فهرست مطالب

به زراعی کشاورزی - سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1391)

مجله به زراعی کشاورزی
سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نورالله احمدی صفحه 1
    اتیلن به عنوان یکی از هورمون های گیاهی نقش های متعددی را در فرایندهای فیزیولوژیکی شامل جوانه زنی بذر، ریشهزایی قلمه، پیری و ریزش اندام های گیاهی ایفا می کند. طی مطالعات گذشته، پنج ژنوتیپ متحمل و بسیار حساس به اتیلن از میان بیش از 200 ژنوتیپ رز براساس ریزش اندام های برگ و جوانه گل شناسایی شدند. در این تحقیق، ریشه زایی و رشد قلمه های ژنوتیپ های انتخابی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ های مورد مطالعه از نظر ریشه زایی قلمه های دو سانتی متری اختلاف آماری معنی دار وجود نداشت، در حالی که ژنوتیپ ها از نظر ریشه زایی قلمه های یک سانتی متری اختلاف آماری معنی داری را نشان دادند. تیمار ایندول بوتیریک اسید اثری بر میزان ریشه زایی قلمه ها نداشت. بیشترین و کمترین میانگین زمان ریشه زایی به ترتیب در ژنوتیپ 67‎/76 و رقم ونیلا به دست آمد. وجود اختلاف معنی دار بین ژنوتیپ ها از لحاظ صفات مختلف مورد اندازه گیری از قبیل میزان رشد جوانه جانبی، وزن خشک ریشه و وزن اندام های هوایی، می تواند به ویژگی های فردی هر ژنوتیپ نسبت داده شود. داده های این تحقیق نشان داد که ریشه زایی ژنوتیپ های مورد مطالعه تحت تاثیر میزان حساسیت آنها به اتیلن نمی باشد.
    کلیدواژگان: رز، زمان ریشه زایی، قلمه، هورمون، ایندول بوتریک اسید
  • عاطفه حقی کاشانی، مصطفی عربی، سید رضا طبایی عقدایی، حسین زینلی، محمودرضا روزبان صفحه 13
    به منظور ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد گل در بوته گل محمدی، تعداد 20 ژنوتیپ جمع آوری شده از مناطق مختلف ایران در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی گل محمدی واقع در ایستگاه تحقیقات مناطق خشک و بیابانی کاشان در سال های 1386 و 1387 مورد بررسی قرار گرفت. صفات مورد مطالعه شامل عملکرد گل در بوته، تعداد گل در بوته، ارتفاع گیاه، طول برگ، عرض برگ، سطح برگ، طول غنچه، عرض غنچه، طول گوشوارک، عرض گوشوارک، وزن تک گل، طول نهنج، عرض نهنج، تعداد گلبرگ، زمان فعال شدن گیاه، زمان شروع غنچه دهی، زمان شروع گل دهی و طول دوره گل دهی بودند. تجزیه همبستگی نشان داد که میان برخی از صفات مورد مطالعه نظیر تعداد گل در بوته و عملکرد گل، رابطه قوی مثبتی وجود دارد. همچنین، نتایج تجزیه رگرسیون مرحله ای برای عملکرد گل در هر بوته نشان داد که صفات تعداد گل در بوته و وزن تر هر گل، در مجموع، 94 درصد تغییرات عملکرد گل در بوته را توجیه می کنند. تجزیه و تحلیل ضرایب مسیر نیز مشخص نمود که تعداد گل در بوته، بالاترین اثر مستقیم را بر عملکرد دارد. بنابر نتایج به دست آمده، تعداد گل در بوته و وزن تر گل می توانند به عنوان معیار مناسبی برای عملکرد گل در هر ژنوتیپ گل محمدی در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: همبستگی، تجزیه ضرایب مسیر، تجزیه رگرسیون مرحله ای، عملکرد، گل محمدی
  • مهدی رضایی صفحه 21
    در تحقیق حاضر، نیاز سرمایی و نیاز گرمایی گل دهی شش رقم تجاری زردآلوی منطقه شاهرود به نام های محلی جعفری، قوامی، جهانگیری، خیاری، خیوه ای و رجبعلی در شرایط آزمایشگاهی و مزرعه ای مورد بررسی قرار گرفت. رقم رجبعلی و تا حدودی رقم جهانگیری در شرایط آزمایشگاهی در 500 ساعت دمای چهار درجه سانتی گراد شروع به گلدهی کردند. بقیه ارقام به جز خیاری در 750 ساعت گلدهی خود را آغاز کردند. رقم خیاری در 1000 ساعت شروع به گلدهی کرد. با توجه به اختلاف کم تاریخ گلدهی ارقام مورد بررسی، نتایج مزرعه ای نشان دهنده اختلاف کم ارقام از نظر نیاز سرمایی بر حسب مدل های مختلف بود، اما میزان نیاز