فهرست مطالب

سلول و بافت - سال چهارم شماره 2 (تابستان 1392)

مجله سلول و بافت
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صدیقه اسمعیل زاده بهابادی، مظفر شریفی صفحات 119-128
    گیاهان گروه بزرگ و متنوعی از ترکیبات آلی به‎نام متابولیت‎های ثانوی را تولید می‎کنند که توسط انسان به ‎عنوان ترکیب دارویی مصرف می شوند. طبق برآوردهای صورت گرفته در سال های اخیر، ارزش بازارهای جهانی داروهای گیاهی که شامل گیاهان دارویی و فرآورده های آن‎هاست، همواره با رشد قابل توجهی رو به افزایش بوده است. با توجه به اینکه بخش اعظم بازار گیاهان دارویی دنیا، به تولید و عرضه متابولیت های ثانوی مشتق از این گیاهان مربوط می شود، لذا متابولیت های ثانوی گیاهی از ارزش اقتصادی و همچنین ارزش افزوده بسیار بالایی برخوردار هستند و سنتز شیمیایی این متابولیت‎ها معمولا پیچیده و پرهزینه می‎باشد. بنابراین تولید متابولیت‎ها با روش‎های مختلف زیست فناوری از جمله کشت سلولی گیاه، راه جایگزین سودمندی است. دست ورزی محیط‎های کشت سلولی با استفاده از الیسیتورهای زیستی یکی از راهکارهای مهم جهت القای متابولیسم ثانوی و افزایش تولید متابولیت‎های ارزشمند می‎باشد. الیسیتورهای زیستی از طریق فعال کردن مکانیسم‎های دفاعی باعث القای تشکیل متابولیت‎های ثانوی و پاسخ های فوق حساسیتی می‎شوند. تشخیص مولکولی و برهمکنش بین الیسیتور و گیرنده های گیاه فرایند پیچیده ای است که برای انتقال پیام الیسیتور ضروری است. به‎دنبال درک الیسیتور پاسخ‎های دفاعی سریع در سلول گیاهی نظیر افزایش جریانات یونی از عرض غشای پلاسمایی، تولید انواع اکسیژن واکنش‎گر (ROS)، فعال سازی ژن‎های مربوط به دفاع، تغییرات ساختاری در دیواره سلولی و سنتز فیتوآلکسینها اتفاق می‎افتد. در این مطالعه جنبه های مختلف امکان افزایش تولید متابولیت‎های ثانوی در کشت سلول گیاهان با استفاده از الیسیتورهای زیستی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: الیسیتور زیستی، کشت سلول، متابولیت ثانوی
  • فریبا امینی، زهره قنبرزاده، مهری عسکری مهرآبادی صفحات 129-137
    هدف
    تولید گیاه از طریق کشت بافت از نظر مهندسی ژنتیک اهمیت زیادی دارد لذا در این تحقیق بهینه‎سازی شرایط کشت به‎منظور تولید کالوس و باززایی گیاه Salsola arbuscula بررسی گردید.
    مواد و روش‎ها: ابتدا بذر گیاه در محیط کشت MS کشت گردید و پس از دو ماه، جداکشت‎های ریشه، ساقه و برگ گیاهان تولید شده جهت تولید کالوس در محیط کشت MS حاوی غلظت‎های مختلف از هورمون‎های 2و4-دی کلرو فنوکسی استیک اسید (2،4-D) و کینتین (Kin) کشت گردیدند. باززایی گیاه نیز در محیط کشت‎های مختلف بررسی شد.
    نتایج
    بررسی ها نشان داد که بهترین جداکشت در القا تولید کالوس، جداکشت ریشه و مناسب‎ترین محیط کشت mg/L) 1) mg/L) + Kin 1) MS + 2،4-D بود. همچنین در محیط mg/L Kin 5/0MS + وmg/L Kin 1MS + از ساقه باززایی مستقیم صورت گرفت.
    نتیجه گیری: با وجود تولید کالوس در محیط کشت حاوی فقط هورمون 2،4-D، ترکیب دو هورمون اکسین و سیتوکینین باعث افزایش قابل توجهی در میزان تولید کالوس گردید. باززایی مستقیم نیز فقط در محیط کشت فاقد اکسین رخ داد. بنابراین میزان تولید کالوس و باززایی به میزان تنظیم‎کننده های رشد خارجی وابسته است و میزان تنظیم کننده های رشد خارجی نیز به شدت به ژنوتیپ و مقدار هورمون داخلی گیاه بستگی دارد.
