فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی بالینی - پیاپی 18 (بهار 1394)

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 18 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرامرز سهرابی صفحات 1-14
    پژوهش حاضر که از نوع پژوهش های مروری است به بررسی روند تحول رواندرمانی های موج سوم با تاکید بر طرحواره درمانی می پردازد. رواندرمانی های موج سوم اصولا نشات گرفته از رواندرمانی های شناختی- رفتاری هستند که موج اول آن با نظریه رفتارگرایی کلاسیک و درمان های مبتنی بر مطالعات آزمایشگاهی رفتار و یادگیری ایجاد شد، موج دوم نیز بر فرایندهای شناختی و نقش فرایندهای شناختی در پدیدآیی و درمان اختلالات روانشناختی تاکید دارند و از ترکیب این دو موج مجموعه ای از درمان ها تحت عنوان درمان های شناختی – رفتاری ایجاد شده اند. موج سوم نیز، با تلفیق سنت های معنوی شرقی، از جمله فنون مراقبه، تفکر نظاره ای با رفتاردرمانی- شناختی سنتی است که از این تلفیق به عنوان موج سوم رواندرمانی یاد می شود. طرحواره درمانی هم به عنوان یکی از درمان های موج سوم توسط جفری یانگ به عنوان یک مدل درمانی مطرح شد که بیشتر برای درمان اختلالات شخصیت و سایر اختلالات مزمنی که نسبت به درمان رفتاری- شناختی کلاسیک مقاومت نشان می دهند، به کار می رود.
    کلیدواژگان: رواندرمانی موج سوم، درمان شناختی، رفتاری، طرحواره درمانی
  • حسین اسکندری صفحات 15-22
    نوشته حاضر به بحث پیرامون مسائل و چالش هایی که در برابر استفاده نامناسب و نا به جای طرحواره درمانی به وجود می آیند، پرداخته و در ادامه انتقادهایی که خود نظریه طرحواره با آنها رو به روست را مطرح کرده است و نهایتا به توضیح این امر می پردازد که با توجه به دشواری و پیچیدگی طرحواره درمانی، چه عواملی سبب رواج این درمان شده است.
    کلیدواژگان: طرحواره، درمان، انتقادات
  • مونا عباسقلی زاده قانع، زهره خسروی، فریده عامری صفحات 23-74
    پژوهش حاضر از نوع تحقیق علی- مقایسه ای، روی بیماران مراجعه کننده به انجمن دیابت ایران و مبتلایان به پسوریازیس مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر تهران صورت گرفت. نمونه گیری به صورت در دسترس،30 مبتلا به پسوریازیس و25 مبتلا به دیابت نوع I و30 فرد سالم بودند. آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه طرحواره ناسازگار و فرزندپروری یانگ و سبک های مقابله ای لازاروس مورد ارزیابی قرارگرفتند. تحلیل واریانس یک راهه نشان داد مبتلایان به پسوریازیس در همه حوزه ها و به جز طرحواره های بی اعتمادی، استحقاق، وابستگی، گرفتار، و در مبتلایان به دیابت نوع I در حوزه دیگرجهت مندی، گوش بزنگی، محدودیت های مختل، طرحواره های آسیب پذیری به ضرر، ایثار و بازداری هیجانی بیشتر از افراد سالم است. طرحواره های محرومیت هیجانی و معیارهای سرسختانه در مبتلایان به پسوریازیس بیشتر از مبتلایان به دیابت است. افراد مبتلا به پسوریازیس در حوزه طرحواره ای خودگردانی و عملکرد مختل وگوش بزنگی بیشتر از مبتلایان به دیابت است. نتایج بدست آمده در ریشه های والدینی پدر در حوزه دیگرجهت مندی و خودگردانی و عملکرد مختل و در طرحواره های نقص، وابستگی، شکست، خودتحول نیافته و پذیرش جویی، در ریشه های والدینی مادران مبتلایان به دیابت در حوزهگوش بزنگی و بازداری، خودگردانی و عملکرد مختل ودیگرجهت مندی و در طرحواره های آسیب پذیری به ضرر، معیارهای سرسختانه، بازداری هیجانی و پذیرش جوییدر گروه مبتلایان به دیابت بیشتر از گروه افراد سالم مشاهده شده است. در ریشه های والدینی پدر حوزهگوش بزنگی، و در والدین گروه مبتلایان به پسوریازیس در طرحواره پذیرش جوییبیشتر از گروه افراد سالم مشاهده شده است. و درحوزه خودگردانی و عملکرد مختل و طرحواره های شرم، ایثار و خودتحول نیافته در پدران مبتلایان به دیابت بیشتر از مبتلایان به پسوریازیس مشاهده شده است. سبک مقابله ای خودکنترلی در مبتلایان به پسوریازیس بیشتر از گروه کنترل مورد استفاده قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: طرحواره ناسازگار اولیه، ریشه های والدینی، سبک های مقابله با استرس، پسوریازیس، دیابت نوع I
  • اسماعیل ناصری، فرامرز سهرابی، احمد برجعلی، محمدرضا فلسفی نژاد صفحات 75-97
    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی طرح واره درمانی دو وجهی در درمان مردان وابسته به هروئین مبتلا به اختلال شخصیت ضداجتماعی (ASPD) انجام شده است.
