فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 26 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • سید صدرالدین شریعتی، سپیده انصافی مهربانی* صفحات 1-26
    یکی از معضلات همیشگی جوامع، وجود خرافه و اعتقاد به آن است. عوامل و زمینه های خرافهگرایی در همه کشورها، آیینها و دینها وجود دارد و بمانند پوستینی وارونه در پی تحریف واقعیتاند. نحله های خرافهپرستی یکی پس از دیگری رشد یافته و هر روز عدهای زیادی از مردم ناآگاه (از جمله مردم ایران) را جذب خود میکند. براین اساس در نوشتار فوق برآنیم تا با نگاهی تربیتی، به روش پژوهش توصیفی از نوع اسنادی، از طریق تجزیه و تحلیلکیفی اطلاعات به این سوال پاسخ دهیم که؛ خرافهپرستی در ایران و جهان مبتنی برچه جایگاهی بوده و چه راهکارهای تربیتی برای آن میتوان ارائه نمود؟ در پایان نیز به این نتیجه رسیدهایم؛ خرافهپرستی حاصل دوره های مختلف تاریخی بوده و آثار مخرب و بعضا غیرقابلجبرانی دارد. و ما در این راه نیاز به رویکردی تربیتی جهت درمان این معضل اجتماعی داریم. دو راهکار تربیتی عقلانی و عرفانی پیشنهاد میگردد؛ چراکه از اهداف اساسی تربیت عقلانی و عرفانی؛ تربیت انسانهای هوشیار و آگاهی است که تفکر خود را بر پایه استدلال صحیح و منطقی بنا نهاده و در برخورد با دنیای پیرامون خود با اندیشهای جامع و عمیق، جوانب مختلف امور را بررسی کرده و از قابلیت انعطاف بالایی در مواجهه با مسائل زندگی برخوردار باشند.
    کلیدواژگان: خرافه پرستی، تربیت عقلانی، تربیت عرفانی، قرآن کریم
  • ابراهیم نعیمی*، سید محمدحسین آشفته، ریحانه طالبی صفحات 27-44
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین خودکارآمدی تحصیلی با ادراک از خود و تفکر انتقادی در دانش آموزان بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع اول و دوم متوسطه شهر تهران در سال 1394 - 1395 بود. نمونه مورد پژوهش از بین دانش آموزان دختر پایه اول و دوم دبیرستان های علوم انسانی منطقه 2 تهران که به صورت تصادفی و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شد و شامل190 نفر بود. ابزار این پژوهش 3 پرسشنامه خودکار آمدی تحصیلی جینک و مورگان ، ادراک از خود و تفکر انتقادی کالیفرنیا می باشد. که به وسیله آن اطلاعات مربوط به دانش آموزان گرد آوری شد. در تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که بین خودکار آمدی با ادراک خویشتن، خودکار آمدی و تفکر انتقادی و تفکر انتقادی و ادراک خویشتن رابطه معنا داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، ادراک از خود، تفکر انتقادی
  • سمیه کاظمیان*، رقیه قربانیان صفحات 45-59
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه اعتقاد به سنت آزمایش و خودشکوفایی بزرگسالان، به روش کیفی و با ابزار مصاحبه با 18 نفر از زنان متاهل دارای مدرک تحصیلی لیسانس به بالا بین سنین 25-35 سال با وضعیت اقتصادی متوسط به بالا انجام شد. بعد از پیاده سازی مصاحبه ها، اطلاعات به کمک تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل ها حاکی از آن بود که افرادی که باورهای مذهبی پررنگ تری داشتند و معتقد به سنن الهی بودند، برای تغییر درزندگی خود تلاش می کردندهدف نهایی از زندگی را رضایت خدا می دانستند. و افرادی که باورهای مذهبی کمرنگ تری داشتند، نیز خواهان تغییر درزندگی خود بودند و برای آن تلاش می کردند. هم چنین مشخص گردید که افراد نمونه تنها برخی از ویژگی های افراد خودشکوفا را در درجات متوسط و یا حتی پایین از خود نشان دادند.باورهای مذهبی پررنگ تری داشتند و معتقد به سنن الهی بودند، برای تغییر درزندگی خود تلاش می کردندهدف نهایی از زندگی را رضایت خدا می دانستند. و افرادی که باورهای مذهبی کمرنگ تری داشتند، نیز خواهان تغییر درزندگی خود بودند و برای آن تلاش می کردند.
