فهرست مطالب

مدیریت آب و آبیاری - سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

مجله مدیریت آب و آبیاری
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بهنام آبابایی، تیمور سهرابی، فرهاد میرزایی اصلی صفحات 1-12
    سیستم های همراشتین - واینر از جمله مدل هایی هستند که توانایی تشریح سیستم های دینامیک غیرخطی را دارند. این مدل ها، مدل هایی غیرخطی اند که به واسطه سادگی و مفهوم فیزیکی شان، در دامنه وسیعی از علوم کاربرد دارند. در این تحقیق، برای اولین بار در حوزه هیدرولوژی و مدیریت منابع آب، سه ساختار مختلف از این مدل ها به منظور شبیه سازی جریان روزانه ورودی به مخزن سد طالقان با استفاده از داده های روزانه دما و بارندگی به عنوان ورودی های مدل توسط آماره های R2، RMSE، SRMSE، MAE، d و PEP ارزیابی شدند. به این منظور، از اطلاعات مخزن سد طالقان بین سال های 1385 تا 1390 استفاده شد. نتایج این ارزیابی با پیش پردازش اطلاعات (HW1) و بدون پیش پردازش اطلاعات (HW2)، با عملکرد دو مدل شبکه عصبی مصنوعی پیشخور با دو لایه مخفی (FeedF2) و شبکه عصبی رگرسیون تعمیم یافته (GRNN2) مقایسه شد. نتایج نشان داد که براساس همه شاخص ها، عملکرد مدل های همراشتین - واینر از مدل های شبکه عصبی مصنوعی بهتر است. به ویژه، مقادیر میانگین و انحراف استاندارد ماهانه سری مشاهداتی به بهترین شکل از طریق این مدل ها شبیه سازی می شوند. مقدار شاخص SRMSE مدل HW1 در مراحل واسنجی و آزمون به ترتیب 33 و 37 درصد و برای مدل HW2 به ترتیب 28 و 43 درصد برآورد شد، در حالی که همین شاخص برای دو مدل دیگر به ترتیب 71 و 50 و 58 و 50 درصد برآورد شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، جریان رودخانه، شبکه های عصبی مصنوعی، مدل های همراشتاین، واینر، مقایسه
  • سید پویان پیرنیا، جمال محمد ولی سامانی، جواد منعم صفحات 13-27
    بررسی تغییرات زمانی و مکانی شوری رودخانه های جزرومدی در شرایطی که سد کنترل کننده در انتهای رودخانه نباشد، به منظور تامین آب موردنیاز کشاورزی حائز اهمیت است. در تحقیق حاضر از مدل COHERENS به عنوان ابزاری برای بررسی وضعیت هیدرولیکی جریان و نحوه انتشار و انتقال شوری در رودخانه بهمنشیر استفاده شد. COHERENS نوعی مدل عددی سه بعدی چندمنظوره است. در این نرم افزار، مدل هیدرودینامیکی با مدل های بیولوژیکی، تعلیق مجدد و آلاینده ترکیب شده است. واسنجی و صحت سنجی مدل عددی با مشاهدات تراز سطح آب در دو دوره کم آبی و پر آبی در سال های 1381 و 1382 و اندازه گیرهای شوری در یک جزرومد بلند (spring) در سال 1382 انجام گرفت. سه سناریو در شرایط مختلف جریان رودخانه و باد برای مدل تنظیم شد. نتایج مدل افزایش نفوذ شوری به بالادست رودخانه در سناریو دبی کم و وزش باد در خلاف جهت مسیر رودخانه را نشان داد. از طرفی، نتایج طبقه بندی شوری در شرایط مختلف نیروهای محیطی تقریبا در نقاط مختلف رودخانه یکسان بود و در همه موارد، اختلاط کامل شوری وجود داشت. در ادامه با استفاده از سری زمانی جا به جایی جبهه های شوری، الگوی مکانی و زمانی نفوذ شوری بررسی شده و بهترین محدوده های مکانی و زمانی برای برداشت آب از رودخانه ارزیابی شد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که اعمال شرایط بهینه مرکب از دبی آب شیرین رودخانه و برداشت متناوب آب، راه حلی مناسب برای دریافت آب باکیفیت برای کشاورزی خواهد بود.
