فهرست مطالب

مجله به زراعی کشاورزی
سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/06
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهدی رمضانی، رضا رضایی سوخت آبندانی صفحات 1-15
    به منظور بررسی تاثیرات پرایمینگ بر خصوصیات جوانه زنی بذر با غلاف اسپرس رقم (Eski)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی ساری، در سال 1390، اجرا شد. تیمارها شامل پلی اتیلن گلیکول (PEG6000) با غلظت های 5 و 10 درصد (با پتانسیل های اسمزی 21/3- و 41/7 بار)، نیترات پتاسیم (KNO3) با غلظت های 5 و 10درصد و کلرید پتاسیم (KCl) با غلظت های 5 و 10 درصد و مدت زمان های 6، 12 و 24 ساعت بود. نتایج این آزمایش نشان داد که در تمام صفات در سطح احتمال 001/0p< از نظر آماری تفاوت معنی داری را نشان داد که بیشترین آن ها در مدت 6 ساعت به دست آمد به جز تعداد گیاهچه غیرعادی که کمترین آن در مدت 6 ساعت بود؛ اما در تاثیرات متقابل پرایمینگ×زمان بیشترین شاخص طولی و وزنی ویگور، طول ریشه چه و سرعت جوانه زنی در محلول پرایمینگ PEG 10 درصد با مدت 12 ساعت حاصل شد. بیشترین درصد جوانه زنی و تعداد کل گیاهچه با PEG 5 و 10 درصد با مدت 6 و 12 ساعت و کمترین آن نیز در محلول KCl 10 درصد با مدت 6 ساعت به دست آمد. بیشترین میزان طول ساقه چه و طول گیاهچه در محلول پرایمینگ PEG 10 درصد با مدت 12 ساعت و کمترین آن در KCl 10 درصد با مدت 24 ساعت به دست آمد. بیشترین و کمترین تعداد گیاهچه عادی به ترتیب با محلول پرایمینگ PEG 10 درصد با مدت 12 ساعت و KCl 10 درصد با مدت 6 ساعت به دست آمد. بالاترین نسبت طولی () در محلول PEG 5 درصد با مدت 6 ساعت و پایین ترین نسبت آن در محلول KNO3 10 درصد با مدت 6 ساعت حاصل شد؛ همچنین، کمترین نسبت وزن تر () در محلول KNO3 و KCl 10 درصد با مدت 6 و 24 ساعت و بیشترین نسبت وزن خشک () در محلول پرایمینگ PEG 10 درصد با مدت 12 ساعت حاصل شد.
    کلیدواژگان: اسپرس، پرایمینگ بذر، جوانه زنی و رشد گیاهچه، مدت زمان
  • سارا وزیری کته شوری، ماشااله دانشور، اکبر سهرابی، فرهاد نظریان فیروز آبادی صفحات 17-30
    به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف کود فسفر، آهن و روی بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود زراعی، آزمایشی، طی سال زراعی 901389، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. کود فسفر در سه سطح (صفر، 100 و 200 کیلوگرم در هکتار، به صورت خاک کاربرد) به عنوان کرت اصلی، آهن و روی هر یک در سه سطح (صفر، غلظت 3 در هزار و غلظت 6 در هزار، به صورت محلول پاشی) در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد تاثیرات اصلی سطوح فسفر، آهن و روی بر عملکرد دانه، تعداد غلاف در واحد سطح و وزن صد دانه معنی دار بود. اثر متقابل فسفر×آهن بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، وزن صد دانه و تعداد غلاف در واحد سطح معنی دار شد و اثر متقابل فسفر×روی بر عملکرد دانه معنی دار بود. اثر متقابل فسفر×آهن×روی برای عملکرد دانه، وزن صد دانه و عملکرد بیولوژیک معنی دار شد. حداکثر عملکرد نخود به مقدار 1228 کیلوگرم در هکتار از تیمار اثر متقابل 200 کیلوگرم فسفر و غلظت 6 در هزار آهن و روی حاصل شد. بنابراین، به نظر می رسد تلفیق 200 کیلوگرم فسفر در هکتار با غلظت 6 در هزار آهن و روی در مناطق با آب و هوا و خاک مشابه محل اجرای طرح برای نخود زراعی (رقم ILC482) مناسب است.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک، عناصر غذایی، کشت دیم، کودهای شیمیایی
  • محمود قربانزاده نقاب، حمیدرضا بابایی، قربانعلی رسام، علیرضا دادخواه، اصغر خوشنود یزدی صفحات 31-41
    این پژوهش به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت بر عملکرد، اجزای عملکرد، محتوای پروتئین و روغن نه رقم سویا، در منطقه شیروان، انجام شد. در این مطالعه نه رقم سویا (هابیت، هاک، بلاک هاک، سنچوری، کلومبوس، کلارک، سحر، زان و ویلیامز) در سه تاریخ کاشت (اول خرداد، 15 خرداد و 30 خردادماه) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که با تاخیر در کاشت عملکرد دانه، درصد روغن، تعداد روز از کاشت تا گل دهی، تعداد روز از کاشت تا غلاف دهی و سایر اجزای عملکرد به صورت معنی داری کاهش یافت. تاریخ کاشت دوم خرداد با 2338 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه و روغن را داشت. در حالی که، بیشترین درصد پروتئین در تاریخ کاشت سوم به دست آمد. بین ارقام سویا از نظر عملکرد دانه و صفات اندازه گیری شده (به جز تعداد دانه در بوته و درصد روغن) اختلاف معنی داری مشاهده شد. رقم زان با 2395 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را داشت. رقم سحر شاخص برداشت کمتری داشت و عملکرد کمتری نسبت به سایر ارقام تولید کرد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که عملکرد دانه و درصد روغن با تاخیر در کاشت کاهش، ولی درصد پروتئین افزایش یافت. ارقام زان، بلاک هاک و هاک در همه تاریخ های کاشت عملکرد دانه و روغن بیشتری نسبت به سایر ارقام داشتند و برای کشت در مناطق سردسیر توصیه می شوند.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، پروتئین، روغن، سویا و عملکرد دانه
  • مهدی رمضانی، رضا رضایی سوخت آبندانی صفحات 43-60
