فهرست مطالب

مدیریت آب و آبیاری - سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

مجله مدیریت آب و آبیاری
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میترا بخشوده، علی رحیمی خوب صفحات 149-160
    هدف از این تحقیق، ارزیابی سه مدل شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون درختی و مدل هارگریوز سامانی برای برآورد تبخیرتعرق گیاه مرجع بود. بدین منظور از اطلاعات هواشناسی استان های سیستان و بلوچستان، کرمان، یزد و خراسان جنوبی در دوره آماری 1998-2008 استفاده شد. با توجه به تاثیر سرعت باد بر میزان تبخیرتعرق منطقه، برآورد تبخیرتعرق براساس تغییرات سرعت باد در قالب سه گروه شامل ایستگاه هایی با سرعت باد کمتر از 48/2 متر بر ثانیه در گروه U1، ایستگاه هایی با سرعت باد بین 48/2 و 67/3 متر بر ثانیه در گروه U2 و ایستگاه هایی با سرعت باد بیشتر از 67/3 متر بر ثانیه در گروهU3 صورت گرفت. نتایج نشان داد هر سه مدل شبکه عصبی مصنوعی، رگرسیون درختی و هارگریوز سامانی در گروه U1بهترین برآورد را داشتند. نتایج آماری میانگین مجذور مربعات خطای مدل شبکه عصبی مصنوعی 41/1 میلی متر در روز با ضریب تبیین 84/0، مدل رگرسیون درختی 46/1 میلی متر در روز با ضریب تبیین 83/0 و هارگریوز سامانی کالیبره شده 02/2 میلی متر در روز با ضریب تبیین 69/0 به دست آمد که بیانگر برتری دو روش شبکه عصبی و رگرسیون درختی بود.
    کلیدواژگان: تبخیرتعرق گیاه مرجع، رگرسیون درختی، سرعت باد، شبکه عصبی مصنوعی، هارگریوز سامانی
  • مهدی دلقندی، علیرضا مساح بوانی، محمد جعفر آجرلو، سعید برومند نسب، بهرام اندرزیان صفحات 161-175
    در سال های اخیر فعالیت های انسانی سبب افزایش غلظت 2CO شده که این وضعیت، گرمایش زمین و پدیده تغییر اقلیم را در پی داشته شده است. این مطالعه با هدف ارزیابی پتانسیل تاثیرات تغییر اقلیم بر عملکرد گندم رقم چمران در محدوده شهرستان اهواز صورت گرفت. برای این منظور 13 مدل AOGCM و دو سناریوی انتشار گازهای گلخانه ای (A2 و B1) انتخاب شد و داده های روزانه دما و بارش برای منطقه تحقیق در پنج سطح احتمالاتی 10/0، 25/0، 50/0، 75/0 و 90/0، برای دو دوره آتی 2015-2045 و 2070-2100 محاسبه شد. با ترکیب سناریوهای دما و بارش، در نهایت 50 سناریوی تغییر اقلیم تحت هر کدام از سناریوهای انتشار A2 و B1 تولید شد. رشد گندم در دوره مبنا (1980-2010) و دوره های آتی (2015-2045 و 2070-2100) توسط مدل گیاهی واسنجی و ارزیابی شده CERES-Wheat شبیه سازی شد. نتایج نشان داد در اثر تغییر اقلیم، به ویژه در دوره آتی 2070-2100، دوره رشد کوتاه تر می شود. مقایسه عملکرد گندم در شرایط تغییر اقلیم با دوره مبنا نیز نشان داد که با قبول ریسک 10/0، عملکرد در دوره های آتی 2015-2045 و 2070-2100 نسبت به دوره مبنا به ترتیب 4 و 15 درصد کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: دی اکسید کربن، سناریوهای انتشار، عملکرد گندم، مدل CERES، Wheat
