فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی بالینی - پیاپی 12 (پاییز 1392)

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 12 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین اسکندری صفحه 1
    زمینه
    روان شناسی فرهنگی حوزه جدیدی است شامل نسخه ی جهان شمول بین- فرهنگی که از گفتمان خاص تاریخی و فرهنگی مشتق شده است. آسیب شناسی روانی فرهنگی از زمان بازنگری مهم کلاینمن (1988)، با هدف به روز کردن بازنگری های گذشته، ارزیابی مفهوم سازی ها و روش های جاری و تشخیص گرایش های شاخص، پیشرفت های مفهومی به ویژه تحولاتی در تعریف فرهنگ و بررسی هم جریان های خاص و هم جریان های عام فرهنگ، سهم فرهنگ در تشخیص برایDSM-V و گزارش سازمان جهانی بهداشت روانی، مورد بررسی مجدد و مقایسه قرار گرفته و به مواردی از بیماری ها از جمله افسردگی و اسکیزوفرنی اشاره شده است.
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بیان این مطلب است که بیماری روانی ساخت زبانی دارد و آن را به منزله موضوع و مساله فرهنگی مورد بررسی قرار داده است.
    روش
    روش پژوهش تحلیل گفتمان است. تحلیل گفتمان به منزله روش پژوهش کیفی، زبان و سخن را مورد واکاوی قرار می دهد. واحد تحلیل گفتمان روایت است. روایت متنی است فرهنگی، نظریه ای علمی یا کنشی اجتماعی. در تحلیل گفتمان با تحلیل زبان و سخن و تفسیر دیدگاه ها و نظریه ها، پژوهشگر تلاش می کند روایت زیر ساخت آنها را مورد بازشناسی قرار دهد. تحلیلگر با بررسی و تحلیل الگوهای گفتمانی، الگوهایی که به هنگام به کارگیری منابع گفتمانی خلق می شوند، در صدد آن است تا منابع تشابه و تفاوت را بازشناسی کند.
    نتایج
    در سال های اخیر پژوهش های آسیب شناسی روانی فرهنگی تبدیل به عاملی مهم شده است. در روان شناسی فرهنگی و آسیب شناسی روانی فرهنگی مهمترین مساله آگاه شدن از تعریف فرهنگ به عنوان گفتمان و نقش آن در تعریف و تبیین و تعیین بیماری روانی است.. تمرکز آسیب شناسی روانی فرهنگی بر زبان و ساخت جهان اجتماعی زبان است. و در سایه نقش آفرینی زبان است که می توان به مفهوم یکپارچه ای از بیماری روانی به منزله یک ساخت اجتماعی و فرهنگی دست پیدا کرد.
    بحث و نتیجه گیری
    هدف غایی آسیب شناسی روانی فرهنگی کاستن از رنج و بهبود زندگی افراد است. تعریف اصلاح شده ما از فرهنگ منجر به تحلیلی از نشانه ها و منابع آسیب شناسی روانی در سطوح متعدد فردی، خانوادگی، جامعه و سیستم اجتماعی گسترده تر شد که مورد نیاز برای این هدف می باشد. همچنین فرهنگ به عنوان فرایندی پویا، متغیر و گفتمانی در نظر گرفته می شود که زبان با نقش آفرینی در ساخت اجتماعی به آن شکل می دهد.
