فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی بالینی - پیاپی 25 (زمستان 1395)

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 25 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله پژوهشی
  • اعظم نوفرستی *، رسول روشن، لادن فتی، حمیدرضا حسن آبادی، عباس پسندیده صفحات 1-29
    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان تاثیر روان درمانی مثبت گرای مبتنی بر خیر باوری بر کاهش علایم افسردگی در افراد دارای افسردگی غیربالینی بود. برای انجام این پژوهش از طرح تک آزمودنی چند خط پایه با دوره پیگیری استفاده شد. ابتدا از بین افراد دارای افسردگی غیربالینی که به یک مرکز مشاوره در تهران مراجعه کرده بودند، 3 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای هر کدام از شرکت کنندگان به صورت تصادفی بین 3 تا 7 هفته جلسه خط پایه در نظر گرفته شد. ارزیابی ها با استفاده از مقیاس افسردگی بک، افسردگی هامیلتون-17 و مقیاس جهت گیری شادکامی در مرحله خط پایه، جلسات مداخله و چهار ماه بعد از پایان درمان (پیگیری) انجام گرفت. مداخله به صورت انفرادی بر اساس روان درمانی مثبت گرای مبتنی بر خیر باوری در 8 جلسه توسط پژوهشگر انجام گرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهد که هر سه مراجع با شروع مداخله روند کاهشی را در طراز نمرات افسردگی بک (75 درصد)، هامیلتون (85 درصد) و روند افزایشی را در طراز نمرات احساس لذت (84 درصد)، مجذوب شدن (70 درصد) و احساس معنا (215درصد) نشان دادند. بخش عمده ای از این نتایج در پایان دوره پیگیری چهار ماهه نیز حفظ شد. به نظر می رسد روان درمانی مثبت گرای مبتنی بر خیر باوری یک مداخله کوتاه مدت موثر برای کاهش علایم افسردگی باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی غیربالینی، روان درمانی مثبت گرای مبتنی بر خیر باوری، طرح تک آزمودنی چند خط پایه
  • سعید اعظمی، سیاوش طالع پسند*، مرتظی نظیفی، اسحاق رحیمیان بوگر صفحات 31-55
    اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی به عنوان یک اختلال عصبی- رشدی، علاوه بر نشانه های رفتاری خاص با نقص در کارکردهای شناختی همراه است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی اثربخشی دو رویکرد توانبخشی شناختی- حرکتی و دارو درمانی در بهبود کارکردهای اجرایی کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی انجام شد. این یک مطالعه نیمه آزمایشی با سنجش های پس آزمون و پیگیری بود که در یک طرح یک سر کور سه گروه را باهم مقایسه می کرد. 48 کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی به شیوه نمونه گیری ملاکی انتخاب و بر اساس شدت اختلال همتا شده و به طور تصادفی به سه گروه توانبخشی شناختی- حرکتی (16 نفر)، دارو درمانی (16 نفر) و کنترل فعال (16 نفر) گمارده شدند. تمام شرکت کنندگان توسط فرم کوتاه سه خردآزمونی هوش وکسلر کودکان- تجدیدنظرشده و آزمون های رنگ-واژه استروپ، برج لندن و رمزنویسی وکسلر مورد آزمون قرارگرفتند و والدین آنها، این کودکان را با پرسشنامه علائم مرضی کودک-4 (CSI-4) رتبه بندی نمودند. داده ها با استفاده از تحلیل ورایانس چند متغیری و آزمون های تی وابسته با تصحیح بن فرونی به عنوان آزمون های تعقیبی، تحلیل شدند. توانبخشی شناختی حرکتی به طور معناداری منجر به تغییرات موثر و پایدار در عملکرد آزمودنی ها در مولفه های کارکرد اجرایی اعم از بازداری پاسخ، برنامه ریزی و سرعت پردازش شد و تنها در مولفه سرعت پردازش، تغییرات ایجاده شده در مرحله پیگیری افت معنادار به سطوح پایین تر را نشان داد. بعلاوه، با وجود عملکرد بهتر کودکان گروه توانبخشی شناختی- حرکتی نسبت به گروه دارودرمانی، تغییرات ایجاد شده به لحاظ آماری معنادار نبود. به طور کلی این یافته ها بیانگر آن بود که توانبخشی شناختی- حرکتی رویکرد اثربخشی در درمان اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی است و می توان از آن به عنوان یک فن درمانی مکمل دارودرمانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه- بیش فعالی (ADHD)، توانبخشی شناختی، حرکتی (CMR)، دارو درمانی، کارکرد اجرایی
