فهرست مطالب

مجله تاریخ و تمدن اسلامی
پیاپی 27 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهران اسماعیلی صفحات 3-23
    کاربرد واژه «شهر» برای مدینه النبی، در عصر حاضر اجتناب ناپذیر به نظر می رسد و بر این اساس نظریه های گوناگونی، درباره مسائل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی «شهر مدینه» ارائه شده است. مسجد پیامبر در مرکز شهر، وجود بارو و دروازه در پیرامون آن و هم چنین ترجمه واژه مدینه به «شهر» این تلقی را ایجاد کرده که مدینه النبی «شهر» بوده است. نویسنده در این مقاله در صدد است تا با لایه برداری از رویدادهای متاخر تاریخی، به لایه های متقدم شهرشناختی مدینه دست یابد و بتواند الگوی استقراری یثرب در آن هنگام را استخراج کند. کلیه شواهد به دست آمده در لایه های متقدم، حاکی از آن است که یثرب مجموعه ای از روستاهای خرد و پراکنده در حاشیه وادی های یثرب بوده و تبدل دهستان یثرب به شهر مدینه به تدریج در طی سده های اول تا سوم هجری صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: مدینه النبی، یثرب، صدر اسلام، جغرافیای تاریخی
  • محمد فرقان گوهر صفحات 23-48
    در میان نگرش های گوناگونی که نسبت به حدیث وجود دارد، نگرش انتقادی به معنای نقد متون حدیثی بر اساس معیارهای مشخص در میان شیعه کمتر مورد توجه بوده است. شاید یکی از دلایل آن بی اطلاعی از وجود تاریخی این نگرش در دوران ائمه (ع) باشد؛ اما می توان در میان اصحاب ائمه (ع) نخستین جریان انتقادی را شناسایی کرد که به میراث مکتوب حدیثی با دیده تردید نگریسته اند و به پالایش آن دست یازیده اند. در این پژوهش برآنیم تا با روش تاریخی- روایی چرایی و چگونگی ظهور این جریان انتقادی حدیث شیعی را تحلیل نماییم و نحوه تعامل این جریان را با روایات بررسی کنیم. شناسایی غالیان و نقش آنان در میراث مکتوب شیعه مهم ترین دستاورد این جریان انتقادی به شمار می آید که حاصل آن تالیف کتاب هایی در نقد راویان و متن، گردآوری احادیث معتبر، ترویج فرهنگ عرضه احادیث و مکتوبات بر ائمه (ع) و قرآن و سنت بوده است.
    کلیدواژگان: نقد حدیث، جریان انتقادی، غالیان، جعل حدیث، دس، امامیه
  • مهدی بیگدلی، سیدابوالفضل رضوی، رضا شعبانی صفحات 49-66
    بنا بر علل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، اهتمام به نسب در میان بسیاری از ملل جایگاه و اعتبار ویژه ای داشت. نیاز اعراب به شناخت تبار خود و بسترهای فکری و فرهنگی موجود در سنت های رایج در قلمرو اسلامی زمینه رونق نسب نامه نگاری را، به ویژه از قرن سوم هجری، در میان مسلمانان فراهم کرد و دانشی مستقل موسوم به «علم الانساب» در تمدن اسلامی پدید آورد که در قرون متمادی از پویایی و اهمیت چشم گیری برخوردار بود. نسب شناسی و ارتباط آن با تاریخ می تواند محمل پژوهش های مفیدی در حوزه فعالیت های میان رشته ای باشد. نوشتار حاضر با رویکردی توصیفی- تحلیلی این پرسش اصلی را درافکنده است که نسب شناسی چه جایگاه و کارکردی در مطالعات تاریخی دارد. بر این اساس، با تبیین جایگاه تاریخی نسب شناسی، کارکردهای این دانش در تاریخ اسلام بررسی و تحلیل می گردد.
