فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 13 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید صدرالدین شریعتی صفحه 1
    نگاهی به تاریخ اندیشه اجتماعی حکایت از وجود سه سبک اصلی زندگی دارد.نخست، سبک رهبانیت یا تارک دنیائی که معتقد است دنیا محمل تخریب هویت و شخصیت انسان است و جائی است که انسان را به بند می کشد و مانع رشد و سعادت و تعالی انسان می شود؛ بنابراین برای مبارزه با دنیا باید از ازدواج، قبول مسئولیت و هرگونه تعهد اجتماعی بگریزیم و در چله نشینی تلاش کنیم تا جان و روح ما به تعالی دست یابد. دوم، سبک فلسفی کامجویانه از دنیا، که هیچگونه اعتقادی به آخرت ندارد و صرفا کامجوئی از دنیا مدنظر او است. در این دیدگاه تمامی حیات و زندگی در بهره وری از این دنیا خلاصه شده و پس از مرگ، انسان به فنا می رسد. سوم، دیدگاه اسلامی که دو وجه دنیا و آخرت را تواما مدنظر دارد. بر این اساس به همان نسبت که نیاز های دنیوی بشر مورد توجه است، آخرت انسان نیز اهمیت دارد. انسان در این دیدگاه مسئولیت پذیر و در چهار جهت به خدا، به خود، به مردم و به ساختار طبیعت پاسخگو است. این مقاله بر آن است تا نگاهی مقدماتی به حقوق و تکالیف انسان مطابق آموزه های دینی افکنده و ضمن نقد ظریف دو سبک قبلی زندگی، بر مفیدیت سبک زندگی اسلامی تاکید گذارد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، انسان، زندگی، سعادت مندی
  • سمیه کاظمیان، صدرالدین شریعتی، معصومه اسمعیلی، کیومرث فرحبخش صفحه 11
    «خانواده» یکی از رکن های اصلی جامعه به شمار می رود. دستیابی به جامعه سالم، آشکارا در گرو سلامت خانواده و تحقق خانواده سالم، مشروط بر برخورداری افراد آن از سلامت روانی و داشتن رابطه های مطلوب با یکدیگر است. از این رو، سالم سازی اعضای خانواده و رابطه هایشان، بی گمان اثرهای مثبتی را در جامعه به دنبال خواهد داشت. در این پژوهش درصدد آن بودیم تا الگویی را برای حل تعارض زوجین مبتنی بر عوامل خود درمانبخش در خانواده ها و مبانی انسان شناسی اسلامی ارائه دهیم. جامعه این پژوهش کلیه زوجین با عملکرد سالم ازدواج بود که حداقل ده سال از زندگی مشترک آنها گذشته باشد. نمونه پژوهش، شامل 30 زوج (30 نفر مرد و 30 نفر زن) می شد که از بین زوجین با عملکرد سالم ازدواج با روش نمونه گیری هدفمند در فاصله زمانی 3 ماه تابستان 1391 انتخاب شدند. ابزار به کار رفته در این پژوهش؛ پرسشنامه «سنجش عملکرد ازدواج» و مصاحبه با زوجین بود. این تحقیق در قالب روش های کیفی انجام گرفت. نتایج این پژوهش الگوی آموزشی را متشکل از سه محور اصلی ارائه داد که عبارتند از: باور، اخلاق (درون فردی)، اعمال و هر کدام نیز شامل زیرمقوله ها و روابطی مختص خود است
    کلیدواژگان: عوامل خوددرمانبخش، تعارضات زناشویی، مبانی انسان شناسی، آرای آیت الله جوادی آملی
