فهرست مطالب

دانش حسابداری - پیاپی 32 (بهار 1397)

فصلنامه دانش حسابداری
پیاپی 32 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • مالک یبلویی خمسلویی، ناصر ایزدی نیا *، مهدی عربصالحی صفحات 7-34
    پایداری شرکت، یک مفهوم مدیریتی جامع است که تداوم فعالیت شرکت را تضمین و از موفقیت های اقتصادی بلندمدت آن حمایت می نماید. با توجه به اهمیت مبحث پایداری در قرن حاضر، این پژوهش تلاش می کند تا به بررسی تاثیر میزان شاخص های پایداری افشاء شده بر کیفیت سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1389 تا 1394 بپردازد. از آنجایی که در حال حاضر هیچگونه الزامات و مقررات اجباری در ایران در خصوص افشاء شاخص های پایداری وجود ندارد، سطح افشای این موارد در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بسیار پایین است. با این حال، داده های مورد نیاز پژوهش با بررسی گزارش های سالانه هیئت مدیره، صورت های مالی و سامانه شرکت های نمونه به دست آمد. نتایج به دست آمده از آزمون رگرسیون حداقل مربعات تعمیم یافته برآوردی تابلویی نشان داد که میزان شاخص های پایداری افشاء شده به صورت جامع تاثیر مثبت و معناداری بر کیفیت سود دارد؛ ولی از سه بعد پایداری موجود، شاخص های مرتبط با ابعاد اجتماعی و اقتصادی، دارای تاثیر منفی و معناداری بر کیفیت سود هستند، در حالی که بعد زیست محیطی دارای تاثیر مثبت و معناداری بر کیفیت سود است.
    کلیدواژگان: پایداری، شاخص های پایداری، کیفیت سود، داده های تابلویی
  • شکرالله خواجوی*، محمدحسین قدیریان آرانی صفحات 35-61
    با توجه به نقش مهم مدیران در موفقیت شرکت ها، هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر توانایی مدیران بر خطر ورشکستگی شرکت های ایرانی و نقش میانجی گر عملکرد مالی در این رابطه است. در این راستا، اطلاعات 103 شرکت غیرمالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1394-1383 بررسی شده است. توانایی مدیران با استفاده از الگوی دمرجیان و همکاران (2012) اندازه گیری شده است. همچنین، نرخ بازده دارایی ها به عنوان معیار عملکرد مالی به کار رفته است و الگوی امتیازدهی بازار نوظهور (امتیاز Z آلتمن) به منظور سنجش خطر ورشکستگی مورد استفاده قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان داد که بین توانایی مدیران و خطر ورشکستگی شرکت ها، رابطه ای منفی وجود دارد و عملکرد مالی نقش متغیر میانجی کامل در رابطه بین توانایی مدیران و خطر ورشکستگی بازی می کند. به بیان دیگر، توانایی مدیران از طریق بهبود عملکرد مالی شرکت ها، خطر ورشکستگی آنها را کاهش می دهد. از این رو چنین نتیجه گیری شد که توانایی مدیران عامل مهمی در موفقیت شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.
    کلیدواژگان: توانایی مدیران، عملکرد مالی، ورشکستگی
  • رسول برادران حسن زاده، وحید تقی زاده خانقاه* صفحات 63-90
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر استراتژی متنوع سازی شرکتی بر خطر سقوط قیمت سهام با تاکید بر هزینه های نمایندگی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای دستیابی به اهداف پژوهش، تعداد 120 شرکت برای دوره زمانی 1394-1389 انتخاب گردید. برای بررسی استراتژی متنوع سازی شرکتی از دو شاخص هرفیندال- هریشمن و شاخص آنتروپی و برای اندازه گیری خطر سقوط قیمت سهام از دو شاخص ضریب منفی چولگی بازده ماهیانه سهام و نوسان بازده هفتگی خاص استفاده گردید. برای آزمون فرضیه های پژوهش از الگوی داده های ترکیبی استفاده شد. نتایج نشان داد که استراتژی متنوع سازی شرکتی بر خطر سقوط قیمت سهام تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین شرکت های مورد بررسی به دو گروه شرکت های با هزینه های نمایندگی بالا و پایین تقسیم شد و تاثیر استراتژی متنوع سازی شرکتی بر خطر سقوط قیمت سهام در این شرکت ها به صورت جداگانه بررسی گردید. نتایج نشان داد که تاثیر مثبت استراتژی متنوع سازی شرکتی بر خطر سقوط قیمت سهام در شرکت های با هزینه های نمایندگی بالا، شدید است.