  • افسر خلیلی صدرآباد، فرامرز سهرابی*، اسماعیل سعدی پور، علی دلاور، زهرا خوشنویسان صفحات 57-84
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثر بخشی و میزان پایداری اثر برنامه ایمن سازی تربیتی– اجتماعی با رویکرد آموزه های اسلامی با ایمن سازی در برابر استرس بر خطر پذیری دانش آموزان است. روش تحقیق روش تجربی با طرح پیش آزمون – پس آزمون با دو گروه آزمایشی و گروه آزمایش بود. نمونه ی پژوهش 94 دانش آموز دارای رفتار پرخطر بود که به صورت تصادفی خوش های انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری مقیاس رفتارهای پرخطر زاده محمدی و همکاران بود. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس کاهش معنادار را در میانگین نمره های خطر پذیری دو گروه آزمایش، و نتایج آزمون توکی تفاوت معنادار در نتایج دو گروه را نشان داد. همچنین آزمون t زوجی نشان داد که اثر آموزش ایمن سازی تربیتی- اجتماعی مبتنی بر آموزه های اسلامی به مدت شش ماه پایدار است. این پایداری در برنامه ایمن سازی در برابر استرس ثابت نشد. یافته ها حاکی از آن است که هر دو برنامه ایمن سازی تربیتی– اجتماعی مبتنی بر آموزه های اسلامی و ایمن سازی در برابر استرس را می توان به عنوان گزینه هایی برای کاهش خطر پذیری دانش آموزان در نظر گرفت؛ لیکن برنامه ایمن سازی مبتنی بر آموزه های اسلامی پایداری اثر بیشتری دارد .
    کلیدواژگان: ایمنسازی تربیتی- اجتماعی، مذهب، ایمنسازی در برابر استرس، رفتارهای پرخطر، نوجوان
  • مونا شیورانی، پرویز آزادفلاح *، علیرضا مرادی، حسین اسکندری صفحات 85-106
    استرس پس از ضربه و افسردگی، شایع ترین بیماری های مرتبط با حادثه آسیب زا هستند. هدف پژوهش حاضر تشخیص اثربخشی درمان مواجهه روایی بر کاهش علائم استرس پس از ضربه و افسردگی همبود است. درمان مواجهه روایی دربرگیرنده بسیاری از مولفه های مواجهه سازی است و البته توجه مضاعفی دارد بر مستندسازی روشن فجایعی که قربانی متحمل شده است. در این مطالعه 24 نفر از زنان تهرانی با تجربه خیانت همسر و دارای استرس پس از ضربه و افسردگی، با گمارش تصادفی در گروه های کنترل و آزمایش قرار گرفتند. همه افراد، مورد مصاحبه بالینی قرار گرفتند، سپس مقیاس تجدیدنظرشده تاثیررویداد (IES-R) و سیاهه افسردگی بک (BDI) را تکمیل کردند؛ گروه آزمایش هشت جلسه درمان را پشت سر گذاشتند و افراد هر دوگروه مقیاس و سیاهه را دوباره بلافاصله پس از درمان و سه ماه پس از آن تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. نتایج تحلیل آماری نشان داد استرس پس از ضربه و دومولفه از سه مولفه آن (افکارناخواسته و برانگیختگی) در گروه آزمایش بلافاصله پس از درمان و سه ماه پس از آن به طور معنادار کاهش پیدا کرده است. افسردگی نیز در گروه آزمایش بلافاصله پس از درمان به طور معنادار کاهش پیدا کرده و سیر نزولی خود را تا سه ماه بعد حفظ کرده است. برطبق این پژوهش درمان حاضر می تواند در حیطه مسائل اجتماعی و برای درمان استرس پس از ضربه نیز به صورت موثر به کار گرفته شود. موفقیت این درمان را در بستر فرهنگ ایرانی می توان مدیون جنبه روایی درمان تلقی کرد. پژوهش حاضر هم چنین تایید می کند که روابط فرازناشویی، می تواند منجر به استرس پس از ضربه در فرد قربانی شود.
