فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 13 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر زارع شاه آبادی، فاطمه ابراهیمی صدرآبادی صفحات 1-22
    مقدمه
    بیماری دیابت از شایعترین بیماری های مربوط به سوخت وساز بدن است که منجر به عوارض ناتوان کننده می-شود. کنترل این بیماری نیازمند تغییر سبک زندگی می باشد. آمارها نشان می دهد، میزان ابتلا به دیابت در استان یزد دو برابر میانگین کشوری است. بنابراین دیابت در یزد به دلیل بالا بودن میزان شیوع، یک مشکل جدی برای سلامت مردم این استان محسوب می گردد که نیازمند بررسی همه جانبه می باشد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر عوامل شناختی بر برنامه های کنترلی و درمانی دیابت نوع دو در شهر یزد است.
    روش مطالعه
    مطالعه از نوع توصیفی، تبیینی و از نظر زمانی مقطعی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل 4990 نفر از بیماران مبتلا به دیابت تحت پوشش مرکز دیابت یزد می باشند. از بین این تعداد 256 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی ساده انتخاب و با آنها مصاحبه سازمان یافته انجام شد.
    نتیجه گیری
    میانگین میزان قند خون در بین پاسخگویان 75/219 و میانگین طول مدت ابتلا به دیابت در بین پاسخگویان، 1/10 سال بوده است. بین میزان پیروی از فعالیتهای خودمراقبتی و شدت درک شده، خودکارآمدی، انتظارات پی آمدی و مدت ابتلا به دیابت همبستگی مثبت و معنادار و بین میزان پیروی از فعالیتهای خودمراقبتی و میزان قند خون همبستگی منفی و معناداری مشاهده شد.
    دو متغیر: مدت ابتلا به بیماری و خودکارآمدی در مدل رگرسیونی وارد شده اند که حدود 27 درصد واریانس متغیر وابسته را تبیین می کنند. براساس این مدل میزان پیروی از برنامه های درمانی بیش از همه متاثر از خودکارآمدی فرد بیمار می باشد.
    کلیدواژگان: عوامل شناختی، دیابت نوع دو، کنترل و درمان، شهر یزد
  • حمید خانی پور، احمد برجعلی صفحات 23-42
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی اثر بخشی درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن بر روی نشانه های افسردگی و اندیشناکی در افراد با سابقه یک دوره پیشین افسردگی اساسی بود.
    روش
    MBCT برای 4 بیمار مبتلا به اختلال افسردگی اساسی در قالب یک طرح مطالعه تک موردی با خطوط پایه چندگانه به مدت 8 جلسه 1 ساعتی با دوره پی گیری 1 ماهه اجرا شد. برای ارزیابی تغییرات ازپرسشنامه افسردگی، سیاهه افسردگی بک و مقیاس پاسخ به شیوه اندیشناکی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که درصد بهبودی بالینی برای نشانه های افسردگی و اندیشناکی برای کل شرکت کننده ها 78% و47% می باشد. این نتایج برای سه بیمار از لحاظ بالینی معنادار به دست آمد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که MBCT در قالب جلسات انفرادی درمان موثری در بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی میباشد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن، افسردگی، اندیشناکی
  • زهرا حاج ابراهیمی، پروین اسلامی، غلامرضا منشی صفحات 43-62
