فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 29 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مینا احمدیان صفحه 11
    مقدمه
    از آنجا که تاثیر آموزش محیط بالینی بیشتر از برنامه درسی آموزش نظری است و از آنجا که دانشجویان آنچه را که اساتیدشان انجام می دهند، تکرار می کنند نه آنچه را که اساتیدشان می گویند چگونگی تعامل استاد در محیط های آموزش بالینی از دید دانشجوی پزشکی، با عنایت به نقش الگویی استاد در انتقال ویژگی های حرفه ای گری پزشکی به دانشجوی خود، موضوع ارزشمندی برای بررسی است. از این رو پژوهش حاضر، ابعاد تعامل پنج گانه استاد طی برنامه درسی بالینی را از دید دانشجویان، بررسی و رتبه بندی نموده است.
    روش
    توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری نیز کلیه دانشجویان کارآموز و کارورز دانشگاه شاهد در سال 2-91 بودند (175N=) که حسب فرمول کوکران و جدول کرجسی و مورگان، 123 نفر نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته سنجش ابعاد تعاملی استاد پزشکی بود که روایی صوری و محتوایی آن حسب نظر متخصصان و پایایی آن نیز طی آلفای کرانباخ برابر با 95/0 بود.
    یافته ها
    میانگین پایین تر از متوسط، تعامل استاد با دانشجو (63/2) و نیز میانگین بالاتر از متوسط تعامل استاد با بیمار (29/3) در برنامه درسی بالینی، معنادار بوده است، ولی میانگین نحوه تعامل استاد با همکار (16/3)، با مردم (95/2) و با خود (00/3)، غیر معنادار بود. رتبه بندی استنباطی میانگین ابعاد تعامل استاد، به ترتیب با بیمار (72/3)، همکار (44/3)، خود (18/3)، مردم (71/2) و دانشجو (95/1) بوده است (05/0≥P).
    نتیجه گیری
    ضرورت تقویت دانش و مهارت عملی تعامل استاد پزشکی به خصوص با دانشجوی خود و نیز با مردم، با خود و با همکار مبین توجه صرف استاد به تعامل مطلوب صرف با بیمار در محیط های آموزش بالینی است. تعامل کم تر از میانگین با دانشجو، می تواند، ناخواسته منشا آموزش هایی نامناسب از سوی استاد برای دانشجوی بالینی باشد.
    کلیدواژگان: استاد، دانشجو، تعامل، برنامه درسی، دوره بالینی
  • فریبا برهانی، سیدحبیب الله حسینی، عباس عباس زاده، محمود عباسی، الهام فضل جو صفحه 41
    جو اخلاقی بیمارستان نوعی از جو سازمانی است که متشکل از روابط بین فردی پرسنل درمان و ارتباطات پرسنل با بیماران و خانواده آن ها می باشد. از آنجایی که جو اخلاقی می تواند تحت تاثیر عوامل و شرایط مختلف کاری و سیاست های مدیریتی باشد، احتمال می رود که از سازمانی به سازمان دیگر متفاوت باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی درک پرستاران نسبت به جو اخلاقی حاکم بر بیمارستان های آموزشی شهر یزد طراحی و اجرا گردیده است. این مطالعه توصیفی مقطعی و با استفاده از پرسشنامه جو اخلاقی بیمارستان اولسون، بر روی 370 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های مربوطه در سال 1391 اجرا شد. یافته های مطالعه نشان داد که میانگین درک پرستاران از جو اخلاقی حاکم بر بیمارستان های آموزشی شهر یزد (78/0±22/3) می باشد. مطلوب ترین جو در حیطه مدیران (98/0±56/3) و نامطلوبترین جو در حیطه پزشکان (78/0±83/2) به دست آمد. همچنین جو اخلاقی با جنسیت (05/0=P) و تاهل (001/0=P) رابطه معناداری داشت. با توجه به نمره جو اخلاقی کسب شده در این مطالعه که از سایر مطالعه های انجام گرفته در این زمینه در ایران کم تر می باشد و با توجه به اهمیت موضوع جو اخلاقی و عواقب ناشی از نقص در این جو، لذا لازم است تا مسوولین و سیاستگزاران بیمارستان ها برنامه ریزی های مناسبی را جهت حاکم نمودن جو اخلاقی مطلوب تر بکار بندند.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی بیمارستان، بیمارستان، پرسشنامه اولسون، پرستاران
  • احسان شمسی کوشکی، مینو علی پوری سخا، حکیمه مصطفوی صفحه 67
    کلیه نظام های مراقبت سلامت در دنیا با مشکل محدودیت منابع مواجه هستند، لذا تخصیص عادلانه منابع از چالش های مهم هر نظام سلامت و بخش اصلی در فرآیند تصمیم گیری محسوب می شود. جهت برقراری عدالت در نظام مراقبت های سلامت و تخصیص عادلانه منابع نیازمند بکارگیری معیارهای اخلاقی در توزیع منابع هستیم. این مقاله با هدف مروری بر روش های تخصیص منابع مالی نظام مراقبت های سلامت از دیدگاه اخلاقی تدوین شده است. با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی (PUBMED و Google Scholar) همچنین کتب و مقالات، به بررسی روش های مورد استفاده جهت تخصیص منابع مالی نظام مراقبت های سلامت پرداختیم. به نظر می رسد ترکیب مناسبی از شاخص های جمعیت، مرگ ومیر، هزینه های اضافی مربوط به مناطق دورافتاده و روستایی و شاخص های اقتصادی اجتماعی می تواند به بهبود عدالت در تخصیص و توزیع منابع مالی نظام مراقبت های سلامت منجر شود.
