فهرست مطالب

مدیریت آب و آبیاری - سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

مجله مدیریت آب و آبیاری
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مژگان میرزایی، عیسی سلگی*، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحات 175-192
    تاثیر تغییر کاربری اراضی در تغییرات کیفیت آب سطحی از جمله چالش های مهم در مبحث تامین آب برای مصارف مختلف است. این مقاله با هدف بررسی اثر تغییر کاربری اراضی بر کیفیت آب رودخانه زاینده رود انجام شده است. در این تحقیق، نخست تغییر سطح کاربری های موجود در حوضه در دو دوره زمانی 1376 و 1394 با استفاده از سنجنده های ETM و TM ماهواره لندست بررسی شد. سپس تغییرات کیفیت آب رودخانه در دوره ای هجده ساله مطالعه شد. نتایج نشان داد افزایش فسفات، نیترات، EC، BOD، COD و TDS در آب رودخانه در طول دوره مطالعه، سبب کاهش شدید کیفیت آب شده است. آزمون همبستگی پیرسون نشان داد بین اراضی کشاورزی با نیترات، فسفات و هدایت الکتریکی و بین شهر و هدایت الکتریکی همبستگی معناداری وجود دارد. آزمون من کندال نیز نشان داد روند تغییر اکثر متغیرها به صورت صعودی است. نتایج حاکی از کاهش کیفیت آب رودخانه به دنبال تغییرات کاربری اراضی در حوضه آبخیز زاینده رود به سمت کاهش اراضی مرتعی و جنگلی، آب ها و افزایش اراضی بایر، کشاورزی و شهرهاست. بنابراین، نیاز به اجرای برنامه های صحیح برای کنترل تغییرات کاربری زمین در حفظ تعادل اکولوژیکی منطقه وجود دارد.
    کلیدواژگان: آب های سطحی، آزمون من کندال، تصاویر ماهواره ای، ضریب هم بستگی پیرسون، کاربری اراضی
  • عباس رضایی استخروییه *، مرضیه صداقت، بهروز عرب زاده، نسرین سیاری صفحات 193-204
    جهت ارزیابی کشت نشائی در فارو و مدیریت های مختلف کم آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج رقم شیرودی، تحقیقی در موسسه تحقیقات برنج کشور در آمل اجرا شد. تحقیق در سال زراعی 1392، به صورت بلوک های کامل تصادفی، شامل پنج تیمار آبیاری و سه تکرار انجام شد. تیمارها آبیاری شامل T1(آبیاری دائم در کل دوره رشد)، T2(آبیاری یک روز پس از ناپدید شدن آب از سطح خاک)، T3(آبیاری سه روز پس از ناپدید شدن آب)، T4(آبیاری چهار روز پس از ناپدید شدن آب) و T5(اشباع دائم خاک در کل دوره رشد) بود. نتایج نشان داد مدیریت های مختلف آبیاری، از نظر طول خوشه، تعداد دانه پوک و عملکرد شلتوک تفاوت معنادار داشت، اما از نظر تعداد دانه پر تفاوت معناداری نداشت. مدیریت آبیاری T5 (با عملکردی برابر با5850 کیلوگرم در هکتار) تفاوت معناداری با مدیریت آبیاری T1 (با عملکرد 5975 کیلوگرم در هکتار) نداشت. بیشترین عملکرد محصول (5975 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار T1 و کمترین آن 33/4268 کیلوگرم در هکتار (28 درصد کاهش) مربوط به مدیریت T4 بود. بنابراین، آبیاری اشباع دائم بهترین نتیجه را در آبیاری برنج دارا بود و مدیریت های آبیاری T2، T3 و T4 به ترتیب در رتبه های بعدی قرارداشت.