سرمایی اندازه گیری شده بر اساس مدل های مختلف تفاوت های قابل توجهی داشتند. بر اساس مدل ساعات سرمایی ارقام حدود 1400 ساعت نیاز سرمایی داشتند، درحالی که بر اساس مدل یوتا، کارولینای شمالی و نیاز سرمایی کم این میزان برای ارقام مورد بررسی به ترتیب حدود 1000، 740 و 770 واحد بود. نیاز سرمایی بر اساس مدل دینامیکی برای همه ارقام 71 قسمت بود. میزان نیاز گرمایی برای ارقام از 1829 درجه ساعت در رقم خیوه ای تا 3387 درجه ساعت در رقم جعفری متفاوت بود. ارقام از لحاظ شروع گلدهی اختلاف چندانی با یکدیگر نداشتند، اما بین طول مدت گلدهی آن ها حدود یک هفته اختلاف وجود داشت. در مکان هایی که نیاز سرمایی به خوبی برآورده می شود، تفاوت ها در زمان شکوفایی ارقام کم است.
    کلیدواژگان: زردآلو، نیاز سرمایی، مدت گلدهی، نیاز گرمایی، تاریخ گلدهی
  • خدیجه روستایی، محسن موحدی دهنوی*، سیدعلی خادم، حمیدرضا اولیایی صفحه 33

    به منظور بررسی تاثیر مصرف پلیمرهای سوپرجاذب و کود دامی بر خواص کمی و کیفی سویا در شرایط تنش خشکی این آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان مرودشت در سال 1388 انجام گردید. عامل اصلی شامل آبیاری پس از 50، 100 و 150 میلی متر تبخیر آب از تشتک تبخیر کلاس A و فاکتور فرعی شامل عدم مصرف پلیمر سوپرجاذب و کود دامی، مصرف 40 تن در هکتار کود دامی، مصرف 200 کیلوگرم در هکتار پلیمر سوپرجاذب، مصرف 50 درصد پلیمر 50 درصد کود دامی، مصرف 65 درصد پلیمر 35 درصد کود دامی و مصرف 35 درصد پلیمر 65 درصد کود دامی بودند. با افزایش شدت تنش خشکی، از تعداد غلاف و تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و بیولوژیک و شاخص برداشت کاسته شد. در مقابل با کاربرد پلیمر سوپرجاذب و کود دامی بر تعداد غلاف و تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و بیولوژیک افزوده شد. حداکثر عملکرد دانه (3‎/2148 کیلوگرم در هکتار) به تیمار آبیاری پس از 50 میلی متر تبخیر تعلق داشت. کاربرد توام کود دامی و پلیمر سوپر جاذب باعث افزایش عملکرد دانه، بیولوژیک، روغن و پروتئین نسبت به شاهد شد. درمجموع، جهت کسب حداکثر عملکرد دانه می توان از تلفیق کود دامی و پلیمر سوپر جاذب به نسبت 65 به 35 استفاده کرد.

    کلیدواژگان: عملکرد روغن، شاخص برداشت، تشتک تبخیر، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه
  • فریبا میقانی، آژنگ جاهدی، سید محمد میروکیلی، پرویز شیمی، محمد علی باغستانی صفحه 43
    به منظور مطالعه اثر در کنترل شیمیایی علف های هرز پهن برگ مزارع یونجه تازه کاشت در همدان و یزد، پژوهشی در سال های 87-1386 انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و 11 تیمار اجرا شد. تیمارهای آزمایش عبارتند از علف کش های بنتازون (بازاگران) (SL 48%) به میزان 5‎/2، سه و چهار لیتر در هکتار، توفوردی بی (بوترس) (3‎/42% EC)‎ به میزان 5‎/2، 8‎/2، 1‎/3 و 5‎/3 لیتر در هکتار، ایمازتاپیر (پرسوییت) (SL 10%) به میزان 4‎/0، 7‎/0 و یک لیتر در هکتار و شاهد با علف هرز. طی سه چین، اثر علف کش ها بر وزن خشک یونجه و تراکم و وزن خشک علف های هرز بررسی شد. در یزد، توفوردی بی 5‎/3 لیتر در هکتار بهترین نتیجه را در کنترل علف های هرز داشت و باعث افزایش وزن خشک یونجه شد. همچنین غلظت های 5‎/3 و 8‎/2 لیتر در هکتار این علف کش تراکم و وزن خشک پنیرک و کاهوی وحشی را تا 100 و پیچک را تا 88 درصد کاهش داد. در همدان نیز توفوردی بی 5‎/3 لیتر در هکتار بهترین تیمار در کنترل علف های هرز و افزایش وزن خشک یونجه بود. غلظت های 5‎/3 لیتر در هکتار این علف کش تراکم و وزن خشک پیچک را 100 درصد کنترل کرد. در مجموع، توفوردی بی ضمن کنترل مطلوب اکثر علف های هرز پهن برگ، پیچک را نیز به نحو مطلوبی کنترل کرد و علف کش مناسبی برای مزارع یونجه بود.
