فهرست مطالب

دانش حسابداری - پیاپی 29 (تابستان 1396)

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 29 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر پروایی*، حمید حقیقت، میلاد مهرنسب صفحات 7-33
    پژوهش حاضر به بررسی و تبیین رابطه میان دوره تصدی حسابرس و کیفیت حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. به منظور عملیاتی کردن مفهوم کیفیت حسابرسی از دو نماینده اقلام تعهدی سرمایه در گردش غیرعادی و غلبه بر پیش بینی سود صاحب کار، استفاده گردیده است. دوره تصدی حسابرس نیز در این پژوهش حداقل هفت سال در نظر گرفته شده است که متغیری مناسب در تبیین دوره تصدی حسابرس به حساب می آید و همچنین این متغیر از نوع مجازی لحاظ گردیده است. جامعه مورد بررسی شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های بین 1385 الی 1389 است. در این پژوهش از تحلیل رگرسیونی به منظور پردازش و تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که طول دوره تصدی حسابرس رابطه ای با اقلام تعهدی سرمایه در گردش غیرعادی و معیار غلبه بر پیش بینی سود صاحب کار به عنوان نماینده های کیفیت حسابرسی ندارد.
    کلیدواژگان: دوره تصدی حسابرس، کیفیت حسابرسی، اقلام تعهدی سرمایه در گردش غیرعادی، غلبه بر پیش بینی سود صاحب کار
  • ساسان مهرانی*، یحیی کامیابی، فرزاد غیور صفحات 35-62
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر چرخه بازار سرمایه بر رفتار الگوهای پیش بینی درماندگی مالی است. بدین منظور اطلاعات 211 شرکت درمانده منتخب بر اساس معیارهای خاص درماندگی و 211 شرکت سالم پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله بین سال های 1384 الی 1393، مورد استفاده قرار گرفته است. برآورد الگو با استفاده از 35 شاخص منتخب و برای دو دوره رکود و رونق بازار سرمایه انجام گردید. در این مطالعه، از فیلتر هادریک- پراسکات برای تعیین چرخه بازار سرمایه و از روش های رگرسیون لجستیک و ماشین بردار پشتیبان برای پیش بینی درماندگی مالی استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که رفتار الگوهای پیش بینی درماندگی مالی هم به لحاظ متغیرهای اثرگذار و هم به لحاظ توانایی پیش بینی در دوره های رکود و رونق، متفاوت از یکدیگر بوده و تحت تاثیر چرخه بازار سرمایه قرار می گیرد. همچنین روش ماشین بردار پشتیبان نسبت به روش رگرسیون لجستیک از قدرت پیش بینی بالاتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: چرخه بازار سرمایه، درماندگی مالی، رگرسیون لجستیک، ماشین بردار پشتیبان
  • زهره حاجیها*، حسین رجب دری صفحات 63-83
    هدف این پژوهش، بررسی ارتباط بین ویژگی های کمیته حسابرسی و نگهداری وجه نقد شرکت است. در این پژوهش برای سنجش نگهداری وجه نقد از نسبت اوزکان و اوزکان (2004) و برای سنجش ویژگی های کمیته حسابرسی از متغیرهای پیشنهادی پرسونز (2009) و روهانا و همکاران (2014) و هیشام و همکاران (2014) استفاده شده است. دوره زمانی مورد مطالعه شامل سال های 1390 تا 1394 و نمونه برگزیده متشکل از 131 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. همچنین برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون چندمتغیره استفاده شد. یافته های حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که پس از کنترل متغیرهای کنترلی، بین استقلال کمیته حسابرسی، تخصص اعضای کمیته حسابرسی و اندازه کمیته با سطح نگهداری وجه نقد شرکت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. با توجه به یافته های پژوهش، می توان ادعا کرد افزایش کیفیت ویژگی های کمیته حسابرسی، سطح نگهداری و مدیریت وجه نقد شرکت را افزایش می دهد. در نتیجه پیشنهاد می گردد که شرکت ها برای افزایش سطح نگهداری وجه نقد شرکت که آن را از ریسک های محیطی مصون می دارد، به ویژگی های کمیته حسابرسی توجه ویژه نمایند.
