فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی بالینی - پیاپی 29 (زمستان 1396)

فصلنامه مطالعات روانشناسی بالینی
پیاپی 29 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سهیلا قمیان *، محمدرضا شعیری صفحات 1-19
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد کودکان مبتلا به درد مزمن (CHACT) بر نشانه های درونی سازی شده ی کودکان 7 تا 12 ساله است. در این پژوهش شبه تجربی، ابتدا با توجه به معیارهای درد مزمن، تعدادی از کودکان مبتلا به درد مزمن، از بیمارستان های تخصصی و فوق تخصصی کودکان تهران (از قبیل کودکان مفید، مرکز طبی کودکان، حضرت علی اصغر و بهرامی) در سال 1392، به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. از میان کودکان انتخاب شده،20 کودک که با توجه به نظر والدینشان آمادگی شرکت در این پژوهش را داشتند و از ملاک های شمول برخوردار بودند، انتخاب شدند و در گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10 نفر)، قرار گرفتند. پروتکل CHACT بر روی گروه آزمایش، به مدت 8 جلسه اجرا شد. مقیاس سیاهه رفتاری کودک (CBCL)، در مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری اول (5/1 ماه پس از اتمام درمان) و پیگیری دوم (5 ماه پس از اتمام درمان)، در هر دو گروه اجرا شد و با کمک تحلیل واریانس مانکوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل تغییر معناداری را در نشانه های درونی سازی شده در مراحل متعدد نمایان ساخته و این تغییر بعد از پایان درمان، در دو مرحله پیگیری اولیه و ثانویه ادامه داشته است. با توجه به تاثیر پروتکل به کار رفته در این تحقیق بر نشانه های درونی سازی شده ی کودکان، می توان گفت که می توان این پروتکل را در عرصه ی بالینی مخصوصا در رابطه با بهبود نشانه های درونی سازی شده ی کودکان به کار گرفت.
    کلیدواژگان: درد مزمن، پذیرش، تعهد، کودکان، نشانه های درونی سازی شده
  • مائده عباس تباربزرودی، هادی هاشمی رزینی*، محمدحسین عبداللهی صفحات 21-43
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش شایستگی هیجانی بر اضطراب،حل مسئله اجتماعی وحافظه کاری کودکان بوده است روش پژوهش نیمه آزمایشی با استفاده از پیش آزمون – پس آزمون باگروه کنترل بود. نمونه آماری عبارت بود از 30 نفر از دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی که از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند (هر گروه 15 نفر). ارزیابی با استفاده از مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان(MASC)، پرسشنامه تجدید نظر شده حل مسئله اجتماعی (SPSI-R) و آزمون حافظه کاری دانیمن و کارپنتر(1980) انجام شد.گروه آزمایش، برنامه آموزش شایستگی هیجانی را بر اساس دو برنامه پیشگیری مبتنی بر هیجان EBP ایزارد و همکارانش(2008،2004) و و مداخله ی مبتنی بر دانش هیجانی کول(2009) برگرفته ازحصارسرخی(1395)، به تعداد 10 جلسه 60 دقیقه ای دریافت کردند. نتایج حاصل از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره نشان داد که بین نمره اضطراب، حل مسئله سازنده و حافظه کاری در کودکان گروه آزمایش در پس آزمون وگروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج این پژوهش نشان داد که برنامه آموزش شایستگی هیجانی می تواند روش موثری برای کاهش اضطراب و افزایش توانایی حل مسئله سازنده،حافظه کاری کودکان باشد.
    کلیدواژگان: اضطراب، حل مسئله اجتماعی، حافظه کاری، شایستگی هیجانی، کودکان
  • علی نیک بخت، حمیدطاهر نشاط دوست*، حسینعلی مهرابی صفحات 45-67
    افراد افسرده تمایل دارند اطلاعات منفی را آسان تر از اطلاعات مثبت یا خنثی پردازش یا یاداوری کنند. روشی که اخیرا اصلاح ارزیابی های خاطرات مزاحم را نوید داده است، اصلاح سوگیری شناختی کامپیوتری است. اصلاح سوگیری شناختی، شامل آموزش راه های جدید پردازش اطلاعات برای تغییر سوگیری های پردازشی مانند توجه انتخابی و سوگیری های تفسیری است. هدف از این پژوهش، تعیین اثربخشی 4 هفته اجرای CBM-I مثبت و CBM-I مبتنی بر خود-زایی بر دانشجویان دارای علائم افسردگی و مقایسه آن ها با آموزش شناختی-رفتاری کامپیوتری بود. پژوهش حاضر، یک پژوهش شبه آزمایشی با سه گروه و شامل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری است. 51 دانشجوی شرکت کننده، به طور تصادفی به گروه CBM-I استاندارد، خود-زایی و آموزش شناختی-رفتاری کامپیوتری گمارده شدند. با استفاده از پرسشنامه ها و درجه بندی های مربوط به خلق، سوگیری تفسیری، سوگیری حافظه و نگرش های ناکارآمد، نتایج بررسی شد. هم CBM-I استاندارد هم خود-زایی و هم آموزش شناختی-رفتاری کامپیوتری به طور معنی داری کاهش علائم افسردگی، افزایش خلق، افزایش سوگیری تفسیری مثبت، افزایش سوگیری مثبت حافظه و کاهش سوگیری منفی حافظه را نشان دادند. در هیچ کدام از متغیرها تفاوت معنی داری بین مداخله هاوجود نداشت، فقط در مورد سوگیری مثبت حافظه، روش خود-زایی به طور معنی داری از روش شناختی-رفتاری- نه از CBM-I استاندارد- برتر بود.