    به منظور تعیین تاثیرات پرایمینگ و تراکم برای بهبود در صفات مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی دو رگ های ذرت سینگل راس (S.C. 704) تحت کشت دوگانه در منطقه ساری، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه ای، در سال زراعی 1389، انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح تراکم 80 و 100 هزار بوته در هکتار به عنوان فاکتور اول و اسموپرایمینگ بذر دو رگ های ذرت سینگل کراس (704)، با محلول های پلی اتیلن گلایکول (6000PEG) با غلظت 10 درصد، نیترات پتاسیم (KNO3) با غلظت 5/0 درصد، کلرید پتاسیم (KCl) با غلظت 2 درصد، آب (هیدروپرایمینگ) و شاهد (بدون پرایمینگ) به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که ارتفاع بوته تحت تاثیرات متقابل پرایمینگ و تراکم با پرایم شدن با محلول پلی اتیلن گلایکول با غلظت 10 درصد و تراکم 100 هزار بوته در هکتار به میزان 33 درصد بیشتر از نیترات پتاسیم و کلرید پتاسیم با غلظت های 5/0 و 2 درصد و تراکم 80 هزار بوته در هکتار بود. همچنین، میزان عملکرد علوفه تر در هکتار با تراکم 100 هزار بوته در هکتار به نسبت 42/14 درصد بیشتر از 80 هزار بوته در هکتار به دست آمد. بهترین تراکم بوته و غلظت محلول های پرایمینگ از دیدگاه پارامترهای شاخص سطح برگ (LAI)، سرعت رشد محصول (CGR) و سرعت جذب خالص (NAR) مربوط به تراکم 80 هزار بوته در هکتار با پرایم شدن با محلول پلی اتیلن گلایکول با غلظت 10 درصد حاصل شد. بنابراین، بهترین تراکم بوته و غلظت محلول های پرایمینگ به ترتیب در تراکم 100 هزار بوته در هکتار با پرایم کردن با محلول پلی اتیلن گلایکول با غلظت 10 درصد برای گیاه ذرت می تواند عملکرد علوفه مناسبی برابر 54730 کیلوگرم در هکتار را تولید کند.
    کلیدواژگان: پرایمینگ، تراکم، ذرت، صفات مرفولوژیکی و فیزیولوژیکی، کشت دوگانه
  • سعیده ملکی فراهانی، داریوش مظاهری، محمدرضا چایی چی صفحات 61-74
    به منظور بررسی اثر نظام های کم آبیاری و کودی بر برخی خصوصیات شیمیایی گیاه و خاک در کشت جو، آزمایشی به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار، طی سال های زراعی 871385، انجام شد. کرت های اصلی شامل سه سطح آبیاری 1. بدون تنش (آبیاری نرمال گیاه تا پایان رسیدگی فیزیولوژیک)، 2. قطع آبیاری از آغاز گلدهی تا شروع پر شدن دانه و 3. قطع آبیاری از آغاز گلدهی تا پایان رسیدگی فیزیولوژیک و کرت های فرعی شامل شش سطح کودی: بدون کود، استفاده از کود بارور 2 و نیتروکسین، استفاده از کود ورمی کمپوست، 50 درصد کود شیمیایی+50 درصد کود ورمی کمپوست،50 درصد کود شیمیایی+کود بارور 2 و نیتروکسین و استفاده کامل از کود شیمیایی بود. نتایج نشان داد که مصرف تلفیقی کود شیمیایی و ارگانیک (زیستی و ورمی کمپوست) مقدار فسفر خاک را بیشتر از سایر کودها افزایش داد. همچنین، کاربرد تلفیقی کودها، غلظت نیتروژن گیاه را نسبت به سایر تیمارهای کودی افزایش داد. تیمارهای حاوی ورمی کمپوست در تمام سطوح تنش، دارای کربن آلی، نیتروژن و فسفر خاک بیشتری نسبت به سایر تیمارها بودند. همان طور که این تیمار در شرایط تنش خشکی باعث افزایش غلظت نیتروژن در گیاه شد، کودهای زیستی در شرایط آبیاری نرمال مقدار فسفر خاک و گیاه را نسبت به سایر کودها افزایش دادند.
    کلیدواژگان: تنش رطوبتی، جو، عناصر غذایی، کود زیستی، ورمی کمپوست
  • راضیه نبوی مقدم، محمدحسین صابری، محمدحسن سیاری صفحات 75-86
    به منظور بررسی تاثیر کاربرد مقادیر مختلف آهن و منگنز بر صفات کمی و کیفی ذرت علوفه ای رقم سینگل کراس 704، آزمایشی در سال 1389، در شهرستان قائنات (خراسان جنوبی) به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با شانزده تیمار در سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل چهار سطح کود سولفات آهن (عدم مصرف کود به عنوان شاهد و مصرف 30، 60 و 90 کیلوگرم در هکتار) و چهار سطح کود سولفات منگنز (عدم مصرف کود به عنوان شاهد و مصرف 10، 20 و 40 کیلوگرم در هکتار) بود. با افزایش میزان کود در هر دو نوع، افزایش معنی داری در صفات ارتفاع گیاه، تعداد برگ، قطر ساقه، وزن خشک (ساقه، برگ، بلال) و عملکرد خشک علوفه مشاهده شد. اما در صفات کیفی شامل درصد پروتئین، فیبر نامحلول در شوینده خنثی و فیبر نامحلول در شوینده اسیدی با افزایش میزان کود تا حد بهینه (براساس آزمون خاک برای کود آهن 60 و برای کود منگنز 20 کیلوگرم در نظر گرفته شد)، افزایش معنی داری در صفات دیده شد، در حالی که کاربرد کود بیشتر از نیاز گیاه باعث کاهش کیفیت شد. بنابراین، برای داشتن علوفه ای با خصوصیات کمی و کیفی خوب، مصرف 60 کیلوگرم در هکتار کود سولفات آهن و 20 کیلوگرم در هکتار کود سولفات منگنز برای این منطقه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آزمون خاک، حد بهینه مصرف کود، ریزمغذی، صرفه اقتصادی، عملکرد علوفه خشک
  • مهدی عبداللهی، فرید شکاری صفحات 87-98
    به منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر با سالیسیلیک اسید بر خصوصیات کیفی و ارزش نانوایی گندم، رقم الوند،با تاریخ کاشت متفاوت آزمایشی با طرح فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. عوامل مورد بررسی شامل پرایم بذر با سطوح مختلف سالیسیلیک اسید شامل سطوح شاهد (بذر پرایم نشده)، 400، 800، 1200، 1600، 2000 و 2400 میکرومولار و دو تاریخ کاشت اول آبان و اول آذر، سال زراعی 891388، بود که در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان اجرا شد. نتایج نشان داد که پرایمینگ موجب کاهش جزئی، کمتر از 1 درصد، درصد پروتئین نسبت به تیمار شاهد در هر دو تاریخ کاشت شد که احتمالا به دلیل اثر مثبت پرایمینگ بر عملکرد دانه و تجمع بیشتر نشاسته در دانه هاست تا افزایش مقدار پروتئین دانه. در مقابل پرایمینگ باعث افزایش عدد زلنی و افزایش حجم نان حاصله شد. میزان گلوتن تر، شاخص گلوتن و عملکرد دانه بر اثر پرایمینگ افزایش پیداکرد؛ ولی این افزایش در تاریخ کاشت دوم بیشتر از تاریخ کاشت اول بود. علاوه بر این، سطوح بالاتر سالیسیلیک اسید موجب افزایش بیشتر در این صفات شد.
