فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 1 (زمستان 1389)

  • بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رسول روشن علیرضا علینقی آزاده طاولی صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر زوج درمانی مبتنی بر خود نظم بخشی بر کاهش تعارض های زناشویی انجام شد. بدین منظور، از بین جامعه آماری شامل زوجین دارای مشکلات زناشویی مراجعه کننده به مرکز مشاوره پویش، تعداد 16 زوج انتخاب و به گونه ای تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایشی قرار گرفتند. نمونه های این پژوهش عبارت بودند از گروه آزمایش متشکل از 8 زوج که زوج درمانی مبتنی بر خود نظم بخشی را در طول 6 جلسه هفتگی دریافت کردند و گروه کنترل، متشکل از همین تعداد افراد که این درمان را دریافت نکردند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه تعارض زناشویی (MCQ) بود که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون بر روی دو گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. نتایج آزمون U من ویتنی حاکی از آن بود که زوج درمانی مبتنی بر خود نظم بخشی موجب کاهش معنادار در میانگین نمرات تعارض زناشویی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل گردید (003/0P =). همچنین این برنامه درمانی موجب کاهش معنادار در میانگین نمرات خرده مقیاس های تعارض زناشویی شامل تعارض های مربوط به رابطه جنسی (04/0P =)، واکنش های هیجانی (008/0P=)، رابطه فردی با خویشاوندان خود (002/0P=) و جلب حمایت فرزند (047/0P=) در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که زوج درمانی مبتنی بر خود نظم بخشی می تواند به عنوان یک برنامه درمانی مفید در کاهش تعارض های زوجین ناسازگار به کار رود.
    کلیدواژگان: زوج درمانی مبتنی بر خود نظم بخشی، تعارض زناشویی
  • کورش گودرزی، فرامرز سهرابی، نورعلی فرخی، فرهاد جمهری صفحه 15

    اثربخشی تعاملی هوش معنوی و آموزش مهارت های زندگی بر سلامت روانی دانشجویان در پژوهشی از نوع طرح های جایگزینی تصادفی بلوکی بررسی شد. ابتدا، نمونه ای به تعداد 166 دانشجوی پسر و دختر از بین11370 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد، پرسشنامه های هوش معنوی (ناصری و سهرابی، 1386)، سنجش نشانه های مرضی (دروگاتیس و همکاران، 1975)، را در پیش آزمون تکمیل کردند. سپس بر اساس نمره های پرسشنامه هوش معنوی (بالا یا پایین تر از میانگین نمره ها) به چهار گروه تقسیم شدند. دو گروه آزمایشی، یکی با هوش معنوی بالا و دیگری با هوش معنوی پایین و دو گروه کنترل، یکی با هوش معنوی بالا و دیگری با هوش معنوی پایین. گروه های آزمایشی، در 16 جلسه 3 ساعته از آموزش مهارت های زندگی مبتنی بر الگوی آموزشی سازمان جهانی بهداشت (1999)، در خلال 8 هفته شرکت کردند و در پایان آموزش، برای بار دوم پرسشنامه سنجش نشانه های مرضی را در پس آزمون کامل نمودند. سرانجام بعد از گذشت چهار ماه جهت بررسی ثبات یا تغییرات ایجاد شده در نتایج، در یک مطالعه پیگیرانه، مجددا پرسشنامه سنجش نشانه های مرضی اجرا شد. نتایج آزمون آماری «t» نشان داد که هوش معنوی و آموزش مهارت های زندگی، هر یک به طور جداگانه تاثیر معنی داری بر سلامت روانی دانشجویان داشته، اما در تعامل با هم تاثیر معنی داری بر سلامت روانی دانشجویان نمی گذارند.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، آموزش مهارت های زندگی، سلامت روانی، دانشجویان
  • محمدعلی بشارت صفحه 43
    در این پژوهش رابطه ابعاد کمال گرایی و سلامت و بیماری جسمی مورد بررسی قرار گرفت. هدف اصلی پژوهش حاضر مطالعه نوع رابطه کمال گرایی خود محور، کمال گرایی دیگر محور و کمال گرایی جامعه محور با شاخص های سلامت جسمی شامل نشانه های مشکلات پزشکی، سلامت ادراک شده، تعداد مراجعات به پزشک و تعداد روز های بستری در رختخواب به دلیل بیماری در نمونه ای از جمعیت عمومی بود. دویست و هفتاد و چهار داوطلب (154 زن، 120 مرد) در این پژوهش شرکت کردند. از آزمودنی ها خواسته شد مقیاس کمال گرایی چند بعدی تهران (TMPS) و مقیاس سلامت جسمی (PHI) را تکمیل کنند. برای تحلیل داده های پژوهش از شاخص ها و روش های آماری شامل فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، ضرایب همبستگی و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین کمال گرایی خود محور و جامعه محور با همه شاخص های سلامت جسمی به ترتیب همبستگی مثبت و منفی وجود دارد، در حالی که کمال گرایی دیگرمحور فقط با شاخص تعداد مراجعات به پزشک همبستگی منفی معنادار داشت. کمال گرایی خود محور از طریق تقویت انگیزه های فردی و بسیج نیرو های روانشناختی و آمادگی ها و توانمندی های جسمی شاخص های سلامت را بهبود می بخشد، در حالی که کمال گرایی جامعه محور با تحمیل انتظارات آرمانی دیگران و فشار و استرس مداوم بر فرد، همزمان نیرو های روانشناختی و آمادگی ها و توانمندی های جسمی وی را تحلیل می برد و تضعیف می کند.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، سلامت جسمی، بیماری جسمی
  • منصور بیرامی، فاطمه نعمتی سوگلی تپه، شهریار رزمی صفحه 63
    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف ارزیابی تاثیر آموزش گروهی مهارت های مدیریت خشم و آرمیدگی بر کاهش نشانه های اضطراب، افسردگی و خشم در بیماران قلبی، پس از جراحی بای پس عروق کرونر، انجام شده است.

