فهرست مطالب

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 25 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی علی حسینی*، عنایت الله یزدانی، زهرا بهزادی بیرک علیا صفحه 1
    کشور ترکیه را می توان دارای هویت متناقض و در عین حال محافظه کارانه دانست؛ زیرا از یک طرف اسلام صوفیانه بر بنیان آن حاکم است و از طرف دیگر، با تبلیغ ارزش های غربگرایی و ترکی سعی دارد به غرب نزدیک شود. اردوغان در طول بیش از یک دهه حاکمیت خود با رهبری حزب عدالت و توسعه در ترکیه اقدامات بسیاری برای راضی نگه داشتن کشورهای غربی و 98% مردم مسلمان ترکیه انجام داده است. به نظر می رسد وی یک پا در غرب و یک پا در اسلام دارد. برای نمونه، وی از یک سو قانون منع حجاب در اماکن دولتی در ترکیه را لغو می کند و از سوی دیگر، همپیمان غرب و اسرائیل علیه سوریه می شود. می توان بیان کرد اگرچه این سیاست های دوگانه و محافظه کارانه تاکنون برای حکومت وی مشکل جدی ایجاد نکرده و حتی در انتخابات ریاست جمهوری پیروز میدان بوده است؛ اما در نهایت، به دلیل آشکار شدن معایب این دوگانگی هویتی و محقق نشدن خواسته های اکثریت مسلمان ترکیه، به نظر می رسد نتواند هژمونی خود را بر ترکیه تداوم بخشد.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی اعتدالی، سازه انگاری، محافظه کاری، معنویت گرایی، غربگرایی
  • نوذر شفیعی*، محبوبه روحی صفحه 25
    روابط روسیه و ترکیه از آغاز قرن 21 و به ویژه پس از به قدرت رسیدن حزب عدالت و توسعه در ترکیه از سال 2002، با رشد فزاینده ای روبه رو بوده است. با توجه به گسترش روابط این دو کشور، این مقاله در پی پاسخ به این سوال است که آیا گسترش روابط اقتصادی میان روسیه و ترکیه در فاصله سال های 2002 تا 2014 به توسعه مناسبات سیاسی دو کشور منجر شده است؟ طرح این سوال از یک مبنای نظری برخوردار است؛ به این معنی که یکی از مفروض های اصلی نظریه لیبرالیسم آن است که وابستگی متقابل اقتصادی باعث همکاری سیاسی می گردد. پاسخ این مقاله به سوال اصلی که در قالب فرضیه مطرح شده و به شیوه توصیفی - تحلیلی بررسی می شود، آن است که طی سال های 2002 تا 2014 روابط اقتصادی ترکیه و روسیه، رشد چشمگیری داشته و به موازات آن، همکاری سیاسی میان دو کشور نیز توسعه یافته است؛ اما همگرایی سیاسی ترکیه و روسیه، کمتر از همکاری اقتصادی آن ها تاثیر پذیرفته؛ بلکه بیشتر متاثر از متغیرهایی غیر از عامل اقتصاد و تجارت بوده است. بررسی این فرضیه ما را به این نتیجه می رساند که در تجزیه و تحلیل مناسبات کشورها نمی توان از یک رهیافت نظری بهره گرفت؛ بلکه بر اساس دیدگاه «اجماع پژوهش» باید از رهیافت های مختلفی در تحلیل روابط کشورها استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ترکیه، روسیه، روابط خارجی، وابستگی متقابل، همکاری و نظریه لیبرالیسم
  • شهروز شریعتی*، اکرم میرزاده صفحه 47
    تحولات اخیر در کشورهای خاورمیانه عربی و به ویژه عراق، موجب شده است تا این منطقه حساس و بحران زا بیش از گذشته موردتوجه نظریه پردازان روابط بین الملل قرار بگیرد؛ اما آنچه در بحرانی شدن اوضاع منطقه بیشتر موثر شده، گسترش اقدامات خشونت آمیز تروریستی گروه های رادیکال اسلام گرا و حضور نظامی و اقدامات خشونت بار هژمونی آمریکا برای تقابل با این پدیده است. بر این اساس، بررسی و تحلیل تروریسم و هژمونیسم و نقش این دو پدیده در هم افزایی یکدیگر، نیاز ضروری برای تبیین مسائل فراروی منطقه خاورمیانه است و سعی این پژوهش بر آن است تا چهره ژانوسی حاصل از تعاطی و تقابل این دو پدیده را ارزیابی کند. به تعبیر بهتر، آنچه این پژوهش به بررسی آن خواهد پرداخت، «روند پژوهی» علت رشد و گسترش تروریسم در خاورمیانه عربی با تمرکز بر نسبت سنجی هژمونیسم و تروریسم در کشور عراق است. مقاله حاضر، ضمن بهره گیری از روش های توصیفی، تاریخی، تحلیلی و با استناد به داده های آماری این فرضیه را بررسی خواهد کرد که: «به نظر می رسد رشد و گسترش تروریستم در منطقه خاورمیانه عربی، حاصل کاربست عنصر خشونت آشکار و پنهان در رویکرد ثبات هژمونیک آمریکا در این منطقه بوده است». بدین ترتیب، مقاله حاضر با استناد به آموزه های نظریه «ثبات هژمونیک» می کوشد تا به نسبت سنجی «منظری» هژمونیسم و تروریسم در خاورمیانه بپردازد.