    کلیدواژگان: اصلاح سوگیری شناختی، تصویرسازی مثبت، خود-زایی، آموزش شناختی-رفتاری کامپیوتری، افسردگی
  • اینچه ناز اسدزاده*، مجید محمود علیلو صفحات 69-95
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان فراشناختی بر کاهش علایم افسردگی و امید به زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام پذیرفت. این مطالعه بر روی سه بیمار از بین بیماران مبتلا به سرطان پستان انجمن حمایت از زنان مبتلا به سرطان پستان شهرستان تبریز در چارجوب طرح تجربی تک موردی با استفاده از طرح خطوط پایه چندگانه پلکانی طی هشت جلسه، انجام شد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه افسردگی BDI –II Beck و پرسشنامه امید به زندگی بود. نتایج تحلیل نشان داد بیشترین درصد بهبودی در نشانه های جسمانی و عاطفی افسردگی و همچنین در حوزه امید به زندگی 75 درصد و کمترین میزان آن 50 درصد بود، همچنین در حوزه نشانه های شناختی افسردگی نیز بالاترین درصد بهبودی 100 درصد و کمترین میزان50 درصد بود. نتایج نشان داد که این اثربخشی برای هرسه آزمودنی در مرحله پیگیری پایدار بوده است. بر اساس این نتایج می توان از درمان فراشناختی برای کاهش افسردگی و افزایش امید به زندگی در زنان مبتلا به سرطان پستان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، افسردگی، امید به زندگی، سرطان پستان
  • ابوالقاسم مهری نژاد * صفحات 97-111
    کمرویی یک صفت تاثیرگذار درطیف وسیعی از اختلالات درونی شده و برونی شده در نوجوانان است . هدف پژوهش بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در درمان کمرویی و نارسایی ابراز وجود دختران سن بلوغ بود. روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول (سال تحصیلی 95-94) ( پایه7و8) مناطق 7 و 3 تهران بود. با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده 4 مدرسه انتخاب شد. پس از اجرای آزمون کمرویی و ابراز وجود در این 4 مدرسه، 30 نفر که حاضر به دریافت 10 جلسه درمان بودند بصورت در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی به دوگروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. برای گروه آزمایش 10 جلسه یک ساعته شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی اجرا گردید. سپس از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. یافته ها نشان داد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش کمرویی و افزایش ابراز وجود در سطح P<0/001 تاثیرمعناداری داشته است. با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان از درمان شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به عنوان درمان موثر بر کاهش کمرویی و افزایش مهارت های ابراز وجود و جرات مندی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کمرویی، ابراز وجود، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی
  • موسی ریاحی*، معصومه اسمعیلی، سمیه کاظمیان صفحات 113-135
    پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش آگاهی سیال به مادران بر بهبود روابط والد- فرزند انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه اول شهرستان بهارستان (از توابع استان تهران) در سال تحصیلی 94-93 همراه مادرانشان تشکیل می دادند. نمونه حاضر در پژوهش تعداد 24 نفر از دانش آموزان به همراه مادرانشان بودند که روابط خوبی با یکدیگر نداشتند و به روش نمونه گیری خوشه ایهمراه با مصاحبه انتخاب شده بودند و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل 12 نفره تقسیم شدند. مادران گروه آزمایش 8 جلسه 120 دقیقه ای آموزش آگاهی سیال (1 جلسه در هفته) را دریافت نمودند؛ و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه تعارضات والد-فرزندی موری ای. اشتراوس (2002) بود. در این تحقیق از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری 90 روزه استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری و تحلیل واریانس یک راهه صورت گرفت. نتیجه پژوهش نشان داد که آموزش آگاهی سیال به مادران موجب کاهش تعارضات والد-فرزند و ابعاد آن (پرخاشگری کلامی و پرخاشگری فیزیکی) در مادران و فرزندان می شود. دیگر یافته ها حاکی از آن بود که آموزش آگاهی سیال به مادران در افزایش توانایی استفاده از راهبردهای استدلالی در مادران و فرزندان به طور معناداری موثر بوده است و این یافته ها در مرحله پیگیری حفظ شدند (05/0 p<). بر اساس یافته های پژوهش حاضر به مشاوران و روان شناسان پیشنهاد می شود از آموزش آگاهی سیال به شیوه ی گروهی به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود روابط والد- فرزند استفاده کنند.
