فهرست مطالب

دانش حسابداری - پیاپی 27 (زمستان 1395)

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 27 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نمازی، رضا غلامی صفحه 7
    هدف این پژوهش، ارائه الگوی جامع رتبه بندی شرکت ها با استفاده از اطلاعات حسابداری، ارزیابی متوازن و تکنیک پاپریکا است. بدین منظور، معیارهای مهم موجود در ادبیات رتبه بندی برای 103 شرکت طی سال های 1383-1393 (1133 سال- شرکت) به کار گرفته شد. پس از شناسایی عوامل اصلی با تحلیل عاملی متکی به شاخص KMO و آزمون بارتلت، معیارهای رتبه بندی با نرم افزار 1000 مایندز (مبتنی بر پاپریکا)، در اختیار مشارکت کنندگان قرار گرفت تا اولویت های خود را مشخص کنند. در نهایت، بر اساس برآیند آنها، رتبه بندی شرکت ها برای هر یک از رویکردهای سه گانه اطلاعات حسابداری، ارزیابی متوازن و ترکیبی انجام شد. سپس، با تحلیل رگرسیونی امتیازهای حاصل از پاپریکا و معیارهای هر الگو، الگوی ریاضی هر یک از رویکردهای رتبه بندی، استخراج و توان توضیح دهندگی و دقت آنها به پشتوانه آزمون ونگ با یکدیگر مقایسه شد. یافته ها نشان می دهد که دقت و توان توضیح دهندگی الگوی رتبه بندی مبتنی بر ارزیابی متوازن و روش ترکیبی از روش حسابداری، بیشتر است. هم چنین، دقت و توان توضیح دهندگی الگوی ترکیبی نسبت به الگوی رتبه بندی مبتنی بر ارزیابی متوازن نیز بیشتر است. این یافته ها نشان از برتری الگوی ترکیبی دارد.
    کلیدواژگان: رتبه بندی شرکت ها، اطلاعات حسابداری، ارزیابی متوازن، تکنیک پاپریکا، بورس اوراق بهادار تهران
  • محمدحسین قائمی، امیر صابر صفحه 35
    کیفیت سود بالاتر، هم هزینه و هم منفعت دارد و از طرفی رقابت در بازار محصول می تواند دارای اثرات چندگانه بر بعضی از متغیرها باشد. این عوامل باعث شده است نتایج پژوهش های پیشین که در آنها رابطه بین کیفیت سود و رقابت در بازار محصول با استفاده از رگرسیون خطی بررسی شده است، متناقض باشد. نتایج متناقض به دست آمده نشان می دهد که رابطه واقعی بین دو متغیر، به صورت غیرخطی است. در این مقاله رابطه غیرخطی بین کیفیت سود و رقابت در بازار محصول بررسی شده است. به منظور اندازه گیری رقابت در بازار محصول، مجموع فضای کسب وکار و همگن بودن تولید در نظر گرفته شده است. کیفیت سود بر اساس سه الگو و رقابت در بازار محصول بر مبنای چهار معیار، اندازه گیری شده است. همچنین علاوه بر مقادیر «شرکت– سال» از مقادیر «صنعت- سال» هم استفاده شده و بدین ترتیب فرضیه پژوهش در حالت های مختلف مورد آزمون قرار گرفته است. برای آزمون های فرضیه پژوهش از اطلاعات 91 شرکت بورس اوراق بهادار تهران طی شش سال (1387 تا 1392) استفاده شده است. به طورکلی نتایج به دست آمده با استفاده از رگرسیون غیرخطی نشان دهنده وجود رابطه «U شکل معکوس» بین رقابت بالفعل و کیفیت سود است؛ اما این رابطه بر اساس رقابت بالقوه وجود ندارد. همچنین نتایج نشان می دهد که فرضیه پژوهش، هم در سطح «شرکت- سال» و هم در سطح «صنعت- سال» تایید شده است.
