فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 11 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 0
  • لقمان ابراهیمی، ابوذر دهداری صفحه 1
    اختلال اضطراب منتشر از اختلالات مهم در میان کودکان و نوجوانان است. این پژوهش یا هدف تعیین میران شیوع اختلاف اضطراب منتشر در میان دانش آموزان پایه پنجم و همچنین بررسی اثر بخشی دو روش خودگویی برونی و درونی در کاهش آن انجام شد. لذا برای بررسی میزان شیوع آن در میان دانش آموزان پایه پنجم 200 نفر (1000 دختر و 1000 پسر) از این دانش آموزان انتخاب شدند و به آزمون خودسنجی سرند اضطراب کودکان (SCARED) و اختلالات هیجانی مرتبط با آن پاسخ دادند. نتایج نشان داد که شیوع این اختلال در میان دختران 08/11 و در میان پسران 4/9 درصد است و میان دو جنس از نظر شیوع تفاوت معنی داری وجود دارد(p< 0/04). به منظور بررسی اثربخشی دو روش خودگویی درونی و برونی در کاهش این اختلال تعداد 96 نفر از ازمودنی های دارای اختلال اضطراب منتشر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در سه گروه خودگویی برونی، درونی و گروه گواه قرار داده شدند. سپس با استفاده از دو روش خودگویی درونی و برونی هر کدام هشت جلسه و در هر جلسه به مدت یک ساعت آموزش دیدند. برای تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش از آزمون t مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون توکی و تحلیل واریانس دو عاملی استفاده شد. نتایج نشان داد که روش خودگویی بیرونی به طور معنی دار بیشتر از روش خودگویی درونی در کاهش اضطراب موثر است (p< 0/05) و در هر دو روش در مقایسه با گروه گواه اثربخشی بهتری داشتند(p< 0/05). در میان دو جنس و اثر متقابل گروه ها و جنسیت تفاوت معنی دار به دست نیامد
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب منتشر، خودگویی بیرونی، خودگویی درونی، شیوع، دانش آموزان
  • مرجان الشریف، فاطمه بهرامی، مریم فاتحی زاده صفحه 21
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش گروهی مادران طلاق (با رویکرد تلفیقی) در شهر اصفهان بر سازگاری آنان بود. این پژوهش به شیوه ی نیمه تجربی با طرح تحقیق پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه اجرا گردید. جامعه آماری شامل کلیه ی زنان مطلقه تحت پوشش سازمان بهزیستی شهر اصفهان در سال 1389 بود. به منظور اجرای طرح پژوهشی، ابتدا از بین مراکز هشت گانه خدمات اجتماعی بهزیستی، یک مرکز به صورت تصادفی انتخاب و از بین زنان مطلقه خودسرپرست 20 نفر نمونه ی در دسترس و داوطلب انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. پس از انجام نمونه گیری، یک جلسه پیش آزمون برای هر دو گروه آزمایشی و گواه تشکیل گردید که در طی آن از مادران درخواست شد تا به فرم جمعیت شناختی و پرسشنامه سازگاری پس از طلاق فیشر (FDAS) پاسخ دهند. پس از آن 8 جلسه آموزش (1ساعت و نیم، دو بار در هفته) به شیوه ی رویکرد تلفیقی به مادران گروه آزمایشی آموزش داده شد. در پایان دوره ی آموزشی، پرسشنامه مذکور به عنوان پس آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس انجام پذیرفت. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که آموزش گروهی مادران طلاق با رویکرد تلفیقی در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون بر سازگاری مادران و زیرمقیاس های آن شامل(احساس خودارزشی، رها شدن، خشم نسبت به همسر قبلی، سوگ، صمیمیت اجتماعی، خودارزشی اجتماعی) به صورت معناداری اثرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: طلاق، مادران طلاق، سازگاری با طلاق، آموزش گروهی با رویکرد تلفیقی
  • جلیل باباپور خیرالدین، الناز بهاورنیا صفحه 43
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ساختار خانواده بیماران جوان مبتلا به ایدز و مقایسه آن با خانواده های سالم طراحی و اجرا گردید. فرض اصلی پژوهش حاضر بررسی تفاوت معنادار بین انسجام و انعطاف پذیری خانواده بیماران جوان مبتلا به ایدز و خانواده های سالم بود. همچنین فرض تفاوت معنادار بین انسجام و انعطاف پذیری گزارش شده توسط زنان و مردان مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    تعداد 200 خانواده سالم و 200 خانواده دارای عضو بیمار مبتلا به ایدز به ترتیب با روش خوشه ایو در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه FACES-IV را تکمیل نمودند. معیار شرکت در پژوهش شامل همکاری حداقل 3 نفر از اعضای خانواده (در خانواده های سالم) و شرکت حداقل 3 نفر از اعضای خانواده دارای بیمار مبتلا به ایدز (اعضای سالم و عضو بیمار) بود.