    ترس از پرواز یک ترس رایج، ناتوان کننده واز نوع موقعیتی شناخته شده است که میلیون ها نفر را در جهان تحت تاثیرقرار داده است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی شیوه درمانی واقعیت مجازی بر کاهش هراس از پرواز در افراد مبتلا به هراس از پرواز بود. روش پژوهش تجربی باطرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را 40 فرد مبتلا به هراس از پرواز مراجعه کننده از مراکزمشاوره و فرودگاه های شهر تهران به پژوهشگاه هوا فضای تهران تشکیل می دادند که از بین آنها 20 نفر که ملاک های لازم را داشتند به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (9 زن و یک مرد) و شاهد (10 زن) تقسیم شدند. گروه آزمایش در 10 جلسه 20 دقیقه ای در طول 5 هفته بطور انفرادی تحت درمان قرارگرفتند و پرسشنامه هراس از پرواز در قبل و بعد از مداخله روی دو گروه اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس و تحلیل واریانس دوراهه تحلیل شدند. نتایج نشان دادکه شیوه درمانی واقعیت مجازی بر کاهش هراس از پرواز تاثیر معنا داری داشته است. یافته های مربوط به پیگیری دو ماهه حاکی از استمرار آن پس از گذشت 2 ماه بود. بنابراین واقعیت مجازی در درمان کاهش هراس از پرواز موثر بود و تاثیر سودمند، پایا و موثری در زمان کوتاه بر درمان هراس از پرواز داشت و می تواند به عنوان یک شیوه درمانی جدید توسعه یابد.
    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، هراس از پرواز، فوبی خاص
  • سعیده زمردی، سید کاظم رسول زاده طباطبایی صفحات 63-88
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه اثر بخشی دو روش درمانگری شناختی- رفتاری و درمانگری مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر(IBS) صورت گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع طرح های شبه آزمایشی به صورت سه گروهی، با پیش آزمون و آزمون نهایی همراه با روش های درمانی با گروه گواه است. با توجه به ماهیت پژوهش که جز طرح های آزمایشی محسوب می شود وهمچنین با توجه به رعایت افت آزمودنی تعداد 36 نفر (12 نفر در هر گروه) بیمار مبتلا به IBS بر اساس معیارهای رم(ROMEIII)، 20مردو16زن بامیانگین سنی 32 سال به صورت در دسترس انتخاب و با توجه به شرایط ورود به طور تصادفی در گروه های درمانی و کنترل جایگزین شدند. در نظر گرفته شده است در هر سه گروه مقیاس پرسشنامه IBS-QOL34به عنوان پیش آزمون اجرا گردید. سپس دو گروه درمانی هر کدام تحت درمانگری شناختی- رفتاری(CBT) و درمانگری مبتنی بر ذهن آگاهی (MFT)قرار گرفته ولی گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند،در پایان مقیاس فوق به عنوان پس آزمون در هر سه گروه اجرا شد.سپس بعد از پیگیری دو ماهه مجددا هر سه گروه مورد ارزیابی مجدد با پرسشنامه IBS-QOL34قرار گرفتند.نتایج سه گروه در سه مرحله با استفاده از آزمونهای آماری مربوط مورد بررسی قرار گرفتند.نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که اختلاف بین روش های درمانی پس از کنترل و حذف اثر پیش آزمون، معنادار بود(p<0/05). همچنین نتایج آزمون پس تبعی LSD نیز نشان دهنده اختلاف معنادار روش درمان مبتنی بر ذهن آگاهی در مقایسه با درمان شناختی رفتاری در بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر بود (p<0/05).با توجه به نتایج به دست آمده، می توان نتیجه گرفت که روش های نوین روان درمانی در بهبود کیفیت زندگی سندرم روده تحریک پذیر بایستی مدنظر درمانگران قرار گیرد، چرا که استفاده از روش های قدیمی همیشه سودبخش نیست و حتی ممکن است اثربخش نیز نباشد.