    کلیدواژگان: پرایمینگ، خواص کیفی، دیرکشتی، سالیسیلیک اسید، گندم
  • سید شهرام شفیعی، حسن محمد علیزاده، حسین مقدم، علیرضا یوسفی * صفحات 99-110

    به منظور بررسی روش های مختلف کنترل علف های هرز گوجه فرنگی، آزمایشی به صورت طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار، در سال 1387، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تهران، کرج، اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل کاربرد پس رویشی (در مقدار توصیه شده) و پیش رویشی (مقدار کاهش یافته هر کدام در تلفیق با مالچ) علفکش های متریبوزین، ریم سولفورون و سولفوسولفورون؛ همچنین، کاربرد پیش رویشی (در تلفیق با مالچ) و پس رویشی مخلوط دو به دو این علفکش ها و نیز متریبوزین+هالوکسی فوپ متیل، تریفلورالین+متریبوزین، مالچ به تنهایی، شاهد تداخل و شاهد با وجین در طول فصل رشد بود. صفاتی نظیر وزن خشک و تراکم علف های هرز و عملکرد میوه و زیست توده گوجه فرنگی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که فقط تیمارهای مصرف پس رویشی سولفوسولفورون و ترکیب سولفوسولفورون+ریم سولفورون به ترتیب با 92 و 93 درصد کارایی، علف هرز پیچک صحرایی را به طور موثر کنترل کردند. همچنین، همه تیمارها علف های هرز تاج خروس ریشه قرمز، تاج خروس رونده و خرفه را در سطح خوب (بیش از 80 درصد) تا عالی (بیش از 90 درصد) کنترل کردند. علفکش های متریبوزین، ریم سولفورون و سولفوسولفورون در اوایل زمان مصرف، گیاه سوزی محدود و ناپایداری روی گوجه فرنگی ایجاد کردند که بعد از چهار هفته، با رشد گیاه گوجه فرنگی ترمیم شد. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که کنترل موثر علف های هرز پهن برگ و نازک برگ در گوجه فرنگی با کاربرد پیش رویشی علفکش های ریم سولفورون، سولفوسولفورون و متریبوزین در تلفیق با مالچ و یا علفکش پس رویشی قابل دستیابی است.

    کلیدواژگان: ریم سولفورون، سولفوسولفورون، مالچ، متریبوزین، مدیریت تلفیقی علف های هرز، هالوکسیفوپ، متیل
  • محمدرضا مرادی تلاوت، عطاالله سیادت صفحات 111-124
    به منظور بررسی واکنش رشد و رقابت گندم و خردل وحشی به سطوح نیتروژن، آزمایشی در سال زراعی 89-1388، در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان در سی و شش کیلومتری شمال اهواز اجرا شد. گندم و خردل وحشی در یک آزمایش گلدانی با ترکیب های گندم خالص، خردل وحشی خالص و مخلوط گندم و خردل وحشی تحت سطوح مختلف نیتروژن شامل صفر، شصت، یکصد و بیست و یکصد و هشتاد کیلوگرم در هکتار قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که عملکرد دانه، ماده خشک و تعداد سنبله گندم در شرایط بدون رقابت، با افزایش سطوح نیتروژن، به طور معنی داری افزایش یافتند. در حالی که، صفات یادشده گندم در هنگام رقابت با خردل وحشی در سطوح بالای نیتروژن کاهش معنی داری نشان دادند. درصد پروتئین کل بوته و دانه گندم، با افزایش نیتروژن تا سطح یکصد و بیست کیلوگرم افزایش یافت و پس از آن، تا سطح یکصد و هشتاد کیلوگرم نیتروژن در هکتار، ثابت ماند. در حالی که، این صفات در شرایط رقابت با خردل وحشی با مصرف یکصد و بیست تا یکصد وهشتاد کیلوگرم نیتروژن در هکتار، نه تنها افزایش نیافت، بلکه به طور معنی داری کاهش یافت. بیشترین بازیافت ظاهری نیتروژن با گندم به ترتیب در شرایط بدون علف هرز و مصرف یکصد و بیست کیلوگرم نیتروژن در هکتار و کمترین آن در حضور خردل وحشی و یکصد و هشتاد کیلوگرم نیتروژن در هکتار مشاهده شد. همچنین، نتایج نشان داد که بیشتر صفات اندازه گیری شده خردل وحشی در سطوح بالای نیتروژن بر خلاف گندم، تفاوت چندانی در شرایط رقابت و بدون رقابت نداشتند.
