فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی بالینی - پیاپی 23 (تابستان 1395)

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 23 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • منصور بیرامی، تورج هاشمی نصرت آباد، رحیم بدری گرگری، سولماز دبیری صفحات 1-24
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش کفایت اجتماعی مبتنی بر مدل فلنر بر سازگاری اجتماعی دانش آموزان قربانی قلدری با توجه به نقش جهت گیری اهداف اجتماعی بود.طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه شامل دانش آموزان دختر قربانی قلدری در مدرسه بود که در پایه هفتم و هشتم دوره اول مقطع متوسطه مشغول به تحصیل بودند. نمونه شامل 96 دانش آموز قربانی قلدری بود که با توجه به نوع جهت گیری اجتماعی به طور تصادفی در گروه های آزمایش وکنترل منسوب شدند (گروه آزمایش= 48 نفر، گروه کنترل= 48 نفر). برای جمع آوری داده ها از مقیاس قربانی قلدری کالیفرنیا، جهت گیری اهداف پیشرفت اجتماعی و سازگاری اجتماعی استفاده شد. آموزش کفایت اجتماعی برای گروه آزمایش در 12 جلسه به مدت شش هفته ارائه گردید و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری دو راهه نشان داد که آموزش کفایت اجتماعی بر افزایش سازگاری دانش آموزان قربانی قلدری اثربخش است و این افزایش در گروه های تبحری اجتماعی و عملکردگرایی اجتماعی بود اما در افزایش سازگاری اجتماعی گروه عملکردگریزی اجتماعی تاثیری دیده نشد. در مجموع نتایج حاکی از آن است که می توان ازآموزش کفایت اجتماعی مبتنی بر مدل فلنر برای افزایش سازگاری دانش آموزان قربانی قلدری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کفایت اجتماعی، مدل فلنر، سازگاری، قربانی قلدری، جهت گیری اهداف اجتماعی
  • سمیرا کرملو، یاسمن متقی پور، احمد برجعلی، منصوره سادات صادقی، حمید خانی پور صفحات 25-39
    شرم و انگ حاصل از بیماری به عنوان تجارب هیجانی شایع منفی در خانواده های بیماران اسکیزوفرن است که هم روی سلامت خانواده و هم افزایش احتمال بازگشت مجدد نشانه های بیمار اثر گذار است. اما هنوز اطلاعات کمی در خصوص این که چرا برخی افراد انگ را استرس زا تر دریافت می کنند و برخی آن را قابل رویارویی در نظر می گیرند، وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میان متغیرهای انگ دریافتی، ارزیابی شناختی، حساسیت به طرد و احساس شرم و تعیین پیش بینی کننده های احساس شرم انجام شد.این پژوهش از نوع کمی (پس رویدادی)- همبستگی بود. 150 نفر از خانواده های بیماران روانپزشکی با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. میان انگ دریافتی با سایر متغیرها رابطه معناداری وجود دارد، اما ارزیابی شناختی با حساسیت به طرد و حساسیت به طرد با شرم درونی رابطه معناداری ندارند. مدل بدست آمده از تحلیل رگرسیون بیانگر این است که 23% درصد از کل تغییرات شرم درونی توسط انگ دریافتی و ارزیابی شناختی و 23% درصد از تغییرات شرم بیرونی توسط انگ دریافتی و حساسیت به طرد تبیین می گردد. ارزیابی شناختی منفی نسبت به بیماری روانپزشکی مانند در اختیار نداشتن منابعی برای رویارویی با بیماری در ایجاد احساس شرم درونی نقش تعیین کننده ای دارد. حساسیت به طرد به عنوان سبکی که در آن دیگران به عنوان منبع تهدید تلقی می گردند، با بیش برآورد کردن قدرت و جایگاه اجتماعی دیگران در جهت تهدید، آسیب زدن و طرد کردن به احساس شرم بیرونی دامن می زند.