    کلیدواژگان: درمانگری شناختی رفتاری، درمانگری مبتنی بر ذهن آگاهی، سندرم روده تحریک پذیر، کیفیت زندگی
  • ولی الله کرمی منش، مرتضی محمودی، سالار فرامرزی صفحات 89-106
    مقدمه
    نقص ذهنی فرزند به عنوان منبع فشار روانی، سلامت روان خانواده را به خطر می اندازد و در جنبه های مختلف زندگی تاثیر خود را بروز می دهد. روش های متنوعی برای کمک به این خانوادها پیشنهاد شده است که در این میان روش های روانشناختی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش نیز فراتحلیل برسی اثر بخشی مداخلات روانشناختی بر سلامت روان خانواده کودکان با نقص ذهنی است.
    روش
    در این مقاله از روش فراتحلیل استفاده شده است. از بررسی 25مقاله و تحقیق 11 تا به صورت گزینشی انتخاب شده که در آن حجم نمونه 712 نفر بوده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اندازه اثر به دست آمده 25/ 0 می باشد و مطابق جدول کوهن در سطح متوسط به پایین ارزیابی می شود.
    نتیجه
    بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که مداخلات روانشناختی بر سلامت روان خانواده کودکان با نقص ذهنی تاثیر دارد و از این روش می توان به عنوان یک روش مداخله ای در راستای کمک به سلامت و بهداشت روانی خانواده آنها استفاده نمود. اما در کنار آن می بایست مداخلات حمایتی را نیز مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: نقص ذهنی، مداخلات روانشناختی، خانواده
  • بختیار ملکاری، نادر کریمیان، کیومرث فرحبخش، معصومه اسمعیلی صفحات 107-120
    هدف
    پژوهش حاضر، به منظور بررسی کیفی وضعیت عاطفی و خانوادگی مصدومین بمباران شیمیایی سردشت انجام گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر یک تحقیق کیفی(از نوع تفسیری) می باشد و جامعه آماری آن کلیه مصدومین بمباران شیمیایی سردشت بودند. نمونه شامل 15 مرد و 15 زن بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای بررسی وضعیت عاطفی و خانوادگی مصدومین بمباران شیمیایی سردشت از افراد نمونه مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مقوله بندی و دسته بندی داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که شکایت هایی شامل؛ ناتوانی در ارتباط برقرار کردن با دیگران، ناتوانی در ابراز احساسات، تغییرات خلقی، احساس حقارت، زودرنجی، کابوس های وحشتناک، وابستگی عاطفی، عدم روابط صمیمانه در میان اعضای خانواده، وجود مشاجرات خانوادگی، نارضایتی از روابط زناشویی، عدم رضایت از نقش والدینی، و ارتباط ناسالم با فرزندان در طیف وسیعی از مصدومین مشاهده می شود.
    نتیجه گیری
    بمباران شیمیایی به طور گسترده باعث بوجود آمدن مشکلات زیادی در وضعیت عاطفی و خانوادگی مصدومین شده است و این افراد نیازمند مداخلات حمایتی از سوی مردم و نهادهای دولت هستند.
    کلیدواژگان: وضعیت عاطفی و خانوادگی، بمباران شیمیایی، مصدومین، روش کیفی
  • هانیه رحیم جمارونی، روشنک خدابخش پیرکلانی* صفحات 121-146
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی درمان ترکیبی شناختی- رفتاری و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش اضطراب، کاهش افکار خودآیند و بهبود سلامت عمومی یک مورد خاص اختلال اضطراب فراگیر می باشد.