    کلیدواژگان: بازیافت ظاهری نیتروژن، برداشت نیتروژن، رقابت، کارآیی مصرف نیتروژن، گندم، مدیریت تلفیقی
  • علیرضا عبدالله پور، محمود قاسم نژاد، علی مومن پور، علیرضا اشکوری صفحات 125-134
    اثر دور آبیاری بر غلظت برخی از عناصر پرمصرف و کم مصرف در برگ پرتقال تامسون ناول پیوند شده روی سه پایه به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار ارزیابی شد. فاکتورها شامل نوع پایه در سه سطح (پونسیروس (Poncitus trifoliata)، ترویر سیترنج (Citrus sinensis Poncitus trifoliata) و نارنج (Citrus aurantium)) و دور آبیاری در چهار سطح (دو، چهار، شش و هشت روز یک بار) بود. نتایج نشان داد که نوع پایه و دور آبیاری می تواند غلظت عناصر غذایی برگ پیوندک را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار دهد. اختلاف بین پایه های مرکبات در جذب عناصر غذایی در فواصل آبیاری کوتاه مدت، یعنی هر دو روز یک بار، بیشتر دیده شد. در تیمار آبیاری با فاصله دو روز، غلظت مس بالاتری با پایه نارنج، پتاسیم با پایه پونسیروس و نیتروژن، فسفر، آهن و روی با پایه ترویر سیترنج در برگ پیوندک پرتقال تامسون ناول دیده شد. در تیمار آبیاری با فاصله هشت روز، غلظت روی و مس بالاتری با پایه نارنج، نیتروژن و پتاسیم با پایه پونسیروس و فسفر با پایه ترویر سیترنج در برگ پیوندک پرتقال تامسون ناول دیده شد. در مجموع، پایه های استفاده شده در این پژوهش که از پایه های رایج مرکبات در شمال ایران بودند، در شرایط تنش خشکی، برتری چندانی از لحاظ جذب عناصر غذایی نسبت به یکدیگر نشان ندادند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، غلظت عناصر ماکرو و میکرو، مرکبات
  • احمد ارشادی، سمیرا طاهری صفحات 135-146
    یخبندان بهاره یکی از عوامل محدود کننده در تولید انگور است. استفاده از برخی ترکیبات شیمیایی یکی از روش های کاهش خسارت سرما محسوب می شود. سالیسیلیک اسید در چهار غلظت صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 2 میلی مولار در مرحله تمام گل روی بوته های انگور ده ساله رقم بیدانه سفید محلول پاشی و صبح روز بعد، تغییرات غلظت کربوهیدرات های محلول، پرولین و پروتئین های محلول در بافت برگ اندازه گیری شد. نمونه هایی از برگ و ساقه به مدت سه ساعت تحت تنش سرمایی صفر، 2-، 4- و 8- درجه سانتی گراد و نمونه های خوشه گل در معرض دماهای صفر، 2- و 4- درجه سانتی گراد قرار داده شدند. کاربرد سالیسیلیک اسید در غلظت 5/0 میلی مولار سبب حداکثر تجمع کربوهیدرات های محلول و در غلظت های 5/0 و 1 میلی مولار باعث افزایش غلظت پرولین برگ شد. کاربرد سالیسیلیک اسید در غلظت 2 میلی مولار سبب کاهش پروتئین های محلول شد. تیمار های سالیسیلیک اسید، سرما و برهم کنش آن ها تاثیر معنی داری بر درصد نشت یونی در بافت های مختلف داشت. تیمار با سالیسیلیک اسید باعث کاهش موثر درصد نشت یونی تا محدوده 8- درجه سانتی گراد در نمونه های ساقه و 4- درجه سانتی گراد در برگ و خوشه گل در مقایسه با شاهد شد. به نظر می رسد که سالیسیلیک اسید ضمن افزایش غلظت تنظیم کننده های اسمزی مانند کربوهیدرات ها و پروتئین های محلول باعث کاهش اثرات منفی دمای پایین و خسارت به غشای سلول ها می شود.
    کلیدواژگان: انگور، پرولین، تنش سرما، کربوهیدرات محلول، نشت یونی
  • الیاس سلطانی، افشین سلطانی، مصطفی اویسی صفحات 147-160
    تاکنون، برنامه های کامپیوتری مختلفی نظیر برنامه Germin برای محاسبه مولفه های جوانه زنی طراحی شده است که استفاده از آن ها اشکالاتی در بر دارد. هدف از این مطالعه اصلاح برنامه Germin برای محاسبه مولفه های جوانه زنی بود. با کمک برنامه بهینه شده اقدام به مدل سازی تاثیرات زوال بذر بر سبزشدن گندم در سطوح مختلف خشکی شد. به این منظور این آزمایش در قالب طرح آماری کاملا تصادفی به روش فاکتوریل با ترکیب پنج سطح زوال بذر (صفر، 48، 72، 96 و 144 ساعت دوره تسریع پیری) و سه سطح خشکی (1-، 5- و 10- بار) انجام شد. نتایج نشان داد که تابع چاپمن ریچاردز به خوبی سبزشدن تجمعی را در همه تیمارهای زوال بذر و شرایط خشکی شرح می دهد. با افزایش دوره های تسریع پیری زمان حرارتی برای سبزشدن از 145 به 194 درجه سانتی گراد روز رشد افزایش یافت و تنش خشکی نیز به افزایش زمان حرارتی منجر شد. برای مثال در تیمار 144ساعت تسریع پیری زمان حرارتی به 240 درجه سانتی گراد روز رشد رسید. درصد و سرعت سبزشدن با افزایش دوره تسریع پیری کاهش یافتند. نتایج نشان داد با افزایش زمان حرارتی در شرایط مطلوب محیطی زمان حرارتی برای سبزشدن در شرایط تنش خشکی به طور خطی افزایش یافت. برنامه بهینه شده توانست مولفه های جوانه زنی را محاسبه کند و توصیه می شود در مطالعات بذری از Germin بهینه شده استفاده شود.