    کلیدواژگان: رابطه غیرخطی، رقابت در بازار محصول، رقابت بالفعل، رقابت بالقوه، کیفیت سود
  • سحر سپاسی، حسین اعتمادی، مسلم شهرابی فراهانی صفحه 63
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی گرایش به استفاده از حسابرسی مستمر توسط حسابرسان داخلی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای دستیابی به این هدف، از حسابرسان داخلی 75 شرکت در خصوص وضعیت استفاده آنها از سیستم حسابرسی مستمر نظرخواهی انجام شد. با تحلیل پاسخ های به دست آمده، علل گرایش حسابرسان داخلی به استفاده از حسابرسی مستمر، با استفاده از تئوری رفتاری مبتنی بر نظریه یکپارچه پذیرش و استفاده از تکنولوژی، مشخص شد. طبق این نظریه، شش دلیل گرایش به استفاده از سیستم حسابرسی مستمر توسط حسابرسان داخلی «ارتقای عملکرد شغلی»، «سهولت استفاده از سیستم حسابرسی مستمر»، «حمایت سازمان از استقرار سیستم حسابرسی مستمر»، «اثر اجتماعی و طرز تلقی دیگران از حسابرس داخلی»، «فروش سالانه» و «استفاده داوطلبانه» معرفی گردید. نتایج یافته ها نشان می دهد که «سهولت استفاده از سیستم حسابرسی مستمر»، «حمایت سازمان از استقرار سیستم حسابرسی مستمر»، «اثر اجتماعی و طرز تلقی دیگران از حسابرس داخلی»، پیش بینی کننده مهمی از گرایش حسابرسان داخلی به استفاده از حسابرسی مستمر می باشند. همچنین فروش سالانه شرکت و استفاده داوطلبانه به طور قابل توجهی، رابطه بین حمایت سازمان ها و اثر اجتماعی را تعدیل می نماید. این در حالی است که ارتقای عملکرد شغلی حسابرسان در نتیجه استفاده از سیستم حسابرسی مستمر از دلایل گرایش به استفاده از سیستم نیست. این نتیجه می تواند حاکی از عدم توجه سازمان ها به حرفه حسابرسی داخلی و در نتیجه کاهش انگیزه حسابرسان برای استفاده از فناوری های جدید باشد.
    کلیدواژگان: حسابرسی مستمر، حسابرسی داخلی، نظریه یکپارچه پذیرش و استفاده از تکنولوژی
  • آرش گودرزی، رضا تهرانی صفحه 83
    یکی از دلایل تصاحب شرکت ها این است که شرکت های هدف قبل از تصاحب به لحاظ مالی با محدودیت روبرو هستند و سرمایه گذاری های خود را عمدتا از طریق منابع داخلی تامین مالی می کنند؛ اما بعد از تصاحب، این محدودیت ها کاهش و دسترسی آنها به منابع مالی بهبود می یابد. این پژوهش با استفاده از رگرسیون داده های ترکیبی بر روی نمونه ای از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که طی سال های 1384 تا 1393 توسط سایر شرکت ها تصاحب شده اند، نشان می دهد که سطح وجوه نقدی که شرکت های هدف نگه می دارند، حساسیت وجوه نقد به جریان نقد و حساسیت سرمایه گذاری به جریان نقد آنها بعد از تصاحب کاهش و میزان سرمایه گذاری آنها افزایش می یابد؛ بنابراین، تصاحب شرکت ها باعث کاهش محدودیت های مالی شرکت های هدف می شود، به طوری که آنها تصمیمات سرمایه گذاری های خود را بر اساس دسترسی به منابع بیرونی، علاوه بر وجود منابع داخلی خود، اتخاذ می کنند.
    کلیدواژگان: تصاحب، محدودیت مالی، جریان نقد، سرمایه گذاری، بازار پول و سرمایه
  • ولی خدادادی، سجاد ویسی، علی چراغی نیا صفحه 109
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین عدم قطعیت مدیریت و حق الزحمه حسابرسی شرکت‏های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور چهار فرضیه برای بررسی این موضوع، تدوین و داده های مربوط به 81 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی بین سال های 1385 تا 1393 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرهای ثابت، بررسی و آزمون شد. نتایج پژوهش نشان داد که عدم قطعیت مدیریت، ارتباط مثبت و معناداری با حق الزحمه حسابرسی دارد. همچنین، یافته های پژوهش بیانگر این است که اندازه موسسه حسابرسی و دوره تصدی حسابرس، تاثیر مثبت و معناداری بر رابطه بین عدم قطعیت مدیریت و حق الزحمه حسابرسی دارند. افزون بر این، نتایج پژوهش نشان داد که در صورت زیان ده بودن شرکت قبل از سال تغییر مدیرعامل، ارتباط مثبت بین عدم قطعیت مدیریت و حق الزحمه حسابرسی، برجسته تر است. به طور کلی، نتایج نشان دهنده این است که حسابرسان تلاش های حسابرسی (منعکس کننده حق الزحمه حسابرسی) را برای رسیدگی به ریسک مرتبط با عدم قطعیت مدیریت، افزایش می دهند.
