فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 6 (بهار 1390)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 6 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عنایت الله یزدانی، نادر مروتی صفحه 1
    امروزه جهان در معرض بزرگترین تغییرات تاریخ بشر قرار گرفته است؛ تغییراتی سریع که فرصت زیادی را برای فرهنگ سازی، هنجاری شدن، هویت یابی و انطباق با شرایط اجتماعی فراهم نمی سازد. تغییرات به قدری سریع است که به قول بوردیو، فرد فرصت تعامل فکری و ذهنی را با آنها ندارد. در واقع فرایند جهانی شدن که از آن به فشرده شدن زمان و مکان تعبیر شده می تواند فرهنگ های سنتی را در معرض تهدید قرار دهد و موجب اشاعه ی ارزش ها و هنجارهای فرهنگ جهانی شود. همین امر سبب تغییرات شگرفی در عرصه های مختلف از جمله در گونه های جمعی هویت افراد (مخصوصا هویت ملی به عنوان فراگیرترین سطح هویت جمعی) شده است. با تامل در تبیین هایی که در تئوری های مرتبط با جهانی شدن شکل گرفته اند، شاهد چالش ها و فرصت های ایجاد شده ای هستیم که جهانی شدن عرضه می دارد. در این راه، مهم حفظ سطوح مختلف هویت شهروندان در تعامل سازنده با جهان بیرون و استفاده از فرصتهای جهانی از جمله فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی است، نه ستیزه جویی و مقابله با آن. پیوست کشورهای کمتر توسعه یافته و در حال توسعه به پروسه ی جهانی شدن به معنای «غربی شدن «و یا از دست دادن و رها کردن هرگونه هویت در اساس و بنیان نیست، بلکه به معنای پذیرش آن همچون پدیده ای بحرانی در مسیر پر نوسان حرکت جهانی و به معنای خروج از زیست تک روانه است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت، ملیت، هویت ملی، کشورهای در حال توسعه
  • محمدرضا حاتمی صفحه 25
    موضوع «تروریسم» همواره درحوزه ی علم سیاست و به ویژه در مناسبات و روابط بین الملل به عنوان موضوع مهم و در خور توجه مطرح بوده است؛ تا اینکه بعد از حادثه ی تروریستی یازده سپتامبر توجه به پدیده ی تروریسم در اولویت قرار گرفت و این موضوع به اصلی ترین بحث کنفرانس های سیاسی و رسانه های گروهی جهان واقع شد. این حادثه ی تاریخی و فراموش نشدنی، به عنوان نقطه ی عطفی در نظام بین الملل، مفهومی جدید و نگرشی نو به موضوع تروریسم بخشید. و از آنجا که تروریست های 11 سپتامبر همگی مسلمان و از کشورهای عربی بودند؛ رسانه های گروهی غرب که بیشترتحت تاثیر بنگاه ها و محافل یهودی و صهیونیستی قرار دارند، تلاشهای خود را برای اثبات ماهیت تروریستی دین اسلام و دست داشتن مسلمان ها و از جمله اعراب در این حملات انتحاری مصروف داشته اند. در بیشتر تفاسیر و تحلیلهای خود نیز جهاد اسلامی را مترادف با تروریسم معرفی می کنند؛ به گونه ای که بسیاری از غربی ها ضمن مرتبط دانستن تمدن اسلامی با تروریسم، عقبه ی حوادث و رویدادهای تروریستی معاصر را تفکرات و اندیشه های اسلامی می دانند. لذا در این مقاله تلاش می شود ضمن ارائه ی تعریفی از تروریسم و اشاره ی مختصر به سابقه ی تاریخی آن، از منظر دینی و اسلام این موضوع مورد بحث و تدقیق قرار گیرد و ضمن تعریف و تحدید آن با توجه به ایات قرآن، احادیث، روایات و سنت و سیره ی نبوی، نهایتا برائت اسلام از اندیشه های تروریستی، تفاوت و تمایز آن با مقاومت مشروع مشخص و معین گردد.