  • غلامرضا خواجه سروی، اقدس اقبال، جواد طباخی ممقانی صفحه 35
    سبک زندگی اسلامی از آن رو که متصف به قید اسلامی و در جوهره اسلامی است تمامی شئون حیات این جهانی انسان را در برمی گیرد و بخش مهمی از آن موضوع تعامل مردم با نظام سیاسی و در نظام فعلی جمهوری اسلامی یعنی همان مردم سالاری دینی است. در خصوص مختصات تجویزی در سبک زندگی اسلامی در ابتدا بحث بنیادین وجوب نظام سازی اسلامی بر پایه (عدالت محوری،مسولیت پذیری و ساده زیستی) مطرح می باشد. در چارچوب نظام مردم سالاری اسلامی تحقق سبک زندگی اسلامی مستلزم عینیت یابی وظایف حاکمان و کارگزاران سیاسی در برابر مردم یعنی (مدارا و کنشگری صادقانه، امیدبخشی، تحیرزدایی و گزینش صالحان برای مسئولیت ها) است و در طرف مقابل وظایف مردم در برابر نظام مردم سالاری اسلامی (وفاداری به نظام اسلامی، مشارکت سیاسی و امربه معروف و نهی از منکر کارگزاران و همکاری اطلاعاتی) می باشد. این پ‍ژوهش ضمن واکاوی تجویزات و فرامین اسلامی مستخرج از سیره معصومین در چارچوب سبک زندگی اسلامی کلاسیک به قانون اساسی و مردم سالاری دینی کنونی در ایران نیز به عنوان تلاشی برای تحقق این مهم توجه دارد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، مردم سالاری اسلامی، تعامل، نظام سازی، وظایف
  • شجاع احمدوند صفحه 57
    سبک زندگی، آفرینش و خلق هنرمندانه راه و روشی خاص با توجه به امکانات، پایگاه اقتصادی اجتماعی و محدودیت های فردی و اجتماعی است. از این رو به بیانی می‎توان گفت که سبک زندگی هنر فرد در انتخاب مناسب ترین و خردمندانه ترین راه برای تحقق اهداف است. بنابراین در سبک زندگی فرد بر حسب نقش هائی که در شبکه روابط اجتماعی برعهده دارد، موقعیت هائی را به‎دست می آورد. درواقع هر فرد به اندازه نقشی که در تولید اجتماعی (درآمد، تجربه، مهارت، اطلاعات و دانش) دارد از موقعیت‎هایی مانند ثروت اجتماعی و توانائی های فردی بهره‎مند می‎شود.
    بدیهی است که سبک زندگی را به هر معنائی در نظر بگیریم عوامل متعددی در ایجاد و ارتقای آن موثرند که دولت در این میان مهمترین نقش و سهم را دارد. بدین‎ترتیب مسئله اصلی این مقاله این است که نظام سیاسی و دولت چه نقشی در الگوهای سبک زندگی دارد؟ سبک زندگی دارای چند مولفه اساسی است که دولت می‎تواند در ایجاد، تقویت و ارتقای این مولفه ها ایفای نقش کند. بینش‎ها نخستین مولفه سبک زندگی است؛ بینش به طور مشخص در دو عنصر اعتقادات و ادراکات خود را نشان می‎دهد. گرایش‎ها مولفه دوم سبک زندگی هستند. ارزش‎ها و گفتمان‎ها، تمایلات و ترجیحات سه شاخص عینی گرایش‎ها محسوب می‎شوند. رفتارها سومین مولفه سبک زندگی به شمار می‎روند؛ اعمال خودآگاه و ناخودآگاه دو رکن اصلی این مولفه را تشکیل می‎دهند. و بالاخره وضعیت‎ها آخرین مولفه سبک زندگی محسوب می‎شوند. موقعیت‎های سیاسی و اجتماعی مهمترین شاخص این مولفه هستند.
