فهرست مطالب

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 37 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صدیقه زارع زحمت کش*، قاسم ترابی صفحات 1-25
    تقابل هویتی یکی از منابع اصلی تقابل و تضاد در عرصه سیاست بین المللی به شمار می آید. به این معنا که وجود اختلاف در هویت کشورها، موجبات تنش بین آنها را فراهم می آورد، در حالی که همگرایی و شباهت بین کشورها می تواند منجر به همکاری شود. مقاله حاضر با درک چنین تناقضی درصدد پاسخ با این سوال است که چرا عربستان سعودی که خود را رهبر جهان اسلام می داند، بارها با قدرت گرفتن کشورها و جنبش های اسلام گرا در منطقه مخالفت کرده است؟ فرضیه پژوهش متضمن این نکته است که عربستان سعودی رشد بازیگران اسلام گرا در منطقه را تهدیدی برای هویت اسلامی و سنی خود به عنوان رهبر جهان اسلام می داند، به همین دلیل سیاست خارجی این کشور در راستای تضعیف رقبای هویتی عمل می کند. مقاله حاضر برای مشخص نمودن این پارادوکس تلاش کرده توضیح دهد چگونه شباهت در هویت می تواند موجب شکل گیری تنش و ناامنی شده و ریسک های هویت را به ارمغان آورد. یافته های تحقیق نشان می دهند شباهت های فرهنگی نقش مهمی در سیاست عربستان ایفا می کنند. مقاله حاضر قصد دارد این موضوع را به روش توصیفی و تحلیلی موردبحث و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: عربستان سعودی، خاورمیانه، انقلاب اسلامی ایران، جنبش اخوان المسلمین، امنیت هستی شناختی
  • گارینه کشیشیان سیرکی*، سهیل سهیلی نجف آبادی صفحات 25-50
    تحولات خاورمیانه عربی که از سال 2011 آغاز شد،نقطه عطفی در تاریخ سیاسی این منطقه راهبردی از جهان به شمار می آید.اگرچه جمهوری اسلامی ایران همواره برای نفوذ در خاورمیانه تلاش کرده و سیاست صدور انقلاب را برای برپایی سازه های هویتی خویش در این منطقه در پیش گرفته است،اما تحولات انقلابی خاورمیانه پس از 2011، زمینه های نفوذ بیشتری برای ایران در بحرین،یمن،عراق و نیز سوریه فراهم آورده که از آن با عنوان سیاست منطقه ای«هلال خصیب»یاد می شود.براین اساس،پرسش اصلی مقاله آن است که «سیاست خارجی جمهوری اسلامی در قبال تحولات بیداری اسلامی به ویژه در مورد بحران سوریه چه بوده است که زمینه ساز افزایش نفوذ ایران در منطقه شده است؟»هدف اصلی مقاله نیز،که با روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه نظریه سازه انگاری انجام شده،آن است که نفوذ جمهوری اسلامی ایران را در منطقه بر اساس مولفه های سیاست خارجی آن بررسی نماید تا چگونگی وفاداری آن به اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی و آرمان های ارزش مدارانه اسلامی آن،که هویت این سیاست خارجی را می سازد،روشن گردد.نتیجه نشان می دهد که ایران خواهان گسترش ارزش های هویتی خود در منطقه است،اما سعی دارد تا با نفوذ بیشتر در منطقه با بهره گیری از سیاست اتحاد با روسیه،نخست امنیت ملی خویش و پس از آن،منافع ملی خود را تامین نماید.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ایران، خاورمیانه، بیداری اسلامی، سوریه
  • محمود علیپور گرجی*، حدیث قائد رحمتی صفحات 51-75
    مهم ترین گروه سلفی- جهادی که در غرب آفریقا تاثیر گذاشته، بوکوحرام است. این گروه، به دنبال شورشی بزرگ درسال 2009 به شهرت رسید. ایدئولوژی بوکوحرام، سلفی - جهادی است و معتقدند باید اسلام را از تغییرات بیرونی که بر آن وارد شده پاک کرد. این گفتمان در غرب آفریقا در صدد است تا هویت سلفی را ایجاد کند که در واکنش به گفتمان های دیگر با تاکید بر نشانه ها تفاوت ها را بپوشاند. هر یک از این نشانه ها در مفصل بندی گفتمان بوکوحرام و نیز ساختار امنیت در غرب آفریقا تاثیرگذارند. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و کتابخانه ای است؛ و نظریه گفتمان لاکلا و موف به عنوان چارچوب نظری به کار گرفته شده است. پژوهش حاضر با روش تحلیلی گفتمان به دنبال این پرسش است که گسترش گفتمان سلفی بوکوحرام چه تاثیری بر ساختار امنیتی غرب آفریقا داشته است؟ ایده و فرضیه محوری پژوهش این است که گفتمان بوکوحرام در غرب آفریقا با طرح دال مرکزی احیای دولت اسلامی و وقته های تکفیر ، ضدیت ، خصومت و ضدیت با عقل به دنبال زنجیره هم ارزی است تا گفتمان سلفی را گسترش دهد. اما این هویت و گفتمان به دلیل افراط منجر به تنش در ساختار امنیتی غرب آفریقا شده است.