    کلیدواژگان: تروریسم، اسلام، حادثه 11 سپتامبر، جهاد اسلامی، تمدن اسلامی، رسانه های گروهی غرب
  • اسماعیل شفیعی، پیام جهانگیری صفحه 49
    روابط سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و جمهوری فدراتیو روسیه بعنوان دو بازیگر عمده ی صحنه ی روابط بین الملل از اهمیت زیادی برخوردار است. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی ناتو به عنوان بزرگترین و مهم ترین پیمان سیاسی و نظامی روابط خود را با جمهوری فدراتیو روسیه -وارث ابر قدرت شوروی سابق- در قالب شورای ناتو روسیه آغاز کرد. روسیه ضمن داشتن نگرانی های جدی از ادامه ی بقای ناتو و گسترش آن به شرق تصمیم گرفت با ناتو همکاری کند و با حضور خود در این سازمان از وقوع تحولات به زیان منافع خود جلوگیری کند. به رغم این که روسیه دیگر نظام سیاسی اقتصادی کمونیستی ندارد اما کشور های اصلی تشکیل دهنده ناتو به ویژه ایالات متحده آمریکا از پتانسیل بالقوه ی روسیه برای تبدیل به یک قدرت جهانی آگاه هستند و همین امر موجب بدبینی ناتو به روسیه گردیده است. با وجود این اختلافات موضوعات بین المللی و حوزه هایی هستند که ناتو و روسیه دارای منافع و دیدگاه مشترک می باشند؛ مانند تروریسم، گسترش سلاح های کشتار جمعی، بنیادگرای اسلامی و مبارزه با ناسیونالیسم افراطی و ناآرامی های قومی مذهبی و همین امر زمینه ی تشکیل شورای ناتو-روسیه را فراهم نموده است. هدف مقاله ی حاضر بررسی فراز و فرود های روابط ناتو و روسیه می باشد. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و با بررسی اسناد منتشر شده در پایگاه رسمی ناتو و دیدگاه صاحب نظران به اختلافات و اشتراکات روسیه و ناتو می پردازد و این واقعیت را بیان می کند که روسیه و ناتو برای مقابله با چالش های بین المللی و ابعاد جدید تهدیدات امنیتی در قرن بیست و یکم ناگزیر به همکاری با یکدیگر می باشند.
    کلیدواژگان: شورای ناتو، روسیه، روابط ناتو و روسیه، گسترش سلاح های کشتار جمعی، ناسیونالیسم افراطی، ناآرامی های قومی مذهبی، بنیادگرایی اسلامی
  • حسین مسعود نیا، داود نجفی صفحه 77
    دوران سازندگی یکی از دوره های مهم در تاریخ جمهوری اسلامی است. در این مقطع مسئولان سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با اتخاذ رویکرد عملگرایی، در عین پایبندی به آرمانگرایی انقلاب، به تعاملی سازنده با جهان خارج اقدام نمودند. با اتخاذ رویکرد عملگرایی در سیاست خارجی از سوی مسئولان به دلیل حاکم بودن اوضاع و احوال زمان جنگ، افکار عمومی تحمل پذیرفتن برخی امور نظیر تجدید روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان را نداشت، لذا افکار عمومی می بایست آماده ی پذیرش این تحولات می گردید. با توجه به چنین پیشینه ای محور پژوهش حاضر را این سوال تشکیل می دهد که در دوران سازندگی، سیاست خارجی ایران دچار چه تحولاتی گردید و آقای هاشمی رفسنجانی به عنوان رئیس دولت وقت چگونه از خطبه های نماز جمعه برای آماده سازی افکار عمومی جهت انجام این تحولات استفاده کرد. هدف از انجام این پژوهش پاسخ به سوال مطرح شده به شیوه ی توصیفی- تحلیلی با استفاده از ابزار کتابخانه ای می باشد. نتایج پژوهش موید این فرضیه است که در دوران سازندگی سیاست خارجی منطقه ای ایران دچار تحولات اساسی گردید و آقای هاشمی از خطبه های نماز جمعه برای آماده سازی افکار عمومی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ایران، سیاست خارجی منطقه ای، خطبه های نماز جمعه تهران، هاشمی رفسنجانی