  • محمدحسن ناصری، سعید حسامی تکلو، مجید مهدوی، سید محمد امین موسوی، سوده اباصلتی، علیرضا فرومدی صفحات 139-147
    هدف
    در این مطالعه تاثیر یکی از مشتقات خانواده کرومن‎ها (3-BMPC) در القا تمایز و آپوپتوزیس در سلول‎های لوسمی NB4 به عنوان مدل لوسمی پرومیلوسیتی حاد (Acute promyelocytic leukemia: APL) بررسی شده است.
    مواد و روش‎ها: اثر سمی (cytotoxic) 3-BMPC بر روی سلول‎های لوسمیک NB4 از طریق شمارش سلولی به‎وسیله هموسایتومتر بررسی شد و زنده بودن سلول با استفاده از آزمون دفع رنگ تریپان بلو مورد مطالعه قرار گرفت. جهت بررسی تمایز از رنگ‎آمیزی رایت گیمسا و فعالیت فاگوسیتوز (بیگانه خواری) سلول‎های تمایز یافته و برای بررسی آپوپتوزیس از رنگ‎آمیزی سلول‎ها با هوخست 33258 و مشاهده با میکروسکوپ فلورسنس و آزمون قطعه قطعه شدن DNA استفاده گردید.
    نتایج
    رده سلولی لوسمی NB4 انسانی پس از کشت، تحت تاثیر دارو در غلظت‎های مشخص (1تا 12 نانومولار) و فاصله های زمانی مختلف (24 تا 72 ساعت) قرار گرفت. مطالعه حاضر نشان داد که این ترکیب سبب مهار رشد وابسته به زمان و غلظت می گردد. IC50 این ترکیب بعد از 72 ساعت 3 نانومولار محاسبه گردید. نتایج نشان داد که بعد از 48 ساعت از تیمار سلول‎ها با غلظت‎های پایین (3 نانو مولار) از 3-BMPC، سلول‎های NB4 به سمت ماکروفاژ/ مونوسیت تمایز یافتند. نتایج حاصل از رنگ آمیزی سلول‎ها با هوخست 33258 نیز نشان داد که بعد از 72 ساعت از تیمار سلول‎ها با غلظت IC50 ترکیب، آپوپتوزیس در سلولها القا شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر این ترکیب در القای تمایز و آپوپتوزیس، این ترکیب می‎تواند در کنار سایر ترکیبات دارویی به عنوان کاندیدای مناسبی برای درمان سرطان خون معرفی شود
    کلیدواژگان: آپوپتوزیس، 4، آریل 4، H کرومن، تمایز، لوسمی پرومیلوسیت حاد (APL)، سلول NB4
  • فاطمه جمیل، مرتضی بهنام رسولی، ناصر مهدوی شهری، حسام دهقانی صفحات 149-157
    هدف
    دیابت، به‎عنوان یک اختلال متابولیک، دستگاه های مختلف از جمله اندام های دستگاه تولیدمثل را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطالعه اثرات هیپرگلیسمی و انسولین تراپی بر دوره استروس، ساختار رحم و سطوح هورمون های هیپوفیزی و تخمدانی در موش صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و
    روش
    این تحقیق برروی 4 گروه (6n=) از موش های صحرایی ماده بالغ کنترل، هیپرگلیسمی، هیپرگلیسمی تحت تیمار با انسولین (انسولین) و شم (تزریق بافر سیترات به‎عنوان حلال استرپتوزوتوسین) انجام شد. القای هیپرگلیسمی توسط استرپتوزوتوسین (60 میلی‎گرم بر کیلوگرم به‎صورت داخل صفاقی) و تیمار انسولین (IU/kg20) به‎صورت روزانه انجام شد. در طول دوره آزمایش (36 روز)، تغییرات سیکل جنسی حیوان ها (تست اسمیر واژینال) بررسی و در روز 36 پس از خون‎گیری (جهت سنجش سطوح LH، FSH، استروژن و پروژسترون) شاخ راست رحم خارج، وزن و 3/1 میانی آن، مورد بررسی هیستولوژیک و هیستومتریک قرار گرفت.
    نتایج
    در مقایسه با گروه کنترل و گروه انسولین، در گروه هیپرگلیسمیک علاوه بر آنکه وزن بدن، وزن و حجم رحم، حجم و ضخامت اندومتر و میومتر به‎طور معنی‎داری (001/0p<) کاهش و سطح پروژسترون بطور معنی‎داری (001/0p<) افزایش یافت، اتساع عروقی و نفوذ سلول های التهابی نیز مشاهده شد. بین گروه کنترل و گروه تیمار با انسولین تفاوت معنی داری در متغیرهای بالا، مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    کاهش انسولین، استرس اکسیداتیو ناشی از هیپرگلیسمی، و اختلال احتمالی در محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد (HPG)، رحم حیوانات هیپرگلیسمیک را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. انسولین تراپی احتمالا به‎صورت مستقیم و یا از طریق اصلاح محور HPG و اختلالات متابولیک، می تواند به میزان زیادی از اختلالات رحمی ناشی هیپرگلیسمی بکاهد.