    کلیدواژگان: بهینه سازی مصرف آب، شلتوک، کم آبیاری، کشت نشائی، مازندران، مدیریت آبیاری
  • عباس رضایی استخروییه*، محسن ایراندوست، مجید کامبخش صفحات 205-216
    محدودیت منابع، استفاده بهینه آب در کشاورزی را الزامی کرده است. برای بهینه سازی مصرف آب گیاه پنبه، آزمایشی به صورت کرت های خردشده، در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در حاجی آباد (استان هرمزگان) اجرا شد. تیمارها سه سطح آبیاری (100، 80 و 60 درصد نیاز آبی) و دو سیستم آبیاری (قطره‏ای سطحی و زیرسطحی) بود. نتایج نشان داد در هر دو سیستم، گیاهان تحت تیمارهای 60 و 80 درصد، به ترتیب 3200 و 1500 مترمکعب آب در هکتار نسبت به آبیاری کامل، صرفه جویی داشت. نسبت به تیمار شاهد (آبیاری کامل) بهره وری آب در گیاهان تحت تیمار 80 درصد، 7/0 درصد افزایش و در تیمار 60 درصد 8/3 درصد کاهش داشت. در عملکرد گیاهان تحت تیمارهای 60 و 80 درصد نیاز آبی نسبت به آبیاری کامل، به ترتیب 2/37 و 6/15 درصد، تعداد غوزه 37 و 5/9 درصد و وزن غوزه 5/24 و 3 درصد کاهش داشت. عملکرد محصول، بهره وری آب، تعداد غوزه در بوته و وزن غوزه در سیستم آبیاری قطره ای زیرسطحی نسبت به قطره ای سطحی 1/12، 7/12، 2/27 و 5/17 درصد بیشتر بود. بنابراین، آبیاری قطره ای زیرسطحی با 80 درصد نیاز آبی در کشت پنبه راهکار مناسبی برای صرفه جویی در مصرف آب و افزایش بهره وری در دوره های خشک سالی منطقه است.
    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای سطحی و زیرسطحی، بهینه سازی مصرف آب، تنش خشکی، حاجی آباد، کارایی مصرف آب
  • حسین مولوی*، عبدالمجید لیاقت، بیژن نظری صفحات 217-236
    برای مدیریت و کنترل بحران آب، راهکارهای مختلفی قابل پیشنهاد و اجراست. در این راستا، سیاست های اصلاح الگوی کشت و مدیریت کم آبیاری دو راهبرد برای استفاده بهینه از آب در کشاورزی مطرح است. هدف از این پژوهش بررسی اثر دو سیاست مذکور بر پایداری کشاورزی و منابع آب حوضه آبریز ارس بود. بدین منظور با استفاده از روش پویایی سیستم، مدل مدیریت یکپارچه منابع آب حوضه ارس با لحاظ جنبه های اقتصادی ومحیط زیستی تدوین و سه سناریوی الگوی کشت و شش سناریوی مدیریت کم آبیاری بررسی شد. نتایج نشان داد، در حالتی که استفاده از سایر راهکارهای مدیریتی میسر نباشد، می توان از ترکیب سناریوی کم آبیاری 40 درصد با سناریوهای الگوی کشت وضع موجود یا بهینه، برای کنترل و مدیریت منابع آب حوضه ارس بهره برد. همچنین، با توجه به پتانسیل بالای منابع آب سطحی در حوضه ارس، کاهش سهم استفاده از منابع آب زیرزمینی در کشاورزی به میزان 3 درصد، به کنترل و پایداری منابع آب خواهد انجامید و پیشنهاد می شود این راهکار نیز سیاستی موثر و مد نظر مسئولان و مدیران مربوط قرارگیرد تا با مطالعات جامع، برنامه ریزی و اقدام های مورد نیاز، مشکلات بحران آبی پیش روی این حوضه کاهش یابد.