    کلیدواژگان: بوکوحرام، سلفی گری، تکفیر، سلفی جهادی، خشونت
  • بهنام سرخیل* صفحات 81-108
    آفریقا به دلیل ویژگی های ذاتی ژئوپلتیکی و همچنین مولفه های جدید ژئواکونومیکی ، به عرصه ای راهبردی برای رقابت قدرت های نوظهور تبدیل شده است . بگونه ای که بسیاری از تحلیل گران ، قرن حاضر را قرن آفریقا نامیده اند. از این منظر کنش گران فعال بین المللی(نظیر دولت ها ، شرکت های چند ملیتی ، سازمان های فراملی) به بازخوانی و طراحی سیاست ها و الگوهای استراتژیک خود با آفریقا می پردازند. درهمین چارچوب یکی از جهت گیری های اساسی و نگرش های اصولی جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین المللی ، موضوع توسعه روابط و گسترش مناسبات با آفریقا و ارتقاء سطح همکاری ها در ابعاد مختلف سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی با کنش گران آفریقایی بوده است . اکنون این سئوال مطرح است که ج.ا.ایران که طبق سند چشم انداز 1404 ه.ش درصدد ایفای نقش موثر در قالب بازیگری فعال و الهام بخش در عرصه روابط بین الملل می باشد ، چه الگویی را در مناسبات خود با آفریقا مدنظر داشته است؟ و اصولا الگوی اسلامی-ایران روابط با آفریقا باید از چه ویژگی هایی برخوردار باشد؟ روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و بر مبنای روش کیفی بوده و گردآوری داده ها ، منابع مکتوب و اینترنتی است.
    کلیدواژگان: آفریقا، جمهوری اسلامی ایران، روابط خارجی، الگوی اسلامی-ایرانی، ژئواکونومی
  • ناصر یوسف زهی*، مهدی نجف زاده صفحات 109-139
    پیوستن حزب اسلامی حکمتیار به فرآیند صلح ملی افغانستان، از مهم ترین پیش آمدهای جنجال برانگیز اخیر و اثرگذار بر وضعیت سیاسی-امنیتی و مناسبات منطقه ای این کشور است. ریشه یابی این دولت پذیری و دولت ستیزی تاریخی حکمتیار، مسئله اصلی نوشتار حاضر است. هدف طرح این پرسمان، بازنمایی نقش سیاست بر خشونت و مصالحه در این کشور ست. پرسش جستار حاضر، این است که علت رویکرد نظامی حزب حکمتیار در برابر دولت های افغانستان (2016-1969م.) و سپس، تغییر آن به رویکرد سیاسی چه بود؟ فرضیه پژوهش که در چارچوب نظریه نظم های اجتماعی باز و بسته داگلاس نورث عملیاتی گردیده، بدین شرح است: نوع ساختار سیاسی قدرت در افغانستان در گزینش رویکردهای نظامی یا سیاسی حزب اسلامی تاثیر مستقیم داشته است. طبق یافته های پژوهش، ماهیت و ساختار قدرت نظام های پادشاهی (1933م.)، اقتدارگرا (1973م.)، کمونیستی (1978م.)، غیرنهادمند (1992م)، و بنیادگرای افغانستان (1996م.)، که متضاد با خط مشی اسلام خواهی و دموکراسی خواهی حکمتیار بود، رویکردی مسلحانه بر حزب تحمیل کرد. اما ساختار و نظام درحال دموکراتیک، نهادمند و اسلامی افغانستان پساطالبان، در کنار خروج حداکثری نیروهای خارجی از این کشور، اتخاذ رویکرد مسالمت آمیز حزب را فراهم ساخت. در تحلیل نهایی، سیاست دولت ها و نه ساختار سنتی جامعه، موجد زایش خشونت های اجتماعی افغانستان است.