    کلیدواژگان: زبان، روایت، استعاره، فرهنگ، اختلالات روانی، اختلال افسردگی، اختلال اسکیزوفرنی
  • رضا میرزایی، مرضیه نظری بدیع، احمد عابدی صفحه 43
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه اثربخشی آموزش برنامه یادگیری اجتماعی هیجانی و حل مسئله اجتماعی بر میزان نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای انجام شد. جامعه آماری، دانش آموزان پسر پایه سوم و چهارم ابتدایی دارای نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای شهر اصفهان در سال تحصیلی 90- 89 بودند. از بین این جامعه آماری با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای دو دبستان پسرانه به تصادف انتخاب شد و از بین دانش آموزان پایه سوم و چهارم 45 دانش آموز به شیوه تصادفی در سه گروه 15 نفری گمارده شدند. روش پژوهش نیمه آزمایشی بود. در این پژوهش جهت تشخیص نشانه های اختلال مقیاس درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ای فرم والدین و مصاحبه بالینی مورد استفاده قرار گرفت. سپس دو رویکرد آموزشی، در دو گروه آزمایش طی7 جلسه اجرا شد. میزان نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان در سه گروه طی دو مرحله(پیش آزمون و پس آزمون) مورد سنجش قرار گرفت. داده های بدست آمده با روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد، میانگین نمرات نشانه های نافرمانی درگروه های آموزشی کاهش معناداری نسبت به گروه کنترل داشت(001/0 P<). نتایج پژوهش نشان داد که آموزش برنامه یادگیری اجتماعی هیجانی و حل مسئله اجتماعی بر کاهش نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای موثر می باشند. لذا توجه به برنامه یادگیری اجتماعی هیجانی و حل مسئله اجتماعی به مثابه مهارتهای زیربنایی هوش هیجانی و مهارتهای زیربنایی یادگیری اجتماعی و روابط بین فردی می توانند رویکردی موثر در آموزش اختلال نافرمانی مقابله ای باشند.
    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، برنامه یادگیری اجتماعی هیجانی، آموزش حل مسئله اجتماعی
  • شهناز محمدی صفحه 71
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر معنویتدرمانی بر افسردگی زنان سالمند ساکن در آسایشگاه سالمندان بود.
    روش
    این پژوهش جزء طرحهای نیمهتجربی طبقهبندی می شود و به شیوه پیشآزمون- پسآزمون روی 34 زن سالمند مبتلا به افسردگی در خانه سالمندان کهریزک انجام شد. پس از اجرای آزمون افسردگی سالمندان GDS (1993) افرادی که نمره 15 یا بالاتر در آزمون کسب کردند به روش تصادفی ساده انتخاب و به طورتصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. روی گروه آزمایشی 10 جلسه معنویتدرمانی صورت گرفت و سپس دوباره آزمون GDS به دو گروه داده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t استفاده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که معنویتدرمانی باعث کاهش افسردگی در زنان سالمند در آسایشگاه شد و بین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    معنویتدرمانی به عنوان یک مداخله توانبخشی و غیرعضوی میتوانند سبب بهبود زنان سالمند مبتلا به افسردگی شود.
    کلیدواژگان: معنویتدرمانی، افسردگی، سالمند، آسایشگاه سالمندان
  • آزاد همتی، محمود دژکام، علی دلاور، محمد کاظم عاطف وحید، احمد برجعلی، کامبز کامکاری صفحه 83
    این پژوهش با هدف کلی مطالعه انطباق ساختار پنج عاملی شخصیت مرضی (PSY-5) با محور دوم DSM-5 در قالب یک پژوهش پیمایشی پرسشنامه ای انجام گرفته است. پژوهش از جمله مطالعات روش شناسی و آزمون سازی به حساب می آید. در این تحقیق ابتدا حمایت تجربی داده های ایرانی برای ساختار پنج عاملی شخصیت مرضی (PSY-5) و ساختار عاملی صفات و حیطه های کلی شخصیت DSM-5 مطالعه شدند. سپس همخوانی بین مقیاس های شخصیت مرضی (PSY-5) با حیطه های پنج گانه محور دوم DSM-5 در یک فضای مکنون چندمتغیری با بررسی ساختار عاملی مشترک مقیاس های PSY-5 و صفات PID-5مطالعه شده است. به منظور گردآوری اطلاعات، پرسشنامه های MMPI-2-RF و PID-5 در اختیار نمونه ای به حجم 793 نفر (متشکل از نمونه دانشجویی، غیردانشجویی و کلینیکی) از جامعه بالای 16 سال شهر تهران قرار گرفت که نهایتا 452 پروتکل از موارد پاسخ داده شده جهت انجام تحلیل های آماری معتبر تشخیص داده شدند. به تناسب سوالات پژوهش از روش های بسته بندی سوالات، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس، تحلیل عاملی مشترک، برآورد بیشینه درست نمایی با چرخش پروماکس، تحلیل موازی هورن، تحلیل عاملی تاییدی، شاخص نیکویی برازش(GFI)، نسبت (X2 / d.f.)، شاخص نیکویی برازش اصلاح شده(AGFI)، شاخص برازش تطبیقی(CFI)، ریشه دوم میانگین مجذورات خطای تقریب (RMSEA) و نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شده است. یافته ها حاکی از برازش مطلوب مدل تحلیل عاملی تاییدی هر دو مقیاس PSY-5 و PID-5 با داده ها بوده است. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی مشترک نیز با مبانی نظری مورد انتظار انطباق نسبتا مطلوبی داشته و نشان داده است که هر کدام از مقیاس های PSY-5 بر روی حیطه هایی مورد انتظار DSM-5 دارای بار عاملی معنادار بوده اند.
