فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی بالینی - پیاپی 7 (تابستان 1391)

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 7 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بیوک تاجری، حسن احدی، فرهاد جمهری صفحه 1
    زمینه
    شیوع روز افزون مصرف ماده محرک شیشه و درمان موثر اعتیاد به این ماده، یکی از دغدغه های اصلی متخصصین این حوزه است.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر درمان شناختی رفتاری بر میزان پرهیز، وسوسه، عود و تغییر نگرش معتادین به شیشه است.
    روش
    در این طرح شبه آزمایشی، 36 بیمار با تشخیص وابستگی به شیشه به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه قرار داده شدند. گروه آزمایش طی 12 جلسه دو ساعته به صورت انفرادی تحت درمان قرار گرفتند. آزمودنی های هر دو گروه توسط مصاحبه ساخت یافته شخصیت، پرسشنامه نگرش نسبت به مواد، قبل از شروع درمان (مرحله پایه)، جلسه ششم، دوازدهم و 90 روز پس از پایان درمان (پیگیری) مورد ارزیابی قرار گرفتند. از طریق خودسنجی در شروع هر جلسه درمانی دفعات لغزش، وسوسه و پرهیز سنجیده شد. گروه کنترل در این مدت درمان روان شناختی دریافت نکرد. داده ها به کمک آزمون t همبسته، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و تحلیل واریانس دو طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تفاوت معنادار بین میانگین ها در کلیه مراحل مداخله و بین مراحل خط پایه و پیگیری مشاهده شد و در آزمون فرضیه ها گروه آزمایشی پرهیز بیشتر، وسوسه و عود کمتر و تغییر نگرش نسبت به ماده محرک شیشه نشان دادند. پس فرضیه های تحقیق تایید شد.
    بحث و نتیجه گیری
    میزان پرهیز، وسوسه، لغزش و عود و نگرش مثبت گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل در تمام مراحل مداخله پایین تر بود، پس رویکرد شناختی رفتاری در درمان اعتیاد به شیشه موثر است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، پرهیز، وسوسه، عود، نگرش
  • زهرا نعمتی پور، محمود کلزاری، فریبرز باقری صفحه 31
    هدف
    پژوهش حاضر، با هدف تعیین اثربخشی آموزش صبر به شیوه گروهی، بر کاهش افسردگی و فشار روانی حاصل از داغدیدگی در مادرانی که فرزند خود را از دست داده اند، انجام شد.
    روش
    روش این پژوهش شبه آزمایشی بود و در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل استفاده شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، عبارت بودند از: پرسشنامه افسردگی بک-2، پرسشنامه استرس ادراک شده. جامعه آماری این پژوهش شامل مادران داغدار فرزندی بود که مدت سه ماه تا یک سال از مرگ فرزندانشان می گذشت و نمرات افسردگی آن ها در پرسشنامه افسردگی بک در محدوده افسردگی شدید قرار داشت. نمونه شامل 18 مادر داغدیده بود که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس مداخله آموزش صبر، در طی 10 جلسه 90 دقیقه ای به صورت یک جلسه در هفته، برای گروه آزمایش به اجرا در آمد و پس از اتمام برنامه درمانی، پس آزمون برای هر دو گروه اجرا گردید.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها، از طریق آزمون تی گروه های مستقل انجام شد و آزمون فرضیات نشان داد که تفاوت بین دو گروه آزمایش و کنترل، در متغیرهای افسردگی و استرس ادراک شده معنادار بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که آموزش صبر، در کاهش میزان افسردگی و استرس ادراک شده مادران داغدیده موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش صبر، افسردگی، فشار روانی
  • احمد عابدی، محبوبه کیانی، مژگان شوشتری، سالار فرامرزی، فرشته گلشنی منزه صفحه 61
    زمینه
    در سال های اخیر، متخصصان در زمینه اختلال وسواسی- اجباری به دنبال ارزیابی و مقایسه اعتبار و کارایی مداخلات روان شناختی و درمان دارویی هستند. در این خصوص فرا تحلیل با یکپارچه کردن نتایج حاصل از انجام تحقیقات مختلف، میزان اندازه اثر روش درمان را مشخص می نماید.