    یافته ها
    نتایج تجزیه و تحلیل داده های پژوهش حاضر با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد تفاوت معناداری بین انسجام و انعطاف پذیری خانواده های بیماران جوان مبتلا به ایدز و خانواده های سالم وجود دارد (001/0 p<). همچنین بین زنان و مردان نیز از نظر میزان انسجام و انعطاف پذیری گزارش شده تفاوت معناداری وجود داشت (01/0p<).
    بحث و نتیجه گیری
    در تبیین یافته های پژوهش حاضر می توان به عوامل فردی و خانوادگی دخیل در برهم ریختن تعادل ساختاری خانواده های بیماران جوان مبتلا به ایدز اشاره کرد. عوامل فردی مثل باورها و نگرش های فرد بیمار نسبت به بیماری، طرحواره های فرد بیمار در مورد بیماری و عوامل رفتاری مربوط به فرد بیمار. عوامل خانوادگی حول محور مراقبت از بیمار و نحوه نگرش خانواده نسبت به بیماری و واکنش خانواده به متغیرهایی مثل داغ ننگ بیماری قرار دارد.
    کلیدواژگان: ساختار خانواده، انسجام، انعطاف پذیری، بیماران مبتلا به ایدز
  • سیدابوفاضل حسینی نسب، احمد برجعلی، محمدرضا محمدی صفحه 61
    این پژوهش با هدف بررسی میزان نقص ایگوی والدین کودکان اسکیزوفرن و مقایسه آن با میزان نقص ایگوی والدین کودکان عادی با استفاده از نمایه ی نقص ایگوی آزمون رورشاخ صورت گرفته است.
    روش
    10 نفر از والدین (پدر یا مادر) کودکان اسکیزوفرن که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، با 10 نفر از والدین کودکان عادی که آنها نیز با استفاده از روش نمونه-گیری در دسترس انتخاب شده بودند، با یکدیگر مقایسه شدند. پس از انتخاب آزمودنی ها، آزمون رورشاخ بر روی والدین دو گروه اجرا شد و پس از کدگذای پروتکل شرکت کنندگان، نمایه ی نقص ایگو کدگذاری و نمره هر آزمودنی در این نمایه، محاسبه شد. نتایج با استفاده از آزمون t برای معناداری تفاوت میانگین های مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان نقص ایگوی والدین کودکان اسکیزوفرن در مقایسه با میزان نقص ایگوی والدین کودکان عادی به طور معناداری بیشتر است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته این پژوهش چنین نتیجه گیری می شود که این والدین در عملکردهای مربوط به ایگو دارای نقص هستند. نقص ایگو موجب الگوی شناختی و رفتاری مخرب و ناکارآمد می-شود.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی با شروع کودکی، نقص ایگو، نمایه نقص ایگو، آزمون رورشاخ
  • سعید طباطبایی برزکی، فرامرز سهرابی، مهدی کریمی زارچی صفحه 75
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی طرحواره های ناسازگار اولیه افراد افسرده و تعیین اثر آموزش و اجرای تکنیک های تجربی بر روی طرحواره های افراد افسرده صورت گرفت. در این پژوهش، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی و با اجرای خرده مقیاس افسردگی، از مقیاس 21 سوالی افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21)، 30 نفر به عنوان افراد افسرده و 30 نفر به عنوان غیر افسرده تعیین گردید و سپس پرسش نامه طرحواره های ناسازگاراولیه یانگ (YSQ)بر روی دو گروه اجرا شد و با استفاده از آزمون t طرحواره های دو گروه