    کلیدواژگان: افغانستان، قدرت، حزب اسلامی حکمتیار، نظامی گری، مصالحه
  • آرش بیدالله خانی*، یاسر کهرازه صفحات 141-166
    دیپلماسی سلبریتی ابزار اساسی جذب و جلب توجه افکار عمومی به مسائل و بحرانهای سیاست بین الملل است. در طول دو دهه گذشته، سلبریتی ها به طور فزاینده ای از قدرت و شهرت خود برای جلب توجه جهانی به مسائل مهم بین المللی مانند فقر، بحران بدهی ها، بیماری های واگیر دار و مسری، جنگ و... استفاده کرده اند و بر همین مبنا ، به عنوان دیپلمات های سلبریتی شناخته شده اند. این امر باعث به کارگیری گسترده سلبریتی های در سیاست بین الملل شده است. بر همین اساس سوال اساسی پژوهش حاضر این است که دیپلماسی سلبریتی چه تاثیری بر سیاست بین الملل دارد ؟ در پاسخ به این سوال و با روشی توصیفی- تحلیلی پژوهش حاضر با چشم اندازی مثبت بر این امر تاکید می کند که فعالیت دیپلماتیک سلبریتی ها در سیاست بین الملل باعث افزایش توجه و تمرکز افکار عمومی و شهروندان عادی به مسائل بین المللی و بحرانهای سیاسی می شود. توجه و تمرکزی که در غیر اینصورت و از طریق دریچه و روندهای دیپلماسی سنتی و رسمی- دولتی غیر ممکن بود.
    کلیدواژگان: سیاست، بین الملل، سلبریتی، دیپلماسی، عامه
  • حسین جعفری طاهری، سید ‫حسام الدین لسانی* صفحات 167-196
    در اثر ارتکاب جنایات بین المللی، خسارت و صدماتی به قربانیان و زیان دیدگان وارد می شود. سیاست راهبردی دیوان با رویکردی حیاتی و استراتژیک بگونه ای با حیات سیاسی دولتها پیوند داشته اند. جبران خسارت بعنوان یکی از مولفه های سیاست راهبردی دیوان بین المللی کیفری نهادینه شده است. دیوان بین المللی کیفری نظام عدالت کیفری بین المللی را بزه دیده مداری می داند، از اینروی جبران خسارت که بخشی از سیاستهای راهبردی‫‫‫‫‫‫‫‫‫‫ دیوان کیفری بین المللی است که در پرتو اجرای جبران خسارت متبلور می شود. عنصر قدرت و نوع روابط کشورهای متنفذ و قدرتمند با دیوان می تواند در اجرای این سیاست تعیین کننده باشد، لیکن دیوان با اعمال سیاستهای استبدادی ابرقدرتهای جهانی، جهت دستیابی به اهداف و سیاست های راهبردی، با ناملایمات و موانع جدی مو‫اجه می گردد که این موانع اسباب برهم زدن موازنه نظام عدالت کیفری در برخورد با جنایات بین المللی را پدید آورده است. برهمین اساس، دیوان باید در هر پرونده، سیاستها و رویه های مربوط به سیاست جبران خسارت را مشخص نماید. درپژوهش حاضر که به شیوه توصیفی- تحلیلی است، به بررسی سیاستهای راهبردی جبران خسارت در دیوان پرداخته است.