    کلیدواژگان: باد، دبی، جزرومد، نفوذ شوری
  • فاطمه جعفری، مرتضی افتخاری صفحات 29-47
    دریاچه ارومیه تحت تاثیر عوامل مختلف، طی 10 سال اخیر شاهد کاهش تراز سطح آب بوده است. در تحقیقات متعددی دلایل این مسئله بررسی شده است، ولی با وجود اهمیت ذخایر باارزش آب زیرزمینی، کمتر به آن پرداخته شده است. به همین دلیل در این تحقیق منابع آب زیرزمینی همجوار دریاچه ارومیه به عنوان یکی از منابع مهم تامین آب منطقه بررسی شده است. با توجه به افزایش بهره برداری آب زیرزمینی، با افزایش سطح زیر کشت و متعاقب آن حفر چاه های متعدد در این منطقه، این آبخوان ها در معرض هجوم آب شور قرار گرفته اند. در این تحقیق به منظور بررسی تغییرات آب زیرزمینی ورودی به دریاچه، موقعیت خطوط تراز و به منظور تحلیل تبادلات آبی با دریاچه، تغییرات شوری آبخوان ها در دو دوره زمانی بررسی شد. نتایج به دست آمده نشان داد تکیه بر مقدار متوسط پارامترهای آب زیرزمینی مانند شوری، نتایج دور از واقعیتی را نشان می دهد. از طرف دیگر، در آبخوان های مهاباد، تبریز، آذرشهر، شبستر- صوفیان و عجب شیر جهت جریان آب زیرزمینی تغییر کرده است و وسعت زیادی از این آبخوان ها نیز با هجوم آب شور مواجه شده اند. ازاین رو آبخوان های بررسی شده از لحاظ شدت افزایش شوری در سه گروه بحرانی، در آستانه وضعیت بحرانی و نرمال دسته بندی شد. همچنین نتایج نشان داد آبخوان های شرق دریاچه نسبت به آبخوان های غربی وضعیت بحرانی تری دارند و در برابر تخریب کیفی آسیب پذیرترند.
    کلیدواژگان: آبخوان های ساحلی، آب زیرزمینی، جهت جریان، حد اینترفاز، شوری
  • رزا جنوبی، حسین رضایی، جواد بهمنش صفحات 49-68
    در سال های اخیر، منابع آب زیرزمینی دشت ارومیه تحت تنش شدید قرار گرفته است، به طوری که در بعضی مناطق به علت خشک شدن چاه های بهره برداری، برای دسترسی به آب اقدام به افزایش عمق چاه کرده اند. در بعضی مناطق، سطح آب زیرزمینی بالاست که در آینده، زهدار شدن آن اراضی را در پی خواهد داشت. برای ساماندهی و سنجش واکنش منابع آب زیرزمینی دشت ارومیه در مقابل اعمال سناریو های مختلف مدیریتی و اجرایی از مدلسازی استفاده شد. مدل برای سال آبی 1388-1387 با 28 حلقه چاه مشاهداتی نماینده مورد سنجش و اعتبار سنجی قرار گرفت. مقایسه خطوط تراز بارهای هیدرولیکی محاسباتی حاصل از مدل با خطوط تراز بارهای مشاهداتی، بیانگر عملکرد خوب مدل با آبخوان طبیعی است. این موضوع موجب شد اعمال سناریوهای مختلف روی مدل مورد سنجش قرار گیرد. در این راستا، سناریو کاهش 25 درصدی پمپاژ و قطع پمپاژ در مناطق غربی دشت، به ترتیب موجب بالا آمدن سطح آب زیرزمینی به طور متوسط به اندازه 5/0 و 4 متر، و افزایش 25 و 50 درصدی پمپاژ در مناطق شرقی دشت، به ترتیب موجب افت سطح آب زیرزمینی به طور متوسط به مقدار1 و 5/3 متر شد.