    کلیدواژگان: اختلالات شخصیت، مقیاس PSY، 5، DSM، 5، مقیاس PID، 5
  • عاطفه عبدالمنافی، محمد علی بشارت صفحه 115
    باور افراد به نحوه کنترل شان بر امور (کنترل درونی- بیرونی) و نشخوار خشم از جمله متغیرهای مهم و اثر گذار بر سلامت روانی افراد هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیل کننده منبع کنترل در رابطه بین نشخوار خشم و افسردگی در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی انجام گرفت. 127 بیمار مبتلا به اختلال افسردگی اساسی (81 مرد، 45 زن) در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان مقیاس های افسردگی بک (BDI)، نشخوار خشم (ARS) و مقیاس کانون کنترل راتر(I-E) را تکمیل کردند. داده های پژوهش با استفاده از روش ها و شاخص های آماری شامل فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تعدیلی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که نشخوار خشم و کانون کنترل بیرونی با سطوح افسردگی رابطه مثبت معنادار داشتند. بین کانون کنترل درونی و افسردگی نیز رابطه منفی وجود داشت. تحلیل رگرسیون نیز حاکی از نقش معنادار کانون کنترل در رابطه بین نشخوار خشم و افسردگی بود؛ به این صورت که با درونی تر شدن کانون کنترل، رابطه نشخوار خشم با افسردگی ضعیف تر می شد. بنابراین، یافته های پژوهش نشان دادند که کانون کنترل بیرونی و نشخوار خشم از مهم ترین عوامل پیش بینی کننده افسردگی می باشند که با شدت افسردگی رابطه مثبت دارند.
    کلیدواژگان: کانون کنترل، نشخوار خشم، اختلال افسردگی اساسی
  • عبدالحسن فرهنگی، حسن احدی، فرهاد جمهری، نور علی فرخی صفحه 133
    زمینه
    مطالعات بک و بالتر نشان داد که میزان عود افسردگی پس از درمان شناختی کمتر از سایر روش های درمانی است(بک و باتلر2000 ص 5-3).پژوهش فرا تحلیل بلک برن نشان داد درمان شناختی همانند داروهای ضد افسردگی در افسردگی یک قطبی غیر روان پریش موثر است(بلک برن2009).باتوجه به نقش مشترک آگاهی و ساخت شناختی در افسردگی و انواع حافظه، هدف این پژوهش تعیین اثر درمان شناختی و بهبود حافظه آشکار و ضمنی است.
    روش
    پژوهش یک مطالعه آزمایشی- انفرادی است که بر روی گروه مبتلا به افسردگی (30 نفر) و گروه بدون افسردگی (30 نفر) که به روش متوازن سازی متقابل انتخاب شدند انجام گرفته است. افسردگی افراد از طریق مصاحبه های بالینی روانپزشک و آزماینده بر اساس معیارهای DSM-IV-TR و پرسشنامه افسردگی بک (BDI) تعیین گردید. تحلیل داده ها از طریق تحلیل واریانس عاملی (ANOVA) و آزمون t انجام شد.