    در یک طرح تجربی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه، سه آزمودنی مرد وابسته به ماده هروئین مبتلا به ASPD، بر اساس پرسشنامه چندمحوری میلون و مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلالات محور دو و به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. مداخله درمانی، در 28 جلسه و در 24 هفته به کار گرفته شد و مرحله پیگیری نیز سه ماه پس از پایان درمان دنبال شد. آزمودنی ها نیمرخ اعتیاد مادزلی و فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره های یانگ را تکمیل کردند و داده ها با استفاده از شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی تحلیل شدند.
    نتایجنشان دادند که طرح واره درمانی دو وجهی بطور معناداری، موجب کاهش مصرف مواد و رفتارهای پرخطر و بهبود سلامت جسمانی و روان شناختی و کنش فردی و اجتماعی شد.طرح واره درمانی دو وجهی در درمان مردان وابسته به هروئین مبتلا به ASPD موثر است.
    کلیدواژگان: وابستگی به هروئین، اختلال شخصیت ضداجتماعی، طرح واره درمانی دو وجهی
  • منصوره اعلمی نیا صفحات 99-125
    مقاله حاضر به بررسی و تحلیل پژوهش ی حوزه طرحواره درمانی به روش تحلیلی و مروری پرداخته است. بدین منظور از میان پایان نامه ی انجام شده در دانشگاه علامه طباطبایی که طرحواره درمانی را به عنوان متغیر مستقل در مداخلات درمانی خود به کار برده اند، 5 پایان نامه (4 پایان نامه دکتری و 1 پایان نامه کارشناسی ارشد) انتخاب گردیده و مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت. در این راستا علاوه بر تحلیل و آسیب شناسی این پژوهش، مسائل اساسی که اغلب در پژوهشی حوزه طرحواره درمانی مغفول واقع شده و سوالات مهمی که بی پاسخ مانده و نیاز به بررسی ای دقیق دارند نیز مطرح شده است.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، یانگ، متغیر واسطه ای، متغیر تعدیل کننده، CBT
  • حبیب الله نادری، رقیه رمضان زاده عالیزمینی صفحات 127-142
    هدف از این تحقیق بررسی طرحواره های سازش نیافته اولیه در بیماران مبتلا به اختلال شخصیت وسواس- اجباری و گروه غیربالینی بوده است. به این منظور تعداد 50 آزمودنی در دو گروه بیماران مبتلا به اختلال شخصیت وسواس- اجباری (7 زن و 18 مرد) و گروه غیربالینی(8 زن و 17 مرد) به روش تصادفی انتخاب و پرسشنامه طرحواره های سازش نایافته اولیه (EMSs) یانگ- فرم90 سوالی را تکمیل نمودند. نتایج میانگین و انحراف استاندارد بین دو گروه در برخی طرحواره ها معنادار بود. تحلیل نتایج بدست آمده با استفاده از آزمون t مستقل نشان داد که تفاوت دو گروه در طرحواره های ایثار(t (2، 48)= 4.17; p<.001)، بازداری هیجانی (t (2، 48)= 18.81; p<.001)، معیارهای پشتکار (t (2، 48)= 18.6; p<.001)، محق بودن/برتری داشتن (t (2، 48)= 2.82; p<.005)، خودتنبیهی (t (2، 48)= 3.19; p<.005) معنادار می باشد. با توجه به یافته ها به نظر می رسد که مطالعهطرحواره ها یکی از روش های کارآمد برای پی بردن به عوامل زیربنایی مرتبط با مشکلات شخصیتی است. پیشنهاد می شود در پژوهش های بعدی، دیگر اختلالات شخصیتی نیز مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: طرحواره سازش نایافته اولیه، اختلال شخصیت، بیماران، وسواس، اجباری
  • افسانه دارابی، احمد برجعلی، یوسف اعظمی صفحات 143-166
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه اثربخشی تکنیک های شناختی و هیجانی طرح واره درمانی بر کاهش طرح واره های ناسازگاراولیه افراد افسرده مراجع کننده به مراکز مشاوره و روان شناسی شهر تهران انجام شد. برای این منظور 34 نفر از افراد افسرده با استفاده از اجرای پرسش نامه افسردگی بک (II-BDI) انتخاب شدند. مصاحبه تشخیصی ساختاریافته بر اساس DSM-IV و فرم کوتاه پرسش نامه طرح واره یانگ به منظور غربال نهایی اجرا گردید و در نهایت ده نفر به طور تصادفی انتخاب شدند که آموزش تکنیک های شناختی طرح واره درمانی بر روی 5 نفر و تکنیک های تجربی بر روی 5 نفر دیگر اجرا شد. از طرح تجربی تک موردی از نوع خط پایه استفاده شد و با استفاده از روش تحلیل نمودار، شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی، داده های حاصل، تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد، کاهش شدت طرح واره های ناسازگاراولیه در هر دو گروه معنادار می باشد اما از طریق آموزش تکنیک های شناختی طرح واره درمانی درصد بهبودی بیش تری حاصل شد و کاهش شدت طرحواره های ناسازگار اولیه تا یک ماه و نیم پس از درمان نیز تداوم یافت.