    روش

    در یک بررسی تک آزمودنی از نوع طرح A -B، اثر ترکیبی تکنیک های شناختی- رفتاری و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر یک مورد اختلال اضطراب فراگیر بررسی شد. آزمودنی در مرحله A (خط پایه) و مرحله B(جلسه آخر درمان)، مقیاس اضطراب بک (DAI)،مقیاس درجه بندی اضطراب همیلتون(HARS)، پرسش نامه افکار خودآیند(ATQ) و پرسشنامه سلامت عمومی(GHQ-28) را تکمیل کرد. داده ها یه کمک رسم نمودار و محاسبه درصد بهبودی ارائه گردیدند.

    یافته ها

    در مقیاس اضطراب بک، نمره آزمودنی از 45 در مرحله خط پایه به 30 در جلسه پنجم، 16 در جلسه دهم و 10 در جلسه آخر تقلیل یافت.در مقیاس درجه بندی اضطراب همیلتون، پرسش نامه افکار خودآیند و پرسشنامه سلامت عمومی نیز کاهش معناداری ملاحظه شد.

    نتیجه گیری

    درمان ترکیبی شناختی- رفتاری و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در درمان اختلال اضطراب فراگیر موثر می باشد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی، رفتاری، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، اختلال اضطراب فراگیر
|
  • Akbar Zare Shahabadi, F.Ebrahimi Sadrabadi Pages 1-22
    Introduction
    Diabetes refers to complex chronic metabolic conditions that are characterized by elevated levels of blood glucose if untreated. Diabetes is one of the biggest health care problems facing Yazd with regard to prevalence, cost, and the onus it placed on patients and its high morbidity rates. Patient's self-care behaviours have a major role in diabetes management. Such self-care activities can be exceedingly demanding and often require fundamental lifestyle changes. The purpose of this study was to examine the relationships among cognitive factors on the control and treatment of type 2 diabetes.
    Methods
    The statistical society of study was 4990 referent diabetic patients to Yazd Diabetes Research Center. A sum of 256 were selected by simple random sampling method through statistical society. This study was based on survey method and the instrument of collecting data has been questionnaires. One-way ANOVA, t-test, Pearson correlation and regression were analyzed for the study.
    Results
    Significant correlations were found between self-efficacy, outcome expectancies, severity and adherence to self-care activities but significant correlation was not found between interference and adherence to self-care activities. Adherence to self-care activities was greater among older, more-educated and upper-income patients. Also, a total of 27% of variance in self-care behavior can be explained by duration of diabetes and self-efficacy.
    Keywords: cognitive factors_type 2 diabetes_treatment_Yazd
  • Hamid Khanipour, Ahmad Borjali Pages 23-42
    Objectives
    The aim of this study was to examine effectiveness of Mindfulness-based cognitive therapy (MBCT (on depression symptoms and rumination in individual with major depressive disorder.
    Method
    MBCT was evaluated in 8 sessions across 4patients with major depressive disorder. A single case study design with multiple-baseline with follow-up at 1months was used to assess changes. We used Depression Questionnaire, Beck depression inventory and Rumination response scale as instruments.
    Results
    Results showed that the percentage improvement for total subjects in depressive symptoms and rumination was78% and 47%. This result was clinically significant for three patients.
    Conclusion
    it seemed that MBCT in the form of individualized sessions was an effective treatment in patient with major depressive disorder.
    Keywords: Mindfulness, based cognitive therapy, Depression, Rumination
  • Zahra Hajebrahimi, Parvin Eslami, Gholamreza Manshaee Pages 43-62
    Aviophobia is a common debilitative fear and it is recognized as a specific situational fear which affects billions of people in the world. The aim of the present study was to examine the effectiveness of virtual reality therapeutic method on the decrease of aviophobia in those who suffer from it. The research method was experimental with pretest, posttest and control group format. The statistical society composed of 40 individuals suffering from aviophobia who referred from counseling centers and airports of Tehran to Tehran Aerospace Research Institute (ARI). 20 individuals who had the required criteria for aviophobia diagnosis put randomly into experimental (9 female and 1 male individuals) and control (10 female individuals) group. The experimental group received 10 20-minute sessions of virtual reality therapy during 5 weeks individually, that each session was 20 minute. The control group didn’t receive any intervention. Aviophobia questionnaire was administered before and after intervention on both experimental and control groups. The data were analyzed through Covariance analysis and two-way ANOVA. The results of Covariance analysis indicated that the virtual reality therapeutic method had a significant effect on the decrease of aviophobia. Moreover, the results of two-month follow up via two-way ANOVA implied that the decrease in aviophobia has remained after a lapse of two months. This investigation showed that virtual reality therapeutic method has a significant and reliable effect on the decrease of aviophobia and can be used as a new treatment strategy.
    Keywords: virtual reality, aviophobia, specific phobia
  • Saeedeh Zomorodi, Sayyed Kazem Rassool Zadeh Tabatabaei Pages 63-88