    ازسوی دیگر دولت نیز صرف نظر از هر تعریفی دارای چهار کارویژه نیل به اهداف، حفظ همبستگی، انطباق با محیط و حل منازعات است. دولت در ساحت هر کدام از این کارویژه ها می‎تواند در تحقق و ارتقای مولفه یا مولفه هائی از سبک زندگی مدخلیت داشته باشد. این مقاله می‎کوشد تا ابتدا توصیفی از مولفه های سبک زندگی و کارویژه های دولت ارائه دهد و سپس نقش این کارویژه ها را در ایجاد یا ارتقای مولفه (یا مولفه های) سبک زندگی نشان دهد
    کلیدواژگان: دولت، سبک زندگی، کارویژه دولت
  • هادی آجیلی، مهدی بیکی صفحه 81
    جهانی شدن نظام سرمایه داری منجر به گسترش، نهادینه شدن و بازتولید ارزش های فرهنگی- اجتماعی این نظام در عرصه جهانی شده، که یکی از نتایج آن رسوخ و هنجار شدن مولفه های «زندگی روزمره» و «سبک زندگی»، براساس اصول و جامعه مطلوب نظام سرمایه داری است.به عبارت دیگر، نظام مذکور، صرفا در یک مکانیسم تولید و شیوه مدیریت اقتصاد جامعه، تعریف و خلاصه نمی شود،بلکه به مثابه یک نظام فراگیر، شامل هستی شناسی، معرفت شناسی، انسان شناسی، اقتصاد، سیاست، امنیت و نیز فرهنگ خاص و مطلوب خود است،که در نتیجه حاکمیت آن، طبیعتا و الزاما، سبک زندگی خاصی را توصیه، تبلیغ، نهادینه و بازتولید می کند. به عبارت دیگر، نظام سرمایه داری، انسان سازی و جامعه سازی می کند. هر چند به تعبیر «اسپیواک»، در تلاش برای انکار و اختفای تار و پود بافته خود و عدم افشای ابعاد فرهنگی- اجتماعی خویش است. دغدغه کنونی کشور در لزوم طراحی و تدوین سبک زندگی بومی و اسلامی، ابتدا ضرورت شناخت مولفه های سبک زندگی هژمون (سرمایه داری) را نشان می دهد. لذا مقاله حاضر،در نظر دارد با طرح این پرسش اصلی که مولفه های سبک زندگی مطلوب نظام سرمایه داری کدامند و چه ارتباط معنادار و مفصل بندی با هم دارند؟ به دنبال فهم و کالبدشکافی این مولفه ها کنکاش کند. در پاسخ و فرضیه نیز نگارندگان بر این عقیده اند که، لزوم بیشینه سازی و اصالت سود و رفاه و انباشت سرمایه در این نظام، مولفه هایی را در حوزه فرهنگ عمومی، جامعه سازی، شهرسازی، معماری و نهایتا سبک زندگی در جامعه سرمایه داری ایجاد و بازتولید می کند که از جمله آنها می توان به: «سرعت»، «مصرف زدگی»، «کالایی شدن»، «ماتریس زیبایی شناختی سرمایه داری»، «نظام نشانه شناسی معنایی سرمایه داری»، «آرایش تکنولوژیکی»، «اصالت سود» و... اشاره نمود.برای فهم و ارزیابی این مولفه ها، نگارندگان از چارچوب تئوریک ترکیبی شامل: مکتب فرانکفورت، مکتب گرامشی و نظریات مطالعات فرهنگی بهره جسته اند.
    کلیدواژگان: جامعه سرمایه‎داری، مصرف، رسانه، مکتب فرانکفورت
  • علیرضا صادقی صفحه 111
    این مقاله ویژگی ها و الزامات آموزش مهارت های زیست چندفرهنگی، ارتباط میان این رویکرد با بهبود سبک زندگی بویژه با تاکید بر فضای چندفرهنگی ایران را مورد بررسی قرار می‎دهد. اعضای جامعه چندفرهنگی باید تصویر روشن و واقعیاز افراد و فرهنگ‎های مختلف آن داشته و قضاوت افراد نسبت به فرهنگ ها و قومیت ها به‎دور از پیش داوری باشد. زمینه ساز این مهم، افزایش دانش چندفرهنگی است. بر این اساس، تا زمانی که در یک جامعه چند فرهنگی، به ارزش های چندفرهنگی، توجه کافی نشود، نیل به اهداف چندفرهنگی نیز با چالش مواجه خواهد شد. رویکرد چندفرهنگی، چهارچوبی را فراهم می آورد تا به واسطه آن، تجربیات، میراث، زبان و... افراد و گروه ها با در نظرگرفتن کلیه سوابق فرهنگی و اجتماعی شان، با ارزش شمرده شده تا بتوان براساس آن زیست مسالمت آمیز را برای تمامی گروه های موجود در جامعه فراهم آورد. در واقع هدف اساسی رویکردچندفرهنگی، ارتقاء سبک زندگی صلح جویانه و همزیستی پایدار در میان افراد و گروه هاست. این مقاله کوشیده است ضمن تبیین مشروح اهداف رویکرد چندفرهنگی، راهکارهای ارتقاء سبک زندگی را از طریق آموزش های غیررسمی و رسمی در جامعه امروز ایران استدلال نماید. آنچه که این مقاله در نظر دارد بدان توجه بیشتری نماید، بررسی ظرفیت سازی و جریان سازی آموزش های غیررسمی برای ارتقاء سبک زندگی چندفرهنگی به موازات آموزش های رسمی در جامعه کنونی ایران است.
