فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 8 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آتوسا کلانتر هرمزی، معصومه اسمعیلی، زهره توازیانی، عبدالله شفیع آبادی، علی دلاور صفحه 1
    در این پژوهش، سیر تکوینی مفهوم خود از دیدگاه حکمت متعالیه و دیدگاه های روان شناختی پست مدرن و شیوه تبیین آسیب شناسی روانی انسان مبتنی بر آن، بررسی شد. این پژوهش، یک تحقیق کیفی است که ارزیابی آن بر اساس روش تحلیل محتوا و روش هرمنوتیک [به عنوان یک روش تحلیلی] صورت گرفته است. نمونه این تحقیق که برابر جامعه تحقیق است، کلیه کتب مرجع در دسترس در زمینه حکمت متعالیه و پست مدرن بوده است. پس از مطالعه و بررسی کتب و متون مربوط به هر دو دیدگاه، اطلاعات بر روی بیش از 1000 فیش، ثبت و به دنبال آن، مطالب نهایی استخراج شد. سپس بر اساس روش تحلیل محتوی، جدول مفاهیم و مضامین کلیدی مفهوم «خود» در زمینه دو مقوله سیر تکوینی مفهوم خود و تبیین آسیب شناسی روانی انسان در هر دیدگاه به طور جداگانه استخراج و به تایید 3 نفر از متخصصین مرتبط با هر دیدگاه رسید. پس از استخراج مضامین کلیدی از جدول تحلیل محتوی برای مقایسه ی آن ها از روش هرمنوتیک، استفاده شد. به این صورت که مطالب به دست آمده در جدول تحلیل محتوا به عنوان دو افق مولف یعنی ملاصدرا و پست مدرن در نظر گرفته شدند و افق سوم که افق محقق است بر مبنای دو افق دیگر تبین شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که اگر چه در هر دو دیدگاه در زمینه سیر تکوینی مفهوم خود و نحوه آسیب شناسی روانی انسان وجوه مشترکی هست اما در عین حال، در زمینه چگونگی سیر تکوینی مفهوم خود، علت بیماری، نوع آسیب ها و رویکردهای درمانی، تفاوت های مبنایی با یکدیگر دارند. پس از بررسی وجوه اشتراک و تمایز در هر دو دیدگاه، پژوهشگر دیدگاه خاص خود را در قالب تعبیر امتزاج افق ها ابراز کرده است.
    کلیدواژگان: سیر تکوینی، خود، پست مدرن، حکمت متعالیه، آسیب شناسی روانی
  • سیدابوالقاسم مهری نژاد، سارا رجبی مقدم صفحه 29
    زمینه
    رویارویی با شرایط دشوار و بحرانی در زندگی هر فرد می تواند با کاهش امید و معنای زندگی وی، موجب افزایش افسردگی و کاهش کیفیت زندگی وی شود.
    هدف
    پژوهش حاضر برای بررسی اثربخشی معنادرمانی بر افزایش امید به زندگی معتادانی که ترک کرده اند، انجام شد.
    روش
    به این منظور آزمون میلر به صورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بر دو گروه آزمایش و کنترل که هرکدام شامل 15 نفر بودند، اجرا شد. در فاصله بین پیش آزمون و پس آزمون، گروه آزمایش، تحت یک دوره معنادرمانی فردی 12 جلسه ای قرار گرفتند. برای بررسی داده ها از تحلیل واریانس دو راهه مستقل، تحلیل واریانس یک راهه مستقل، آزمون شفه و آزمون t دو گروه مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین پیش آزمون دو گروه تفاوت معناداری وجود ندارد؛ اما نتایج پس آزمون و پیگیری دو گروه تفاوت معناداری با یکدیگر و با پیش آزمون آنان داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج پس آزمون و پیگیری در گروه آزمایش نشان دهنده باقی ماندن اثر معنادرمانی با گذشت زمان بود. افزایش امید به زندگی افراد معتادی که ماه های اولیه پس از ترک را سپری می نمایند، می تواند در پایداری ترک و افزایش سازگاری اجتماعی آنان موثر باشد.