    کلیدواژگان: انگ دریافتی، ارزیابی شناختی، حساسیت به طرد، احساس شرم، بیماری شدید روانپزشکی
  • علیرضا مارد پور، محمود نجفی صفحات 41-60
    هدف اساسی پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد در درمان زنان مبتلا به اختلال استرس پس از ضربه ناشی از اتفاقات غیرنظامی در شهر یاسوج بود. جامعه آماری پژوهش حاضر دربرگیرنده تمامی زنانی بود که در بیمارستان ها و مراکز درمانی و تخصصی شهر یاسوج دارای پرونده روانشناسی و روانپزشکی بوده و تشخیص اختلال استرس پس از ضربه ناشی از اتفاقات غیرنظامی دریافت کرده بودند.40 نفر از جامعه مورد مطالعه به شیوه تصادفی ساده انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفره آزمایش و گواه گمارده شدند. سپس روش درمانی حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد بر روی گروه آزمایشی به مدت 5 جلسه 90 دقیقه ای و یک بار در هفته اعمال گردید و بر روی گروه گواه هیچ گونه مداخله ای صورت نگرفت. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تاثیر واقعه تجدید نظر شده، مقیاس خود گزارش دهی نشانه های اختلال استرس پس از ضربه و چک لیست نشانه های روانی بود. شرکت کنندگان به لحاظ متغیرهای مورد بررسی در پیش آزمون و پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیری(مانکوا) و تک متغیری( آنکوا) استفاده شد. نتایج نشان داد که روش درمانی حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد موجب کاهش نمرات مقیاس تاثیر واقعه تجدید نظر شده، مقیاس خود گزارش دهی نشانه های اختلال استرس پس از ضربه و شاخص شدت کلی چک لیست نشانه های روانی شد. نتایج به دست آمده نشان داد که این روش درمانی در بهبود علائم اختلال استرس پس از ضربه و نشانه های همراه با آن موثر بوده است.
    کلیدواژگان: حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد، اختلال استرس پس از ضربه
  • علیرضا آقایوسفی، محمد اورکی، طاهره قربانی، ملیحه مهدیه صفحات 61-80
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان تاثیر رفتار درمانی دیالکتیک بر افزایش تمایزیافتگی خویشتن در زنان مبتلا به همبودی اختلالات شخصیت مرزی و سوء مصرف مواد انجام شد. پژوهش در چارچوب طرح های تجربی تک آزمودنی با استفاده از طرح خطوط پایه چندگانه پلکانی انجام شد. بر اساس میزان تمایل به شرکت در پژوهش، مصاحبه تشخیصی ساختاریافته و ملاک های ورود، از میان بیماران زن مبتلا به همبودی اختلالات شخصیت مرزی و سوء مصرف مواد چهار نفر به صورت هدفمند انتخاب شدند. هر چهار آزمودنی در خلال دوازده جلسه تحت رفتار درمانی دیالکتیک قرار گرفتند. به منظور سنجش تمایزیافتگی خویشتن از پرسشنامه تمایزیافتگی خویشتنDSI-R که توسط اسکوورون (1998) ساخته شد، استفاده شد. رفتار درمانی دیالکتیک موجب افزایش چشم گیر نمرات تمایزیافتگی خویشتن در زنان مبتلا به همبودی اختلالات شخصیت مرزی و سوء مصرف مواد شد، به طوری که نمرات در طی دوازده جلسه مداخله افزایش قابل ملاحظه ای نسبت به نمرات خط پایه داشتند. بازبینی نمودارهای اثربخشی و اندازه ی اثر بیانگر افزایش معنادار تمایزیافتگی خویشتن در آزمودنی ها بود. مداخله رفتاردرمانی دیالکتیک می تواند در کمک به افزایش تمایزیافتگی خویشتن موثر واقع شود و تلویحات کاربردی مطلوبی در زمینه درمان و پیشگیری از سوء مصرف مواد دارد.