    کلیدواژگان: هیپرگلیسمی، چرخه استروس، هورمون های جنسی، رحم، موش صحرایی
  • پوران بادکوبه هزاوه، کاظم پریور، سید مهدی کلانتر، سید داوود حسینی، علیرضا صلابت صفحات 159-167
    هدف
    داروی ضد سرطان داکسوروبیسین علی رغم کاربرد گسترده، دارای اثرات سمی بر قسمت های مختلف بدن از جمله اندام های جنسی دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر حفاظتی نانواکسید روی برسمیت تولیدمثلی القا شده توسط داکسوروبیسین بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی رت های نر بالغ ویستار به طور تصادفی به چهار گروه شامل یک گروه کنترل و سه گروه تجربی تقسیم شدند. گروه کنترل سالین دریافت کرد، در حالی که گروه های تجربی به ترتیب داکسوروبیسین) 6 میلی گرم بر کیلوگرم)، نانواکسید روی (5 میلی گرم بر کیلوگرم)، و داکسوروبیسین همراه با نانواکسید روی دریافت نمودند. رت ها به مدت 3 روز تحت تیمار قرار گرفتند. 28 روز پس از پایان تیمار تغییرات بافتی سیستم تناسلی مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    داکسوروبیسین در گروه تجربی1 سبب درهم ریختگی اپی تلیوم ژرمینال، دفرمه شدن سلول ها و افزایش فضای بینابینی شد. همچنین تعداد اسپرماتوسیت های اولیه، اسپرماتیدها و سلول های لایدیگ در این گروه نسبت به گروه کنترل کاهش معنی دار نشان داد. شاخص تمایز توبولی (TDI) و شاخص اسپرمیوژنز (SPI)نیز نسبت به گروه کنترل کاهش معنی دار پیدا کرد، درحالی که درصد توبول های تخریب شده افزایش نشان داد. استفاده مشترک نانواکسید و داکسوروبیسین توانست اختلالات فوق را بطور معنی داری بهبود بخشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نقش نانواکسید روی را در ممانعت از سمیت القا شده توسط داکسوروبیسین در سیستم تولیدمثل نر نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اسپرماتید، داکسوروبیسین، سیستم تولیدمثل نر
  • موسی زارعی، قاسم علی گروسی، اسماعیل نظامی، رامین حسینی، جعفر احمدی صفحات 169-185
    هدف
    به منظور بومی سازی و بهینه سازی ریزازدیادی گزیلا 6، یکی از پایه های مفید اکثر گونه های هسته دار به ویژه گیلاس، اثر نوع محیط کشت، منبع کربن، نور و شیوه کاربرد اکسین در نوساقه زایی و ریشه زایی مورد مطالعه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    تاثیر مستقل6 نوع محیط کشت، 5 منبع کربن و 3 طیف نور همراه با غلظت های مختلف BA و IBA با استفاده از جوانه های جانبی به عنوان ریزنمونه روی میزان نوساقه زایی و طول نوساقه ها مطالعه گردید. درصد ریشه زایی، تعداد و طول ریشه ها به دو
    روش
    پالسینگ پایه نوساقه ها در 1 میلی گرم در لیتر محلول IBA و NAA در زمان های متفاوت و کشت نوساقه ها در محیط جامد حاوی 6 غلظت از هورمون های IBA و NAA بررسی شد.
    نتایج
    MS مناسب ترین محیط کشت بوده و بیشترین تعداد و طول نوساقه به ترتیب در MS حاوی 30 گرم در لیتر شکر معمولی (80/3 نوساقه) و ساکارز (56/7 میلی متر) به دست آمد. نور سفید و نور قرمز به ترتیب بیشتر در تعداد نوساقه زایی و طول نوساقه ها موثر می باشد. بیشترین تحریک ریشه زایی در روش پالسینگ در حضور1 میلی گرم در لیتر IBA در مدت 10 و 20 دقیقه اتفاق افتاد.
    نتیجه گیری
    شرایط بهینه رشد در مرحله ازدیاد نوساقه عبارت بود از کشت ریزنمونه ها در محیط MS حاوی شکر معمولی و BAP 1 میلی گرم در لیتر تحت نور سفید و استفاده از روش پالسینگ نوساقه ها در محلول هورمون IBA برای ریشه زایی.