    کلیدواژگان: تاریخ، تمدن اسلامی، نسب، نسب شناسی، نسب شناسی و تاریخ نگاری
  • امیرحسین حاتمی صفحات 67-96
    کرامات اولیا یکی از مهم ترین مسائل مورد بحث در مجادلات دینی- کلامی متکلمان و اندیشمندان مسلمان از قرون نخستین اسلامی تا کنون بوده است. کرامت، در مفهوم عام و وسیع کلمه به معنای امکان وقوع خوارق عادات به دست غیر نبی (ولی صاحب ولایت) است. از این منظر کرامت و معجزه (خرق عادت به دست نبی) در خارق العاده بودن مشترک اند، اما از نظر فاعل متمایز ند؛ فاعل یکی ولی و فاعل دیگری نبی است. اما آن چه درباره مفهوم کرامت، بیش از هرچیز دیگر، محل مناقشه بوده امکان وقوعی و وقوع خوارق عادات به دست شخصی غیر از نبی است. عموم ملل و نحل و مذاهب و فرق اسلامی چنین امکانی را تایید و حتی گروهی نظیر متصوفه بر آن تاکید ورزیده اند. اما در این میان یک استثنای بزرگ وجود دارد: معتزله. به باور معتزلیان ازآنجا که کرامات تفاوت ماهوی با معجزات ندارند، می توانند نافی دلالت معجزات باشند، که به باور متکلمان دلیل تصدیق نبوت انبیایند. تحقیق پیش رو با تکیه بر تحلیل چند منبع متقدم مکتب معتزله به دنبال یافتن چرایی این موضع آنان در دو بخش «امکان وقوعی» و «وقوع کرامات» است. بر بنیاد یافته های پژوهش، رد و انکار امکان و وقوع کرامات از سوی معتزله، بیش از هر چیز ریشه در مبانی فکری و معرفتی آنان دارد؛ درواقع اندیشه آنان بر بنیادهایی استوار است که در چارچوب آنها نمی توان به آسانی به امکان وقوع کرامات اولیا باور پیدا کرد.
    کلیدواژگان: کرامت، معجزه، معتزله، اندیشه اسلامی
  • محمد نورمحمدی نجف آبادی، محسن معصومی، ابراهیم موسی پور بشلی، محمدحسین فرجیهای قزوینی صفحات 97-128
    متون و آثار آموزشی نظامی (آداب الحرب ها) ، به مثابه مهم ترین متون تخصصی نبرد تاکنون، در بررسی های تاریخ جنگ و خشونت جمعی در قرون میانی تاریخ اسلام چندان موردتوجه قرار نگرفته اند. این متون افزون بر داده های تخصصی مرتبط با جنگ، دربردارنده اطلاعات ارزشمندی درباره موضوعات و مسائل پیرامونی جنگ است. این منابع برای بررسی های تاریخی در حوزه اخلاق جنگ بسیار کارآمد و راه گشاست؛ آن چنان که می توان با غور در این دسته از میراث مکتوب اسلامی، تصویری از اخلاق جنگ و جنگاوری در تمدن اسلامی نیز به دست داد. در جهان امروز، دست کم از نیم قرن پیش به این سو پاره ای تلاش های نظری برای توجیه و توضیح چگونگی و چرایی جنگ ها به عمل آمده است. تولد نظریه هایی هم چون جنگ عادلانه از نتایج این تلاش هاست. در این مقاله، با تمرکز بر آداب الحرب های شناخته شده اسلامی ضمن معرفی نظریه جنگ عادلانه، انطباق آن با بایدها و نبایدهای اخلاقی جنگ از منظر مولفان این متون آموزشی نشان داده شده است. بر اساس این بررسی تاریخی به نظر می رسد جنگ عادلانه پیشینه ای اسلامی نیز داشته است؛ افزون بر این، در این پژوهش به جنبه ها و وجوه دیگری از اخلاق جنگ در این آثار مکتوب قرون میانی تاریخ اسلام (قرن دوم تا قرن نهم هجری قمری) پرداخته شده که در قالب توصیه های اخلاقی به فرماندهان و جنگ جویان آمده است.
    کلیدواژگان: جنگ، متون آموزشی نظامی، اخلاق جنگ، جنگ عادلانه، آداب الحرب
  • علی کالیراد صفحات 129-154
    تاریخ خیرات و اصح التواریخ، نوشته محمد بن فضل الله موسوی، از تاریخ های عمومی کمترشناخته شده سده نهم هجری اند. مقاله حاضر، ضمن معرفی این دو کتاب، به چگونگی بازنمایی تاریخ صدر اسلام در این دو اثر متعلق به عصر تیموری، با تکیه بر تاریخ خیرات، پرداخته است. اگرچه نوشته های موسوی در بادی نظر از منظر داده های تاریخ نگارانه و ارزش ادبی چندان حائز اهمیت نمی نماید، اما بازتاب دهنده نگاه وی به تاریخ صدر اسلام، به عنوان فردی باورمند به حقانیت مذهبی سیاسی علی و آل علی (ع) و متاثر از آموزه های صوفیانه روزگار خویش است. این نگاه را می توان نمونه ای از رویکردهای دینی در خراسان عهد تیموری شمرد. افزون بر این، حاشیه نویسی ها و تغییراتی که در سده های بعد به نسخه های تاریخ خیرات و اصح التواریخ راه یافته به مثابه خوانش متفاوت خوانندگان از متن و انعکاس دهنده دگرگونی در مرزبندی های هویت شیعی در ایران طی سده های نهم تا سیزدهم هجری است.