    کلیدواژگان: استرس پس از ضربه، افسردگی، درمان مواجهه روایی، خیانت همسر، روابط فرازناشویی
  • مجید محمود علیلو، زینب خانجانی، احمد بیات* صفحات 107-128
    دوران نوجوانی یکی از دوره های تحولی مهم است. مشکل در تنظیم هیجان، مقابله و نیز وجود نشانه های شخصیت مرزی می تواند منجر به اختلالات اضطرابی شود. هدف این پژوهش پیش بینی اختلالات هیجانی مرتبط با اضطراب نوجوانان براساس تنظیم هیجان، راهبردهای مقابله ای و نشانه های اختلال شخصیت مرزی بود. روش تحقیق توصیفی و از نوع پیش بینی بود. جامعه ی آماری کلیه ی دانش آموزان مقطع راهنمایی و دبیرستان شهرستان تویسرکان در سال تحصیلی 94- 1393 بود که 331 نفر از آنان به روش طبقه ای انتخاب شدند. آزمودنی ها پرسشنامه های تنظیم هیجان گراس و جان، راهبردهای مقابله ای اندلر و پارکر، اختلال شخصیت مرزی (BPI) و اختلالات هیجانی مرتبط با اضطراب را پاسخ دادند. داده ها به روش تحلیل رگرسیون چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد. تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش نشان داد که تنظیم هیجان، راهبردهای مقابله ای و نشانه های اختلال شخصیت مرزی نوجوانان می تواند نشانه های اختلالات هیجانی مرتبط با اضطراب را پیش بینی کند (05/0 > P). همچنین بین تنظیم هیجان با نشانه های اختلالات هیجانی مرتبط با اضطراب، راهبردهای مقابله ای با نشانه های اختلالات هیجانی مرتبط با اضطراب و نشانه های اختلال شخصیت مرزی با نشانه های اختلالات هیجانی مرتبط با اضطراب، از نظر آماری همبستگی معنادار وجود دارد (05/0 > P). بنابراین، می توان نتیجه گرفت که تنظیم هیجان، شیوه ی مقابله ی نوجوانان و میزان بروز نشانه های اختلال شخصیت مرزی در بروز نشانه های اختلالات هیجانی مرتبط با اضطراب نقش مهمی دارد و می توان با توجه به ویژگی های روان شناختی مذکور بروز یا عدم بروز این دسته از اختلالات را در نوجوانان پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: اضطراب، تنظیم هیجان، راهبردهای مقابله ای، اختلال شخصیت مرزی
  • پروانه علایی*، منصور بیرامی صفحات 129-148
    خشم و تجربه‏ی آن در محیط مدرسه از هیجان‏های رایج دوره‏ی نوجوانی است که همواره مورد توجه روان‏شناسان بوده است. بر اساس نظریه‏ی تانگنی، احساس شرمساری پیش‏زمینه‏ی بروز هیجان خشم محسوب می‏شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مدیریت شرم در کاهش خشم نوجوانان دختر در محیط مدرسه انجام گرفت. برای تحقق آن، از روش تحقیق نیمه آزمایشی، طرح پیش‏آزمون – پس‏‏آزمون با گروه کنترل استفاده شد. در این راستا، دانش‏آموزان دوره‏ی راهنمایی دو مدرسه‏ی دولتی دخترانه‏ی شهر تبریز با استفاده از روش نمونه‏گیری تصادفی خوشه‏ای چندمرحله‏ای انتخاب و غربال شدند. در نهایت، سی نفر از هر مدرسه به روش نمونه‏گیری هدفمند و مبتنی بر نتایج مقیاس خشم چندبعدی مدرسه انتخاب شدند. در هر مدرسه دو گروه 15 نفری تشکیل شد؛ مدارس به صورت تصادفی، گروه های آزمایشی و کنترل فرض شدند و به ترتیب بسته‏ی آموزشی و پلاسیبو را دریافت کردند. نتایج تحلیل کوواریانس تک‏متغیره‏ی یک‏راهه پس از بررسی و تحقق پیش‏فرض‏های آن، نشان داد که مداخله اثربخش بوده (04/11 = F ، 01/0 >P) و آموزش مدیریت شرم در طی هشت جلسه‏ی هفتگی 75 دقیقه‏ای، 17% تغییرات خشم مدرسه‏ای را تبیین می‏کند. همچنین، بر اساس نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره‏ی یک‏راهه از میان مولفه های خشم چندبعدی (خشم، خصومت و مقابله‏ی سازنده و مخرب)، نمره‏ی خرده‏مقیاس خشم کاهش معنی‏داری یافت (15/0= Eta ، 82/8 = F ، 01/0 >P). مطابق با یافته های پژوهشی و با در نظر گرفتن محدودیت‏های آن، بکارگیری بسته‏ی آموزشی حاضر برای کاهش خشم مدرسه‏ای نوجوانان دختر پیشنهاد می‏شود.