    کلیدواژگان: ریشه زایی، ساقه زایی، طیف نور، گزیلا 6، منبع کربن
  • شاهرخ اشرفی، رامین حسینی، قاسم علی گروسی، رحیم حداد، موسی مراد نژاد صفحات 187-195
    هدف
    این پژوهش به منظور بررسی تغییر در فعالیت آنزیم های نوکلئازی ترجیح دهنده DNAی تک رشته ای (single stranded DNA preferring nuclease، SSPN)، میزان پروتئین و کلروفیل در گیاه جو در شرایط تنش شوری انجام شد.
    مواد و روش ها
    یک رقم متحمل (صحرا) و یک رقم حساس جو (ریحان) در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار تحت تیمار شوری در دو غلظت صفر و 120 میلی مولار NaCl قرار گرفتند. آزمایش فعالیت نوکلئازی در دو pH6/5 و 7 در حضور محلول یک میلی مولار از کاتیون های دو ظرفیتی Cu2+، Zn2+، Mg2+،Ca2+ و ماده کلات کننده EDTA روی DNAی تک رشته ای با استفاده از روش اسپکتروفوتومتری و ژل native-PAGE صورت گرفت.
    نتایج
    بیشترین فعالیت آنزیمی مربوط به یون Ca2+ در تیمار 120 میلی مولار نمک و در7 =pH و کمترین میزان فعالیت نیز مربوط به یون Cu2+ در تیمار صفر میلی مولار نمک و 6/5pH= بود.EDTA نیز باعث توقف، یا کاهش شدید فعالیت آنزیم های نوکلئازی SSPN شد. در بررسی نتایج ژل، پنج آنزیم آشکار شدند که در میان آن ها آنزیم های 59، 47 و kD43 در هر دو pH6/5 و7 و آنزیم های 41 و kD 34 تنها در 7PH= آشکار شدند. غلظت یون Na+در اثر تیمار شوری به طور معنی داری در هر دو رقم افزایش نشان داد. غلظت K+ و نسبت K+/Na+، میزان کلروفیل و پروتئین در اثر تنش شوری در هر دو ژنوتیپ به طور معنی داری کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    تنش شوری باعث افزایش فعایت نوکلئازی، کاهش میزان پروتئین و کلروفیل در هر دو رقم جو شد؛ اما این تغییرات در رقم متحمل نسبت به رقم حساس به طور معنی داری پایین تر بودند.
    کلیدواژگان: شوری، گیاه جو، آنزیم های نوکلئاز، + K، Na+
  • مقصود سیفی ، سنبل ناظری، جلال سلطانی، عبدالکریم چهرگانی راد صفحات 197-203
    هدف
    هدف از این تحقیق، بررسی حضور ژن DBAT، یکی از ژن های کلیدی در مسیر بیوسنتزی تاکسول، در سرخدار (Taxus baccata) و قارچ اندوفیت مولد تاکسول آن و نیز بررسی میزان شباهت این توالی ها با توالی های موجود در بانک ژن بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، قارچ های اندوفیت از پوست درخت سرخدار جداسازی و به روش نوک هیف خالص سازی شدند. DNA ژنومی درخت سرخدار و یکی از قارچ های مولد تاکسول (ایزوله T9) استخراج گردید. حضور ژن DBAT به وسیله واکنش زنجیره ای پلیمراز بررسی گردید. پس از توالی یابی، میزان شباهت توالی های به دست آمده از سرخدار و ایزوله T9 با توالی های سایر گونه های سرخدار و قارچ های اندوفیت، موجود در پایگاه بانک ژن، مقایسه شدند.
    نتایج
    با استفاده از پرایمرهای اختصاصی، یک قطعه bp 125 از ژن DBAT سرخدار و ایزوله T9 تکثیر گردید. هم ردیفی توالی نوکلئوتیدی و آمینواسیدی قارچ و گیاه میزبان نشان داد که این توالی ها دارای شباهت بسیار بالایی (بیش از 98درصد) بودند. نتایج هم ردیفی این توالی ها با توالی های گونه های دیگر سرخدار و قارچ های اندوفیت، نیز شباهت بسیار بالایی (98 تا100 درصد) را نشان داد. همچنین، شباهت نسبتا بالایی در توالی نوکلئوتیدی و آمینواسیدی آنزیم DBAT و سایر آنزیم های آسیل و آروئیل ترانسفراز درگیر در مسیر بیوسنتزی تاکسول مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج، حضور ژن DBAT در قارچ اندوفیت مولد تاکسول جداشده از سرخدار و همچنین شباهت بسیار بالا آن، در سطح نوکلئوتیدی و آمینواسیدی، با توالی بدست آمده از ژن DBAT میزبان (Taxus baccata) و توالی گونه های دیگر سرخدار و نیز قارچ های اندوفیت به اثبات رسید.