    کلیدواژگان: تلفیق آب سطحی و زیرزمینی، دشت ارومیه، سناریوهای مدیریتی، منابع آب زیرزمینی
  • نسترن چیت ساز، محمد ابراهیم بنی حبیب * صفحات 69-81

    استفاده از مدل های تصمیم گیری چندمعیاره به عنوان یک سیستم تصمیم گیری در مدیریت سیلاب، تاثیر بسزایی دارد. در این مقاله به منظور مدیریت سیلاب در رودخانه گرگانرود، از مدل تصمیم گیری چند معیاره شباهت به گزینه ایده آل، در رتبه بندی هفت گزینه مدیریت سیلاب شامل حفظ شرایط طبیعی، بهره برداری از سد گلستان، احداث گوره، احداث کانال انحراف، سامانه پیش بینی و هشدار سیل، استفاده از بیمه سیل و سامانه پیش بینی و هشدار سیل همراه با بیمه سیل استفاده شده است. به منظور ارزیابی گزینه ها علاوه بر ارزش کمی معیارهای اجتماعی، فنی، اقتصادی و زیست محیطی، از وزن معیارها نیز استفاده شده است. این داده ها بر اساس قضاوت کارشناسی به دست آمده است. به دلیل محدودیت های مدل شباهت به گزینه ایده آل، از مدل اصلاحی آن استفاده شده و نتایج آنها با یکدیگر مقایسه شده است. نتایج نشان داد که مدل اصلاحی هم در رتبه بندی و هم در تحلیل حساسیت وزن معیار، بهتر از مدل قبلی آن عمل کرده است. این مدل اهمیت بیشتری به معیارهای اجتماعی و زیست محیطی می دهد و برای رتبه بندی گزینه های مدیریت سیلاب در این مقاله توصیه شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل حساسیت، تصمیم گیری چندمعیاره، گرگانرود، مدل اصلاحی شباهت به گزینه ایده آل، مدیریت سیلاب
  • سلمان شریف آذری، شهاب عراقی نژاد صفحات 83-95
    یکی از ملزومات مدلسازی منابع آب در سطح حوضه ها، آگاهی کافی از سری های درازمدت پارامترهای هواشناسی و هیدرولوژی است. در تحقیق حاضر، روش خودگردان ساز نزدیک ترین همسایه ارائه شده توسط لل و شارما توسعه داده شد. در مدل توسعه داده شده به جای استفاده از منحنی رگرسیون ناپارامتری محلی در روش پریرا، از مدل رگرسیون ناپارامتری نزدیک ترین همسایه برای پیش بینی سری زمانی استفاده شد. این کار مشکلات ناشی از تخمین درجه چندجمله ای ناپارامتری در روش پریرا را رفع کرده و شبیه سازی سری های زمانی را به صورت چندمتغیره میسر می کند. کارایی مدل توسعه داده شده با استفاده از اطلاعات تاریخی ایستگاه های هیدرومتری کوتر و هواشناسی سینوپتیک واقع در حوضه آبریز رودخانه مهاباد ارزیابی شد. نتایج نشان داد که مدل علاوه بر رفع مشکل روش خودگردان نزدیک ترین همسایه کلاسیک در تولید اعداد بی سابقه تاریخی، قادر به حفظ مشخصات مهم آماری سری مشاهداتی است. همچنین مدل توسعه داده شده، شبیه سازی سری های زمانی هیدرولوژیکی به صورت چندمتغیره را امکان پذیر می کند.