    کلیدواژگان: سیاست راهبردی دیوان بین المللی کیفری، جبران خسارت، جنایات بین المللی، رویه قضایی بین المللی، سیاست بین المللی
|
  • Sedighe Zare Zahmatkesh *, Ghasem Toraby Pages 1-25
    It has long been argued that the controversy of identity is one of the main sources of crisis in the Middle East and international politics. That is, the existence of differences in the identity of the countries causes tension between them, while the convergence and similarity can lead to cooperation. Nevertheless, empirical evidence from the Middle East has long defied this hypothesis. The present study seeks to answer the question why does Saudi Arabia, who claims to be the leader of the Islamic world, has repeatedly opposed the rise of Islamist movements in the Middle East? The research hypothesis implies that, In the case of Saudi foreign policy, similarity became particularly threatening as the distinctiveness of the Saudi identity was challenged and identity similarity is as a source of conflict. To address this paradox, this article builds on the growing literature on ontological security to explaining how similarity can generate Tension, insecurity and identity risks. The article follows with a comparison of Saudi identity risks in the wake of the Iranian revolution (1979) and the ascendance of the Muslim Brotherhood to power in Egypt (2012).
    Keywords: Saudi Arabia, Middle East, Islamic Revolution of Iran, Movement of the Muslim Brotherhood, ontological security
  • Garineh Keshishyan Siraki *, Soheil Soheily Najafabadi Pages 25-50
    The Arab Middle East developments that began in 2011 are a milestone in the political history of this strategic area of the world. Although the Islamic Republic of Iran has always striven to influence the Middle East but the post-2011 revolutionary developments in the Middle East have provided more influence to Iran in Bahrain, Yemen, Iraq, and Syria. The main question is that "The foreign policy of the Islamic Republic in relation to the developments in Islamic awakening, especially in the context of the Syrian crisis What has been the reason for increasing Iran's influence in the region? "The main purpose, which is carried out through a descriptive-analytical method based on constructive theory, is to influence the Islamic Republic of Iran in the region based on its foreign policy components To clarify how its loyalty to the principles of foreign policy of the Islamic Republic and its valorous Islamic ideals, which makes it the identity of this foreign policy, is clear. The result is that Iran wants to expand its identity values in the region, but it is trying to get more influential in the region, using the policy of unity with Russia, first of all its national security.
    Keywords: Foreign policy, Iran, Middle East, Islamic awakening, Syria
  • Mahmood Alipour Gorji, Hadis Qaed Rahmati Pages 51-75
    The most important Salafi Jihadism group influenced in West Africa is Boko Haram. This group gained popularity in 2009 following a great rebellion. The ideology of Boko Haram is Salafi-Jihadist and they believe that Islam must be eradicated from the external change that enters in it. This discourse seeks to create a Salafi identity that in response to other discourses covers the differences by emphasizing signs. Each of these signs affects the elaboration of the Boko Haram discourse as well as the security structure in West Africa. The method of this research is descriptive-analytical ; And Laclau and Mouffe's discourse theory are used as a theoretical framework. The present study addresses this question that how the spread of Boko Haram's Salafist discourse has had an impact on the security structure of West Africa? the central idea and hypothesis of the research is that the Boko Haram discourse in West Africa is looking for an equivalence chain with the central plan of the revival of the Islamic State and the periods of Takfiri, opposition, and hostility anti-rationale to expand Salafi discourse. But this identity and discourse have led to tensions in the West African security structure due to extremism.