    کلیدواژگان: سنت آزمایش، خودشکوفایی، زنان
  • کیوان کاکابرایی* صفحات 61-85
    پژوهش حاضر با هدف آموزش حل مسئله خانواده محور به والدین و تعیین اثربخشی آن بر ارتباط والد- کودک دانش آموزان انجام شد. طرح پژوهش تجربی حقیقی از نوع پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه گواه بود. تعداد 120 دانش-آموز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و با انتساب تصادفی به دو گروه آزمایشی (60 نفر) و گواه (60 نفر) تقسیم شدند، ابتدا والدین گروه آزمایشی 10 جلسه در کارگاه تربیت کودک / نوجوان اندیشمند شرکت کردند سپس گروه آزمایشی به مدت سه ماه تحت برنامه حل مسئله خانواده محور مورد آموزش قرار گرفتند، برای جمع آوری اطلاعات از سیاهه رابطه والد - کودک جرارد (1994) فرم والدین استفاده شد. یافته ها طبق گزارش والدین در سه مرحله پیش آزمون- پس آزمون (فاصله سه ماهه) و پیگیری (فاصله یک ماهه) نشان داد، در گروه آزمایشی، بین نمرات پیش آزمون- پس آزمون در زیر مقیاس های ارتباط والد - کودک تفاوت معناداری وجود داشت اما بین نمرات پس آزمون - پیگیری در زیر مقیاس های ارتباط والد - کودک تفاوت معنادار نبود. بر این اساس می توان نتیجه گیری کرد که آموزش حل مسئله خانواده محور به والدین بر ارتباط والد - کودک دانش آموزان اثربخش بود و ارتباط والد - کودک را بهبود بخشیده است.
    کلیدواژگان: حل مسئله خانواده محور، ارتباط والد، کودک، دانش آموزان دوره ابتدایی
  • محمدعلی بشارت*، مریم طاهری، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 87-115
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه کمال گرایی، استحکام من، خشم و نشخوار خشم در بیماران مبتلا به افسردگی اساسی و وسواس فکری- عملی انجام شد. تعداد 60 نفر (39 بیمار افسرده، 21 بیمار وسواسی) به مقیاس کمال گرایی چند بعدی تهران (TMPS)، مقیاس استحکام من (ESS)، مقیاس خشم چند بعدی تهران (TMAI) و مقیاس نشخوار خشم (ARS) پاسخ دادند. روش پژوهش علی- مقایسه ای و جامعه آماری تمام بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و اختلال وسواس فکری- عملی مراجعه کننده به کلینیک های خصوصی شهر تهران بودند. برای تحلیل داده های پژوهش، از شاخص ها و روش های آماری مانند درصد، فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد، تحلیل واریانس چند متغیری و آزمون t مستقل استفاده شد. یافته ها نشان داد که ابعاد کمال گرایی در اختلال افسردگی و وسواس فکری- عملی دارای تفاوت معنادار هستند؛ در بعد کمال گرایی خودمحور و دیگرمحور نمرات بیماران مبتلا به وسواس از بیماران افسرده بالاتر بود، در بعد کمال گرایی جامعه محور بیماران افسرده نمره بالاتری کسب نمودند. استحکام من دو گروه تفاوت معناداری نداشت. در خصوص خشم، نتایج حاکی از آن بود که خشم درونی بیماران مبتلا به افسردگی بالاتر از بیماران مبتلا به وسواس بود. نتایج همچنین نشان داد که نمره نشخوار خشم بیماران افسرده بیشتر از بیماران مبتلا به وسواس بود. بر اساس یافته های این پژوهش می توان همبودی دو اختلال افسردگی و وسواس فکری- عملی را بر اساس مبانی آسیب شناختی مشترک تبیین نمود؛ در عین حال، مبانی آسیب شناختی متفاوت تمایز دو اختلال را توجیه می کنند.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، استحکام من، خشم، نشخوار خشم
  • فرهاد اصغری *، رضا قاسمی جوبنه، مریم سادات حسینی صدیق، مینو جامعی صفحات 115-132