    کلیدواژگان: چند فرهنگی، سبک زندگی چندفرهنگی، آموزش های غیر رسمی و رسمی
  • عبدالله معتمدی صفحه 125
    تعاریف متعددی از سبک زندگی ارائه شده است. براساس تعریفی که سازمان بهداشت جهانی، از سبک زندگی ارائه کرده است گفته شده است: سبک زندگی به معنای شیوه ای از زندگی است که مبتنی بر الگوهای قابل شناسایی از رفتاری است که از طریق فعل و انفعال بین ویژگی های شخصی فرد، تعاملات اجتماعی و شرایط اقتصادی اجتماعی و محیطی زندگی فرد تعیین می شود (WHO، 1998). سبک زندگی می تواند براساس شاخص هایی مانند انتخاب های تغذیه ای فرد، سطح فعالیت بدنی و رفتارهای وی حالت سالم یا ناسالم داشته باشد (لانگمن، 2008). مفهوم «سبک زندگی» را آلفرد آدلر در سال 1900 بیان کرد.به اعتقاد آدلر با مشاهده برخورد افراد با سه تکلیف مهم زندگی خود که عبارتند از: کار، جامعه و روابط صمیمانه، می توان به شیوه زندگی آنها پی برد. زیرا شیوه زندگی در انتخاب کار، نحوه ارتباط با دیگران و عشق منعکس می شود (شارف، 1996. به نقل از بشیری، علیزاده و کرمی، 1385. تازه ها و پژوهش های مشاوره،ج 6، شماره 21)
    کلیدواژگان: سبک زندگی مطلوب، دیدگاه ارتباطی، ارتباط با خود، خداوند، دیگران و طبیعت
  • عباس اشرفی صفحه 143
    اشرافیگری برای مدلی از زندگی به کار برده می شود که در آن شخص سعی می کند به روش اشراف زندگی کند و مناسبات اجتماعی خود را بر اساس روش اشرافی برقرار کند. در این مقاله با استفاده از روش تحلیل محتوای متنی به بررسی سبک زندگی اشرافی با تاکید بر بیانات مقام معظم رهبری در محورهای واژه شناسی، عوامل، انواع، آثار و پیامدهای اشرافیگری پرداخته می شود. این پژوهش نشان می دهد اشرافیگری نوعی بیماری است. مشی اشرافی گرایانه برای مسئولان کشور، ضعف به شمار می آید. اگر دیگران اشرافیگری را لازمه رسیدن به مقامات عالیه ی کشور می دانند، در نظام اسلامی، این ها نه تنها لازمه ی آن نیست، بلکه ضعف هم محسوب می شود. جامعه ای که به این آسیب دچار شود حتما به انحطاط کشیده خواهد شد
    کلیدواژگان: اشرافیگری، انواع اشرافیگری، آثار و پیامدهای اشرافیگری
  • محمد نجارزاده صفحه 165
    یکی از مسائل بسیار مهمی که در بحث های جهانی شدن به وجود آمده است، اثرات آن بر فرهنگ محلی است. این نگرانی وجود دارد که با توسعه جهانی شدن، فرهنگ محلی به طور کامل با فرهنگ جهانی یکی شود و از بین برود. در واقع این تنها نکته ای است که اکثر کشورهای جهان به جز ایالات متحده با آن موافقند. این مقاله در نظر دارد که اثرات جهانی شدن فرهنگی را بر سبک زندگی محلی در شهر اصفهان را بررسی کند. بحث اصلی بر تفاوت های سبک زندگی در میان گروه های مختلف مردم که به طور متفاوت در برابر روندهای فناوری و جهانی شدن قرار می گیرند، خواهد بود. برای پرداختن به شاخص های سبک زندگی از آثار بوردیو استفاده شده است. چارچوب نظری این مقاله نیز براساس سه دیدگاه تفاوت های فرهنگی، یکی شدن فرهنگی و پیوندزدن فرهنگی است که در نهایت توضیح داده شود که کدام یک از آنها می-تواند با منطقه مورد مطالعه مطابقت داشته باشد. در این مقاله از روش تحقیق کیفی استفاده شده است که با ابزارمصاحبه صورت گرفته است. نتایج مطالعه نشان می دهد که در منطقه مورد مطالعه تفاوت ها در سبک زندگی نه در همه شاخص ها که بلکه بیشتر در شاخص رسانه قابل مشاهده است و گروه های اجتماعی در بقیه شاخص ها مانند، غذا، پوشاک، مذهب و اوقات فراغت بیشتر شبیه به هم عمل میکنند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، جهانی شدن فرهنگی، اثرات سبک زندگی، اصفهان