    روش

    در قالب طرح پژوهش نیمه تجربی، 40 بیمار مبتلا به اختلال کرونری قلب با دامنه سنی 65 – 35 سال که برای اولین بار تحت جراحی بای پس قرار گرفته بودند، انتخاب شدند و به تصادف در گروه های آزمایش و گواه جایگزین شدند. جهت اندازه گیری متغیرها، از پرسشنامه های اضطراب و افسردگی بک و مقیاس خشم MMPI-2 استفاده شد. تحلیل داده ها با بهره گیری از روش آماری تحلیل کوواریانس انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برنامه آموزش گروهی مهارت های مدیریت خشم و آرمیدگی، بطور معنی داری موجب کاهش نشانه های اضطراب (001/0p<) و افسردگی (001/0p<) و خشم (001/0p<) در بیماران گروه آزمایش شده است که چنین تغییری در بیماران گروه گواه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر آموزش مهارت های مدیریت خشم و آرمیدگی بر کاهش نشانه های هیجانی منفی بیماران، بکارگیری این روش در کلیه سطوح پیشگیری و درمان بیماری های کرونری قلب، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مدیریت خشم، آرمیدگی، اضطراب، افسردگی، جراحی بای پس عروق کرونر
  • طاهره حسینی قمی، صغری ابراهیمی قوام، زهره علومی صفحه 77

    این پژوهش به منظور یقیین اثربخشی آموزش تاب آوری بر کیفیت زندگی مادرانی که فرزندان آن ها دچار سرطان شده اند، انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه ی مادران فرزندان سرطانی بین 10 – 13 بوده است. روش پژوهش بکار گرفته شده طرح نیمه آزمایشی و شامل پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بوده است. با روش نمونه گیری تصادفی یک گروه 30 نفری از مادران انتخاب شدند.آن ها در دو گروه مساوی قرار داده شده اند که نیمی از آن ها در گروه آزمایش و نیمی دیگر در گروه گواه بوده اند. پرسشنامه های تاب آوری کانر – دیوید سون و کیفیت زندگی برای هر دو گروه به کار رفت. نتایج 9 جلسه آموزش تاب آروی با استفاده از روش تحلیل کوواریانس نشان داد که مادرانی که تحت آموزش معین قرار گرفتند در تاب آوری و کیفیت زندگی نسبت به مادرانی که از این آموزش ها برخوردارنبوده اند پیشرفت بهتری داشته اند. آموزش تاب آوری تاثیر معناداری بر مولفه هایی چون سلامت روان، عملکرد پائین، سرزندگی، درد بدنی، سلامت عمومی، نقش هیجانی داشته است در حالی که چنین اثری بر روی مولفه های عملکرد جسمانی، عملکرد اجتماعی وجود نداشته است. این پژوهش به این نتیجه می رسد که آموزش تاب آوری در افزایش تاب آوری و کیفیت زندگی مادرانی که فرزندان شان مبتلا به سرطان شده اند موثر بوده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، کیفیت زندگی، سرطان
  • مرضیه سبحانی، علیرضا مرادی، ندا علی بیگی، بهروز دولتشاهی صفحه 101