    کلیدواژگان: خشم، دختر، مدرسه، مدیریت شرم، نوجوان
  • مهرداد حاجی حسنی، عفت سادات محمود پناهی*، بهرام میرزاییان صفحات 149-171
    پردازش حسی و معنایی اطلاعات دو عامل مهم در تعیین واکنش های رفتاری می باشند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه پردازش حسی و معنایی اطلاعات در بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی و افراد عادی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود و جامعه آماری پژوهش شامل افراد مراجعه کننده به مرکز روانپزشکی ایران بود که به روش نمونه گیری هدفمند 30 بیمار مبتلا به اختلال شخصیت مرزی و 30 فرد عادی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. پردازش حسی و معنایی اطلاعات از طریق پرسشنامه نیمرخ حسی بزرگسالان براون و آزمون افتراق معنایی آزگود مورد ارزیابی قرار گرفتند. از روش تحلیل واریانس چند متغیره(مانووا) جهت تحلیل داده ها استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در مولفه های حساسیت حسی و دورجویی حسی و نیز در تمامی مولفه های پردازش معنایی اطلاعات (بعد زندگی) با افراد عادی تفاوت معناداری دارند(05/0>P). نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی نقایصی در حساسیت حسی و دوری جویی حسی دارند. به علاوه، در مقایسه با افراد عادی، بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی زندگی را قدرتمندتر، ناآرامتر، خطرناکتر و منفی تر ارزیابی می کنند. این یافته ها مورد بحث قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: پردازش حسی، پردازش معنایی، اختلال شخصیت مرزی، افراد عادی
  • مریم ولد خانی، عبدالباسط محمود پور*، کیومرث فرح بخش، حسین سلیمی بجستانی صفحات 173-190
    امروزه، با گذر جوامع از مرحله سنتی و جمع گرا به مرحله مدرنیته و فردگرا، شاهد افزایش سن ازدواج (و خصوصا در میان بانوان) و تمایل به همسرگزینی بر اساس انتخاب فردی هستیم. از طرف دیگر، همچنان شاهد افزایش نارضایتی، ناسازگاری، بی تعهدی، طلاق و به طورکلی؛ کاهش کیفیت زناشویی زوج ها هستیم که موجب آسیب به کانون گرم و مقدس خانواده و پیکره اجتماع می گردد. این پژوهش باهدف بررسی تاثیر سن ازدواج، تفاوت سنی و سبک های همسرگزینی، بر کیفیت زندگی زناشویی زنان متاهل شهر تهران صورت پذیرفت. طرح پژوهش از نوع علی مقایسه ای می باشد. جامعه ی آماری پژوهش حاضر زنان تهرانی اند که 400 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس غیر احتمالی و با مراجعه به پارک های عمومی در سطح شهر تهران انتخاب شدند و به مقیاس کیفیت زناشویی، فرم تجدیدنظر شده (RDAS) و پرسش های مرتبط با الگوهای همسرگزینی و سن ازدواج، پاسخ دادند. از یافته های قابل توجه این پژوهش می توان به تاثیر منفی ازدواج در سنین نوجوانی و ازدواج بر اساس سبک های همسرگزینی ای که به نوعی با اجبار همراهند بر کیفیت زندگی زناشویی اشاره کرد. هم چنین در این پژوهش نشان داده شد که تفاوت سنی زوجین تاثیر معناداری بر کیفیت زندگی زناشویی ندارد.