  • زینب حسین زاده، محمد جواد منعم*، نسیم نهاوندی صفحات 177-190

    یکی از روش های موثر در بهبود عملکرد، مدیریت تحویل آب، بهره وری و افزایش انعطاف پذیری در شبکه های آبیاری، استفاده از سامانه های خودکار است که یکی از مهم ترین آنها، سامانه های اندازه گیری جریان است. عوامل متعددی در انتخاب این سامانه ها در زمینه های هیدرولیکی، فنی، فیزیکی، محیطی، اقتصادی، اجتماعی و مدیریتی موثرند. تعدد این عوامل و تنوع تجهیزات موجود موجب پیچیدگی تصمیم انتخاب مناسب این سامانه ها در کانال های آبیاری می شود که ضرورت کاربرد مدل های تصمیم گیری چندشاخصه را ایجاب می کند. در این تحقیق با استفاده از روش تصمیم گیری چندشاخصه، مدلی برای انتخاب سامانه اندازه گیری خودکار ارائه شده است. بدین منظور سامانه های خودکار اندازه گیری جریان در کانال های آبیاری شناسایی و سپس مجموعه شاخص های موثر بر انتخاب این سامانه ها در زمینه های مذکور تعریف و دسته بندی شدند. با امتیازدهی به شاخص های شناسایی شده برای تمامی گزینه ها، ماتریس تصمیم گیری به عنوان ورودی مدل تولید شد و مدل تصمیم یری چندشاخصه، با استفاده از روش تاپسیس و روش وزن دهی آنتروپی در نرم افزار مت لب توسعه یافته، برای کانال L1 شبکه آبیاری قزوین اجرا شد. نتایج کاربرد مدل در کانال L1 نشان داد که سامانه های دبی-اشل و سرعت-مساحت، نسبت به سامانه های سازه ای، همچنین حسگرهای فشاری و شناور نسبت به حسگرهای بابلر و آلتراسونیک رتبه بالاتری کسب کرده اند.

    کلیدواژگان: آنتروپی، اندازه گیری جریان، تاپسیس، خودکارسازی، روش وزن دهی شبکه آبیاری قزوین
  • زینب میخک بیرانوند، سعید برومند نسب، زهرا ایزد پناه، عباس ملکی صفحات 191-202
    موضوع بهره وری و بازده آبیاری، کانون توجه بیشترین موضوعات مرتبط با آب است. استفاده از سیستم های آبیاری بارانی، علاوه بر آسان تر کردن آبیاری و خودکار کردن آن، روشی است برای بهبود یکنواختی و بازده کاربرد آب که در نهایت سبب صرفه جویی در مصرف آب و افزایش تولید محصول خواهد شد. در این تحقیق چهار سیستم آبیاری بارانی (کلاسیک ثابت با آبپاش متحرک) در شهرستان خرم آباد به عنوان نمونه انتخاب و ارزیابی شد. مقادیر بازده کاربرد، بازده ترکیبی، بازده پتانسیل کاربرد، بازده واقعی کاربرد آب و کفایت آبیاری در سیستم های کلاسیک ثابت به ترتیب 82/56، 86/59، 21/47، 71/45 و 64/81 درصد محاسبه شد. متوسط تلفات پاششی و نفوذ عمقی به ترتیب در سیستم های کلاسیک ثابت 2/13 و 09/30 درصد به دست آمد. پارامترهای محاسبه شده کمتر از حد انتظار بود. همه سیستم ها دارای بازده کاربرد و ترکیبی اندک بودند. زیاد بودن تلفات، سبب کاهش بازده کاربرد و بازده ترکیبی شد. در یک سیستم، آبیاری کامل صورت گرفت و در بقیه مزارع به علت وقوع پدیده کم آبیاری، بازده واقعی و بازده پتانسیل کاربرد برابر شد.