    کلیدواژگان: بنتازون، ایمازتاپیر، کنترل شیمیایی، چین یونجه، توفوردی بی
  • حسین نستری نصرآبادی، حسین نعمتی، علیرضا سبحانی، حسین آرویی صفحه 57
    استفاده از خاکپوش به عنوان یکی از روش های شناخته شده در کاهش مصرف آب مورد توجه قرار گرفته است. بدین منظور، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان تربت جام واقع در استان خراسان رضوی بر روی دو رقم خربزه انجام گردید. عامل آبیاری در سه سطح (دور آبیاری شش، هشت و 10 روز) در کرت اصلی و دو عامل خاکپوش (مخلوط خاکپوش کاه و شلتوک برنج، خاکپوش پلاستیک و بدون خاکپوش) و رقم (دو رقم خاتونی و قصری) به صورت فاکتوریل در کرت فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در صفات عملکرد، درصد قند، میزان آلودگی به کنه تارعنکبوتی و بوته میری، سطح برگ و رطوبت خاک برای تیمارهای خاکپوش و دور آبیاری تفاوت معنی داری وجود دارد. بیشترین سطح برگ و رطوبت خاک در خاکپوش پلاستیک مشاهده شد و بیشترین آلودگی به کنه تار عنکبوتی و بوته میری در خاکپوش آلی به دست آمد. خاکپوش پلاستیک باعث افزایش درصد قند در هر دو رقم خربزه گردید. خاکپوش پلاستیک در دور آبیاری شش روز باعث کاهش عملکرد و کیفیت میوه شد، اما در دور آبیاری بیش از هشت روز باعث افزایش عملکرد و کیفیت گردید که با توجه به مزیت در مصرف آب کمتر و بهبود عملکرد برای مناطق خشک و کم آب توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: درصد قند، رطوبت خاک، کنه تارعنکبوتی، سطح برگ، عملکرد، بوته میری
  • معصومه نعیمی، غلام علی اکبری، امیر حسین شیرانی راد، طاهره حسنلو، غلام عباس اکبری صفحه 67
    به منظور بررسی اثر کاربرد زئولیت و محلول پاشی سلنیم در شرایط تنش کم آبی بر روابط آبی و آنزیم های آنتی اکسیدان در گیاه دارویی کدو پوست کاغذی (Cucurbita pepo L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1389 در منطقه تاکستان واقع در استان قزوین به اجرا درآمد. در این آزمایش، عامل آبیاری در سه سطح شامل آبیاری معمول (شاهد)، قطع آبیاری در مرحله گل دهی و قطع آبیاری در مرحله میوه دهی و عامل زئولیت در دو سطح عدم کاربرد و مصرف 10 تن در هکتار و عامل محلول پاشی سلنیم نیز در دو سطح صفر (عدم کاربرد) و 30 گرم در لیتر در هکتار بودند. نتایج نشان داد که تنش کم آبی فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان را افزایش داد، به طوری که این افزایش فعالیت در تیمار تنش در مرحله گل دهی مشهودتر بود. محلول پاشی سلنیم موجب افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در تمام سطوح آبیاری گردید. کاربرد زئولیت به میزان 10 تن در هکتار در شرایط تنش کم آبی موجب کاهش اثرات مخرب تنش و بهبود صفاتی همچون رطوبت نسبی برگ، کمبود اشباع آب، محتوای پروتئین محلول، تعداد دانه در میوه، وزن صد دانه و عملکرد روغن گردید. با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد کاربرد زئولیت در مناطقی که در معرض تنش خشکی هستند به دلیل خاصیت حفظ و ذخیره سازی رطوبت طی دوره تنش می تواند در جهت بهبود رشد و تولید گیاه مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: عملکرد روغن، فعالیت آنزیمی، زئولیت، تنش خشکی، رطوبت نسبی برگ
|
  • Noorollah Ahmadi Page 1
    Ethylene as a plant hormone plays various functions in a variety of physiological phenomena including seed germination, root initiation on stem cutting, senescence and organs abscission. In our previous investigation, five rose genotypes were identified showing high-sensitivity or low-sensitivity to exogenous ethylene treatment. The purpose of this study was to evaluate the rooting capacity and bud growth in stem cuttings of these genotypes. Although significant differences were found in rooting ability of 1-cm cuttings but 2-cm cuttings did not show any difference. IBA treatment did not affect root formation in low sensitive or high sensitive plants. The highest and lowest mean rooting time belong to genotypes '76.67' and 'Vanilla' respectively. There were significant differences in plant height and dry weight of shoots and roots of genotypes. This study showed that the rooting capacity was not affected by degree of plant sensitivity to ethylene.