    کلیدواژگان: اندازه موسسه حسابرسی، حق الزحمه حسابرسی، دوره تصدی حسابرس، عدم قطعیت مدیریت
  • محمد نظری پور صفحه 135
    این پژوهش به دنبال شناسایی عوامل مرتبط با سیستم اطلاعاتی یک سازمان و همچنین تبیین میزان سازگاری حسابداری مدیریت با این عوامل است. همچنین این پژوهش به دنبال تشخیص این نکته است که آیا قابلیت سازگاری حسابداری مدیریت می تواند در پیش بینی میزان اثربخشی حسابداری مدیریت، موثر باشد یا نه؟ جامعه آماری این پژوهش شرکت های تولیدی ایرانی است. برای آزمون سازگاری داخلی سازه ها از تجزیه و تحلیل عاملی اکتشافی و برای آزمون روابط مفروض بین سازه های الگویی، از تجزیه و تحلیل همبستگی و الگوی حداقل مربعات جزئی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که انعطاف پذیری سیستم های اطلاعاتی محرک مناسبی برای قابلیت سازگاری حسابداری مدیریت به حساب می آید. همچنین طبق نتایج پژوهش، رابطه مستقیم معنا داری بین یکپارچگی سیستم های اطلاعاتی و قابلیت سازگاری حسابداری مدیریت یافت نشد. تجزیه و تحلیل های اضافی به عمل آمده نشان داد که انعطاف پذیری سیستم های اطلاعاتی بر رابطه بین یکپارچگی سیستم های اطلاعاتی و قابلیت سازگاری حسابداری مدیریت اثر تعدیلی دارد. همچنین نتایج پژوهش، اهمیت مولفه هایی همچون دانش مشترک، ارزش ها و تعاملات فی مابین ذی نفعان و سیستم های اطلاعاتی را مورد تاکید قرار داد. در نهایت نتایج پژوهش نشان داد به واسطه توانایی سیستم در ارائه مداوم اطلاعات مربوط، قابلیت سازگاری حسابداری مدیریت می تواند باعث افزایش اثربخشی حسابداری مدیریت شده که این مورد با تئوری حسابداری مدیریت سازگار است.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعاتی، قابلیت سازگاری حسابداری مدیریت، اثربخشی حسابداری مدیریت، دانش مشترک
  • داریوش خرمی، رضا غلامی جمکرانی صفحه 159
    هدف این پژوهش، بررسی اثر سازوکارهای نظام راهبری شرکتی بر خوش بینی مدیریت در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. مطالعات نشان داده که خوش بینی مدیریت می تواند بر تصمیمات وی در خصوص شرکت اثرگذار باشد و منجر به فعالیت های کاهنده ارزش گردد. جامعه آماری این پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است و بر اساس شرایط در نظرگرفته شده برای انتخاب نمونه،125 شرکت طی دوره 1389 تا 1393، انتخاب و اطلاعات آنها جمع آوری و با استفاده از رگرسیون چندگانه آزمون گردیده است. در این پژوهش مدیران خوش بین بر اساس معیار سود پیش بینی شده و بر اساس تعداد پیش بینی های خوش بینانه سود به تعداد کل پیش بینی های سود شناسایی شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که از میان سازوکارهای انتخاب شده از نظام راهبری شرکتی، مالکیت مدیریت، تمرکز مالکیت و ویژگی های هیئت مدیره شامل عدم دوگانگی وظیفه، اندازه و استقلال هیئت مدیره، مالکیت مدیریت و استقلال هیئت مدیره توانسته میزان خوش بینی مدیران را کاهش دهد؛ لیکن سایر سازوکارهای منتخب پژوهش اثر معناداری بر خوش بینی مدیریتی نداشته است. همچنین می توان گفت با شناسایی سوگیری های رفتاری مانند خوش بینی مدیران، نظام راهبری شرکتی باید به سوی ایفای نقشی جدید با عنوان نظام راهبری شرکتی رفتاری حرکت نماید.
