فهرست مطالب

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 20 (بهار 1394)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/03/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر باباجانی، احمد پیفه* صفحه 7
    این پژوهش در پی آن است که روند تحقق حقوق بین دوره ای حاکم بر مصرف عواید حاصل از فروش نفت و مشتقات آن را از دیدگاه حسابداری در دولت جمهوری اسلامی ایران مورد ارزیابی قرار دهد. برای انجام این منظور، با استفاده از اطلاعات و داده های دولت که از صورت حساب عملکرد سالانه بودجه کل کشور و گزارش تفریغ بودجه استخراج شده است، روند مذکور در طول سال های بعد از انقلاب اسلامی (1391 – 1357) مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش که با روش های آماری معتبر انجام گرفته، نشان می دهد که روند یاد شده در دوره عمل بودجه سنوات پس از انقلاب اسلامی ایران، بیانگر عدم رعایت حقوق بین دوره ای بوده است. هم چنین، نتایج نشان داد که نقطه اوج عدم رعایت حقوق بین دوره ای در ارتباط با سری های مورد بررسی مربوط به دهه 80 و بویژه سال های 1381 الی 1386 می باشد.
    کلیدواژگان: حقوق بین دوره ای، حقوق بین نسلی، عایدات نفت و مشتقات آن، مخارج سرمایه ای، دوره عمل بودجه
  • محمدعلی آقایی، حسین اعتمادی، زینب اسدی* صفحه 35
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه غیرخطی بین سرمایه گذاری در دارایی های ثابت و عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 86-90 به طور کلی و با توجه به تفاوت میزان سرمایه گذاری در دارایی های ثابت در صنایع مختلف، به تفکیک صنعت است. به منظور بررسی فرضیه پژوهش، از داده های تابلویی استفاده شده است. سرمایه گذاری در دارایی های ثابت به عنوان متغیر مستقل و عملکرد شرکت به عنوان متغیر وابسته و اندازه شرکت، ساختار سرمایه، سودآوری، تقسیم سود و نرخ بیکاری به عنوان متغیر کنترلی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده حاکی از وجود رابطه غیرخطی بین کلیه شرکت های موجود در نمونه می باشد؛ در صنایع کانی غیرفلزی، و محصولات غذایی، بین سرمایه گذاری در دارایی های ثابت و عملکرد شرکت، رابطه U شکل وجود دارد؛ یعنی یک نقطه حداقل خواهیم داشت که در آن به ازای سطح معینی از سرمایه گذاری در دارایی های ثابت، عملکرد حداقل خواهد شد. همچنین، نتابج نشان داد که در صنعت محصولات شیمیایی، رابطه U شکل وارونه است، که در آن یک نقطه حداکثر یا بهینه وجود دارد و برای سطح معینی از سرمایه گذاری در دارایی های ثابت، عملکرد حداکثر می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، دارایی های ثابت، عملکرد، رابطه غیرخطی
  • علی رحمانی*، فاطمه کرمی، بهاره عامری صفحه 59
    در این پژوهش رفتار بازده سرمایه گذاری به عنوان تابعی از دو متغیر رشد گذشته و محافظه کاری نامشروط حسابداری مورد بررسی قرار می گیرد. به این منظور، 61 شرکت که اطلاعات موردنیاز آن ها برای دوره 5 ساله مورد پژوهش، 90-86 در دسترس بود، انتخاب شدند. منظور از رشد سرمایه گذاری، میزان رشد مخارج تبلیغات، تحقیق و توسعه بوده و مفهوم محافظه کاری مورد نظر در این پژوهش، محافظه کاری نامشروط ناشی از انتقال مستقیم مخارج تحقیق و توسعه و تبلیغات به حساب هزینه می باشد. رشد سرمایه گذاری ها بسته به بالاتر و یا پایین تربودن از یک سطح بحرانی که به واسطه نرخ بازده داخلی سنجیده می شود، ممکن است رشدی هموار یا متهورانه باشد. به منظور آزمون فرضیه ها، از الگوی رگرسیون به روش داده های ترکیبی بهره گرفته شد. نتایج نشان می دهد با توجه به وجود محافظه کاری در حسابداری، رشد بالاتر در سرمایه- گذاری ها منجر به بازده سرمایه گذاری کمتر می شود. به طور معکوس، در حسابداری محافظه کارانه تر نرخ بازده سرمایه- گذاری افزایش خواهد یافت، مشروط بر اینکه سرمایه گذاری ها به طور هموار در یک افق زمانی رشد نمایند.