    کلیدواژگان: آگاهی سیال، روابط والد- فرزند
  • علیرضا روحی، رضوان سادات جزایری*، مریم فاتحی زاده، عذرا اعتمادی صفحات 137-161
    تعاملات زناشویی به عنوان یکی از مهم ترین پیش بینی کننده های مقطعی سطح کیفیت رابطه زناشویی زوج ها شناخته می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی رویکرد طرحواره درمانی بر کاهش میزان آسیب های تعاملی زناشویی مردان دارای شخصیت اجتنابی صورت گرفت. بدین منظور از روش موردمنفرد با طرح خط پایه چندگانه استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش کلیه مردان متاهل دارای شخصیت اجتنابی و شرکت کنندگان پژوهش چهار مرد متاهل دارای شخصیت اجتنابی بودند که به شیوه هدفمند انتخاب شدند. برای شناسایی این افراد از پرسشنامه محقق ساخته شخصیت اجتنابی استفاده گردید. دو نفر از این شرکت کنندگان طی 19 جلسه و دو نفر دیگر در خلال 20 جلسه تحت درمان با رویکرد طرحواره درمانی قرار گرفتند و پیگیری در یک دوره دو ماهه انجام شد. جهت تعیین میزان آسیب های تعاملی شرکت کنندگان در رابطه زناشویی در مراحل خط پایه از پرسشنامه محقق ساخته آسیب های تعاملی افراد اجتنابی استفاده شد. تحلیل دیداری نمودار داده ها بر اساس شاخص های آمار توصیفی و تحلیل دیداری یافته های پژوهش حکایت از آن داشت که رویکرد طرحواره درمانی در کاهش آسیب های تعاملی مردان متاهل دارای شخصیت اجتنابی موثر بود. بر این اساس، از طرحواره درمانی می توان جهت کاهش آسیب های تعاملی افراد دارای شخصیت اجتنابی و افزایش کیفیت زندگی زناشویی آنان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، آسیب های تعاملی، رابطه زناشویی، مردان، شخصیت اجتنابی
  • مریم صف آرا *، محبوبه معظم آبادی صفحات 163-181
    زورگویی پدیده ای ضداجتماعی است که باید با آن برخورد کرد. گرچه چندین مداخله ی ضد زورگویی وجود دارد که در کاهش زورگویی تاثیر دارند، اما مداخلات پیچیده تر و منظم تر تاثیر بیشتری نسبت به تغییرات آموزشی صرف دارند. لذا پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش مثبت اندیشی بر کاهش زورگویی و افزایش استقلال عاطفی نوجوانان شهر طبس انجام شد. پژوهش حاضر از نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون دوگروهی است. جامعه ی آماری کلیه دانش پسر دوره متوسطه اول شهر طبس در سال تحصیلی 1396-1395 بود. به منظور جمع آوری داده ها، نمونه ای شامل 30 نفر به روش نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورداستفاده جهت دستیابی به اهداف پژوهش عبارت بودند از: مقیاس زورگویی ایلینویز (1999) و مقیاس استقلال عاطفی استنبرگ و سیلوربرگ (1986) جهت تحلیل داده، از روش های آمار توصیفی مانند محاسبه میانگین، انحراف معیار و آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد، میانگین گروه آزمایش در مولفه های زورگویی کاهش و استقلال عاطفی نسبت به گروه کنترل افزایش یافته است. می توان گفت که آموزش مثبت اندیشی بر کاهش زورگویی و افزایش استقلال عاطفی نوجوانان موثر بوده است. لذا نتایج پژوهش توجه بیشتر دست اندرکاران عرصه تعلیم و تربیت در زمینه کاهش آسیب های دانش آموزی را بیشتر می طلبد.