    یافته ها
    افسردگی موجب آسیب عملکرد حافظه آشکار می گردد و اثری در عملکرد حافظه ضمنی ندارد. سوگیری هماهنگ با خلق در عملکرد حافظه آشکار افراد افسرده نسبت به واژه های دارای بار عاطفی منفی وجود دارد. درمان شناختی ضمن بهبود افسردگی موجب بهبود عملکرد حافظه آشکار نیز می گردد.
    نتیجه گیری
    در تکالیف حافظه آشکار بسط معنایی به کار می رود.عملکرد حافظه آشکار افراد مبتلا به افسردگی برای واژه های خنثی و واژه های دارای بار عاطفی منفی به طور متضاد عمل می کند. افراد افسرده دارای فرایندهای ادراکی و مفهومی ویژه هستند. سوگیری شناختی در سه سطح محتوای فکر- پردازش محرکها و ساخت شناختی است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، حافظه آشکار، حافظه ضمنی، افسردگی
  • حافظ پادروند، پرویز شریفی درآمدی، جواد بگیان کوله مرز، نصرالله ویسی صفحه 149
    هدف
    هدف این مطالعه بررسی اثر بخشی آموزش گروهی رفتار درمانی دیالکتیکی(DBT) بر بهبود کیفیت زندگی و کاهش نشانگان دانش آموزان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای(ODD)بود بود.
    روش
    این پژوهش به شیوه ی آزمایشی و با طرح پیش آزمون وپس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری شامل کلیه ی دانش آموزان پسر مقطع راهنمایی شهرستان نورآباد(دلفان) در سال تحصیلی 91-90 بودند.آزمودنی های پژوهش شامل 40 دانش آموز پسر دارای نشانه های نافرمانی مقابله ای بود که از میان دانش آموزان بعد از شناسایی به وسیله مقیاس درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ی(ODDRS) و انجام مصاحبه بالینی انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها ازمصاحبه بالینی ساختار یافته، مقیاس درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ای(ODDRS) و مقیاس کیفیت زندگی (SF-36) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیری(MANOVA) نشان داد که آموزش گروهی رفتار درمانی دیالکیتیکی(DBT) موجب بهبود کیفیت زندگی و کاهش نشانه-های مرضی دانش آموزان واجد اختلال بی اعتنایی مقابله ای می شود(001/0>P).
    پیشنهاد: بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش گروهی رفتاردرمانی دیالکتیکی بر کاهش علائم اختلال نافرمانی مقابله ای تاثیر دارد و به عنوان یک روش مداخله ای موثر قابل استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، کیفیت زندگی، اختلال نافرمانی مقابله ای
|
  • Hoseien Eskandari Page 1
    Background
    Cultural psychology is a new discipline covering a universalistic intercultural version derived from a specific historical and cultural discourse. Since Kleinman’s major revision (1988), cultural psychopathology has been reconsidered with the aim of updating the previous reviews, assessment of conceptualizations and current methods, recognition of index trends, conceptual progressions, particularly changes in the definition of culture, studying both specific and common culture trends, the role of culture in psychiatric diagnosis for DSM-V and the World Health Organization report. In the new version, some cases of diseases such as depression and schizophrenia are included.
    Objective
    The present research aims to show that mental illness is of a linguistic structure and study the illness as a cultural issue.
    Method
    The method applied in this research was that of discourse analysis. Discourse analysis, as a method of qualitative research, analyzes language and speech. The module of discourse analysis is narrative. A narrative is a cultural text, or scientific theory or social act. In discourse analysis, the researcher tries to recognize the underlying narratives of discourses through analyzing language and speech as well as interpreting approaches and theories. Studying discourse patterns created during usage of discursive resources, the analyst aims to identify the sources of similarities and differences.
    Results
    In recent years, research on cultural psychopathology has turned to an important area of study. The most important issue in cultural psychology and cultural psychopathology is to become aware of the definition of culture as specific discourse, and its role in in defining, clarifying and specifying mental illnesses. Cultural psychopathology focuses on language and the social global structure of language. It is in the light of language that we can reach to an integrated conceptualization of mental illness as a social and cultural construct.