    کلیدواژگان: محافظه کاری نامشروط، رشد سرمایه گذاری، نرخ بازده سرمایه گذاری، مخارج تحقیق و توسعه و تبلیغات، نرخ بازده داخلی
  • بیتا مشایخی، سیدجلال سیدی* صفحه 83
    با تفکیک مدیریت از مالکیت مشکلات نمایندگی بسیاری بین گروه های مختلف ذی نفعان به وجود آمد. راهبری شرکتی مکانیزمی است که برای کاهش این مشکلات مطرح گردید. مالیات یکی از موارد جذابی است که مورد توجه نهادهای مختلف قرار دارد. درحالی که سهامداران خواستار حداکثر شدن سود و ارزش شرکت می باشند؛ بنابراین، ممکن است سهامداران خواستار کاهش مالیات و پرداخت مالیات کمتر باشند. با این حال، جامعه خواستار این است که شرکت ها مالیات خود را به طور منصفانه شناسایی و پرداخت نمایند. در این بین، راهبری شرکتی می تواند بین نیازهای گروه های مختلف توازن برقرار نماید. این پژوهش، به بررسی رابطه برخی از معیارهای مهم راهبری شرکتی؛ شامل درصد مالکیت نهادی، استقلال هیات مدیره و اندازه هیات مدیره؛ و اجتناب مالیاتی می پردازد. برای این منظور 146 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1381 الی 1391 مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه بررسی 1227 سال- شرکت به صورت الگوی پنل نامتوازن؛ مبین آن است که رابطه معناداری بین راهبری شرکتی و اجتناب مالیاتی وجود ندارد. علاوه بر این، رابطه منفی و معناداری بین متغیرهای کنترلی سودآوری و اندازه شرکت و همچنین رابطه مثبت و معناداری بین حسابرسی مالیاتی و اجتناب مالیاتی مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: راهبری شرکتی، مالکان نهادی، استقلال هیات مدیره، اندازه هیات مدیره، اجتناب مالیاتی
  • مهدی بهارمقدم*، حمیدرضا قائدی ها صفحه 105
    در این مقاله این موضوع بررسی شده که چگونه تضاد منافع و اختلاف نظر بالقوه بین مدیران و حسابرسان در زمینه مدیریت سود و استفاده از اقلام تعهدی اختیاری باعث اصطکاک بین مدیر و حسابرس شده و بر روی طول دوره تصدی حسابرس و تغییر حسابرس تاثیر می گذارد. معیار مورد استفاده برای بررسی مدیریت سود اقلام تعهدی اختیاری می باشد که با استفاده از الگوی تعدیل شده کاسنیک محاسبه شده است. داده های تحقیق از 72 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1381 تا1390 استخراج شده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از الگوی رگرسیون لوجستیک استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد بین اقلام تعهدی اختیاری مثبت و تغییر حسابرس رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین، نتایج نشان دهنده این است که بین اقلام تعهدی اختیاری منفی و تغییر حسابرس رابطهمعناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، دوره تصدی حسابرس، کیفیت سود، مدیریت سود
  • محمد امید اخگر، ثریا جلوزان* صفحه 123
    این پژوهش به بررسی تاثیر هموارسازی سود بر ریسک غیر سیستماتیک در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. برای شناسایی شرکت های هموارساز سود، از الگوی ایکل (1981) استفاده شد. بدین ترتیب، در فرضیه اول این پژوهش، با استفاده از آزمون رگرسیون خطی ساده، به بررسی و شناسایی اثر هموارسازی سود بر ریسک غیرسیستماتیک شرکت ها پرداخته شد. در ادامه، رابطه بین عوامل موثر بر رفتار هموارسازی سود بر ریسک غیر سیستماتیک شرکت ها با آزمون رگرسیون چندگانه خطی بررسی شد. همچنین، در فرضیه های دوم تا ششم، اندازه شرکت، نسبت نقدینگی، نسبت بدهی، تغییرپذیری سود و نوع صنعت، به عنوان متغیرهای مستقل و ریسک غیر سیستماتیک به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شد. در این پژوهش، تعداد مشاهدات مورد استفاده برای یک دوره زمانی 10 ساله (1390-1381)، به 650 سال شرکت رسید. نتایج پژوهش بیانگر این بود که هموارسازی سود باعث کاهش ریسک غیرسیستماتیک شرکت ها می شود و اندازه شرکت، نسبت نقدینگی، نسبت بدهی، تغییرپذیری سود، نوع صنعت با ریسک غیر سیستماتیک رابطه معناداری دارند.