    کلیدواژگان: بازده پتانسیل کاربرد، بازده ترکیبی، بازده کاربرد، بازده واقعی کاربرد، کفایت آبیاری
  • محمد ذونعمت کرمانی، رسول اسدی صفحات 203-214
    به منظور ارزیابی تاثیر پتانسیل ماتریک خاک و الگوی کارگذاری لوله آبده بر عملکرد و کارایی مصرف آب خیار گلخانه ای، آزمایشی در قالب طرح کرت های نواری دوبار خرد شده (استریپ اسپلیت پلات) با سه تکرار در منطقه جیرفت استان کرمان طی دو سال 1390 و 1391 اجرا شد. در این آزمایش، چهار آستانه پتانسیل (45=1I، 55=2I، 65=3I و 75=4I سانتی بار برای شروع آبیاری) به عنوان عامل اصلی، و چهار الگوی کارگذاری لوله آبده، شامل دو سیستم آبیاری قطره ای (سطحی 1S و زیرسطحی 2S) و دو آرایش لوله آبده (برای هر ردیف کاشت روی پشته (معمولی 1L) و یک در میان بین دو ردیف کاشت 2L) به عنوان عوامل فرعی مقایسه شدند. نتایج نشان داد شاخص های عملکرد، سطح برگ، ارتفاع بوته، طول و قطر میوه در آستانه پتانسیل 55 سانتی بار در مقایسه با نقطه پتانسیلی 45 سانتی بار، به ترتیب 2/1، 9/1، 35/0، 73/0 و 2/1 درصد کاهش داشت و با وجود این، صرفه جویی 700 متر مکعب آب در هکتار و افزایش 6/10 درصدی کارایی مصرف آب حاصل شد. از طرف دیگر صفات عملکرد و کارایی مصرف آب در سیستم آبیاری قطره ای زیرسطحی به ترتیب 6 و 13/6 درصد نسبت به سیستم آبیاری قطره ای سطحی و همچنین در آرایش لوله آبده به صورت معمولی (1L) به ترتیب 5/7 و 7/7 درصد نسبت به آرایش لوله آبده به صورت یک درمیان (2L) بیشتر بود.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، آرایش لوله آبده، آستانه پتانسیل، جیرفت، سیستم آبیاری
  • کورش قادری، آناهیتا زلقی، بهرام بختیاری صفحات 215-228
    در چند دهه اخیر روش های تکامل گرا، کاربردهای موفقیت آمیز زیادی در مسائل مختلف مهندسی و مدیریتی منابع آب، به ویژه در بهره برداری بهینه از مخازن داشته اند. در این پژوهش مدلی بر مبنای الگوریتم تکامل رقابتی جوامع (SCE) برای مدلسازی بهره برداری بهینه از سیستم پیچیده چندمخزنی واقع در حوضه آبریز کرخه توسعه داده شد. مسیر بهینه سازی سیستم مورد نظر شامل تخصیص بهینه بین چهار منطقه کشاورزی به منظور تامین نیاز آبیاری با اولویت تامین نیازهای زیست محیطی در هر بازه در دو رویکرد کوتاه مدت و بلندمدت بود. در این پژوهش، در نظر گرفتن سازوکار مناسب چرخ گردان در ساختار الگوریتم، به توسعه و افزایش کارایی و مقاومت الگوریتم SCE منجر شد. ابتدا اعتبارسنجی مدل توسعه داده شده توسط چند تابع استاندارد بررسی شد. نتایج بیانگر عملکرد مناسب مدل توسعه داده شده است. سپس این مدل برای حل مسئله بهره برداری از سیستم چندمخزنی حوضه آبریز کرخه استفاده شد. نتایج مدل با استفاده از معیارهای آماری و مقایسه آنها با نتایج الگوریتم شناخته شده GA ارزیابی شد. نتایج حاکی از عملکرد زیاد و تناسب الگوریتم SCE در بهره برداری بهینه از مخازن است.
    کلیدواژگان: الگوریتم SCE، بهره برداری بهینه، حوضه کرخه، روش های تکامل گرا، سیستم های چند مخزنی
  • میناسادات سیدجواد، محمود مشعل صفحات 229-242
    با توجه به بازده کم توزیع آب در شبکه های آبیاری و زهکشی ایران، شبیه سازی جریان و حساسیت سنجی سازه های آبی شبکه ها به عنوان یک رویکرد جدید برای بررسی عملکرد طرح های آبی کشور مطرح است. این تحقیق، به علت تحویل و توزیع نامناسب آب به خصوص در پایین دست شبکه آبیاری و زهکشی ورامین به بررسی حساسیت سنجی سازه های آبگیر موجود در شبکه می پردازد. این حساسیت سنجی با بررسی داده های آبی واقعی و مقایسه آنها با مقدار آب مورد نیاز برای الگوی کشت شبکه صورت گرفته است. شبیه سازی و بررسی شبکه با استفاده از مدل هیدرودینامیکی سوبک و روابط معرفی شده برای حساسیت سنجی سازه های آبگیر انجام گرفته است. بررسی ها و آنالیز حساسیت هیدرولیکی در سازه های شبکه آبیاری ورامین نشان دادند که سازه های نیرپیک موجود، دارای حساسیت زیادی هستند. طبق معادلات بررسی شده، حساسیت سازه های نیرپیک نسبت به عمق بالادست و مقدار بازشدگی دریچه های مدول نیرپیک بیشتر در سازه های انتهایی رخ داده است. برای بهره برداری بهینه از شبکه آبیاری ورامین بهترین روش، تامین عمق آب برای پایین دست هر کانال است. در این شرایط است که عمق آب در تمامی آبگیرها تامین شده و در مقدار بازشدگی مدول ها نیز تغییری ایجاد نمی شود.