  • حامد فروزان، حجت الله امینی صفحه 195
    با ورود وسائل ارتباطی و گسترش ارتباطات بشر هر روز بیش از پیش به اهمیت استفاده آن در زندگی انسان ها افزوده می شود. این پژوهش با هدف آسیب شناسی سبک زندگی در برنامه های تلویزیون و راهکارهای ارتقای آن در ایران امروز انجام شده است. این مطالعه کیفی، از نوع تحلیل محتوا و با مشارکت 40 نفر از صاحبنظران علوم ارتباطات و جامعه شناسی که با روش نمونه گیری هدفمند و با تنوع سن، مدت زمان تماشای برنامه های تلویزیونی در طول روز، تخصص و جنسیت انتخاب شدند و با مصاحبه ای عمیق و بدون ساختار جمع آوری اطلاعات گردید. شیوه تجزیه و تحلیل داده ها، تحلیل محتوا با رویکرد استقرایی بود. مقبولیت و عینیت داده ها با تلفیق در جمع آوری داده ها، تنوع مشارکت کنندگان تحقیق، مرور و بازنگری مکرر داده ها، بازبینی مشارکت کنندگان تحقیق و همکاران تحقیق به طور مکرر انجام شد. در این تحقیق ن ال و سبک زندگی ایرانی اسلامی و ارط آن ع برنامه های تلویزیونی تاکید بر نظرات صاحبنظران و بینندگان تلویزیون، آسیب های وارده از تلویزیون بر سبک زندگی در ایران امروز دا شده است. در ن ارا راری ن ای ارتقای سبک زندگی در ایران امروز از طریق رسانه ملی و توسعه همه جانبه سبک زندگی اسلامی اام ها.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، سبک زندگی، تلویزیون، راهکار، ایران امروز
  • فتانه درتاج، اکرم درتاج صفحه 233
    دین اسلام، دین اعتدال، میانه روی و دوری از افراط وتفریط است، اسلام سعی می کند با برنامه های متعدد پیروان خویش را در راه راست و خط اعتدال نگه دارد و با افراط و تفریط در هر امری مخالف است و آن را برای زندگی دنیوی و اخروی، فردی و اجتماعی مسلمانان مضر می داند. الگوی مصرف در اسلام علاوه بر مخالفت با «اسراف» با پدیده ناشایست «تجمل گرایی» نیز به عنوان یک بیماری اقتصادی مقابله کرده است. قرآن مجید در آیات متعددی به بحث اسراف پرداخته و جنبه های مختلف این امر مذموم را بررسی کرده، آیاتی که اعلام می دارد «خداوند مسرفین را دوست ندارد» بیانگر این حقیقت است که اسراف موجب می شود تا شخص مسرف، با وجود دارا بودن همه فضایل اخلاقی و اعمال صالح، نتواند به مقام محبت و قرب الهی برسد. البته قرآن مجید، همچنانکه اسراف را نمی پذیرد، سختگیری در مخارج زندگی را نیز قبیح و ناپسند می شمارد و اجازه نمی دهد که افراد حریص و مال اندوز و تنگ نظر به بهانه پرهیز از اسراف در دامن خساست و سخت گیری در مصرف بیفتند. قرآن مجید با مطرح کردن مسئله اسراف و بیان مضرات آن و دعوت به اعتدال و میانه روی در تمام امور زندگی، در حقیقت بهترین الگوی مصرف را برای زندگی سعادتمندانه به آدمیان ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: اسراف، تجمل گرایی، اعتدال، میانه روی، الگوی مصرف
|
  • S. S. Shariati Page 1
    A glance at the history of social thought suggests that there are three main patterns of lifestyle. First, monasticism according to which the world is a place where human identity and personality are destroyed and he is impeded from achieving growth, prosperity and sublimity. Therefore, human being should avoid any kind of social commitment and responsibility, such as marriage, in this material life, and try to achieve spiritual sublimity in isolation. Second, the philosophical lifestyle of pleasure that has no belief in the hereafter and seeks mere pleasure in the