    کلیدواژگان: تکنیک های شناختی طرح واره درمانی، تکنیک های تجربی طرح واره درمانی، طرح واره های ناسازگار اولیه، افراد افسرده
  • نرگس هنردوست* صفحات 167-180
|
  • Faramarz Sohrabi Pages 1-14
    The present research aimed to review the development of third wave of psychotherapy with especial emphasize on schema therapy. Third wave of psychotherapy originally derived from Cognitive Behavioral psychotherapy. The first wave started with classic behaviorism approach and psychotherapy based on experimental behavior and learning studies. The second wave based on cognitive process and its role on pathogenesis and treatment of mental disorders. Third wave of psychotherapy synthesizes the two approaches integrating the eastern spiritual rituals، including meditation and transcendental techniques in relation to the traditional CBT. Proposed by Geoffrey Young and thought to be part of the third-wave therapy، schema therapy mostly lays stress on dealing with personality disorders، specifically those that have proven to be somewhat resistant to classic Cognitive Behavioral therapeutic techniques.
    Keywords: Third wave Psychotherapy, Cognitive Behavioral Therapy, Schema therapy
  • Hossein Eskandari Pages 15-22
    This paper outlines some of the issues and challenges arisen with the inappropriate employment of schema therapy and poses some critiques about schema theory and eventually explain what factors influences the development of schema therapy despite of its complication and difficulty.
    Keywords: Schema, therapy, critiques
  • Mona Abbasgholi Zade Ghane, Zohreh Khosravi, Farideh Ameri Pages 23-74
    this research is based on the causal-comparative method that was done among diabetes and psoriasis patients who were referred to treatment centers and the Diabetes Association in Tehran. A sample of 85 subject included 30 subjects with psoriasis،25 diabetes type I and 30 healthy people، were selected by available sampling. The subject were assessed by the Young،s Early Maladaptive Schema Questionnaire (YSQ)، Young،s Parenting Questionnaire and lzarus-folkman،s Ways of Coping Questionnaire (WOCQ). One-way analysis of variance (ANOVA) showed that psoriasis patients، except for mistrust، impaired autonomy and performance،entiltlement and enmeshment schemas have more schema scores compared to control group. and in diabetes، results showed that the group has more schema scores in areas of impaired limits، other-directedness and overvigilance and in schemas of vulnerability of harm، self-sacrifice and emotional inhibition compared to control group. psoriasis patients، have more schemas of emotional deprivation and unrelenting standards and in areas of overvigilance and impaired autonomy and performance have more schema scores compared to diabetes. The result of parental origins of diabetes father، have more schema scores in areas of other-directedness and impaired autonomy and performance and in schemas of defectiveness/shame، dependence/Incompetence، enmeshment، failure and approval-seeking and in parental origins of diabetes mother، in areas of impaired autonomy and performance، other-directedness and overvigilance and in schemas of vulnerability of harm or illness، unrelenting standards/hypercriticalness،emotional inhibition and approval-seeking have more schema scores compared to control group. In parental origins of psoriasis father in areas of overvigilance and in psoriasis parents in approval-seeking schemas have more schema scores compared to control group. And in origins parental diabetes father compared to psoriasis patients، have more schema scores in area of impaired autonomy and performance and schemas of defectiveness، self-sacrifice and enmeshment، the coping strategy of selfcontrol is more used by psoriasis patients compared to the control group.