    کلیدواژگان: آبگیر، آنالیز حساسیت، بهره برداری، عملکرد شبکه، مدل هیدرودینامیکی
  • عظیمه عسگری، مهدی قیصری، فاطمه صفریان، مهران شیروانی، سید حسین سقاییان نژاد صفحات 243-254
    هدف از این تحقیق، تعیین غلظت کلر باقی مانده آزاد در پساب، تحت تاثیر تزریق غلظت های متفاوت کلر، 50 تا ppm 350، در سه سطح pHبرابر 6، 5/6 و 7 و بررسی تاثیر کلرزنی بر pH، هدایت الکتریکی و غلظت مواد جامد محلول در آب شرب و پساب بود. نتایج نشان داد با تغییر غلظت کلر اضافه شده به نمونه پساب، غلظت کلر باقی مانده آزاد تغییر می کند. برای رسیدن به غلظت کلر باقی مانده آزاد بیش از ppm 1 به ترتیب 1، 150 و ppm 200 کلر در آب شرب، نمونه پساب با pH برابر 6 و 5/6 و نمونه پساب با pH برابر 7، مصرف شد. کاهش pH نمونه پساب از 7 به 6 تا 5/6 مقدار کلر مصرفی برای دستیابی به غلظت کلر باقی مانده آزاد ppm 1 را 25 درصد کاهش داد. افزودن کلر به فرم سدیم هیپوکلریت به آب شرب و پساب در تمامی سطوح pH، موجب افزایش هدایت الکتریکی، غلظت مواد جامد محلول و pH شد. بنابراین اگرچه استفاده از سدیم هیپوکلریت مایع به منظور کلرزنی سیستم آبیاری قطره ای خطر گرفتگی بیولوژیکی قطره چکان ها را کاهش می دهد، با افزایش غلظت مواد جامد محلول، شوری و اسیدیته آب آبیاری خطر گرفتگی شیمیایی قطره چکان ها را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، پساب، غلظت کلر باقی مانده آزاد، کلرزنی، گرفتگی بیولوژیکی
|
  • Mitra Bakhshoodeh, Ali Rahimikhoob Pages 149-160
    The purpose of this study was to evaluate three models of artificial neural networks (ANN)، regression trees (M5) and Hargrives-Samani (HG) in estimation of reference evapotranspiration. for this purpose was used climate information of Sistan va Baloochestan، Kerman، Yazd and Khorasan Jonoobi from 1998 to 2008. in addition to effect of wind (U) on evapotranspiration (ET0)، estimation of ET0 was done based on wind change in tree groups including U3. 67 m/s. the results showed that optimum result of each tree methods was in U1 group. The amount of RMSE and R2 in ANN were 1. 41 mm/day and 0. 84 respectively، in MS were 1. 46 mm/day and 0. 83 and in HG were 2. 02 mm/day and 0. 69. These results showed that both ANN and MS methods are better than HG model. Besides، the run of MS to ANN is easy.