    کلیدواژگان: مثبت اندیشی، زورگویی، استقلال عاطفی، کاهش آسیب، نوجوانان
|
  • Soheila Ghomian *, Mohammad Reza Shaeiri Pages 1-19
    The purpose of this study is to evaluate the effect of acceptance and commitment therapy for children with chronic pain on internalizing symptoms of 7 to 12 year-old children. In this quasi-experimental study, a number of children suffering from chronic pain were selected by available sampling method from specialty and subspecialty pediatric hospitals of Tehran (Such as Children's Mofid, Children's Medical Center, Hazrat Ali Asghar and Bahrami), in 2014. Then, among the children, 20 children who according to their parents were prepared to participate in this study and met the inclusion criteria, were selected and placed in the experimental group (n = 10) and control group (n = 10). The CHACT protocol applied on the experiment group, for 8 sessions. The Child Behavior Checklist (CBCL) was administered in both groups at the pre-test, post-test, first and second follow-up (Respectively, 1.5 and 5 months after treatment) and analyzed with MANCOVA analysis of variance. The results showed that the experimental group compared with the control group showed significant change in internalizing symptoms in multiple stages. These changes continued after the treatment, first and secondary follow-up. Generally, it can be said that this protocol can be used in clinical fields, especially in the area of ​​improving the internalizing symptoms of children.
    Keywords: Acceptance, Commitment, children, Chronic Pain, Internalizing Symptoms
  • Maedeh Abbastabar, Hadi Hashemi *, Mohammadhosein Abdollahi Pages 21-43
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of the training of emotional competence in the improvement of anxiety, problem solving and working memory in children. It was a semi experimental research in which pre- test, post -test design with control group was used. Through the cluster sampling method 30 female children were selected from the primary schools of Babol city and then they were randomly put into two experimental and control groups. The assessment was performed using Multi-dimensional Children's Anxiety Scale (MASC), Social Solution Scheduler (SPSI-R) and Dunnian and Carpenter Working Memory Test (1980). The experimental group received an emotional competence training program based on two, EBP emotion-based prevention programs (Izard et al2004, 2008) and Cole's emotional knowledge intervention (2009), adapted from Hesarsorkhi (1395), for 10 group sessions for 60 minute. There was no intervention in the control group. The results of one-variable and multivariate covariance analysis showed that there is a significant difference between the experimental group and control group in the post-test in anxiety score constructive problem solving and memory working in the children. The results of this study showed that emotional competence training program can be an effective way to reduce anxiety and increase the ability of constructive problem solving, working memory of children.
    Keywords: Emotional competence, social problem solving, Working memory, children
  • Ali Nikbakht, Hamid Taher Neshat Doost *, Hosseinali Mehrabi Pages 45-67
    Depressed people tend to process or recall negative information easier than positive or neutral information. A recent method that promises modifying the intrusive memories is cognitive bias modification (CBM). The aim of this study was to investigate the effects of four weeks training of interpretation (CBM-I) and CBM-I based on self-generation among the students with depressive symptoms and to compare them with computerized cognitive behavior training. The present study is a quasi-experimental research with three groups including pre-test, post-test and follow-up. Fifty one students were randomly assigned into groups of standardized CBM-I, self-generation, and computerized cognitive behaviour training. Instruments included a questionnaires related to the mood, interpretation bias, memory bias and dysfunctional attitudes. Standardized CBM-I, self-generation, and computerized cognitive-behaviour training significantly showed reduced symptoms of depression, enhanced mood, increased positive interpretation bias, increased positive memory bias and reduced negative memory bias. In none of the variables no significant difference was observed between the interventions. Only for positive memory bias, self-generation method was significantly superior to cognitive-behaviour therapy—but not to standardized CBM-I.
    Keywords: Cognitive Bias Modification, Self-Generation, Depression, Cognitive-Behavior Training
  • Inchenaz Asaszadeh *, Majid Mahmoudalilou Pages 69-95
    Breast cancer, being the most common type of cancer among women, causes anxiety, depression, hopelessness, and anger. Metacognitive therapy is a new approach that puts emphasis on reducing useless cognitive processes instead of the cognitive content of thoughts and also on facilitating metacognitive processing. Based on the single-case experimental research, the study intended to examine the effectiveness of metacognitive therapy on depression and hope-to-life in women with breast cancer. The study drew on a multiple-baseline design in which three individuals from Women’s Breast Cancer Association in Tabriz received the intended 8-session treatment. The instruments used for data gathering were Beck Depression Inventory (BDI –II) and Life Expectancy scale. Results show that the highest percentage of improvement was related to physical and emotional symptoms of depression and also to the life expectancy, which was 75% and the lowest percentage was 50%. Concerning the cognitive symptoms of depression, the highest percentage of improvement was 100% and the lowest was 50%. Findings also suggest that the effectiveness of the metacognitive therapy for the three participants was consistent at the follow-up testing. Therefore, it is suggested that metacognitive therapy be used for reducing depression and increasing life expectancy in women with breast cancer.