با یکدیگر مقایسه شد که نتیجه آن نشان داد طرحواره نقص، شکست، وابستگی/ بی کفایتی، انزوای اجتماعی و محرومیت هیجانی در افراد افسرده نسبت به غیر افسرده از شدت بیشتری برخوردار است. در مرحله دوم پژوهش از بین افراد افسرده، دو گروه کنترل (10 نفر) و آزمایش (10نفر) انتخاب گردید. گروه آزمایش تحت آموزش تکنیک های تجربی طرحواره درمانی قرار گرفتند و بعد از پایان جلسات آموزش طرحواره های گروه آزمایش و کنترل با استفاده از پرسش نامه یانگ مورد ارزیابی مجدد قرار گرفتند و داده های حاصل از طریق آزمون لوین و تحلیل کوواریانس با یکدیگر مقایسه شدند که نتایج نشان داد، طرحواره های افراد گروه آزمایش در قیاس با افراد گروه کنترل که تحت آموزش تکنیک های تجربی قرار نگرفته بودند بهبود یافته بود.
    کلیدواژگان: تکنیک های تجربی، طرحواره درمانی، افسردگی
  • حسن مختارپور، مهدی فتاحی صفحه 87
    از آنجایی که در زمینه ارتباط بین حافظه ضمنی و آشکار با مسائل زبان شناختی در ایران، تحقیقات اندکی صورت گرفته است. این مطالعه برآن است که به بررسی فرآیند پردازش اطلاعات در زمینه واژ ه های مرتبط با غذا، تناسب اندام و اعضای بدن در زنان چاق و معمولی بپردازد. به این منظور با استفاده از آزمون های حافظه ضمنی و آشکار، ده زن بیمار مبتلا به چاقی مفرط، ده زن چاق و ده زن معمولی مورد بررسی قرار گرفتند. در آزمون های حافظه از واژه های مرتبط با غذا، تناسب اندام و اعضای بدن استفاده شد. نتایج آزمون ها حاکی از وجود حساسیت در حافظه ضمنی بود. بیماران مبتلا به چاقی مفرط در کامل کردن کلمه های مرتبط با غذا موفق تر از سایر کلمات بودند. زنان چاق در کامل کردن کلمات مرتبط با غذا و تناسب اندام بهتر عمل کردند و بالاخره در مورد زنان معمولی حساسیت خاصی دیده نشد و این افراد نسبت به انواع مختلف واژه ها حساسیت تقریبا یکسانی را از خود نشان دادند. آزمون حافظه آشکار، حساسیتی را در میان گروه خاصی نشان نداد.
    کلیدواژگان: چاقی، حافظه ضمنی، حافظه آشکار، غذا، تناسب اندام
  • محمود نجفی، ایمان الله بیگدلی، غلامرضا دهشیری، اسحق رحیمیان بوگر، موسی طباطبایی صفحه 101
    هدف اساسی پژوهش حاضر، پیش بینی سلامت روان بر اساس مهارت های زندگی در دانش آموزان بود. به این منظور نمونه ای به حجم 800 نفر با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب و پرسشنامه های مهارت های زندگی و سلامت روان 28 سوالی روی آنها اجرا گردید. نتایج نشان داد که بین آگاهی از مهارت های زندگی و سلامت روان (نشانگان مرضی کمتر) رابطه منفی معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که در گام اول متغیر کنترل هیجانات وارد معادله رگرسیون شده و به تنهایی 26 درصد از واریانس سلامت روان را تبیین می کند. پس از آن مهارت مقابله با استرس، خودآگاهی، تصمیم گیری و همدلی به ترتیب نقش مهم و معناداری در پیش بینی سلامت روان داشتند. در مجموع این متغیرها 37 درصد از تغییرات سلامت روانی را پیش بینی می کنند. نتایج بیانگر نقش و اهمیت مهارت های زندگی در پیشگیری از اختلالات است و دارای تلویحات کاربردی برای مسئولان و برنامه ریزان آموزش و پرورش است.