    کلیدواژگان: تخصیص منابع مالی، اخلاق پزشکی، نظام مراقبت سلامت
  • محسن ادیب حاج باقری، سمیرا ذهتاب چی صفحه 97
    مقدمه
    حریم خصوصی بیمار یک متغیر مهم در تعیین سطح رضایتمندی و درک بیماران از کیفیت خدمات مراقبتی است، و اکثر مطالعات انجام شده در این زمینه، در بخش اورژانس و در گروه های سنی غیر سالمند بوده است. هدف از این مطالعه تعیین میزان رعایت حریم بیماران سالمند و میزان رضایتمندی آنان از رعایت حریم در بیمارستان های منتخب استان اصفهان است.
    روش
    این مطالعه از نوع مقطعی است، نمونه شامل 330 نفر از بیماران سالمند بستری در بیمارستان های منتخب شهر اصفهان و کاشان بود که به شیوه در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه «حریم خصوصی و رضایت بیماران از رعایت آن» که در مطالعات قبلی روایی و پایای آن (با ضریب آلفای کرونباخ 84/0) تایید شده بود، جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کروسکال والیس، من ویتنی یو و ضریب همبستگی اسپیرمن انجام شد.
    یافته ها
    میانگین رعایت حریم کلی، در 2/15 درصد از بیماران در سطح ضعیف، 5/68 درصد در سطح متوسط و تنها در 4/16 درصد در سطح خوب بود. میزان رعایت حریم بیمار در بعد فیزیکی (2/64 درصد)، در بعد اطلاعاتی (70%) و در بعد روانی اجتماعی (7/72 درصد) از بیماران در سطح متوسط قرار داشت. رضایتمندی بیماران در کلیه ابعاد مربوط به رعایت حریم در سطح متوسط بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که میزان رعایت حریم و رضایتمندی بیماران سالمندان در اکثر ابعاد در سطح متوسط قرار دارد. بنابراین لازم است به رعایت حریم بیماران و آموزش پرسنل بهداشتی درمانی در این باره بیشتر توجه شود.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، بیمار، سالمند
  • عباس عباس زاده، فریبا برهانی، محمد جواد حسین آبادی فراهانی*، عرفان قاسمی، نادره نادری روش صفحه 121

    درماندگی اخلاقی[i]پدیده ای شایع در حرفه پرستاری می باشد که می تواند سبب تعارض در زمینه مراقبت و رویارویی با بیمار و ارائه مراقبت با کیفیت شود که همین موضوع می تواند در روند دستیابی به اهداف سیستم مراقبتی مداخله ایجاد کرده و در نهایت بر الگوی سلامتی جامعه نیز تاثیرات سویی داشته باشد.دراین مطالعه توصیفی، 153 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفته اند. جهت بررسی داده ها از پرسشنامه اطلاعات فردی و پرسشنامه استاندارد درماندگی اخلاقی کورلی استفاده شده است. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب همبستگی درون رده ای مورد بررسی قرار گرفته، که برابر با 88/0 بوده است. همچنین جهت تعیین ثبات درونی ابزار از ضریب الفای کرونباخ استفاده شده که برابر 87/0α= بوده است. نتایج پژوهش نشان داد که میانگین نمره درماندگی اخلاقی پرستاران 6/16± 8/44 بوده است که نشان دهنده سطح متوسط درماندگی اخلاقی می باشد. با توجه به پیامدهای درماندگی اخلاقی در پرستاران، آشنایی بیشتر با این پدیده و ارائه راهکارهایی برای مقابله با آن ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: درماندگی اخلاقی، پرستاران، اخلاق در حرفه پرستاری
  • افساوه توسلی، فریده کلاری، اشرف ظفری دیسجی صفحه 145
    جامعه سالم و موفق در گرو داشتن مادرانی سالم و آگاه است. در این میان انتخاب نوع زایمان در حفظ سلامتی مادران نقش بسیار ارزنده ای دارد. زنان را باید آزاد گذاشت که در طول بارداری و زایمان به انتخاب های آگاهانه دست بزنند. نقش پزشک فقط کمک به زن است نه این که او را کنترل کند و به جای او تصمیم بگیرد. بنابر اصول کلی اخلاق پزشکی در راستای احترام به حق استقلال اشخاصی که خود قادر به تصمیم گیری هستند، کادر پزشکی باید تمامی اطلاعات لازم را در اختیار بیماران قرار داده تا آنان بتوانند آزادانه و آگاهانه برای خویش تصمیم بگیرند. همچنین کادر درمانی باید در معالجه و درمان بیماران، اصل «ارزیابی خطرها و فواید» روش درمانی و برقراری تعادل بین این دو را رعایت نمایند. سزارین یک نوع زایمان است که در سال های اخیر توجه بسیاری از زنان باردار را، بدون آگاهی از نحوه و عواقب آن به خود جلب نموده است. تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل اجتماعی گرایش زنان به سزارین انتخابی در سال های اخیر انجام گرفته است. روش تحقیق نیز به صورت پیمایشی است. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران بالغ بر 200 نفر زن برآورد شد. جامعه آماری شامل زنان باردار سه ماهه سوم باردای مراجعه کننده به بیمارستان های منطقه یک تهران است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه می باشد، تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح (آمار توصیفی و آمار استنباطی) صورت گرفته است. نتایج حاصله نشان داد که بین انتخاب سزارین با آگاهی از عوارض سزارین، تشویق پزشکان، ترس از زایمان طبیعی، الگو برداری، حفظ زیبایی بدن، طبقه اقتصادی و اجتماعی زنان ارتباط معنی داری وجود دارد، بین انتخاب سزارین با آگاهی از فواید زایمان طبیعی و کمرنگ شدن وظایف مادری ارتباط معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بارداری، گرایش به سزارین، فواید زایمان طبیعی، آگاهی مادران باردار، اخلاق پزشکی
  • مریم روانی پور، سحر غلامی، فائزه جهانپور، مریم هاشمی، سمیه حسینی صفحه 171
    مقدمه
    یکی از ابعاد ارتباط در بالین فرآیند انتقال خبر ناگوار می باشد. اطلاع رسانی خبر ناگوار از جزئیات روانشناختی ظریفی برخوردار است که گوینده آن ناگزیر از توجه به آن هاست. از این رو پژوهشگر اقدام به انجام این مطالعه با هدف سنجش میزان آگاهی پرستاران پیرامون نحوه انتقال خبر ناگوار به بیماران و همراهان آن ها در بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر در سال 1391 نمود.
    روش
    در این پژوهش توصیفی تحلیلی که به صورت مقطعی انجام گرفت، میزان آگاهی پرستاران شاغل در بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر پیرامون نحوه انتقال خبر ناگوار به بیماران و همراهان آن ها سنجیده شد. جمع آوری داده به وسیله ی پرسشنامه ای محقق ساخته روا و پایا شده، انجام شد. داده ها از طریق آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بیشتر پرستاران از آگاهی خوبی برخوردار بودند. همچنین تفاوت معناداری بین گروه های جنسیتی (004/0=p)، گروه های سنوات کاری (041/0= p) و بخش محل کار (031/0=p) در میزان آگاهی دیده شد، اگرچه در میزان آگاهی برحسب علاقه به شغل (104/0=p) و سمت (189/0=p) تفاوت معناداری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج کسب شده از این مطالعه و همچنین با تاکید بر اهمیت مساله انتقال خبر ناگوار می توان امیدوار بود که با تدوین برنامه های آموزشی مناسب در این زمینه، به نتایج مطلوب تری نیز دست یافت.
    کلیدواژگان: خبر ناگوار، مهارت های ارتباطی، آگاهی، پرستار، بیمار
|
  • M. Ahmadian Page 11
    Background And Objective
    The impact of clinical environment training is more than theoretical training curriculum, and the students do what the teachers do, not what the teachers say, so According to the role modeling of the teacher in transferring the professional features, the howness of teacher's interaction in the clinical environments, observed from the view points of the medical students, is a valuable subject for studying. Then this study investigates and classifies five dimensions of teacher's interactions in clinical curriculum from the view points of the medical students.