    کلیدواژگان: چندمتغیره، خودگردان ساز نزدیک ترین همسایه، رودخانه مهاباد، سری های زمانی، مدل ناپارامتری
  • الهام شفیعیون، مهدی قیصری، محمد مهدی مجیدی، جهانگیر عابدی کوپایی، سید فرهاد موسوی، سعید اسلامیان صفحات 97-109
    پوشش گیاهی به همراه کاربری های مختلف اراضی در نقاط مختلف شهر، سبب گوناگونی مکانی در جریان گرمایی شهر می شود و چارچوب اصلی خرداقلیم شهری را تشکیل می دهد. هدف این تحقیق، بررسی اثر نوع پوشش سطح بر تغییر دمای هوا در شهر اصفهان بود. پنج منطقه با درصد پوشش سطح متفاوت در سطح شهر اصفهان انتخاب و در هر منطقه، یک ایستگاه هواشناسی خودکار برای اندازه گیری دمای هوا نصب شد. دمای هوا در بازه زمانی پنج دقیقه در طول یک سال اندازه گیری و سپس متوسط یک ساعته دمای هوا محاسبه شد و بر اساس داده های ساعتی، تجزیه و تحلیل انجام گرفت. بنابر نتایج، اختلاف معنا داری بین دمای هوا در نقاط مختلف شهر تحت تاثیر نوع و وسعت پوشش سطح زمین وجود دارد. بیشترین اختلاف بیشینه دمای هوا در ماه آبان برابر با 51/3 درجه سانتی گراد بین ایستگاه های 2 و مبنا، و بیشترین اختلاف کمینه دمای هوا در ماه تیر برابر با 15/8 درجه سانتی گراد بین ایستگاه های 1 و مبنا رخ داد. در تمام فصل های سال به ویژه بهار و تابستان، دمای هوای شهر تفاوت معنا داری (01/0≥P) با دمای هوای اندازه گیری شده در ایستگاه مبنا دارد. همچنین دمای هوای شهر به شدت تحت تاثیر نوع پوشش سطح و وسعت پوشش گیاهی است. از این رو اندازه گیری دمای هوای شهر برای مدیریت آبیاری، بیماری و آفت ها ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: آبیاری فضای سبز، جزیره گرمایی شهر، خرداقلیم شهری، کاربری اراضی
  • سیدعلی رضا مسعودی، عبدالمجید لیاقت صفحات 111-119
    باتوجه به نقش و اهمیت زهکش های زیرزمینی در کنترل سطح آب زیرزمینی، تحقیقات وسیعی برای یافتن راه حل های جدید و اقتصادی تر در حال اجراست. در مناطق شمالی کشور که به کشت شالیزاری اختصاص دارند، به دلیل غرقاب بودن اراضی و نداشتن سیستم های زهکشی، معمولا کشت دوم امکان پذیر نیست. شاید یکی از دلایل توسعه نیافتگی سیستم های زهکشی در منطقه، نبود پوشش های شن و ماسه و گاه دور بودن محل قرضه ها از محل اجرای طرح باشد. از طرفی پوسته برنج به عنوان ضایعات تولید برنج در منطقه به اندازه کافی وجود دارد و تولید آن در کشور حدود 600 هزار تن در سال است. با توجه به هدایت هیدرولیکی مناسب پوسته برنج، می توان از این مواد در زمینه زهکشی استفاده کرد. موضوع این تحقیق، بررسی امکان استفاده از پوسته برنج به جای لوله زهکش و فیلتر شن و ماسه است. آزمایش ها در یک مدل فیزیکی اجرا شد و مقادیر حداکثر دبی خروجی در دو حالت تیمار شاهد و تراشه پوسته برنج به ترتیب 13/0 و 12/0 لیتر بر ثانیه و ضریب عکس العمل به ترتیب 937/8 و 899/9 بر روز به دست آمد. نتایج حاکی از عملکرد خوب پوسته برنج در کاهش سطح ایستابی و تامین نیازهای زهکشی است.