    کلیدواژگان: تسریع پیری، جوانه زنی، زمان حرارتی، مدل چاپمن، ریچاردز
  • شیرین دیانتی، محسن کافی، مسعود میرمعصومی، ولی الله مظفریان، علیرضا سلامی صفحات 161-177
    برای جوانه زنی بذر ارکیده خربقی معمولی، آزمایشی به صورت فاکتوریل با سه عامل شامل نوع محیط کشت در پنج سطح، دو نوع ترکیب قندی و استفاده از پپتون در دو سطح اجرا شد. از پنج نوع محیط کشت متفاوت با دو سطح تیمار قندی و دو سطح تیمار پپتون استفاده شد. نتایج نشان داد محیط های کشت مختلف می توانند روی درصد جوانه زنی و رشد بعدی پروتوکورم تاثیر معنی دار داشته باشند. از میان پنج محیط کشت مورد آزمایش، محیط کشت فاست بهترین تاثیر را روی درصد جوانه زنی و نیز رشد پروتوکورم ها دارد. اثر نوع تیمار قندی روی درصد جوانه زنی کاملا معنی دار است، ولی روی رشد پروتوکورم معنی دار نیست. اثر تیمار پپتون نیز روی درصد جوانه زنی بذر و رشد پروتوکورم معنی دار است. نتیجه نهایی نشان داد بهترین ترکیب برای جوانه زنی بذر(6/49%) به صورت غیرهم زیست، محیط کشت تغییریافته فاست با پپتون و پنج گرم فروکتوز همراه با دوازده گرم ساکارز در لیتر(MFH2P2) و بهترین ترکیب برای رشد پروتوکورم ها (3/17میلی متر) محیط کشت تغییریافته فاست با پپتون و سی گرم ساکارز در لیتر(MFH1P2) است؛ بنابراین، می توان گفت نوع محیط، نوع قند و مواد آلی روی درصد جوانه زنی بذر به صورت غیرهم زیست و نوع محیط و مواد آلی روی رشد بعدی گیاهچه های پروتوکورمی این گونه تاثیر معنی دار دارند. همچنین، با استفاده از شرایط کشت درون شیشه ای می توان دوره جوانه زنی و رشد این گیاه را در مقایسه با شرایط طبیعی به مدت قابل توجهی (حداقل دو سال) کاهش داد.
    کلیدواژگان: ارکیده بومی ایران، پپتون، ثعلب خاکروی، رشد پروتوکورم، کربوهیدرات، کشت درون شیشه ای
  • حمید رهنمون، فرید شکاری، جلیل دژم پور، محمد باقر خورشیدی بنام صفحات 179-192
    به منظور ارزیابی برخی تغییرات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی بادام (Prunus dulcis Mill.) در شرایط تنش شوری و تعیین رابطه بین انباشت یون های سدیم و کلر با این تغییرات، آزمایشی بر مبنای طرح آماری کاملا تصادفی با چهار سطح تیماری شامل؛ صفر (شاهد)، 25، 50 و 75 میلی مول بر لیتر نمک خالص کلرید سدیم طراحی و بین سال های 1389 تا 1391 اجرا شد. ماده آزمایشی استفاده شده در این تحقیق بذر ژنوتیپ های سالم و بارده بادام رشد یافته در مناطق شور استان آذربایجان شرقی بود. این بذرها بعد از رشد و رسیدن به مرحله 20 15 برگی به مدت هشت هفته تحت تاثیر سطوح شوری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که آستانه ظهور علائم سوختگی حاشیه ای در برگ های بادام با انباشت سدیم به میزان حداقل 11 9 میلی گرم بر گرم ماده خشک در ارتباط است. همچنین، مشخص شد که به موازات انباشت یون های سدیم و کلر در برگ، میانگین محتوای پرولین آزاد به طور معنی دار و با الگوی خطی از 7/37 در ژنوتیپ های بادام شاهد به 9/117 میکرومول بر گرم ماده تر در ژنوتیپ های تحت 75 میلی مول نمک افزایش می یابد. بر اساس نتایج به دست آمده فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز با افزایش سطوح نمک روند افزایشی معنی دار داشت (p≤0.05). همچنین، فعالیت آنزیم پراکسیداز تا سطح شوری 50 میلی مول افزایشی و در سطوح بالاتر کاهشی بود.
    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، تنش، کاتالاز، کلرید سدیم، مناطق شور
  • پیمان شریفی، یونس ایزدپناه، محمد نقی صفرزاد ویشکایی، محمد آرش طهمورث پور صفحات 193-209
    به منظور بررسی اثر اندازه غده، کود نیتروژن و تاریخ برداشت بر عملکرد و اجزای عملکرد سیب زمینی یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. این آزمایش، در سال زراعی 911390، در مزرعه ای واقع در روستای عورکی، شهرستان چابهار، اجرا شد. در این آزمایش، اندازه غده در دو سطح (کوچک تر و بزرگ تر از 35 میلی متر)، مقدار کود نیتروژن در چهار سطح (صفر، 60، 120 و 180 کیلوگرم در هکتار) و تاریخ برداشت در دو سطح (برداشت 105 و 112 روز پس از سبز شدن) بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس حاکی از اثر معنی دار اندازه غده، نیتروژن و اثر متقابل اندازه غده×نیتروژن در سطح احتمال 1 درصد بر تمام صفات مورد مطالعه بود. اثر تاریخ برداشت روی صفات تعداد کل غده، تعداد غده های درشت، عملکرد غده و وزن ماده خشک معنی دار بود. نتایج نشان داد که با افزایش مقدار نیتروژن تا 120 کیلوگرم در هکتار تعداد کل غده ها، تعداد غده های درشت، عملکرد غده و وزن ماده خشک افزایش یافت، اما افزایش مقدار نیتروژن تا 180 کیلوگرم در هکتار سبب کاهش آن ها شد. با توجه به شرایط انجام تحقیق به نظر می رسد که در این منطقه، اندازه غده بزرگ تر از 35 میلی متر، نیتروژن به مقدار 120 کیلوگرم در هکتار و تاریخ برداشت 112 روز پس از سبز شدن (12 فروردین)، با تولید 41500 کیلوگرم در هکتار غده برای کاشت رقم سانته مناسب باشد.