    Keywords: Boko Haram, Salafism, Takfir, Jihadi Salafi, Violence
  • Behnam Sarkheil * Pages 81-108
    Due to its inherent geopolitical Specification and new Geo-economic components, Africa has become a strategic area for emerging powers to compete. As many analysts have called this century as the century of Africa. From this perspective, international activists (such as governments, multinational corporations, transnational corporations) are revising and designing their strategic policies and strategies with Africa. In the same framework, one of the main orientations and fundamental attitudes of the Islamic Republic of Iran in the international arena is the issue of developing relations and expanding relations with Africa and promoting the level of cooperation in various aspects of political, economic and cultural affairs with African actors. The question now is that Iran, which, according to its 1404 vision document, is seeking to play an effective role in acting as an active inspiration in the field of international relations, does have a pattern in its relationship with Africa? And what are the characteristics of Islamic-Iranian Patterns to Islamic relations with Africa? The research method is descriptive-analytic and based on qualitative method and data collection, written and online sources.
    Keywords: Africa, Islamic republic of Iran, Foreign Relations, Islamic-Iranian Pattern, Geo-economics
  • Naser Yosefzehy *, Mehdi Najafzadeh Pages 109-139
    The joining of the Hekmatyar to the process of Afghanistan national peace has been one of the most recent controversial upheaval and affective on the political-security situation this country. The discovery of the cause of this state-reception and the Hekmatyar's historic anti-state is a major issue in this paper. The purpose of this question is to represent the role of politics on the emergence of violence in Afghanistan. Therefore, the question of the present research is that what was the main reason for Hekmatyar's military approach to the states of Afghanistan (1966-2016) and then change it to political approach? The research hypothesis, which is operationalized in the format of the structural theory of Douglas North’s social orders, is follows: the nature and structure of the power systems of the kingdom (1933), authoritarian (1973), communist (1978), non-institutional (1992), and fundamentalist in Afghanistan (1996), which is opposed to Hekmatyar’s Islamism and democratism policy, imposed an armed approach on the party. But, relatively democratic, institutionalized and Islamic system of the post-Taliban Afghanistan provided a peaceful approach to the party. Therfore,, the policy of governments, not the construction of a society has led to the emergence of social violence in Afghanistan.
    Keywords: Afghanistan, Power, Hekmatyar, Islami Party, Militarism, compromise
  • Arash Beidollahkhani *, Yaser Kahrazeh Pages 141-166
    Celebrity diplomacy is a key tool in attracting public attention to the public issues and crisis in international politics. Over the past two decades, celebrities have increasingly used their power and fame to draw global attention to important international issues such as poverty, debt crisis, infectious diseases, war, etc and based on these activities, they have been recognized as celebrity diplomats. This has led to a widespread use of celebrities in international politics. Diplomatic activity of celebrities broadens the informal political milieus of international politics and it is transferred important issues of international politics to the center of every day life's discourse of ordinary people. Moreover, it is given the Aesthetic dimension to the international politics. Accordingly, the fundamental question of the present research is that how does celebrity diplomacy effect on international politics? In the answer to this question and with a descriptive-analytical method this paper emphasizes that diplomatic activity of celebrities in international politics increases the focus and attraction of public opinion and ordinary citizens on international issues and political crises. The attention that was not possible through state-level and traditional diplomacy.
    Keywords: politics, International, Celebrity, publics, Diplomacy
  • Hossein Jafari Taheri, Seyed Hesamodin Lesani * Pages 167-196
    Some international harms and injuries may be suffered by the victims through the commission of these crimes.The strategic policy of the Court has been linked with a critical and strategic approach to the political life of governments. Compensation has been institutionalized as an integral part of the strategic policy strategy of the International Criminal Court. The power element and the kind of strong and powerful relations with the Supreme Court can be decisive in the implementation of this policy, but the Supreme Court faces serious obstacles and obstacles in pursuit of strategic goals and policies by imposing authoritarian policies of global superpowers. These obstacles have created the balance of criminal justice system in dealing with international crimes. By this way the compensation as part of the function of the court is expressed through the implementation of the compensation plans. The Statute provides for the general points regarding compensation. However, the Court needs to establish the principles and procedures in every case. The main question in this research is what are the principles governing compensation within the ICC. For replying this question, the present research- which is in a descriptive-analytical method.
    Keywords: Strategic Policy of the International Criminal Court, Compensation, International Crimes, International Judicial Procedure, international politics