    کلیدواژگان: تاکسول، قارچ های اندوفیت، سرخدار، ژن DBAT
  • احمد قارزی صفحات 205-216
    هدف
    با توجه به این که فولیکول های مو و پر در جریان تکوین جنینی طی یک الگوی مشابه شکل می گیرند هدف تحقیق حاضر این بود که ساختار بافت شناسی، قابلیت رشد سلول های درمی آن ها در محیط کشت و قابلیت القایی این سلول های کشت شده برای شروع برهم کنش های درمی- اپیدرمی مورد مقایسه قرار گیرد.
    مواد و روش‎ها: فولیکول های پر و مو به ترتیب از کبوتر و موش صحرایی تهیه شد. از یک طرف، برخی از فولیکول ها برای کارهای بافت شناسی آماده شدند و از طرف دیگر فولیکول های باقی مانده برای خارج کردن پاپیلای درمی از آن ها مورد استفاده قرار گرفتند. پاپیلاهای خارج شده در محیط کشت رشد داده شدند. سلول های کشت شده سپس به داخل نیمه-فولیکول های موی بدون پاپپلا حاصل از موش بدون تیموس پیوند زده شدند. بعد از 28 روز فولیکول های دریافت کننده پیوند مورد ارزیابی بافت شناسی قرار گرفتند.
    نتایج
    مطالعات بافت شناسی آشکار کرد که دو فولیکول (پر و مو) علی رغم داشتن تفات های مشخص بطور کلی دارای ساختار مشابهی هستند. سلول های پاپیلای درمی فولیکول مو در محیط کشت نسبت به سلول های پاپیلای پر از سرعت رشد بیشتری برخوردار بوده و تجمعات سلولی بزرگتر و متراکم تری را ایجاد نمودند. بر خلاف سلول های پاپیلای مو، سلول های پاپیلای پر نتوانستند در فولیکول های تیمار شده سبب القا رشد مو گردند.
    نتیجه گیری
    علی رغم شباهت در الگوی رشد جنینی، ساختار بافتی و رشد در محیط کشت، بنظر می رسد که در حالت بلوغ پیام های ارسالی از سلول های کشت شده پاپیلای درمی فولیکول پر بوسیله سلول های اپیدرمی فولیکول مو برای شروع برهم کنش درمی-اپیدرمی قابل شناسایی و پاسخ گویی نیست.
    کلیدواژگان: کشت سلول، پاپیلای درمی، درم، بافت شناسی، القا
  • مهدی خدایی مطلق، احمد زارع شحنه، مرتضی دلیری، حمید کهرام، فرامرز قراگوزلو، مهدی ژندی، حمید دلدار صفحات 217-223
    هدف
    در این مطالعه اثر سرم مادیان و سرم جنین گاوی بر بلوغ و لقاح برون تنی اووسیت گوسفند مورد مقایسه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی مجموعه اووسیت – کومولوس های پس از استحصال از تخمدان های جمع آوری شده از کشتارگاه بر اساس مورفولوژی انتخاب و در محیط کشت فاقد سرم شستشو شدند. اووسیت ها به طور تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند، گروه اول اووسیت ها (170عدد) در محیط TCM199بدون سرم کشت شدند. اووسیت های گروه دوم (169 عدد) و سوم (167 عدد) به ترتیب در محیط های حاوی 10 درصد سرم مادیان و 10 درصد سرم جنین گاوی کشت شدند. بخشی از اووسیت ها پس از بلوغ جهت ارزیابی قابلیت بلوغ رنگ آمیزی شدند و بخشی دیگر جهت بررسی قابیلت لقاح بارور شدند
    نتایج
    میزان بلوغ اووسیت ها در محیط بدون سرم، سرم مادیان و سرم جنین گاوی به ترتیب 82/59، 55/77 و 27/89 درصد بود (01/0>P). میزان باروری در این محیط ها به ترتیب 91/19، 64/39 و 50 درصد بود که در بین شاهد و سرم مادیان و سرم جنین گاوی تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که محیط کشت حاوی ده درصد سرم جنین گاوی دارای نرخ بلوغ و باروری بالاتری برای تخمک گوسفند نسبت به محیط کشت حاوی سرم مادیان است.