    کلیدواژگان: استراتژی متنوع سازی شرکتی، خطر سقوط قیمت سهام، هزینه های نمایندگی
  • علیرضا رهروی دستجردی، داریوش فروغی*، غلامحسین کیانی صفحات 91-114
    بررسی، ارزیابی و تشخیص گزارش های متقلبانه که از آن با نام گزارش های دستکاری شده نیز یاد شده است، سابقه دیرینه ای در ادبیات حسابداری و مالی دارد. سهامداران، مدیران را به عنوان نمایندگان خود در شرکت انتخاب می کنند و طبیعی است که نسبت به تشخیص صداقت در گزارشگری مدیران، حساس باشند. حسابرسان نیز در راستای بررسی های خود ملزم به ارزیابی و برآورد خطر تقلب در روش های اجرا شده توسط مدیریت واحد تجاری هستند تا بر اساس این ارزیابی، حجم آزمون های حسابرسی و متعاقبا حق الزحمه پیشنهادی خود را تخمین بزنند. پژوهش حاضر برای ارزیابی و تشخیص خطر تقلب مدیران، از یک روش غیرمالی استفاده کرده است که مشخصا مبتنی بر تجزیه و تحلیل متن گزارش هیئت مدیره به مجمع عمومی صاحبان سهام است. در این روش، واژه های گزارش های هیئت مدیره به مجمع بررسی شده، پس از پالایش شدن، با استفاده از نوع خاصی از رگرسیون تحت عنوان رگرسیون های LASSO الگویی برای ارزیابی و تشخیص شاخص خطر تقلب در شرکت ها ارائه شده است که با دقتی بین 89% تا 91% قادر به تشخیص صحیح شاخص خطر بالای تقلب در شرکت ها است.
    کلیدواژگان: خطر تقلب، گزارشگری متقلبانه، داده کاوی، رگرسیون های LASSO
  • موسی بزرگ اصل، حسین رجب دری *، منوچهر خرمین صفحات 115-146
    با توجه به اهمیت صورت های مالی و نقش و ارزش اطلاعات برای تصمیم گیرندگان و سرمایه گذاران، لازم است گزارش حسابرسی شرکت ها از ویژگی به هنگام بودن برخوردار باشد تا بتوان به اطلاعات ارائه شده اتکا نمود. هدف این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر انتشار به هنگام گزارش حسابرسی است. در این زمینه، تاثیر سه دسته عوامل مرتبط با حسابرس مستقل، راهبری شرکتی و کمیته حسابرسی بر تاخیر در گزارش حسابرسی مورد آزمون تجربی قرار گرفت. همچنین، پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و رویکرد آن پس رویدادی است. دوره زمانی مطالعه نیز شامل سال های 1390 تا 1394 و نمونه برگزیده متشکل از 115 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. فرضیه های پژوهش در قالب رگرسیون چندمتغیره در نرم افزار Eviews نسخه 9 مورد آزمون قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین ویژگی های اندازه موسسه حسابرسی، نوع اظهارنظر حسابرس، ریسک گزارش دهی، تعداد بندهای گزارش حسابرسی و اندازه هیئت مدیره با تاخیر در گزارش حسابرسی، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، بین تمرکز مالکیت و تخصص اعضای کمیته حسابرسی با تاخیر در گزارش حسابرسی، رابطه منفی و معناداری برقرار است. با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود در راستای افزایش ویژگی های کیفی اطلاعات، توجه بیشتری به عوامل موثر بر تاخیر گزارش حسابرسی شود.
    کلیدواژگان: تاخیر در گزارش حسابرسی، افشای اطلاعات، کمیته حسابرسی، راهبری شرکتی
  • حمزه دیدار*، مهدی حیدری، سعید پور اسد صفحات 147-169
    کارایی، یکی از مهمترین معیارهایی است که سرمایه گذاران برای پیداکردن فرصت های مناسب سرمایه گذاری به دنبال عوامل تاثیرگذار برآن هستند. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر کوتاه بینی مدیریتی بر کارایی شرکت ها با نقش تعدیل کننده کیفیت حاکمیت شرکتی در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران است. در این راستا گزارش های مالی شرکت ها طی دوره زمانی 1386 تا 1393 مورد بررسی قرارگرفت. همچنین از الگوی رگرسیون خطی چند متغیره برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است. نتایج پژوهش بیانگر این است که کوتاه بینی مدیریتی بر کارایی شرکت ها، تاثیر منفی و معنا داری دارد و همچنین کیفیت حاکمیت شرکتی نقش تعدیل کننده بر تاثیر کوتاه بینی مدیریتی بر کارایی دارد. مدیران کوتاه بین باکاهش هزینه هایی که هدف از تحمل آنها به دست آوردن منافع بلندمدت است باعث کاهش ارزش شرکت می شوند که با بالا بردن سطح نظارت بر مدیریت می توان این گونه رفتارهای مدیریت را کاهش داد.