  • علی امیدی، مسعود رضایی صفحه 103
    بحران های بین المللی همواره عرصه ی آزمونی برای ارزیابی حقوق بین الملل بوده اند. در این بین منازعه و جنگ میان کشورها به جهت گستردگی دامنه ی بحران و تاثیر عمیق تر آن از حساسیت بیشتری برخودار است. بررسی رعایت اصول و قواعد حقوق بین الملل در جنگ روسیه و گرجستان که در هشتم اوت 2008 رخ داد، می تواند معیار مناسبی برای ارزیابی جهت گیری ها و اقدامات دو کشور مذکور تلقی شود. از همین رو این پژوهش با طرح این سوال که جنگ روسیه و گرجستان به لحاظ حقوقی در چه جایگاهی قرار می گیرد و یورش نیروهای نظامی گرجستان در اوستیای جنوبی و همینطور مداخله ی نظامی روسیه در حمایت از اتباع روسی ساکن اوستیای جنوبی و آبخازیا چگونه قابلیت حقوقی می یابد، به روش توصیفی- تحلیلی در پی ارزیابی انطباق یا عدم انطباق مواضع دو کشور با اصول و قواعد حقوق بین الملل، نشان می دهد که تهاجم نظامی روسیه به قلمرو سرزمینی گرجستان و همچنین توسل به زور نیروهای گرجی به صورت غیر متعارف در جمهوری خودمختار اوستیای جنوبی با مبانی حقوق بین الملل عرفی و قراردادی انطباق نداشته، و طرفین درگیری هر کدام به نوبه ی خود جنبه هایی از حقوق بین الملل را نقض نموده اند.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، حق تعیین سرنوشت، دفاع مشروع، روسیه، گرجستان، آبخازیا، اوستیای جنوبی
  • حسینعلی قجری، احمد آذین، حیدر ظفری صفحه 135
    سطور حاضر، با هدف بررسی عوامل اجتماعی موثر بر الگوی رای دهی مردم شهرستان اردل در انتخابات مجلس شورای اسلامی و شناسایی خصایص و ویژگی های این الگو به نگارش درآمده است. در راستای این هدف و جهت پاسخگویی به سوال اصلی مقاله، چارچوب نظری با تلفیقی از نظریه های کارکردگرایی، همرنگی، فشار گروهی و... تدوین گردید و از این نظریات، 9 فرضیه در پاسخ به سوال اصلی تحقیق استخراج گردید. این فرضیه ها با استفاده از روش پیمایشی مورد آزمون واقع شدند. در راستای این روش، پس از تعریف عملیاتی متغیرها، از پرسشنامه ی محقق ساخته استفاده شده که آلفای کرونباخ آن برابر با 78/0 بود و سپس با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 330 نفر برآورد شد و پس از آن پرسشنامه ها توزیع و جمع آوری و پردازش و مورد تحلیل واقع شدند. داده های به دست آمده با استفاده از آماره های توصیفی و مدل سازی معادله ی ساختاری مورد تحلیل واقع گردیدند. اهم نتایج حاصله از این تحلیل عبارتند از: اعتقادات مذهبی، تحصیلات، نفوذ سیاسی، موقعیت اجتماعی، سوابق اجرایی و شجاعت کاندیداها به عنوان الگوی رای دهی مردم شهرستان اردل شناخته شده است. متغیرهای گروه های مرجع با ضریب گاما31/0 و ضریب تعیین 10 درصد، تبلیغات با گامای30/0 و ضریب تعیین 9 درصد، گروه دوستان با گامای 32/0 و ضریب تعیین 11 درصد، جامعه پذیری سیاسی با گامای 40/0 و ضریب تعیین 16درصد، جماعت مردم با گامای 15/0 و ضریب تعیین 4 درصد، فشار گروهی با گامای 26/0 و ضریب تعیین 7 درصد، خانواده با گامای 25/0 و ضریب تعیین 6درصد، تعلق طایفه ای در مجموع با گامای 25/0 و با ضریب تعیین 18 درصد بر انتخاب این الگو تاثیر معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: الگوی رای دهی، جامعه پذیری سیاسی، فشار گروهی، طبقه ی اجتماعی- اقتصادی، گروه های مرجع، تبلیغات، جماعت مردم
  • مجید گل پرور، مهدیه شهابی صفحه 175