    در طی سال های اخیر شواهد تجربی و آزمایشی بسیاری در گسترش درمان های روان شناختی فراهم شده است. مطالعات مستقلی که انجام شده اند، حاکی از اثربخشی درمان های مختلف است که می توانند در بهبود علایم مثبت و منفی و افزایش کارکردهای شناختی، شغلی یا اجتماعی موثر باشند. گرچه پژوهش های قبلی به اثربخشی در حوزه های خاص پرداخته اند، درمان های حاضر این محدودیت را دارند که تمام نشانه ها و علایم را در بر نمی گیرند و هدف از ارائه درمان شناختی- رفتاری تلاشی است برای رفع و یا کاهش تعدادی بیشتر از علایم آزارنده وکمک به توانمندی مجدد بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا. پژوهش حاضر به بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری در کاهش علایم و بهبود عملکرد بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا پرداخته است.
    پژوهش حاضر یک طرح آزمایشی اندازه گیری مکرر بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا بستری در مرکز آموزشی درمانی روان پزشکی رازی بود. بیماران همگی تشخیص نهایی اسکیزوفرنیا داشتند. از بین جامعه آماری 40 نفر به عنوان افراد گروه نمونه در نظر گرفته شدند که در دو گروه 20 نفری به صورت تصادفی جای گرفتند.
    موقعیت اول درمان شناختی- رفتاری بود که به مدت 16 جلسه صورت گرفت. موقعیت دوم گروه کنترل بود که بدون درمان بوده و تنها درمان دارویی را دریافت می کردند. لازم به ذکر است که درمان معمول (درمان دارویی) در مورد دو گروه در حین دوره آزمایش وجود داشت.
    بیماران در هر دو موقعیت در سه مرحله قبل (پیش آزمون)، حین درمان (جلسه8)، بعد از درمان (پس آزمون) با ابزارهای مربوط به پژوهش مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. ابزارهای مورد مطالعه در پژوهش شامل مقیاس ارزیابی علایم مثبت و منفی، مقیاس عملکرد رفتاری و کارکردهای شناختی بود.

    یافته ها

    نتایج حاکی از اثربخشی معنادار برنامه شناختی- رفتاری در کاهش علایم منفی (001/0p>) و علائم مثبت (05/0p>) بیماران بود که منجر به بهبود عملکرد شناختی و رفتاری (001/0p>) بیماران گردیده در حالیکه در گروه کنترل در هیچ یک از مقیاس ها در سه مرحله ارزیابی تغییری به وجود نیامد.