    کلیدواژگان: نظام راهبری شرکتی، نظام راهبری شرکتی رفتاری، مالکیت مدیریت، خوش بینی مدیریتی، استقلال هیئت مدیره
|
  • Mohammad Namazi, Reza Gholami Page 7
    This study aims to provide a comprehensive ranking model of companies listed in the Tehran Stock Exchange (TSE), using accounting information, balanced scorecard and PAPRIKA technique. To do this, the important criteria in ranking studies were applied to103 firms in the TSE (1133 year-firm) during 2004-2014, using PAPRIKA technique. After recognition of principal factors by factor analysis based on KMO indexing and Bartlett’s test, rakings’ criteria were provided for the participants to determine their preferences, using 1000Minds software (PAPRIKA-based). Then, based on cumulative preferences, ranking of firms were provided in terms of three approaches of accounting information-based ranking, balanced scorecard-based ranking and combined ranking method.
    To test the hypothesis concerning the explanatory power of approaches, using regression analysis and the scores from the PAPRIKA technique as dependent variable and the criteria from the three approaches as explanatory variables, the mathematical models of the approaches were specified, and the explanatory power and accuracy of them, supported by Vuong test, compared with each other. The findings indicated that the explanatory power and accuracy of the balanced scorecard-based ranking model, and the combined model are significantly greater than the accounting-based ranking model. Also, the explanatory power and accuracy of the combined model are significantly greater than the balanced scorecard-based ranking model. Thus, the combined model represents great advantages in comparison with the two other models.
    Keywords: Firm's Ranking, Accounting Information, Balanced Scorecard, PAPRIKA Technique, Tehran Stock Exchange
  • Mohammad Hossein Ghaemi, Amir Saber Page 35
    Increasing earnings quality raises costs and benefits together. Also, product market competition affects economic variables with multiple impacts. These resulted in conflicts over findings from the researches regarding regression analysis for the relationship between earnings quality and competition in product markets. In these researches, inconsistent results showed that actual relationship between the two variables is of nonlinear form.
    In this paper, the nonlinear relationship between earnings quality and product market competition has been studied. To measure competition in the product market, total business environment and homogeneity of the production in the market were considered in general, and earnings qualities along with market competition were measured by three and for criteria, respectively. Also, in addition to firm-year values, industry-year values were used to test the proposed hypotheses in different states. The data from 91 companies listed in the Tehran Stock Exchange in the years 2008-2013 were used. The findings from nonlinear regression analysis showed an inverted U-shaped relationship between earnings quality and competition. But, this was not held for potential competition. These findings were also remained unchanged when the study turns from firm-year values to industry-year values.
    Keywords: Earnings Quality, Existing Competition, Non, linear Relationship, Potential Competition, Product Market Competition
  • Sahar Sepasi, Hossein Etemadi, Moslem Shahrabi Farahani Page 63
    This study aims to investigate the tendency to the use of continuous auditing by internal audits in the companies listed in the Tehran Stock Exchange. The concept of continuous auditing backs to two decades ago, but despite its numerous advantages, the acceptance and use of it has been much slow. In this study, we interviewed with internal auditors in 75 companies to determine the state of use of continuous auditing.
    Using the unified theory of acceptance and use of technology, we found that there exist six reasons for the tendencies to the use of continuous auditing by internal auditors. Among them, ease of use, organizational support and social influences are the most important determinants of the tendencies. Also, of the remaining reasons, annual sales volume and voluntary use of auditing services moderate the relationship between organizational support and social influence, significantly. The last reason, promoting auditing function and specialty, could not be considered valid predictor for the proposed tendencies.
    Keywords: Continuous Audit, Internal Audit, Unified Theory of Acceptance, Use of Technology
  • Mohammad Hossein Ghaemi, Amir Saber Page 83
    Increasing earnings quality raises costs and benefits together. Also, product market competition affects economic variables with multiple impacts. These resulted in conflicts over findings from the researches regarding regression analysis for the relationship between earnings quality and competition in product markets. In these researches, inconsistent results showed that actual relationship between the two variables is of nonlinear form.
