فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 6 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عطیه صفرزاده*، رسول روشن، جلال الدین شمس صفحه 1
    زمینه و هدف از پژوهش: این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی - رفتاری در کاهش اضطراب، افسردگی و استرس زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.
    روش تحقیق: پژوهش حاضر طرح آزمایشی همراه با پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل است. با مراجعه به درمانگاه بیمارستان مصطفی خمینی شهر تهران تعداد 18 زن مبتلا به سرطان پستان، بر اساس ملاک های ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی در گروه کنترل و آزمایش گنجانده شدند. اعضای گروه آزمایش به مدت ده جلسه هفتگی تحت آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری برای زنان مبتلا به سرطان پستان قرار گرفتند. اضطراب، استرس و افسردگی گروه آزمایش و کنترل یک بار قبل و یک بار بعد از اجرای برنامه به طور همزمان و با استفاده از پرسشنامهDASS-21 و HADS ارزیابی شد. نتایج کوواریانس نشان می دهد که افراد گروه آزمایش وکنترل قبل از شروع مداخله از لحاظ متغیرهای مذکور تفاوت معناداری نداشتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از تحلیل کوواریانس، حاکی از اثربخشی آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی - رفتاری برای زنان مبتلا به سرطان پستان در کاهش خرده مقیاس استرس پرسشنامه DASS-21 (05/0P<)، خرده مقیاس اضطراب پرسشنامه DASS-21، خرده مقیاس افسردگی پرسشنامهDASS-21، خرده مقیاس اضطراب پرسشنامه HADS و خرده مقیاس افسردگی HADS (01/0P<) در افراد گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل است.
    نتیجه گیری
    آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی - رفتاری برای زنان مبتلا به سرطان پستان می تواند به عنوان یک روش موثر در بهبود وضعیت روان شناختی این گروه از زنان در مراکز درمانی و مراقبتی مربوط به آنها به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: اضطراب، استرس، افسردگی، مدیریت استرس به شیوه شناختی، رفتاری برای زنان مبتلا به سرطان پستان، سرطان پستان
  • مسیب یارمحمدی واصل، فاطمه قائمی، فاطمه قنادی صفحه 35
    رویکرد اجتماع درمان مدار مشکل را درون فرد می داند نه در مواد مخدر. همچنین این رویکرد اعتیاد را یک بیماری می داند که کل شخصیت فرد را در بر می گیرد، لذا مشکلی که باید مورد توجه قرار گیرد معتاد است نه مواد مخدر. هدف اصلی درمان تغییر کلی در نگرش ها، سلوک، ارزش ها و افکار مراجع است به نحوی که با سبک زندگی سلامت هماهنگ باشند و پاکی مراجع را تقویت نماید.
    اجتماع درمان مدار یک پروتکل درمانی است که بر اساس مفاهیم و درمان یادگیری اجتماعی، شناختی، رفتاری، گشتالت، انسانگرایی، روانکاوی رشد یافته است، لذا می تواند تغییرات چند بعدی در افراد سوء مصرف کننده مواد ایجاد نماید. در TC بهبودی مستلزم بازتوانی، یادگیری مجدد یا تثبیت مجدد توانایی ها برای ادامه زندگی مثبت، به منظور بدست آوردن سلامت جسمانی و عاطفی می باشد.
    تعداد افراد پذیرش شده در TC از 30 نفر تا 2000 نفر متغیر است. تجارب بالینی نشان داده است که ظرفیت بین 80- 40 نفر در TC بهترین کارآیی را دارد. اجتماع در TC شامل چهار جزء اساسی بافت اجتماعی، انتظارات اجتماعی، ارزیابی اجتماعی و بازخورد اجتماعی است که دوره اجتماع درمان مدار برای هر بیمار در پنج مرحله جهت یابی، مرحله درمان، مرحله پیش از ورود مجدد، مرحله ورود مجدد، مرحله پیگیری انجام می شود. تحلیل یافته ها نشان داده است اجتماع درمان مدار رویکردی است که به افراد با اختلال سوء مصرف مواد و اختلالات توام کمک می کند. همچنین اثربخشی آن بر علائم اختلالات روانی مانند افسردگی، افکار پارانوئید، علائم مرضی، وسواس فکری - عملی، جرائم پرخاشگرانه، رفتار مجرمانه، شکایات روانی، مشکلات در روابط اجتماعی، اختلال اضطراب نشان داده شده است. بنابراین مداخلات TC می تواند برای افراد سوء مصرف کننده مواد و اختلالات روانی همراه آن مفید باشد.
