فهرست مطالب

مطالعات اسلامی در تعلیم و تربیت - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1390)

فصلنامه مطالعات اسلامی در تعلیم و تربیت
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • طالب حاجیان، مهدی کریمی، علی قهرمانی فرد صفحه 1
    هدف اصلی این مقاله که با شیوه توصیفی تحلیلی تدوین شد، بررسی تواضع و فروتنی مدیران از دیدگاه اسلام است. آیات و روایات متعددی در این زمینه وجود دارد که این ویژگی اخلاقی را تصدیق کرده و مردم را به دوری از کبر و غرور راهنمایی می کند. در این مقاله ویژگی های مدیران متواضع با توجه به آیات و روایات مورد بررسی قرار گرفت، سپس راه های رسیدن به تواضع و فروتنی برای مدیران مطرح گردید. صمیمیت، سادگی، توجه به ارزشهای اخلاقی، دوری از ریاکاری، صبر و حوصله، نظم و انضباط، توجه و احترام به شخصیت کارکنان ازجمله ویژگی های مدیران متواضع شناخته شده است. توجه به اینکه انسان از چه چیزی آفریده شده، مقایسه انسان با جهان هستی، توجه به مرگ و یاد قیامت و الگو سازی های عینی برای افراد از راه های رسیدن به تواضع و فروتنی است.
    کلیدواژگان: تواضع و فروتنی، مدیریت اسلامی، کبر و غرور
  • علی نصر اصفهانی، سهیلا محرابی صفحه 23
    یکی از مهمترین ویژگی های اخلاقی که مدیر باید دارا باشد سعه صدر است. سعه صدر موجب دوراندیشی و حزم و واقع نگری مسئولان و مدیران می شود و اگر دولتمردان فاقد این خصلت باشند از عهده بسیاری از مشکلات و نارسائی ها برنخواهند آمد. یک مدیر اسلامی باید بداند که در مصدر امور با فراز ونشیب های گوناگونی مواجه بوده و برای دستیابی به اهداف تشکیلات، سختی های فراوانی در پیش دارد و اگر حوصله و بردباری و بلند همتی را سلاح خود نسازد، در اثر فشارهای جانبی و پیشامدهای ناگوار حرکت های غیر مترقبه ای از خود نشان می دهد که اعتبار مدیریت و مسئولیت اورا زیر سوال می برد.
    با توجه به نقش و اهمیت سعه صدر در مدیریت، در مقاله حاضر سعی شده است با شیوه ی کتابخانه ای و مروری ضمن توجه به مفهوم، اهمیت، عوامل، آثار و نتایج، به جایگاه ونقش این مفهوم در مدیریت توجه شود. باتوجه به نتیجه ای که این پژوهش بدست آورد، سعه صدر برای مدیران دارای اهمیت بسیار بوده و باعث بهبود عملکرد و روابط می شود؛ امید است که چنین تحقیق هایی راهگشای ما برای عمل به آنها باشند
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت اسلامی، شرح صدر
  • نیکو دیالمه، نیره رحمانی صفحه 51
    در این مقاله تلاش شده است با توجه به نقش و مقام معلمان در تربیت انسان ها، مولفه های توانمندی معلمان از منظر اسلام و دانش مدیریت مورد بررسی قرار گیرد. این مولفه ها از نظر دانش مدیریت شامل صلاحیت های شناختی، عاطفی و مهارتی در حرفه معلمی است که ضمن استخراج مولفه های توانمندی معلمان از منظر اسلام (با روش توصیفی- تحلیلی و تحلیل محتوا) مقایسه تطبیقی میان این دو دیدگاه صورت گرفته است. این ویژگی ها از نظر اسلام شامل صلاحیت های شناختی، ارزشی و مهارتی در حرفه معلمی است که هر کدام از این صلاحیت ها دارای مولفه های فرعی است. بعلاوه تامل در مولفه های هر یک از دو حیطه نشانگر آن است که میان مفهوم معلم توانمند در اسلام و دانش مدیریت تفاوت بنیادین وجود دارد، این مفهوم در دانش مدیریت یک مفهوم روانشناختی است و حالتی از ذهن است که به اطمینان و باور شخصی معلم از توانایی های خود برمی گردد؛ در حالیکه در فرهنگ اسلام واقعی این مفهوم مطلق و معطوف به عوامل مادی و معنوی است که در صورت تحقق این مولفه ها در افراد، آنان در کار و حرفه خود توانمند می شوند. این ویژگی ها توسط خود آدمی و در موقعیت های فردی و اجتماعی گوناگون تکوین و تحول می یابد.
