Global Governance, Global Government, contradictions
  • Masoud Jafari Nejad * Pages 177-200
    With the increase of Iranian influence in Lebanon after the Islamic revolution it is necessary to examine the intelligent power of Islamic Republic of Iran in Lebanon. The issue of intelligent power which consists of soft and hard power has gained importance in present day world. In this regard Iran’s soft power in Lebanon has been materialized in the form of intelligent power. The present paper by a descriptive-analytical method and by the help of library sources deals with the above issue. The underlying hypothesis is that the soft power of Islamic Republic of Iran in Lebanon has turned into intelligent power due to presence of Hezbollah in real battle field and participation in parliamentary process in political scene of Lebanon. The question raised by the paper is “what is the impact of intelligent power of Islamic Republic of Iran on Lebanon Hezbollah and Shiites?” The finding of the study shows that the intelligent power of Islamic Republic of Iran has helped the Hezbollah to gain important victory in both sensitive parliamentary and battle field struggle.
    Keywords: Keywords: Intelligent power, soft power, hard power, Islamic Republic of Iran, Lebanon
  • Mohammad Reza Aghareb Parast * Pages 201-212
    “Theories of International Relations” written by Scott Burchill and Andrew Linklater is an endeavor for explaining foundation of the theories of IR. and to analyze the principles of each theory. This book is consisted of twelve chapters and tries to analyze the relations among actors in international relations. Although the philosophical approach of the writers cased ambiguity, and insufficient explanation about the great debates especially the methodological one can be considered as flaws of the book, but great logical order and good explanation about new approaches such as International ethics makes this book a suitable book for understanding theories of international Relations. In fact, the verity of the writers caused different ideas and thoughts to be gathered and analyzed in one masterpieces and a good introduction made it understandable for readers. The book is a comprehensive explanation about different approaches and theories in international relations and can be useful for post graduate students.
    Keywords: Keywords: theory, international relations, Positivism, Post, positivism, state