    کلیدواژگان: هژمونیسم، تروریسم، ثبات هژمونیک، آمریکا، عراق
  • الهام ستاری*، غلامحسین بلندیان صفحه 75
    زنان نیز مانند مردان از حقوق اساسی اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی برخوردارند؛ ولی این مساله که این مبانی، در اسلام و غرب چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند، درخور تامل و بررسی است. سوال اصلی این پژوهش، این است که حقوق زنان چه تاثیری بر سیاست خارجی امریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران دارد؟ فرضیه ما بر این است که حقوق زنان بر سیاست خارجی امریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران تاثیرگذار بوده است و یکی از عوامل تداوم دشمنی و اعمال فشار امریکا علیه جمهوری اسلامی ایران به شمار می رود. در نتیجه، با وجود کنوانسیون و قوانین متعدد در نظام غرب و با شعار برابری و نیز منشور حقوق و مسوولیت های زنان در نظام جمهوری اسلامی ایران بر پایه عدالت جنسیتی، سهم زنان در حوزه سیاست و تصمیم گیری کشورها با توجه به توانایی آنان همچنان پایین است که می تواند بهانه ای برای ایالات متحده جهت اعمال فشار برعلیه جمهوری اسلامی ایران گردد. روش پژوهش در این مقاله توصیفی تحلیلی و تاریخی است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی آمریکا، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، فمینیسم، حقوق بشر، حقوق زنان
  • احمد صبوری نژاد*، طه اکرمی صفحه 103
    سیاست ترویج دموکراسی، یکی از مهم ترین راهبردهای آمریکا برای ادامه تسلط و نفوذ بر کشورهای منطقه آمریکای لاتین در دوران پس از جنگ سرد بوده است. همراهی و تناسب این سیاست با شکل گیری موج سوم دموکراسی خواهی در نقاط مختلف جهان، باعث شد تا سیاستمداران آمریکایی از آن به عنوان ابزاری برای پیشبرد برنامه های خود در این منطقه استفاده کنند. این مقاله با مبنا قرار دادن سیاست ترویج دموکراسی(از دیدگاه ویلیام رابینسون) در منطقه آمریکای لاتین با محوریت ونزوئلا، می کوشد این مساله را بررسی کند که اصولا سیاست ترویج دموکراسی بر اساس چه مولفه ها و مکانیزم هایی توسط ایالات متحده در منطقه آمریکای لاتین، به اجرا گذاشته شد؟ نتایج این پژوهش نشان می دهد که دولت آمریکا، ظرف ربع قرن گذشته، تلاش و برنامه ریزی بی شائبه ای انجام داده است تا تنها نخبگانی در کشورهای آمریکای لاتین به قدرت برسند که از سیستم اقتصاد نولیبرالی و بازار آزاد حمایت می کنند و تمام تلاش خود را برای جلوگیری از به قدرت رسیدن افراد و احزاب ملی گرا و چپ و در کل، مخالف سیاست اقتصاد نولیبرالی به کار گرفته است. در این راستا، بی ثبات سازی دولت-های چپ و ملی گرا در کشورهای هدف، از مهم ترین مکانیزم سیاست ترویج دموکراسی در منطقه آمریکای لاتین بوده است؛ سیاستی که در تمام دوران ریاست جمهوری هوگو چاوز در ونزوئلا پیگیری شد و پس از مرگ وی نیز ادامه یافت.