    کلیدواژگان: تاریخ خیرات، اصح التواریخ، تاریخنگاری اسلامی، تیموریان، محمد بن فضل الله موسوی
  • سیده مطهره موسوی، حسنعلی پورمند، لیلا کریمی فرد صفحات 155-177
    این مقاله پژوهشی پیرامون مبلمان ایرانی در دوره اسلامی از برآمدن سلجوقیان تا پایان زندیان و آغاز قاجاریان است. هدف پژوهش شناسایی و معرفی گونه های متفاوت مبلمان ایرانی، با تمرکز بر تخت و صندلی، و بیان دگرگونی های آن در این دوره است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف پژوهشی توسعه ای و از لحاظ ماهیت کیفی و اکتشافی و شیوه گرد آوری داده ها کتابخانه ای و میدانی است. نتیجه پژوهش نشان می دهد که اگرچه آثار بر جای مانده از قرن پنجم ھ بیانگر تداوم سبک های مبلمان ساسانیان تا این زمان است، اما شیوه کهن به دلیل تحول در باور های جامعه، چندان تداوم نیافته و شیوه جدیدی در مقایسه با دوره پیش از اسلام دنبال شده است. این هنر به رغم تغییرات ظاهری در طول این دوره، پیوسته روندی تکاملی داشته و متاثر از مفاهیم اسلامی و فتوحات بیگانگان، در شکل کالبدی و تزیینات، دارای مشترکاتی با دیگر هنرهای این دوره است.
    کلیدواژگان: مبلمان، تخت، صندلی، چهارپایه، هنر ایران اسلامی
|
  • Mehran Esmaeili Pages 3-23
    Nowadays, using City/Town for Madinat al-Nabi seems to be inevitable. Accordingly, there are many interpretations about social, political, economic and cultural issues in the City of The Prophet. The Prophet's Mosque in the center of the city, the walls and gates surrounding it, as well as the translation of the word Medina to city/town, created the impression that Madinat al-Nabi was a city/town. In the present article, the author seeks to gain access to the first image of the city of Medina by investigating the early historical reports and moreover, attempts to discover the settlement pattern in Yathrib. All evidence obtained in early resources indicates that Yathrib was a group of small villages that were scattered on the edge of the Yathrib river channels. Gradually, from the first to the third century A.H, Yathrib (group of villages) changed to the city of Medina and its surrounding villages
    Keywords: Medina, Yathrib, Early Islam, Historical Geography
  • Mohammad Forqan Gohar Pages 23-48
    Critical approach of authenticity of a hadith (narration) based on specific criterion, received little attention by "Shia". It might be due to the lack of knowledge about this method during the time of the Imams (a.s) however, one can identify the first movement to look at the written-hadith heritage using critical approach in the Shi’i Imams era. In this research, we are going to analyze the causality and the manner in which this critical movement of Shiite hadith appeared and its procedure in dealing with narrations. And also we will examine the way in which this movement interacted with the traditions through the historical-narrative method.” Identifying Ghulat (extreme exaggerators) and their role in the Shiite written heritage is the most important achievement of this critical movement. The most valuable outcome of this movement is the compilation of books which criticizing the narrators and text, the gathering of authentic Ahadith and spreading the culture of exposing Ahadith to the Imams and comparing with Quran and Sunnah.