    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، سوء مصرف مواد، تمایزیافتگی خویشتن
  • حسین محققی، پیمان دوستی، داود جعفری صفحات 81-94
    پژوهش حاضر در پی بررسی تاثیر درمان پذیرش و تعهد بر فرانگرانی، نگرانی اجتماعی و نگرانی سلامتی دانشجویان بود. پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی و طرح پژوهش از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد همدان به تعداد 15000 نفر در سال 1394 بود. نمونه این تحقیق مشتمل بر 30 دانشجو (20 دختر و 10 پسر) از جامعه مذکور بود. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. آزمودنی ها به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابزار سنجش این پژوهش، مقیاس افکار اضطرابی ولزبود. این ابزار سه مقیاس اضطراب اجتماعی، اضطراب فراگیر (فرانگرانی) و اضطراب سلامتی را می سنجد. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مداخله 8 جلسه 45 دقیقه ای به صورت انفرادی و هفتگی در مرکز پژوهشی منشور مهر اجرا شد. آزمودنی ها قبل از درمان، و یک ماه پس از درمان به پرسشنامه پاسخ دادند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.نتایج نشان داد، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث کاهش فرانگرانی و اضطراب اجتماعی می شود، اما نگرانی سلامتی کاهش پیدا نکرد. پیشنهاد می گردد، پژوهشگران مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و پروتکل مورد استفاده در این پژوهش را در سایر جوامع و گروه های سنی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، فرانگرانی، اضطراب اجتماعی، نگرانی سلامتی
  • مریم بدیع پور، حسین سلیمی، سید محمد کلانترکوشه صفحات 95-111
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر توانمند سازی روانی برکاهش تعارضات مادر – فرزندی مادران خانه سلامت شهر تهران پرداخته است. روش این پژوهش از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه است. در این پژوهش از خانه های سلامت منطقه 15 شهرداری تهران، خانه سلامت سرای محله افسریه شمالی انتخاب شد و با استفاده از نمونه گیری در دسترس از همه مادران مراجعه کننده به خانه سلامت که شرایط شرکت در پژوهش را داشتند آزمون تعارضات مادر- فرزندی گرفته شد و سپس 30 نفر از مادرانی که بالاترین تعارض را با فرزندانشان داشتند به عنوان نمونه انتخاب و با استفاده از روش جایگزینی تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار داده شدند.گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای در این جلسات شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه مقیاس تاکتیکهای تعارض مادر –فرزند است. داده های بدست آمده با استفاده از روش تحلیل کواریانس تک متغیری تحلیل شدند. نتایج نشان دادند برنامه توانمندسازی روانی مادران موجب کاهش تعارضات مادر – فرزندی، کاهش پرخاشگری کلامی، پرخاشگری فیزیکی و افزایش استدلال مادران و فرزندانشان شده است. بنابراین می توان گفت این افراد با افزایش عزت نفس، خودکنترلی، خودکارآمدی، کنترل خشم، مهارت تصمیم گیری خود و اصلاح باورهای غیرمنطقی خود در مورد فرزندان وکاربرد روش های تشویق و تقویت و دلگرمی دادن آن ها می توانند تعارضاتشان را با فرزندانشان کاهش دهند.
    کلیدواژگان: استدلال، پرخاشگری کلامی، پرخاشگری فیزیکی، توانمندسازی روانی، تعارضات مادر، فرزندی
  • زبیر صمیمی، جعفر حسنی صفحات 113-132
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر آموزش حافظه کاری هیجانی در راهبردهای تنطیم شناختی هیجان نوجوانان مبتلابه اختلال استرس پس از ضربه بود. برای این منظور، 5 نفر نوجوان (3 دختر و 2 پسر) از یکی از مراکز نگهداری کودکان کار در شهر کرج با استفاده از ابزارهای تشخیصی (مصاحبه بالینی ساختاریافته و مقیاس تاثیر رویداد (ویس و مارمر، 1997) و به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. افراد انتخاب شده به صورت انفرادی، طی 20 جلسه تحت آموزش حافظه کاری هیجانی قرار گرفتند و همه افراد در سه مرحله (قبل از آموزش، پس از آموزش و 2 ماه پیگیری) به وسیله ی پرسشنامه راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان ارزیابی شدند. برای تجزیه تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بون فرنی استفاده شد. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها بیانگر این بود که آموزش حافظه کاری هیجانی منجر به بهبود راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان در مولفه تمرکز مجدد بر برنامه ریزی و ارزیابی مجدد مثبت در آزمودنی ها و همچنین کاهش راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان در مولفه های ملامت خویشتن، ملامت دیگران و فاجعه سازی آزمودنی ها از مرحله پیش آزمون تا پس آزمون و پیگیری شده است. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت آموزش حافظه کاری هیجانی، گزینه مناسبی برای بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در نوجوانان مبتلابه اختلال استرس پس از ضربه می باشد.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از ضربه، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، حافظه کاری هیجانی
  • مسعود چینی فروشان، حمید طاهر نشاط دوست، محمدرضا عابدی صفحات 133-148