    کلیدواژگان: ترویج دموکراسی، بنیاد ملی برای دموکراسی(ند)، سازمان توسعه بین المللی ایالات متحده آمریکا، ونزوئلا
  • هادی صادقی اول*، جعفر نقدی عشرت آباد، امیرهوشنگ میرکوشش صفحه 129
    به موازات پیروزی انقلاب اسلامی، روابط ایران و عربستان به عنوان دو قدرت منطقه ای به واسطه دلایلی نظیر زعامت ایران/ عربستان بر جهان اسلام، رهبری شیعه/ وهابیت بر منطقه و غرب گرایی/ غرب ستیزی دو کشور، به سمت دوآلیسم متعارضی حرکت کرده است؛ هرچند که بعضا متناسب با مشی سیاست خارجی و منطقه ای دولت های مستقر در ایران، این مهم دچار تحولاتی نیز شده است. با درنظر داشتن این نکته، این پژوهش بر آن است با رویکردی نسبتا متفاوت در عرصه نظریه های روابط بین الملل که از آن با عنوان واقع گرایی انگیزشی یاد می شود، با بررسی روابط دو کشور از آغاز روی کار آمدن احمدی نژاد، به بررسی تطبیقی آن با دولت دکترحسن روحانی بپردازد و این نکته اساسی را مورد آزمون قرار دهد که به رغم تفاوت های نسبتا زیادی که بین سیاست خارجی و منطقه ای دولت یازدهم با دولت قبلی وجود داشته و دارد، مشی اعتدال گرایی دولت روحانی در گستره سیاست خارجی چه تاثیری بر مناسبات منطقه ای ایران و عربستان بر جای گذاشته است و عربستان سعودی چگونه نسبت به این رویکرد، از خود کنش و یا واکنش نشان داده است.
    کلیدواژگان: اعتدال گرایی، دولت رقابت جو، دولت جویای امنیت، موازنه قدرت
  • حسین کریمی فرد* صفحه 157
    با به قدرت رسیدن باراک اوباما، چرخشی در سیاست خارجی آمریکا ایجاد شد؛ در حالی که سیاست خارجی بوش بر یکجانبه گرایی و تاکید برحصول امنیت و منفعت به شیوه سخت افزاری استوار شده بود. اوباما سیاست خارجی خود را بر اساس چندجانبه گرایی، قدرت نرم، دیپلماسی عمومی، دموکراسی و قواعد بین المللی ساماندهی نمود. در این مقاله، ابتدا دکترین و سیاست خارجی اوباما به صورت خلاصه بررسی می شود و سپس انتقادات به سیاست خارجی اوباما در منطقه خاورمیانه و بحران اوکراین بررسی می شود. این مقاله با استفاده از مقالات تخصصی درمورد سیاست خارجی آمریکا و با تاکید بر روش تحقیق تحلیلی- تبیینی درصدد اثبات این فرضیه است که: منتقدان، اوباما را به عقب نشینی، انزوا، تضعیف موقعیت آمریکا در جهان و از دست دادن موقعیت رهبری در جهان متهم می کنند. آمریکا اعتماد به نفس خود را از دست داده و قادر به اتخاذ مواضع قاطع برای اطمینان بخشیدن به متحدان خود نیست؛ به همین دلیل، اعتماد متحدان نسبت به رهبری آمریکا متزلزل شده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی آمریکا، دکترین اوباما، تغییر، منتقدان اوباما
  • مسعود همت* صفحه 185
    در ارتباط با مفهوم تابعیت، در نظام حقوقی اسلام، سه تقسیم بندی انجام شده است: تابعیت امی یا اسلامی، تابعیت قراردادی و تابعیت ملی. تابعیت اسلامی بر مبنای «امت اسلامی» و تابعیت قراردادی مبتنی بر «قرارداد ذمه» دارای جنبه اعتقادی و تابعیت ملی بر اساس معیارهای حقوق بین الملل خصوصی، جنبه فیزیکی و مادی، دارند. نظام حقوق بین الملل معاصر در مبحث تابعیت، بر مبنای «تابعیت ملی» است. پژوهش حاضر، در پی جواب به این سوال هاست که، مفهوم تابعیت از منظر نظام های حقوق بین الملل معاصر و حقوق اسلام مشتمل بر چه مبانی است؟ وجوه اشتراک و وجوه افتراق این دو نظام حقوقی در مبحث تابعت چیست؟ این نوشتار درصدد است با ارائه تلفیقی از مبانی عقیدتی و مادی، به بررسی مفهوم تابعیت از منظر فقهی- حقوقی بپردازد. وجه اشتراک نظام های حقوقی اسلام و حقوق بین الملل معاصر، در مفهوم تابعیت ملی و وجه افتراق، در مفاهیم تابعیت اسلامی و قراردادی بیان شده است.