    کلیدواژگان: درمان، اجتماع درمانمدار، اعتیاد، اختلالات روانی همراه
  • منیر کلانتر قریشی، احمد برجعلی، عباس زامیاد، فریبرز درتاج صفحه 75
    در این پژوهش برای آزمایش تاثیر آموزش و تمرین های تن آرامی بر میزان اضطراب و ظرفیت حافظه کاری در نوجوانان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایدو مرحله ای، پس از غربالگری با استفاده از آزمون خودسنجی اضطراب زونگ (1970)، 40 نفر از دانش آموزان دوره راهنمایی در دو گروه 20 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابتدا هر دو گروه به پرسشنامه ظرفیت حافظه کاری دانیمن کارپنتر (1980) پاسخ دادند. در مرحله بعد گروه آزمایش طی 12 جلسه آموزشی یک ساعته (هر هفته 3 جلسه)، تحت آموزش و تمرین های تن آرامی قرار گرفت (به گروه کنترل هیچ گونه آموزشی ارائه نشد.) پس از پایان جلسات آموزشی، آزمون های خودسنجی اضطراب زونگ و ظرفیت حافظه کاری دانیمن کارپنتر مجددا توسط هر دو گروه تکمیل شد. داده های به دست امده با آزمون های t مستقل و وابسته و تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شد. نتایج حاکی از آن است که آموزش و تمرین های تن آرامی موجب کاهش میزان اضطراب و افزایش ظرفیت حافظه کاری نوجوانان شد. این افزایش در مولفه های ظرفیت حافظه کاری یعنی اندوزش و پردازش نیز ایجاد شد.
    کلیدواژگان: تن آرامی، اضطراب، حافظه کاری، نوجوانی
  • محمد علی بشارت*، سعیده بزازیان صفحه 99
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی پایایی، روایی و تحلیل عاملی فرم کوتاه مقیاس خود تنظیم گری در نمونه ای از دانشجویان ایرانی بود. ششصد و هفتاد و شش دانشجوی داوطلب (294 پسر، 382 دختر) از دانشگاه های شهرهای مختلف ایران با اجرای مقیاس خود تنظیم گری (SRI-S؛ مارکوس، ایبانز، راپیرز، مویا، و اورتت، 2005)، پرسشنامه تجدید نظر شده شخصیت آیسنک (EPQ-RS؛ آیسنک، آیسنک و بارت، 1985) و مقیاس سلامت روانی (MHI-28؛ بشارت، 1388)، در این پژوهش شرکت کردند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، علاوه بر عامل کلی خود تنظیم گری، پنج عامل (عملکرد مثبت، مهارپذیری، آشکارسازی احساسات و نیازها، قاطعیت، بهزیستی طلبی) را برای مقیاس خود تنظیم گری تایید کرد. روایی همگرا و تشخیصی (افتراقی) مقیاس خود تنظیم گری از طریق اجرای پرسشنامه شخصیت آیسنک و مقیاس سلامت روانی در مورد آزمودنی ها محاسبه شد. ضرایب همبستگی میانگین نمره های آزمودنی ها در مقیاس های خود تنظیم گری با برونگرایی، نوروزگرایی، بهزیستی روان شناختی، و درماندگی روان شناختی معنادار بود. همسانی درونی مقیاس خود تنظیم گری بر حسب ضرایب آلفای کرونباخ محاسبه شد و با ضرایب همبستگی از 90/0 تا 97/0 مورد تایید قرار گرفت. پایایی بازآزمایی مقیاس خود تنظیم گری بر اساس نتایج دو بار اجرای آزمون محاسبه شد و با ضرایب همبستگی از 71/0 تا 86/0 برای زیرمقیاس های مختلف مورد تایید قرار گرفت. بر اساس نتایج این پژوهش، فرم فارسی 25 گویه ای مقیاس خود تنظیم گری برای سنجش این سازه در نمونه های ایرانی از پایایی و روایی کافی برخوردار است.