    کلیدواژگان: بحران آب، راهکارهای مدیریتی، رشد جمعیت، کشاورزی پایدار، منابع آب
  • فاطمه رجایی*، عباس اسماعیلی ساری، عبدالرسول سلمان ماهینی، مجید دلاور، علیرضا مساح بوانی صفحات 237-250
    خصوصیات کیفی آب از مؤلفه هایی است که ضرورت لحاظ آن در برنامه ریزی های مربوط به مدیریت منابع آب کاملا احساس شده است. آلودگی های غیرنقطه ای سهم مهمی در تغذیه گرایی آب های شیرین دارد. از دلایل اساسی این موضوع وجود مواد مغذی به ویژه نیتروژن و فسفر در غلظت های بالا در منابع آب است. درک ارتباط آلودگی فسفات با انواع کاربری اراضی و بررسی تاثیر مولفه های موثر بر انتقال اولویتی به منظور ارزیابی کیفیت آب های سطحی است. بنابراین، در این مطالعه از ابزار ارزیابی آب و خاک (SWAT) برای شبیه سازی فسفات در حوضه آبخیز تجن استفاده شده است. نتایج مدل واسنجی شده نشان داد بار سالانه فسفات از سال 2001 تا 2013 از حدود 29000 تا 102900 کیلوگرم در خروجی حوضه متفاوت است. کاربری جنگل، کشاورزی و مرتع به ترتیب 54، 19 و24 درصد از مساحت منطقه و 24، 24 و 8/44 درصد از بار آلودگی فسفات را تولید می کند. در میان کشت های کشاورزی، گندم زار آلودگی کمتری تولید می کند. نتایج بررسی مولفه های موثر بر انتقال فسفات نشان داد در همه کاربری ها به جز کاربری مرتع، سازوکار اصلی انتقال فسفات از طریق رسوبات است. بنابراین، نتایج حاصل از این مطالعه راهنمای خوبی برای حفاظت حوضه آبخیز تجن در برابر تخریب بیشتر و ترویج توسعه پایدار است.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق گیاهی، شبیه سازی فسفات، عملکرد محصول، واسنجی و اعتبارسنجی، نرم افزار SWAT CUP
  • سیده بهناز میرابوالقاسمی، مهدی قبادی نیا*، احمدرضا قاسمی، سعید ریزی صفحات 251-262
    پژوهش حاضر با هدف بررسی کاهش آب مصرفی فضای سبز با استفاده از لایه آب گریز برای گیاه زینتی گازانیا در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی با چهار تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمارهای پژوهش شامل آبیاری سطحی (SI)، آبیاری زیرسطحی (SSI)، آبیاری زیرسطحی با لایه آب گریز با ضخامت 5 میلی متر (SSILH5) و آبیاری زیرسطحی با لایه آب گریز با ضخامت 10 میلی متر (SSILH10) بود. در طول دوره رشد، میزان آب مصرفی، طول برگ، تعداد گل، عرض بوته، گل، دمگل و سطح برگ اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس آب مصرفی نشان داد که بین تیمار ها در سطح 1 درصد اختلاف معنا داری وجود دارد. بیشترین و کمترین میزان مصرف آب به ترتیب مربوط به تیمار آبیاری سطحی (SI) با مقدار 8/656 میلی متر و تیمار لایه آب گریز سطحی به ضخامت 10 میلی متر (SSILH10) با مقدار 3/359 میلی متر است. کاهش آب مصرفی تیمار SSI، SSILH5 و SSILH10 نسبت به تیمار SIبه ترتیب برابر 4/17، 7/32 و 3/45 درصد حاصل شد. نتایج تجزیه واریانس پارامتر های گیاهی نیز نشان داد که بین تیمارها اختلاف معنا داری وجود دارد و تیمار لایه آب گریز با ضخامت 5میلی متر بیشترین عملکرد را داشته است.