    Keywords: Hormone, Rooting time, Stem cutting, IBA, Rose
  • Atefeh Haghi Kashani, Mostafa Arab, Seyed Reza Tabaei Aghdaei, Hossein Zeinali, Mahmoud Reza Roozban Page 13
    This study was carried out to investigate flower yield and yield components in Iranian Rosa damascena using 20 genotypes, collected from different regions of Iran and grown in Drylands and Deserts Research Station of Kashan, Iran, using a randomized complete block design with three replications in 2007-2008. Flower yield per plant, number of flowers per plant, plant height, leaf length, width, length and width of bud, length and width of pedicle, fresh weight of flower, number of petal per flower, length and width of receptacle, plant growth date, budding date, time of flowering and flowering period were recorded. A significant phenotypic correlation indicated a strong positive relationship between flower yield and number of flowers per plant. Result of stepwise regression analysis showed that 94 percent of total variation of flowers yield per plant could be explained by number of flowers per plant and weight of the fresh flower. The path analysis indicated that the number of flower per plant had the most direct effect on the yield. This suggested that number of flowers per plant and weight of the fresh flowers are the most important components determining flower yield per plant in Damask rose.
    Keywords: Path analysis, Yield, Stepwise regression analysis, Correlation, Rosa damascena
  • Mehdi Rezaie Page 21
    In this research, chilling and heating requirements of six local cultivars of apricot (Jafari, Ghavami, Jahangiri, Khiari, Khiveaee and Rajabali) were evaluated under field and lab conditions. Under lab condition, ‘Rajabali’ and in some extent ‘Johangiri’ began flowering after 500 hours in 4°C. Other cultivars except ‘Khiari’ flowered at 750 h. ‘Khiari’ flowered at 1000 h. In field, due to little difference of flowering time among cultivars, there was a low difference in chilling requirement among cultivars in all models. Calculation of chilling requirements based on chilling hours was around 1400 h while based on Utah, North Carolina and Low chilling models was 1000, 740 and 770 unit, respectively. Chilling requirement in all cultivars was 71 portions based on dynamic model calculation. Amount of heating requirement ranged from 1829 growth degree hours (GDH) in ‘Khivea’ to 3387 GDH in ‘Jafari’. Although little differences exist in flowering onset of cultivars, the differentiation of flowering period among cultivars was around one week. Cultivars showed little differences in flowering onset in locations they meet their chilling requirement.
    Keywords: Heat unit, Chilling requirement, Apricot, Flowering period, Flowering date
  • Khadijeh Roustaie, Mohsen Movahhedi Dehnavi, Seyed Ali Khadem, Hamid Reza Owliaie Page 33

    To investigate effects of different super absorbent polymer and animal manure ratios on the quantitative and qualitative characteristics of soybean under drought stress, a split plots experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in Marvdasht, Iran in 2009. Main factor included of irrigation with 50, 100 and 150 mm evaporation from pan class A and sub factor included of control, 40 t.ha-1 animal manure, 200 kg.ha-1 super absorbent polymer, 50 percent super absorbent polymer + 50 percent animal manure, 65 percent super absorbent polymer + 35 percent animal manure and 35 percent super absorbent polymer + 65 percent animal manure. The results showed that, number of pod and grain per plant, 1000 grain weight, grain yield, biological yield, protein yield and oil yield were decreased by drought stress occurrence and were increased with super absorbent polymer and animal manure application. The highest yield (2148.3 kg.ha-1) was obtained in control treatment. Results showed that the combinations of super absorbent polymer and animal manure significantly increased grain, biological, oil and protein yield compared with control. Finally, combination of 35 percent super absorbent polymer and 65 percent animal manure was the best treatment in this experiment.