    نظریه ی بازی ها نظریه ای ریاضی برای طراحی، تحلیل و تبیین موقعیت های تعارض آمیز است که در آن بازیکنان درگیر، بر اساس قواعدی در معرض انتخاب های گوناگون قرار دارند. نظریه ی بازی ها ابزاری مطالعاتی برای استفاده در سطوح مختلف تحلیل، از راهبرد های اقتصادی، سیاسی و نظامی دولتها گرفته تا روابط گروهی و فردی است. با به کارگیری این نظریه می توان به بررسی رفتار منطقی بازیکنان پرداخت و استراتژی های مورد استفاده آنها را تحلیل نمود و پیشنهاد هایی سنجیده برای بهبود انتخاب ها به منظور کسب بیشترین سود و کمترین زیان ارائه نمود. همچنین این نظریه مجموعه ای از مفاهیم مرتبط با هم را مطرح می سازد که می توان از آنها چارچوبی برای تفکر در مورد پدیده های بسیار پیچیده نیز ایجاد نمود. اساسی ترین مفروضه ی نظریه ی بازی ها عقلایی بودن رفتار و انتخاب های انسانی است. نظریه ی بازی ها امروزه در زمینه های گوناگون اجتماعی و سیاسی از جمله در زمینه ی رقابت های انتخاباتی کاربرد یافته است. در این مقاله تلاش گردیده، با روش توصیفی – تحلیلی و با استفاده از محاسبات ریاضی، چگونگی کاربرد نظریه ی بازی ها در تبیین رقابت های انتخاباتی (قواعد، انواع بازی و استراتژی های ممکن) مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
    به نظر می رسدکه می توان با تعیین استراتژی، نوع بازی، پیامدها، هزینه ها، ماتریس احتمالات ممکن و نقطه ی تعادل بازی بازیگران مبتنی بر قواعد بازی، به توصیف و تبیین رقابت های انتخاباتی پرداخت.
    سئوال اصلی این پژوهش اینگونه مطرح می شود: چگونه می توان رقابت های انتخاباتی را بر اساس نظریه ی بازی ها توصیف و تبیین نمود؟
    کلیدواژگان: نظریه ی بازیها، انواع بازی، قواعد بازی، استراتژیها، رقابت انتخاباتی
  • معرفی و نقد کتاب
  • دانیل درزنر صفحه 203
|
  • Enayatollah Yazdani, Nader Morvati Page 1
    The world is on the verge of one of the biggest changes in the history of man, the quick changes which do not provide the opportunity for cultural education, creating norms, finding identity and adapting with the social conditions. These changes are so fast that according to Bourdieu one does not have the opportunity to mentally and subjectively interact with it. In fact the process of globalization which is referred to it as compression of time and place can threaten the traditional cultures and can lead to diffusion of global culture and values. These developments can cause great changes in different fields including the collective kind of identity (specially the national identity as an all inclusive level of collective identity). A look at the theories of globalization and other explanations related to it reveals that globalization offers opportunities as well as challenges. In this direction the important matters is protecting different layers of identity of the citizens in their constructive interaction with outside world and making use of the opportunities of globalization like communication and information technology and not resisting and confronting it. The integration and joining of the developing countries to the process of globalization does not mean westernization or renouncing or losing one’s essential identity but it means accepting it like a critical phenomenon in the turbulent path of globalization and a departure from a maverick life.