    کلیدواژگان: معلم توانمند، آموزه های اسلامی، صلاحیت های شناختی، ارزشی، عاطفی، مهارتی
  • منیره عابدی، محمد نجفی صفحه 85
    هدف از نگارش این مقاله، بررسی عنصر توکل به عنوان عاملی اساسی در زندگی فرد مسلمان و چگونگی وارد ساختن آن به فرآیند تعلیم و تربیت است. بدین منظور از روش اسنادی- تحلیلی استفاده شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که توکل یا اعتماد به خدا به عنوان منبع اصلی تمام قدرت ها از اعتقاد به توحید و عمل منطبق با آن سرچشمه می گیرد، دارای ابعاد قلبی، عملی، تکوینی و تشریعی می باشد. همچنین توکل مراتبی دارد که کسب آگاهی اساس آن است. این مراتب عبارتند از: ایمان قلبی، آرامش، معرفت، شهود و توحید در کثرت. بر این اساس، هدف غایی تربیت مبتنی بر توکل، دستیابی به بالاترین مرتبه ی توکل است که با اهداف جزیی، چون آگاهی از فلسفه ی توکل، پرورش ابعاد مختلف توکل، پرورش افراد شجاع و قاطع و خود - تربیتی بیان می شود. برای دستیابی به اهداف فوق می توان از روش های تلقین، پیامدنگری، ایجاد بصیرت و ایمان قلبی و تحریک ایمان استفاده کرد و به دستاوردهایی چون جلب محبت الهی، مقاومت در برابر عوامل شیطانی، دشمنان و مشکلات، آرامش روانی و... نائل شد. این نتایج مبین آن است که عنصر توکل می تواند با ورود به قلمرو تعلیم و تربیت، تحولی مثبت در زندگی افراد به وجود آورد.
    کلیدواژگان: توکل، اهداف تربیتی توکل، روش های تربیتی توکل، آثار تربیتی توکل
  • فریبرز صدیقی ارفعی، زکیه نجاریان صفحه 111
    در سال های اخیر بر اثر پیشرفت علومی چون روانشناسی و روان تحلیل گری؛ نقش روابط عاطفی، محبت و دلبستگی بین اعضای خانواده به خصوص روابط بین مادر و کودک در سلامت و بیماری افراد مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش های متعدد موید این نکته است که ابراز محبت والدین به فرزندان و ایجاد دلبستگی در دوران رشد وتحول روانی، مهمترین عامل سلامت جسمی و روانی کودک و عدم آن موجب ناهنجارهای سازشی و رفتاری و حتی جسمانی است. پژوهش حاضر که به روش توصیفی انجام گرفته، به بررسی مصادیق دلبستگی و مهرورزی بین فرزندان و والدین در روایات و سیره معصومین (ع) پرداخته است. در این مقاله پس از ارائه تعریفی اجمالی از دلبستگی و نقش عواطف در زندگی کودک، در بخش اول به شرایط لازم جهت ایجاد زمینه مناسب برای برقراری روابط عاطفی و دلبستگی شایسته میان والدین و فرزندان در دورانهای قبل و بعد از تولد پرداخته شده و در بخش دوم به روایاتی از بزرگان دین در این زمینه اشاره گردیده است. در مجموع نتایج حاصل از بررسی ها نشان می دهد که دین مبین اسلام مهرورزی به فرزندان را در همه مراحل زندگی مورد تاکید قرار داده و ابراز علاقه به کودکان را وسیله دستیابی به کمال معنوی و پاداش الهی می داند. همچنین نتایج به دست آمده با نظریه دلبستگی «بالبی» که ایجاد دلبستگی در مراحل اولیه رشد و تحول به خصوص ارتباط بین مادر و کودک را از مولفه های بنیادی و تاثیرگذار بر رفتارهای شناختی- هیجانی در گستره زندگی آینده فرد می داند، همسو است و آن را در ارتقای مهارت های اجتماعی- ارتباطی بسیار مهم ارزیابی می کند.