    کلیدواژگان: سرم مادیان، سرم جنین گاوی، بلوغ برون تنی اووسیت، گوسفند
|
  • Pages 119-128
    Plants produce a big group of secondary metabolites which are used as medicinal compounds. According to recent estimates، global market value of herbal medicines، including medicinal plants and their products، significantly has been increasing. Considering to the fact that most of the world market for medicinal plants، production and supply of secondary metabolites derived from these plants are concerned and the plant secondary metabolites are of high economic value. Chemical synthesis of these metabolites is an expensive process. So production of metabolites by different biotechnological methods such as cell culture is a useful alternative. Molecular recognition and elicitor-plant receptors interaction is a complex process requiring for signal transduction. Biotic elicitors induce secondary metabolites and hypersensitive responses by activation of defense mechanisms. Manipulation of cell culture media by elicitors is an important strategy for inducing secondary metabolism and production of valuable metabolites. Molecular recognition and elicitor-plant receptors interaction is a complex process requiring for signal transduction. Following perception of elicitor signals، rapid defense responses can be organized as follows: increase of ionic currents across the plasma membrane، reactive oxygen species (ROS) production، activation of defense gene expression، structural changes in the cell wall and phytoalexin production. In this study، different aspects of increasing the production of secondary metabolites in cell culture of plants by biotic elicitors is investigated.
    Keywords: Biotic elicitor, Cell culture, Secondary metabolite
  • Pages 129-137
    Aim
    Plant production from tissue culture is of high importance from genetic engineering point of view، so in this study، optimization of tissue culture conditions for callus production and plant regeneration of Salsola arbuscula were examined.
    Material And Methods
    Seeds were planted MS medium and after two months، roots، stems (internodes) and leaves explants were transferred to the MS medium with different concentration of 2،4-D and Kinetin hormones for production callus. Plant regeneration was also examined on the various media.
    Results
    Results showed that the best medium to induce callus production were medium of MS + 2،4-D (1 mg/L) + Kin (1 mg/L) and the best explants were roots. So، direct shoot regeneration produced in the medium MS + Kin (1 mg/l) and MS + Kin (0. 5 mg/L).
    Conclusion
    Despite production of callus on medium containing only 2،4-D، combined two hormones، auxin and cytokinin، increased the rate of callus production. Also direct shoot regeneration has occurred in medium without auxin. So، production rate of callus and plant regeneration are dependent on amount of external plant growth regulators، and also، amount of external plant growth regulators significantly dependent to genotype and amount of internal plant hormones.
    Keywords: Callus, 2, 4, D, Kin, Regeneration, Salsola arbuscula
  • Pages 139-147
    Aim
    Chromene derivatives are able to growth inhibition and induce apoptosis in different cell types. In this study، we reported a derivative of 4-aryl-4H-chromenes with differentiation and apoptotic activity against NB4، Acute Promyelocytic Leukemia (APL) cell. Matherial and
    Methods
    The cells were seeded in 24-well plates at 1×105 cells/well and treated with 1−12 nM of the 2-amino- 4- (3-bromo 4، 5 dimethoxy – phenyl) -3- cyano -7- (dimethylamino) -4H-chromene (3-BMPC). This compound inhibited growth and viability of the cells in dose- and time-dependent manner. 3-BMPC was found to be highly active growth inhibitor with IC50 of 3 nM (72 h) as determined by trypan blue exclusion test. Wright-Giemsa staining and latex particle phagocytosis assay were used to study differentiated cells. Apoptosis was also detected by fluorescent microscope and DNA fragmentation assay.
    Results
    Results indicated that at low concentrations (3 nM) and after 48 h of treatment، NB4 cells were differentiated to monocyte/macrophage lineage. Results of Hoechst 33258 staining also revealed that the compound induced apoptosis at respective IC50 value after 72 h of treatment.
    Conclusion
    Regarding these results، this compound can be proposed as effective agents for more investigation in leukemia treatment
    Keywords: Acute Promyelocytic Leukemia, Apoptosis, 4, aryl, 4H, chromenes, Differentiation, NB4 cell
  • Pages 149-157
    Aim
    Diabetes as a metabolic disorder affects different tissues and organs، among them the female reproductive tract such as uterus may be a vulnerable organ. This study was undertaken to study the effects of hyperglycemia and insulin therapy on uterus structure، estrous cycle and serum levels of pituitary and ovarian hormones in Wistar rats.
    Material And Methods
    Twenty-four female Wistar rats (180-200g) were randomly divided in: control، sham (Citrate buffer i. p)، hyperglycemic (Streptozotocin; 60 mg/kg، i. p) and hyperglycemic+insulin (insulin 20 IU/Kg/day; s. c). At the end of experiment (36 Days) and in diestrus stage، all rats were weighted and blood samples were collected. Thereafter، their right uterus horn was taken out، weighted and then the middle third part of uterine horn was sampled and fixed (Bouein). After histological preparation، the histological and histomorphometrical examination of uterus was performed.