    Method
    The method of study is descriptive, surveying type. The population was all the stagers and interns of Shahed University, in the academic year 1391-2 (N=175), out of which, and with recourse to Krjsy and Morgan table, 123 sample were selected. The research instrument was researcher-make questionnaire on the interactive dimensions assessment of medical teachers. The form and content validity of the device was met and the coefficient Cronbach's alpha was 0/95.
    Results
    The less-than-half average of teacher's interactions with students (2/63) and the more-than-half average of his interactions with patients (3/29) in clinical curriculum were significant. But the average of howness of teacher's interactions with colleague (3/16), with people (2/95) and with himself (3/00) was not significant. The Inferential test, presented average ranking of teacher's interaction was as such: teacher's interactions with patient (3/72), with the colleage (3/44), with himself (3/18), with people (2/71) and finally with students (1/95) (P≥0/05).
    Conclusion
    The necessity of improving the knowledge and practical skill of medical teacher especially with his student and with people, with himself and with colleague signifies the pure attention of the teacher being focused on an acceptable interaction with patient in Clinical educational environments. The less-than-average interation with student could, undesireably, result of unsuitable education of the teachers to the clinical students.
    Keywords: Teacher, Student, Interaction, Curriculum, Clinical Course
  • F.Borhani, Sh.Hoseini, A.Abaszadeh, M.Abbasi, E.Fazljoo Page 41
    Hospital ethical climate is typically an organizational climate, comprising interpersonal relationships amongst treatment personnel as well as personnel’s rapport with patients and their families. Since ethical climate could be influenced by various working conditions and managerial policies, it may vary from one organization to the next. The present study was designed and implemented to investigate nurses’ perception of the ethical climate governing teaching hospitals in a centrally located town in Iran. This was a descriptive-sectional study using Olson’s hospital ethical climate questionnaire conducted on 370 nurses employed at selected hospitals in 2012.Study results revealed mean nurses’ perception of the hospitals ethical climates was (3/22±0/78). The most favorable climate was found among the management (3/56±0/98), and the least among doctors (2/83±0/78). Also, ethical climate significantly correlated with gender (P=0/05) and with marital status (P=0/001). Given the ethical climate score obtained in this study (that was lower than that obtained in previous studies), and given the importance of ethical climate and consequences of its deficiency, it is seems necessary for hospital officials and policy makers to adopt appropriate plans to enforce more favorable ethical climate in hospitals.
    Keywords: Hospital Ethical Climate, Hospital, Olson Questionnaire, Nurses
  • E.Shamsi Gooshki, M.Alipoori Sakha, H.Mostafavi Page 67
    All health care systems around the world are faced with the problem of limited resources. Therefore a fair allocation of resources is one of the most important challenges of health systems and it is the main section in the decision-making process. Having a fair health care system and equitable allocation of resources in the health care systems needs to use ethical criteria for distribution of resources.This paper has been developed to present an overview of the financial allocation methods in an ethical perspective. We used some data bases(PUBMED and Google Scholar) and books and papers to study the methods used for the financial allocation in the health care systems. It seems an appropriate combination of population indicators, mortality and additional costs related to rural and remote areas and socio-economic indicators can improve fairness in allocation and distribution of funds in the health care systems
    Keywords: Health Care System, Resource Allocation, Medical Ethics
  • M.Adib, Hajbaghery, S.Zehtabchi Page 97
    Background and Objective
    patients’ privacy is a very importance variable that effects patient satisfaction and their perception of quality of care. However, most of studies in this area were conducted in emergency units and among non-older age groups. The aim of this study was to evaluate the elderly patients’ perceptions of their privacy and their satisfaction in selected hospitals in Esfahan.
    Methods
    This cross-sectional survey was conducted on 330 elderly inpatients in selected hospitals in Esfahan and Kashan cities that were selected conveniently. Data were collected using the patients’ privacy and satisfaction questionnaire that was previously validated and was reliable (Cronbach's alpha 0.84). The data were analyzed using descriptive statistics, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U and Spearman correlation testes.
    Results
    The overall privacy mean score was in poor level at 15.2% of cases. It was at moderate and good levels in 68.5% and 16.4% of cases, respectively. The privacy was at moderate level in physical dimensions (64.2%), information dimensions (70%) and psychosocial dimensions (72.7%). In total, patients’ satisfaction was at moderate level in all dimensions of privacy.
