فهرست مطالب

تاریخ و تمدن اسلامی - پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1396)

مجله تاریخ و تمدن اسلامی
پیاپی 26 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمد تقوی، علی بیات صفحات 3-24
    قوم عرب از دیرباز به مقوله «نسب» به دلیل اثبات هویت و تفاخرات قبیله ای توجه خاصی داشت. با ظهور اسلام و تاکید آن بر هویت و مساوات همه انسان ها، به طور موقت از این توجه کاسته شد؛ اما بعد از رحلت پیامبر(ص) بنا بر عواملی چون تمرکز قدرت، توسعه قلمرو حاکمیت و... به تدریج انگیزه های جدیدی برای توجه به نسب پدید آمد و انساب نگاری یکی از گونه های مهم در تاریخ نگاری دوره اسلامی گردید. در شرایطی که هدف اصلی این گونه آثار، ذکر نسب افراد و قبایل عرب بود، اخبار تاریخی به تدریج و متاثر از عوامل مذکور و عواملی دیگر چون ورود عناصر غیرعرب به جهان اسلام و تحولات اجتماعی و سیاسی و تبعات ناشی از آنها وارد کتاب های انساب شد. پیوند بین اخبار تاریخی و انساب نگاری ها، بنا بر معیار آثار بر جای مانده نسب نگاری تا پایان سده سوم هجری و حجم و میزان ورود اخبار تاریخی به کتاب های نسب، طی سه مرحله قابل تبیین است: اخبار تاریخی تا پیش از سده سوم هجری که متمایز از «نسب نگاری» بود؛ سپس از اواخر سده دوم و از اوایل سده سوم هجری که به شکل محدودی در آثار مورخانی چون مدائنی و زبیر بن بکار با نسب نگاری تلفیق یافت و سرانجام از اواسط سده سوم هجری به بعد که به طور گسترده وارد انساب نگاری ها شد؛ چنان که می توان انساب الاشراف بلاذری را نمونه بارز مرحله اخیر و بر خلاف عنوانش، کتابی در «تاریخ» دانست نه «نسب».
    کلیدواژگان: نسب نگاری، اخبار تاریخی، تاریخ نگاری اسلامی، بلاذری
  • معصومعلی پنجه صفحات 25-38

    این جستار در پی تبیین و تحلیل روابط دولت خودمختار محلی مصر و شام، طولونیان با خلافت عباسیان در دوره امارت خمارویه (270-282ه) است. روابطی که با جنگ شروع شد و با صلح و ازدواجی سیاسی ادامه یافت. پیروزی طولونیان بر عباسیان در جنگ طواحین بازگشت سلطه طولونیان بر شام و گسترش قلمرو آنان در جزیره را در پی داشت. نمایش اقتدار خمارویه در شام و جزیره، عباسیان را ناچار به پذیرش صلح، و تن دادن به حکومت وی و خاندانش بر سرزمین های بین فرات و نیل کرد. سپس خمارویه به قصد تحکیم روابط و تداوم اقتدار خویش با ازدواجی شکوهمند و پر هزینه دخترش را به همسری خلیفه درآورد؛ اما نه پیمان صلح و نه پیوند زناشویی بقای حکومت فرزندان خمارویه را تضمین نکرد و یک دهه بعد، پس از قتل خمارویه (282ه) در 292ه عباسیان طولونیان را ساقط ساختند و مصر و شام را به قلمرو خلافت بازگرداندند.

    کلیدواژگان: طولونیان و عباسیان، خمارویه، موفق عباسی، معتضد، قطرالندی
  • نگار ذیلابی صفحات 39-60
    آهنگری، فرآوری ادوات و ابزارها از آهن، یکی از پرکاربردترین مهارت های بشر برای تامین ادوات و ابزارهای لازم در زندگی روزانه و نیز در فعالیت های نظامی و عمرانی بوده است. در این مقاله با بررسی طیف وسیعی از منابع تاریخی، ادبی و اجتماعی، الگوی شغل آهنگری در ساختار جوامع اسلامی و در بستر تاریخی با رویکرد توصیف غلیظ (توصیف پرجزئیات)،[1] بازجسته و استخراج شده است. استخراج الگوی عمومی شغل آهنگری با پژوهش ابعاد پدیداری آهنگری از جمله کارکردهای متنوع، ابزارها و ادوات کار، فضای حرفه ای (دکان آهنگری)، اخلاق حرفه ای، نظارت و احتساب آهنگران و درآمدهای اصلی و فرعی و پایگاه شغلی و جایگاه اجتماعی آنها صورت گرفته است. بر خلاف تصور، آهنگران با وجود تنوع وسیع در تولیدات و نیاز همه گروه های جامعه به محصولات شان، جزو اصناف پردرآمد نبوده اند و اعضای این صنف اغلب از گروه های فرودست جامعه به شمار می آمده اند.