    کلیدواژگان: معنادرمانی، ترک کوتاه مدت، امید به زندگی، آزمون میلر
  • منصور بیرامی، ابراهیم اکبری، عبدالله قاسم پور، زینب عظیمی صفحه 43
    هدف
    حساسیت اضطرابی، فرانگرانی و تنظیم هیجانی از مولفه های مهم روانشناختی دخیل در اختلال اضطراب اجتماعی اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه حساسیت اضطرابی، فرانگرانی و مولفه های تنظیم هیجانی در دانشجویان با نشانگان بالینی اضطراب اجتماعی و بهنجار انجام شده است.
    روش
    روش این پژوهش از نوع پس رویدادی (علی- مقایسه ای) است. نمونه پژوهش شامل 92 نفر (46 نفر مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی و 46 نفر بهنجار به عنوان گروه شاهد) بود. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های افکار اضطرابی ولز، تنظیم هیجانی گراس و جان و حساسیت اضطرابی ریس و پترسون استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغییری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دانشجویان دارای اضطراب اجتماعی و بهنجار از لحاظ حساسیت اضطرابی، فرانگرانی و ارزیابی مجدد تفاوت معناداری وجود دارد، بدین صورت که دانشجویان دارای اضطراب اجتماعی، حساسیت اضطرابی و فرانگرانی بیشتری تجربه می کنند، اما ارزیابی مجدد در دانشجویان دارای اضطراب اجتماعی در مقایسه با گروه کنترل کمتر است. همچنین از لحاظ فرونشانی بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    حساسیت اضطرابی، فرانگرانی و ارزیابی مجدد سازه هایی روانشناختی هستند که در شکل گیری اختلال اضطراب اجتماعی نقش بسزایی ایفا کرده و منجر به پایداری علائم این اختلال می شوند.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، تنظیم هیجانی، حساسیت اضطرابی، فرانگرانی، ارزیابی مجدد
  • مجید صفاری نیا، فرهاد شقاقی، بهرام ملکی صفحه 71
    زمینه
    اخیرا موج جدیدی در پژوهش های مربوط به خودشیفتگی توسط روانشناسان شخصیت و بالینی، با گسترش ابزار معروفی به نام پرسشنامه شخصیت خودشیفته ایجاد شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی مقدماتی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه شخصیت خودشیفته 40 سوالی در جمعیت ایرانی بود.
    روش
    نمونه پژوهش شامل 410 نفر دانشجوی سال 1390 با میانگین سنی 26/25 (234 مرد و 176 زن) بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه شخصیت خودشیفته، مقیاس خودشیفتگی پرسشنامه چند محوری بالینی میلون-3 و مقیاس های برون گرایی و توافق جویی پرسشنامه پنج پاسخ دادند. ضرایب پایایی از نوع همسانی درونی و بازآزمایی و روایی هم زمان گزارش شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که پایایی بازآزمایی و همسانی درونی کل پرسشنامه شخصیت خودشیفته به ترتیب برابر با 81/0 و 77/0 بود. همچنین ضرایب همبستگی نمره کل این پرسشنامه با پرسشنامه چند محوری بالینی میلون-3 و خرده مقیاس برون گرایی و توافق جویی پرسشنامه پنج به ترتیب برابر با 82/0 و 73/0 و 68/0 محاسبه شد که بیانگر روایی همگرای مناسب پرسشنامه شخصیت خودشیفته است.
    نتیجه گیری
    نتایج تحلیل عامل تاییدی نشان داد که مدل هفت عاملی این پرسشنامه در جامعه ایرانی برازش دارد. همچنین نتایج تحلیل عامل چند متغیری نشان داد که میانگین کلی نمرات مردان از نمرات زنان در سطح معنی داری بالاتر است.
    کلیدواژگان: پرسشنامه شخصیت خودشیفته، ویژگی های روان سنجی، پایایی، روایی
  • سمیه شعبانی، آزاده بلوکی، اسماعیل مام شریفی صفحه 93
    زمینه
    این پژوهش به منظور بررسی روابط خودکارآمدی، حمایت اجتماعی و خوشبینی در پیش بینی کنندگی بهزیستی ذهنی جهت تدوین مدل ساختاری در دانشجویان صورت گرفته است.