material world. According to this belief, human life is limited to worldly pleasure and human soul vanishes after death. Third, the Islamic lifestyle that emphasizes equally on two dimensions of the world and hereafter. According to this view, worldly needs of human are as important as his afterlife. Human responsibility has four dimensions: God, slelf, people and the nature. The present paper is an attempt to study the rights and duties of human based on Islamic teaching, criticizing the two above-mentioned lifestyles, and emphasizing the value of Islamic lifestyle.
    Keywords: Lifestyle, Human, Life, Prosperity
  • S. Kazemian, S. S. Shariati , M. Esmaeli , K. Farahbakhsh Page 11
    Family is one of the main pillars of society. Achieving a healthy society apparently relies on family health, which itself depends on the mental health of family members and favorable relationships between them. Therefore, bringing health to family members and their relationships will certainly have positive effects on the society. The present paper is an attempt to introduce a model for couple’s conflict resolution based on family self-healing factors and principles of Islamic anthropology. The population of the study included all couples with 10 years of healthy marriage. The sample population consisted of 30 couples (30 men and 30 women) who were selected using purposeful sampling during the summer of 2012. Instruments used in this qualitative research were “Marriage Performance Evaluation” questionnaire and interview with couples. The result indicated that the education model consisted of three primary components, namely belief, ethics (intrapersonal), and actions, themselves consisting of subcomponents and interrelationships.
    Keywords: Self, Healing Factors, Marital Conflicts, Anthropological Principles, Ayatollah Javadi, Amoli's Views
  • G. Khajehsarvi , A. Eghbal, J. Tabbakhi Mameghani Page 35
    Islamic lifestyle, due to its Islamic essence, covers all aspects of human life, especially interaction of people with political systems, and in case of the Islamic Republic, religious democracy. Regarding the normative characteristics of Islamic lifestyle, a fundamental discussion of the necessity of Islamic systematization based on justice, responsibility, and frugality was presented first. To realize Islamic lifestyle in the framework of Islamic democracy, it is necessary to give reality to the duties of political officials and governors towards people, including toleration, honesty, giving hope, intimacy, and meritocracy. On the other side, the duties of people towards the Islamic democratic system are loyalty to the Islamic system, political participation, enjoining what is good and forbidding what is evil, and intelligence cooperation. The present paper analyzes the Islamic prescriptions and orders extracted from conduct of infallibles, as well as the Constitution and religious democracy in Iran, in the framework of classic Islamic lifestyle.
