فهرست مطالب

تاریخ و تمدن اسلامی - پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1389)

مجله تاریخ و تمدن اسلامی
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قنبرعلی رودگر صفحه 3
    نماز جمعه که یکی از وجوه معانی «ذکر» و «صلوه» در قرآن است، در واقع تجلی عبادت جمعی خداوند است. گزارش هایی که از محتوای خطب جمعه پیامبر و امامان و خلفای راشدین به دست رسیده نشان می دهد که این خطبه ها گاه حاوی مضامین اجتماعی و سیاسی نیز می شده است؛ اما در دوره های بعدتر تحولاتی در محتوای خطبه ها و دلالت های آن ها رخ داد که موجب شد نماز جمعه یکسره رنگ حکومتی و سیاسی به خود بگیرد. مهم ترین این تحولات، ضرورت دعا برای خلیفه وقت بود و از همین رو تعبیر خطبه خواندن به نام کسی، به معنی رسمیت یافتن حکومت آن کس، کاملا رواج یافت. به هر رو، تحمیل کارکردهای غلیظ سیاسی خواه ناخواه موجب فرسایش قداست این عبادت در تاریخ اسلام شد.
    کلیدواژگان: نماز جمعه، خطبه، خلافت، مشروعیت
  • فریبا کاظم نیا صفحه 21
    در این مقاله «نقش کنیز» یا هنجارهای رفتاری مورد انتظار از کنیزان در دوره میانه بررسی شده است؛ و فرض بر آن است که نام گذاری نخستین پدیدار «نقش کنیز» است و رابطه علی و معلولی میان «نقش کنیز» و نام گذاری کنیزان وجود دارد. بر این اساس در این نوشتار ابتدا نام های کنیزان ذیل عنوان های « کنیز زیبایی زنانه و ویژگی های ظاهری، نام های محبت آمیز، نام های سخیف، نام های برگرفته از پیشه،ارزش های اخلاقی و القاب کنیزان، نام های خوشیمن و نام های وابسته به مکان برای دستیابی بهالگوهای نامگذاری بررسی و سپس این الگو با «نقش کنیز» به دست آمده از مستندات تاریخی مقایسه شده است تا بدین مسئله پاسخ داده شود که «نقش کنیز» در دوره میانه چه رابطه ای با بردگی و جنسیت کنیزان داشته است؟
    کلیدواژگان: جنسیت، نام گذاری، کنیز، بردگی، زن، تاریخ اجتماعی
  • سید محمد مظفری صفحه 47
    در این مقاله به سه تاثیر عمده بوعلی سینا بر نجوم دوره اسلامی پرداخته می شود: نخست، وی تمایزی روش شناختی بین نجوم به عنوان علمی محاسباتی و برهانی، و تنجیم، به عنوان علمی تخمینی نهاد و از این رو یک انفکاک اصولی بین نجوم و تنجیم، که در سراسر نجوم بابلی و یونانی و اسکندرانی به منزله یک کل پنداشته می شدند، رقم زد؛ دوم، دفاع وی از فلسفه ارسطویی در برابر تشکیکات ذهن تجربی ابوریحان بیرونی است که از نقش مثبت عوامل جامعه شناختی به نفع وی نیز سود برده بود؛ سوم، تاثیر آموزه های مشایی با قرائت سینوی در فعالیت های نجومی دوره نخست رصدخان ه مراغه، حلقه علمی نصیرالدین طوسی، است. این تاثیرات در مقیاس دانش نجوم واجد جنبه های منفی و مثبت بوده است : تاثیر نخست گامی رو به جلو محسوب می شود، در حالی که دو تاثیر بعدی، یا به کاستن قدرت دانش نجوم و ناتوانی آن در تغییر باورهای رایج فلسفه طبیعی منجر شد یا در برخی جای ها و برهه ها منجر به فروکاستن آن تا حد یک دانش هندسی گردید.
    کلیدواژگان: نجوم، تنجیم، بوعل یسینا، فلسفه مشاء، مکتب مراغه
  • معصومعلی پنجه صفحه 77
    مصر در عصر ممالیک بحری در چندین مرحله شاهد گروش قبطیان مسیحی به اسلام بود. سلطه قبطیان بر دواوین حکومتی نفرت و انزجار علما و توده های مسلمان را برانگیخت و در چند برهه
    شورش های توده های مسلمان را درپی داشت. این شورش ها امیران مملوک را وادار به صدور فرمان هایی بر جامعه قبطی کرد. در واکنش، شماری از قبطیان سعی کردند با « الشروط العمریه » در جهت اعمال گروش ظاهری به اسلام خود را از قید و بندهای این مقررات رها سازند، در حالی که هم چنان با هم کیشان سابقشان ارتباط داشتند. این اسلام پذیری ظاهری نیز با فوران خشم توده های مسلمان رو به رو گردید و به شورش سال 755 ه. منتهی شد که امنیت جانی و اجتماعی قبطیان را به خطر انداخت، و ناگزیر شمار بسیاری از آنان به اسلام روی آوردند و به جامعه مسلمان پیوستند. گروش های این دوره دست قبطیان را از دیوان های حکومتی و به طور کلی ساختار قدرت در مصر کوتاه کرد و شمار آنان را به حداقل رساند.