    روش
    نمونه ایی به حجم 293 نفر از دانشجویان دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش تحلیل مسیر و به کمک نرم افزار لیزرل LISREL و SPSS (اثرات مستقیم و غیر مستقیم و اثرات کلی مولفه های خودکارآمدی، حمایت اجتماعی و خوشبینی بر بهزیستی ذهنی) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده در این پژوهش منجر به تدوین یک مدل گردید: در مدل به دست آمده نتایج بیانگر آن است که خود کارآمدی و خوشبینی و حمایت اجتماعی مطلوب بر شادکامی اثر معنادار دارند. همچنین متغیرهای خودکارآمدی و خوشبینی بر شادکامی اثر مستقیم و معنادار نشان دادند. در مدل مورد بحث متغیرهای خودکارآمدی و خوشبینی جمعا توانستند 42 درصد واریانس بهزیستی ذهنی را تبیین کند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد که با افزایش سطح خودکارآمدی، حمایت اجتماعی و خوشبینی دانشجویان، احساس بهزیستی ذهنی در آن ها افزایش می یابد. همچنان که در مدل نهایی نیز مشخص شده است که این سه متغیر دارای نقش مستقیم و غیر مستقیم در افزایش احساس بهزیستی ذهنی می باشند.
    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، خودکارآمدی، حمایت اجتماعی، خوش بینی
  • نگار کریمیان، محمود گلزاری، احمد برجعلی صفحه 119
    زمینه
    افراد وابسته به مواد ممکن است روزانه با فشارهای روانی مختلفی رو به رو شوند، ناتوانی در رویارویی با این عوامل استرس زا منجر به کاهش کیفیت زندگی می شود که این موضوع به نوبه خود پایه گسترش و روی آوردن به مصرف مواد است.
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی درمان مدیریت استرس به شیوه شناختی-رفتاری بر ارتقاء کیفیت زندگی مردان وابسته به مواد انجام شده است.
    روش پژوهش: در یک طرح آزمایشی، 30 نفر از افراد وابسته به موادی که در مرکز اجتماع درمان مدار شهر اصفهان مقیم بودند، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) بررسی شدند، گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری قرار گرفتند و گروه گواه درمان خاصی دریافت نکردند. همه شرکت کنندگان در پژوهش در آغاز، پایان و سه ماه پس از پایان درمان، پرسش نامه کیفیت زندگی (SF-36) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها، روش های آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس به کار برده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که در دو گروه از نظر ارتقاء کیفیت زندگی تفاوت معنی داری وجود دارد و گروه آزمایش هم در مرحله پس آزمون و هم در مرحله پیگیری نمرات بالاتری در کیفیت زندگی کسب کرده بودند (005/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های فوق می توان چنین نتیجه گرفت که درمان مدیریت استرس به شیوه شناختی- رفتاری بر ارتقاء کیفیت زندگی مردان وابسته به مواد موثر است.
    کلیدواژگان: درمان مدیریت استرس به شیوه شناختی، رفتاری، کیفیت زندگی، وابستگی به مواد
  • سپیده برغندان، مرتضی ترخان، نیما قائمی خمامی صفحه 139
    زمینه
    نوجوانی یکی از مراحل مهم تحول انسان به شمار می آید که با عوامل تنیدگی زای فراوانی همراه می باشد. این دوره معرف تغییر عمیقی است که کودک را از بزرگسال جدا ساخته و دگرگونی های مختلفی در او به وجود می آورد. همه افراد در زندگی با چالش ها و مشکلاتی مواجه می شوند، با این حال هرکس به شیوه ی خود به مسایل پاسخ می دهد.
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش تعیین نقش آموزش مدیریت خشم بر سازگاری دانش آموزان می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع تحقیق نیمه آزمایشی با طرح دو گروهی پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل می باشد. برای اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه سازگاری AISS ویژه دانش آموزان دبیرستانی بهره گیری شده است. نمونه آماری این پژوهش شامل 30 نفر از دانش آموزان دختر مقطع دبیرستان شهر رشت می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که F مشاهده شده از نظر آماری معنی دار می باشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها، اجرای برنامه آموزش مدیریت خشم می تواند در بالا بردن سازگاری اجتماعی دانش آموزان موثر بوده و از شدت ناسازگاری آنان بکاهد.