    هدف
    پژوهش حاضر نیز بر آن است تا با استفاده ی الگوی پژوهشی فرا تحلیل، میزان اثرگذاری مداخلات روان شناختی و دارو درمانی را بر کاهش نشانه های وسواس فکری- عملی مورد بررسی قرار داده است.
    روش
    بدین منظور 40 پژوهش که از لحاظ روش شناسی مورد قبول بود، انتخاب و فرا تحلیل بر روی آن ها انجام گرفت. ابزار پژوهش عبارت از چک لیست فرا تحلیل بود.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد میزان اندازه اثر مداخلات روان شناختی بر کاهش نشانه وسواس فکری- عملی 88/1 d= بود (001/0 p≤). همچنین نتایج پژوهش نشان داد میزان اندازه اثر مداخلات دارو درمانی بر کاهش نشانه های وسواس فکری- عملی11/1d= بود (001/0 p≤).
    بحث و نتیجه گیری
    پژوهش نشان داد میزان اندازه اثر مداخلات روان شناختی و دارو درمانی بر کاهش نشانه های اختلال وسواسی- اجباری مطابق جدول تفسیر اندازه اثر کوهن در حد بالا می باشد.
    کلیدواژگان: فرا تحلیل، اختلال وسواسی، اجباری، مداخلات روان شناختی، دارو درمانی
  • علیرضا پیرخائفی، احمد برجعلی صفحه 85
    زمینه
    سلامت روان مفهومی چند متغیری است که با عوامل گوناگونی در ارتباط است. آنچه در این میان در حوزه درمانگری بالینی کمتر مورد بررسی قرارگرفته تاثیر نقش خلاقیت بر پدیدآیی سلامت روان است.
    هدف
    پژوهش به منظور بررسی نقش های بالینی خلاقیت در پیش بینی و تبیین سلامت روان اجرا گردید.
    روش
    نمونه پژوهش شامل 120 دانشجوی دختر و پسر دانشگاه های شهر تهران بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای به صورت تصادفی انتخاب شدند. پژوهش در قالب طرح آزمایشی چهار گروهی سولومن اجرا شد. ابزار پژوهش شامل آزمون خلاقیت تورنس، پرسشنامه سلامت روان گلدبرگ، خودکارآمدی شرر و انطباق با فشار روانی لازارورس بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که فعال سازی خلاقیت در نمونه پژوهش توانست تاثیر معنی داری بر افزایش سلامت روان، خودکارآمدی و روش انطباقی آنان بگذارد.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که تحریک مولفه های خلاقیت فرایند سلامت روان، خودکارآمدی و روش انطباقی افراد را تسهیل می سازد.
    کلیدواژگان: خلاقیت درمانی، سلامت روان، خودکارآمدی، انطباق با فشار روانی
  • زینب خانجانی، سید داود حسینی نسب، آمنه کاظمی، امیر پناه علی صفحه 105
    هدف از این پژوهش تعیین رابطه سبک های دلبستگی با اختلالات شخصیت خوشه B و C است. جامعه آماری تحقیق فوق را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد تبریز در سال 1389 تشکیل می دهد. با استفاده از پرسشنامه میلون ІІІ از میان تعداد 600 نفر دانشجو پس از غربالگری از لحاظ دارا بودن اختلال شخصیت، 150 نفر واجد اختلال شخصیت شناخته شدند، که از این افراد خواسته شد تا مقیاس دلبستگی بزرگ سال را نیز تکمیل کنند. ابزارهای بکار رفته جهت جمع آوری داده ها عبارت بودند از پرسشنامه چند محوری میلون ІІІ و مقیاس دلبستگی (AAQ) که هر دو ابزار از اعتبار و روایی قابل توجهی برخوردار هستند. یافته های پژوهش نشان داد که بین هیچ یک از سه سبک دلبستگی ایمن، دوسوگرا و اجتنابی با اختلالات شخصیت خوشه B رابطه معنی داری وجود ندارد اما بین سبک دلبستگی ایمن و اختلال شخصیت خوشه C رابطه منفی معنی دار و با سبک دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا رابطه مثبت معنی داری بدست آمد. و سبک های دلبستگی ناایمن (دوسوگرا و اجتنابی) روی هم رفته با هر دو خوشه اختلالات شخصیتB و C رابطه مثبت و معنی داری داشتند.
    همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که فقط دو سبک دلبستگی دوسوگرا و اجتنابی توان پیش بینی خوشه اختلالات شخصیت C را دارا هستند و هیچ یک از سبک های دلبستگی قادر به پیش بینی اختلال شخصیت خوشه B نبودند. نتیجه اینکه بین سبک های دلبستگی با اختلالات شخصیت خوشه B رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، اختلال شخصیت خوشه B و C
  • ابوالفضل کرمی، ملیحه شهرستانی، سمیرا توانایی یوسفی، مینا آسیابی صفحه 127
    پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوهای ارتباطی خانواده (الگوهای گفت و شنود و هم نوایی) و مهارت های مقابله با استرس (هیجان مدار و مساله مدار) به عنوان پیش بینی کننده های وابستگی به سیگار در نوجوانان پسر سیگاری و غیر سیگاری 13 تا 18 ساله شهر مشهد انجام شد. نمونه پژوهش شامل 182 (91 نفر سیگاری و 91 نفر غیر سیگاری) نفر نوجوان پسر ساکن شهر مشهد بود که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای، با انتخاب تصادفی دو ناحیه (منطقه 5 و 2) از میان نواحی 7 گانه شهر مشهد و 14 محله از میان دو ناحیه، انتخاب شدند. برای سنجش ابعاد الگوهای ارتباطی خانواده از مقیاس تجدید نظر شده کوئرنر و فیتزپاتریک (1990) و برای سنجش مهارت های مقابله با استرس از مقیاس مهارت های مقابله ای کرمی و زینلخانی (1389) استفاده شد. برای تحلیل داده ها علاوه بر روش آمار توصیفی، روش تحلیل ممیز به کار بسته شد. نتایج به دست آمده همه فرضیه های پژوهش را تایید کرد و نشان داد که استعمال دخانیات در نوجوانان را می توان بر اساس متغیرهای الگوی ارتباطی گفت و شنود، الگوی ارتباطی هم نوایی، مهارت مقابله با استرس مسئله مدار و مهارت مقابله با استرس هیجان مدار پیش بینی نمود. نتایج به دست آمده و مدل ارائه شده توسط این پژوهش به تفصیل مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: الگوی ارتباطی گفت و شنود، الگوی ارتباطی هم نوایی، مهارت مقابله با استرس مسئله مدار، مهارت مقابله با استرس هیجان مدار، استعمال دخانیات
  • حسن یعقوبی، فرامرز سهرابی، علی محمدزاده صفحه 151
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه اثربخشی رفتار درمانی شناختی و روان درمانی معنوی- مذهبی بر کاهش میزان اضطراب پنهان دانشجویان پسر ساکن در خوابگاه های دانشگاه علامه طباطبایی انجام شده است. این پژوهش از جمله پژوهش های نیمه آزمایشی است. با اجرای آزمون اضطراب کتل به منظور غربالگری، از بین دانشجویان خوابگاهی که دارای اضطراب بودند تعداد 45 نفر به صورت تصادفی انتخاب و به طور گمارش تصادفی در سه گروه به حکم گروه آزمایشی اول (مداخله رفتار درمانی شناختی)، گروه آزمایشی دوم (مداخله روان درمانی معنوی- مذهبی) و گروه کنترل قرار گرفتند. اعضای گروه های آزمایشی هر یک در دوازده جلسه مداخله درمانی به صورت گروهی دو ساعت در هفته شرکت کردند و در گروه کنترل هیچ مداخله ای انجام نشد. در پایان مداخله درمانی، هر سه گروه بار دیگر با آزمون یاد شده مورد سنجش قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین دو شیوه درمانی در کاهش میزان اضطراب دانشجویان تفاوت معناداری وجود ندارد، و هر دو شیوه درمانی به طور معنا داری (05/0 < P) در کاهش میزان اضطراب پنهان دانشجویان موثر است.