  • Mohammad Reza Hatami Page 25
    The subject of “terrorim” in the discipline of politicl science and especially in international relations has been of importance and lot of attentions have been paid to it. After the September 11 terrorist events more attentinos have been focused on it and this topic became the main issue in political conferences and mass media. The September 11 events became an important historical and unforgetable incident and a milestone in international system and it gave a new meaning and attitude towards terrorism. Since the terrorist who participated in September 11 events were all Muslims and from the Arab countries, the Western mass media which have been under the influence of Jewish and Zionist circles tried to substantiate that Islam is having a terrorist nature and the Muslims and Arabs are participating in suicide attacks. The Western media in their interpretation and analysis considered Islamic Jihad sysnoymous with terrorism. As such, many people in the Western countries are of the view that Islamic contermporary civilization is related to terrorism and the terrorist events are having the backing of Islamic thinking and beliefs. Thus in the present article an attempt has been made to give a historical introduction about terrorism and define it, then the article discusses the issue from the view point of Islam. The article while defining and clarifying the meaning of terrorism from the view point of Quran verses, traditions, customs and the prophet’s way of life it tries to reject the allegation that Muslims are terrorist and it acquit Islam from terrorist beliefs. It also distinguishes the difference between terrorism and legitimate defence.
  • Esmaeil Shafiee, Payam Jahangiry Page 49
    The relations of the North Atlantic Treaty Organization (NATO) and Russian Federation as two prominent political actors in international relations are of great importance. After the disintegration of the Soviet Union, the NATO as the biggest and most important politico-military organization started its relations with Russian federation as the inheritor of the former Soviet Union within the framework of NATO-Russia Council. Despite Russia's serious concern about the survival of NATO and its expansion towards East, it decided to cooperate with NATO in order to prevent development detrimental to its interests. Although Russia does not have Communist political and economic system, yet the important countries which comprise NATO are aware of the high potential which Russia has to become a world power and this has caused suspicion of NATO towards Russia. Despite these differences there are international issues and areas which NATO and Russia have common interests and these brings them together. These issues are terrorism, the expansion of weapons of mass destruction, Islamic fundamentalism, and fight against extremist nationalism and ethno-religious unrest. The above common issues have prepared ground for the formation of NATO-Russia Council. The aim of the present article is to examine the vicissitudes and fluctuations of NATO and Russia's relations. The article by a descriptive analytical method and by examining the document published by the official website of NATO and the viewpoint of the observers points out the commonality and differences between Russia and NATO. The finding of the study shows this reality that Russia and NATO should inevitably cooperate with each other if they want to face the international challenges and the new aspect of security threats.
  • Hossein Masoudnia, Davood Najafi Page 77
    The reconstruction peroid is one of the important periods in the history of the Islamic Republlic of Iran. In this period, the framers of Iran’s foreing policy by adopting a pragmatice approach while adhering to revolutionary idealism had a constructive interaction with outside world. The adoption of this policy was for this reason that the public opinion which was under the influence of post-war conditions were not prepared to accept changes like the restoration of diplomatic relations with Saudi Arabia. Therefore, there was a need to prepare the public opinion to accept these changes. Taking into consideration the above circumstances, what were the foreign policy changes during the reconstructin period and how Hashemi Rafsanjani as the then president made use of Friday prayers sermons to prepare the public opinion to accept these changes. The present article by a descriptive analytical method wants to examine the above issue. The finding of the study shows that the foreign policy of Iran underwent a fundamental change and Hashemi Rafsanjani made use of the Friday prayer tribune to prepare the public opinion for the above changes.
  • Ali Omidi, Masoud Rezaei Page 103
    International crises have always been a testing arena for international law. In this regard the conflict and war between countries, due to its wider repercussions and its deeper impact, is a more sensitive issue. The study of the observance of the principles and rules of international law in Russia-Georgia war which occurred on 8 August 2008 can be suitable criteria for evaluating the orientations and measures of the two countries. The question raised by the present article is, from legal point where does the Russia-Georgia war stands and what legal justification one can have for the military invasion of Georgia in Southern Ossetia and also the military intervention of Russia to protect the Russian citizens residing in Southern Ossetia. The article by a descriptive-analytical method wants to evaluate the conformity or non-conformity of the stands of the two countries with the principle and rules of international law. The findings of the study shows that the military invasion of Russia to territory of Georgia and also resort to undue force by the Georgian forces in autonomous republic of Southern Ossetia had been contrary to customary and conventional principles of international law and both the warring parties have breached certain aspects of international law.