    اعتیاد باعث ایجاد مشکلات بسیاری برای فرد معتاد و خانواده او می شود، به طوری که خانواده فرد معتاد از مشکلات بیشتری رنج می برند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر تنظیم هیجان و کیفیت زندگی زنان دارای همسر معتاد بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بوده و از طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش را زنان دارای همسر معتاد مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر رشت در سال 1393 تشکیل می دهند. 20 نفر با استفاده به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند (10 نفر برای هر گروه). گروه آزمایش در 8 جلسه آموزش ذهن آگاهی شرکت کردند، درحالیکه گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. از مقیاس تنظیم هیجان و پرسشنامه کیفیت زندگی برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 18 و به شیوه تحلیل کواریانس تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات پس آزمون گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد و آموزش ذهن آگاهی به طور معناداری موجب افزایش تنظیم هیجان و کیفیت زندگی در زنان دارای همسر معتاد شده است (01/0>P). لذا انجام مداخلات بر اساس این رویکرد می تواند در افزایش بهزیستی هیجانی و کیفیت زندگی این زنان مفید باشد.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تنظیم هیجان، کیفیت زندگی، اعتیاد
  • حمیده عبدالحسینی، پریسا نیلفروشان*، محمدرضا عابدی، سیمین حسینیان صفحات 133-154
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی تاثیر روش های مشاوره مسیرشغلی مبتنی بر نظریه شناختی- اجتماعی، سازه گرایی و انگیزشی بر اشتیاق مسیرشغلی دانشجویان انجام گردید.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و دارای طرح پیش، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه الزهرا در سال تحصیلی 95-94 بودند. به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم جامعه تعداد 361 نفر از دانشجویان پرسشنامه اشتیاق مسیرشغلی را تکمیل کردند. از بین آنها تعداد74 نفر نمره یک انحراف استاندارد پایین تر از میانگین کسب کردند. مرحله دوم 60 نفر از افرادی که داوطلب شرکت در مرحله دوم پژوهش بودند انتخاب شده و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش(هر کدام 15) و یک گروه کنترل قرار گرفتند. مشاوره مسیرشغلی مبتنی بر نظریه شناختی- اجتماعی، سازه گرایی و انگیزشی در مورد سه گروه آزمایش انجام شد. در پایان چهار گروه دوباره با استفاده از پرسشنامه اشتیاق مسیرشغلی هیرشی (2014) سنجیده شدند.
    یافته ها
    نتایج درون و بین آزمودنی حاصل از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و واریانس چندمتغیری نشان دادند که ارائه آموزش بر بهبود میانگین نمرات اشتیاق مسیرشغلی تاثیر داشته است(p < 0/001). نتایج آزمون تعقیبی بیان گر آن بود که نمره کل اشتیاق مسیرشغلی در مراحل پس آزمون و پیگیری در گروه کنترل به طور معناداری از سه گروه مشاوره مسیرشغلی مبتنی بر رویکرد شناختی- اجتماعی، سازه گرایی و انگیزشی کمتر بود(p < 0/001).
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر بیانگر این است که آموزش مشاوره مسیرشغلی مبتنی بر رویکرد شناختی- اجتماعی، سازه گرایی و انگیزشی بر افزایش اشتیاق مسیرشغلی دانشجویان دختر موثر است.