    کلیدواژگان: اندازه غده، زمان برداشت، سانته، عملکرد غده، کود نیتروژن
|
  • Mehdi Ramezani, Reza Rezaei Sokht Abandani Pages 1-15
    To study the effects of priming on seed germination traits of sainfoin ''Eski''، a factorial in randomized complete block design with three replications was conducted at the laboratory of agricultural research center of Sari in 2011. Treatments consisted of polyethylene glycol (PEG6000) at 5 and 10%، potassium nitrate (KNO3) at 5 and 10% and potassium chloride (KCl) at 5 and 10% levels and 6، 12 and 24 hours of treatment duration. The most significant interaction of time × priming vigor، root length and germination rate was achieved by priming solution containing PEG 10% for 12 hours. The highest germination percentage and total number of seedlings was achieved by 5 and 10% PEG for 6 and 12 hours and the least with a solution of KCl 10% for 6 hours، respectively. The highest shoot length and seedling length was obtained at PEG 10% for 12 hours and the least at KCl 10% for 24 hours. The highest and lowest number of normal seedlings، were observed by a solution of PEG 10% for 12 hours and KCl 10% for 24 hours، respectively. The highest R/S ratio was obtained in a solution of PEG 5% for 6 hours and the lowest ratio was observed in the solution of KNO3 10%. The lowest weight ratio of R/S was obtained in a solution of KNO3 and KCl 10% for 6 and 24 hours and the highest dry weight of R/S in priming with PEG 10% for 12 hours.
    Keywords: germination, seedling growth, sainfoin, seed priming, time
  • Sara Vaziri Kateshori, Mashallah Daneshvar, Akbar Sohrabi, Farhad Nazarian Firoz Abadi Pages 17-30
    To evaluate the effects of various levels of phosphorous and foliar application of iron and zinc on grain yield and yield components of chick pea (Ciceraireintinum L.)، an experiment was conducted on split plot factorial based on randomized complete block design with three replications during 2010- 2011 growth season at the Agricultural College Research Farm، Lorestan University. Factors included phosphorous fertilizer at three levels (P1=0 kg/ha، P2=100 kg/ha، P3=200 kg/ha، soil application) in the main plots. Fe and Zn each at three levels (F1، Z1=0، F2، Z2 = 0. 3 and F3، Z3 =0. 6 percent، foliar application) were placed in the sub plots. The results showed that P، Fe and Zn levels had significant effects on grain yield، number of pod per m2 and 100 seed weight. Interaction effect of P and Fe was significant on biological yield، grain yield، 100 seed weight and number of pod per m2. Also interaction effect of P and Zn was significant on grain yield. Interaction effects of P، Fe and Zn were significant on grain yield، 100 seed weight and biological yield. The maximum grain yield was obtained from P3F3Z3 treatment with grain yield 1228 kg/ha. It seems P3F3Z3 treatment is optimum amount for chick pea (cultivar ILC482) under the study condition.
    Keywords: biological yield, chemical fertilizer, dryland farming, harvest index, nutrients
  • Mahmoud Ghorbanzadeh Neghab, Hamid Reza Babaie, Ghorbanali Rassam, Ali Reza Dadkhah, Asghar Khoshnood Yazdi Pages 31-41
    To study the response of yield،yield components،protein and oil content of soybean cultivars to delay in planting in Shirvan region، an experiment was conducted at Research Farm of the Faculty of Agriculture، Shirvan in 2010. In this study، nine soybean cultivars (Habit، Hack، Black Hack، Cencutry، Cloumbos، Clark، Sahar، Zane and Willams) were evaluated at different sowing dates (20 May، 4 June and 20 June) in factorial experiment based on randomized complete block design with three replications. The results indicated that yield components، protein content and grain yield significantly reduced by delay planting. The first planting (20 May) had the highest grain yield (2338 kg/ha). There were significant differences between soybean cultivars for grain yield and other traits except oil content. Zane cultivar had the highest grain yield. Sahar cultivar had the lowest grain yield due to the reduced harvest index، increase days to flowering and days to poding. The results indicated that delay in planting causes reduction in grain yield. Zane، Black Hack، and Hack cultivars had the highest grain yield in all planting dates.
    Keywords: grain yield, oil, protein, soybean, yield components
  • Mehdi Ramezani, Reza Rezaei Sokht Abandani Pages 43-60
    To determine the effects of priming and planting density on improvement of morphological and physiological traits of the two hybrid corns SC (S. C. 704) under double cropping in Sari، a split plot experiment as randomized complete block design with four replications was conducted in 2010. Treatments included two densities of 80 and 100 thousand plants per hectare as the first factor and osmopriming of seeds of two hybrids of corn (S. C. 704)، with a solution of 10% polyethylene glycol (6000 PEG)، 0. 5% potassium nitrate (KNO3)، 2% potassium chloride (KCl)، water (hydropriming) and control (without priming) were considered as the second factor. The results showed that plant height using the priming solution of 10% polyethylene glycol and 100 thousand plants per hectare density was 33 percent higher than 0. 5% potassium nitrate and 2% potassium chloride with the density of 80 thousand plants per ha. Also the forage yield per hectare with the density of 100 thousand plants was 14. 42% more than 80 thousand density. Best plant density and priming concentration for leaf area index (LAI)، crop growth rate (CGR) and net assimilation rate (NAR) were the density of 80 thousand plants per hectare and 10% polyethylene glycol. Therefore، it is concluded that adequate forage yield (54730 kg/ha) of the hybrid corn used in this study were obtained by the density of 100 thousand plants per hectare and 10% polyethylene glycol solution.
    Keywords: corn, density, dual cultivated, morphological, physiological traits, priming
  • Saeideh Maleki Farahani, Daryoush Mazaheri, Mohammad Reza Chaeichi Pages 61-74
    To evaluate the effects of fertilizing and deficit irrigation regimes on some chemical properties of soil and plant، an experiment was conducted during 2007 and 2008 growing seasons. Experimental design was a split plot based on a randomized complete block design with four replications. The treatments consisted of three deficit irrigation regimes (main plots) and six soil fertilizing systems (sub-plots). The irrigation treatments were included non-stressed، medium stress and severe stress. Fertilizing systems consisted of no fertilizing as control، phosphorous and nitrogen biofertilizers، 100% chemical fertilizer، vermicompost، 50% chemical fertilizer + 50% vermicompost، and 50% chemical fertilizer + biofertilizer as the sub plots. Integrated application of chemical and organic fertilizers increased soil P more than the other fertilizing systems. Integrated fertilizers increased plant N in compare with other fertilizing systems. Fertilizers containing vermicompost had more soil organic carbon، nitrogen and phosphorus or plant N and P under water stress rather than the others. Biofertilizer increased soil and plant P content under normal irrigation.