    کلیدواژگان: پوسته برنج، پوشش شن و ماسه، زهکشی، ضریب عکس العمل، مدل فیزیکی، هدایت هیدرولیکی
  • محمود مشعل، محمد دانشور، سعید امامی فی، مریم وراوی پور صفحات 121-134
    شور شدن خاک فرایندی است که طی آن تاثیر تجمع املاح محلول در قشر سطحی خاک بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک از جمله فشار اسمزی، نفوذ پذیری و هدایت هیدرولیکی، سبب اختلال جدی در رشد و نمو بیشتر گیاهان یا توقف کامل رشد آنها می شود. در این پژوهش، چهار مدل نظری آبشویی خاک شامل سری مخازن (SRM)، مدل نظری ستون پیوسته خاک (TPTM)، انتقال – انتشار (CDM) و روش حل عددی (NM) به منظور انتخاب و معرفی مناسب ترین مدل پیش بینی شوری نهایی خاک بررسی و نتایج با داده های واقعی به دست آمده از آزمایش های صحرایی مقایسه شد. به این منظور ابتدا 15 کرت به مساحت یک متر مربع ساخته و آماده شد و سپس در سه ردیف و هر ردیف شامل پنج عمق، آبشویی به مقدار20، 40، 60، 80 و 100 سانتی متر اعمال شد. نتایج نشان داد که به ازای عمق های مختلف آب، آبشویی مدل های مورد بررسی عملکرد های متفاوتی دارد، اما به طور کلی مدل سری مخازن، شوری نهایی را با دقت بیشتری برآورد می کند.
    کلیدواژگان: خاک های شور - سدیمی، شوری زدایی، مدل انتقال - انتشار، مدل سری مخازن، مدل نظری ستون پیوسته خاک
  • محمود مشعل، جواد کامرانی، فرهاد میرزایی اصلی صفحات 135-145
    نگرانی در مورد آلودگی نیتراتی آب های سطحی و سیستم های پایین دست سبب توسعه سیستم های مدیریت آب کشاورزی با هدف کاهش تلفات نیترات در زهآب زهکشی زیرزمینی با استفاده از آبیاری زیرسطحی از طریق خطوط زهکشی موجود، در طول فصل رشد و کنترل زهآب ها خارج از فصل رشد شد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر زهکشی کنترل شده بر مقدار زهآب خروجی و تلفات نیترات از طریق شبیه سازی یک مدل فیزیکی به شرایط نسبتا واقعی مزرعه است. طرح شامل شش تیمار، یک تیمار زهکشی آزاد(FD) با خروجی زهکش در عمق 80 سانتی متری از سطح خاک و دو تیمار زهکشی کنترل شده (CD1، CD2) بود. سطح ایستابی در زهکش های کنترل شده به ترتیب در عمق 45 و 25 سانتی متری از سطح خاک بود. هر یک از تیمارهای زهکشی دارای دو سطح اعمال کود نیترات(اوره) N1 (100درصد) و N2 (50 درصد) بود. نتایج نشان داد از نظر مقدار زهآب خروجی، بین تیمارهای زهکشی تفاوت معنا داری وجود دارد(0001/0> P، 42/45=F). تیمارهای زهکش کنترل شده(CD1 و CD2) در مقایسه با تیمار FD، به ترتیب 9/57 و 5/80 درصد حجم زهآب را کاهش دادند و تیمار CD2 در مقایسه با تیمار CD1 مقدار زهآب را 8/53 درصد کاهش داد. در سطح 100 درصد اعمال کود نیترات، زهکش های کنترل شده(CD1 و CD2) در مقایسه با تیمار زهکشی آزاد(FD) تلفات نیترات را به ترتیب 8/55 و 5/82 درصد کاهش دادند. در سطح 50 درصد اعمال کود نیترات، کاهش تلفات نیترات از زهکش های کنترل شده به ترتیب 3/30 و 4/70 درصد بود. زهکشی کنترل شده نقش موثری در بهبود کاهش مواد مغذی در خاک و کاهش خروج نیترات دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل آماری، زهکشی آزاد، زهکشی کنترل شده، لایسیمتر، نیترات
|
  • Behnam Ababaei, Teymour Sohrabi, Farhad Mirzaie Asli Pages 1-12
    Hammerstein-Wiener (HW) models are capable in describing nonlinear dynamic systems. These models are nonlinear and have been widely used in a wide range of sciences due to their simplicity and having a physically-based concept. In this research، for the first time in hydrology and water resources management، three different structures of these models using daily temperature and precipitation data as model inputs were applied to simulate Taleghan Reservoir daily inflow using R2، RMSE، SRMSE، MAE، d and PEP statistics and criteria. To do this، the reservoir data from 2006 to 2011 were utilized. The results obtained with (HW1) and without (HW2) data pre-processing were compared with the results achieved from two different structures of artificial neural networks (ANNs) including (i) Feed-Forward ANN with two Hidden Layers (FeedF2) and (ii) Generalized Regression Neural Network (GRNN2). The results revealed that the HW models outperformed the ANN models. In particular، the mean and standard deviation of the inflow time series were simulated very accurately. The SRMSE values of the HW1 model were 33% and 37% and while these values for the HW2 model were 28% and 43% over calibration and validation phases، respectively. Meanwhile، the accuracy obtained over calibration and validation phases were 50% and 71% for FeedF2 and 58% and 50% for GRNN2، respectively.