    کلیدواژگان: دلبستگی، سبک های دلبستگی، روابط والدین و فرزندان، مهارت های ارتباطی، اجتماعی، روایات اسلامی
  • آذر ذاکری، رضا هویدا، محمد نجفی صفحه 137
    در سالهای اخیر واژه معنویت در سازمان به موضوع قابل اهمیتی در ادبیات مدیریت و رفتار سازمانی تبدیل شده است و بسیاری از محققان به دلیل تاثیر معنویت بر بهره وری سازمان به آن پرداخته اند. آنچه امروزه تحت عنوان رهبری مطرح است، جایگاه ویژه ای فراتر از کاربرد سیاسی آن در امور دولتی، بازرگانی، صنعتی و از همه مهمتر مدیریت علمی را به خود اختصاص داده است. در زمینه مدیریت، رهبری، اصلی تفکیک ناپذیر از مدیریت است؛ زیرا اگر بپذیریم که رسالت مدیر اسلامی بر اساس تعالی و تولید است، تعالی انسانها جز با برخورداری از صفات رهبری میسر نیست و به عبارت دیگر، افزایش تولید و تکامل کمی و کیفی آن جز با حضور یک رهبر امکان پذیر نیست. رهبری معنوی شامل: مدل های خدمتگزاری رهبری، مشارکت دادن کارکنان و توانمند سازی آنان است و بر اساس فلسفه رهبری خدمتگزار بنا نهاده شده است؛ نوعی رهبری که بر ارائه خدمت به دیگران، دیدگاه کلی نسبت به کار، توسعه فردی و تصمیم گیری مشترک تاکید دارد. در مدیریت اسلامی نیز به این مهم تاکید شده که رهبر نه تنها باید دارای بینش در زمینه مدیریت و تخصص در اداره امور باشد بلکه باید قادر به تامین نیازهای معنوی انسانها مخصوصا در سازمان خویش باشد. در این راستا این مقاله ضمن بررسی مفهوم معنویت، معنویت در کار، ارتباط بین دین و معنویت، رهبری معنوی و ابعاد آن به تعاریفی از مدیریت اسلامی و دیدگاه اسلام در رابطه با این مفاهیم نیز پرداخته است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی است که در آن از منابع کتابخانه ای، مروری بر مقالات مرتبط و منابع اینترنتی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری معنوی، مدیریت اسلامی
  • مهرنوش امینی صفحه 165
    چالش های تعلیم و تربیت و تربیت شخصیت سالم متربیان، همچنین خودشناسی ویافتن مسیر حقیقی زندگی، توجه صاحب نظران را به خود جلب کرده است. با توجه به این مطلب، پژوهش حاضر قصد دارد با اقتباس ازمراتب کشف شهودی، از دیدگاه حکیم ملاهادی سبزواری، چگونگی فرایند تعلیم و تربیت را از منظر این روش تبیین کند و به این منظور از روش توصیفی تحلیلی با رویکرد استنتاجی استفاده شده است. هدف نهایی این نوع تربیت فناء فی الله و به تعبیر دیگر توحید واقعی و تحقق انسان کامل است، که با اهداف واسطه ای چون، خودشناسی و تربیت عاطفی حاصل می شود. روش های منطبق با این هدف مشتمل بر ادراک برتر، ادراک خردمندانه، یادگیری درونی، دریافت بی واسطه و نگرش عمیق بوده که حاصل درک و استنتاج نویسندگان است. با استفاده از دیدگاه های سبزواری نتایج استنباط شده در مطالعه حاضر حکایت از آن دارند که روش تربیتی رویکرد یاددهی- یادگیری و روش کشف و شهود، مبتنی بر فعالیت و تجارب معنوی و فردی متربی است. اصولا تربیت به مانند یک سفر است که از مراحل گوناگون و پشت سر هم تشکیل یافته است. در بخش پایانی این مقاله ضمن نتیجه گیری، برخی پیشنهادهای کاربردی نیزارائه شده است.