    کلیدواژگان: نگهداری وجه نقد، ویژگی های کمیته حسابرسی، بورس اوراق بهادار
  • محمدرضا عباس زاده، مصطفی قناد، فائزه غلامی مقدم* صفحات 85-104
    هدف پژوهش حاضر آگاهی نسبت به این مسئله بنیادی است که هزینه های تحقیق و توسعه به عنوان ابزاری توانمند به منظور اعمال مدیریت سود در چرخه تجاری مختلف و دوره های متفاوت اقتصادی قلمداد می شود؛ که همین امر می تواندبر حق الزحمه حسابرسان نیز تاثیر گذارد. بنابراین، ارتباط میان هزینه های تحقیق و توسعه و بهای خدمات حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی می گردد. همچنین اثر تعاملی مدیریت سود بر رابطه بین هزینه های تحقیق و توسعه و حق الزحمه حسابرسی مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری مورد پژوهش 48 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادارتهران طی سال های1383 الی 1394 است. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون چندگانه مبتنی بر داده های ترکیبی (تابلویی) استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که هزینه های تحقیق و توسعه ارتباط مثبت و معناداری با حق الزحمه حسابرسی دارند؛ به علاوه مدیریت سود نیز موجب افزایش این رابطه می شود. در نهایت، این فرضیه تقویت می شود که مدیران شرکت ها در راستای مدیریت سود اقدام به هزینه سرمایه ای یا جاری کردن مخارج تحقیق و توسعه می نمایند.
    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، ریسک حسابرسی، مدیریت سود، هزینه تحقیق و توسعه
  • قدرت الله طالب نیا، نسا حشمت* صفحات 105-131
    طبق تئوری چرخه عمر، شرکت ها همانند دیگر موجودات زنده از یک سری الگوهای قابل پیش بینی در طی مراحل عمر خود پیروی می کنند و تشخیص و ارزیابی این مراحل در فهم عملکرد مالی شرکت نقش بسزایی دارد. هدف این پژوهش بررسی این موضوع است که آیا هزینه سرمایه شرکت در طی مراحل مختلف چرخه عمر شرکت دچار تغییرات می گردد یا نه. به عبارت دیگر هزینه سرمایه شرکت تا چه حد تحت تاثیر مراحل مختلف چرخه عمر شرکت قرار دارد. با مطالعه 124 شرکت برای سال های 1385 تا 1393، تغییرات هزینه سرمایه در طول مراحل چرخه عمر شرکت مشاهده شد. در این پژوهش برای اندازه گیری چرخه عمر شرکت از الگوی دیکینسون (2011) و الگوی دی آنجلو و همکاران (2006) استفاده و در راستای مطالعات گذشته از رویکرد ضمنی برای ارزیابی هزینه سرمایه استفاده شده است؛ که به این منظور الگوهای ایستون (2004) و الگوی اوهلسون و جوتنر (2005) به کار گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که هزینه سرمایه در مراحل معرفی و نزول بیشتر و در مراحل رشد و بلوغ کمتر است. زمانی که از الگوی چرخه عمر دی آنجلو (نسبت سود انباشته به کل دارایی ها) استفاده می شود نتایج پژوهش نشان می دهد که با افزایش نسبت سود انباشته به کل دارایی ها، هزینه سرمایه شرکت کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: هزینه سرمایه ضمنی، چرخه عمر دیکینسون، چرخه عمر دی آنجلو، تئوری منابع - محور پویا
  • علی بیات، بهجت آب چر* صفحات 133-157
    سرمایه گذاران منطقی تلاش می کنند بر اساس ریسک و بازده تصمیم بگیرند. سطح پذیرش ریسک سرمایه گذار ممکن است تحت تاثیر حرفه ای گرایی سرمایه گذار و نوع سبک تصمیم گیری وی قرار گیرد. سبک های تصمیم گیری بیانگر مجموعه ای از الگوها و عادت های یاد گرفته شده (تثبیت شده) تصمیم گیری هستند که از تفاوت های بنیادی افراد در جمع آوری اطلاعات و تمایلات آنها در استفاده از اطلاعات ناشی می شود. هدف این مقاله بررسی تاثیر حرفه ای گرایی بر سطح ادراک و تمایل به ریسک سرمایه گذار و همزمان کنترل سبک تصمیم گیری وی است. این پژوهش از لحاظ شیوه آزمون فرضیه های پژوهش شبه آزمایشگاهی بوده و از لحاظ نوع پژوهش، توصیفی– استقرایی است. برای انجام پژوهش از افق زمانی تک مقطعی استفاده شده است. جامعه آماری تحلیلگران حرفه ای و غیر حرفه ای در سال 1392 است. نمونه جامعه فوق 150 نفر است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد: بین حرفه ای گرایی سرمایه گذاران و ادراک ریسک و تمایل به ریسک، رابطه مثبتی وجود دارد. همچنین شواهد این پژوهش نشان می دهد که میانگین دانش مالی و اقتصادی سرمایه گذاران در بین سرمایه گذاران با سبک شناختی رهنمودی، سبک تحلیلی، سبک ادراکی و سبک رفتاری تفاوت معناداری ندارند. همچنین جنسیت افراد در میزان پذیرش ریسک توسط آنها تاثیرگذار نیست.