    Keywords: Artificial neural network, Evapotranspiration, Hargrives, Samani, Regression tree, Wind
  • Mahdi Delghandi, Alireza Massah-Bovani, Mohammad Jafar Ajorlou, Saeed Broomandnasab, Bahram Andarzian Pages 161-175
    In recent years human activities induced increases in atmospheric carbon dioxide (CO2). Increases in [CO2] caused global warming and Climate change. Climate change is anticipated to cause negative impacts on agricultural systems. Therefore، the aim of this study was to assess potential climate change impact on production for one of the most important varieties of wheat (chamran) in Ahvaz Region. For this purpose، thirteen AOGCM models and two greenhouse gases emission (GHG) scenarios (A2 and B1) is selected. Daily temperature and precipitation data were calculated for two future periods (2015-2045 and 2070-2099) under five probability levels (0. 10، 0. 25، 0. 50، 0. 75 and 0. 90). The combination of temperature and precipitation scenarios resulted in 50 climate change scenarios under each GHG emissions scenario (A2 and B1). Wheat growth was simulated in baseline period (1980-2010) and future periods (2015-2045 and 2070-2100) using calibrated and validated CERES-Wheat model. Results showed wheat growth season is shortened with climate change affects، especially in the 2070-2100 period. Comparing of Wheat yield in climate change conditions with base period regard to considered risk value (0. 1) showed that wheat yield in 2015-2045 and 2070-2100 is decreased about 4 and 15 percent، respectively.
    Keywords: CO2, Emission Scenario, Wheat Yield, uncertainty, Crop Model
  • Zeinab Hosseinzade, Mohammad Javad Monem, Nasim Nahavandi Pages 177-190

    Application of automatic systems، including discharge measurement technology is one of the effective methods for improving delivery management، water use efficiency، flexibility، and performance of irrigation networks. Several aspects such as hydraulic، technical، physical، environmental، economic، social، and managerial، have significant impact on these systems selection. Due to diversity of the alternatives and numerous affecting factors، suitable selection of automatic discharge measurement technology is a complex task، which makes it necessary to apply multi attributes models. In this paper، TOPSIS method is used for selection of automatic discharge measurement systems. At the first step، different alternatives for automatic discharge measurement and effective attributes on selection of these systems are identified، introduced and categorized. Afterward decision matrix، as the model input، is produced by scoring attributes for all alternatives. The decision making model that used TOPSIS ranking method and Entropy weighting method، is developed in MATLAB software and is run for L1 canal of Qazvin irrigation network. The results show that the discharge- depth and velocity-area automatic systems have higher ranking. In addition pressure and floating water level sensor are better than bubbler and ultrasonic options.

    Keywords: Automation, Discharge measurement, Entropy weighting method, Qazvin irrigation network, TOPSIS
  • Zeinab Mikhak Beiranvand, Saeed Boroomand Nassab, Zahra Izad Panah, Abbas Maleki Pages 191-202
    Todays، productivity and efficiency of irrigation have been in the center of the many water-related issues. By using sprinkler irrigation systems in addition to watering easier and automatic، that is a device for raising water application uniformity and efficiency which ultimately will save water consumption and production increase. In this study، four fixed irrigation systems of Khorramabad city were selected، tested and evaluated. Values of application efficiency (AE)، combination efficiency (Ec)، potential efficiency in low quarter (PELQ)، application efficiency in low quarter (AELQ)، adequacy irrigation (ADirr)، wind and evaporation losses (WDEL) and deep percolation losses (DP) in solid set systems are 56. 82، 59. 86، 47. 21، 45. 71،81. 64، 13. 12، 30. 09، respectively. Measured parameters were less than expected. All systems have a low applicability and combined efficiency. High losses caused reduction of applicability and combined efficiency. In one system، the irrigation was done completed، but deficit irrigation in other systems caused equality of application efficiency potential with application efficiency.
    Keywords: Application Efficiency, Adequacy Irrigation, Application Efficiency in low Quarter, Combination Efficiency, Potential Efficiency in low quarter
  • Mohammad Zounemat-Kermani, Rasoul Asadi Pages 203-214
    Soil moisture measurement and its control essential elements to employ optimal management methods for reducing water consumption and product quality improvement. In order to investigate the effect of soil matric potential and tube layout on yield and water use efficiency of greenhouse cucumber، a field experiment was carried out during 2010 and 2012 growing seasons at an experimental farm in Jiroft territory. The treatments were laid out in strip split plot a Randomized Complete Block Design with three replications. The treatments were comprised of fore soil potential including 45، 55، 65 and 75 c-bar tension in main plot and sub plot consisted of two irrigation systems (surface drip irrigation system (S1)، subsurface drip irrigation system (S2)) and two tape position patterns (conventional (L1) and alternative (L2)). The results showed that in comparison to 45 and 55 c-bar tension، parsimony of water usage equal 700 m3 ha-1 achieved. Moreover yield، LAI، height of plants، length and diameter of fruit decreased 1. 2، 1. 9، 0. 35، 0. 73 and 1. 2 percent respectively but water use efficiency increased 10. 5 percent. On the other hand yield and water use efficiency in subsurface irrigation increased about 6 and 6. 13 percent respectively compared with surface irrigation. Also in conventional pattern yield and water use efficiency increased about 7. 5 and 7. 7 percent respectively compared with alternative pattern. Therefore، the potential point of 55 c-bar tension considered as the optimal starting point for irrigation.