    Conclusion
    The ultimate goal of cultural psychopathology is to reduce pain and to improve people’s lives. Our modified definition of culture led to an analysis of signs and resources of cultural psychopathology in various levels of individual, family, society, and the expanded social system ones, which are all required for reaching this aim. Furthermore, culture is considered as a dynamic, variable and discursive process that is formed by role-playing of language in the social construct.
    Keywords: Language, Narrative, Metaphor, Culture, Mental Disorders, Depressive Disorder, Schizophrenia Disorder
  • Raza Mirzaei, Marzie Nazari Badie, Ahmad Abedi Page 43
    The present research aims to compare the effectiveness of social-emotional learning program and social problem-solving training on the rate of oppositional defiant disorder. The statistical population included all the 3rd and 4th-grade male students with symptoms of oppositional defiant disorder in Isfahan city in the educational year 2010-2011. Using multistage sampling method, 45 subjects were selected from among the students of two random boy elementary schools. The participants were randomly assigned into three groups, each consisting of 15 students. The method applied in the research was that of quasi-experimental. The Oppositional Defiant Disorder Rating Scale and clinical interview were used to diagnose the disorder symptoms. Then, the two experiment groups received 7 sessions of two separate approaches of social-emotional learning and social problem-solving. The rate of oppositional defiant disorder symptoms was assessed in the three groups during two stages of pre-test and post-test. The data were analyzed using analysis of covariance. The results showed that the average scores of oppositional defiant symptoms in the two experiment groups was significantly lower than that of control group (p<0.001). The results also indicated that training both social-emotional and social problem-solving programs is effective in reducing the symptoms of oppositional defiant disorder. Therefore, the social-emotional learning and social problem-solving programs as the underlying skills of emotional intelligence, social learning and interpersonal relationships can be effective approaches in dealing with oppositional defiant disorder.
    Keywords: Oppositional Defiant Disorder (ODD), Social, Emotional Learning Program, Social Problem, Solving Training
  • Shahnaz Mohammadi Page 71
    Objectives
    The present research aims to study the effect of spiritual therapy on depression in elderly women residing in nursing homes.
    Method
    This was a quasi-experimental research applying the method of pre-test and post-test. The subjects included 34 elderly women suffering from depression residing in Kahrizak nursing home. After the Geriatric Depression Scale ‘GDS’ (1993) was carried out, the subjects scored 15 or higher were randomly selected by using simple sampling method. Then, they were randomly assigned to experiment and control groups. The experiment group received 10 sessions of spiritual therapy. Subsequently, the GDS test was carried out again to both groups. T-test was used to analyze the data.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between the experiment and control groups in terms of GDS score, and that spiritual therapy could decrease the rate of depression in elderly women residing in the nursing home.
    Conclusion
    Spiritual therapy, as a rehabilitation and nonorganic interference, can help betterment of depression in elderly women.
    Keywords: Spiritual Therapy, Depression, Elderly, Nursing Home
  • Azad Hemmati, Mahmoud Dezhkam, Ali Delavar, Mohammad Kazem Atef Vahid, Ahmad Borjali, Kambiz Kamkari Page 83
    The present research aims to study the consistency between the Personality Psychopathology Five (PSY-5) scales and DSM-IV axis II. The study was a questionnaire survey research applying methodological and testing methods. First, the experimental background of the Iranian data for PSY-5 as well as the fifth edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) were studied. Then, the consistency between PSY-5 and DSM-5 was investigated in a multivariate environment through examining the joint factor analysis of PSY-5 and PID-5. The data were collected using MMPI-2-RF and PID-5 questionnaires. The sample population included 793 (student, non-student, and clinical) subjects selected from among all people older than 16 in Tehran. At the end, 452 protocols of the answered items were recognized as valid for doing statistical analysis. Depending on the research questions, the methods of question categorization, exploratory factor analysis, principal component analysis with varimax rotation, common factor analysis, maximum-likelihood estimation with varimax rotation, Horn's parallel analysis, confirmatory factor analysis, goodness of fit index (GFI), X2 / d. f. ratio, adjusted goodness of fit index (AGFI), comparative fit index (CFI), root mean square error of approximation (RMSEA), and SPSS and AMOS software. The results were indicative of a good fitness of the research data with confirmatory factor analysis models for both PSY-5 and PID-5 scales. The results of the common exploratory factor analysis also confirmed the hypothesis, and showed that each scale of PSY-5 had a significant factor loading in the expected areas of DSM-5.