    کلیدواژگان: مقیاس خود تنظیم گری (SRI، S)، پایایی، روایی، تحلیل عاملی اکتشافی، روانسنجی
  • ناصر یوسفی*، زهرا جهانبخشی، خالد اصلانی صفحه 123
    زمینه
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی دو روی آورد گشتالت درمانگری و معنا‎درمانگری در کاهش نشانگان وسواس مراجعان در آستانه ازدواج صورت گرفت.
    روش ها
    جامعه تحقیق شامل کلیه دانشجویان مراجعه کننده به مرکز مشاوره دانشگاه کردستان بود که از این جامعه 90 دانشجو به شیوه تصادفی انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه باورهای وسواسی نسخه 44 ماده ای و مصاحبه تشخیصی تکمیلی برمبنای DSM IV-TR، میزان وسواسی آزمودنی ها تعیین شدند و به تصادف در سه گروه 30 نفری (گروه گشتالت درمانگری، معنا‎‎درمانگری و گواه) قرارگرفتند. دو روش درمانگری بر آزمودنی ها داده شدند و سپس با استفاده از پرسشنامه وسواس فکری- عملی مادزلی، آزمودنی ها، در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری اندازه گیری شدند، هم چنین پرسشنامه افسردگی بک به منظور حذف آزمودنی های دارای افسردگی در مرحله پیش آزمون توسط آزمودنی ها تکمیل گردید.
    یافته ها
    تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که روی آورد گشتالت درمانگری و معنا‎درمانگری درکاهش نشانگان وسواس موثرند و اثر آنها در مرحله پیگیری ماندگار است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش اثربخشی دو روش درمانی معنادرمانی و گشتالت درمانی در کاهش وسواس را نشان می دهد و در مشاوره های قبل از ازدواج بهتر است مساله وسواس مراجعان مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نشانگان وسواس، معنا‎درمانگری، گشتالت درمانگری
  • محمدعلی اصغری مقدم، نرجس رحمتی، محمدرضا شعیری صفحه 151
    زمینه
    تفاوت های چشم گیری در شدت ناتوانی جسمی بیماران دارای درد مزمن دیده می شود؛ دو سازه روان شناختی خودکارآمدی درد و ترس از حرکت به مثابه تبیین کننده این تفاوت ها مطرح شده اند. پژوهش حاضر با هدف وارسی نقش واسطه ای خودکارآمدی درد و ترس از حرکت در ارتباط بین شدت درد و ناتوانی را در بیماران دارای دردمزمن صورت گرفته است.
    روش پژوهش: 195 بیمار درد مزمن با استفاده از شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های شدت درد، ناتوانی جسمی، خودکارآمدی درد و ترس از حرکت را تکمیل کردند.
    یافته ها
    میانگین (انحراف معیار) سن افراد نمونه 6/45 سال (دوازده) بود و 73 درصد آنها از درد در ناحیه کمر و پا شکایت داشتند. از تحلیل های رگرسیون برای بررسی نقش واسطه ای متغیرهای برای پژوهش استفاده شد. اولین تحلیل رگرسیون نشان داد که خودکارآمدی درد در ارتباط بین شدت درد و ناتوانی جسمی نقش واسطه ای را ایفا می کنند. نتایج آزمون سوبل این نقش واسطه ای را تایید کرد (001/0≤، p 40/3 = z). دومین تحلیل رگرسیون نشان داد که ترس از حرکت در ارتباط بین شدت درد و ناتوانی جسمی نقش واسطه ای را ایفا می کنند. نتایج آزمون سوبل این نقش واسطه ای را تایید کرد (001/0≤، p 43/4 = z).