    کلیدواژگان: سن ازدواج، تفاوت سنی، الگوهای همسرگزینی، کیفیت زندگی زناشویی
  • یوسف کریمی، سکینه الماسی، رزگار محمدی *، حسن فاضلی صفحات 191-211
    در سال های اخیر با توجه به افزایش آمارهای طلاق در کشور و آسیب ها و مشکلات ناشی از طلاق، توجه به علل این پدیده مورد توجه قرارگرفته شده است. هدف از پژوهش حاضر مطالعه کیفی بسترهای طلاق در تجربه افراد مطلقه شهر رشت است. از میان روش های تحقیق کیفی برای بررسی تجربه طلاق روش پدیدارشناسی بکار گرفته شده است. 25 شرکت کننده به وسیله نمونه گیری هدفمند و با استراتژی نمونه گیری معیار انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد و برای تحلیل داده های حاصل از مصاحبه های پدیدارشناسی از روش تحلیل تماتیک استفاده شد. یافته ها در زمینه بسترهای طلاق شامل 9 زیر مضمون بود که در چهار بزرگ مضمون کلان، میانی، خرد و تعاملی طبقه بندی می شود. ساختار تجربه مشارکت کنندگان نشان دهنده سیستمی بودن ابعاد طلاق، چرخشی بودن عوامل طلاق و روابط ساختاری میان بسترهای طلاق است؛ بنابراین برای هرگونه برنامه پیشگیرانه، مشاوره و مداخله در بحران طلاق باید به این روابط ساختاری، چرخشی و چند علتی توجه شود.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، بسترهای طلاق، افراد مطلقه، پژوهش پدیدارشناسی
|
  • Azam Noferesti *, Rasol Roshan, Ladan Fata, Hamid Reza Hasan Abadi, Abbas Pasandide Pages 1-29
    The purpose of the present study was to examine the effect of positive psychotherapy based on belief to good on signs and symptoms of depression in people with subclinical depression. According to this, a single subject multiple baselines with follow up phase will be conducted. The first, three people with sign and symptom of depression were chosen from a Center of Psychology and Counseling in Tehran by purposeful sampling. Participants attended from 3 to7 week baseline phase. Within base line stage (3-7 weeks) therapy phase (8 weekly) and follow up step (4 month after treatment), patient fill out Beck Depression Inventory (BDI-II), Hamilton Rating Scale for Depression-17, and Orientations of happiness. Treatment conducted in 8 sessions of 45 minutes. At the end of treatment, participants showed decreasing trend in beck depression scores (75%) and Hamilton depression scores (85%). Also results showed improving trends in pleasure (84%), engagement (70%) and meaning (215%) subscales. These results remain during follow up phase. It seems that positive psychotherapy based on belief to good is a short-term effective treatment for decreasing negative components in recovering the persons with subclinical depression.
    Keywords: Positive psychotherapy based on belief to good_Subclinical depression_Signs_symptoms of depression_Multiple – baseline study
  • Saeed Azami, Siavash Talepasand *, Morteza Nazifi, Eshagh Rahimian Boogar Pages 31-55
    Attention Deficit/ Hyperactive Disorder (ADHD), as a neurodevelopmental disorder, accompanied not only with some special behavioral symptoms, but also deficits in cognitive functioning. Current research aimed to compare the effectiveness in improving executive functions (EF) in children with ADHD of cognitive-­motor rehabilitation (CMR) and drug therapy approaches. This was a semi-experimental study with post-test and follow-up assessments, comparing three groups in a single-blind design. 48 ADHD children were selected using criterion sampling, matched for ADHD severity, and randomly assigned to either cognitive-­motor rehabilitation (n= 16), drug therapy (n= 16) and active control (n=16) groups. All the participants were tested by Stroop color-word, Tower of London (TOL), Wechsler Coding tests, and a 3 sub-scale short-form of the WISC-R tests, and their parents rated them on child syndrome inventory-4 (CSI-4). The data were analyzed using MANOVA and paired t-tests with Bonferroni corrections as post hoc tests. CMR showed effective and enduring effects on the participant's performance on EF components including response inhibition, planning, and speed processing and only the improvements in speed processing returned significantly to lower levels at follow-up. In addition, despite the better performance of CMR group compared to drug therapy group, the changes were not statistically significant. Altogether, the results indicate that CMR is an effective approach in the treatment of ADHD, and it can be used as a complementary technique to drug therapy.