    Keywords: Personality Disorders, PSY, 5 Scale, DSM, 5 Scale, PID, 5 Scale
  • Atefe Abdolmanafi, Mohammad Ali Besharat Page 115
    Anger rumination and the personal belief on how to (internally and externally) control the affairs are among the important factors influencing people’s mental health. The present research aims to study the moderating role of the locus of control in the relationship between anger rumination and depression in a sample of patients with major depression disorder. The subjects included 127 patients (81 men, 45 women) with major depression disorder. They were asked to complete the Beck Depression Inventory (BDI), Anger Rumination Scale (ARS) and Rotter΄s Locus of Control Scale (I-E). The data were analyzed using various statistical indicators such as frequency, percent, mean, standard deviation, Pearson's correlation coefficient, and multivariate regression analysis. The results showed that there was a significant positive relationship between anger rumination as well as the external locus of control and the levels of depression. Moreover, there was a negative relationship between the internal locus of control and the levels of depression. The regression analysis showed that locus of control had a significant role in the relationship between anger rumination and depression levels. In other words, the deeper the locus of control was, the weaker the relationship between anger rumination and depression became. Therefore, the results indicated that the external locus of control and anger rumination were the most important factors in predicting depression, and had a positive relationship with the severity of depression.
    Keywords: Locus of Control, Anger Rumination, Major Depression Disorder
  • Abdolhassan Farhangi, Hasan Ahadi, Farhad Jomehri, Nour Ali Farroki Page 133
    Introduction
    this study reviews the effect of cognitive therapy in depression and recovery of explicit memory and implicit memory.
    Materials And Methods
    two groups (major depression without non- psychotic symptom and non depression) participated randoming in this study. Every group consists of 30 persons. Memory tests was done by cued recall test (CTR) for experiment of explicit memory and word stem complete test (WSC) is for experimental of implicit memory.
    Results
    explicit memory of subject depression is impaired, but implicit memory is intact. Also there are memory bias of negative word in contrast neutral word. Recall rate of explicit memory in depression is lower that non depression persons. Cognitive therapy is influence in recovery of depression. Also recall rate of explicit memory in recovery persons and non depression persons are equal.
    Conclusion
    factor of depression to cause failure in cognitive process in demand- effort process. there for conceptual and perceptual processes in depression is special.
    Keywords: cognitive therapy, Explicit memory, Implicit memory, depression
  • Hafez Padervand, Parvez Sharifidaramade, Javad Bagian Kolemarz, Nasrollah Veisiy Page 149
    Pourpose: The aim of this study is to analyze the effectiveness of group dialectical behavior therapy (DBT) on the life quality improvement and decrease of students’ oppositional defiant disorder (ODD).
    Method
    The study was carried out through experimental method as well as pre-test and post-test designs and a control group. The statistical population of the study consisted of all the male guidance school students of the town Noor-Abad (Delfan) in the year 1391. The testees included 40 male students having ODD and were identified by ODDR scale and selected through a clinical interview to be assigned randomly to two experimental and control groups. The structured clinical interview، ODDRS، and life quality scale (SF-36) were applied in order to collect data. Results and Suggestion: The results of Multivariate analysis of variance (MANOVA) suggest that group training of dialectical behavior therapy (DBT) contributes significantly to the decreased symptoms and increased life quality of these students (P<0. 001). Thus، group training of DBT can lead to the decreased symptoms of ODD and this treatment is recommended as an effective intervention treatment
    Keywords: Dialectical Behavior Therapy, Life Quality, Oppositional Defiant Disorder