  • Hosseinali Ghajari, Ahmad Azin, Heidar Zafari Page 135
    The present article wants to examine the social factors effective on the pattern of voting of the people of Ardal city in the elections of Majlis Islamic Council and the nature and characteristic of this pattern. With this aim in view and in order to answer the main question of the article a theoretical framework comprising of functionalism, group pressure and conformity have been used and from these theories nine hypotheses relating to the main question have been extracted. These hypotheses have been tested by a field work survey. In this direction, after giving operational definition of the variables and making use of the questionnaire drafted by the author in which cronbach’s alpha is equal to 0.78 then by making use of Cochran formula the volume of the sample have been decided as 330 person after that the questionnaire have been distributed and then collected, processed and then analyzed. The findings of the study have been analyzed by the help of descriptive statistics and modeling of structural equation. The result and finding of this analysis are as follows: religious belief, education, political influence, social status, executive experience were recognized as the voting pattern of the people of Ardal city. In this direction the variables of reference group with gamma coefficient of 0.31 and coefficient of determination 10 per cent, propaganda with gamma of 0.30 and coefficient of determination 9 per cent, friend’s group with gamma of 0.32 and coefficient of determination 11 per cent, political socialization with gamma of 0.40 and coefficient of determination of 16 per cent, common people with gamma of 0.15 and coefficient of determination of 4 per cent, pressure of group with gamma of 0.26 and coefficient of determination7 per cent, family with gamma of 0.25 and coefficient of determination of 6 per cent, tribe affiliation on the whole with gamma of 0.25 and coefficient of determination of 18 per cent had its significance on choosing this pattern.
  • Majid Golparvar, Mahdieh Shahabi Page 175
    The Games theory is a mathematical theory for designing, analyzing, and describing conflicting situations. In this game the players involved, on the basis of certain rules are exposed to several choices. The Games theory is a study instrument for use in different level of analysis, from economic, political and military approaches of the government till individual and group relations. By using this theory one can study the logical behaviour of the players and analyze the strategies that they use and give sound suggestions for improving the choices for achieving maximum benefit and suffering the minimum loss. This theory also introduces a set of related concepts that one can use them as a framework for thought about complilcated phenomena. The basic assumption of the Games theory is rationality of the behaviour and the choices of man. Nowadays the games theory is having application in various social and political fields including elections competitions. In the present article by a descriptive-analytical method and by making use of mathematical calculations tries to explain and analyze how Games theory can be used in illustrating elections competitions(rules, kind of game and the possible strategy). It seems that by determining the strategy, kind of game, consequences, the cost of probability matrice and the equilibrium point of the players based on the rules of the games, one can describe and explain elections competitions. The main question of the article is how can we describe and explain the elections competitions on the basis of Games theory?
  • Mojtaba Mahdavi Page 14
    This paper problematizes the value and impact of social elements of democracy and democratization. In the first part, I will examine the limits of the liberal and republican paradigms of democracy; I will propose that two social elements of democracy – societal empowerment and social justice are central to the success and consolidation of a substantive democracy. I shall examine Jurgen Habermas’s concept of “deliberative democracy” to explore the social aspects of democracy. In the second part, I will examine two major theoretical trends in the democratization literature: structural theories and the actor-centred theories. I will argue that a third alternative approach better acknowledges the social elements of democratization. This integrative approach keeps an equal distance from vulgar voluntarism and structural determinism; it successfully synthesizes dialectical relations between structure and agency, “causes” and “causers,” and social and political factors/actors. It underlines the value and impact of social movements in democratization. The conclusion argues that why and how the social is essential in the origin and success of democracy and democratization.