    کلیدواژگان: آهنگر، دکان آهنگری، آهن، مشاغل، اصناف
  • زهرا رضایی نسب، قنبر علی رودگر صفحات 61-92
    جغرافیای حافظ ابرو، تالیف حافظ ابرو (د. 833ھ)، مهم ترین اثر جغرافیایی عهد تیموری به زبان فارسی است. ازآنجاکه آثار جغرافیایی نوشته شده در دوره های متاخر غالبا وام دار آثار پیشین اند، جای طرح این پرسش هست که گزارش های جغرافیای حافظ ابرو تا چه اندازه از خود او است. برای تشخیص اصالت مطالب این اثر، داده های جغرافیایی آن با منابع سال ها و سده های پیشین مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفت و در نتیجه مشخص شد تقویم البلدان، تالیف ابوالفدا (د. 732 ھ)، یکی از مهم ترین منابع حافظ ابرو بوده و سهم درخور توجهی در شکل گیری اثر جغرافیایی او داشته و افزوده های حافظ ابرو بر منقولات خود از تقویم البلدان، بااین که جای جای حاوی اشارات مهم و مشعر بر روزگار اوست، به لحاظ کمی چندان درخور توجه نیست.
    کلیدواژگان: حافظ ابرو، جغرافیای حافظ ابرو، تقویم البلدان، جغرافیانگاری مسلمانان
  • کریم فرجی قرابقلو، محمد علی رنجبر، قسیم یاسین صفحات 93-116
    ایالت اردلان در عرصه رقابت های دو رقیب صفوی (1501-1722م) و عثمانی (1280-1924م) با توجه به موقعیت جغرافیای سیاسی آن، فراز و فرودها ی فراوانی را پشت سر گذاشت؛ به گونه ای که بر اثر منازعات طرفین قلمرو این ایالت به تدریج تحلیل رفت. پژوهش حاضر به روش توصیفی– تحلیلی در پی تبیین و تحلیل سیر تحولات ایالت و امارت اردلان در دوره صفوی و نوع نگاه و سیاست شاهان صفویه و سلاطین عثمانی به تختگاه این والی نشین است و این که نقش و جایگاه این امارت و حاکمانش در قبال قدرت های مذکور چه بوده و چه عواملی باعث شده تا این ایالت به کانون برخورد دو حکومت تبدیل گردد. بر اساس این پژوهش حکام قلمرو اردلان که به عنوان میدان رویارویی عقیدتی، سیاسی و نظامی دو قدرت شرقی، عثمانی و صفوی، اهمیت سوق الجیشی بسیاری داشت، ناگزیر بودند در جهت حفظ جایگاه و تحکیم موقعیت و استقلال خویش، در گرایش به یکی از این دو قدرت حتی الامکان محتاطانه و سیاستمدارانه عمل کنند.
    کلیدواژگان: ایالت و امارت اردلان، حکام اردلان، صفویه، عثمانی
  • مرتضی دانشیار صفحات 117-138
    سرخس، واقع در مرز ایران و ترکمنستان، از کهن ترین شهرهای ایرانی است که به سبب وضع سوق الجیشی، از پیش از اسلام دارای اهمیت بوده است. پس از اسلام تا دوره صفوی، نزدیکی این شهر به شهرهای هرات و مرو که به صورت متناوب چند سده والی نشین خراسان یا پایتخت ایران بودند، و نیز ایمن ماندن آن از هجوم مغولان، موجب تداوم رونق و اهمیت آنجا گردید. اما گزارش منابع از سده 10ه به بعد، حاکی از زوال تدریجی سرخس و سرانجام نابودی کامل آن در سده 13 است. پژوهش حاضر ضمن بررسی علل زوال سرخس، به تاثیر سیاست سلسله های حکومتگر ایرانی بر تاخیر یا تسریع نابودی آن می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد که رقابت ازبکان با صفویه آغازگر افول سرخس بوده است. با وجود این، صفویان با برآوردن قدرتی محلی، آنجا را تا پایان حکومت خود حفظ کردند؛ اما سیاست نادرشاه به رغم توجه ویژه به سرخس، ناکارآمد بود. طرح دولت قاجاریه نیز نه تنها وضع آنجا را بهبود نبخشید، بلکه به سبب تبدیل شدن سرخس به پایگاه طوایف غارتگر ترکمن و بازار فروش بردگان ایرانی، سرانجام خود مجبور به ویران کردن آنجا شد.