    کلیدواژگان: اضطراب پنهان، رفتار درمانی شناختی، روان درمانی معنوی، مذهبی، معنویت، مذهب
|
  • B. Tajri Student, H. Ahadi, F. Jomehri Page 1
    Background
    Increased prevalence in Methamphetamine Abuse and effective treatment of addiction to this substance is one of major problems for clinisians of this domain.Abjectives: The aim of the study consisted of evaluating effectiveness of cognitive- behavior therapy on relapse rate, craving, attitude and self-restraint Addicts in Methamphetamine abuse treatment.
    Methods
    in this research 36 patients diagnosed as suffering Methamphetamine dependence (according to DSM-IV- TR criteria) were randomly divided into 2 groups of 18, one as experimental group and the other as control group. Members of experimental group were undergone individual therapy for 12 sessions. They completed Structured Clinical Interview for DSM (SCID II), Attitute change test, daily report form of craving and relapse rate before initiation of therapy, in 6th and 12th session and 90 days after termination of the therapy. Control group received no CBT during the study. Data collected were analysed by analysis of variance with repeated measures & dependent t test.
    Results
    There is statistical significant diference between means of two groups in all stages of therapy. In follow-up stage experimental group (CBT treated) show higher abstinance, lower craving and relapse and attitude change to methamphetamine. Hypthoses of research accepted.
    Conclusion
    The results revealed that cognitive- behavioural therapy was effective in reducing craving and relapse rate, increasing abstinanse & changing attitude (mind regarding substances).Then, CBT is effective in treatment of Methamphetamine Abuse.
    Keywords: Cognitive- behavioral therapy, Abstinance, Craving, relapse, attitude
  • Zahra Nematipour, Mahmoud Golzari, Fariborz Baqeri Page 31
    This study aims to examine the effectiveness of collective patience training on the reduction of depression and stress symptoms caused by bereavement in bereaved mothers. The study used a quasi-experimental design with pretest-posttest along with experimental and control groups. The data-gathering instruments were Beck Depression Inventory-2 (BDI-II) and Perceived Stress Scale (PSS-14). The population of this research included the bereaved mothers who had three to twelve months of bereaved history, and their depression scores in BDI-II inventory were in range of severe depression. The sample consisted of 18 bereaved mothers who were randomly placed in experimental and control groups. Then, the experimental group received 10 weekly sessions (90 minutes) of patience training. Finally, a post-test was administered after the therapy sessions for both groups. The results of the study were analyzed by independent samples t-test. The test of assumptions showed that the differences between experimental and control groups were significant in variables of depression and stress, and the intervention reduced depression and stress in bereaved mothers. The results showed that patience training is an effective therapy for reduction of depression and stress in bereaved mothers.
    Keywords: patience training, Depression, stress
  • Ahmad Abedi, Mahboubeh Kiani, Salar Faramarzi, Mojgan Shoushtari, Fereshteh Golshani Monnazah Page 61
    In recent years, experts in the field of obsessive-compulsive disorder are trying to measure and compare the validity and efficiency of psychological interventions and drug therapy. In this regard, a meta-analysis integrating results of different researches demonstrates the effect size of treatments. This study aims to study the impact of psychological interventions and drug therapy on reducing symptoms of obsessive-compulsive patients. For this purpose, 40 accepted researches were selected and meta-analysis was performed on them. Research instrument was a checklist of meta-analysis.The effect size of psychological interventions on reducing obsessive-compulsive symptoms was 1/88(p ≤ 0.001) and for drug therapy 1/11 (p ≤ 0.001). According to Cohen's effect size, psychological interventions and drug therapy have a high impact on reducing symptoms of obsessive-compulsive disorder.