    کلیدواژگان: مدیریت خشم، سازگاری اجتماعی، نوجوانان، دانش آموزان
|
  • Atousa Kalanter Hormozi, Masoumeh Esmaili, Zohreh Tavaziani, Abdollah Shafiabadi, Ali Delavar Page 1
    This qualitative research addresses the evolution of the concept of self from the perspective of Transcendental Philosophy and Post-Modern Psychology with the aim of clarifying their approach towards the human psychopathology.The research sample covered all the available reference books on Transcendental Philosophy and Post-Modern Psychology, and the extracted information was recorded on more than 1000 note cards. The content analysis method was employed to extract the key concepts of self and human psychopathology which were later arranged in two separate tables and approved by three experts in the field. The key concepts were also compared and contrasted using the hermeneutic method; they were classified as the perspectives of Mulla Sadra and Post-Modern Psychology, and a third perspective, formulated by the researcher, was clarified on their basis.The results indicated that while the two perspectives share some common ground on the evolution of the concept of self and the human psychopathology, they show substantial differences in the manner the concept of self is evolved, the causes of disease and their types and treatments. Having blended the earlier approaches, the researcher finally presented her own perspective.
    Keywords: evolution, self, Post, Modern, Transcendental Philosophy, psychopathology
  • Seyyed Abolqasem Mehrinejad, Sara Rajabi Moqaddam Page 29
    Difficult conditions can reduce hope and meaning of life, increase depression and thus deteriorate the quality of life. This research is an attempt to assess the effectiveness of logo therapy in increasing hope to life in addicts with short-term addiction recovery. Therefore, Miller Test was administered as pre-test, post-test and follow-up measure on two groups (experimental group and control group). Both groups were made up of 15 people. Between the pre-test and post-test, the experimental group received 12 sessions of logo therapy. The data were analyzed using ANOVA, MANOVA, Scheffe test and independent t-test. The results showed no significant difference between two groups in the pre-test, but a significant difference between the results of pretest-posttest and pretest-follow up test in two groups. They confirmed the lasting effectiveness of logo therapy and its role in increasing hope to life and social adjustment in addicts who are spending their first months of recovery.
    Keywords: logo therapy, short, term addiction recovery, hope to life, Miller test
  • Mansour Beirami, Ebrahim Akbari, Abdollah Qasempour, Zeinab Azimi Page 43
    Anxiety sensitivity, meta-worry and emotion regulation are critical psychological components involved in social anxiety disorder. The present paper seeks to study anxiety sensitivity, meta-worry and components of emotion regulation in students with and without social anxiety disorder.This paper presents the ex post facto research design (causal-comparative method). The sample included 92 patients (46 patients with social anxiety disorder and 46 normal people). Data was collected using Wells anxiety thoughts, Gross and John emotion regulation, and Reiss and Peterson anxiety sensitivity index. They were also analyzed through MANOVA.The results showed that there were significant differences between groups of students with and without social anxiety disorder in anxiety sensitivity, meta-worry and reappraisal. In other words, students with social anxiety disorder experience more anxiety sensitivity and meta-worry and less reappraisal than the control group. Also, there was no significant difference between groups in terms of suppression.The anxiety sensitivity, meta-worry and reappraisal are psychological structures which play a significant role in the development of social anxiety disorder and can lead to persistence of its symptoms
    Keywords: social anxiety, emotion regulation, anxiety sensitivity, meta, worry, reappraisal
  • Majid Saffarinia, Farhad Shaqaqi, Bahram Maleki Page 71
    A recent surge in narcissism research by personality and clinical psychologists has been prompted thanks to the development of the Narcissistic Personality Inventory)NPI-40). The purpose of the present study is to investigate the psychometric properties of the Persian version of NPI-40.A total number of 410 (234 male and 176 female) students in the academic year 2011-2012 with an average age of 25-26 years were selected through stratified sampling to serve as the subjects of this study. They completed NPI-40, Millon Clinical Multiaxial Inventory–III (MCMI-III) and Extraversion Agreeableness Subscales of Five-Factor Inventory (NEO-FFI). The reliability coefficients of internal consistency, test-retest and concurrent validity were also reported.The results showed that the total NPI-40 test-retest reliability and internal consistency were 0/81 and 0/77, respectively. The correlation coefficients between NPI-40 and MCMI-III and Extraversion Agreeableness Subscales of NEO-FFI were also reported at 0/82, 0/73 and 0/68, which indicate a satisfactory convergent validity for NPI-40.Confirmatory factor analysis results showed that the seven-factor model of NPI-40 fits the Iranian sample. MANOVA results also indicated that the total score of Narcissism for men is significantly higher than the one for women.