    Keywords: Islamic Lifestyle, Islamic Democracy, Interaction, Systematization, Responsibilities
  • S. Ahmadvand Page 57
    Lifestyle is the artistic creation of specific ways considering one’s resources, socioeconomic status, and social and individual constraints. In other words, lifestyle is the art of choosing the best and the most reasonable way of achieving one’s goals. Thus depending on one’s roles in the network of social relationships, one may face opportunities. Indeed, one may benefit from opportunities, such as social wealth and individual capabilities, based on one’s role in social production, including income, experiences, skills, information and knowledge.Based on any definition, there are many different factors in the development and evolution of lifestyle. The present paper aims to analyze the role of political system and government in different lifestyles. The most important factor is government or political system. Lifestyle is composed of several main components that can be created, supported, and promoted by the government. The first component involves insight and intuition that can be manifest in beliefs and perceptions. Tendency is the second component. Three indexes of this component are values, discourses and preferences. The third component is behavior, two indexes of which are conscious and unconscious actions. The forth component is situation. Political and social situations are the most important indicators of this component.Any political system has four functions, including achieving goals, maintaining solidarity, compliance, and conflict resolution. Governments can actualize or promote any of the mentioned lifestyles in the field of any of these functions. The present paper is an attempt to describe the components of lifestyle and functions of political systems, as well as to examine the role of the functions in the establishment and promotion of these components.
    Keywords: Political System, Lifestyle, Government Functions
  • H. Ajili , M. Beyki Page 81
    Globalization of capitalism has led to the development, institutionalization and reproduction of its socio-cultural values in the world. One of its consequences is the spread and normalization of the concepts of ‘everyday life’ and ‘life style’ based on the principles and favorable society of capitalism. In other words, capitalism not only concerns modes of production and management of social economy, but also – as a comprehensive system – involves ontology, epistemology, anthropology, economics, politics, security as well as its unique and favorable culture. The rule of this system, naturally and essentially, implies the recommendation, promotion, institutionalization, and reproduction of a specific lifestyle. In other words, capitalism aims at a certain type of human and society although, as stated by Spivak, it tries to deny and hide its products and socio-cultural dimensions. The current concern of the country regarding the design and development of local and Islamic lifestyle shows how essential it is to identify the components of hegemonic capitalist lifestyle. Therefore, the present paper attempts to understand and dissect these components by asking the questions “What are the components of a capitalist lifestyle?” and “What is the articulation and relationship between these components?” The main hypothesis of the research is that the authenticity of profit and welfare, and capital accumulation in this system has led to the production and reproduction of certain components in the fields of popular culture, society-building, urbanization, architecture, and lifestyle. These components are quickness, consumerism, commodification, aesthetic matrix of capitalism, signification system of capitalism, technologic arrangement, utilitarianism, etc. To understand and assess these components, the authors made use of an eclectic theoretical framework, combining Frankfurt School, Gramscian School, and theories of Cultural Studies
    Keywords: Capitalist Society, Consumption, Media, Frankfurt School
  • A. R. Sadeghi Page 111
    The present paper aims to study the characteristics and requirements of teaching multicultural life skills as well as the relationship between this approach and lifestyle improvement, especially in Iran’s multicultural setting. People living in a multicultural society should have a clear, real and unbiased knowledge of different cultures and ethnicities. Improvement of multicultural approach sets the ground to realize this goal. As long as multicultural values are neglected in a multicultural society, multicultural goals cannot be realized. A multicultural approach provides a framework in which, experiences, heritages and languages of different groups as well as their cultural and social backgrounds are valued in a way that they can peacefully live beside each other. In fact, the main goal of a multicultural approach is improving the lifestyle and making it possible for different groups and ethnicities to live peacefully beside each other. The present paper explains the goals of multicultural approach and present different ways of improving the Iranian lifestyle through official and nonofficial education. More importantly, it intends to examine the capacity of nonofficial education to be practiced parallel with official education in Iran’s contemporary society.