    Keywords: artificial neural networks, Hammerstein, Wiener models, stream flow, water resources management
  • Seyed Pouyan Pirnia, Jamal Mohammad Vali Samani, Mohammad Javad Monem Pages 13-27
    The determination of temporal and spatial salinity in tidal rivers is significant in supplying water for agriculture purposes، particularly where there is no controller dam at the downstream. In this research، the COHERENS model was applied to study the hydraulics of water flow، salinity distribution and transmission at the Bahmanshir river. COHERENS is a 3D multi-purpose hydrodynamic model which is coupled to biological، resuspension and contaminant models. The model was calibrated and validated against water level and two wet and dry duration periods in 2002 and 2003، as well as salinity observation during a spring tide in 2003. Three sensitivity scenarios were conducted based on different river flows and wind conditions. The model results showed that salinity intruded further upstream under scenarios with low flow and downstream wind. However، the responses of salinity stratification to different environmental forcing function were not different in various portions of the river. Finally، using time series of salinity frontal movement، spatial and temporal patterns of salinity intrusion، and the best spatial and temporal thresholds for water withdrawal along the river were assessed. The results also indicated that adopting optimal compound conditions of discharge and intermittent water harvesting could be considered as an effective and practical way to achieve qualified water for agricultural activities.
    Keywords: discharge, salinity intrusion, tide, wind
  • Fateme Jafari, Mortaza Eftekhari Pages 29-47
    In the last decade، the water level of Urmia Lake has experienced a dramatically drop. Although the causes of this lose have been investigated، the significance of groundwater supplies had not been concerned so much. In the present research، groundwater resources around the Lake were explored as its water supplier. The number of wells and groundwater withdrawal has been increased because of cultivation، dry farming، and agricultural activities growth; so aquifers of this area have been affected by saltwater influx. In this research، water surface contours used for evaluation of the Lake’s groundwater inflows fluctuation and changes of aquifers’ salinity were assessed for (the Lake) water interactions in two periods (2001 and 2011). According to the results، in Mahabad، Tabriz، Azarshahr، Shabestar-Soofian and Ajabshir aquifers the groundwater flow direction has changed from lake to aquifer. This means that the groundwater boundary input from these aquifers to the Lake are cut down. Large parts of aquifers around the Lake have been subjected to saltwater influx by change of groundwater flow direction whereas electrical conductivity of Tabriz، Miandoab، Kahriz and Shiramin aquifers increased considerably. In conclusion، eastern aquifer situations are more critical than western ones and highly vulnerable to quality degradation.
    Keywords: coastal aquifers, groundwater, flow direction, salinity, salt water interface
  • Roza Jonoubi, Hosein Rezaie, Javad Behmanesh Pages 49-68
    The groundwater resources of the Urmia plain have been under intensive tension for the last recent years. This has caused the production and observation wells to become dry and in some local places well deepening to take place. In some other locations، the groundwater level is high and there is a danger of local water logging condition along with its associated drainage work. For the settlement of welfare groundwater resources، the modeling practice was used for the depiction of Urmia plain groundwater resources system reactions against different imposed management and executive scenarios. By the present work، the modeling with 28 observation wells took place for the year of 2008-2009. The comparison of calculated hydraulic head contour lines with that of the observed hydraulic head in nature showed a sound performance of the model. This made to impose and apply different scenarios in the model. To go forward، the decrement of 25 percent and the cease of pumping rate at western part of the plain caused average groundwater level rise of 0. 5 to 4 meters in eastern part of the plain. This led to have an average groundwater level fall of 1 to 3. 5 meters، respectively.