    کلیدواژگان: مصر اسلامی، گروش به اسلام، قبطیان، ممالیک، مسالمه
  • ولی الله کاوسی صفحه 107
    بازسازی بناهای دوره های پیشین وجهی بارز از معماری دوره تیموریان است. آغازگر این جریان شخص
    تیمور بود. او مال بسیاری صرف ساخت و ساز کرد و برخی بناهای بازمانده از پیش را هم از نو ساخت.
    شاهرخ، پسر و جانشین تیمور، بیش از پدر به بازسازی آثار توجه کرد. در زمان او، شاهزادگان و درباریان هم برای احداث و بازسازی بناها تا حدی اختیار یافتند. پس از شاهرخ، جریان تعمیر آثار همچنان تداوم یافت و میرزا اب والقاسم بابر و سلطان اب وسعید در این زمینه کوشش هایی کردند. سپس سلطان حسین بایقرا و وزیرش، عل یشیر نوایی، برخی از آثار پیشین را بازسازی کردند. همچنین بسیاری از صاح بمنصبان و حتی توانگران ناوابسته به دربار، با ساخت و سازهای گونه گون بر شمار بناها افزودند. اگر چه از آثار بازسازی شده عهد تیموریان جز اندک نمونه هایی باقی نمانده است، روایت مورخان این دوره کمبود آگاهی را تا حدی جبران می کند. به نظر می رسد این بخش از معماری آن عصر از دید پژوهشگران معاصر پنهان مانده است.
    کلیدواژگان: بازسازی، دوره تیموریان، مرمت، معماری، نوسازی
  • محمد مشهدی نوش آبادی صفحه 131
    توغ از جمله علم های مذهبی است که از جنبه های مختلف آیینی، دینی، مرد مشناختی و هنری درخور پژوهش است. به ویژه کتیبه های توغ ها که به طور عمده دربرگیرنده سوره ها، آیات قرآنی، اسماءالحسنی، اسامی چهارده معصوم، صلوات کبیره و دیگر ادعیه است، می تواند جهت گیری های کلی آنها را که بیشتر مبتنی بر حاج تخواهی، تسبیح و ذکر خداوند و یادکرد از معصومین و استمد اد و نصر ت خواهی و آرمان های تشیع است، عرضه کند. این توغ ها به طور عمده یادگار اواخر دوره صفوی تا اوایل قاجاری است.
    کلیدواژگان: توغ، آیی نهای محرم، کتیبه
  • محمد خداوردی تاج آبادی صفحه 157

    مدرسه ابراهیمیه مهم ترین مدرسه در کرمان عصر قاجار به دستور ابراهیم خان ظهیرالدوله، حکمران کرمان (حک 1218-1240 ه)
    به منظور ترویج علوم و معارف شیعی در این شهر بنا گردید . اما طولی - نکشید که ابراهیمیه برخلاف خواست بانی آن به مرکزی علمی فرهنگی برای فعالیت فرقه نوظهور شیخیه تبدیل شد و این نقش را تا پایان عمر سلسله قاجار ادامه داد . مقاله حاضر به بررسی تغییر کارکرد ابراهیمیه وکارنامه علمی آموزشی آن اختصاص دارد . یافته ها نشان می دهد که حاج محمد کریم خان، پسر ابراهیم خان، پس از گروش به مذهب شیخیه و نیل به رهبری شاخه کرمان این فرقه، با تغییر مفاد وقفنامه ابراهیم خان نه تنها تولیت موقوفات بلکه حق نصب مدیر مدرسه را به خود اختصاص داد. وی همچنین املاکی را نیز وقف ابراهیمیه کرد. بدین ترتیب مدرسه مذکور با پشتوانه مالی کافی و به دور از مداخلات علمای متشرعه، به مرکزی علمی تبلیغی برای اندیشه های حاج محمد کریم خان و جانشینانش تبدیل شد.