    Keywords: Metacognitive Therapy, Depression, Life Expectancy, Breast Cancer
  • Seyyed Abolghasem Mehri Nejad * Pages 97-111
    Shyness is significant trait that influences wildly internal and external disorders in adolescents. This study investigated the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy in the treatment of shyness and assertiveness failure puberty girls. The research method was quasi-experimental design with pre-test and post-test with two experimental and control groups. The population of the study is all female high school students (school year 95-94) (7th and 8th grades) that studied in Regions 7 and 3 in Tehran. 4 schools were selected using simple random sampling. After a test run shyness and assertiveness in the 4 schools, 30 people who agreed to receive 10 sessions of treatment were selected in available and randomly assigned to two experimental and control group. For experimental groups 10 one-hour sessions of mindfulness-based cognitive therapy was performed. Then both groups were post analysis of covariance was used to analyze the test data. The findings showed that mindfulness-based cognitive therapy have had significant effect to reduce shyness and increase assertiveness (P
    Keywords: Shyness, Assertiveness, Mindfulness Based Cognitive Therapy
  • Mousa Riahi *, Masoumeh Esmaeili, Somayeh Kazemian Pages 113-135
    The present study aimed to study the effects of mindfulness training to mothers on improving parent-child relationship. The statistical population of this research comprised all high school students with their mothers in first grade in academic year 1393-1394 in Baharestan District of Tehran Province, where were studying together with their mothers. The present research subjects were 24 students with their mothers selected through cluster sampling method and interview. The measurement used in this study was questionnaire of parent-child conflicts of Murray Straus (2002) (mother and child forms).The mothers in the experimental group got mindfulness training for eight 120-minute sessions and a session per week, then, pre-post and follow up tests were carried out. Data were analyzed through MANOVA and ANOVA. The results showed that mindfulness training to the mothers improves parent-child relationships and its dimensions (increasing the reasoning skills of parent-child and decreasing their verbal aggression and physical aggression) between mothers and sons (p
    Keywords: Mindfulness Training, Parent-Child Relationships
  • Alireza Roohi, Rezvanosadat Jazayeri *, Maryamsadat Fatehizade, Ozra Etemadi Pages 137-161
    Marital interactions are known as one of the most important predictors of marital quality. The present study aimed to investigate the effectiveness of Schema Therapy on interactional pathology of married men with avoidant personality traits. For this purpose, the single case method with multiple baselines design was used. Participants of the study were four married men with avoidant personality traits who were selected by purposeful sampling. Two men received 19 sessions and two others received 20 sessions of Schema Therapy, and follow-up was performed in a two-month period. To determine the participant's scores in interactional pathology, the researcher-made questionnaire was used. Visual analysis of the data based on the parameters of descriptive statistics and visual analysis showed that Schema Therapy reduced the interactional pathology among married men with avoidant personality traits. Schema Therapy can be used to reduce the interactional pathology and increase marital quality of married men with avoidant personality traits.
    Keywords: Schema therapy, Interactional Pathology, Marital Relationship, Men, Avoidant Personality
  • Maryam Safara *, Mahbobe Moazemabadi Pages 163-181
    Bullying is an antisocial phenomenon to be addressed. Although there are several anti-bullying interventions that are effective in reducing bullying, more sophisticated interventions are more effective than educational changes. The purpose of this study was to determine the effectiveness of positive thinking training on reducing bullying and increasing emotional independence in adolescents in Tabas. The present study is a semi-experimental two-group pretest-posttest design. The statistical society of all first grade high school students in Tabas was in academic year 1396-1395. To collect data, a sample of 30 people was selected by random sampling method. The tools used to achieve the research goals were Illinois Zurge Scale (1999) and Stanberge and Silverberg (1986) for the Independence of Stanberger and Silverberg (1986) for data analysis, descriptive statistics such as mean, standard deviation, and single variable and multivariate covariance analysis used. The mean of bullying in the control group before education was 56.66, but the post-training was 54.80 and the mean bullying in the experimental group before the training was 13.52 and the education level was 86.42. Also, the mean of emotional independence of the control group before training was 26.28 and after training 30.20, while the mean of the experimental group before training was 26.27, but after training, it was 60.34. The results showed that the mean of the experimental group decreased in the components of bullying and the emotional independence increased compared to the control group. Therefore, it can be said that positive thinking has been effective in decreasing bullying and increasing emotional independence in adolescents.
    Keywords: Positive Thinking, Bullying, Emotional Independence, Adolescents