    Keywords: Multiculturalism, Multicultural Lifestyle, Official, Nonofficial Education
  • A. Motamedi Page 125
    The word ‘lifestyle’ has several definitions. As defined by the World Health Organization, ‘lifestyle’ refers to a way of life or style of living that is based on the patterns of behavior choices made from alternatives that are available to people according to their socio-economic circumstances and to the ease with which they are able to choose certain ones over others (WHO, 1998). A lifestyle can be whether healthy or unhealthy, regarding the indices such as dietary choices, body exercise level, and personal behaviors (Longman, 2008). In 1900, the concept of ‘lifestyle’ was introduced by Alfred Adler. According to him, the way people deal with three important domains of life, namely work, social affairs, and close relationships, reflects their lifestyle. In other words, lifestyle is reflected in people’s career choice, relationship with others and love
    Keywords: Desirable Lifestyle, Communication Perspective, Relationship with Self, God, Others, Nature
  • A. Ashrafi Page 143
    Aristocracy refers to a style of life in which people try to live like aristocrats and to establish their social relations based on aristocracy. The present paper, using a content analysis method, aims to explain the aristocratic lifestyle with an emphasis on the Supreme Leader’s (Imam Khamenei) sayings. The terminology and typology of Aristocracy was studied and its consequences were described. Although it may be regarded as a requirement of gaining power in other countries, it is not the case in the Islamic system. Here, an aristocratic lifestyle is considered as a weak point of the country’s authorities. This study showed that aristocracy is a kind of disease. A society infected with such disease will definitely fall.
    Keywords: Aristocracy, Types of Aristocracy, Consequences of Aristocracy
  • M. Najjarzadeh Page 165
    One of the important issues related to globalization is the impact it has on the local culture. There is a fear that the spread of globalization may lead to obliteration of local cultures and homogenization of societies across the world. Actually, this is the only point on which most countries, except United State, agree. The present paper aims to investigate the impacts of cultural globalization on urban lifestyles in the city of Isfahan. The main orientation of the paper was a comparison of lifestyles of different urban groups which are exposed differently to technology and other trends of globalization. Pierre Bourdieu’s views were used in explain lifestyle indices. The theoretical framework of the paper was based on cultural differences, cultural convergence and cultural hybridization theories. The author specified which one fits to the region of study. The present paper was a qualitative study, and the data collection tool was questionnaire. The results showed that the differences in lifestyles were visible mostly in media, and different social groups acted similarly in other indices such as food, clothing, religion and leisure.
    Keywords: Globalization, Cultural Globalization, Impacts of Lifestyle, Isfahan
  • H. Forouzan, H. A. Amini Page 195
    With the advent of the means of communication and the spread of human communications, the importance of communication is increasingly felt in everyday human life. This study aims at pathology of lifestyle in television programs and strategies to improve it in contemporary Iran. The types of research are qualitative and content analysis. The sample population consisted of 40 experts from communication science and sociology selected using purposeful sampling and categorized by age, duration of watching television, expertise and gender. Data was collected using in-depth and unstructured interviews. The method of data analysis was inductive content analysis. Credibility and objectivity of data was guaranteed by integrated data collection, diversity of participants, frequent review of the data, and frequent review of research participants and colleagues. In this study, principles and concepts of Islamic-Iranian lifestyle its close relationship with the themes of television programs are described. Then undesirable effects of television programs on Iranian lifestyle are identified with an emphasis on the views of experts and television viewers. Finally, different strategies for the improvement of Iranian lifestyle through National Media and the promotion of Islamic lifestyle are introduced.
    Keywords: Pathology, Lifestyle, Television, Strategy, Contemporary Iran
  • F.Dortaj, A.Dortaj Page 233
    Islam religion is the religion of moderation without going to extremes and attempts to keep its followers in moderation by various programs and disagrees with extremes in every deed and considers it disadvantageous for worldly, heavenly, personal and social life of muslims. In addition to extravagance, consumption pattern also struggles against luxury as an economic disease. Holy quran debates with extravangnce in different verses and studies various aspects of this indecent deed. Some verses as " God doesn’t like extravagant", reveals this fact that extravagant can not reach get near to god. Reach Divine nearness in spite of bechavicne even they the hest works and even they have the best. As holy Quran rejects extravagance, it considers to picka in paying life expenses under poetext an indecent deed and does not allow parsimony under the pretext of avoiding extravagance. In fact, holy Quran offers the best consumption pattern for a lucky life by annonming extravagance, its disadvantages, and inviting people to moderation in all of affairs of the life
    Keywords: Extravagance, luxury, moderation, consumption pattern