    کلیدواژگان: آبیاری زیرسطحی، زایکوسیل، عملکرد، گیاه زینتی، میزان آب مصرفی
  • آناهیتا هادی قنوات*، عبدعلی ناصری، سعید برومندنسب صفحات 281-294
    به منظور آگاهی از تاثیر آبیاری با زهاب مزارع نیشکر کشت و صنعت سلمان فارسی بر خواص فیزیکی و هیدرولیکی خاک، پژوهشی در مزرعه تحقیقاتی آبیاری و زهکشی دانشگاه شهید چمران اهواز، در چارچوب طرحی کاملا تصادفی انجام شد. تیمارهای آبیاری به صورت (1) اختلاط 75 درصد آب رودخانه کارون + 25 درصد زهاب مزرعه نیشکر، (2) اختلاط 50 درصد آب رودخانه کارون + 50 درصد زهاب مزرعه نیشکر، (3) اختلاط 25 درصد آب رودخانه کارون + 75 درصد زهاب مزرعه نیشکر و (4) تیمار شاهد (100 درصد آب رودخانه کارون) استفاده شد. تیمارهای آبیاری حاصل از اختلاط زهاب مزارع نیشکر کشت و صنعت سلمان فارسی و آب رودخانه کارون در سه تکرار و تیمار شاهد (100 درصد آب رودخانه کارون) در یک تکرار انتخاب شد. خواص فیزیکی و هیدرولیکی خاک شامل وزن مخصوص ظاهری، تخلخل کل، رطوبت ظرفیت زراعی، رطوبت نقطه پژمردگی دائم، هدایت هیدرولیکی اشباع و سرعت نفوذپذیری نهایی به مدت چهار ماه و در سه عمق (0-30، 30-60، 60-90 سانتی متری) خاک ارزیابی شد. نتایج نشان داد با افزایش شوری آب آبیاری، وزن مخصوص ظاهری، رطوبت ظرفیت زراعی و رطوبت نقطه پژمردگی دائم، به ترتیب 82/7، 26/25 و 41/23 درصد افزایش معنادار (05/0 >P) و هدایت هیدرولیکی اشباع، سرعت نفوذپذیری نهایی و تخلخل کل خاک به ترتیب 23/22، 02/29 و 9/9 درصد کاهش معنادار (05/0 >P) یافت. زیاد بودن میزان سدیم موجود در زهاب مورد استفاده در این پژوهش، سبب تخریب ساختمان خاک و پراکندگی ذرات خاک شد.
    کلیدواژگان: اختلاط، رودخانه کارون، شوری آب آبیاری، کشت و صنعت سلمان فارسی، کیفیت آب آبیاری
  • بهمن فکوری دکاهی، جمال محمد ولی سامانی، مهدی مظاهری* صفحات 295-314
    رودخانه ها علاوه بر اهمیت محیط زیستی، نقش مهمی در زندگی مردم مجاور خود دارد. رودخانه کارون، پر آب ترین و طولانی ترین رودخانه ایران، در سال های اخیر با کاهش جریان و افزایش بار گذاری منابع آلاینده، با افزایش شوری همراه بوده است. در تحقیق حاضر، تغییرات زمانی و مکانی شوری آب 105 کیلومتر از رودخانه کارون در محدوده ملاثانی تا فارسیات با استفاده از مدل MIKE11 شبیه سازی شد. بعد از واسنجی و صحت سنجی مدل هیدرودینامیکی و جابه جایی- پراکندگی، نتایج شبیه سازی عددی نشان داد که بر اثر بارگذاری منابع آلاینده، پروفیل طولی شوری، به ویژه در محدوده کیلومتر 60 و 90، به ترتیب با قرار گیری شهر اهواز و مزارع کشاورزی، به صورت پله ای افزایش یافته است. حداکثر و حداقل تغییرات شوری به ترتیب در مرداد و اسفند اتفاق می افتد. برای توصیف نرخ تغییرات شوری در فصول تر و خشک معادله مرتبه چهاری به ترتیب با ضریب تبیین 99/0 و 98/0 پیشنهاد شد. نتایج نشان داد که افزایش دبی سیلاب منجر به کاهش قابل ملاحظه ای در شوری رودخانه می شود. در مرداد، حذف منابع کشاورزی و در اسفند، حذف منابع صنعتی و شهری به ترتیب در بالادست و پایین دست شهر اهواز بیشترین تاثیر را در کاهش شوری رودخانه دارد. نتایج به دست آمده از این تحقیق برای بررسی اثر تغییرات جریان و بارگذاری منابع آلاینده بر شوری رودخانه کارون و ارائه راهکار مدیریتی مناسب است.