    اضطراب امتحان پدیده ای شایع در میان دانش آموزان و دانشجویان و از جمله مشکلات رایج نظام آموزشی است که تاثیرات مخربی بر عملکرد و همچنین سلامت جسمی و روانی افراد دارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مداخله گروهی مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری بر اضطراب امتحان دانش آموزان پسر داوطلب کنکور سراسری در شهر تهران است. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل است. جامعه آماری، دانش آموزان مقطع پیش دانشگاهی منطقه 3 آموزشی شهر تهران و روش نمونه گیری به شیوه خوشه ایتصادفی بود؛ به این صورت که دو دبیرستان از این منطقه به تصادف انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی، یکی از آن ها به عنوان گروه آزمایش و دیگری به عنوان گروه کنترل تعیین شدند. از هر یک از دبیرستان ها 13 نفر انتخاب شده و درگروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه درمان، 8 جلسه تحت مداخله گروهی مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری قرار گرفتند. گردآوری داده ها به کمک پرسشنامه اضطراب امتحان انجام شد. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد میانگین نمرات اضطراب امتحان گروه آزمایش نسبت به گروه گواه در مرحله پس آزمون کاهش معناداری پیدا کرد (001/0P= ) و این کاهش در مرحله پیگیری نیز مشاهده شد (001/0P= ) نتایج پژوهش حاکی از اثربخشی مداخله گروهی مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری بر اضطراب امتحان داوطلبان کنکور سراسری است. این تاثیر در مرحله پیگیری نیز پایدار بوده است.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری، اضطراب امتحان، فشار روانی
  • سمیه احمدی، محمود حیدری، فاطمه باقریان، عبدالرسول کشفی صفحات 149-177
    با وجود تحقیقات متعددی که بر روی تجربه ی معنای زندگی صورت گرفته است، کماکان این ابهام وجود دارد که منابع معنابخش به زندگی یک نوجوان چیست و نوجوانان دختر و پسر چه تفاوتی از نظر این منابع و نیز ابعاد وجود و جستجوی معنای زندگی با یکدیگر دارند. مطالعه ی حاضر منابع و حوزه هایی که از نظر نوجوانان به زندگی آنها معنا داده، میزان وجود و جستجوی معنای زندگی و نیز تفاوت دختران و پسران در این مولفه ها را مورد بررسی قرار داده است. در این راستا 416 نوجوان 12 تا 18 ساله (94/15=M، 32/1=Std؛ 3/54 درصد دختر) به دو ابزار برنامه ی ارزیابی معنای زندگی و پرسشنامه ی معنای زندگی پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده ها از آزمون های کای اسکوئر و t مستقل استفاده گردید. نتایج حاصل حاکی از این است که از میان منابع معنا مطابق با برنامه ی ارزیابی معنای زندگی به ترتیب، «خانواده» (3/91%)، «ارتباطات اجتماعی» (4/53 %) و «کار و تحصیل» (53%) حوزه های هستند که با بیشترین فراوانی از سوی نوجوانان به عنوان منبع معنا بخش به زندگی گزارش شده است. همچنین در نمونه ی مورد پژوهش 7 طبقه ی جدید از منابع معنای زندگی مورد شناسایی قرار گرفت که از آن میان «فناوری اطلاعات» (15%) و «آینده» (3/12%) بیشترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. شرکت کنندگان دختر و پسر از نظر فراوانی تکرار برخی از منابع معنا و رضایت از این منابع و نیز بعد وجود معنای زندگی با یکدیگر تفاوت معنادار داشتند. این یافته ها در چارچوب نظریات تحولی و معنای زندگی مورد بحث قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: منابع معنای زندگی، ابعاد معنای زندگی، نوجوانی، تحول معنا
  • ابراهیم نعیمی، زینب کاظمی، کبری دهقان صفحات 179-199
    سالمندی دوران حساسی از زندگی بشر است. با در نظر داشتن نیازهای خاص این دوران، توجه به جهت گیری مذهبی و باورهای غیرمنطقی در سالمندان امر بسیار مهمی است. با توجه به اهمیت این سازه در حفظ و ارتقای بهداشت افراد، پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط جهت گیری مذهبی با باورهای غیرمنطقی در سالمندان ساکن آسایشگاه کهریزک انجام گرفت. تمامی سالمندان ساکن آسایشگاه کهریزک در سال 93 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. تعداد 100 نفر از این جامعه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به صورت انفرادی به پرسشنامه 21 سوالی جهت گیری مذهبی آلپورت و پرسشنامه 40 سوالی باورهای غیرمنطقی جونز پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون تحلیل شد. تحلیل کانونی نتایج نشان داد که در بین متغیرهای باورغیرمنطقی جهت گیری مذهبی بیرونی، متغیر درماندگی در برابر تغییر (26/0-=r؛ 05/0p<) و متغیر بی مسئولیتی هیجانی (33/0-=r؛ 05/0p<) رابطه مثبت معنی دار دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که جهت گیری مذهبی بیرونی 62/0 باورهای غیر منطقی را تبیین می کنند. هم چنین بین متغیرهای باورغیرمنطقی جهت گیری مذهبی درونی، متغیر درماندگی در برابر تغییر (68/0-=r؛ 001/0p <) ، متغیر توقع تایید دیگران (40/0-=r؛ 001/0p<)، متعیر اجتناب از مشکل (56/0-=r؛ 00/0p<) متغیر بی مسئولیتی هیجانی (57/0-=r؛ 001/0p<) رابطه منفی معنی دار دارد. هم چتین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که جهت گیری مذهبی درونی 42/0 باورهای غیر منطقی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، باورهای غیرمنطقی، سالمندان