    نتیجه گیری

    اسکیزوفرنی نیاز به یک برنامه جامع درمانی دارد. درمان شناختی- رفتاری که مبتنی بر اصول و شرایط فرهنگی اجتماعی باشد، می تواند در بهبود عملکرد رفتاری و شناختی و کاهش علایم بیماری نقش موثری ایفا کند.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، درمان شناختی رفتاری، علایم مثبت و منفی، عملکرد رفتاری و شناختی
  • محمد حسینی بهشتیان صفحه 129
    هدف
    هدف این تحقیق مقایسه اثر بخشی درمان شناختی رفتاری اینترنتی آفلاین و درمان شناختی رفتاری حضوری فردی بر میزان افسردگی دانشجویان بود.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان افسرده مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه تهران بود. نمونه شامل 24 دانشجوی افسرده بود که به تصادف از بین مراجعان افسرده مرکز مشاوره دانشگاه تهران انتخاب شدند. آزمودنی ها به تصادف به دو گروه 12 نفری تقسیم شدند. پس از اجرای آزمون افسردگی بک (21 سوالی) برای همه آزمودنی ها، برای اعضای گروه اول درمان شناختی رفتار اینترنتی آفلاین و برای اعضای گروه دوم درمان شناختی رفتاری فردی اجرا شد. پس از اتمام درمان و نیز پس از گذشت 6 ماه آزمون افسردگی بک برای هر دو گروه اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج با روش تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که بین اثربخشی این دو روش درمانی پس از اتمام دوره درمان تفاوت وجود دارد اما پس از گذشت 6 ماه تفاوتی بین اثر بخشی این دو روش دیده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق مشخص می شود که در درازمدت درمان شناختی رفتاری آفلاین می تواند به اندازه درمان حضوری انفرادی موثر باشد.
    کلیدواژگان: اینترنت درمانی آفلاین، درمان شناختی رفتاری، افسردگی، دانشجویان
|
  • Rasoul Roshan , Alireza Alinaghi , Azade Tavoli Page 1
    he main purpose of this study was to investigate the effectiveness of self regulation couple therapy on marital conflicts. The populations of the study were all the couples referred to pooyesh counseling center. Sample includes 16 couples who referred to clinic during 2006 to 2007. Marital conflict was measured using the Marital Conflict Questionnaire (MCQ). This is a valid questionnaire to measure marital disagreements in couples. The results of this study using Mann-Whitney Test showed that self regulation couple therapy decreases the couple’s marital conflict (P = 0/003) specially conflicts about sexual relationship (P = 0/04)، emotional reactions (P = 0/008)، family relations (P=0/002) and demand of child’s support (P = 0/047). Findings demonstrated that this method might be an efficient way to relief marital conflicts. These findings should encourage couple therapists to consider the role self-regulation of couples as an important factor in enhancing marital adjustment.
    Keywords: self, regulation couple therapy, Marital Conflict
  • Kourosh Goodarzi , Faramarz Sohrabi , Noorali Farrokhi( , Farhad Jomehri Page 15

    he interactional effect of Spiritual Intelligence (SQ) and life skills training (LST) on university students` mental health were carried out in a randomized block designs study. At first، 166 male & female university students were randomly selected out of 11370 students at Islamic Azad University in Borujerd. Then Spiritual Intelligence questionnaires (Naseri & Sohrabi، 1386)، and Symptoms Checklist-90- Revised (Derogatis at al، 1975)، were filled out as the pretest by the subjects. On the basis of the results of the Spiritual Intelligence questionnaire، the subjects were divided into four groups. Two experimental groups، one with a higher SQ and the other with a lower SQ & two control groups، one with a higher SQ and the other with a lower SQ. The experimental groups in two separate classes of students with higher and lower SQ took part in 16 sessions of 3 hours of the LST based on instructional pattern of WHO (1996،1999)، in a time span of 8 weeks. At the end of the course، they filled out SCL90-R questionnaire for the second time as the post test. Finally، after four months in order to figure out the stability or possible changes in the results، once more، in a follow-up study، the SCL90-R questionnaire was administered. The results of statistical test of Independent-Samples T test was used to analyze indicated that SQ and LST separately have a significant effect on the students` mental health، though in an interaction with each other، the two aforementioned factors have no a significant effect the students` mental health.

    Keywords: Spiritual Intelligence, life skills training, mental health, students
  • Mohammad Ali Besharat Page 43
    he aim of this study was to examine the relationship between perfectionism and medical ill-health in a sample of general population. A correlation analysis was performed to assess the kind of association existing among three dimensions of perfectionism including self-oriented، other-oriented، and socially prescribed perfectionism with ill-health indices including physical symptoms، perceived health، number of medical visits، and number of days sick in bed. A total of 274 volunteers (154 women، 120 men) were included in this study. All participants were asked to complete the Tehran Multidimensional Perfectionism Scale (TMPS) and the Physical Health Inventory (PHI). Analysis of the data involved both descriptive and inferential statistics including means، standard deviations، Pearson’s correlation coefficient، and regression analyses. The results revealed that self-oriented and socially prescribed perfectionism were associated with health indices in opposite direction. Other-oriented perfectionism showed negative association only with number of medical visits. It was concluded that self-oriented perfectionism would improve physical health indices through reinforcement of personal motivation، and provocation of mental and physical abilities. Socially prescribed perfectionism would negatively influence physical health indices through imposing high expectations by others which diminish mental and physical abilities in turn.
    Keywords: perfectionism, physical health, physical illness
  • Mansour Bayrami , Fatemeh Nemati Sogolitappeh , Sahriyar Razmi Page 63

    he aim of this study was to investigate the effectiveness of anger management and relaxation skills training on decreasing of anxiety، depression and anger among heart patients after bypass surgery. In this quasi- experimental design، 40 coronary heart patients aged 35-65 years، having first bypass، were selected and randomly assigned to experiment and control groups. To measurement of variables، Beck anxiety and Beck depression Inventories and Anger Scale of MMPI-2 were used. Data were analyzed using the one way analysis of covariance. The findings revealed that skills training schedule of anger management and relaxation significantly decreased anxiety (p<0/001)، depression (p<0/001) and anger (p<0/001) among patients. Regarding the effectiveness of training of anger management and relaxation on decreasing of negative emotions among patients، manipulating this method seems essential in all stages of prevention and treatment of coronary heart disease.