    Results
    Although in comparison with control and hyperglycemic+insulin groups، in hyperglycemic rats body weight، uterus weight and volume، endometrium and myometrium volume were dramatically decreased (p<0. 001) and the serum level of progesterone significantly increased (p<0. 001)، vascular dilation and infiltrating cells resembling plasma cell was also observed. No significant difference was seen between control and insulin treated group for the above parameters.
    Conclusion
    Insulin deficiency، oxidative stress and alteration in the HPG axis which occurs in hyperglycemic condition، may affect the uterus structure. The observed structural changes might well play a significant role in the reproductive difficulties observed during hyperglycemia
    Keywords: Hyperglycemia, Estrous cycle, Uterus, Sexual hormones, Rat
  • Pages 159-167
    Aim
    Doxorubicin (DOX) is one of the most widely used antineoplasic drugs although it is toxic for different parts of the body like reproductive organs. The aim of this study was to investigate the protective effect of nano-Zinc oxide on doxorubicin-induced reproductive toxicity.
    Material And Methods
    Adult male Wistar rats were divided in four groups including one control and three experimental groups. The control group received Saline (i. p). The experimental groups received Doxorubicin (6 mg/kg)، nano-Zinc oxide (5 mg/kg) and Doxorubicin following nano-Zinc oxide respectively. Treatment was performed for 3 days. 28 days after treatment، histological changes in testis were assessed.
    Results
    The DOX group showed disintegrated germinal epithelium، hypoplasia and deformation of cells، and increased interstitial space. Spermatocyte، spermatid and spermatozoid numbers as well as Leydig cell numbers were reduced. Also Dox increased the number of sloughing tubules while it decreased tubule differentiation index (TDI) and spermiation index (SPI). Nano-Zinc oxide treatment resulted in significant improvement of DOX-induced disorders.
    Conclusion
    The protective effect of nano-Zinc Oxide is illuminated in DOX-induced male reproductive system toxicity.
    Keywords: Doxorubicin, Male reproductive system, Spermatid
  • Pages 169-185
    Aim
    In order to localize and optimize of micro propagation of Gisela 6، a valuable rootstock، the effects of medium، carbon sources، light and method of auxin application on shooting and rooting were investigated.
    Material And Methods
    The effect of six media، five carbon sources and three light spectra plus different concentrations of BA and IBA on growth characters including shoot regeneration and their length، were studied using lateral buds as explants.. Percentage of rooting، number and length of roots were surveyed in two
    Methods
    1) pulsing method using IBA and NAA at 1. 0 g. L-1 for different times; and 2) shoot planting on solid medium containing 6 concentrations of IBA and NAA independently.
    Results
    MS was the most suitable medium and the highest and longest shootlet numbers were produced on medium containing 30 gr. L-1 of market sugar and sucrose respectively. White and red light are more effective on shoot regeneration and shoot length respectively. The highest root induction was occurred in pulsing method in presence of 1 g. L-1 of IBA.
    Conclusion
    Optimized shoot propagation was observed on MS medium containing market sugar and BAP under white light، and optimized root induction was occurred in pulsing method in presence of IBA
    Keywords: Carbon source, Gisela 6, Light spectrum, Rooting, Shoot regeneration
  • Pages 187-195
    Aim
    This research was conducted to investigate changes in single starnded DNA preferring nuclease (SSPN) activity، protein and chlorophyll contents in barley، under salt stress.
    Material And Methods
    Tolerant (Sahra) and sensitive (Rayhan) barley cultivars were used in a complete random plot with a factorial design، using 3 replicates at 0 and 120 mM NaCl concentrations. Nuclease activity on ssDNA was measured at pH 5. 6 and 7. 0 in the presence of 1 mM of one of the following divalent cations: Cu2+، Zn2+، Mg2+، Ca2+ and EDTA، by spectrophotometry and native-PAGE assays.
    Results
    The highest enzyme activity was observed in the presence of Ca2+ at 120 mM NaCl and pH 7. 0 and the lowest enzyme activity was observed in the presence of Cu2+ at 0 mM NaCl and pH 5. 6. EDTA inhibited SSPN activity. In the gel assay، 5 enzymes were revealed، amongst which 59، 47 and 43 kD enzyme at both pHs and 34 and 41 kD enzymes were revealed only at pH 7. 0. Na+ content، K+/Na+ ratio and chlorophyll and protein contents decreased significantly upon salt stress in both cultivars.