|
  • Mansour Bayrami, Touraj Hashemi Nosratabad, Rahim Badri Gargari, Solmaz Dabiri Pages 1-24
    The aim of the present research was to study the effectiveness of social competence training based on Flener model on social adjustment of students who are bullying victims according to the role of social goal orientation. Research design was a quasi-experimental method along with pre-test/post-test and control group. The population consisted of girl victims who were studying at 7th and 8th grade in first stage of secondary school. Sample consisted of 96 victim students that were randomly assigned to experimental (n=48) and control (n=48) groups according to their type of social goal orientation. California Bullying Victimization Scale, Social Achievement Goal Orientation and social adjustment scales were used. Social competence training was conducted in 12 sessions during six weeks for experimental group and control group received no training. The results of the two-way univariate the analysis of covariance showed that the training is effective on increasing the social adjustment of the victims. This increase was in social mastery and in social performance-approach groups, but not in social performance- avoidance group. Overall, the results indicate that social competence training can be used to promote the social adjustment of bullying victims.
    Keywords: Social Competence, Felner Model, Adjustment, Bullying Victim, Social Goal Orientation
  • Samira Karamlou, Yasaman Mottaghipour, Ahmad Borjali, Mansooreh Sadat Sadeghi, Hamid Khanipour Pages 25-39
    Stigma is a major stressor for many families of psychiatric patients. It is unclear, however, why some families appraised stigma as more stressful, while others feel they can cope with it. The aim of this research was to investigate the role of perceived stigma, cognitive appraisal and rejection sensitivity on shame. A group of 150 families of patients were selected through convenient sampling method. A series of statistical analysis including Pearson correlation coefficient and regression analysis was used to study the relationship between the variables. According to the results of the research, there is a relationship between perceived stigma with other variables, but there is no significant relationship between cognitive appraisal with rejection sensitivity and rejection sensitivity with internal shame. According to the model extracted from regression analysis, 23 percent of the variance of internal shame can be accounted for by perceived stigma and cognitive appraisal and 23 percent of the variance of external shame can be accounted for by perceived stigma and rejection sensitivity. Negative attribution towards mental disorders lead to internal shame and rejection sensitivity with considering others as a source of threat lead people to external shame.
    Keywords: Perceived stigma, Cognitive appraisal, Rejection sensitivity, Shame, Severe psychiatric disorders
  • Alireza Maredpour, Mahmoud Najafi Pages 41-60
    This study aimed to examine the effectiveness of eye movement desensitization and reprocessing technique on treatment of women's post-traumatic stress disorder in Yasooj. The population of this study was all women who have had psychological and psychiatric recording hospitals and therapeutic and specialized enters of Yassoj diagnosed with Posttraumatic stress disorder arising from non-military events. Fourty members of the population were selected randomly and divided into two groups of experimental and control that each of them including 20 people. Then technique of eye movement desensitization and reprocessing was applied to the experimental group in during five sessions ninety minute once week but no experiment was done to the control group. The study instruments included Impact of event revised scale, PTSD symptoms self-report scale, Symptom Checklist-90-R. The study participants were tested in pre-test, post-test, with regard to the variables under study. Obtained Data were analysed using MANCOVA and ANCOVA methods. The findings obtained based on data analysis showed that the method of eye movement desensitization and reprocessing decreased scores of the Impact of event revised scale, PTSD symptoms self-report scale, Global severity index of Symptom Checklist-90-R.The obtained results showed that this treatment method had been effective on alleviating PTSD and its symptoms.