    نتیجه گیری
    دو سازه خودکارآمدی درد و ترس از حرکت در تبیین ناتوانی ناشی از درد مزمن دارای اهمیت هستند. کاربردهای بالینی یافته های این پژوهش در این نوشته مورد بحث قرار خواهند گرفت.
    کلیدواژگان: درد مزمن، ناتوانی جسمی، خودکارآمدی درد، ترس از حرکت
  • اکبر همتی ثابت، جواد خلعتبری، داریوش امینی صفحه 179
    زمینه
    با توجه به این که درمان دارویی برای هراس اجتماعی استفاده می شود، لذا از روش آموزش گروهی مدیریت استرس و شناخت درمانی گروهی به منظور کاهش هراس اجتماعی استفاده شد.
    هدف
    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش گروهی مدیریت استرس و شناخت درمانی گروهی بر هراس اجتماعی دانشجویان است.
    روش
    این پژوهش مطالعه شبه تجربی است، جامعه پژوهش در این تحقیق دانشجویان پسر رشته حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی همدان بودند. نمونه ای به حجم 45 نفر از جامعه پژوهش انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه آموزش گروهی مدیریت استرس، شناخت درمانی گروهی و گواه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه اجتناب، فشار و ناراحتی واتسون و فرند بود. پرسشنامه اجتناب و فشار و ناراحتی به عنوان پیش آزمون و پس آزمون اجرا گردید گروه های آموزش مدیریت استرس و شناخت درمانی گروهی 10 جلسه ساختار یافته 5/1 ساعته در هر هفته شرکت کردند، ولی گروه گواه هیچ درمانی را دریافت نکردند. برای تحلیل توصیفی داده ها از مشخصه های آماری نظیر میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از تحلیل کوواریانس استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون بین میانگین نمرات سه گروه در پس آزمون تفاوت معناداری وجود داشت.
    (0050/0> p، 18/139= (1،41)F). هم چنین بررسی میانگین های تعدیل شده نشان از اثر بخش بودن آموزش گروهی مدیریت استرس نسبت به شناخت درمانی گروهی داشت ونشانه های دو گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه در پس آزمون کاهش بیشتری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج یافته ها نشان داد که آموزش گروهی مدیریت استرس و شناخت درمانی گروهی در کاهش علائم هراس اجتماعی موثر می باشند.
    کلیدواژگان: آموزش گروهی مدیریت استرس، شناخت درمانی گروهی، هراس اجتماعی دانشجویان
|
  • Atiyeh Saffārzādeh*, RasŪl Roshan, Jalāleddin Shams Page 1
    Background
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral stress management in reducing the anxiety, depression and stress of women with breast cancer.
    Method
    This study is experimental with a pretest-posttest control group design. The study population was limited to women with breast cancer who had referred to Mostafa-Khomeyni Hospital from among which 18 patients were selected and randomly assigned between two groups: experimental group (n=9) and control group (n=9). The independent variable was cognitive-behavioral stress management which was administrated in 10 weekly sessions on the experimental group while there was no psychological treatment for the control group. The research instrument was DASS-21 and HADS. The data was analyzed using covariance analysis and based on 16 patients experience surveys.
    Results
    Cognitive–behavioral stress management led to reduction in the anxiety, depression and stress in DASS-21 and HADS variables among patients of the experimental group (with the anxiety and depression (P<0/01) and stress (P<0/05)).
    Conclusion
    Cognitive–behavioral stress management for women with breast cancer may also be used as a supplement method enhancing standard oncological treatment.