    کلیدواژگان: اشتیاق مسیرشغلی، مشاوره انگیزشی، مشاوره مسیرشغلی، نظریه سازه گرایی، نظریه شناختی، اجتماعی
|
  • Sadreddin Shariati, Sepideh Ensafi * Pages 1-26
    One of the perennial problems of the society is the existence of superstitionism and the belief in it. Factors and contexts of superstitionism exist in all countries, rituals and religions and seek to distort the reality such as a backward cover. Schools of superstition grow one after another and a large number of uninformed people (including Iran) are absorbed toward it every day. Based on the above-mentioned introduction, we seek to take an educational look and employ a descriptive method via the qualitative analysis of data and answer this question that, what position superstitionism has in Iran and what sorts of educational strategies can be provided for that? Findings revealed that superstitionism is the outgrowth of different historical periods and its effects are devastating and sometimes irreversible. Moreover, we need to have an educational approach to treat this social problem. Two educational, rational and mystical strategies are recommended. The basic objective of rational and spiritual education is training aware and mindful people, who have based their thinking on correct and logical reasoning and investigate different aspects of matters with comprehensive and profound ideas and show high flexibility in dealing with real-world issues.
    Keywords: Superstition, Intellectual Education, Mystical Education, the Holy Quran
  • Ebrahim Naeimi * Pages 27-44
    The aim of this research was to study the relationship between academic self-efficacy with self concept and critical thinking in students. The target population consisted of all girl students, who were studying in elementary and high school grades in Tehran city in the academic year of 2015 and 2016. The sample was chosen among the elementary school and high school students which were in the second region of Tehran city. They were selected randomly by multi-level cluster sampling method and consisted of 190 students. The data were gathered by 3 questionnaires including academic self-efficacy questionnaire of Jing and Morgan, self concept and California critical thinking questionnaire. Pearson correlation co-efficient was used in order to analyze the data collected. The results showed that there was no significant relationship between academic self-efficacy with self concept, academic self-efficacy with critical thinking and critical thinking with self concept.
    Keywords: Academic self, efficacy, self concept, critical thinking
  • Somayyeh Kazemian* Pages 45-59
    the present study was done among 18 married woman with BA degree of age 25-35 to study the relation of belief in test tradition and adult's s flourishing in a quality strategy using interview and they all had usual economical status after doing the interviews , the information was analyzed by content analysis . the results showed those with stronger religious beliefs in God's traditions tried to make a change in life and their goal was God's satisfaction.
    those with less strong beliefs also tried in their life. it also turned out that those who were chosen as samples had some features of really religious people. they had God's satisfaction as their life objective. those with less strong belief also believed in making efforts in life.
    to make changes in their life. they also showed self-flourishing in medium and low degrees too.
    Keywords: belief, tradition, women's flourishing
  • Kivan Kakabaraee * Pages 61-85
    The aim of present study was to determine of the effectiveness of family oriented problem solving education on parent-child relationship among students of elementary schools in Kermanshah city. Experimental research design was pre-test, post-test and follow-up with the control group. One hundred and twenty of elementary students were selected by using simple random sampling method and assigned into intervention (60 subjects) and control groups (60 subjects). parents and teachers of students in the intervention group, undergone 10 sessions Preparation of a family oriented problem solving, after than elementary students in intervention group received Preparation of a family oriented problem solving for 3 months, but control group did not. For collecting data use of inventory relationship between parent-child Gerrard (1994) parent form. Both groups were evaluated using scale inventory relationship between parent-child Gerrard (1994) in tree assessment times (pre-test, post-test and follow-up), and data analyzed by repeated measure. findings showed that there were significant differences between two groups in pretest and post-test among the Sub scales relationship parent-child, but there was no significant difference between post test and follow up. Accordingly, it can be concluded that effective family oriented problem solving training on relationship parent-child and communication parent-child has improved.