    کلیدواژگان: هموارسازی سود، ریسک غیر سیستماتیک، اندازه شرکت، نوع صنعت، تغییر پذیری سود
  • زهره حاجی ها*، حسن چناری صفحه 147
    پیش بینی های ارائه شده توسط مدیران در مورد سودآوری دوره آینده شرکت ها دارای توانمندی های ارزش مندی است که به سرمایه گذاران در اتخاذ تصمیم های بهینه کمک می کند. همانند سایر اطلاعات، ارزش این پیش بینی ها، وابسته به دقت و باورپذیری آن ها از دیدگاه سرمایه گذاران است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی ارتباط دقت پیش بینی سود توسط مدیران و چرخش آن ها است، چرا که بر اساس مبانی نظری انتظار می رود سهامداران، مدیرانی را که پیش بینی های آن ها دارای محتوای اطلاعاتی و دقت بیشتری است، ابقا نمایند. در راستای این هدف، اطلاعات پنج ساله (1391- 1387) هشتاد و یک شرکت مورد مطالعه قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چندمتغیره با داده های ترکیبی استفاده شده است. یافته های حاصل از پژوهش بیان گر آن است که بین دقت پیش بینی سود توسط مدیریت با چرخش مدیران ارشد ارتباط منفی معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر، در شرکت های ایرانی مدیرانی که پیش بینی های واقع بینانه تر و دقیق تری از سود آینده شرکت ارائه داده اند، از نظر سرمایه گذاران مدیران توانمندتری بوده و پست خود را حفظ نموده اند. همچنین، در فرضیه دوم شرکت های مورد مطالعه به دو گروه دارای عملکرد خوب و ضعیف تقسیم بندی شدند و یافته های حاصل از آزمون این فرضیه نشان می دهد که در شرکت های دارای عملکرد ضعیف تر، تغییر مدیرعامل با قدرمطلق دقت پیش بینی مدیریت ارتباط مثبت قوی تری نسبت به زمانی که عملکرد شرکت قوی است، دارد. به عبارتی، وقتی عملکرد شرکت رضایت بخش است، احتمال ابقای مدیران هر چند پیش بینی های آن ها از سود دقت کمتری داشته باشد، بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: دقت پیش بینی سود، سودآوری، چرخش مدیران ارشد
|
  • Jafar Babajani, Ahmad Pifeh* Page 7
    This study investigates the trend of compliance of government budget expenses with the approved annual budget bill, regarding interperiod equity of allocating earnings from sale of oil and its derivatives during the budget financial years in the Iranian Islamic government, within accounting context. To proceed, using the government statements of earnings and expenses of annual budget and the variance analysis reports, the study examined the compliance trend of allocating budget resources in the years 1357-1391. The findings from statistical tests of hypotheses indicated that within the above mentioned period, the interperiod equity condition for allocating budget earnings has not been satisfied. Also, the findings showed that the unmet condition of interperiod equity was at the most sever state in the years 1381 to 1386.
    Keywords: Interperiod Equity, Intergenerational Equity, Earnings from Oil, its Derivatives, Capital Expenditures, Budget Operating Period
  • Mohammad Ali Aghaee, Hossein Etemadi, Zeynab Asadi* Page 35
    The main objective of this study is to investigate nonlinear relationship between investment on fixed assets and performances of the companies listed in the Tehran Stock Exchange, TSE, in the 4- year-period of 1386 to 1390, regarding the differences among industries that arises from different amount of investments on fixedassets in different industries. The panel data model is used to test the research hypothesis. In this model, firm’s performance is viewed as the dependent variable, and investment on fixed assets along with control variables of firm size, capital structure, profitability, dividends and unemployment rates as independent variables.The findings indicated that there exists a non-linear relationship between capital intensity and firm’s performance in all the companies in the TSE, and that it is a U-shaped relationship in the non-metallic mineral industry and food industry that means there exists one point in which at a given level of investment on fixed assets, firm’s performance is at the minimum level. Also, the results indicated that the relationship for the chemical products industry is an inverted Ushaped one, where the optimal point shows the maximum performance of the firms at a given level of investment on fixed assets.
    Keywords: Fixed Assets, Investment, Performance, Nonlinear Relationship
  • Ali Rahmani*, Fatemeh Karami, Bahareh Ameri Page 59
    The Return on Investment (ROI) is widely regarded as a key measure of firm’s performance. The literature has recognized, mostly, that ROI will not reflect economic profitability. This study takes behavior of ROI as a function of two variables: past growth and accounting conservatism. The studied sample consists of 61 firms listed in the Tehran Stock Exchange, in which the required data for a 5-year-period of 1386-1390 was available. In this study the growth of investment refers to the growth of expenses for advertising and R&D, and conservatism means unconditional conservatism from direct transfer of these expenses to expenditure account. The growth of investment, which may stand at a level higher or lower than a critical value, measured by internal rate of return, may be regarded as moderate or excessive. The hypotheses were tested by the regression model of panel data. The findings showed that in case of conservative accounting, higher growth results in lower level of ROI. Conversely, in case of more conservative accounting, the ROI will increase, provided that new investments grow moderately over the relevant time horizon.