    In this paper, the nonlinear relationship between earnings quality and product market competition has been studied. To measure competition in the product market, total business environment and homogeneity of the production in the market were considered in general, and earnings qualities along with market competition were measured by three and for criteria, respectively. Also, in addition to firm-year values, industry-year values were used to test the proposed hypotheses in different states. The data from 91 companies listed in the Tehran Stock Exchange in the years 2008-2013 were used. The findings from nonlinear regression analysis showed an inverted U-shaped relationship between earnings quality and competition. But, this was not held for potential competition. These findings were also remained unchanged when the study turns from firm-year values to industry-year values.
    Keywords: Earnings Quality, Existing Competition, Non, linear Relationship, Potential Competition, Product Market Competition
  • Vali Khodadadi, Sajjad Veisi, Ali Cheraghi Nia Page 109
    The purpose of this study is to investigate the relationship between management uncertainty and audit fees in the companies listed in the Tehran Stock Exchange, TSE. Four hypotheses were developed and data from 81 companies in the TSE in the period 2006 to 2014 were analyzed, using a regression panel data model with fixed effects.
    The findings indicated that there exists a significant positive relationship between management uncertainty and audit fees. Also, the size of audit firm and auditor tenure have significant positive effects on the relationship between management uncertainty and audit fees. In addition, the findings showed that in the cases of loss in a company before changing CEO, the positive relationship between management uncertainty and audit fee is prominent. In general, the findings confirm the claim that auditors increase audit efforts (reflected in audit fees) to determine the risk associated with management uncertainty.
    Keywords: Audit Fees, Auditor Tenure, Management Uncertainty, Size of Audit Firm
  • Mohammad Nazaripour Page 135
    The purposes of this study are to explore the factors relating to the information systems in an organization, and to explain the degree of adaptability of management accounting with those factors. Also, it is aimed to examine whether management accounting adaptability is a suitable predictor for management accounting effectiveness, or not. In this study, the sample consists of the Iranian companies from all industries. To examine the internal consistency of the constructs, exploratory factor analysis was used; and to examine the assumed relationships between the constructs, a partial least squares modeling was developed.
    The findings suggested that information system flexibility is a driver of management accounting adaptability, while there was no significant direct relationship between integrated information systems and management accounting adaptability. Further analysis revealed that there was a moderating effect of information system flexibility on the relationship between integrated information systems and management accounting adaptability. The findings also highlighted the importance of shared knowledge, values, and communication between stakeholders and information system in the proposed relationship. Finally, the research findings showed that management accounting adaptability leads to management accounting effectiveness due to systems’ ability in providing relevant information in continuous basis that is consistent with management accounting theory.
    Keywords: Information Systems, Management Accounting Adaptability, Management Accounting Effectiveness, Shared Knowledge
  • Dariush Khorrami, Reza Gholami Jamkarani Page 159
    The purpose of this study is investigating the effects of corporate governance mechanisms on managerial optimism in the companies listed in the Tehran Stock Exchange, TSE. In previous studies on behavioral corporate finance, it was indicated that managerial optimism can affect the decisions about company’s activity that may lead to decreasing value of the activities. In this study, the statistical population consists of the companies listed in the TSE, and based on the sampling condition, 125 companies in the period 2010 to 2014 were selected. The collected information from the sample was used in estimation modelling of multiple regressions.
    In the sample, the optimist managers were recognized by their proxies of earnings forecast and the number of optimistic forecasts to the number of total forecasts. The findings from multiple regression model showed that among a number of chosen mechanisms of corporate governance, including managerial ownership, ownership concentration, and board characteristics, which include non-duality, board size and board independence, only managerial ownership and board independence may reduce the level of CEO’s optimism, and that the other variables have no significant effect on the dependent variable. In addition, it can be claimed that corporate governance should move towards new role entitled as behavioral corporate governance by recognition of behavioral bias.
    Keywords: Corporate Governance, Behavioral Corporate Governance, Managerial Optimism, Managerial Ownership, Board