    Keywords: barley, biofertilizer, chemical fertilizer, deficit irrigation, vermicompost
  • Razie Nabavi Moghadam, Mohammad Hossein Saberi, Mohammad Hasan Sayyari Pages 75-86
    To investigate the effect of different amounts of Fe and Mn on qualitative and quantitative traits of forage maize (Zea mays L.) hybrid single cross 704، an experiment was conducted as a factorial in a randomized complete block design with 16 treatments and three replications at Qaneat city (Southern Khorasan Province) in 2010. Treatments consisted of 4 levels of FeSO4 (no fertilizer as control and 30، 60 and 90 kg/ha) and 4 levels of MnSO4 (no fertilizer as control and 10، 20 and 40 kg/ha). With increase of Fe and Mn fertilizers، a significant increase was occurred in plant height، leaf number، stem diameter، dry weight (stem، leaf، maize) and dry forage yield. Increased rates to optimum level (Fe-60 and Mn-20 kg/ha fertilizers according to the soil test)، increased the yield، but more fertilizer reduced the quality. Therefore for forage with good quality and quantity، 60 and 20 kg/ha of Fe and Mn fertilizers، respectively is recommended for this area.
    Keywords: dry forage yield, economy, micro element, optimize use fertilizer, soil test
  • Mehdi Abdolahi, Farid Shekari Pages 87-98
    To evaluate the effects of seed priming with salicylic acid on quality and baking traits of wheat flour، cv. Alvand، under different sowing dates، a factorial experiment was conducted on the basis of complete randomized block design. The factors were seed priming with salicylic acid (including untreated seeds or control treatment، 400، 800، 1200، 1600، 2000 and 2400 µM concentrations of salicylic acid) and two sowing dates (23rd of Oct. and 22nd of Nov.). Results showed that priming slightly decreased (less than 1%) protein percent compared to control treatment in both sowing dates. It may be due to positive effects of salicylic acid on seed yield and higher accumulation of starch in seeds compared to protein. On the other hand، priming enhanced Zeleny number and loaf volume. Wet gluten، gluten index and seed yield increased by application of seed priming. This was higher in second sowing date compare to the first sowing date. In addition، higher concentrations of salicylic acid lead to more increment in measured parameters.
    Keywords: late planting, priming, quality traits, salicylic acid, wheat
  • Seyed Shahram Shafiye, Hasan Mohammad Alizade, Hossein Moghadam, Ali Reza Yousefi Pages 99-110

    To study the effect of different weed control methods in tomato، an experiment was conducted as completely randomized block design with three replications at the research farm of University of Tehran (Karaj) in 2008. The treatments consisted of post emergence (at recommended rate) or pre emergence (reduced rate in combination with mulch) application of metribuzin، rimsulfuron and sulfosulfuron، and also different binary combinations of these herbicides which applied post or pre emergence (in combination with mulch)، metribuzi+haloxyfop-methyl، trifluralin+metribuzin، and also mulch alone، weed free and weedy checks. Traits such as weed density and biomass، tomato fruit yield and biomass were evaluated. The results showed that only post emergence application of sulfosulfuron (92%)، sulfosulfuron+rimsulfuron (93%) controlled bindweed effectively. However، all herbicide treatments provided good (more than 80%) to excellent (more than 90%) control of redroot pigweed، smooth pigweed and common purslane. Tomato response to rimsulfuron، sulfosufuron and mtribuzin consisted of chlorosis in new terminal growth that recovery occurred after 4 weeks. The results suggest that acceptable control of different weed species in tomato could be obtained by pre-emergence application of rimsulfuron، sulfosufuron and metribuzin in combination with either mulch or post-emergence herbicide.

    Keywords: integrated weed management, metribuzin, mulch, haloxyfop, methyl, rimsulfuron, sulfosulfuron
  • Mohammad Reza Moradi Talavat, Ataallah Siadat Pages 111-124
    To investigate wheat and wild mustard growth and competition to N levels، an experiment was conducted in Ramin Agriculture and Natural Resources University of Khouzestan، located at 36 km North of Ahvaz. Treatments included planting wheat solely، wild mustard solely، and intercropping wheat and wild mustard in pots. These combinations were exposed to N levels including 0، 60، 120 and 180 kg. ha-1. The results showed that grain yield، dry matter and spike number of wheat increased by increased N levels in sole crop treatment. These traits decreased by N levels when competing against wild mustard. Wheat grain and total protein content increased up to 120 kg N. ha-1 by increased N levels، but decreased while competing against wild mustard. The highest N apparent recovery by wheat was obtained from sole cropping of this crop and 120 kg N. ha-1. The lowest rate of this parameter was observed in competition condition against wild mustard and the level of 180 kg N. ha-1. The results showed that wild mustard traits had positive response to increased N levels، regardless to competition against wheat.
    Keywords: competition, integrated management, N apparent recovery, N uptake, N use efficiency, wheat
  • Alireza Abdolahpour, Mahmoud Ghasemnejad, Ali Momenpour, Ali Reza Eshkvari Pages 125-134
    In this study، effect of irrigation duration on concentration of some macro and micro nutrient elements in ‘Thompson Navel’ orange leaves grafted on three rootstocks was evaluated as a factorial experiment in completely randomized block design. Factors included rootstocks in three levels (Poncirus trifoliata، Citrus aurantium and Troyer citrange (Citrus sinensis ´ Poncitus trifoliata)) and irrigation durations in four levels (2، 4، 6 and 8 days). The results showed that rootstocks and irrigation duration can significantly affect scion leaf nutrient elements concentration. With irrigation of two days intervals، the differences among citrus rootstocks for nutrient elements absorption was significant. In two days interval of irrigation (no stress)، significantly higher copper concentrations by sour orange، potassium concentrations by poncirus and phosphor، nitrogen، iron and zinc by Troyer citrange rootstocks were absorbed as measured in ‘Thompson Navel’ leaves. In 8 days interval irrigation treatment، significantly higher copper and zinc concentrations by sour orange، nitrogen and potassium concentrations by poncirus and phosphor by troyer citrange rootstocks were measured in ''Thompson navel'' leaf as a scion. Overall، all rootstocks used in this study، that are common citrus rootstocks in the North of Iran، did not show any preference in nutrient element absorption at drought stress conditions.