    Keywords: anger management, relaxation, anxiety, depression, coronary artery bypass surgery
  • Tahere Hosseyni Qomi , Soghra Ebrahimi Gavam , Zohreh Alavi Page 77

    his study has been done for the purpose of evaluating effect of resilience training on quality of life of mothers whose children suffer from cancer. The statistical population of the study was، all، mothers of cancerous children، between 10 to13. The sufferers had medical files in Imam Khomeini hospital during the years 1388-89. The applied method was a semi-experimental design، consisting pretest- post test، and along with a control group. By random sampling، a people of the 30 mothers selected; they were put in 2 groups equally: a half of them in experimental group and the rest in control group. Questionnaires of Conner-Davidson resilience scale and quality of life (SF36) were utilized for the both ones. The consequences of 9 sessions resilience training، through Covariance analysis، appeared that the mothers under the certain training have more promoted in resilience and level of life quality than the mothers did not enjoy those trainings. The resilience training gave meaningful effect on components such as mental health، low functioning، vitality، body pain، general health and emotional role while there was not the same effect on physical and social functioning. This study comes to the conclusion that the resilience training succeeds in promoting resilience and quality of life of mothers whose children suffer from cancer.

    Keywords: resilience, quality of life, cancer
  • Marzeih Sobhani , Ali Reza Moradi , Neda Alibaigi , Behrooz Dolatshahi Page 101

    Based on empirically supported treatments for schizophrenia، various independent researchers have shown efficacy of psychological treatment in reducing symptoms and improving functions but these therapies include only some parts of signs of symptoms. The main aim of the CBT is treating more symptoms and also rehabilitation. The aim of the current research is to investigate the efficacy of CBT in improving of functions and reducing positive and negative symptoms among patient who suffer from schizophrenia. A Randomized Clinical Trial was used to compare the efficacy of CBT that of patients who receive treatment as usual (TAU). From Razi hospital in Tehran، 40 inpatient people with schizophrenia and persistent negative and positive symptoms were assigned. Patients were included if they were aged 25 to 55 years; had diagnosis of schizophrenia and persistent to medication for at least 2 years. 20 of these patients received a 16 session’s treatment over 2 months and the rest were located in control group. Patients in 2 group received Treatment as usual. The positive and negative symptoms scales، NOSIE & NCSE completed for all patients before، in the middle and after treatment. SPSS 11. 5 and multivariate repeated measure was used. Significant improvement were found in the severity and number of positive (P= 0/05) and negative (P= 0/001) symptoms in patients received CBT. CBT leaded to improvement in cognitive & behavioral functions (p=0/001). CBT is a useful adjunct therapy in the management of patients with schizophrenia in treating negative &positive symptoms as well as cognitive and behavioral deficits.

    Keywords: Schizophrenia_Cognitive – Behavior Therapy_Negative symptoms_Positive symptoms_Cognitive performance_Behavioral performance
  • Seyed Mohammad Beheshtian Page 129
    he aim of this research was to compare the effectiveness of offline internet-based cognitive behavior therapy (OICBT) and individual cognitive behavior therapy (CBT) on depressed student. Participants of the study were 24 depressed students who randomly selected from clients of Tehran universities counseling centers. Participants randomly placed in two groups. After applying Beck depression inventory (BDI) for both groups، OICBT was used for one group and CBT used for other group. To fallow UP، 6 month later BDI was applied for both groups. Data was analyzed by covariance analysis. Results indicated that after therapy CBT was better than OICBT but after six month there were no difference between two treatments. Results of this research showed that in long time there is no difference between the effectiveness of GCBT and OICBT. So، it is recommended to use OICBT besides face to face therapies.
    Keywords: Off line internet, based therapy, Cognitive behavioral therapy, Group therapy, Depression