    Keywords: Early maladaptive schemas, Parental Origins, Coping Strategies, psoriasis, diabetes type1
  • Esmaeil Naseri, Faramarz Sohrabi, Ahmad Borjali, Mohammad Reza Falsafinejad Pages 75-97
    Purpose of this study is was to examine the effectiveness of dual focus schema therapy (DFST) in treatment of antisocial personality disorderded heroine dependent men. In Multiple baseline experimental single case study، three antisocial personality disorderded heroin dependent men were selected using Millon Clinical Multiaxial Inventory and Structured Clinical Interview for DSM-IV based on disorders axis II and purposeful sampling. The treatment program was carried out for 24 week and 28 sessions، with a follow-up period of 3 months subsequent to treatment termination. Subjects completed Maudsley Addiction Profile and Young Schema Questionnaire and data was analyzed by Reliable change index and percentage of improvement. Results showed that DFST significantly reduced Substtance use and risk behaviour and improved Physical and psychological health and Personal/social functioning. DFST has appropriate effectiveness in treatment of antisocial personality disorderded heroine dependent men.
    Keywords: heroine dependency, antisocial personality disorder, dual focus schema therapy
  • Mansoureh Alami Niya Pages 99-125
    The present essay، deal with analysis and critical evaluation of researches in schema therapy area through qualitative method. Five theses have been selected and evaluated among all theses done in Allameh Tabataba’i University، which applied schema therapy in their researches. In addition to analysis and evaluation، critical neglected issues and significant unanswered questions in schema therapy area، are discussed. Present review shows that in some cases the schema therapy is being employed without regarding to theoretical principles and adequate assessment of its appropriateness. A critical issue neglected in this area is examination the role of early maladaptive schemas in chronic psychological disorders that have been considered difficult to treat. There is a significant question that if early maladaptive schemas is moderator or mediator variable in the process of development of disorders and psychotherapy.
    Keywords: Schema therapy, Early maladaptive schemas, Moderator variable, Mediator variable, Young
  • Habibollah Naderi, Rogeyeh Ramzanzadeh Alizamani Pages 127-142
    The purpose of this study is to investigate primary unadjusted schemes in patients suffering from obsession-obligation personality disorder with a non-clinical group. To this end، 50 respondents who were randomly selected from a group having obsession-obligation personality disorder (7 females and 18 males) and a non-clinical group (8 females and 17 males)، completed Yang’s 90-item questionnaire of primary unadjustedschemes. The results showed that the mean and the standard deviation of the two groups were significantly different in some schemes. The Independent Samples T-Test results showed that the two groups were significantly different in self-sacrifice (t (2، 48) = 4. 17; p<. 001)، emotional prevention (t (2، 48) = 18. 81; p<. 001)، perseverance criteria (t (2، 48) = 18. 6; p<. 001)، superiority (t (2، 48) = 2. 82; p<. 005)، and self-punishment (t (2، 48) = 3. 19; p<. 005). The results suggest that study of schemes is an effective way for exploring fundamental factors causing personality disorder. It is suggested that further studies investigate other personality disorders.
    Keywords: Early Maladaptive Schema, personality Disorders, Obsessive, Compulsive Personality
  • Afsaneh Darabi, Amad Borjali, Yosef Azami Azami Pages 143-166
    The present study was carried out in order to comparison of the efficacy of schema therapy cognitive and emotional techniques on reduce early maladaptive schemas of depressed persons that referenced to psychological and counseling centers in Tehran. For this purpose، 34 depressed persons using the Beck Depression Inventory (BDI-II) were selected. Structured Clinical Interview for DSM-IV (SCID) based on disorders axis I and the Young Schema Questionnaire-Short Form was administered to the final screening. Finallyten persons randomly selected and teaching of schema therapy cognitive techniques on 5 patients and emotional techniques on other 5 patients was performed. Baseline experimental single case study was used as the method of the present study. data were analyzed Using of Chart analysis، the reliable change index (RCI) and percent improvement. The results showed that reduction of early maladaptive schemas in both groups was significant. But improvement percent through teaching of schema therapy cognitive techniques was more and efficacy continues 1/5 month after the intervention.
    Keywords: schema therapy cognitive techniques, schema therapy emotional techniques early maladaptive schemas, depressed person
  • Narges Honardoost* Pages 167-180