    کلیدواژگان: کوتاه بینی مدیریتی، کارایی شرکت ها، کیفیت حاکمیت شرکتی
  • سعید بذرافشان * صفحات 171-194
    کیفیت حسابرسی و گزارشگری مالی که محل اتکای بسیاری از ذی نفعان برای اخذ تصمیمات اقتصادی است، می تواند از طریق نوع حسابرسی که وظیفه حسابرسی را برعهده گرفته و همینطور زمانی که برای انجام حسابرسی در اختیار دارد، تحت تاثیر قرار گیرد. در این راستا، هدف این پژوهش، بررسی اثر دوره جستجو برای حسابرس جایگزین بر حق الزحمه حسابرسی نخستین و نوع حسابرس جایگزین با اندازه گیری اثر متغیر تعدیل گر استعفاء/ اخراج حسابرس پیشین است. نمونه آماری پژوهش حاضر 63 شرکت است که از بین شرکت های بورس اوراق بهادار تهران برای سال های متوالی 1390 الی 1394 (5 سال) انتخاب گردیدند. نتایج نشان داد، دوره جستجو برای حسابرس جایگزین با حق الزحمه مطالبه شده برای حسابرسی نخستین (از طریق کنترل اثرات متغیر اندازه شرکت در این رابطه)، رابطه مستقیم و معنادار دارد. ضمنا بررسی ها تایید کردند که دوره جستجو برای حسابرس جایگزین با نوع حسابرس جایگزین شده رابطه معکوس و معنا دار دارد؛ اما متغیر تعدیل گر استعفاء/ اخراج علی رغم اینکه باعث کاهش شدت رابطه معکوس بین دو متغیر مزبور می شود ولی بر این رابطه اثری معنا دار ندارد. علاوه بر این نتایج بررسی ها نشان داد، نوع حسابرس جایگزین شده با حق الزحمه حسابرسی نخستین (از طریق کنترل اثرات متغیر اندازه شرکت در این رابطه) رابطه معکوس و معنا داری دارد.
    کلیدواژگان: دوره جستجو، متغیر تعدیل گر استعفاء یا اخراج، نوع حسابرس
|
  • Malek Yaballuei Khamesluei, Naser Izadinia *, Mehdi Arabsalehi Pages 7-34
    Sustainability of company is a general management concept that assures the continuity of activities of company and supports the long-term economic success of that. With regard to the importance of concept of sustainability in the recent century, this study aims to investigate the effects of disclosure of the extent of sustainability indicators on earnings quality for the companies listed in the Tehran Stock Exchange (TSE) in the years 2011- 2016. Since, at present, there is not any mandatory requirements and regulations about the disclosure of sustainability indicators in Iran, the disclosure of such indicators for the companies in TSE is at a low level. The required data for this study came from annual reports of board of directors, financial statements and websites of the sample companies from the TSE.
    Results from Panel data EGLS regression showed that disclosure of the extent of sustainability indicators, in general, has positive and significant effects on earnings quality. Also, findings showed that among the three dimensions of sustainability, the indicators relating to social and economic dimensions have negative and significant effects on earnings quality while that relating to environment dimension has positive and significant effects on earnings quality.
    Keywords: Sustainability Indicators, Earnings Quality, Panel Data EGLS Regression
  • Shokrollah Khajavi *, Mohammadhossein Ghadirian Arani Pages 35-61
    With regard to managers’ important roles in success of companies, the main purpose of this study is to examine the effects of managerial ability on the bankruptcy risk of the Iranian firms listed in the Tehran Stock Exchange, (TSE), and the mediating role of financial performance in that risk. In this study, the data came from a sample of 103 non-financing companies in the TSE from 2004 to 2015. Managerial ability of the companies was measured by the Demirjian’s model (2012). Moreover, the rate of return on assets was applied as a proxy of financial performance, and Emerging Market Scoring model (Altman's Z˝ score) was used as a measure of bankruptcy risk.
    The results showed that managerial ability has negative impact on bankruptcy risk. And, financial performance mediates the effect of managerial ability on bankruptcy risk. In other words, managerial ability reduces the bankruptcy risk through improving financial performance. Therefore, it could be concluded that managerial ability is an important factor in the success of the companies in TSE.