    Keywords: Attention Deficit-Hyperactive Disorder (ADHD), Cognitive-Motor Rehabilitation (CMR), Drug Therapy, Executive Function
  • Afsar Khalili Sadrabad, Faramarz Sohrabi *, Esmail Sadipor, Ali Delavar, Zahra Khoshnevisan Pages 57-84
    The purpose of this study was to compare the effectiveness and sustainability socio-educational inoculation program with Islamic teachings approach with the Stress Inoculation Training (SIT) on risk taking students. The research of method was experimental method by the design of pretest-posttest with two experimental groups and the control group. The sample was 54 students with risky behavior selected by random cluster sampling. The scale of measuring was risky behaviors (Zadeh Mohammadi et al.). The results of analysis of covariance indicated a meaningful decrease in mean risk taking scores for both groups, and Toki test results indicated a significant difference between two groups. Also, the paired T test indicated that the effect of education of Socio-Educational inoculation program with Islamic teachings approach is stable for six months. This sustainability was not established the Stress Inoculation Training. Findings indicate that that can be considered both the Socio-Educational inoculation program with Islamic teachings approach and the Stress Inoculation Training (SIT) as options for reducing Risk taking students, but was more effective sustainability in the Socio- Educational inoculation program with Islamic teachings approach.
    Keywords: Social- Educational inoculation, Religion, Stress Inoculation, Risky behaviors, Adolescent
  • Mona Shivarani, Parviz Azadfallah *, Alireza Moradi, Hosein Eskandari Pages 85-106
    PTSD and depression are most prevalent disorders in traumatic events. This research studies reducing symptoms of PTSD and comorbid depression through narrative exposure therapy (NET). NET incorporated many of exposure elements with additional focus of clearly documenting the atrocities endured. 24 betrayed women with PTSD and depression were randomized in experiment and control groups. Participants were clinically interviewed and filled out impact of event scale-revised (IES-R) and Beck Depression inventory (BDI) for three times; once before and once after 8 sessions of experiment group’s therapy. Third time was three months after therapy. Data were analyzed using repeated measures variances analysis. PTSD and its two parameters (intrusion & hyperarousal) significantly reduce in experiment group, immediately after therapy and in three months follow up. Depression also reduces significantly immediately after therapy and continues to reduce three months after therapy. According to this study, NET is beneficial therapy for PTSD even in social fields. NET successfulness in Iranian culture is ascribed to narrative aspect of NET. This study endorses that extra-marital relationship causes PTSD in victims.