    Keywords: groundwater resources, management scenario, modflow computer code, Urmia plain
  • Nastaran Chitsaz, Mohammad Ebrahim Banihabib Pages 69-81

    The multi-criteria decision making model is an important tool for decision making in water resource management. In this paper، the TOPSIS model was used to rank seven flood management options in the Gorganrood river flood management project، including conservation of natural condition، Golestan reservoir management، levee construction، diversions-channel construction، flood forecasting and warning system، flood insurance، and integration of flood warning system and flood insurance. Economical، technical، social and environmental qualitative values and criteria weights were determined by expert judgment and used to evaluate options. Due to limitations in the TOPSIS model، the M-TOPSIS model was used and obtained results were compared with the TOPSIS model outputs. The results showed that the M-TOPSIS model would produce better results for ranking options and sensitivity analysis of criteria weights. Therefore، given the significance of social and environmental criteria، this model is recommended for ranking flood management options.

    Keywords: flood management, Gorganrood, multi, criteria decision making, M, TOPSIS model, sensitivity analysis
  • Salman Sharifazari, Shahab Araghinejad Pages 83-95
    One of the water resources modeling requirements is sufficient knowledge of long-term series of meteorological and hydrological parameters. In this study the nearest neighbor resampling method presented by Lall and Sharma was developed. In the developed model، the KNN regression was used for time series forecasting instead of local polynomial used in the developed algorithm by Prairie. In this case problems caused by polynomial degree estimation were solved. This caused that multivariate time series simulation became feasible. To evaluate the performance of the developed model recorded data in the Kawtar hydrometer station located on one of the main branch of Mahabad River and Mahabad synoptic station were used. The results from time series simulation showed that the developed model is able to keep important statistical characteristics of historic series. In addition، it could solve the classic nearest neighbor resampling method problem in order to produce values not seen in the historical record. Also، this model showed that it could simulate the multivariate hydrologic series.
    Keywords: Mahabad River, multivariate, nearest neighbor resampling, non, parametric model, time series
  • Elham Shafieyoun, Mehdi Gheisari, Mohammad Mahdi Majidi, Jahangir Abdi Koupai, Seyed Farhad Mousavi, Saeid Slamian Pages 97-109
    Vegetation cover on a variety of different land uses in different parts of a city creates different forms of heat flow that this، in turn، generates the main framework of urban microclimate. The objective of this study is to survey the effect of land cover type on air temperature in the Isfahan city. To do this، five regions in the Isfahan city with different land cover type were selected. In each region automatic weather stations were installed in order to measure air temperature. The measurements were logged over a year every 5 min; then an hourly average of temperature data was calculated for all analysis. The results showed a significant difference between air temperatures in different parts of the city covered by different land cover type. The highest maximum air temperature difference was 3. 51° C between Station 2 and reference station in November. The highest minimum air temperature difference was 8. 15° C between Station 1 and reference station in July. The results also showed that in all seasons especially in spring and summer، there is a significant difference (P<0. 01) between air temperature in the city and air temperature in the reference station. Air temperature in the city was strongly influenced by the land cover type and extent of vegetation cover. Therefore، the measurement of air temperature in the city is necessary for irrigation management.