    Keywords: Narration critique, critical movement, extreme exaggerators, Imamiya
  • Mehdi Bigdeli, Seyed Abolfazl Razavi, Reza Shabani Pages 49-66
    Due to political, social, and cultural causes, consideration of lineage was important among many nations. The Arab need for recognition of its descendants and the intellectual and cultural foundations of the common traditions in Islamic lands provided the prosperity of writing the lineage, especially from the 3rd century AH, among Muslims, and created the independent knowledge known as ’ilm al-Ansab (genealogy) that held its specific status and function in Islamic civilization. Genealogy and its relationship with history can be a useful research in the field of interdisciplinary studies. The present paper, with a descriptive-analytic approach, addresses this fundamental question about the place and function of genealogy in historical studies. Accordingly, by explaining the historical place of genealogy, the functions of this knowledge in Islamic history will be analyzed
    Keywords: History, Islamic Civilisation, Lineage, Genealogy, Historiography
  • Amir Hossein Hatami Pages 67-96
    Kiramat of saints was one of the most discussed topics in Islamic thought kiramat in general means the possibility of occurrence of a marvel by a person other than the Prophet (Valli). Although Kiramat and mo’jiza (miracle) are both marvels, one is done by the Valli (saint) and the latter by the Prophet. The possibility of the occurrence of Kiramat by a person other than the Prophet has always been a controversy. Generally, all Islamic sects have confirmed this possibility except for the Mu'tazilites. They believe that Kiramat and miracles do not have a significant difference, so they can eliminate the function of miracles (which prove the prophecy of the prophets). This research is based on several important sources of Mu'tazilites, seeks to find out the reason for the Mu'tazilite’s point of view. It seems that denying the possibility of occurrence and occurrence of Kiramat, by Mu’tazilite has been rooted in their intellectual and epistemological bases.
    Keywords: Kiramat, saints, miracle, Mutazilites, prophets
  • Mohammad Nourmohammadi Najafabadi, Mohsen Masoumi, Ebrahim Mousapour Besheli, Mohammad Hossein Farajihay Qazvini Pages 97-128
    The military training texts and works (Ȃdȃb al-Ḥarbs), have not yet been amongst the investigations related to the history of war and violence in the Islamic Middle Ages. In addition to the especial data about wars, those texts contain of the valuable information about the war peripheral issues. So, they are highly fruitful for the historical studies on the ethics of war. By considering this category, one can also study the ethics of war and warfare in Islamic civilization. Nowadays, at least since the last decades, some theoretical attempts have been made to justify and explain how and why the wars have taken place. The birth of the theories such as “just war theory” is the result of those efforts. In this article, focusing on Adab al-Harb texts, while introducing the “just war theory”, its compatibility with the moral dilemmas of the war from the perspective of the writers of those texts have been examined. According to this historical survey, it seems that the just war has had Islamic backgrounds as well. In addition, this research has been dealt with some aspects of the ethics of war in Islamic military training texts which are addressed to commanders and fighters in the form of moral advices.
    Keywords: War, Military Training Texts, Ethics of War, just war, ?d?b al-?arbs
  • Ali Kalirad Pages 129-154
    Tārikh-i Khayrāt and Aṣaḥḥ al-tawārikh by Muhammad ibn Fazlullah Musavi are less well-known general histories from the ninth century AH/ the fifteenth century AD. The purpose of this essay is to introduce the above-mentioned works and discussing representation of the early history of Islam in Tārikh-i Khayrāt and Aṣahh al-tawārikh. Although Musavi's works are not much significant in terms of historiographical data and literary value, the reflection of his approach as a believer in the religio-political legitimacy of Alī ibn Abī Ṭālib and his descendants and also the influence of Sufi doctrine on Musavi’s narrative of the history of early Islam represents the context of religious thought in Timurid Khorasan. Moreover, the marginal annotations and revisions on the manuscripts of Tārikh-i Khayrāt and Aṣaḥḥ al-tawārikh, which have been made in the following centuries, could be the readers' different perusal of the text and reflecting the transformation of Shiite identity boundaries in Persia during the fifteenth to the twentieth centuries.
    Keywords: T?rikh-i Khayr?t, A?a?? al-taw?rikh, Muhammad ibn Fazlullah Musavi, Shiism, Timurids
  • Seyede Motahareh Mousavi, Hasanali Pourmand, Leila Karimi Fard Pages 155-177
    The article is a research about Iranian furniture, from Seljuqs to the end of Zands and thevbeginning of Qajars. It aimed to introduce different kinds of Iranian furniture and considering the art of making them. The research is a developing research and in terms of the nature is qualitative and heuristic. Data collection was done through library studies and extensive field research. Although the remaining works of the 5th century AH show a continuation of the Sassanid style, it seems that this old style did not last long due to the changes in beliefs and society and so a new method has been followed in Islamic era. This Iranian art has undergone an evolutionary process during this period and is influenced by Islamic concepts and also the culture of other nations of conquered lands in its form and decoration.
    Keywords: Furniture, Throne, Chair, Islam, Iran art