    در نگارش مقاله حاضر، در بررسی مفاهیم و عناصر حقوقی مرتبط به بحث و توصیف و طبقه بندی آنها از روش توصیفی و در بیان ارزش این مفاهیم و عناصر حقوقی، از روش تحلیل علمی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: نظام حقوق بین الملل، نظام حقوق بین الملل معاصر، تابعیت اسلامی، تابعیت قراردادی، تابعیت ملی
|
  • Ali Alihosseini*, Enayatollah Yazdani, Zahra Behzadi Bairakolia Page 1
    Turkey is a country which is having a contradictory identity and it is conservative too. The reason is that on the one hand Sufi Islam is dominating her and on the other hand she propagates Western values and tries to be close to the West. During the past decade, Erdogan who is leading Justice and Development Party (AKP) has tried to keep satisfied the Western countries and Turkish Muslim people who constitute 98% of Turkish population. It seems that he is inclined both to West and Islam. This can be seen in his performance and decisions. For instance he abolishes the ban on Hijab in government offices and on the other hand he maintains alliances with West and Israel against Syria. It can be said that although these dual and conservative policies have not created serious problem for his government and even he has won the presidential elections, yet in the long run this paradox cannot last long because this contradictory identity and non-fulfillment of the majority of Turkey's population expectations will disappoint them and Erdogan cannot keep his hold on power for good.
    Keywords: moderate Islamism, psychology of religion, constructivism, spirituality, westernize
  • Nozar Shafiee*, Mahboobeh Roohi Page 25
    The relations between Russia and Turkey expanded considerably from the beginning of 21th century particularly after coming into power of Justice and Development Party (AKP). Taking into consideration the expansion of relations between the two, the present paper wants to answer this question whether the expansion of economic relations between Russia and Turkey between 2002 to 2014 have led to expansion of political relations between the two? This question is based on one of the main assumption of liberalism theory i.e. economic interdependence leads to political cooperation. The underlying hypothesis of the article which is examined by a descriptive analytical method is that between 2002 to 2014 the economic relations between Turkey and Russia has had a noticeable growth and parallel to that the political relations between the two expanded but political integration has received lesser impact from political cooperation. The political integration has been influenced from variables other than economy and trade. The examination of the above hypothesis shows that in analyzing the ties between the countries one cannot rely on one theoretical approach but a collection of different approaches should be used to analyze their relations.
    Keywords: Turkey, foreign relations, interdependence, cooperation, liberalism theory
  • Shahrooz Shariati *, Akram Mirzadeh Page 47
    The recent developments in the Arabian Middle East countries particularly Iraq have attracted the attention of international relations observers but what has turned the region into an explosive situation is the expansion of terrorist activities of radical Islamic groups and the military presence and violent and hegemonic measures of the United States in confronting the phenomenon. On this basis, the examination and analysis of terrorism and hegemonic suppression of it and the role of these two phenomena in intensifying each other needs to be explained because it is one of the important problems in the Middle East today. The paper attempts to evaluate the picture and outcome coming out of the interaction and confrontation between terrorism and iron hand suppression of it. In fact the paper wants to examine the causes of growth and expansion of terrorism in the Arabian Middle Eat with emphasis on relations between hegemonic suppression of terrorism and terrorism in Iraq. The article takes the help of historical descriptive, analytical method and statistics to prove the hypothesis. The finding of the study shows that the growth and expansion of terrorism in the Arabian Middle East is the product of employing explicit and implicit violence by the United States hegemonic stability strategy and the relation between hegemonic stability and terrorism in Middle East is evaluated.
    Keywords: terrorism, Hegemony, hegemonic stability, Iraq, USA
  • Elham Sattari*, Gholamhossein Bolandian Page 75
    Women like men are entitled to fundamental social, cultural, economic and political rights, but the question that these rights and their bases are different in Islam and West is a debatable issue and is worth study and scrutiny. The main question raised by the present paper is "what is the impact of women’s right on the United States foreign policy vis-à-vis Islamic Republic of Iran"? The underlying hypothesis is that women’s rights has affected the United States foreign policy against Islamic Republic of Iran and it is one of the key factors for continuation of hostility and imposing pressure by the United States against the Islamic Republic of Iran. Although there are conventions and rules in the West with slogans like equality and women’s right and responsibility of women is the Islamic Republic of Iran on the basis of gender justice, taking into consideration the ability of women their share and role in decision-making and politics is still low. This can be an excuse for the United States to exert pressure against the Islamic Republic of Iran. The research method used in the paper is descriptive-analytical and historical, using library tool.