    Keywords: eye movement desensitization, reprocessing, posttraumatic stress disorder
  • Alireza Aghayousefi, Mohammad Oraki, Tahereh Ghorbani, Maliheh Mahdieh Pages 61-80
    This study aimed to determine the effectiveness of dialectic behavior therapy to increase the differentiation of self in women with borderline personality disorders and drug abuse was conducted. Experimental research designs with a single subject using the multi-stepped base lines were used. Based on the desire to participate in the research, structured diagnostic interview and entry criteria, among female patients with borderline personality disorders and substance abuse, four people were chosen. All four subjects were dialectic behavior therapy sessions during the twelve. In order to assess the differentiation of self-differentiation of self-DSI-R questionnaire by Askvern (1998) was built, was used. Dialectic behavior therapy can dramatically increase the differentiation between themselves in women with borderline personality disorders and substance abuse, so that scores during the intervening twelve sessions has increased substantially compared to baseline scores. Graphs review the effectiveness and effect size indicates a significant increase in participants was self-differentiation. Dialectic behavior therapy interventions can be effective in helping to increase the differentiation of self and a good practical implication in the treatment and prevention of substance abuse.
    Keywords: dialectic behavior therapy, substance abuse, self, differentiation
  • Hossein Mohagheghi, Peyman Dousti, Davoud Jafari Pages 81-94
    The aim of this study was to evaluate the effect of acceptance and commitment therapy on the meta-worry, social anxiety and concern for the student's health. This semi-experimental research design was pretest-posttest control group. Population contained 15000 students, studying in Azad University of Hamadan. The sample consisted of 30 students (20 girls and 10 boys) were selected from the community. A sample of purposive sampling method was used. The subjects were randomly divided into control and experimental groups. The research assessment tools were, the scale of Wales was anxious thoughts. This tool measures social anxiety, generalized anxiety and health anxiety. Acceptance and commitment therapy intervention, based on eight individual 45-minute sessions weekly by the author of the article, was conducted at the Research Center of the MANSHOR MEHR. The subjects responded to a questionnaire before treatment, and one month after treatment. In order to analyze the data, descriptive statistics and analysis of covariance were performed. The results showed that, acceptance and commitment therapy reduced decline generalized anxiety and social anxiety, but did not reduce health concerns. It is suggested, acceptance and commitment therapy intervention that the researchers used in the study protocol to use in other communities and age groups.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Generalized anxiety disorder, Social Phobia, Health anxiety
  • Maryam Badipoor, Hossein Salimi Bajestani, Seyed Mohammad Kalantarkousheh Pages 95-111
    Present study evaluates psychology empowerment effectiveness on decreasing mothers’ conflict of mother-child in Health Room of Tehran city. The method of the study is semi-experimental research with rendering of pre-exam and post-exam by witness group. In this study, we selected two Health Room cities of 15th zone of Tehran City Hall and North Afsarieh Health Room Locality. We sampled all available mothers who referred to Health Room after confirming their suitable conditions for our study. These mothers tested about mother-child conflict and finally 30 mothers selected who had the most conflict with their children. Then they divided by two groups by using of Random Selective method and considered in two groups of control and experiment. The experiment group participated in our sessions 8 rounds each 90 minutes. Data gathering tool in our study was scale questionnaire of mother-child conflict tactics. We analyzed gathered data with one variant covariance analysis method. The results showed that mothers’ psychology empowering program cause decrease of mother-child conflict, verbal aggression and physical aggression plus increase of argument between them. So we can claim that these people could decrease conflicts between themselves and their children by increase of self-confident, self-control, anger control and self-decision skill plus improve their irrational believes about their children and encourage them.