    Conclusion
    The present study showed that elderly patients’ privacy was being observed at moderate level in most of domain. Consequently, the elderly patients’ satisfaction was also at moderate level. It is therefore necessary to pay more attention in the elderly patients’ privacy.
    Keywords: Privacy, Patient, Elderly
  • A.Abbaszadeh, F.Borhani, Mj.Hoseinabadi Farahani, E.Ghasemi, N.Naderi Ravesh Page 121

    Moral distress is a prevailing phenomenon in nursing which can cause conflict on care and facing the patient and presenting qualified care and this case can interfere in the process of access to care system objectives and finally have negative impacts on the society health model too. In this descriptive study, 153 of nurses employed in selected training hospitals of Shaheed Beheshti University of Medical Science have been studied in census method. In order to study the data, the questionnaire of individual data and standard Corley's Moral Distress questionnaire were used. The reliability of the questionnaire was studied through intra-class correlation coefficient which was equal to 0.88,Also in order to determine the internal stability of the tools, Cronbach's alpha coefficient has been used which was equal to α=0.87. The results of the research showed that the average score of moral distress of nurses was 44.8±16.6 which shows the moderate level of moral distress. Considering the outcomes of moral distress in nurses, further familiarity with this phenomenon and presenting approaches to combat against it seems to be essential.

    Keywords: Moral Distress, Nurses, Morality in Nursing
  • A.Tavassoli, F.Kalari, A.Zafari Dizji Page 145
    A healthy and successful society is formed by healthy and knowledgeable mothers. How mothers deliver babies plays a great role on their own health. Women should be free to choose knowingly during their pregnancy and child delivery. Doctors are to help women, not to control them or decide on their behalves. According to the general principles of medical ethics, in order to preserve and respect the “right to decide” of patients capable of making their own decisions, medical teams must provide their patients with all their required information and complete, unbiased and reliable facts about their condition so they can make their own decisions with freedom and awareness. Medical teams must also bear in mind the basic principle of “Assessment of risks and benefits” in their medications and prescriptions, and they must try to find the most optimized condition by fine-tuning the two parameters, in order to treat the needs of their patients. Cesarean is a method of child delivery that, in recent years, has attracted many women, without having any knowledge of how it is done or what the consequences are. This paper tends to study social elements that have tempted women into Cesarean during recent years. The research methodology is a survey. The sample volume came to 200 women, using Cochran Formula. The statistical population included 3-month pregnant women going to hospitals of district1 in Tehran. The tools of data gathering were questionnaires firs, demographic characteristic of the samples (age, education, marital, status) were described and frequency and percentage charts were drawn. Finally, descriptive statistical charts were used to describe variably like Cesareans encouraged by physicians, body fitness and fear of natural delivery, modeling and fading of motherhood duties, advantages of natural delivery and disadvantages of Cesarean.Findings are as follows: There is a noticeable relationship between the selections of Cesarean and knowing the consequences, doctors encouragements, fear of natural delivery, modeling, keeping body fitness, social and economic level of women; there is no such noticeable relationship between selection of Cesarean and knowing the advantages of natural delivery and fading of motherhood duties.
    Keywords: Pregnancy, Cesarean Trend, Advantages of Natural Delivery, Knowledge of Pregnant Mothers, Medical Ethics
  • M.Ravanipour, S.Gholami, F.Jahanpour, M.Hashemi, S.Hoseini Page 171
    Introduction
    One of the aspects of clinical communication is the process of delivering bad news. Informing bad news has subtle psychological details that the informer has to be aware of them. So the researcher conducted this study to assess nurses’ knowledge about how to convey bad news to patients and their companions in Persian Gulf Martyrs’ hospital of Bushehr in 2013
    Methodology
    In this descriptive-analytic study which was done in a cross-sectional form, knowledge of nurses working in Persian Gulf Martyrs’ Hospital of Bushehr. Data collected by a researser made questionnaire. Data analyze was by descriptive and analytic statistics.
    Results
    Analysis of the data revealed that most nurses had good knowledge. On the other hand a significant difference was seen between the gender groups (p=0.004), the groups of job experience (p=0.041) and the workplace (p=0.031) in knowledge level. Although there wasn’t seen any significant differences in knowledge level in order of the rate of interest in the job (p=0.104) and degree (p=0.189).
    Conclusion
    According to the results obtained from this study and also with an emphasis on the importance of transferring bad news, we can be hopeful that with the development of appropriate training programs in this field, more desired results can be achieved.
    Keywords: Bad News, Communication Skills, Knowledge, Nurse, Patient