    Keywords: land use, landscape irrigation, urban microclimate, urban heat island
  • Seyed Alireza Masoudi, Abdol-Majid Liaghat Pages 111-119
    Due to the important role of subsurface drainage in managing the ground water level، there are many researches focused on finding a new and more economic way to develop subsurface drainage technologies. Lack of proper drainage system in northern Iran has caused huge implantation of rice and it is impossible to have second implantation in this region. One reason of insufficiency of current drainage systems in this region might be the absence of envelope material like sand and gravel or in some cases the long transportation of gravel envelope materials to the project site which rises drainage cost. In this region، rice husk is considered as wastage of rice production. Production of rice husk is estimated to be 600 thousands tons every year in Iran، which can be potentially used in drainage systems. The main objective of this research is to investigate the feasibility of using rice husk instead of drain pipe and envelope materials. The performance of drainage system using rice husk was studied in a laboratory model and the obtained results were compared with the conventional gravel envelope materials in terms of their drainage capacity and reaction factor for water table drawdown. The maximum drainage discharge was measured to be 0. 13 and 0. 12 lit/s in the case of rice husk and envelope materials، respectively. The corresponding values for the reaction factor were estimated to be 8/937 and 9/899 day-1، respectively. The results also showed good functions of rice husk in decreasing water table and supporting the drainage needs.
    Keywords: drainage, hydraulic conductivity, laboratory model, reaction factor, rice husk, sand cover
  • Mahmoud Mashal, Mohammad Daneshvar, Sayid Emami, Maryam Varavipour Pages 121-134
    Soil salinization is a process in which the accumulation of soluble salts in soil profile can affect soil physical and chemical properties، such as osmotic pressure، permeability and hydraulic conductivity. These، in turn، can seriously impair or completely stop the growth of plants. In this study، four theoretical models for predicting soil leaching contains including Series of Reservoirs Model (SRM)، Theoretical Plate–Thickness Model (TPTM)، Convection – Dispersion Model (CDM) and Numerical Model (NM) were studied in order to select and introduce the best model for predicting ultimate soil salinization. The results of these models were compared with real data obtained from field experiments. To do this، 15 basin plots (each has one square meter) were firstly built. Then، five leaching depths of 20، 40، 60، 80 and 100 cm were applied to basins in three rows. Results revealed that the investigated models showed different performance for the different depths of leaching. Overall، Series of Reservoirs Model (SRM) was able to estimate the ultimate salinity more accurately.
    Keywords: Convection–Dispersion Model (CDM), salinization, saline, sodic soils, Series of Reservoirs Model (SRM), Theoretical Plate, Thickness Model (TPTM)
  • Mahmoud Mashal, Javad Kamrani, Farhad Mirzaie Asli Pages 135-145
    Concerns about nitrate pollution in groundwater and downstream systems Cause development of surface water management system to reduce losses of agricultural drainage water nitrate in subsurface drainage Using subsurface irrigation from existing drainage lines، drainage water during the growing season and out of season is controlled. The overall objective of this study was to evaluate the effect of controlled drainage on nitrate losses via drainage outlet and a physical model used to simulate the conditions of a real farm. Plan includes of six treatments، one treatment free drainage (FD) output at a depth of 80 cm from the soil surface drainage and controlled drainage treatments (CD1، CD2)، which drains the water table controlled at 45 and 25 cm، respectively، at a depth of the soil surface. Each level has two drainage treatments applied nitrate fertilizer (urea) N1 (100 percent) and N2 (50 percent). The results showed that the amount of drain output، there are significant differences between the treatments drained (P< 0. 0001، F=45. 42). Controlled drainage treatments (CD1 and CD2) compared with treatment FD، 57. 9 and 80. 5 percent have reduced the volume of drainage water، Respectively، and CD2 treatment the amount of drainage water compared with CD1 treatment 53. 8 percent reduced. 100 percent of the nitrate fertilizer، controlled drainage (CD1 and CD2) in comparison with free drainage (FD) rates of nitrate loss to the 55. 8 and 82. 5 percent have reduced، And 50 percent of nitrate fertilizer، the amount of nitrate loss from controlled drainage to the 30. 3 and 70. 4 percent، respectively. Controlled drainage can be improved to reduce the role of nutrients in the soil and reduce nitrate removal.
    Keywords: Nitrate, Free drainage, Statistics Analysis, Lysimeters, Controlled drainage