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، سلامت روان، دانش آموز
|
  • Loghman Ebrahimi, Abouzar Dehdari Page 1
    Generalized anxiety disorder is importance Disorder in children and adolescents. this study, was aimed to determine the prevalence of Miran anxiety differences among fifth grade students and the effectiveness of methods include internal and external selftalk on reduce of it. so for studing rate of prevalence of anxiety among students of fifth grade 2000 students (include 1000 boys &1000 girls) were selected and answered to test based on self assessment (SCARED) and emotional disorder. Results showed that the prevalence among girls % 11/08 and the boys %9/4 and there is no significant difference between the sexes in the prevalence (p <0/04).Among a total of students with generalized anxiety disorder, 96 students were randomly selected as a sample group (based on the methodology of this survey). They were placed in three groups. Then, using both its internal and external accountability eight sessions, each taught for one hour per session. The hypothesis of the study was to analyze the t-test, one-way analysis of Aryans, two-factor analysis of variance and Tukey's test were used. Results showed that external-telling was significantly more than internal-telling technique is effective in reducing anxiety (P <0/05). And both were more effective than the control group (P <0/05). in the among sex and gender groups, and Interaction Groups significant differences were not found.
    Keywords: generalized anxiety disorder, external selftalk, internal selftalk
  • Marjan Alsharif , Fatemeh Bahrami , Maryam Fatehizadeh Page 21
    The present study aims to investigate the impact of divorced mother's group training with integrative approach on their adjustment in Isfahan. The study was a semi-experimental design with pretest, posttest and control group. The statistic population comprised divorced women who were covered by Isfahan Welfare Organization in 2010. First of all, one of the Welfare Centers was randomly selected from among eight centers. The sample was 20 divorced women who had volunteered to take place in training sessions. They were randomly placed into experimental and control groups. A pretest session was next held for the experimental and control groups, in which mothers were asked to answer the demographic form and the questionnaire of Fisher's Divorce Adjustment Scale (FDAS). In the mother's group 8 sessions were held (1/5 hours two times a week) with an integrative approach. Both experimental and control groups filled out the questionnaires as posttest after the training sessions. Data was analyzed using covariance analysis. The results indicated that divorced mother's group training with an integrative approach had a significant impact on mothers’ adjustment and its subscales (feeling of self-worth, disentanglement, anger, grief, social trust, and social self-worth).
    Keywords: divorce, divorced mothers, divorce adjustment, group training with integrative approach
  • Jalil Babapour Kheiroddin , Elnaz Bahavarnia Page 43
    Introduction
    The purpose of this study was to compare the structure of families with AIDS patients and that of the healthy families. The two main hypotheses were to examine the significant difference between cohesion and flexibility of these families, and between reported cohesion and flexibility in males and females.
    Method
    The sample included 200 healthy families and 200 of HIV/AIDS patient’s families that were selected using cluster and available sampling procedures respectively. Participants completed FACES-IV questionnaire. Inclusion criteria were participation of at least 3 members of family.
    Results
    MANOVA revealed that there was significant difference between the structure of healthy families and those who have patients with HIV/AIDS. Also there was significant difference between reported cohesion and flexibility of male and female participants.
    Conclusion
    there were both individual and familial factors that affect the structure of these two types of families, including the patient’s personal attitude towards the disease, the patient’s schematic concerning the disease, as well as the behavioral factors of the patient. The familial factors include the stigma concerning HIV/AIDS, the care and treatment by the family for the patient, and other reactions by the family towards factors such as stigma.