    Keywords: Unconditional Conservatism, Growth of Investment, Return on Investment, Advertising, R, D Expenditures, Internal Rate of Return
  • Bita Mashaykhi, Seyyed Jalal Seyyedi* Page 83
    Separating management jobs and ownership imposes agency problem among different groups of stakholders. Corporate Governance in organizations is a mechanism for mitigating the problem. Also, in different organizations, tax computation and payment is viewed as an interesting subject. Investors demand for increasing earnings and firm’s value that make them to reduce the amount of taxes and may lead to less payment of taxs. Nevertheless, the public ask for companies’ recognition of fair amount of taxes and companies’ regular payments of taxes. In this environment, corporate governance may create balance between the public’s and companies’ interests. This study investigates the relationships between some indexes of corporate governance, such as institutional ownership, board independency and board size, and the issue of tax avoidance. For this purpose, we studied 146 companies listed in the Tehran Stock Exchange, during 2001-2012. The results from 1227 firm-year data within an unbalanced panel data model showed no significant relationship between corporate governance and tax avoidance. Additionally, findings showed a negative significant relationship between control variables of profitability and firm’ size, and a positive significant relationship between tax auditing and tax avoidance.
    Keywords: Corporate Governance, Institutional Ownership, Board Independence, Board Size, Tax Avoidance
  • Mahdi Baharmoghadam*, Hamid Reza Ghaediha Page 105
    This paper investigates how potential conflicts and disagreements between managers’ and auditors’ interests about earnings management and use of discretionary accruals cause friction between manager and auditor, and affect the length of tenure and the continuity of auditor’s work. The criterion used to evaluate earnings management is discretionary accruals that were calculated by the modified Kasznik model. The data used in this study are from 72 firms listed in the Tehran Stock Exchange in the period of 1381-1390, and a logistic regression model is used for data analysis. The results showed that there is not a significant relationship between positive discretionary accruals and auditor change. Also, the results indicated that there is a significant relationship between negative discretionary accruals and auditor change.
    Keywords: Discretionary Accruals, Auditor Tenure, Earnings Quality, Earnings Management
  • Mohammad Omid Akhgar, Soraya Jelvezan* Page 123
    This study investigates the effect of income smoothing on unsystematic risk of the companies listed in the Tehran stock exchange. Eckel model is used to identify the smoother companies. In the first hypothesis, a simple linear regression test is used to specify the effect of income smoothing on unsystematic risk of the companies. Then, the relationship between factors affecting income smoothing behavior and unsystematic risk of the companies is investigated, using linear multiple regression test. In the second to sixth hypotheses, the variables of company size, liquidity ratio, liability contract, income variability and industry type are regarded as independent variables, and unsystematic risk as dependent variable. In this research, the number of sample data for a 10-yearperiod from 1381 to 1390 accounted to 650 year-company. The findings of the research indicated that income smoothing reduces unsystematic risk, and the factors representing company size, liquidity ratio, liability contract, income variability and industry type have significant relationships with unsystematic risk.
    Keywords: Income Smoothing, Unsystematic Risk, Company Size, Liquidity Ratio, Liability Contract
  • Zohreh Hajiha*, Hasan Chenari Page 147
    The predictions provided by the executives about company’s future profitability contain potentially valuable concepts that help investors to make optimal decisions. Like any other information, the value of this prediction depends on its accuracy and credibility in investors’ point of view. The main objective of this study was to investigate the relationship between the accuracy of managers’ earnings forecasts and senior managers’ turning. In theories, it is expected that shareholders support the managers that have more accurate and informative predictions. Having this objective, the data of 81 firms for a 5-year-period, were collected. A multivariate panel regression model is used to test the research hypotheses. The results showed that there exists a negative significant relationship between the accuracy of managers’ earnings forecasts and senior managers turning. In other words, in the Iranian companies, managers with more realistic and accurate predictions for future profit, were considered able managers and were accepted to hold their managing positions by investors. In the second hypothesis, the companies divided into two groups of firms with good performance and firms with poor performance. The findings from testing the hypothesis indicated that in the firms with poor performance, there was a positive and stronger relationship between the accuracy in prediction of absolute performance by the managers and changing director managers, compared with the firms with good performance. In other words, when companies’ performance is satisfactory, supporting the managers with less accurate earnings forecasts could be expected more.
    Keywords: Earnings Forecast Accuracy, Profitability, Senior Managers Turning