    Keywords: Meta-Analysis, Obsessive-Compulsive Disorder, psychological intervention, Drug Therapy
  • Ali Reza Pirkhaefi, Ahmad Borjali Page 85
    Mental health is a multivariate concept that is related to various factors. Unfortunately, the impact of creativity on the development of mental health has been underexamined in the field of clinical therapy. The present research was designed to investigate the clinical roles of creativity in the prediction and explanation of mental health. A statistical sample of 120 male and female university students of Tehran was randomly selected through the process of multi-stage cluster sampling. Solomon's four-groups design was implemented in the study. Research tools included Torrance Test of Creative Thinking, Goldberg's General Health Questionnaire, Sherer's General Self-Efficacy Scale, and Folkman and Lazarus's Ways of Coping Questionnaire. The data were analysed using the covariance analysis. The results of the covariance analysis showed that the activation of creativity in samples could have a significant impact on increasing mental health, self-efficacy and coping.
    Keywords: creativity therapy, Mental health, Self-efficacy, coping
  • Zeinab Khanjani, Seyyed Davoud Husseininasab, Ameneh Kazemi, Amir Panahali Page 105
    This study seeks to investigate the relationship between attachment styles and cluster B and C personality disorders. The statistical population included all undergraduate students of Islamic Azad University in the academic year 2010–2011. A total number of 600 students were asked to fill the Millon Clinical Multiaxial Inventory-III (MCMI-III), 150 of which were diagnosed with personality disorder. They were asked to complete the Adult Attachment Scale, as well. Tools used for data collection included the MCMI-III and Adult Attachment Scale whose reliability and validity are significant. The findings showed no significant relationship between secure, ambivalent and avoidant attachments and cluster B personality disorder. However, a significant negative relationship existed between secure attachment and cluster C personality disorder and a significant negative relationship with avoidant and ambivalent attachment styles. Moreover, insecure attachment styles (avoidant and ambivalent) had a significant positive relationship with both cluster B and cluster C personality disorders. Regression results also showed that only ambivalent and avoidant attachment styles could predict cluster C personality disorder while none of them could predict cluster B personality disorder. The results demonstrated that there is no relationship between attachment styles and Cluster B personality disorder.
    Keywords: Attachment styles, cluster B, C personality disorders
  • Abolfazl Karami, Maliheh Shahrestani, Samira Tavanai Yousefian, Mina Asiabi Page 127
    The purpose of this research is to study the family communication patterns (conversation-oriented and conformity-oriented) and stress-coping strategies (emotional-focused and problem-focused) as the predictors of dependence of 13–18 year-old male smokers and non-smokers to cigarette in Mashhad. A statistical sample of 182 male teenagers (91 smokers and 91 non-smokers) residing in Mashhad were randomly selected through the process of multistage cluster sampling from two regions (regions 2 and 5) among seven regions of Mashhad and from 14 districts in these two regions. A revised version of Koerner-Fitzpatrick Scale (1990) and Karami-Zinalkhani Scale were used to evaluate the aspects of family communication patterns and stress-coping skills (2010), respectively. In addition to descriptive statistics methods, discriminant analysis method was used for data analysis. The results confirmed all the hypotheses of the research and showed that the teenager's tendency to smoking could be predicted by studying the conversation-oriented communication pattern, conformity-oriented communication pattern, problem-focused stress-coping skills and emotional-focused stress coping skills.
    Keywords: conversation-oriented communication pattern, conformity-oriented communication pattern, problem-focused stress coping skills, emotional-focused stress coping skills, smoking
  • Hassan Yaqoubi, Faramarz Sohrabi, Ali Muhammadzadeh Page 151
    This semi-experimental research is an attempt to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and spiritual-religious psychotherapy on reducing the covert anxiety level of male students residing in dormitory of Allameh Tabatabai University. Using Cattels Anxiety Scale Questionnaire, 45 students with covert anxiety were randomly placed in three groups (cognitive-behavioral therapy, spiritual-religious psychotherapy and control). Members of the first two groups collectively received therapy for two hours each week (12 sessions). At the end of the therapeutic intervention, all of the three groups were assessed again. Data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA). Result showed no significant difference between the two therapeutic methods in reducing the anxiety level while both of them were significantly effective in reducing the student's level of covert anxiety.
    Keywords: covert anxiety, cognitive-behavioral therapy, spiritual-religious psychotherapy, spirituality, Religion