    کلیدواژگان: شهر سرخس، رقابت ازبکان و صفویان، ترکمانان، خراسان، نادرشاه
  • بابک روح الامینی، سید هاشم آقاجری صفحات 139-168
    کورکردن به عنوان شیوه ای از مجازات با سابقه ای کهن، تا اواسط دوره قاجار در نظام کیفری ایران رواج داشت. نوشته زیر بر آن است که پس از ارائه گزارشی درباره مجازات کورکردن در دوره قاجار، اسباب موثر در حذف این مجازات از نظام کیفری ایران را بررسد. روش گردآوری داده ها روش کتابخانه ای و اسنادی و روش پژوهش بر اساس تبیین کارکردی است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که کورکردن مجازاتی بود که تا اوایل حکومت محمدشاه هم چنان در ایران به کار می رفت و مرتکبان جرائم علیه امنیت هم چون شاه زادگان، مدعیان حکومت، حکام، خوانین و دیوانیان در راس کسانی بودند که این مجازات درباره آنها اعمال می شد. حذف این مجازات خود معلول علل داخلی و خارجی بود که تثبیت حکومت قاجار از یک سو و تاثیرات کشورهای غربی از سویی دیگر، در حذف این مجازات از نظام کیفری ایران موثر بوده است.
    کلیدواژگان: قاجاریه، شیوه های مجازات، نظام کیفری، کورکردن
|
  • Muhammad Taqavi, Ali Bayat Pages 3-24
    Nasab was important for Arabs as the identity of their tribes in pre-Islamic era. As Islam emphasised on the equality of all people so nasab significance was temporarily diminished. After the death of the Prophet, because of many factors, such as the centralism and development of sovereignity, it was again a new attention to nsab and so that nasab-writing became one of the important genres of Islamic historiography. While the main subject of those works was the Arab tribes, the historical narratives also interpenetrated because of the arrival of non-Arab in the Islamic world and also the socio-political changes. According to nasab-works that remains from third century and the amount of historical narratives that intrantedto them, the relation between historical narratives and nasab-writing could be explained in three stages: first, before the third century AH that nasab-writings were distinguished from historical works. Second, from the late second century and the early third century A.H that they were combined in the works of historians such as Madaini and Zubayr Ibn Al-Bakkār in a limited extent. Finally, from the last middle of third Century A.H that historical narratives widely entered in the nasab-writing. So, inspite of its title, Ansāb al-Ashrāf could be regarded as a historical not nasab work.
    Keywords: Nasab-Writing, Historical Narratives, Islamic Historiography, Balādhurī
  • Masoumali Panjeh * Pages 25-38

    This article examines the relationship between the Tulunid, an autonomous dynasty in Egypt and Syria (270-282 A. H.) and the Abbasid Caliphate that was commenced with a war and continued with peace and a marriage. When al-Muwaffaq, brother of Abbasid Caliph and the main enemy of Tulūnids, couldn’t succeed to defeat Ibn Tulun by threats and even psychological warfare, a war sparked with his son Khumārawayh. The outcome was the Abbasids failure that consequently returned the Tulunids domination over Shām(Syria) and the expansion of their territory on the Jazira (Northern Mesopotamia). By absolute authority of Khumārawayh over Shām and Jazira, the Abbasids were forced to accept the peace and affirmed their recognition of the Tulunids as legitimate rulers of the territories between the Euphrates and the Nile. Before the murder of Khumārawayh, which was the beginning of Tulunids decline, his daughter's marriage to Al-Muʿtaḍid caliph strengthened the relationship between the Tulunids and Abbasids.