    کلیدواژگان: انتقال و انتشار، بارگذاری منابع آلاینده، شبیه سازی عددی، مدل MIKE11، مدیریت شوری، هیدرودینامیک
  • وحید نورانی*، محمدتقی ستاری، امیر مولاجو صفحات 330-346
    پپیش بینی های بلندمدت متغیرهای هیدروکلیماتولوژیکی مهم نظیر بیشینه بارش ماهانه ابزاری مهم در مدیریت منابع آب است. تحقیقات گذشته نشان داده است که یافتن روابط بین پدیده های بزرگ مقیاس اقیانوسی- اتمسفری مانند دمای سطح دریاها و متغیرهای هیدروکلیماتولوژیکی، نظیر بارش، به پیش بینی بلندمدت این متغیرها کمک می کند. در این مطالعه ترکیب دو تکنیک داده کاوی (درخت تصمیم و قوانین انجمنی) در استخراج وابستگی های مهم بین بیشینه بارش ماهانه ایستگاه های سینوپتیکی ارومیه و تبریز و دمای سطح دریاهای سیاه، مدیترانه و سرخ معرفی شده است. دو گام اصلی در این مطالعه طبقه بندی دمای تفاضلی سطح آب دریاهای مذکور و انتخاب موثرترین گروه ها، همچنین استخراج الگوهای پنهان نهفته در میان داده ها بود و از تکنیک ها و الگوریتم های درخت تصیم در طبقه بندی و انتخاب موثرترین گروه ها و از قوانین انجمنی برای کشف الگوها و اطلاعات پنهان نهفته در میان داده های مشاهداتی استفاده شد. نتایج نشان داد، بین هر یک از دمای سطوح آب دریاهای سیاه، مدیترانه و سرخ با بیشینه بارش ماهانه ایستگاه های سینوپتیکی ارومیه و تبریز همبستگی نسبی وجود دارد، به طوری که شاخص اعتماد بین هر یک از دمای سطح پهنه های آبی فوق، با بیشینه بارش ماهانه ایستگاه های سینوپتیکی ارومیه و تبریز، بالاتر از 60 درصد برآورد شد.
    کلیدواژگان: ارومیه، بیشینه بارش ماهانه، تبریز، داده کاوی، دمای سطح دریا، طبقه بندی
|
  • Mojgan Mirzaei, Eisa Solgi * Pages 175-192
    The impact of land use change in the water quality changes is major challenges in water supply for different expenditure. This article evaluates the land use change effects on Zayandehrood river water quality. In this study, the change of land use in two periods in 1997 and 2015 was performed by TM and ETM Landsat satellite. Then, change of water quality in the 18-year period was studied. The results showed a major decline in water quality in the river's profile with increased phosphate, nitrate, EC, BOD, COD and TDS in the study period. Pearson correlation test showed a significant correlation between agricultural land with nitrates, phosphates and electrical conductivity and between the city and electrical conductivity. Mann-Kendall test showed that the trend of the most variables is ascending. Results showed a decline in water quality as a result of land use changes on river basin to reduce rangeland, forest, water and increasing the bare lands, agricultural lands and cities. Thus, there is need to proper implementation of programs to control land use change in order to maintain ecological balance.
    Keywords: land use, Mann-Kendall test, Pearson coefficient, satellite images, surface water
  • Abbas Rezaei Estakhroeih * Pages 193-204
    In order to evaluate the effects of rice transplanting cultivation on furrow and different deficit irrigation management on yield and yield components of rice (Shiroodi Cultivar), an experiment was conducted at Rice Research Institute (Mazandaran, Amol) in 2013. The research had done as randomized complete block design involving five irrigation treatments with three replications. Treatments were irrigation managements including T1 (permanent irrigation throughout the growth period), T2 (irrigation a day after the disappearance of surface water) T3 (irrigation three days after the disappearance of surface water), T4 (irrigation four days after the disappearance of surface water), T5 (permanently saturated soil throughout the growing period). Results of ANOVA indicated that different irrigation managements had significant difference (P
    Keywords: Deficit Irrigation, Furrow Transplanting Cultivation, Irrigation Management, Mazandaran, Unpolished Rice, Water use Optimization
  • Abbas Rezaei Estakhroeih *, Mohsen Irandost, Majid Kambakhsh Pages 205-216
    The scarcity of water resources indicates optimum use of the water in the agricultural field. For optimizing water consumption of cotton, a field experiment conducted in Hadji Abad, located in the Hormozgan province. The experiments were conducted in a split plot design based on the Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications. The treatments were comprised of three levels of the crop water requirements (i.e. irrigation based on 100, 80 and 60 percent of crop water requirement) in main plot and with the two irrigation systems (surface and subsurface drip irrigation). The results showed in both systems, 60 and 80 percent caused parsimony of water usage, respectively equal to 3,200 and 1,500 m3 ha-1, in comparison with full irrigation. Water use efficiency in 80 percent treatment, increased 0.7 percent, in 60 percent treatment, decreased 3.8 percent in comparison with full irrigation. In plants treated with 60 and 80 percent of the irrigation water requirements, yield, respectively 37.2 and 15.6 percent, the number of bolls, 37 and 9.5 percent and boll weight 24.5 and 3 percent decrease. The yield, water use efficiency, number of bolls per plant and bolls weight in subsurface drip irrigation increased 12.1, 12.7, 27.2 and 17.5 percent, respectively, comparison to surface drip irrigation. Therefore, for cotton cultivation in Hadji Abad area, application of the subsurface drip irrigation system with 80 percent of water requirement pattern is the best way to increase the water use efficiency for the drought years.