    Keywords: Harvest index, Biological yield, Seed yield, Oil yield, Evaporation pan
  • Fariba Meighani, Ajang Jahedi, Seyed Mohammad Mirvakili, Parviz Shimi, Mohammad Ali Baghestani Page 43
    In order to study of the efficacy of herbicides in weed control of new seeded alfalfa, an experiment was conducted in Hamedan and Yazd cities, Iran during 2009-2010. The treatments were Bentazone (Bazagran) (SL 48%) two, three and four L.ha-1, 2,4-DB (Butress) (EC 42.3%) 2.5, 2.8, 3.1 and 3.5 L.ha-1, Imazethapyr (Pursuit) (SL 10%) 0.4, 0.7 and one L/ha and without herbicide control treatment. The herbicides effect on alfalfa biomass and the biomass and density of weeds was studied during three cuttings. In Yazd, 2,4-DB 3.5 L.ha-1 was the best treartment for controlling weeds and increasing alfalfa biomass. 2,4-DB 3.5 and 2.8 L.ha-1 controled the density and biomass of Malva and Lactuca to 100 and 88 percent, respectively. In Hamedan, herbicides treatments had no phytotoxocity on alfalfa. Only Bentazone caused chlorosis in alfalfa that recovered that after one to two weeks. 2,4-DB not only was suitable in control ling broad leaves weeds, but also was successful in field bindweed control. Overall. 2,4-DB seems to be an efficient herbicide
    Keywords: 2, Bentazone, Alfalfa cutting, Chemical control, Imazthapyr, 4, DB
  • Hossein Nastari Nasrabadi, Hossein Nemati, Ali Reza Sobhani, Hossein Aroiee Page 57
    Using mulch to decrease and optimize water use, increase yield and fruit quality is known as a practical method. For this purpose, a split-factorial experiment based on complete block design with three replications on two melon cultivars was conducted in Torbat-e-Jam, Iran. Interval irrigation treatments in three levels (six, eight and 10 days) were considered as main plot and mulch (rice straw and paddy, plastic and no mulch) and cultivar (Khatooni and Ghasri) were considered as sub plots in a factorial design. Results showed that there was a significant difference between plastic mulch and the control and also between interval irrigation treatments for yield, sugar percentage, resistance to damping off and spider mite, leaf area and soil moisture. The largest leaf area and soil moisture was observed with plastic mulch. The largest contamination to spider mite and damping off were occurred using straw plus paddy rice mulch. Plastic mulch increased the sugar percentage of both cultivars as well. Plastic mulch for six day interval irrigation increased yield and fruit quality through increased yield and fruit quality to increase for more than eight day interval irrigation. Regarding the advantages of plastic mulch for reduction of water use and improvement of yield and fruit quality, using plastic mulches is recommended for dry lands.
    Keywords: Leaf area, Yield, Sugar percentage, Spider mite, Damping off, Soil moisture
  • Masoomeh Naeemi, Gholam Ali Akbari, Amir Hossein Shirani Rad, Tahereh Hassanlou, Gholam Abbas Akbari Page 67
    In order to evaluation the effect of zeolite application and selenium spraying on water relations traits and antioxidant enzymes in medicinal pumpkin (Cucurbita pepo L.) at water deficit stress conditions, an experiment was conducted in factorial based on randomized complete block design with three replications during 2010 in Takestan, Iran. The three levels of irrigation factor include normal irrigation (control), withhold irrigation at the flowering and fruit formation stages, zeolite factors include two levels of non application and use of 10 tons per hectare and selenium was sprayed at two concentration in zero and 30 grams per liter per hectare. Water deficit increased antioxidant enzymes activity, so that the increase in stressed plants at flowering stage was among the most prominent. Selenium spraying increased the anti-oxidative activity. Zeolite application of 10 tons per hectare, reduced stress effects and improved traits as RWC, WSD, soluble protein content, number of seeds, 100 seed weight and oil yield. According to the results, application of zeoilite under drought stress condition retain the moisture during stress and can be useful in improving plant growth and production.
    Keywords: Relative water content, Oil yield, Drought stress, Zeolite, Enzyme activity