    Keywords: citrus, concentration of macro, micro Elements, drought stress
  • Ahmad Ershadi, Samira Taheri Pages 135-146
    Frost in early spring is one of the limiting factors in the production of grape. Chemicals offer useful approach to reduce low temperature-induced damages. Different concentrations of salicylic acid including: 0 (control)، 0. 5، 1 and 2 mM were sprayed twice on 10 year-old ‘Bidaneh Sefid’ grape vines at full bloom stage and changes in leaf soluble carbohydrates، proline and protein levels were measured in the next day morning. Leaf and stem samples were subjected to low temperatures of 0، -2، -4 and -8°C while flower clusters were exposed to temperature of 0، -2 and -4°C for three hours. Salicylic acid at 0. 5mM concentration resulted in the highest amounts of soluble carbohydrates while the maximum proline content was observed with 0. 5 and 1mM concentrations. Salicylic acid at 2mM concentration caused a decrease in soluble protein level. Salicylic acid، low temperature and their interactions had a significant effect on electrolyte leakage of different tissues. Salicylic acid treatments led to a reduction in electrolyte leakage of stem، leaf and cluster samples، compared to control. It seems that salicylic acid minimizes the negative effects of low temperature with evidence of less membrane damage by up-regulating the accumulation of osmoregulants such as soluble carbohydrates and proline.
    Keywords: cold stress, electrolyte leakage, grape, proline, soluble carbohydrates
  • Elias Soltani, Afshin Soltani, Mostafa Oveisi Pages 147-160
    There are some computer programs to calculate germination related traits such as Germin which have using problems. The aim of this work was to adjust Germin for calculating germination related traits. Seed aging effects on the seedling emergence was modeled using the optimized Germin. This study was conducted based on completely randomized design in a factorial combination of five seeds aging treatments (0، 48، 72، 96 and 144h accelerated aging periods) and 3 levels of environmental factors. Results indicated that Chapman–Richards function adequately described cumulative emergence in all aging treatments and three environmental conditions. Emergence percentage and rate were decreased by seed aging periods from 145 to 194oC day. Results showed that observed thermal time for emergence increased as accelerated ageing periods increased and drought stress resulted in increased thermal time. For example، thermal time increased to 240oC day in 144h accelerated aged seeds in severe drought. Results indicated that with increasing thermal time in optimum condition، thermal time would increase linearly in the drought stress. Optimized program could calculate germination related traits. Therefore، it is recommended to use the optimized Germin in seed science research.
    Keywords: accelerated aging, Chapman, Richards model, Germination, seed aging, thermal time
  • Shirin Dianati, Mohsen Kafi, Masoud Mirmasoumi, Valiollah Mozaffarian, Ali Reza Salami Pages 161-177
    Five different media with two concentrations and kinds of carbohydrates and peptone treatments were examined for their effectiveness in promoting asymbiotic seed germination of Epipactis veratrifolia. Results revealed significant differences between media on seed germination percentage and protocorm growth and Fast medium has the best effect on both. Carbohydrate treatments had significant effect on seed germination percentage but not on protocorm growth. Modified Fast medium with 5gr l-1 fructose and 12 gr l-1 sucrose and 2 gr l-1 peptone (MFH2P2) was the best medium for seed germination (49. 6%) and Modified Fast medium with 30 gr l-1 sucrose and 2 gr l-1 peptone (MFH1P2) was the best medium for protocorm growth (17. 3 mm). Media، carbohydrate and peptone influence seed germination percentage، while media and peptone alone influence protocorm growth. In addition، use of in vitro culture significantly reduced relatively long period of time which is necessary for seed germination and protocorm plantlets growth in natural conditions (approximately 2 years).
    Keywords: carbohydrate, in vitro culture, native orchid of Iran, terrestrial orchid, peptone, protocorm growth
  • Hamid Rahnemoun, Farid Shekari, Jalil Dejampour, Mohammad Bagher Khorshidi Pages 179-192
    To evaluate morphological and biochemical changes of almond (Prunus dulcis Mill.) under salt stress conditions and determine relationship among accumulation of Na and Cl with these traits، an experiment was conducted based on completely randomized design with four treatments including 0 (control)، 25، 50 and 75 mM of pure sodium chloride and three replications from 2010 to 2012. The seed of healthy almond genotypes grown in natural saline areas of East-Azerbaijan province were used as the experimental material in this study. Salt treatments were influenced during eight weeks following the growth and appearance of 15 – 20 leaves on each seedling. The results showed that the threshold of marginal leaf scorch symptoms was in relation with an accumulation of 9–11 mg/g DW Na. Also، mean of free proline content increased from 37. 7 to 117. 9 µmol. g-1 FW linearly and significantly in parallel with the accumulation of Na and Cl in the leaves. Under same conditions، catalase and ascorbate-peroxidase activity increased significantly; however peroxidase activity increased up to 50 mM salinity but decreased subsequently at higher levels of salt.
    Keywords: ascorbate peroxidase, catalase, saline areas, sodium chloride, stress
  • Peyman Sharifi, Unes Izadpanah, Mohammad Naghi Safarzad Vishekaei, Mohammad Arash Tahmourespour Pages 193-209
    A factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications was carried out in order to study the effects of tuber size، nitrogen fertilizer and harvest date on yield and yield components of potato. This experiment was conducted in a grower’s farm in Uraki village located in Chabahar city، in 2011. In this experiment، the treatments were two levels of tuber size (smaller and larger than 35 mm)، four levels of nitrogen fertilizer (0، 60، 120 and 180 kg ha-1) and two levels of harvest date (105 and 112 days after emergence). The results of analysis of variance indicated that effects of tuber size، nitrogen rate and tuber size × nitrogen rate interaction effect were significant for all of the studied traits at 0. 01 probability level. Effect of harvest date was significant on total tuber yield، number of large tubers، tuber yield and dry matter. The results of this experiment indicated increasing nitrogen up to 120 kg ha-1،increased total tuber number، number of large tubers، tuber yield and dry matter. But using up to 180 kg of nitrogen per hectare reduced these traits. According to the results of this research، it seems that under our experiments condition، tuber size larger than 35 mm، using 120 kg nitrogen per hectare which harvested 112 days after emergence date of tubers (1st of April) produced 41500 kg ha-1 tuber which is suitable to gain the highest yield of tubers for planting the ''Sante'' cultivar.
    Keywords: harvest time, nitrogen fertilizer, tuber size, tuber yield