    Keywords: Narcissistic Personality Inventory (NPI, 40), psychometric properties, reliability, validity
  • Somayyeh Shabani, Azadeh Bolouki, Esmail Mamsharifi Page 93
    This study aims to investigate the role of self-efficacy, social support and optimism in predicting mental wellbeing in order to develop a structural model in students. A sample of 293 BA, MA and PhD students from Faculty of Psychology of Allameh Tabatabai University was selected through stratified sampling method. The collected data were analyzed using LISREL and SPSS software, and the direct, indirect and overall impacts of the variables of self-efficacy, social support and optimism on mental wellbeing were investigated.The results led to the composition of a model. In the obtained model, the results indicate that a desirable level of self-efficacy, optimism and social support have a significant impact on happiness. In addition, the two variables of self-efficacy and optimism showed a direct and significant impact on happiness. In the discussed model, the variables of self-efficacy and optimism were able to explain 42 percent of the variance of mental wellbeing.In conclusion, it seems that any increase in the level of the students’ self-efficacy, social support and optimism heightens their feeling of mental wellbeing. As found in the final model, the three variables directly and indirectly improve the feeling of mental wellbeing.
    Keywords: mental wellbeing, self, efficacy, social support, optimism
  • Negar Karimian, Mahmoud Glozari, Ahmad Borjali Page 119
    The addicts experience various forms of mental stress in their daily lives. Inability to handle the stress reduces their quality of life and thus increases their dependence on drug.The present article seeks to study the effectiveness of cognitive-behavioral stress management therapy in improving the male addict's quality of life.In a pilot study, 30 male addicts in a rehabilitation center in Isfahan were selected through random sampling to represent the experimental group (15 patients) and control group (15 patients). The experimental group received ten 90-minute sessions of cognitive-behavioral stress management therapy while the control group received no treatment. All the patients completed the SF-36 questionnaire at the beginning of the study, at its end and 3 months after its completion. The data were analyzed using the descriptive statistics and analysis of covariance.The results of the covariance analysis demonstrated a significant difference between the two groups regarding the improvement of the quality of life. The experimental group received higher scores in both the post-test and follow-up test (p<005).The cognitive-behavioral stress management therapy has a significant impact on improving the male addict's quality of life.
    Keywords: cognitive, behavioral stress management therapy, quality of life, dependence on drug
  • Sepideh Barghandan, Morteza Tarkhan, Nima Ghaemi Khomami Page 139
    Adolescence is one of the important stages of evolution in human life that associated with frequency of stressful factors. This course represents a deep change that separates children of adult and creates the different transformations in it. All people living with challenges and problems but everyone answers to the issues in their way. Some of them face in reasonable assessment and logical way. In contrast, some other try in different methods such as the occurrence of anger and aggression, taking refuge in alcohol and other drugs and avoid of dealing with problems by ineffective strategies Instead of adjustment coping. The aim of this study was to determine the efficacy of anger management training on social adjustment of high school female students in Rasht city.The design of this study is experimental with pretest-post test control group. Statistical population of this research is all of the high school female students in Rasht city that have been studying in 1389-90.. Sampling (n= 30) was done from subjects with Adjustment Inventory for High school Student (AISS) that their score were higher than group mean score and were divided in control (n=15) and experimental (n=15) groups. The experimental group attended at anger management training program in 8 sessions, 90 minutes each. Data analyzed by MANCOVA method’s at SPSS-16 software. The finding indicated that observed F proportion was statistically significant (p < 0.05According to these result, anger management training can be effective in increasing social adjustment or reducing the Intensity of Non-social adjustment
    Keywords: Anger management, Social Adjustment, Adolescence, students