    Keywords: Cognitive, Behavioral Stress Management, anxiety, depression, stress, breast cancer
  • Mosayyeb Yārmohammadi, Vāsel, Fātemeh Qāemi, Fātemeh Qannādi Page 35
    Therapeutic Community Approach (TC) knows the problem to exist within the person not in drugs. This approach also considers addiction as a disease that encompasses the whole personality of the addict; therefore, the problem that should be targeted is the addict not the drug. The main goal of treatment is to make changes in the attitudes, behavior, values and thoughts of the patient, to make them consistent with a healthy lifestyle and to reinforce their clean time. Therapeutic community is a treatment protocol developed based on concepts and treatments relating to social learning, and issues of cognitivism, behaviorism, Gestalt psychology, humanism, and psychoanalysis; it can, therefore, create multi-dimensional changes in the drug abuser. In TC, recovery requires rehabilitation, relearning or re-establishment of abilities to make possible a positive life aimed at achievement of physical and emotional health.While the number of patients admitted to TC may vary between 30 and 2000, clinical experience has shown that the number of 40-80 patients in the TC may have the best efficiency. Community in TC comprises the four basic components of social context, social expectations, social assessment and social feedback. TC period for patients consists of the five phases of orientation, treatment, pre-reentry, reentry and follow-up. Data analysis has shown TC to be an approach that helps people with problems of substance abuse and comorbid psychological disorders. Meanwhile, the results demonstrated the effectiveness of TC on mental symptoms including depression, paranoid thoughts, morbid symptoms, obsession-compulsion, aggressive crimes, criminal behavior, physical complaint, problem in social relationship, and anxiety disorder. As a result, therapeutic community interventions can be helpful for people with drug abuse and comorbid psychological disorders.
    Keywords: treatment, therapeutic community, addiction, comorbid psychological disorder
  • Monir Kalāntar, Qoreyshi, Ahmad Borjali, Abbās Zāmyād, Fariborz Dortāj Page 75
    In this study we examine the effect of relaxation training on anxiety reduction and on working memory capacity (WMC). In an experimental study the students of a secondary school in Tehran were selected using random cluster sampling. Through an anxiety test based on the Zung Self-Rating Anxiety Scale (1970), 40 girl students were divided into two test and control groups by random assignment. In the pre-test, students responded to questionnaire of working memory capacity (Daneman & Carpenter, 1980). The tests were organized in group form. In the next stage of research, the test group received 12 one-hour session training (3 sessions per week), and were offered relaxation techniques, as well as deep breathing and muscle relaxation, while no training was provided for the control group. Upon completion of the sessions in the post-test stage, both test and control groups were tested again with Zung Self-Rating Anxiety Scale and questionnaires of working memory capacity (Daneman & carpenter, 1980). The statistical methodology was based on multivariate analysis of covariance. The results of this study suggest that relaxation training increases the working memory capacity and its components, i.e. storage and processing, by way of decreasing anxiety. Therefore, relaxation training is a useful strategy for reduction of anxiety and promotion of working memory capacity.
    Keywords: relaxation, anxiety, working memory, adolescence
  • Mohammad Ali Beshā, Rat*, Saeideh Bazzā, Ziā, N. Page 99
    The main purpose of this study was to examine psychometric properties of a short version of the Self-Regulation Inventory (SRI-S) including reliability, validity, and exploratory factor analysis of the SRI-S in Iranian students. Six hundred and seventy six Iranian volunteers (294 males, 382 females) from universities in Iran were included in this study. All participants were asked to complete the SRI-S (Marques, Ibanez, Ruiperez, Moya, & Ortet, 2005), the Eysenck Personality Questionnaire-Revised Short Scale (EPQ-RS; Eysenck, Eysenck, & Barrett, 1985), and the Mental Health Inventory (MHI-28; Besharat, 2009). The results of exploratory factor analysis supported a single general factor of self-regulation and a five factor structure including Positive Actions, Controllability, Expression of Feelings and Needs, Assertiveness, and Well-Being Seeking. The convergent and discriminant validity of the SRI-S were supported by an expected pattern of correlations between the scale and the measures of personality and mental health. All correlation coefficients between the mean scores on the SRI-S and scores of the extraversion, neuroticism, psychological well-being, and psychological distress were statistically significant. Coefficient alpha estimates of internal reliability were between. 90 and. 97 for the SRI-S subscales. Test-retest reliability of the SRI-S was also calculated at the range of. 71-.86. All correlations were statistically significant. It was concluded that the SRI-S can be considered as a reliable and valid scale to measure self-regulation in Iranian samples.