    کلیدواژگان: تربیت، تربیت شهودی، سبزواری، کشف، شهود، روش
|
  • Taleb Hajian, Mahdi Karimi, Ali Ghahramanifard Page 1
    The main purpose of this analytical descriptive article is to study humilities from the view point of Islam.There are various verses and habits in this regard that confirm this characteristic and guide people to avoid from arrogance and pride. In this article characteristics of humble managers by virtue of Islamic verses and habit have been studied. In the next step different ways of attaining to humility for managers have been propounded. Sincerity, simplicity, considering the ethical values, avoid hypocrisy, patience, discipline and order, attention and respect to the character of employees of the characteristics of the humble managers has been known. Regarding to the creation of human being contrasting between human and universe regarding to death and remembered the doomsday and explicit simulation for people are among the methods of attaining to humiliation.
    Keywords: humility, Islamic management, pride
  • Ali Nasr Isfahani, Soheilamehrabi Page 23
    One of the most important ethical characteristics that manager must have is tolerance. Tolerance causes foresight, prudence and realism in managers. And if statesmen lackes the character of the responsibility, he cannot solve many problems. An Islamic manager must know that in the turbulent with the various facing problems and to achieve the goals and to organize a lot of tasks having patience and perseverance is necessary. With regard to the role and importance of tolerance in management, this article has tried to present a review of the importance, factors, effects and results that this concept has in management.The findings of this research show that tolerance for managers have been very important and improve his performance.
    Keywords: Management, Tolerance, IslamicManagement
  • Nikoo Dialame, Nayereh Rahmani Page 51
    This article has been tried to study Teacher's empowerment components from Islamic approach and management knowledge. Considering teachers role and function in human’s education in cognitive, emotional and artificial qualifications extracts teachers empowering component from Islam's approach with descriptive- qualitative method and qualitative research and comparative between two approach has been done.From Islam's approach these qualifications are cognitive, emotional and artificial qualifications in teaching profession that each of the qualifications has sub- components. likewise, indecision in components of each two compasses demonstrates that, there is a fundamental difference in concepts of empowered teacher and management knowledge from Islam's approach. In management knowledge, this is a psychological concept and a state of mind that return to her/his self- belief and self-abilities. Whereas in Islamic culture this concept depends on physical and spiritual elements that in the case of realization of those components in people, then they are empowered in their job and professions.These are genesis and evaluated with person and in social and individual situations.
    Keywords: teacher, empowerment, Islamic approach, management knowledge
  • Monireh Abedi, Mohammad Najafi Page 85
    The present study aims to investigate the element of trust as a basic factor in Muslims life and how to enter it into the education process. So that The study was done by documentary-analytical method.. The results show that trust or reliance on God as the major source of all powers, proceed from belief in Unity and action accordingly and its aspects are cardiac, practical, etc. Trust also has stages that acquiring knowledge is its basic necessity. These stages are: faith, peace, wisdom, intuition and Unity in plurality. Accordingly, the ultimate goal of trust-based education turned out to the highest stage of trust. so the intermediary goals were analyzed along with the ultimate goal. In these goals are knowledge about the philosophy of trust, education of various aspects of trust, self- education, etc. The methods are indoctrination,note to consequences, making faith, etc. trust-based education results engage of God´s affection, resistance against evil elements and enemmies and problems, peace, etc. this results showed that having trust in education can uphold people´s life.