    Conclusion
    Salt stress caused an increase in the nuclease activity and a decrease in protein and chlorophyll contents in both cultivars. However، these changes were significantly lower in the tolerant cultivar، compared to the sensitive one
    Keywords: Salinity, Barley, Nuclease enzymes, K+, Na+
  • Pages 197-203
    Aim
    The aim of this study was investigation of the presence DBAT gene، a key gene in the biosynthetic pathway of taxol، in yew (Taxus baccata) and its taxol producing endophytic fungus and also assessment the similarity of these sequences with sequences available in GenBank.
    Material And Methods
    In this study، endophytic fungi were isolated from the bark of Taxus baccata and purified، using hyphal tip method. Genomic DNA of yew tree and a taxol producing fungus (T9 isolate) was extracted. Using polymerase chain reaction، presence of DBAT gene was investigated. After sequencing، similarity of sequences obtained from yew and T9 isolate with other taxus species and endophyticn fungi sequences، available in GenBank، were compared.
    Results
    Using specific primers، a 125 bp fragment of DBAT gene from Taxus baccata and T9 isolate was amplified. Nucleotide and amino acid sequences alignment showed that theses sequences had a high similarity (over 98%) in fungus and host plant. Alignment results of these sequences with other species of yew trees and endophytic fungi sequences also showed very high similarity (98-100%). Besides، relatively high similarity between the nucleotides and amino acid sequences of DBAT and other acyl/aroyltransferases enzymes involved in taxol biosynthesis were observed.
    Conclusion
    Based on the results، the presence of DBAT gene in taxol producing endophytic fungus and also very high homology of its sequence، in nucleotide and amino acid levels، with host plant (Taxus baccata) and other yew species and fungal endophytes were proved.
    Keywords: Taxol, Fungi, Taxus baccata, DBAT gene
  • Pages 205-216
    Aim
    During embryonic development، both bird’s feather follicle and mammal’s hair follicle originate by a similar manner، the aim of this research was to access and compare histology، cell growth potential and inductive properties of papilla cells this organs for initiating dermal-epidermal interactions.
    Material And Methods
    Feather and hair follicles were provided from house pigeons and PVG rats، respectively. Some of the follicles were processed for histological examination whiles others were used to dissect out their dermal papilla. The dissected dermal papillae were cultured in vitro. The cultured cells were then implanted into papilla-depleted follicles. After 28 days the implanted follicles were histologically examined.
    Results
    Histological surveys revealed that despite some distinct differences، both follicles (feather and hair) share a similar histological structure. Hair’s dermal papilla cells showed a greater rate of growth as well as a higher and denser cell aggregation when compared to that of feather follicles. In contrast to hair papilla، the feather papilla cells were not able to grow a hair fiber in implanted follicles.
    Conclusion
    Despite similarities in embryonic development، histological structure and cell growth in vitro، it seems that the signals coming from cultured dermal cells of a mature bird are not able to be understood by hair follicle epidermal cells and can not initiate dermal-epidermal interactions
    Keywords: Cell culture, Dermal papilla, Dermis, Histology, Induction
  • Pages 217-223
    Aim
    The aim of this study was to investigate the effece of mare serum and fetal bovine serum (FBS) on meiotic and fertilization capacity of sheep oocytes in vitro
    Material And Methods
    Cumulus Oocyte Complexes (COCs) were recovered from ovaries using slicing method. COC’s were washed three time in maturation medium without any serum supplementation. The COC’s were randomly divided into three groups. Group 1 (n = 170) COC’s were fresh control and cultured in maturation medium without serum supplementation. Group 2 (n = 169) COC’s were cultured in maturation medium supplemented with 10% mare serum. Group 3 (n = 167) COC’s were cultured in maturation medium supplemented with 10% FBS. Cumulus expansion was the index of oocyte maturation. To fertilize the mature oocytes، 24 h after maturation oocytes were transferred to the fertilization medium and then sperm was added to the fertilization medium. Twenty four hours post-fertilization، oocytes were denuded mechanically by gentle pipeting، fixed in a mixture of acetic acid and alcohol، stained for 10 min with 1% (w/v) orcein in 45% acetic acid and examined for their fertilization potential.
    Results
    The rate of oocyte maturation in groups 1، 2 and 3 were 59/82%، 77/55% and 89/27%، respectively. The rate of fertilization in three groups was 19/19%، 39/64% and 50%، respectively. Significant difference was observed between three groups (p < 0. 05).
    Conclusion
    The results showed that the medium contain 10% percent fetal bovine have higher in vitro maturation and fertilization of oocyte rates than mare serum and the control groups
    Keywords: Mare serum, FBS, In vitro oocyte maturation, sheep