    Keywords: Tulunids, Abbasids, Khumarawayh, Al-Muwaffaq, Al-Mu tadid, Qatr al-Nada
  • Negar Zeilabi * Pages 39-60
    Blacksmithing, as an instrumental skill since the dawn of humanity, supplied the necessary instruments in the daily life as well as military and civil activities. Examining a wide range of historical, literary and social sources, the present paper draws the scheme of blacksmithing in the structure and context of the traditional Muslim world. The method employed for this purpose is ‘thick description’. This task is undertaken by depicting the general scheme of the profession and investigating the phenomenal aspect of that, such as its various functions, the instruments, the workplace, professional ethics, monitoring and payment of the professional, main and subsidiary income and professional base and social status. Despite the high diversity of productions and demands of various groups of society,the profession was not high-paying and those belonging to this guild were the lower classes in the Muslim world.
    Keywords: blacksmith, blacksmithing, iron, professions, guilds
  • Zahra Rezaeenasab, Qanbarali Roodgar Pages 61-92
    Hafiz Abru’s geography by Hafiz Abru(d.833 h.) is the most important geographical work in Persian language from Timurid’s era. Since the geographic works, that have been written in later periods, are often lent to past works, it is a question of how far the geographic reports of Hafiz Abru are for himself. To determine the authenticity of the content of the work, its geographical information was compared with the past centuries sources and as a result it was demonstrated that Taqwim al-Buldan byAbu al-Fida (d. 732 h.) had been one of the most important sources for Hafiz Abru’s work and what he added to Abu al-Fida work, although containing some important indications of his own time, is not remarkable in quantity.
    Keywords: Hafiz Abru, Hafiz Abru's geography, Taqwim al-Buldan, Muslims geographical writing
  • Karim Faraji Qarabeqlii, Mohammadali Ranjbar, Qasim Yasin Pages 93-116
    Because of the geographical and geopolitical position of Ardalan state, it has experienced much fallings and downs by the Safavid and Ottoman competition. So that the realm of this state gradually reduced. The present study aims to describe and analyze the transition process of the Ardalan state in the Safavid era and considers the Safavid and Ottoman viewpoints and politics on that. In addition, it aims to answer two questions: why did the state turn as a conflict area for those governments? What was the role of this state and its governors against aforementioned powers? The present study aims to examine this hypothesis: Geographical and geopolitics position of Ardalan realm had dramatically increased the strategic importance of that in the ideological and political competition between the Ottoman and Safavid. The rulers of this state were prudent and also tried to tends to one of the powers for maintaining their situation and independence as much as possible.
    Keywords: Ardalan state, Ardalan rulers, Safavid, Ottoman
  • Morteza Daneshyar Pages 117-138
    Sharakhs- situated in the border of Iran and Turkmenistan- is one of the oldest cities in Iran that its strategic position made it a significant place in pre-Islamic era. Since Arab conquest until Ṣafavids era Sarahks maintained its prosperity and significance and particularly in tenth century due to its nearness to the cites of Herat and Merv/ Marv, which were periodically the capital of Khorasan, as well as its safety from the invasion of the Mongols. But later, according to the sources, Sarakhs gradually declined and eventually it was completely destroyed in the 13th century. This research focused on the influential Iranian dynasties that prevent or accelerate the destruction of the city. The research shows that the competition between Uzbeks and Safavid initiated the decline of Sarakhs. The Safavids, by empowering a local government, retained it until the end of their reign. Nader Shah's policy was ineffective as well as Qajars were unsuccessful.Sarakhs was changed as the settlement of the Turkmen raiders and a Persian slave market and so that Qajars had to ruin it.
    Keywords: The city of Sarakhs, The competition between Uzbeks, Safavids, Turkmens, Khorasan, Nadir Shah
  • Babak Rohulamini, S.Hashem Aghajari Pages 139-168
    The history of making blind as a punishment backed to pre-Islamic Iran. The punishment was prevalent in Iran's criminal justice system until the mid-Qajar period. But it was gradually abandoned. This study aims to investigate the punishment of making blind during the Qajar era and how it was removed from Iran's criminal justice system. The results of this study indicate that the punishment was used in Iran until the early days of Mohammad Shah's reign and it was mainly against the perpetrators of security such as the rebel princes and Khans. It seems that the removal of this punishment was due to the consolidation of Qajar government as well as the impact of Western law.
    Keywords: Qajars, Punishment, criminal justice system, Blind