    Keywords: drought stress, Hadji Abad, optimizing water use, surface, subsurface drip irrigation, water use efficiency
  • Hossein Molavi *, Abdolmajid Liaghat, Bijan Nazari Pages 217-236
    The control and managing water crisis can be offered and applied different strategies. In this regard, policies of changes in cropping pattern and deficit irrigation management can be considered as two strategies for optimal consumption of agricultural water. The objectives of this study were to evaluate the effect of these policies on the sustainability of agricultural and water resources in Aras basin. For this purpose, developing a system dynamics model of water resources management in Aras basin by considering economic and environmental aspects and three scenarios of changes in cropping pattern and six scenarios of deficit irrigation management were analyzed. Results showed that if using other strategies is not possible, combining of 40 percent deficit irrigation scenario with existing or optimal cropping pattern can be used to control and manage water resources in Aras basin. Also, reducing 3 percent of withdrawing of groundwater resources in agriculture, considering the high potential of surface water resources in Aras basin, will lead to sustainability of water resources and it was suggested that this strategy should be considered by managers as effective policy for reducing problems of water crisis in this basin.
    Keywords: management strategies, population growth, sustainable agriculture, water crisis, water resources
  • Fateme Rajaei * Pages 237-250
    Evaluation of water quality for water resources management is absolutely necessary.Non-point pollution are important in determining eutrophication of fresh water. The principle causes of this issue is high concentrations of nutrients in the water resources especially nitrogen and phosphorus. Understand the relationship land use and affecting factors in phosphate transport are the priority to assess the phosphate and predict its effect on surface water quality. Therefore, in this study the Soil and Water Assessment Tool (SWAT) was used for the simulation of phosphate in the Tajan watershed. Forest, agricultural and pasture, respectively contribute 54, 19 and 24 percent of the area and 24, 24 and 44 percent of phosphate. Among the agricultural cultivations, wheat fields produce the lowest load. Following the results in all land uses except pasture the main mechanism of phosphate transport has been from the sediment. The results of this study could be useful guide in order to preserve and protect the ecosystem of Tajan watershed from more degradation and promote sustainable development in this region.
    Keywords: calibration, validation, crop yield, evapotranspiration, simulation of phosphate, SWAT CUP software
  • Mehdi Ghobadiniya * Pages 251-262
    In this study reduction in water consumption was evaluated in green space using hydrophobic layer and subsurface irrigation system for ornamental plants Gazanya in Shahrekord University. The experiment was done in a completely randomized design with four treatments and three replications. The treatments included surface irrigation (SI), subsurface irrigation (SSI), subsurface irrigation including hydrophobic layer with thickness of 5 mm (SSILH5) and subsurface irrigation including hydrophobic layer with thickness of 10 mm (SSILH10). During the growing season, factors such as amount of water consumption, leaf length, number of flowers, plant width, flower, peduncle and leaf area were measured. Analysis of variance results due to water consumption showed a significant difference between the treatments in a level of 1%. Maximum and minimum volumes of water consumption were respectively related to surface irrigation treatment (SI) with 656.8 mm and the surface hydrophobic layer one with the thickness of 10 mm (SSILH10) in which the value was 359.3 m. Water consumption reductions in SSI, SSILH5 and SSILH10 treatments comparing to SI were 17.4%, 32.7% and 45.3%, respectively. Analysis of variance results related to plant parameters showed a significant difference between the treatments. The hydrophobic layer treatment with 5 mm thickness had the highest yield.