    Keywords: foreign policy of America, foreign policy of Islamic Republic of Iran, feminism, human rights, women's rights
  • Ahmad Saboorinejad*, Tah Akrami Page 103
    The policy of promoting democracy is one of the most important strategies that the United States is pursuing in the post-Cold war period to keep its dominance and influence on Latin American region countries. This policy coincided with the formation of the third wave of democracy in different parts of the world. The United States leaders tried to make use of this wave as an instrument for furtherance of their own objectives in the region. The present article by choosing the policy of promotion of democracy from the viewpoint of William Robinson in Latin American region with emphasis on Venezuela tries to examine that on what basis, determinants and mechanism the United States implements the policy of promotion of democracy in Latin American region? The finding of the study shows that on the past quarter of century the United States government has planned and endeavored that only those kinds of elite should come to power in Latin American countries that follow neo-liberal economic policies and open market economy. In this direction destabilizing the nationalist and leftist governments has been the most important mechanism of the policy of promotion of democracy. A policy which was implemented throughout Hugo Chavez presidency in Venezuela, and continued after his death.
    Keywords: promotion of democracy, the National Endowment for Democracy, United States Agency for International Development, Venezuela
  • Hadi Sadeghiaval*, Jaafar Naghdi Eshratabad, Amirhooshang Mirkooshesh Page 129
    After the victory of Islamic revolution in Iran the relations between Iran and Saudi Arabia as two regional powers moved in a conflicting direction. There are several reasons for this trend. Reasons like Iran's competition with Saudi Arabia for leadership of Islamic world, leadership of Shiites versus leadership of Wahhabi and Saudi's cooperation with West versus Iran's anti-West stands but there has been change and fluctuation in these policies due to change of governments in Iran. The present paper wants to examine the relations between the two countries from a different perspective and distinct from the existing international relations theories and is called motivational realism. The paper examines the relations between Saudi Arabia and Iran from the time of coming into power of Ahmadinejad till now and studies the relations between the two countries in these two periods by a comparative method. The paper wants to know that despite considerable differences between the foreign policies of Ahmadinejad and Rouhani government what has been the Saudi Arabia's reaction to moderate foreign policy of Rouhani? What has been the impact of moderate foreign policy orientation of Rouhani on regional policies of Iran and Saudi Arabia?
    Keywords: moderate oriented, competition seeking government, security seeking government, balance of power.
  • Hossein Karimifard* Page 157
    After Obama came into power as president, there has been a shift in the United States foreign policy orientation. While during George Bush unilateralism and emphasis on achieving security and interest through hardware method was on the agenda, Obama based his foreign policy on multilateralism, soft power, public diplomacy, democracy and international norms. The present article first summarily examines Obama’s foreign policy then the criticism to his foreign policy in the Middle East and Ukraine crisis are reviewed. The article by relying on specialized articles on the United States foreign policy and by analytical explanative method wants to prove the hypothesis that the critics blame Obama for backing out, isolationism, weakening the position of the United States in world affairs and losing the position of leadership. The critics are also of the view that the United States has lost her self-confidence and is not in a position to take firm stand for supporting her allies. For this reason the United States allies have lost their faith in her position as a world leader.
    Keywords: the United States foreign policy, Obama's doctrine, change, Obama's critic
  • Masoud Hemmat* Page 185
    As regard the nationality in Islamic law there are three categories of nationality: Islamic or Uma nationality, contract nationality and national nationality. Islamic nationality is based on "Islamic nation" and contractual nationality is based on Zemme contract (a contract between the Islamic government and non-Muslim citizen who have accepted holy book). The Zemme contract is having its basis on faith and national nationality is based on international private law criteria and its base is physical and material. The present paper wants to answer this question that on what principle the concept of nationality in contemporary international law and Islamic law are based? What are the similarities and differences between the two legal systems in question of nationality? The present paper wants to introduce a mix of material and faith principles to examine the concept of nationality from the viewpoint of religious jurisprudence. The paper shows the similarities of Islamic legal system and contemporary international law in the concept of nationality and the differences between the concepts of Islamic nationality and concept of contractual nationality. For examining the legal concept and element related to discussion the descriptive method is used and for explaining the legal values and elements scientific analysis method is used.
    Keywords: Islamic law, contemporary international law, international law system, Islamic citizenship, conventional citizenship, national citizenship