    کلیدواژگان: ادراک ریسک، تمایل به ریسک، حرفه ای گرایی، سبک تصمیم گیری
  • مهدی علی نژاد ساروکلایی*، ستاره تارفی صفحات 159-180
    شرکت ها در طول عمر اقتصادی خود با عوامل مختلفی که غیر قابل پیش بینی است، روبرو هستند و این مدیران هستند که تصمیمات نهایی لازم را برای شرکت می گیرند. مدیران باید توانایی لازم را برای شناسایی جایگاه و ویژگی خاص شرکت داشته تا بر اساس شناخت خود بتواند بهترین تصمیم را برای شرکت اتخاذ کند. یکی از این تصمیمات مهم، تصمیمات مرتبط با تامین مالی شرکت است. به همین منظور در این پژوهش به بررسی تاثیر توانایی مدیریت بر سیاست های تامین مالی شرکت ها پرداخته شد. در این راستا صورت های مالی سال های 1388-1393 برای 133 شرکت مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. به منظور سنجش توانایی مدیریت از الگوی دمرجیان و همکاران1 (2012) و برای محاسبه سیاست تامین مالی از سه متغیر اهرم مالی، سررسید بدهی و سطح نگهداشت وجه نقد استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از این است که توانایی مدیریت صرفا با اهرم مالی ارتباط مثبت و معنادار داشته است که می تواند نشان دهنده این موضوع باشد که مدیرانی که از توانایی مدیریتی بالایی برخوردارند به جهت انجام سرمایه گذاری های سودآور و بالا نشان دادن توانایی های خود به سمت استفاده از اهرم مالی حرکت می کنند.
    کلیدواژگان: توانایی مدیریت، اهرم مالی، سررسید بدهی، سطح نگهداشت وجه نقد
|
  • Akbar Parvaei *, Hamid Haghighat , Milad Mehrnasab Pages 7-33
    This study examined the relationship between audit tenure and audit quality in companies listed in the Tehran Stock Exchange, TSE. The Ability of beating earnings forecast and abnormal working capital accruals were used as proxies for audit quality. The audit tenure in this study is taken with at least seven years that seems suitable for explaining audit tenure. This variable is taken as dummy variable in the regression model.
    All companies listed in the TSE in the period 2006 to 2011 were considered the statistical population. In this study, the panel regression approach has been used for data analysis and processing. Findings showed that audit tenure is not correlated with the ability of beating earnings forecast and abnormal working capital accruals.
    Keywords: Audit Tenure, Audit Quality, Ability of Beating Earnings Forecast, Abnormal Working Capital Accruals
  • Sasan Mehrani *, Yahya Kamyabi, Farzad Ghayour Pages 35-62
    This study aimed to investigate the effectiveness of capital market cycle on behavior of financial distress predicting patterns. In this study, the information of 211 distressed firms, selected by certain distress criteria, along with 211 healthy firms listed in the Tehran Stock Exchange in the period 2006-2015 have been used. The model estimation by the use of 35 selected indices in the two periods of capital market recession and expansion was carried out. In this study, Hodrich-Prescott Filter for determining capital market cycle and Logistic Regression and Support Vector Machine models for predicting financial distress were used.
    The results showed that the behavior of financial distress predicting patterns are influenced by capital market cyclical variation in recession and expansion periods, but the influences are different in application of explaining variables and in predicting ability in the periods of recession and expansion. Also, the prediction ability in Support Vector Machine model is more than that in Logistic Regression model.
    Keywords: Capital Market Cycle, Financial Distress, Logistic Regression, Support Vector Machine
  • Zohreh Hajiha *, Hossein Rajabdorri Pages 63-83
    This study aimed to investigate the relationship between audit committee quality and cash holdings level. In this study, the ratio of Ozkan and Ozkan (2004) was used for measuring cash holdings, and the suggested variables of Pearson and Rohana (2014), and of Hisham (2014) were used for determining the quality of audit committee. The research period spans 5 years from 2011 to 2015 and the sample size includes 131 companies listed in the Tehran Stock Exchange. The ordinary least squares method was used to test the research hypotheses.