    Keywords: Potential Point, Irrigation System, Tape Position Patterns, yield components, Jiroft
  • Kourosh Qaderi, Anahita Zalaghi, Bahram Bakhtiari Pages 215-228
    In recent decades، Evolutionary algorithms have been applied successfully in various water resource engineering and management issue especially in optimal operation of reservoirs. In this paper، a model based on shuffled complex evolution (SCE) algorithm has been developed for modeling optimal operation of complex multireservoir system of Karkheh basin. The system includes 4 different agricultural irrigation demands allocation with environmental prioritize in both short and long-term approach. in this study، Development، increment of performance and algorithm’s resistance which are the main cause of having perfect mechanism of rullet_wheel and established preparation in the programming’s structure. First، the accuracy of the developed model was evaluated by a number of standard functions. The results indicate good performance of the developed model. Next the developed model was used for solving complex multi_reservoir system operation Karkheh basin. Results of model was evaluated by some statistical criteria and compared with the GA standard results. Results show high performance and SCE algorithm fitness to optimal operation of reservoirs.
    Keywords: Evolutionary Methods, Karkhe Basin, Multi, Reservoirs System, SCE Algorithm, Optimal Operation
  • Mina Sadat Seyedjavad, Mahmoud Mashal Pages 229-242
    According to the low efficiency of irrigation and drainage networks and water distribution in Iran، simulating water flow and sensitivity structures and networks is considered as a new approach to evaluate the performance hydroelectric projects in the country. In this study، because of reduced water supply and distribution، especially in downstream irrigation and drainage networks Varamin to evaluate the sensitivity network in off takes structures. The sensitivity of the survey data by examining Water original data and compared them with the amount of water needed to grow the network. Network simulation and analysis using hydrodynamic model Sobek presented for sensitivity and relationships off take structures is done. Studies and sensitivity analysis for hydraulic structures Varamin irrigation system showed that baffle modules sensitivity are considerable. The study of equations، the sensitivity baffle modules occurred more than the depth upstream and valve patency rate in terminal structures. For optimal operation of the irrigation system in Varamin best way to provide for downstream water depth of each channel. In these conditions، the water supply and wastewater in all modules in the patency rate does not change.
    Keywords: Hydrodynamic model, Off take, Operation, Performance Network, Sensitivity analysis
  • Azime Asgari, Mahdi Gheysari, Fateme Safarian, Mehran Shirvani, Hossein Saghaiannejad Pages 243-254
    The aim of this study was to determine the concentration of free residual chlorine in the effluent at different concentrations of chlorine injection، between 50 to 350 ppm، at the pH levels of 6، 6. 5 and 7 and the effect of chlorination on pH، electrical conductivity and the concentration of total dissolved solids in drinking water and effluent. The results showed that the concentration of free residual chlorine changes by changing the concentration of added chlorine in the effluent samples. To achieve the concentration of free residual chlorine to more than 1 ppm at drinking water، effluent samples at pH levels of 6 and 6. 5 and effluent at pH of 7، 1، 150 and 200 ppm of chlorine was used. By reduction of effluent pH from 7 to 6-6. 5 the amount of added chlorine to achieve free residual chlorine concentration at 1 ppm، decreases in 25 percent. Adding chlorine in liquid sodium hypochlorite form to drinking water and effluent samples at all pH levels، increased electrical conductivity، the concentration of total dissolved solids and pH. The use of liquid sodium hypochlorite for chlorination of drip irrigation systems reduces the risk of biological obstruction but increased concentrations of dissolved solids، salinity and pH of irrigation water that increases the risk of chemical obstruction of emitters.
    Keywords: Biological obstruction, Chlorination, Drip irrigation, Effluent, Electrical conductivity, Free residual chlorine, pH, Total dissolved solids