    Keywords: Family structure, cohesion, flexibility, patients with HIV, AIDS
  • Seyyed Abulfazl Hussaini, Nasab, Ahmad Borjali , Mohammad Reza Mohammadi Page 61
    The present research was conducted to investigate the level of ego impairment in parents with schizophrenic children and compare it with that of parents with normal children using Rorschach ego impairment index.
    Method
    ten parents (father or mother) with schizophrenic children were selected using sampling methods, and were compared with ten parents of normal children who were similarly selected using sampling methods. Once the subjects were selected, Rorschach test was implemented on parents in both groups, and after the participants’ protocols were coded, the Rorschach ego impairment index, and the grade for each subject was calculated in the index. The results were analyzed using t-test for significance of the difference between independent means.
    Findings
    findings indicate that the level of ego impairment in parents with schizophrenic children is significantly higher than that in parents with normal children.
    Results
    findings suggest that parents suffer impairment in functions relating their ego. Ego impairment causes inefficient cognitive and behavioral pattern.
    Keywords: childhood, onset schizophrenia, ego impairment, ego impairment index, Rorschach tes
  • Saeed Tabatabaee Barzoki , Faramarz Sohrabi , Mahdi Karimi Zarchi Page 75
    This study aims at detecting the early maladaptive schemas of depressed persons and assigning the effect of training and implementation of experiential techniques on depressed persons’ schemas. In this study, random cluster sampling was used and depression subscale, from 21-question-scale of depression, anxiety and stress (DASS_21), was implemented to assign 30 depressed persons and 30 other persons who were not detected as depressed; Young early maladaptive schemas Questionnaire (YSQ) was then applied to both groups and T-test was implemented in order to compare both schemas. The results showed that the depressed persons’ schemas of deficit, failure, dependence/incompetence, social isolation and emotional deprivation were higher than those of persons who were not depressed. At the second stage of this study, two groups were selected from depressed persons including a controlling group (10 persons) and a test group (10 persons). The test group was trained with the experiential techniques of schema therapy. Using Young questionnaire, the schemas of two groups were reanalyzed after the completion of the training period. The produced data was then compared through the application of Levin Test and covariance analysis; the results revealed that the schemas of the test group were improved in comparison to those of controlling group who were not subjected to the training of experiential techniques.
    Keywords: experiential techniques, schema therapy, depression
  • Hassan Mokhtarpour, Mahdi Fattahi Student) Page 87
    Since little research, in Iran, has been carried out into the relationship between implicit and explicit memories and linguistic issues, the present research seeks to study the information-processing trend with regard to the vocabulary related to food, body style, and body organs in ordinary and obese female subjects. To achieve such a goal, ten women suffering from severe obesity, ten obese, and ten normal women were studied using implicit/explicit memory tasks. In memory tasks, the vocabulary related to food, body style, and body organs was used. The results showed bias in regards to the implicit memory. The subjects with severe obesity were more successful in completing word stems related to food. The obese women performed better on the vocabulary related to food and body style. Showing the same bias to different types of words, the normal group displayed no special tendency. The explicit memory task revealed no bias in any certain group.
    Keywords: obesity, implicit memory, explicit memory, food, body style
  • Mahmoud Najafi , Manollah Bigdeli , Gholam Reza Dehshiri , Ishaq Rahimian Boogar , Seyyed Moosa Tabatabai Page 101
    The main purpose of this research was to predict the mental health of school students based on life skills. For this purpose, 800 students in the city of Semnan were selected by stratified random sampling method. Then, Life Skills and Mental Health (including 28 items) questionnaires were administered on them. The results indicated that there is a significant negative relationship between the awareness of life skills and mental health. Also the results of stepwise regression analysis showed that in the first step the variable of emotions control entered into the regression equation and explained 26 percent of mental health variance. Thereupon, coping with stress, self-awareness, decision and empathy skills, respectively proved a significant role in the prediction of mental health. Generally, these variables predicted 37 percent of mental health changes. Results indicate the important role of life skills in preventing disorders and offer practical implications for the authorities in charge and policy makers in education.
    Keywords: Life Skills, Mental Health, Student