    Keywords: Self, Regulation Inventory (SRI, S), reliability, validity, exploratory factor analysis, psychometry
  • Nāser YŪsefi, Khāled Aslāni Page 123
    Background
    This paper aims to study the effectiveness of Logotherapy and Gestalt therapy in diagnostic symptom improvement of clients referring to pre-marital counseling who suffer from obsessive-compulsive disorder.
    Methodology
    Ninety students out of all referring to the counseling center of Kurdistan University in Sanandaj were selected through random sampling method. Obsessive students were diagnosed by applying Obsessive Belief Questionnaire (OBQ-44) and DSM IV-TR. Ninety subjects were randomly assigned into three groups (30 subjects in each Group). Accordingly, three groups were organized as Logotherapy, Gestalt therapy and control groups. The Obsessive Belief Questionnaire-44 was employed both before and after interventions for measuring obsessive characteristics of subjects.
    Results
    The results showed that Gestalt therapy was similar to Logotherapy in reducing obsessive-compulsive symptoms of students. Also, both Gestalt therapy and Logotherapy were influential in reducing mental symptoms in the follow-up stage.
    Keywords: obsessive, compulsive, Logotherapy, Gestalt therapy, students
  • Mohammad, Ali Asghari Moqaddam, Narjes Rahmati, Mohammad, Rezā Shoeyri Page 151
    Background
    There is considerable individual variation in the levels of pain-related disability among people with chronic pain. Pain self-efficacy and fear of movement have been proposed to explain individual differences in the level of pain-related disability.
    Objective
    This study aims to investigate whether pain self-efficacy and fear of movement mediate the relationship between pain intensity and disability in patients with chronic pain.
    Method
    In a cross-sectional design, 195 chronic pain patients completed measures for pain intensity, disability, pain self-efficacy and fear of movement.
    Results
    The mean age (SD) of the sample was 45.6 years (12) and 73% of the sample reported their main pain sites as low back and legs. Regression analyses were used to test the mediational hypothesis. The first regression analysis indicated that pain self-efficacy beliefs partially mediated the effects of pain intensity on disability. The results of the Sobel test confirmed this mediational effect (Z = 3.40, p < 0.001). The second regression analysis indicated that fear of movement partially mediated the effect of pain intensity on disability. The results of the Sobel test confirmed this mediational effect (Z = 4.43, p< 0.001).
    Conclusion
    Pain self-efficacy and fear of movement are important in terms of understanding the relationship between pain and disability. The clinical implications of these findings are discussed in the paper.
    Keywords: chronic pain, disability, pain self, efficacy, fear of movement
  • Akbar Hemmati, Sābet, Javād Khalatbari, DāryŪsh Amini Page 179
    Background
    Since medical treatment is used in social phobia disorder, group training of stress management and cognitive group therapy is used for the purpose of reducing students’ social phobia.
    Objectives
    The purpose of this study is to compare the effectiveness of group training of stress management and group cognitive therapy in reducing students’ social phobia.
    Method
    As a quasi –experimental study, this study has been conducted to compare the effectiveness of group training on stress management and cognitive group therapy concerning university student's social phobia. The research community in this study was the boy students of accounting in Islamic Azad University of Hamadan. A sample including 45 people were selected from the research community and were put randomly in three groups of group training of stress management, cognitive group therapy and control group. The data gathering tools in this study was Watson & Fred stress and avoidance questionnaire. Stress and avoidance questionnaire was used for the pretest and posttest; group training of stress management and cognitive group therapy held ten 1.5-hour sessions per week, with control group receiving no therapy. For the descriptive analysis of data, statistical indicators like mean, standard deviation and in deductive statistic, covariance analysis were used.
    Results
    The result of ANCOVA showed that after adjusting for pretest there was a significant difference between the three group means (F(1,41)=18/139, p<0.0005). Also the investigation of the adjusted means suggested that group training of stress management is more effective than cognitive group therapy; symptoms of the two experimental groups showed a greater reduction in post-test in comparison with those of the control group.
    Conclusion
    The research results showed that group training of stress management and group cognitive therapy are both effective in reducing students’ social phobia.
    Keywords: group training of stress management, cognitive group therapy, student's social phobia