    Keywords: family oriented problem solving, parent, child relationship, elementary students
  • Mohammad Ali Besharat*, Maryam Taheri, Masoud Gholamali Lavasani Pages 87-115
    The main objective of the present study was to compare perfectionism, ego strength, anger, and anger rumination in individuals with major depression (MDD) and obsessive-compulsive disorder (OCD). Tehran Multidimensional Perfectionism Scale (TMPS), Ego Strength Scale (ESS), Tehran Multidimensional Anger Inventory (TMAI), and Anger Rumination Scale (ARS) were completed by 60 patients (39 patients with major depression disorder, 21 patients with obsessive-compulsive disorder). Method of the present descriptive study was causal-comparative and statistical society included all major depressive disordered and obsessive-compulsive disordered patients refering to private clinics in Tehran during the year 1394. Analysis of the data involved both descriptive and inferential statistics including means, standard deviations, correlation coefficient, MANOVA, and independent t-test. The results demonstrated that dimensions of perfectionism were different in MDD and OCD: while self-oriented perfectionism and other-oriented perfectionism were elevated in patients with obsessive-compulsive disorder sample, socially-prescribed perfectionism was elevated in major depression disorder sample. The results revealed no difference between the two groups in ego strength. Ager-in was elevated in major depression disorder sample, and there was no significant difference in other dimensions among the two groups. The results indicated that individuals with MDD showed more level of anger rumination than individuals with OCD. According to the results of the present study it can be concluded that comorbidity of MDD and OCD can be clarified through the common bases of psychopathology, meanwhile different principals of psychopathology justify distinction between the two disorders.
    Keywords: perfectionism, ego strength, anger, anger rumination
  • Farhad Asghari *, Reza Ghasemi Jobaneh Pages 115-132
    Addiction can cause many problems for the addict and his family, so that the addict's family suffer from more problems. The aim of current research was to investigate the effectiveness of mindfulness training on emotion regulation and quality of life of addict’s Wife. The research method is semi-experimental and the pretest- posttest design with control group was used. Population in this study consisted the addicts’ wife referring to the Addiction Treatment Centers of Rasht city in 2014. 20 ones were selected based on available sampling method and were assigned using random sampling method in two experimental and control groups (10 ones per group). The experimental group participated in 8 sessions of mindfulness training and control group received no intervention. The emotion regulation scale and quality of life questionnaire were used for data collection. The gathered data were analyzed by Spss version 18 using analysis of covariance. The results show that there exist significant differences between post-test scores of the experimental and control group and mindfulness training could significantly increase emotion regulation and quality of life of addict’s wife (P>0.01). Thus interventions based on this approach lead to increasing emotion wellbeing and quality of life of these women.
    Keywords: Mindfulness Training, emotion regulation, quality of life, Addiction
  • Hamideh Ab, Parisa Nilforooshasn* Pages 133-154
    Aim: the present study was to comparing the effect of career counseling method based on social-cognitive theory, constructive, motivational on students’ career engagement.
    Methods
    this research was quasi experimental study with the pre-test, post-test and follow up as well as control group. The study population consisted of undergraduate students of Alzahra University in 2015-2016 academic years. The stratified sampling method was used to identify and select appropriate sample. Among approximately 6,000 undergraduate students based on the Cochran sample size formula, 361 students were completed Career Engagement Questionnaire (Hirsch, Freund, & Herrmann, 2014). 60 students were selected and randomly assigned into the 3 experimental groups and 1 control (15 pre a group), and were assessed in pre-test, post-test and follow up by Career Engagement scale (CES, 2014).
    Results
    the results of the within and between subjects from analysis of repeated measures and MANOVA revealed that training have a significant effect on enhancement of career engagement (P
    Conclusion
    Career counseling method based on social-cognitive theory, constructive, motivational can increase career engagement in girl students
    Keywords: Career Engagement, Career Counseling, Social, Cognitive Theory, constructive Theory, motivational Theory