    Keywords: trust, trust, based education aims, methods, trust, based education results
  • Fariborzsedighiarfaei, Zakienajarian Page 111
    In recent years, due to the advancement is sciences such as psychology and psychoanalysis, the role of emotional relations, love and attachment among families specially mother and children in health and sickness has received attention. A lot of research studies have proved the fact that parents attention to children and attachment during development is the most important factor in children’s physical and mental health and lack of this attention leads to their behavioral and physical abnormality. The present study is a descriptive analysis of the manifestation of parent’s attachment and kindness to their children in Imam’s lifestyles and manners. In this article, affer a brief definition of attachment first the necessary conditions for the creation of emotional relations between the parents and children before and after birth are provided. Then the narratives of great Imams in this regard are mentioned. The findings of this study show that Islam has put a great emphasis on the kindness towards children at all stages of life and this leads to spiritual perfection and divine rewards. In addition, the findings of this study confirm the study of attachment by Bowlby who states that attachment at the first stage of development is a fundamental factor in cognitive and emotional relations and an important means of achieving social communicative skills.
    Keywords: Attachment, Attachment Style, Relationship between parents, children, communicative, social skills, Islamic narrative
  • Azar Zakeri, Reza Hoveida, Mohammad Najafi Page 137
    Recently the idiom “spirituality in organization” has changed into a worthwhile subject in management literature and organizational behavior and many researchers have worked on it due to the effect of spirituality on the organization’s exploitation. What is currently known as leadership has allocated to itself a specific place over its political application in governmental, commercial, industrial and above all scientific management. Regarding management, leadership is an inseparable part of management; since if we accept that the mission of an Islamic manager is according to elevation and production, the elevation of the human will be no way possible other than enjoying the leadership qualities; in other words, the production increase as well as quantitative and qualitative evolution is not possible except with the existence of a leader. The spiritual leadership includes serving the leader, giving cooperation to the staff and making them capable; and it is founded on the serving leadership philosophy, the type of leadership which emphasizes on giving services to others, a general view toward the work, personal development and shared decision making. In Islamic management, too, it is accentuated that not only the leader should have the insight regarding management and proficiency in handling the affairs, but also he/she should be able to meet the human’s spiritual needs especially in his/her organization. Therefore in the present study an addition to investigating the concept of spirituality, spirituality in work, the relationship between religion and spirituality, spiritual management and its aspects, some definitions of Islamic management and the standpoint of Islam regarding these concepts have been worked on. The research method was descriptive wherein the library sources, a review on related articles and internet sources have been applied.
    Keywords: leadership, spiritual leadership, Islamic management
  • Mehrnoosh Amini Page 165
    At present, challenges in education and sane personality of educator, and ability to recognize him/her and finding real route of life, have been attracted theorists attentions.The reason of this problem can be remove moral stresses of human and no attention to how return into human nature principle. Hence, researchers try to create revolution in nurture with regards to base of Islamic nature and philosopher views and great theosophists in this ground. With regards to this material, present project aims to extract ranks of observational detection in view of MolaHadiSabzevari. and they determine nurture trend by using descriptive –analytical method based on deductive. According to Sabzevari, nurture is kind of real self discovery and understanding of existing observation, understanding and secret thing discovery and worldwide.Therefore, they have closer relationship. The final aim of this kind of nurture is doom to God and on the other hand, real unity and perfect human, that it obtains by intermediate purposes such as self-analysis and affective nurture. Methods of this purpose consist of prior perception, internal learning, clear reception, depth attitude, which they are obtained by understanding and induction of authors. By using Sabzevari views, the findings indicated that educational method is based on detection learning-teaching method and observations is based on activity and moral and individual experiences. Principally nurture is the same of a travel, educator has leading role actively in activities and moral experiences. At the end of the study, this article have been addressed conclusion, applicable suggestions.
    Keywords: education, illumination, Sabzevari, method