    Keywords: Post-traumatic stress disorder, Depression, Narrative exposure Therapy, Infidelity, Extra-marital relationship
  • Majid Mahmoud Alilou, Zeinab Khanjani, Ahmad Bayat * Pages 107-128
    Adolescence is one of the important periods of development. Difficulty in coping, emotional regulation and can lead to anxiety disorders. The purpose of this research was the prediction of anxiety-related emotional disorders in adolescences based on emotion regulation, coping strategies and symptoms of borderline personality disorder. Method was descriptive and predictive. Population was the students of middle and high schools in Touyserkan, 2014-2015 that 331 were selected in categorized sampling method. Examinees answered Cross & John Emotion Regulation, Endler & Parker Coping Strategies, Borderline Personality Disorder (BPD) and Anxiety-Related Emotional Disorders questionnaires. Data were analyzed by Multivariable Regression method. Data analyze showed that emotion regulation, coping strategies and symptoms of borderline personality disorder can predict anxiety-related emotional disorders (P
    Keywords: Anxiety, Emotion Regulation, Coping Strategies, Borderline personality disorder
  • Parvaneh Alaie *, Mansour Bayrami Pages 129-148
    Anger and its experience in the environment of school is one of the common emotions of adolescence that has been always attended by psychologists based on Tangney theory, shame appearances before anger. So, the goal of this research was the examination of the effectiveness of shame management training in reducing female adolescents’ anger in the environment of school; so non-equivalent pretest-posttest control group design was used for achieving this goal. Hence, students of two female public middle schools in Tabriz were chosen by multistage-cluster random sampling method and screened. Finally, 30 students from every school were selected by purposeful random sampling and results of Multidimensional School Anger Inventory. Every school consisted of two groups. The schools were randomly designed for experimental and control groups, and correspondingly received educational package and placebo. Results of One-way analysis of covariance, after examination of its presumptions, indicated that intervention was effective (F=11.04, P
    Keywords: anger, female, School, Shame Management, adolescents
  • Mehrdad Hajihasani, Effat O. Sadat Mahmoud Panahi *, Bahram Mirzaeian Pages 149-171
    Sensory and semantic information processing are two important factors in determining behavioral reactions. The aim of the current study was to compare of sensory and semantic information processing between borderline personality disorder people and normal ones. The descriptive study was causal-comparative (ex post facto) in design and the statistical population of the current study comprised of people who had registered to obtain services from the Psychiatric Center of Iran. The purposive sampling approach was adopted and thirty patients with borderline personality disorder (BPD) and thirty healthy controls were included in the study. Sensory and semantic information processing were assessed with Brown Adult Sensory Profile Questionnaire (BASPQ) and Osgood Semantic Differentiation Questionnaire (OSDQ). MANOVA test was applied to analyze data. The study's results were that individuals with BPD displayed significant differences in components of sensory sensitivity and sensation avoiding and all components of the semantic processing (life's component) (p
    Keywords: Sensory processing, Semantic processing, Borderline personality disorder, Normal individuals
  • Maryam Valadkhani, Abdolbasset Mahmoudpour *, Kiiumars Farahbakhsh, Hossin Salimi Bajestani Pages 173-190
    Nowadays, with the transition of the societies from traditional and community oriented to modernity and individualism there is a noticeable increase in the marriage age (especially among women) and the desire to select partner singly. On the other hand, we are seeing an increase on the dissatisfaction, conflict, lack of commitment, divorce, and generally decrease of marital quality which damages the body of family and society. In this paper, we study the effects of partner-selection patterns, marriage age, and age differences between the spouses on the marital quality of married women in Tehran. The research's method is causal -comparative. The population is selected from married women in Tehran, Iran. The total number of the participants is 400 which were selected by Non-probability sampling method by visiting public parks in Tehran, Iran. They responded to marital quality questionnaire, revised version (RDAS), and questions to evaluate the marriage age, partner selection method, and the age differences with their spouses .From the important observations we noted that it is statistically significant that girls who are forced to get married and who get married in teenage age shave lower marital quality compared others. Also, it was shown that couples’ age difference deos not have a statistically significant influence on the marital quality.
    Keywords: Partner-selection patterns, marriage age, age difference between spouses, marital quality
  • Yusef Karimi, Sakineh Almasi, Razgar Mohammadi *, Hassan Fazeli Pages 191-211
    Due to the dramatic rise in divorce rate in recent years, many scholars have attempted to unravel the factors involved in this increasing phenomenon. The present paper aimed at a qualitative phenomenological study of the divorce contexts in the city of Rasht. In so doing, 25 divorced people who were selected through purposeful sampling were included in the study. Semi-structured interviews were used to collect data. The collected data were analyzed through thematic analysis. The data analysis showed 9 sub-themes which were merged into the four main themes, namely, large, medium, small and interactive themes. These findings indicate that the phenomenon of divorce is systemic in its aspects, its factors are cyclical, and there are structural relations among its contexts. It is concluded that these systemic quality, cyclical factors and structural relations should be taken into consideration for prevention programs, counseling and crisis interventions.
    Keywords: lived experience, phenomenology study, divorce contexts, divorced people