    Keywords: ornamental plant, subsurface Irrigation, water consuming, yield, Zycosil
  • Anahita Hadi Ghanavat*, Abdali Naseri, Saeed Boroomand Nasab Pages 281-294
    Considering the effect of irrigating with Salman Farsi agro-industry sugar cane drain water farms on physical and hydraulic properties of soil, this study was conducted with a random scheme framework at irrigation and drainage research in farm of Shahid Chamran University of Ahvaz. Irrigation treatments were included mixing of Salman Farsi agro-industry sugar cane drain water farms and Karun River water: (1) mixing 75% Karun River water % sugar cane drain water farm, (2) mixing 50% Karun River water 50% sugar cane drain water farm, (3) mixing 25% Karun River water 75% sugar cane drain water farm, and (4) control treatment (100% Karun River water). The irrigation treatments resulting from mixing Salman Farsi agro-industry sugar cane drain water farms and Karun River water in three repetitions and control treatment (100% Karun River water) was selected in one repetition. Physical and hydraulic properties of soil including bulk density, total porosity, field capacity moisture and permanent wilting point moisture, saturated hydraulic conductivity and ultimate infiltration rate were measured in three depths (0-30, 30-60, and 60-90 cm) and during four months. Results demonstrated that increasing the salinity of irrigation water significantly increased bulk density, field capacity moisture, and permanent wilting point moisture, about 7.82%, 25.26% and 23.41% respectively (P
    Keywords: Karun River, mixing, quality of irrigation water, salinity of irrigation water, Salman Farsi agro-industry
  • Bahman Fakouri Dekahi, Mehdi Mazaheri * Pages 295-314
    Rivers in addition to their environmental importance play a critical role in their neighboring people's lives. Karun River recognized as the most watery and longest river of Iran, in recent years, to declining flows and increasing the loading pollution sources to the river, its salinity has been increased. In this study, temporal and spatial changes in water salinity in the range of 105 km of Karun River from Mollasani to Farsiat were simulated using MIKE11 models. After calibration and validation of hydrodynamic and advection-dispersion model, numerical simulation results showed that in the effect of the loading of pollutants sources, salinity longitudinal profileespecially at the reaches of 60 and 90 km respectively positioned Ahvaz city and farmlands has increased as stepped. Maximum and minimum salinity changes take respectively place at the months of Aug. and Mar. To describe the rate of salinity variation in wetting and drying seasons, a fourth-order equation respectively with coefficient of determination of 0.99 and 0.98 was proposed. Results revealed that increasing flood discharge would lead to a significant decrease in the salinity of the river. In the month of Aug., removal of agricultural sources and in Mar., the removal of industrial and urban sources, have greatly influenced river salinity reduction at the upstream and downstream of Ahvaz, respectively. Results of this study can be used to study the effect of flow variation and pollution sources loading on the Karun River salinity and appropriate management solution provision.
    Keywords: advection-dispersion, hydrodynamic, loading pollution sources, MIKE11 model, numerical simulation, salinity management
  • Vahid Nourani *, Mohammad Taghi Sattari, Amir Molajou Pages 330-346
    Long-term forecasting of hydroclimatic variables such as maximum monthly precipitation (MMP) is very important in water resources management. The previous researches have shown that discovering association between the oceanic-atmospheric climate phenomena such as Sea Surface Temperature (SST) and hydroclimatic variables such as precipitation could provide important predictive information. In this paper, the application of two data mining techniques is offered to discover affiliation between MMP values of Urmia and Tabriz synoptic stations and SSTs of the Black, Mediterranean and Red Seas. Two major steps of the modeling in this study are the classification of SST data and selecting the most effective groups and extracting hidden predictive information involved in the data. Decision tree algorithms were used for classification and selecting the most effective groups and association rules were employed to extract the hidden predictive information from the large observed data. The results show a relative correlation between the Black, Mediterranean and Red Sea SSTs and MMP of Urmia and Tabriz synoptic stations so that the confidence between the MMP values and the SST of seas is higher than 60% forstations.
    Keywords: classification, data mining, maximum monthly precipitation, Sea surface temperature, Tabriz, Urmia