    Keywords: argument, Verbal aggression, Physical aggression, Empowerment psychology, Conflict between mother, child
  • Zobeir Samimi, Jafar Hassani Pages 113-132
    The aim of this study was to investigate the effect of emotional working memory training on Cognitive Emotion Regulation Strategiesin adolescents afflicted with Post- Traumatic Stress Disorders (PTSD). Five adolescents (M: 2 F: 3) were selected voluntarily by some recognizing tools (SCID-I) & (IES-R)) from one of the working child care center in Karaj. Selected people – one by one were under emotional working memory training during 20 sessions. All people were assessed during three stages- pre-training, in training and 2-month follow-up by Cognitive Emotion Regulation Questionnaire. For data analysis variance analysis (repeated measures) and Bonferroni test were used. The results represents that emotional working memory training results in increase in ability of participants in adaptive strategies: Refocus on Planning and Positive Reappraisal components. Also, in non-adaptive strategies: Self-blame, Catastrophizing and Other-blame had significant decreases in participants from pretest to post test and then to follow up. Regarding the current study, it can be said that emotional working memory training is an appropriate choice for improve Cognitive Emotion Regulation Strategies in adolescents suffering from Post- Traumatic Stress Disorders (PTSD).
    Keywords: Post, Traumatic Stress Disorder (PTSD), Cognitive Emotion Regulation Strategies, Emotional Working Memory
  • Masoud Chiniforoushan, Hamid Taher Neshat, Dust, Mohammad Reza Abedi Pages 133-148
    Test Anxiety is prevalent event among students and one of the current problems in educational system that makes bad effects on function and physical and mental health. The purpose of this study was to determine the effectiveness of Group Intervention of Cognitive Behavioral Stress Management on Test Anxiety of male students who are candidates for university entrance examination in Tehran. This research was a Quasi-experimental study including pre-test, post-test, follow-up and control group. Statistical population was students who study in fourth grade high school in the third area of Tehran. The method of sampling was random cluster sampling. Two high school of this area were randomly selected and assigned randomly as experimental and control groups. Thirteen individual was selected from each of high school and assigned in experimental and control groups. Group Intervention of Cognitive Behavioral Stress Management was carried out on the experimental group in 8 sessions. Data were gathered by Test Anxiety questionnaire. The results of covariance analysis showed that the mean score of Test Anxiety in experimental group was significantly lower than control group in posttest (p=0.001) and follow up (p=0.011). The results of present study show that the group intervention of cognitive behavioral stress management is effective in decreasing Test Anxiety in students who are candidates for university entrance examination (p
    Keywords: Cognitive Behavioral Stress Management, Test Anxiety, Stress
  • Somaye Ahmadi, Mahmood Heidari, Fatemeh Bagherian, Abdolrasoul Kashfi Pages 149-177
    Despite the numerous studies that have been conducted on meaning in life, there is still an ambiguity that what are the sources of meaning in an adolescent’s life and how adolescent girls and boys differ regarding these sources and dimensions of presence and search for meaning. The present study has investigated the sources and domains that gives meaning to adolescents’ lives from their point of view, presence of and search for meaning and differences between girls and boys in these components. In this regard 416, 12 to 18 years old adolescents (M: 15.94, Std: 1.32, 54.3 % females) have completed the Schedule for Meaning in Life Evaluation and Meaning in Life questionnaires. Chi-square and independent t tests were used to analyze the data. The results show that among the sources of meaning regarding to The Schedule for Meaning in Life Evaluation respectively the “family” (91.3%), “social relations” (53.4%) and “occupation and education” (53%) are the areas that most frequently have been reported as a source of meaning by adolescents. Moreover, seven new categories of sources of meaning in life have been identified in this study of which “information technology” (15%) and “future” (12.3%) had the highest frequencies. Female and male participants differed in the frequency of mentioning some of these sources and also their satisfaction from these areas as well as the dimension of presence of meaning. These findings have been discussed in the context of developmental and meaning in life theories.
    Keywords: Sources of Meaning in Life, Dimensions of Meaning in Life, Adolescence, Development of meaning
  • Ebrahim Naeimi, Zeinab Kazemi, Kobra Dehghan Pages 179-199
    Aging is a critical period in human life. Considering the specific needs of this period, it is highly important to pay attention to The Religious Orientation and its influencing factors in the elderly. Given the importance of this issue in maintaining and improving people’s health, the present study aims to investigate the relationship between Religious Orientation and irrational beliefs in the elderly. The statistical population included all the elders of Kahrizak sanitarium in 2014, among women and men individuals were selected using simple random sampling. Then the selected samples individually answered the Religious Orientation and irrational beliefs questionnaires. The results showed that the exogenous variables Irrational Beliefs Religious orientation, variable helplessness in the face of change (26 / 0- = r; 05 / 0p
    Keywords: The Religious Orientation, Irrational Beliefs, the Elderly