    Keywords: Managerial Ability, Financial Performance, Bankruptcy Risk
  • Rasoul Baradaran Hassanzadeh, Vahid Taghizadeh Khanqah* Pages 63-90
    This study examines the impacts of company diversification strategy on crash risk of stock price with emphasis on agency costs in the companies listed in the Tehran Stock Exchange, TSE. To proceed with research objectives, 120 companies in the TSE were selected for the period 2009-2014. To measure diversification strategy, Herfindahl index and entropy index were used, and to measure crash risk of stock price, negative conditional skewness of firm-specific monthly returns and down-to-up volatility measure were used. Panel data method was applied to the tests of hypotheses. The results showed that company's diversification strategy has positive and significant effects on crash risk of stock price. Also, after dividing the companies into two groups of companies with high and low agency costs, the impact of the company diversification strategy on crash risk of stock price were examined distinctly. The results showed that the positive impact of company's diversification strategy on crash risk of stock price in companies with high agency costs is intensive.
    Keywords: Corporate Diversification Strategy, Crash Risk of Stock Price, Agency Costs
  • Alireza Rahrovi Dastjerdi, Dariosh Foroghi *, Gholamhosein Kiani Pages 91-114
    Detecting, evaluating and understanding fraud reports, called as misstated reports, has a long history in the accounting and financial literature. Shareholders choose managers as their agents in the company, so it is usual for them to be sensitive to the honesty of managers’ reports. Also auditors in their investigations are required to evaluate and measure the fraud risk in the methods implemented by the management of entity, and then, to estimate the parameters of audit tests, and their proposed auditing fees. This study has used non-financial approach to detecting and evaluating manager's fraud risk that is based on the analysis of the text of board of director's report. In this method, the words of the board's reports were reviewed, and after some refinements, a model was presented for evaluating high fraud risk index in companies, using a certain type of regression model, called LASSO. This model is able to identify high fraud risk index in companies, correctly with precision of 89% to 91%.
    Keywords: Fraud Risk, Fraudulent Reporting, Data Mining, LASSO Regressions
  • Mousa Bozorg Asl, Hossein Rajabdorri *, Manochehr Khoramin Pages 115-146
    With regard to the importance of financial statements and the role and value of information for decision makers and investors, it is required that corporate audit reports to be up to date, to rely on the information. The aim of this study is to investigate the factors affecting timely publication of audit reports. This required the impacts of the three factors of independent auditor, corporate governance and audit committee on audit reports delay to be tested empirically. The present study in terms of purpose is pragmatic and post-event in approach. The study period is from 2012 to 2016, and the selected sample consists of 115 companies listed in the Tehran Stock Exchange. The research hypotheses were tested by multivariate regression model and EViews 9.
    Findings of the research indicated that audit firm size, auditor's opinion, reporting risk, number of audit report items and board size have significant and positive effects on audit reports delay. Also, focus of ownership and expertise of the members of audit committee have significant and negative effects on the delays in audit reports. According to the research findings, it is suggested that to increase the qualitative characteristics of information, attention should be paid to the factors affecting the delay of audit reports.
    Keywords: Audit Report Lag, Disclosure of Information, Audit Committee, Corporate Governance
  • Hamzeh Didar *, Mehdi Heydari, Saeed Pourasad Pages 147-169
    Efficiency is among the most important criteria that investors look for the factors effecting it, to find appropriate opportunities to invest. The objective of this study is to investigate the impact of myopic management on efficiency of companies with moderating role of corporate governance quality in a sample of 101 companies, listed in the Tehran Stock Exchange, in the years 2007-2014. The hypotheses testing were proceeded with the panel data multiple regression analysis.
    The results showed that myopic management has significant and negative effects on efficiency of companies, and quality of corporate governance has moderating role in this relationship. Myopic managers by reducing costs aiming at long-term benefits, decrease companies’ value, regarding that such behavior of managers could be reduced by promoting the level of watching on management.
    Keywords: Myopic Management, Efficiency of Company, Quality of Corporate Governance
  • Saeed Bazrafshan * Pages 171-194
    The quality of auditing and financial reporting, which is taken as the reliance themes for many stakeholders and for making economic decisions, can be influenced by the type of auditor and auditing engagement, and by the period of auditing work. The purpose of this study is to examine the effects of search period for successor auditor on initial audit fee and on the type of successor auditor, regarding the effects of resignation or dismissal of previous auditor measured as moderator variable. In this study, the statistical sample consists of 63 companies, selected from the Tehran Stock Exchange for the years 2011-2015 (5 years).
    The results showed that the search period for successor auditor has a significant and positive effect on initial audit fees, taking size of company as controlling variable. Also, the results verified a significant and negative relationship between search period and type of successor auditor. Although, the resignation or dismissal variable as moderator variable reduces the power of this negative relationship, lacks significant effects in that relationship. Furthermore, the results showed that type of successor auditor has a significant and negative relationship with initial audit fees, regarding size of company as controlling variable.
    Keywords: Search Period, Resignation, Dismissal Moderator Variable, Auditor Type