    Findings from hypotheses tests showed that after adjusting the control variables there were significant positive relationships between the indicators of independence of audit committee, specialty of the members of audit committee, the size of audit committee and the number of meetings of audit committee and the measure of level of cash holdings of company. The results indicated that independence of audit committee had the largest impact and size of audit committee had the smallest impact on cash holdings. Hence, with regard to the findings, it could be declared that increase in company's audit committee quality raises the level of and management ability of cash holdings. As a result, it is suggested that companies to increase cash holdings to protect themselves from background risks need to realize the importance of audit committee quality.
    Keywords: Cash holdings, Audit Committee Quality, Stock Exchange
  • Mohammad Reza Abbaszadeh, Mostafa Ghannad, Faezeh Golami Moghaddam* Pages 85-104
    This research aimed to raise awareness of the fundamental questions regarding cost of research and development as powerful instrument for profit management in business cycle and economic fluctuations, and that this may affect audit fees. This study examined the relationship between cost of R&D and cost of audit services in firms listed in the Tehran Stock Exchange. Also, this research assessed the effects of profit management on the relationship between R&D and audit services costs.
    The study sample includes 48 companies listed in the Tehran Stock Exchange in the period 2004 to 2015. Multiple regression method was used to test the research hypotheses, regarding panel data processing approach. Findings showed that R&D costs have significant positive relationship with audit fees. Additionally, earnings management strengthens such a relationship. Finally, this supports increasingly the hypothesis that corporate executives to do earnings management expand capital costs or spend research and development funds in recurrent costs.
    Keywords: Audit Fees, Audit Risk, Cost of Research, Development, Earnings Management
  • Ghodratollah Talebnia, Nesa Heshmat * Pages 105-131
    According to the life cycle theory, firms, like living organisms, pass through a series of predictable patterns of development, and recognition of firms’ life cycle stages has important implications for understanding firms’ financial performances. This study aimed to assess the question that whether capital cost varies over the life cycle of firm, or not. In other words, how much capital costs could be affected by life cycle stages?
    Using a sample of 124 firms between 2007 and 2015, we observed variation of cost of equity capital over the life cycle of firms. In this study, firms’ life cycle were measured by Dickinson’s (2011) and DeAngelo (2006) models, and the same as earlier studies, cost of equity were estimated by the implied approaches, in particular, Easton (2004) and Ohlson and Juettner-Nauroth (2005) models. Findings showed that cost of equity is higher in beginning and in decline stages, and lower in growth and in mature stages. When DeAngelo (2006) life cycle measure (the ratio of retained earnings to total assets) was used, the findings indicated that cost of equity decreases as the ratio measure increases.
    Keywords: Implied Cost of Capital, Dickinson's Life Cycle, DeAngelo's Life Cycle, Dynamic Resource-Based Theory
  • Ali Bayat, Behjat Abchar * Pages 133-157
    Rational investors try to decide based on risk and return. Acceptable level of risk for investor may be affected by investor’s professionalism and style of decision making. Patterns of decision making suggest cognitive styles and educated behaviors arising from fundamental differences in individuals in collecting information and propensity to use the information in decision making. All investment decisions are made based on the relationship between risk and expected returns. This study examined the effects of professionalism on cognitive style and propensity to risk of investor, and controlling his decision making pattern at the same time. This study is a quasi-laboratory one for hypotheses testing, and a research of descriptive-deductive type.
    This study uses a single year cross section data in 1392, with statistical sample of 150 individuals from the population of professional and non- professional analysts. Findings showed that there is significant positive relationship between professionalism and investors’ risk perception and risk propensity. Also, other findings indicated that there are not significant differences in the average financial and economic knowledge of investors for the investors with guideline style, analytical style, cognitive style and behavioral style for decision making. In addition, gender of investors does not affect investors’ acceptable rate of risks.
    Keywords: Cognitive Styles, Risk Perception, Risk Propensity, Expected Returns, Professionalism
  • Mehdi Alinezhad Sarokolaei, Setareh Tarofi * Pages 159-180
    Companies in their economic life face various factors that are unpredictable. Companies’ directors, make the required final decisions.  Manager needs to have ability to identify company’s position and certain characteristics to make best decisions based on his/her own knowledge. One of the most important decisions is that relating to company financing. This study examined the effects of management ability on the financing policies of companies. This was followed by analyzing financial statements of 133 companies in the years 2010-2015. To assess the ability of management, the pattern introduced by Demirjian (2012) was used, and to calculate financing policy, the three variables of financial leverage, debt maturity and level of cash holdings were used.
    The findings showed that management ability has significant positive relationship only with financial leverage that implies managers with high ability of management capacity tend to use financial leverage to make profitable investments and to demonstrate their high potential.
    Keywords: Management Ability, Financial Leverage, Debt Maturities, Level of Cash Holdings