    This study was made to compare the effectiveness of two methods of cognitive- behavioral therapy and mindfulness-based therapy on quality of life in patients with irritable bowel syndrome. Method of the study was a quasi-experimental design in three-group manner, with pre-test and final test with treatment methods of the control group. Due to the nature of the study which is a pilot project and also considering the drop of subjects, 36 patients (12 patients in each group), patients with IBS according to Rome (ROMEIII), 20 men and 16 women with average age of 32 years were chosen available and considering the entry conditions were substituted in therapy and control groups. In all three groups, the IBS-QOL34 questionnaire scale was administered as a pre-test. Then either of two treatment groups received cognitive therapy - behavior (CBT) and mindfulness-based therapy (MFT) but the control group received no intervention. At the end, the above scale was administered as a post-test in all three groups. The results of the three groups were analyzed in two stages, using statistical tests. ANCOVA results showed that the difference between treatment procedures after the control and elimination of pre-test was significant (p <0/05). Also the subsequent LSD test results showed a significant difference between mindfulness-based therapy and with Cognitive-behavioral therapy (CBT) in improving the Quality of life in patients with irritable bowel syndrome (p <0/05). According to the results it can be concluded that the modern methods of psychotherapy should be considered in improving the life quality of irritable bowel syndrome, because the old ways are not always beneficial and may even be not effective.
    Keywords: Cognitive behavior therapy, mindfulness, based therapy, irritable bowel syndrome, quality of life
  • Valiolah Karami Manesh, Morteza Mahmoudi, Salar Faramarzi Pages 89-106
    Introduction
    Intellectual disability of children as a source of stress endangers the mental health of the family and affects different aspects of their life. Various methods have been proposed to help these families that among them Psychological Interventions have been further considered. The aim of this study was to determine the effectiveness of Psychological Interventions on the mental health of families of Intellectual disability Children.
    Methods
    In this essay, meta-analysis method is used. Studying 25 articles and essays, 11 articles were selected in which the sample size was 712 persons.
    Results
    The results showed that the obtained effect size is /25 and according to Cohen's tables it`s evaluated from moderate to low level.
    Conclusion
    so it can be concluded that Psychological Interventions affects the mental health of the families of Intellectual disability children and this technique can be used as an interventional method to contribute the mental health of their families. But besides that, the supportive interventions must be used too.
    Keywords: Intellectual disability, Psychological Interventions, Family
  • Bakhtiar Malkari, Nader Karimian, Kiiumars Farahbakhsh, Mahsome Esmaeily Pages 107-120
    Purpose
    Aim of the present research was to Study the family and emotional status of chemical bombardment victims of Sardasht.
    Method
    This study is a qualitative research(the interpretative approach). 15 men and 15 women from chemical victims of Sardasht were selected as available sampling; and they were interviewed in semi-structured manner. For data analyzing, categorization and classification of data was used.
    Results
    The results show that the complaints such as inability to emotions expressing, mood changes, inability to interaction with others, feeling of inferiority, irritability, horrible nightmares, emotional dependence, lack of intimate relationships among family members, family disputes, marital dissatisfaction, dissatisfaction from parental roles, and unhealthy relationship with children are seen in major of victims.
    Conclusion
    Chemical bombarding caused many problems in the family and emotional status of the chemical bombardment victims. These people need supportive interventions from public and state institutions.
    Keywords: family, emotional status, chemical bombarding, victims, qualitative method.
  • Hanieh Rahim Jamarouni, Roshanank Khodabakhsh Pirkalani Pages 121-146
    Objective

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of mixed cognitive-behavior therapy and mindfulness based stress reduction on anxiety, automatic thoughts reduction and improvement of general health in a particular case of generalized anxiety disorder.

    Methods

    In a single- subject experimental trial of A-B type, the mixed effect of cognitive-behavior therapy and mindfulness techniques were carried out on a subject with generalized anxiety disorder. The subject was assessed at both stage A (base line) and B (last session) by Beck Anxiety Inventory(BAI), Hamilton Anxiety Rating Scale (HARS),Automatic Thoughts Questionnaire(ATQ) and General Health Questionnaire(GHQ).

    Results

    The subject’s BAI score decreased from 45 in stage A to 30 in fifth session,to 16 in tenth session and to 10 in the last stage.In addition,there was a significant reduction of scores in HARS, ATQ and GHQ.

    Conclusion

    The mixed cognitive-behavior therapy and mindfulness based stress reduction were effective in the treatment of generalized anxiety disorder.

    Keywords: Cognitive, Behavior Therapy, Mindfulness Based Stress Reduction, Generalized Anxiety Disorder