    کلیدواژگان: کرمان، مدرسه ابراهیمیه، شیخیه، حاج محمدکریم خان، ابراهیم خان ظهیرالدوله
  • رداد قیومی بیدهندی صفحه 175
    بسیاری از دانشوران معتقدند که هنر اسلامی با آموزه های عرفان نظری پیوند دارد؛ اما این اعتقاد خود را به شواهد تاریخی مستند نمی کنند. منکران این پیوند نیز انکار خود را بر همین ضعف استناد متکی می کنند. در این نوشتار می کوشیم نشان دهیم که شان هنر اسلامی شانی عملی و اجتماعی است و هنرمندان مسلمان نوعا در زمره عوام بوده اند نه اعیان و فرهیختگان. از سوی دیگر، عرفانی که در جامعه اسلامی نقش داشته است، عرفان عملی و از طریق سازوکارهای اجتماعی بوده است، سازوکارهایی از قبیل نظام خانقاه و حلقه های اهل فتوت. بدین طریق، آموزه های اصلی عرفان اسلامی از دو راه در هنرمندان و کار ایشان نفوذ می کرد: یکی سلوک فردی و حلول دادن ذکر مدام در احوال و اعمال، دیگری سازوکارهایی اجتماعی چون حلقه های فتیان و نظام اصناف. بر این اساس، به نظر می رسد در تحقیق درباره پیوند میان هنر اسلامی و عرفان باید تجدید نظر کرد و آن را از منظری دیگر نگریست.
    کلیدواژگان: هنر اسلامی، عرفان و تصوف اسلامی، ذکر، فتوت، اصناف
|
  • Page 3
    As an expression of the ideas of “remembrance” and “prayer” in the Koran, the Friday prayer is primarily the manifestation of the communal worship of God. Surviving reports of the contents of the sermons by the Prophet, Imams, and the first four Caliphs during the
    Friday prayer, show these sermons to have occasionally included social and political contents. However, in the course of the evolution of these sermons, changes in their substance and signification transformed them into discourses with completely political and
    governmental contents. The most important of these changes was a requirement to pray for the ruling Caliph by whomever delivered the sermon. As a result, the notion of "sermonizing in someone's name" was created and came to generally signify the legitimization of that person's rule. The imposition of purely political functionalities upon the sermons that were delivered at Friday prayers, gradually erodedtheir sanctity in Islamic history.
    Keywords: Friday prayer, Sermons, Caliphate, Legitimacy
  • Page 21
    In this study is investigated the “bound woman role” or the behavioral norms from them in the middle ages the hypothesis is that nominating is the first protruding of “bound woman role”, and there muse be a etiological relation between the “bound woman role” and hence nominating. On this basis, at first are surveyed the bound woman
    names as the title denoting feminine beauty and looking characteristics, kindly names, humiliating names, work derivative names, behavioral worth names, blessing names and the names taken from the locations in order to acquiring the nomination patterns. Then,
    these patterns are compared with the social roles obtained from the historical facts in order to answer the question that what kind of relation was between the “bound woman role” and its slavery and gender in the middle ages?
    Keywords: gender, Nominating, Bound woman, Slavery, woman, Social history
  • Page 47
    This paper deals with three main effects of Avicenna on the Islamic Astronomy. First, he, methodologically, made a remarkable distinct between Astronomy, as a proofed and mathematical science, and Astrology, as a conjectural knowledge, and hence, he made a principal separation between Astronomy and Astrology, while these two assumed to be permanently as a united whole throughout the Babylonian, Greek, and Hellenistic periods. Second, his defense of the Aristotelian philosophy against the experimental doubts of Bīrūnī. Third, the effect of his peripatetic ideas on the astronomical activities in the first period of Maragha observatory, namely, the scientific circle established by Nasīr al-Dīn al-Tūsī. These effects bear some positive and negative consequences on Astronomy; the first may be assumed as a step to forward, while the two latter ones diminished the power of Astronomy as an experiential science and made it unable to change the customary, dominant ideas of the natural philosophy, or, in some places, reduced it as a purely geometrical science.
    Keywords: Astronomy, Astrology, Avicenna, Peripatetic Philosophy, Maragha School
  • Page 77
    Egypt Bahrī Mamluks period was a witness of the Conversion of Coptic Christians to Islam. The Dominance of Copts on governmental [institutions] divans led to growing the hates of both culama and Muslim people as well as occasionally rising some rebellions againse
    the government accompanied with rebellions of Muslims within different periods of riots. The rebellions made to governors the issue orders for the sake of applying of “Ordinances of Umar (Al- Shurut al- Umariyya)” in the Coptic society. Having shown reaction, a number
    of Copts tried to show appeara superficial intend to Islam and to make themselves free from the limitation caused by such the rules, while they continued their relations with their previous coreligionists. Such superficial acceptance of Islam resulted the growing anger of Muslims which leading to the rebellion of 755 A.H. which became a thueat to
    the life and the social security of Copts. Therefore a great number of them turned towards Islam and joined to Muslims. The mentioned tendencies separated Copts from divan and, generally, the structure of the political power in Egypt and limited their number.
    Keywords: Islamic Egypt, Conversion to Islam, Copts, Mamluks, Masalimah
  • Page 107
    Restoration, reconstruction, renovation and rehabilitation of the monuments and architectural of the past is a notable aspect of architectural course in the Timurid period. The pioneer of this course was Timur (Tamerlane) himself. He spent much wealth for the
    construction, and rebuilt some of the remaining buildings. His son and successor, Shahrukh, overtook his father in the architectural patronage and reconstruction. In the reign of Shahrukh, the princes and courtiers got relatively authority for restoration. After Shahrukh, this process was continued by Timurid kings like Mirza Abu’l-Qasim Babur and
    Sultan Abu-Sa’id. Sultan Husayn Bayqara and his vizier, Ali-Shir Nava’i rebuilt some of the previous buildings. Many of the officers, as well as rich people out of the court, increased buildings through various constructions. In comparison with the vast architectural
    activities in Timurid period, what is remained is little. However, the Timurid historians’ reports can compensate the shortage of information relatively. It seems that this part of Timurid architecture has been neglected by scholars.
    Keywords: Reconstruction, Timurid period, Restoration, Architecture, Renovation
  • Page 131
    Tūgh is one of the Shi’i religious “‘Alāmat”s which is to be studied from ritual, religious, anthropological, and artistic viewpoints. In particular, the epigraphs of the Tūghs contain the Qur’anic sūras and verses, the Most Beautiful Names of Allah, the names of the Fourteen Impeccables, the Great Blessings, and other prayers. These inscriptions indicate the general orientations or the Tūghs that are mainly based on recourses, glorification and remembrance of Allah, remembering the Impeccables, seeking help, and Shi’i ideals and slogans. These Tūghs are mainly souvenirs of the late Safavid to the early Qājār eras.
    Keywords: Tūgh, Moharram rituals, Epigraph
  • Page 157

    Ibrahimiiyya, the most important School in Kerman in Qajar era, was established by the order of Ibrahim Khan Zahir al-Dawla, the governor of Kerman (1218-1240), for promotion of the Shiite sciences and culture in this city. He also devoted some properties to the school so that the necessities of the duration of the activities could be supplied. In spite of this, it didn’t take much time and unlike its founder, Ibrahimiiyya was changed to a Scientific-Cultural center for activity of new sect of Shaykhiyya and continued this role until the end of Qajar dynasty. Its founding show that Haj Mohammad Karim
    Khan, son of Ibrahim Khan, and after tending to Shaykhiyya religion and tendency for leading the Kerman branch of the said sect and with changing the contents of the Devotion Letter of Ibrahim Khan, not only he allocated the produced endowments to himself but also he appointed himself as the manager of the school. In addition to this, he
    also devoted new properties to Ibrahimiiyya. Therefore the said School was changed to Scientific-Advertising center for the thoughts of Haj Mohammad Karim Khan and his successors with sufficient financial support and without interference of experts of religion.

    Keywords: Kerman, Ibrahimiiyya School, Shaykhiyya, Haj Mohammad Karim Khan
  • Page 175
    Many scholars have suggested that, in the Islamic culture, there was a firm and deep relation between the arts and the Islamic mysticism. As the Sufi poets tried to present their mystic intuitions in poems, the Islamic artisans and craftsmen tried to realise their mystic findings in there are works artefacts, buildings, calligraphy, paintings, music, etc.
    Such an assertion is based on two premises:(1) The non-modern Islamic milieu was full of spirituality in spite of many reports about villainous acts in it;(2) The art works which we have inherited from the non-modern Islamic culture are of spirituality enough to lead us to
    somehow contending the spiritual character of their creators, or, at least, the spiritual milieu and the context in which they were created. But in fact the efforts for showing reliability of the premises are not enough. We know that a good number of the Islamic artists were Sufi but all of them were not so. Hever the less we can also find many
    historical instances showing that the milieu was full of mysticism as well as the prominent effective artists were Sufi or, at least, had Sufi trends. Moreover, in the Islamic society, the men who had public acceptability, i.e. the moral leaders, were Sufi or had somehow
    relation with Sufism and mystic cycles. In this article, the present author introduces many instances from the Persian literature and historic texts to show the relation between Sufis and art, as well as the relation between the Iranian Muslim artists and mysticism.
    Keywords: Islamic Art, Islamic Mysticism, Sufism, dhikr, mystic cycles